RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-12-10 08:23:12

Mat och odla

Här hittar du recept på god och enkel mat med inriktning på LCHF, grill, BBQ och medelhavsmat. Du hittar också odlingstips och du får följa med in i min grönsaksodling där jag odlar i både växthus och pallkragar.

Julig brysselkålsallad med granatäpple och grönkål

2018-12-09 19:35
Från noreply@blogger.com (Martina)
Brysselkål hör väl julen till eller vad tycker ni? Ja, även grönkål och rödkål tycker jag. Den här ljumna salladen innehåller alla tre sorterna + härligt knastriga granatäpplekärnor och även färsk spenat. Kan nog vara ett fräscht tillbehör på julbordet!

brysselkålssallad




Brysselkål var ingen favorit när jag var yngre men nu älskar jag den. Har många olika recept med brysselkål bland annat den här rätten som är smaksatt med worcestershiresås. Brysselkålsgratäng är också fantastiskt gott.

Brysselkål är ju förstås väldigt nyttigt, rik på B6, C-vitamin, folsyra och järn.

brysselkålsallad

Ingredienser
ett nät brysselkål
ett halvt huvud rödkål
några blad grönkål
en näve färsk spenat
granatäpplekärnor
salt och peppar
1 msk balsamvinäger
en nypa kanel
en nypa ingefära
smör och olivolja

Rensa brysselkålen och dela på mitten. Strimla den andra kålen. Bryn på brysselkålen i smör i en stekpanna, stek tills den har mjuknat något. Tillsätt den andra kålen och blanda runt. Tillsätt spenaten och alla smaksättare. Blanda runt och låt mjukna något.

Jag serverade salladen med ugnslagad fläskfilé.



Pannbiff med brunsås, stekt lök och inlagd gurka

2018-12-04 17:10
Från noreply@blogger.com (Martina)
Hoppas ni hade en trevlig 1:a advent! Innan vi rullar på med alla julrecept så tänkte jag bjuda på en riktig klassiker, riktig husmanskost, det är ju så himla gott ibland. Pannbiff med brunsås, stekt lök, inlagd gurka och potatis. Gott, gott, gott! Så här gör jag:

pannbiff med brunsås


Ingredienser pannbiff
1 kg blandfärs
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
smör
2 ägg
1 dl ströbröd eller potatismjöl eller någon annan glutenfri variant
2 msk kalvfond
2 msk kräm av soltorkade tomater
salt och peppar
smör/olivolja

Börja med att hacka lökarna smått och stek på i smör i en stekpanna tills allt är mjukt och fint. Ställ åt sidan och låt svalna.

Häll färsen i en bunke, tillsätt övriga ingredienser och blanda runt, snåla inte med salt och peppar. Forma till pannbiffar och stek i rikligt med smör och olivolja. Stek inte för många åt gången, de blir allt bara kokt istället.

Ingredienser brunsås
resterna från stekpannan
4-5 dl vispgrädde
1 dl philadelphiaost
2 msk kalvfond
2 msk rödavinbärsgelé
salt och peppar

När du stekt klart biffarna tar du och tillsätter grädde till stekpannan tillsammans med osten, fond och gelé och kokar upp. Salta och peppra. Låt gärna puttra några minuter.

Ingredienser inlagd gurka
en halv gurka
salt ca 1 tsk
2 msk ättika
0,5 dl vatten
2 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
hackad persilja

Skiva gurkan tunt på en mandolin eller med osthyveln. Salta och låt stå några minuter. Torka av vätskan som sipprar ut.

Blanda ihop övriga ingredienser och lägg i gurkan. Låt gärna stå i kylskåp någon timme innan servering.

Till det hela steker du på 1-2 stora gula lökar som du först skivar upp i rikligt med smör. Strö ev över lite sötning mot slutet. Löken ska bli genomskinlig och mjuk.

Koka potatis och servera allt tillsammans. Riktig söndagsmiddag!

Hur gott!Det blev en mysig 1:a advent med härlig söndagsmiddag.


Kokosbollar med pepparkakskryddor

2018-12-02 12:05
Från noreply@blogger.com (Martina)
1:a advent idag! Redan! Ja tiden springer iväg tycker jag. Idag ska vi baka saffransbullar, de är fantastiskt goda och hör julen till i vår familj. Har ni inte testat dem så gör de, ni lär inte ångra er.

kokosbollar med pepparkakskryddor


Men, jag tänkte även tipsa er om ett annat adventsbak som är lite enklare att göra och som går fortare än bullarna om ni har ont om tid. Kokosbollar med pepparkakskryddor. Ja, det blir supergoda!

Ingredienser till ca 14 st små bollar
1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
0,75 dl tranbär
2 dl dadlar
1 dl kokosflingor
2 tsk pepparkakskryddor
en nypa salt
en nypa vaniljpulver
2 msk smör
2 msk kallt vatten
kokosflingor att rulla i

Mixa nötterna ihop med tranbären i en matberedare. Tillsätt dadlarna några i taget tills allt är mixat fint. Tillsätt kokosflingor, kryddorna, smör och vatten och mixa några varv till. Det ska bli en kletig deg.

Rulla små bollar med våta händer och rulla i kokosflingor. In i kylen några timmar och sedan.....NJUT!

pepparkakskrydda

Saffranskaka med frosting till advent

2018-11-27 06:44
Från noreply@blogger.com (Martina)
Nu är det snart 1:a advent, otroligt vad tiden springer iväg. Det var ju inte länge sedan det var sommar tycker jag ;-) Om det är någon gång jag bakar så är det till just advent. Den här glutenfria saffranskakan är fantastiskt god så den måste ni bara testa. Har gjort den i flera år (orginalrecept från 56kilo.se).

saffranskaka med frosting


Ingredienser
3 dl mandelmjöl
4 ägg
100 g smör
½ dl vispgrädde
75 g stevia strö eller liknande (socker om du äter det)
1 msk cointreau
1 pkt saffran
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Snötäcke:
50 g philadelphiaost
1½ dl sukrin melis (eller florsocker)
lite vaniljpulver
lingon

Sätt ugnen på 175 grader och smöra en sockerkaksform.

Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker luftigt och vitt. Blanda ner saffran och cointreau i det smälta smöret.

Vispa ner smör och grädde i äggsmeten. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.

Strö lite mandelmjöl i den smörade formen och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Rör ihop ingredienserna till frostingentills den blir lite rinnig. Dekorera den kalla kakan med frostingen och lingonen. Servera!




Gurkmeja- och ingefärsshot

2018-11-26 17:00
Från noreply@blogger.com (Martina)
Att ingefära är nyttigt vet ni kanske sedan tidigare men även gurkmeja är supernyttigt och i dessa förkylningstider så blir ju den här solgula shotten en härlig boost till din kropp. Enkel att göra, enkel att svepa, den kan dock vara lite stark men då kan du bara öka på vattenmängden. Den här satsen räcker till ungefär 7-8 shottar.

gurkmeja- och ingefärsshot


Ingredienser
ca 2 cm färsk ingefära
1 msk gurkmeja
saften från 1-2 citroner (beroende på storlek)
1 msk honung
ca 2 dl vatten (eller mer om du vill späda ut den)


Skala bort skalet från ingefäran. Riv ingefäran och lägg i en liten flaska tillsammans med övriga ingredienser. Skaka om och börja shotta!



gurkmeja- och ingefärsshot

Några korta fakta om gurkmeja:

  • Starkt antiinflammatoriskt
  • Flera läkande egenskaper
  • Stark antioxidant
  • Stärker och förbättrar matsmältningen
  • Renande för blodet
  • Reglerar blodsockernivån 


gurkmeja- och ingefärsshot

Smakbox "helgfest" nu i 4 olika varianter (rabattkod)

2018-11-25 08:59
Från noreply@blogger.com (Martina)
Nu är det dags för en ny Smakbox och temat är förstås "helgfest". Nytt från och med nu är att Smakbox finns i 4 olika varianter nämligen Smakbox original, Smakbox Balans, Smakbox Måltid och Smakbox Nyfiken. Läs mer om de olika varianterna på Smakbox.



Julen närmar ju sig med stormsteg så varför inte ge bort en Smakbox i julklapp? Jag har några perfekta rabattkoder för dig att välja mellan! 

3 boxar = 499 kr (ord. pris 597 kr), kod: 3MATOCHODLA
2 boxar = 329 kr (ord. pris 398 kr), kod: 2MATOCHODLA
1 box = 169 kr (ord. pris 199 kr), kod: MATOCHODLA

Och om du vill starta upp en prenumeration så ger min kod MATOCHODLA som vanligt 15% rabatt på 1:a boxen vid start av prenumeration. Bra va! 😀

Jag tänker förstås också tävla ut en Smakbox men det gör jag på mitt instagramkonto så håll ögonen öppna där så dyker den upp under dagen! @matochodla



Inlägget i samarbete med Smakbox.





Smakrik högrevsgryta med karljohan svamp

2018-11-24 17:26
Från noreply@blogger.com (Martina)
god köttgrytaHögrevsgryta med karljohan svamp.Nu är jag igång med höstens alla grytor igen, för visst är det ju så att en köttgryta inte är speciellt lockande på sommaren men nu på hösten är det ju nästan det bästa som finns! Jag tycker det är gott när man ger grytan mycket smak så därför tillsatte jag lite goa kryddor såsom grönpeppar, curry och paprikapulver. Jag använde karljohan svamp i min gryta men det går givetvis lika bra med någon annan svamp.

Ingredienser
1,7 kg högrev
olja + smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk stött grönpeppar
1 tsk curry
2 tsk paprikapulver
100 g smör
1 msk tomatpuré
2-3 dl rött vin
4-5 dl köttbuljong (jag använde egengjord vilket är klart godast)
3 dl vispgrädde
en skvätt konjak
karljohan svamp
morötter


Rensa och skär upp köttet i lagom stora grytbitar. Bryn i olja och smör, salta och peppra och lägg åt sidan.

Hacka lökarna. Smält smöret i en stekgryta, tillsätt löken, grönpeppar, curry och paprikapulver. Låt fräsa på några minuter. Tillsätt tomatpurén och lägg i köttet.

Häll över buljong, vin, konjak och grädden, låt koka upp och sänk sedan värmen och låt småputtra i minst 3 timmar, gärna längre.

När det återstår en timme av koktiden så skivar du upp morötterna och tillsätter dom. Bryn på svampen, salta och tillsätt till grytan.

Jag serverade grytan till den goda brysselkålsrätten som jag skrev om häromdagen. Recept HÄR.

högrevsgryta

Min gryta stod och puttrade i ca 6 timmar så köttet bara föll isär när vi skulle äta, så himla gott! Det lönar sig verkligen att ge den några extra timmar på spisen.

högrevsgryta

Vi drack ett otroligt gott vin till grytan som bara var ett chansköp på Systembolaget. Jonny köpte vinet bara för att det hette "Martina" ;-) Men det var väldigt gott så det kommer vi absolut att köpa igen! Vinet heter Il Cuore per Martina har nr 2241 och kostar bara 69 kr på Systembolaget. Löp och köp!

il cuore per martinaIl cuore per Martina



Broccolimos - perfekt ersättning för potatismos

2018-11-22 06:37
Från noreply@blogger.com (Martina)
broccolimos

Hemlagad potatismos är jäkligt gott men jag som inte äter potatis särskilt ofta längre får ju hitta annan ersättning för moset när övriga familjen äter detta. Något som är så himla gott och enkelt att göra är broccolimos. Man gör egentligen på exakt samma sätt som vanligt potatismos! Så här gör jag:

Ingredienser
färsk broccoli
en skvätt vispgrädde
1 msk creme fraiche eller philadelphiaost
en klick smör
salt och peppar

Koka broccolin i saltat vatten tills den blir mjuk, gärna mjukare än om du skulle ätit den som vanligt. Häll av vattnet och vispa med elvispen ihop moset tillsammans med övriga ingredienser. Tänk på att inte ta för mycket grädde eftersom moset lätt blir för rinnit då. Lämna gärna moset lite grovt, det blir gott!

Jag serverade moset till stekt korv och lite god sallad. Enkel och snabblagad vardagsmat!

Broccolimos med stekt korv och sallad

Kycklinggratäng med broccoli och spenat (LCHF)

2018-11-21 06:38
Från noreply@blogger.com (Martina)
Älskar du som jag att göra så kallade "allt i ett lådor"?? Den här kycklinggratängen skulle man verkligen kunna äta precis som den är, tillsätta mera grönsaker eller göra som jag gjorde, bara micra lite riven blomkål till så är allt klart. Gör ett stort lass när du ändå är igång så maten även räcker till matlådor till jobbet, smidigt tycker jag och risken att du äter "skitmat" blir mindre.

Börja med att lägga spenat och oliver i botten.

 Jag hade denna gången i broccoli och spenat men du kan ta vad du tycker är gott, tomater, blomkål, squash, morötter (förkoka dom först), lök, brysselkål, paprika osv osv

Lägg över dom stekta grönsakerna
Ingredienser
1 kg kycklinglårfiléer
en påse spenat
en näve oliver
en gul lök
en bukett broccoli
3-4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kräm av soltorkade tomater
salt och peppar
riven smakrik ost

Börja med att smöra en ugnsform och lägg i spenaten och oliverna. Skär löken i mindre bitar och gör små buketter av broccolin, stek på i smör i en stekpanna så allt mjuknar, lägg i formen.

Bryn på kycklingdelarna, salta och peppra. Kycklingen ska inte bli klar utan bara få lite färg. Lägg i formen.
Lägg över den brynta kycklingen.
Koka upp grädden, med creme fraichen och krämen av soltorkade tomater, salta och peppra. Häll över kycklingen och sprid över den rivna osten.

In i ugnen på 200 grader ca 35-40 min. 

Servera tex med blomkålsris eller precis som den är.


Över med såsen och den rivna osten.
kycklinggratängFin och bubblig!

Mums, så himla god mat! Inga onödiga kolhydrater :-)


Höstig grön smoothie

2018-11-17 12:21
Från noreply@blogger.com (Martina)
Nu på hösten så behöver vi verkligen alla vitaminer vi kan få. Jag försöker äta massor med grönsaker och en del frukt och det enklaste sättet att få i sig det är ju faktiskt via en smoothie tycker jag. Den här gröna smoothien är fullsmockad med nyttigheter såsom ingefära, lime, spenat, apelsin osv. Nu kommer ju alla härliga citrusfrukter vilket jag tycker är härligt men tänk på att ska du ha med skalet i smoothien så är det allra bäst att välja de ekologiska frukterna, även annars också förstås 😊

grön smoothie


Ingredienser
för 2 små glas el 1 stort
1 liten apelsin
1 banan
1 kiwi
en näve spenat
1 tsk riven ingefära
skalet och saften från 1/2 lime
1 dl fryst mango
2 dl kokosdryck tex den HÄR
några isbitar

Mixa ihop allt längre så det inte blir några klumpar, servera och njut!


Min vackra lönn har tappat sina fina löv.

Strimlad brysselkål med bacon och worcestershiresås

2018-11-15 17:17
Från noreply@blogger.com (Martina)

Nu är det säsong för brysselkålen så passa på att äta! Den svenska brysselkålen har säsong från september till februari och det är ju den vi vill åt, eller hur? Brysselkål är supernyttig, innehåller massor med c-vitamin, folsyra och järn. Dessutom låg i kolhydratinnehållet, 4.8 g/100g.

lila brysselkål

Jag försökte mig på att odla brysselkål en gång men jag får alltid en massa kålfjärilslarver så fort jag ger mig på kålodling så jag har lagt ner det....tyvärr.

Jag hittade lila brysselkål i affären häromdagen vilket jag ju givetvis var tvungen att köpa, en påse lila och en påse grön, så himla snyggt ihop, eller vad tycker ni?? ;-)

strimlad brysselkål

Jag tycker inte att kokt brysselkål är något vidare utan jag föredrar att köra den i ugnen eller steka den. Igår fick den bli ett tillbehör till en god gryta jag gjorde, tillsammans med bacon och worcestershiresås. Supergott!

Ingredienser
2 påsar/nät brysselkål
2 pkt bacon
2 kvistar färsk rosmarin
5 msk worcestershiresås
salt och peppar
smör eller kokosfett

Rensa brysselkålen och strimla den i en matberedare.

Skiva upp baconet, hacka rosmarinen. Smält fettet i en stekpanna och fräs på baconet och rosmarinen till baconet fått fin färg. Tillsätt brysselkålen och bryn på några minuter, salta och peppra och tillsätt worcestershiresåsen.

strimlad brysselkål med bacon

Panna ifrån Le Creuset
Något annat som är gott är brysselkålsgratäng, recept finns HÄR.



Brasiliansk fiskgryta med kokosmjölk

2018-11-14 17:10
Från noreply@blogger.com (Martina)
Vit fisk är ju väldigt gott som den är med bara salt och peppar men att lägga den i en smakrik gryta som jag gjorde igår blir också väldigt gott. Det här receptet hittade jag på Zeinas kitchen, en för övrigt väldigt bra matblogg med massor av härliga recept. Jag har ändrat lite i receptet men i stort sett är det samma.

fiskgryta


Att blanda krossade tomater med kokosmjölk kanske många tycker låter lite konstigt men det är det absolut inte, det är en väldigt god kombo. Kryddningen i den här grytan kan anpassas efter vilka det är som ska äta grytan. Vi har ju 2 barn här hemma som inte vill ha allt för stark mat så jag höll tillbaka rejält på chilin men gillar du chili så ökar du bara på.

Ingredienser
800 g kolja (eller torsk)
salt och peppar
1 lime
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
olivolja
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
ev färsk chili
1 röd paprika
1 grön paprika
1 burk krossade tomater
400 g kokosmjölk

Skär fisken i mindre grytbitar. Salta, peppra och pressa över saften från en lime. Ställ åt sidan.

Hacka lökarna och fräs på i olja i en stekgryta. Tillsätt spiskummin, paprikapulver och chilipulver. Rör runt och låt fräsa på under några minuter. Skiva paprikan och tillsätt, fräs några minuter.

Häll över krossade tomater och kokosmjölk. Låt koka på medelvärme ca 15 min. Tillsätt till sist fisken och låt koka ca 10 min. Servera grytan med tex blomkålsris eller vanligt ris. Jag tog linser till min portion.


brasiliansk fiskgryta

Acaibowl med kokosdryck och bär

2018-11-11 13:42
Från noreply@blogger.com (Martina)
Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore.

Jag tror jag har fått dille på smoothie och smoothiebowls. Det är ju så gott och de går att variera i oändlighet. Den här gången blev det en bowl med acaipulver i, dvs en acaibowl. Förra gången jag bloggade om den här så hade jag köpt frysta acaibär men tyvärr är de väldigt dyra så nu har jag köpt acaipulver ifrån Bodystore istället. Mycket billigare och lika gott!

acaibowl



Ingredienser
1 msk acaipulver
1 banan
en näve blåbär
en näve hallon
1-2 dl kokosdryck
Topping:
kokosflarn
chiafrön
bipollen
granola

Mixa ihop alla ingredienser. Det ska bli rätt så tjockt så anpassa kokosdrycken efter hur tjockt du vill ha det. Häll upp i en skål och lägg på toppingen. Så gott och naturligtvis så nyttigt!

acaibowl


Spaghettipumpa

2018-11-05 18:29
Från noreply@blogger.com (Martina)
Pumpornas tid är ju nu så passa på att testa alla goda pumpor som finns i butikerna. En pumpa som jag varit nyfiken på är spaghettipumpan eftersom man kan använda den som substitut för spaghetti, ris el liknande. Man "river" nämligen köttet med en gaffel och som du ser på bilderna nedan så blir det som spaghetti, formen alltså, därav namnet: spaghettipumpa ;-)

spaghettipumpa

Superenkelt att tillaga också. Dela pumpan på hälften. Bli inte orolig om det är trögt att skära, den är väldigt hård. Gröp ur kärnorna, pensla med olivolja, salta och peppra och lägg sedan med snittsidan ner på en ugnsplåt. Kör i 200 grader i ca 40 min el längre om du har stor pumpa, min låg på 1 kg.


spaghettipumpa


Ta ut och låt svalna litegrann så den blir hanterbar. Dra sedan med en gaffel så det bildas "spaghetti".

Ringla över lite olja innan servering och salta med flingsalt. En jättegod pumpa tyckte jag!

spaghettipumpa

Pumpa är riktigt nyttigt. Låg i kalorier och kolhydrater. Innehåller massor av nyttigheter bland annat folsyra, c-vitamin, kalium, vitamin A och folat.

Butternut squashsoppa med bacon

2018-11-03 11:48
Från noreply@blogger.com (Martina)
I dessa Halloween-tider så ska man såklart äta pumpa! Älskar pumpa och då framförallt butternut squash. Den är söt och god, påminner lite om sötpotatis. Samma färg har de ju också. Jag gjorde en soppa på min butternut squash, eller halva i alla fall, räckte till 2 portioner för lunch. Mycket smak i den här soppan och se till att välja ett riktigt gott och salt bacon, det gör halva soppan tycker jag.

butternut squash soppa


Ingredienser
1/2 butternut squash
en gul lök
1/4 pkt bacon
en halv röd stor paprika
timjan
salt och peppar
olivolja
4 dl buljong (ekologisk)
bacon til toppingen

Börja med att skala och skär pumpan i mindre bitar, ca 2 cm. Lägg på en ugnsplåt tillsammans med gul lök, paprika och bacon som du också skär i mindre bitar. Ringla över olivolja, krydda med timjan, salt och peppar. Kör ca 25 min i ugnen på 200 grader.

Häll över i en kastrull, fräs på någon minut. Häll över buljongen och mixa ihop med en stavmixer. Låt koka ihop några minuter.

Stek på baconet som du ska ha som topping, 2 bitar räcker. Låt svalna lite och skär sedan i små bitar. Häll upp soppan i en skål och toppa med baconet.

Härlig färg!
pumpasoppa

Kolasnittar med daim

2018-10-29 18:38
Från noreply@blogger.com (Martina)
Min familj vet att baka är inte något jag tycker är jätteroligt utan jag gör det helt enkelt när jag måste ;-) I lördags skulle min dotters klass sälja kakor på en loppis så då var jag ju tvungen att baka såklart. Vi valde efter lite googlande att göra kolasnittar med en liten twist nämligen med daim i. Receptet kommer ifrån Roy Fares. Jag har inte smakat på dem eftersom jag försöker undvika gluten men alla som smakat intygar att de är jättegoda 😀

kolasnittar


Ingredienser
200 g rumstempererat smör
1,5 dl socker
2 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
100 g daim

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Vispa smör med socker och sirap tills det blir vitt. Blanda sedan i övriga ingredienser förutom daimen och blanda runt med händerna till en fast deg.

Hacka daimen och blanda in i degen. Dela degen i 4 bitar och rulla ut till längder, ca 2 fingrar tjocka. Lägg 2 st på en plåt med bakplåtspapper och tryck till de med handen så de blir lite platta. De smälter ut i ugnen.

Grädda i 14 min. Ta ut och låt svalna någon minut, skär sedan upp i mindre bitar. Låt svalna helt.


kolasnittar med daim

Ugnsbakad kolja med tomat- och vinsås

2018-10-23 06:40
Från noreply@blogger.com (Martina)
Vit fisk såsom kolja och torsk är ju väldigt gott men behöver ofta lite hjälp på traven för att få upp smakerna. Den här tomat- och vinsåsen gjorde susen, den gjorde att fisken fick en härlig medelhavssmak vilket blev väldigt gott. Vad man serverar till fisken är en smaksak, jag fick broccolimos, resten av familjen åt potatismos.

ugnsbakad kolja


Ingredienser
kolja eller torsk
salt och peppar
olivolja
smör
körsbärstomater
oliver
en gul lök
en vitlöksklyfta
ca 1-2 dl vitt vin
örtkryddor efter smak, jag tog oregano men färsk basilika är nog också gott

Lägg fisken i bitar i botten av en ugnsform. Salta och peppra. Låt ligga och vila medans du gör såsen.

Hacka lökarna och fräs upp i olivolja och smör. Tillsätt halverade körsbärstomater och oliver och låt steka några minuter. Tillsätt vinet och kryddorna. När såsen har bubblat en stund häller du sedan den över fisken och kör in i ugnen på 180 grader i ca 12 min.


Aubergineröra med paprikapulver

2018-10-18 07:02
Från noreply@blogger.com (Martina)
Många röror som brukar serveras till grillat kött består av mjölkprodukter ser jag när jag googlar runt på nätet men nu eftersom jag tänkte försöka dra ner på mjölkprodukter under ett tag så sökte jag därför efter röror utan mjölkprodukter. 

aubergineröraAubergineröra

Jag hade en aubergine hemma och det är ju gott och jag vet ju att man kan göra en god baba ganoush av den men den här röran som jag tillslut gjorde blev någon variant på den. Den blev lite het men det kan man ju bestämma själv genom att minska på chillin men väldigt väldigt god! Testa!

Ingredienser
1 aubergine
1 stor vitlöksklyfta, hackad
hackad chili efter smak, jag tog en halv röd
saften av en halv citron
1-3 msk olivolja
färsk hackad persilja, ca en handfull
2 stora msk tahini
rökt paprikapulver

Sätt ugnen på 180 grader. "Pricka" auberginen med en gaffel runt om, lägg på en ugnsplåt och in i ugnen minst 45 min. Ta ut och låt svalna.

Dra skalet av auberginen och lägg i en mixer. Mixa ihop med övriga ingredienser (förutom paprikan). Tillsätt ev mer olivolja om det behövs. 

Häll upp i en skål och strö över paprikapulvret och lite mer olivolja. 

Serverade röran till helgrillad kyckling, mycket gott!

helgrillad kycklingHelgrillad kyckling


Kycklinggratäng med medelhavsris

2018-10-13 13:34
Från noreply@blogger.com (Martina)
Fick en påse med medelhavsris från Uncle Ben´s i förra Smakboxen som jag använde häromdagen. Det är en påse med ris för 2 personer och  man värmer den i micron. Jag är ju alltid lite skeptisk till sådan här mat men blev väldigt förvånad då innehållet inte alls var konstigt och riset blev riktigt, riktigt gott! Måste ju vara perfekt för alla singelhushåll där ute eller om man bara har bråttom helt enkelt :-)

uncle bens medelhavs ris

Kycklingratängen gjorde jag med diverse grönsaker jag hade hemma såsom blomkål och paprika tex. Körde med kycklinglårfiléer, de är godast tycker jag.

Ingredienser
1 pkt kyckling, ca 1 kg
1-2 röda lökar
1-2 paprikor, vilken färg som helst
ett halvt blomkålshuvud
ett pkt fryst sparris
3 dl vispgrädde
1 dl philadelphiaost
1 msk kräm av soltorkade tomater
1 msk kalvfond
1 stor vitlöksklyfta
salt och peppar

Lägg kycklingen i botten av en ugnsform. Salta och peppra väl. Skär upp lök och paprika och fördela över kycklingen. Skär blomkålen i buketter och förkoka i saltat vatten men bara några minuter. Lägg i sparrissen i slutet. Lägg även dessa grönsaker över kycklingen.

Koka ihop vispgrädde med philadelphiaost, krämen, fonden och en pressad vitlöksklyfta, salta och peppra. Häll över formen, in i ugnen på 200 grader i ca 25 min.

Servera med riset som du helt enkelt slänger in i micron i 2 minuter :-)





Kaffe Karlsson

2018-10-12 19:03
Från noreply@blogger.com (Martina)
kaffe karlsson
Älskar du som jag Baileys, kaffe och grädde ;-) så älskar du även Kaffe Karlsson! Istället för som i Irish Coffey tillsätta whiskey så tar man Cointreau istället. Jag som inte är ett fan av whiskey föredrar absolut den här drinken. Och så är det ju gott nu när höstkvällarna är här att sätta sig med en varm drink på fredagskvällen ;-) Så här gör du:
Ingredienser 1 glas
3 cl Baileys
3 cl cointreau
kaffe
vispgrädde
Koka en kopp kaffe. Vispa lite vispgrädde lätt. Häll upp Baileys och cointreau i ett glas, tillsätt kaffet, rör runt lite och tillsätt grädden på toppen. Servera med ett sugrör! Njut!!

Kalas och växthusröj

2018-10-07 10:11
Från noreply@blogger.com (Martina)
Igår firade vi Jonny (min sambo) som fyller år idag. Vi hade familjen över på middag och det serverades grillad rostbiff med potatisgratäng och en stor sallad. Mycket gott såklart! :-)






Idag ska vi packa ihop växthuset, ut med allt, göra rent och upp med alla bubbelplast, alltid lika tråkigt tycker jag, slutet på en alldeles fantastisk sommar. Några tomater och gurkor finns det kvar i växthuset men nu ryker dom. Dom får mogna inomhus istället. Det finns förstås en hel del kvar i planteringslådorna att skörda, bland annat massor med sallad som jag ju sådde sent. Rödbetor och purjolök finns också kvar. Nu börjar det roliga, planeringen för nästa år ;-)


Förberedelse av pallkragar för odling

2018-10-02 06:58
Från noreply@blogger.com (Martina)
 I helgen som gick så förberedde jag några planteringslådor för nästa års jordgubbsodling. Jag har tidigare haft mina jordgubbsplantor direkt på marken men har väldigt mycket sniglar i min trädgård som precis som jag älskar jordgubbar så jag beslutade mig för att flytta på de helt enkelt. Sniglarna får i alla fall lite svårare att ta sig upp i lådorna.

Även om det är höst är det absolut inte för sent att förbereda nya planteringslådor inför nästa år, snarare tvärtom, nu får de ligga och gosa till sig hela vintern och våren.

Hur gör man då för att odla i planteringslådor. För det första är det bra att bottna lådorna med någon typ av markväv vilket gör att närliggande rötter ifrån buskar och träd har svårare att ta sig in i lådorna.


Börja sedan att bottna lådorna med diverse "skräp" du har hemma. Jag började med lite ensilage, sedan slängde jag ner diverse nervissnade grönsaksplantor tex mina squashplantor. Man kan tex ta blasten från morot och rödbetor osv. Sedan fyllde jag på med gräsklipp. Inte grästovor som min kompis Tanja trodde att jag fyllt lådorna med utan givetvis klippt gräs ;-) Massor av näring i gräsklipp!


Alla 4 lådor redo för planteringsjorden
 Sedan fyllde jag på med vanlig billig planteringsjord, 2 påsar i varje låda + en halv påse kogödsel i varje.

I mitten har jag lagt täckbark. Ska också gräva runt om litegrann så jag ramar in lådorna på ett snyggt sätt. Längst bak ser ni mina hallonplantor. Ska utöka och köpa även hösthallon som ska få rama in pallkragarna på ena sidan.
Sedan är det bara att börja plantera, i mitt fall jordgubbsplantor som jag förodlat i några månader. Tog även revor från mina gamla plantor och planterade om i krukor, de får åka ner i de 2 tomma lådorna till våren när de fått lite rötter.


Klart!

Dahi chicken - Indisk kycklinggryta

2018-10-01 17:30
Från noreply@blogger.com (Martina)
Gillar ni indisk mat? Jag har alltid sagt att jag inte gillar indisk mat och det är för att jag faktiskt aldrig ätit god indisk mat på restaurang här i Göteborg. Men....nu gjorde jag en indisk gryta själv och det blev fantastiskt gott så jag får nog ta tillbaka det där om att jag inte gillar indisk mat 😆

dahi chicken


Googlade runt lite på indiska grytor och fick syn på en som heter Dahi chicken. Finns lite olika varianter på den men så här gjorde jag i alla fall:

Ingredienser
1 kg kycklingfilé
olja att steka i tex kokosolja
1 tsk kumminfrön
några lagerblad
1 tsk svartpeppar från kvarn
5 kryddnejlikor (hela)
3 tsk ingefärspasta tex den här
2 vitlöksklyftor
3 röda lökar
salt
1 färsk chili (mer eller mindre beroende på hur stark mat du klarar av)
3 hackade tomater
1 tsk chilipulver
2 dl yoghurt
4 dl vatten
blomkålsbuketter
färsk koriander
1 tsk garam masala
ev maizena

Hetta upp oljan i en wok, lägg i kumminfrön, lagerblad och svartpeppar. Blanda runt. Skiva upp rödlöken och lägg i tillsammans med kryddnejlikor, ingefärspastan, pressad vitlök och lite salt. Blanda runt någon minut.

Hacka chilin och lägg i tillsammans med de hackade tomaterna, tillsätt chilipulver.

Skär kycklingen i rätt stora bitar, tillsätt till grytan och salta. Blanda runt en stund. Tillsätt yoghurt och vatten. Blanda runt och låt puttra i ca 20 min. Tillsätt små blomkålsbuketter när det är ca 15 min kvar. Krydda till sist med garam masala och tillsätt färsk hackad koriander (eller persilja om du inte gillar koriander. Vill du ha grytan lite tjockare så kan du tillsätta lite maizena.

Servera tex med ris.


dahi chicken


Gör höstens grytor i en Crock-pot

2018-09-29 08:08
Från noreply@blogger.com (Martina)
Inlägget innehåller annonslänkar.

Alltså jag älskar min Crock-Pot! Hösten är den tid på året då jag använder den mest, grytorna blir fantastiska i en Crock-pot, köttet blir så mört! Har du en??

crock-potKycklinggryta i pottan!
Jag har gjort flera goda recept som du kan hitta här på bloggen, klicka på etiketten Crock-pot i högermenyn så kommer alla upp. Mitt favoritrecept tror jag är lammläggen som blev fantastiskt möra och goda. Även något så enkelt som köttfärssås blir extra gott i pottan.

Möra lammlägg!
Jag såg att Bagaren och Kocken hade bra pris på den Crock-poten som jag har, 5,7 L. Endast 995 kr! Löp och köp!





Banan- och havregrynssmoothe

2018-09-25 06:44
Från noreply@blogger.com (Martina)
Jag älskar smoothie i alla dess former och brukar göra den här varianten antingen till frukost eller efter min träning om jag inte ska äta mat inom 1 h. Innehåller bara goa grejer och är faktiskt vegansk så den funkar för alla. Jag använder mandelmjölk för jag tycker den är god, viktigt här att den är osötad såklart. Jordnötssmöret likaså, det ska innehålla bara jordnötter.

havregrynssmoothie

Ingredienser
1 banan
en stor sked jordnötssmör
0,75 dl havregryn
2,5 dl mandelmjölk
lite kanel efter smak

Mixa ihop alla ingredienser och häll upp i ett glas.