RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-06-17 19:16:25

Hce

Månadssummering; september 2018

2018-09-30 23:22
Antal lästa böcker: 9

Antal recensioner: 3 

Recensioner:

Aednan
Alla floder flyter mot havet
Happy Sally

Jag har dock också läst:

Städerna inuti Hall (Johannes Anyuru, 2009). Jag hade höga förväntningar men det var svårt att följa med i den här texten. Det gav mig tyvärr ingenting. Ser fram emot att läsa en roman av Anyuru istället!

Mörkret som ger glädjen djup (Märta Tikkanen, 1981)

Röda rummet (August Strindberg, 1879, seriebearbetning av Per Damervall)

Och dagarna är som små sekler (Göran Greider, 2012)

Postverket (Charles Bukowski, 1971)

Aniara (Knut Larsson, 2015). Fritt efter Harry artinssons Aniara. 

Bokmässan 2018

2018-09-30 22:49
Helgen lider mot sitt slut och vi har kommit hem från Göteborg. Vi besökte bokmässan i fredags och det var såklart kul att gå omkring bland alla montrar, se en och annan kändis och handla lite böcker. Det blev inga seminarium för mig i år tyvärr. De böcker som såldes via Adlibris på mässan hade samma pris som på nätet dock, så varför köpa och släpa runt på dem där? (Jag har beställt ett paket nu istället) Våra väskor blev lättare än planerat men det blev ändå en redig hög! 
 

Helgfrågan, v. 39

2018-09-28 08:11

Det är äntligen fredag och vi åker strax iväg mot Göteborg och bokmässan! Så passande då att Mias helgfråga rör mässan även denna vecka, närmare bestämt shopping och om man tänker köpa något speciellt. 

Jag vill gå all in med shopping i eftermiddag! Det roligaste är att kolla in mindre förlag, litterära sällskap, tidskrifter osv. Att hitta oväntade böcker, klassiker eller annat kul. Jag skulle kunna komma hem med något frågespel, anteckningsböcker eller någon affisch. Jag ser också fram emot att besöka de stora förlagen och förhoppningsvis hitta några av höstens nysläppta böcker som jag längtat efter!

 

Jag kommer inte att kunna blogga om bokmässan och vad jag köpt på några dagar. Men, ni kan nu följa mig på instagram också om ni vill! @hceblogg heter kontot och där kommer jag även att lägga upp bilder under helgen! 

Sara Stridsberg; Happy Sally

2018-09-24 14:23
Betyg: 3 av 5
 
Jag sträckläste Happy Sally (2004) av Sara Stridsberg denna förmiddag. Det tog ett litet tag för mig att komma in i texten och förstå vem berättaren var i de olika delarna av boken, och relationerna mellan karaktärerna. Stridsberg skriver vackert och mest tycker jag om beskrivningarna av den lilla pojken, H. På ett sätt är han i egenskap av ett litet barn den mest öppna och okomplicerade karaktären. Jag gillar också beskrivningen av kärleken till simningen, stålviljan. Frihetskänslan.
 
Men precis som i Darling River (2010) blir huvudkaraktärerna lite för anonyma. Det är inte för att de saknar djup utan för att det inte direkt ges någon förklaring till varför de gör eller känner som de gör. Stridbergs språk är på ett sätt för fragmentariskt för att jag på riktigt ska känna något för karaktärerna. Skönlitterär text behöver inte alls skriva läsaren på näsan i alla lägen och förklara saker i detalj, men det finns ett mellanting som ökar känslan för en karaktär som Stridsberg inte riktigt lyckats med i de två böckerna jag läst. Men visst är det utan tvekan bra! 
 
Jag kommer att läsa mer av Stridsberg, inte minst Kärlekens Antarktis som precis har släppts.
Av någon anledning får handligen i Happy Sally mig att tänka på Nelly B:s Hjärta av Aris Fioretos som också släppts nyligen och som jag ser fram emot att läsa i höst. Kanske hittar jag dem båda på bokmässan i helgen!
 

De bästa böckerna 2008-2018

2018-09-21 15:37
Tidningen Vi Läser fyller tio år och i senaste jubileumsnumret har redaktionen sållat fram de 50 bästa skönlitterära böckerna från de 10 gågna åren. Det var inspirerande läsning och jag ville göra ett eget inlägg om de listade böckerna jag själv läst och älskat, samt de böcker jag inte hunnit med men verkligen vill läsa framöver.
Har du läst tidningen? Vilka böcker har varit dina favoriter?
 
Mina favoriter:
 
Hey Dolly (2008) av Amanda Svensson. En fantastisk debutroman och lika bra var också hennes två senare romaner Välkommen till den här världen (2011) och Allt det där jag sa till dig var sant (2015). Jag älskar Amanda Svenssons tempo och språk och kommer att läsa om hennes romaner fler gånger. Hoppas att hon släpper något nytt snart också. 
 
Egenmäktigt förfarande (2013) av Lena Andersson. Helt självklar på den här listan! Lena Anderssons skriver så otroligt bra och jag älskar hennes sätt att väva in filosofi. Sveas son som jag recenserade tidigare i år är också fantastisk.
 
Violencia (2013) av Lina Hagelbäck. En underbart konstig prosalyrisk berättelse som måste upplevas. Jag har också läst uppföljaren Violencia och hennes far (2015) och kommer att läsa mer av henne.
 
Kalmars Jägarinnor (2014) av Tove Folkesson. Jag tipsade om den här boken för bara ett par veckor sedan. Absolut både en av mina favoritböcker och favoritförfattare. Efterföljs av Sund (2015) och Ölandssången (2017). 
 
Välkommen till Amerika (2016) av Linda Boström Knausgård. Läste den här väldigt välskrivna romanen i somras.
 
De polyglotta älskarna (2016) av Lina Wolff. Jag älskar språket och att själva handligen är så märklig.
 
Finna sig (2017) av Anes Lidbeck. Det här känns också som en självklarhet på listan. En helt fantastisk roman om kvinnorollen. Nya romanen Förlåten (2018) är också mycket bra. 
 
Andra böcker på listan jag vill läsa är: 
 
Reglerna (2008) av Sara Mannheimer
Svart som silver (2008) av Buno K Öijer
Ru (2011) av Kim Thúy
Just kids (2011) av Patti Smith
Stål (2012) av Silvia Avallone
Vitsvit (2013) av Athena Farrokhzad
Norrut åker man för att dö (2014) av Ida Linde
Beckomberga - ode till min familj (2014) av Sara Stridsberg
Den svavelgula himlen (2017) av Kjell Westö
 

Helgfrågan, v. 38

2018-09-21 11:25
Fredag igen och ny helgfråga med Mias bokhörna. Jag blir supertaggad bara av frågan den här veckan, som lyder:
Ska du besöka bokmässan i år?
 
För, JA! Jag ska dit och jag har längtat i flera månader!
Jag har inte varit på mässan sedan 2015 men fick en hotellnatt i Göteborg mellan fredagen och lördagen av min sambo när jag fyllde år. Jag har dessutom satt köpstopp på böcker för mig själv sedan länge nu för att kunna gå all in på mässan.
 
Vi har rätt många timmars körsträcka och har därför inte bestämt oss för om vi ska köra bokmässan på fredagen direkt när vi kommer ner eller på lördagen innan vi åker hem. Det lutar åt fredgen så att vi kan dricka öl och sova ut efteråt. Det lär bli en hel del vandrande och bärande på tunga böcker, och så kan vi hitta på något annat kul i Göteborg på lördagen.
 
Hur tänker ni vana mässbesökare som endast är där någon dag? Ser fram emot era restaurangtips också!
 

Veckans topplista; omslag i höstfärger

2018-09-18 10:27
Veckans topplista hos Johannas deckarhörna handlar om omslag i höstens färger. Efter en glutt i bokhyllan kunde jag plocka fram denna femma som förhoppningsvis tipsar er om en del fantatisk litteratur! Hösten är ju den perfekta tiden för att flanera på gatorna, ställa sig de stora livsfrågorna eller glömma meningslösheten och umgås med bästa vänner. 
 
Oppositionspartiet (1967) av Gun-Britt Sundström, som är aktuell med boksläpp i höst. Den här romanen är en favorit som tyvärr inte går att köpa ny längre.
 
Tjänstekvinnans son/Ensam (1886) av August Strindberg. Har tyvärr inte läst den här självbiografiska romanen ännu men gillar det höstiga Stockholm i bakgrunden. 
 
Bödeln/Gäst hos verkligheten (1933,1925) av Pär Lagerkvist. En av mina absoluta favoritförfattare och den bok av honom jag kommer att läsa härnäst. (Hittills slår inget Barabbas dock..) 
 
En herrgårdssägen (1999) av Selma Lagerlöf. Ännu ett av dessa fantastiska Selma-omslag.
 
Aftonland (2016) av Therese Bohman. Hennes tredje roman och den bästa enligt mig.
 

Klassiker i serieformat

2018-09-17 10:55
I min bokhyla står ganska mycket klassiker som jag förstås har ambitionen att läsa, även om det ofta kommer annat emellan. Nu har jag dock lånat hem ett par klassiker i serieformat från biblioteket.
 
Dels Röda Rummet (1879) av August Strindberg, i seriebearbetning av Per Demervall (1988). Dels Aniara (2015) av Knut Larsson, fritt tecknad efter Harry Martinssons Aniara (1956).
 
Jag har båda originalen i min ägo och tänker att jag kanske blir mer sugen på att läsa dem efter att ha läst serierna. Det ska också bli intressant att jämföra läsupplevelsen mellan roman/diktverk eller serie. 
 

Dorit Rabinyan; Alla floder flyter mot havet

2018-09-14 12:16
Betyg: 3 av 5
 
Jag har nu på förmiddagen läst klart Alla floder flyter mot havet (2014) av Dorit Rabinyan som utgvs på svenska i år. Boken handlar om israeliska Liat som förälskar sig i palestinke Hilmi när de båda befinner sig i New York och inleder ett förhållande som de vet är utdömt redan från början. 
 
Det är förstås omöjligt för mig att sätta mig in i deras situation. Jag som naiv svensk kan aldrig förstå den eller sympatisera med den och just därför kan jag inte hjälpa att jag stundtals irriterar mig på Liat. Hur hon ibland ganska tjuskalligt försvarar Israel, påstår att Hilmi gör sig till offer, vägrar att ens tänka tanken på att prata med sina föräldrar (som verkar väldigt rara i övrigt) samtidigt som hon älskar honom. Men alla människor är inte starka i liknande situationer och jag tänker att den här romanen i sig är banbrytande där huvudpersonen inte förmår att vara det, och det är en fin tanke. Romanen har tilldelats litterära priser samtidigt som Israel förbjudit den i skolundervisningen. 
 
I övrigt är jag inte superimponerad över språket, vilket förstås kan bero på översättningen. Handlingen går dessutom alldeles för långsamt, speciellt mot slutet. Flera sidor skildrar ibland drömlika tillstånd och det känns som ett försök att poetiskt breda ut sig utan att lyckas nämnvärt. På svenska alltså. Men det här är absolut en läsvärd roman, en på sitt sätt vacker och sorglig berättelse och den fick mig att känna väldigt mycket.
 

Hett i hyllan #7

2018-09-13 09:58
Plötsligt drabbades jag av inspiration! Allt som krävdes var att börja läsa en roman igen, och att upprätta rutiner. Det har blivit torsdag och denna vecka tänkte jag bekänna några fler hyllvärmare med Monika. Det var ett tag sedan sist!
 
Som jag nämnt några gånger tidigare läser jag väldigt sällan biografier. Idag ska jag dock ta upp en hyllvärmare jag faktiskt vill läsa och den är skriven i dagboksformat. Dagbok 1996-2002 (2016) av Johanna Ekström köpte jag på bokrea och har sett den reas ut vid flera tillfällen. Jag vet egentligen inte vem hon är men hon var med på Babel i SVT när den här boken kom och jag kände bara spontant att jag måste läsa den!
 
Jag skriver dagbok själv ibland och det är något väldigt spännande, utlämnande och förbjudet över att få läsa någon annans. Ekström var i tjugoårsåldern under de här åren och kämpade för att etablera sig som författare, samtidigt som hon såklart präglades av ett förhållande med en man. Texten ska dessutom vara helt oredigerad.
 
Jag har heller inte läst den gamla snackisen av Lars Norén, men det kanske vore intressant?
 

Helgfrågan, v. 36

2018-09-07 11:36
Oj så dålig jag har varit på att blogga och att hänga med på andra bokbloggares initiativ de senaste veckorna. Jag måste erkänna att jag varit inne i en svacka som beror på att jag varit taggad på massor av annat. När jag hade sommarlov och det var mulet väder spelade jag Sims 4 som en dåre. Jag har också varit lite aktiv i valrörelsen, fastnat framför youtube gällande Bullet Journals och så har både plugget och NFL dragit igång den här veckan. Ni hör ju!
 
Men nu är det slutspurt i valet och det är dags att bli organiserad och komma igång med rutiner och plugg i höst. Jag ska absolut skapa tid för läsande och bloggande också. (Jag har 38 böcker kvar i år för att nå 100. Helt galet!?)
 
Nåväl, det är ju fredag och helgfråga. You know the drill! 
 
Den här veckan vill Mia ha tips på bra pocketböcker och därför plockade jag fram Tove Folkesson ur bokhyllan. Jag köpte hennes första roman Kalmars Jägarinnor i pocket och älskade den! Den finns fortfarande att köpa liksom de två uppföljarna som jag fick vänta alldeles för länge med att läsa eftersom jag såklart var tvungen att köpa även dem i pocket. Detsamma gäller även böcker av Therese Bohman och Sara Stridsberg då den första jag köpte var i pocket. 
Är ni likadana?
 

Linnea Axelsson; Aednan

2018-09-04 16:26
Betyg: 4 av 5
 
Jag har läst Aednan av Linnea Axelsson och jag är smått golvad. Ett diktverk om två samiska familjer i flera generationer under 1900-talet till nutid. De 700+ sidorna går fort att läsa och det går snabbt att ta till sig texten.
Det var en känslosam och helt otrolig läsupplevelse, absolut en av årets bästa! Riktigt mäktigt.
 
 
"Vet han om att jag
sitter och lyssnar 
på hans språk
 
Mellan orden
som bara är ljud
för mig
 
och som jag
inte förstår
-
Anar jag något
han lämnat
-
och som han
inte vill mista
 
Kommer han också
att få ett barn här
nångång
 
Vilket språk ska
hans barnbarn
får prata
-
Vilka fåglar och träd
kommer de att lära
sig namnen på
 
och vad ska de
sjunga för sånger
-
Om solen och vinden
 
Kriget och männen
 
fattig och rik"
 

Månadssummering; augusti 2018

2018-08-31 17:47

Antal lästa böcker: 9
Antal recensioner: 2 

Recensioner:

I Tanger
Brown girl dreaming

En riktigt bedrövlig månad ur recensionssynpunkt! Jag har inte läst någon roman på flera veckor nu, mest för att jag haft massor med annat för mig och för att jag försökt läsa poesi. Som inte heller har gått jättebra dock. Men! Snart börjar skolan igen och det är dags att komma in i rutiner och höstlunk. Jag längtar efter att hugga tag i en roman igen!

Jag har dock också läst:

Ärr (Auður Ava Ólafsdóttir, 2016). Jag tyckte mycket om den här boken som har både en fin handling och är fint skriven. Det är förstås dystert med en man som bestämmer sig för att dö, men sedan ändå lever upp på nytt. Nu när jag tänker efter är det rätt likt En man som heter Ove. Fast Augustpris-ish.

Salladsnätter (Vanessa Barbara, 2013). En underhållande bok. Alla karaktärer verkar superirriterande men ändå älskvärda. Mest tyckte jag om apotekaren Nico som är besatt av att läsa bipacksedlar och lära sig om mystiska biverkningar från olika läkemedel. Sakta avslöjas en hemlighet som alla i kvarteret utom huvudkaraktären Otto är inblandade i, men det kändes nästan sekundärt.

Välkommen till Amerika (Linda Boström Knausgård, 2016). Otroligt välskriven bok ur en ung flickas perspektiv efter att familjen traumatiserats av sin pappa som slutligen dött och flickan har slutat prata.

Ur. Dikter. (Agnes Lidbeck, 2018)

Dikter, 1973-2003 (Kristina Lugn)

Ariel (Sylvia Plath, 1965)

Efter sommaren

2018-08-26 11:18
Sofies bokblogg gjorde häromdagen några frågor för att summera läsningen i sommar!
Här är mina svar:
 
Hur blev din lässommar?

Jag hade hoppats på att hinna läsa mer i juli men det blev inte så på grund av sommarjobbet på biblioteket.

Läste du det du hade tänk? Mer eller mindre?
12 böcker i juni och 7 i juli är ändå helt okej! En del ligger dock kvar i läs-högen.

Vilken var den bästa boken du läste?
Jag kan nog inte säga en enskild bok som var bäst men fyra stycken sticker ut:
Adjö Cowboy, Sveas son, Händelsehoristonten samt Blixtra, spraka, blända!

 
Någon bok som blev en besvikelse?
Karin Boyes Kris var nog den märkligaste läsupplevelsen åtminstone.
Gertrude Steins Ida och Stig Dagermans Bränt barn var båda en besvikelse.


Någon bok du inte hann läsa, som du tänker ta tag i snart?

Stål av Silvia Avallone har jag varit sugen på att läsa länge och så fyndade jag den på loppis i sommar.

Vad ser du fram emot i bokväg i höst?
Jag har framförallt fem böcker som jag ser fram emot, listade här.

Något annat du ser fram emot i höst?
Bokmässan såklart!

Vad läser du just nu?

Just nu försöker jag läsa mängder av poesi!

Jacqueline Woodson; Brown girl dreaming

2018-08-24 08:46
Betyg: 4 av 5
 
Jag läste ut Brown girl dreaming (2016) av Jacqueline Woodson igår. Den finns också översatt till svenska och heter då Brun flicka drömmer, men jag valde att läsa den i original. Och den är helt fantastisk!
Boken handlar om Jacqueline Woodson´s uppväxt som svart i amerikanska södern och i New York under 60- och 70-talen. Det är en otroligt vacker barndomsskildring skriven på fri vers och jag kan bara upprepa att den är fantastisk! 
 

Veckans topplista; höstens böcker

2018-08-23 09:15
Jag ligger ett par dagar efter men jag vill ändå delta i Veckans topplista med Johannas deckarhörna, som handlar om böcker som släpps i höst! Jag gjorde ett inlägg med 6 boktips inför hösten tidigare i somras, med lite mer beskrivnig, men här är de fem böcker jag ser mest fram emot i höst:
 
1. Rosenregimen av Elin Bengtsson
2. Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg
3. Nelly B:s hjärta av Aris Fioretos
4. Tillnyktring av Leslie Jamison
5. Skrivliv av Gunn-Britt Sundström
 

Tio snabba höstfrågor

2018-08-17 10:29
Missade topplistan i början på veckan men nu har Johannas deckarhörna gjort tio snabba höstfrågor. 
Jag vill helst glömma att det går med stormsteg mot hösten men hakar glatt på frågorna i alla fall!
 
Nya höstböcker eller hyllvärmare?
Visst är det alltid roligast att läsa det där nysläppet som man väntat länge på!? Men hyllvärmarna står stadiga och trygga i bokhyllan och finns alltid där om jag drivit upp förväntningarna och blivit besviken på något hyllat nysläpp.
 
Kräftor eller surströmming?
Jag äter varken eller men älskar kräftskivor för att de kommer med andra favoriter; löjliga hattar, ost och sprit.
 
Läsplatta eller fysisk bok?
En bok är alltid en bok, men läsplätten sparar tid och pengar åt mig, samt lyser behagligt i höstmörkret.
 
Svenska författare eller utländska?
Båda förstås. Men av någon outgrundlig anledning är ungeför häften av böckerna jag läser av svenska författare. 
 
Bullet journal eller vanlig kalender?
Jag fick googla Bullet journal men är fortfarande osäker på vad det innebär. Har en Google Kalender sedan åratal tillbaka och det är perfekt eftersom jag kommer åt den överallt och aldrig behöver byta.
 
Crimetime Göteborg eller bara Bokmässan?
Bokmässan är inte så bara! 😍

I soffan: Netflix eller vanlig TV?
Vi har inte fått in några TV-kanaler på flera år och lika glad för det är jag. Babel och På Spåret finns på SVT Play och Netflix eller Viaplay funkar fint om jag och sambon faktiskt kan komma överrens om något att se tillsammans. 
 
Deckare eller feelgood?
Alltså, varken eller egentligen även om jag kan ge "deckare" en chans om de påstås vara både spännande och välskrivna och inte frossar för mycket i hemskheter. Det finns SÅ mycket annan litteratur som lockar mig helt enkelt.
 
Äppelkaka eller blåbärspaj?
Blåbärspaj, utan tvekan. Med massor av vaniljsås så att pajen inte syns.
 
Nytt från bokaktuella Stephen King eller Bengt Ohlsson?
Jag har inte läst något av dem, men Bengt Ohlsson står åtminståne som min ultimata hyllvärmare.
 

Några dagar med poesi

2018-08-17 09:13
Jag har inte orkat påbörja någon ny roman den här veckan och därför känns det som ett ypperligt tillfälle att bara läsa poesi någon vecka framöver! Jag älskar poesi men tar väldigt sällan tag i läsningen då romanhögen oftast lockar. Har själv en hel del olästa verk och diktsamlingar i bokhyllan men har lånat desto fler från biblioteket. Jag kommer kanske inte att läsa alla diktsamlingar från pärm till pärm utan snarare försöka läsa en del dikter från så många olika poeter och författare som möjligt. Lägger upp favoriter på bloggen och göra en summering om någon vecka sådär. 
 

Tematrio: Lila

2018-08-14 13:47
Jag hakar på Lyran som kör Tematrio igen nu efter semestern. Denna vecka är temat Lila.
Jag tolkade temat bokstavligt och plockade fram en trio underbara böcker i bokhyllan med lila omslag:
 
Uppgång och fall (2016) av Liv Strömquist.
De polyglotta älskarna (2016) av Lina Wolff.
Pennskaftet (1910) av Elin Wägner.
 

Helgfrågan, v. 32

2018-08-10 11:02
Fredag igen och min sista arbetsdag på sommarjobbet. Dags för helgfrågan med Mias bokhörna.
 
Finns det några böcker som inte lämpar sig som ljudböcker?
Lite klurig fråga. Rent allmänt tror jag att nästan all skönlitteratur lämpar sig som ljudböcker, det är mer att jag som person inte lämpar mig för ljudböcker. Alltså att jag tappar koncentrationen när jag lyssnar eftersom det blir så monotont jämfört med radio eller en pod. Jag tror dock att den förmågan går att öva upp om man gillar ljudböcker.
 
Bonusfråga; hur har sommaren varit?
Sommaren har varit lång och varm och alldeles underbar. Jag har ju jobbat heltid i sju veckor och det har varit väldigt lärorikt även om det varit på tok för varmt inomhus. Jag hade ofta hellre velat ligga på stranden men hoppas på varmt väder några veckor till nu istället. Planerar ett litet besök på Liljevalchs och Gröna Lund samt en kräftskiva i augusti.