RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-11-10 03:34:06

kenyafilippa blogg

kenyafilippa blogg på Nouw

Resa och hemkomst

2019-06-08 13:59
Från kenyafilippa

20:00 rullade skolbussarna ut från gaten en sista gång. Det var en speciell stämning i bussen. Nora och jag kollade bilder, lyssnade på musik och pratade en massa. Väl på flygplatsen var det dags att checka in bagage. Johannes, den stjärnan, checkade in ett av mina handbagage på sig själv då jag annars skulle fått övervikt. På kilot fick jag med mig allt, jipigajej, men var tvungen att packa om för att fördela vikten i väskorna... Därefter blev det en sista tusker innan avfärd. Jag och nora hade bokat så att vi satt bredvid varandra men sen hade en annan lyckats tagit platsen längst ut innan elsa bokade den. Vid första anblick inte till min förtjusning , men med tiden insåg vi hur bra plats vi hade fått. Det var en 60årig lärare från boston som hade ockuperat sätet och vi pratade om politik, klimatförändringen och krig bland annat. Han lärde mig massa nya ord och jag fick flera nya perspektiv på saker och ting. Utöver att han var trumpmotståndare och vegetarian så trodde han även att kvinnor kommer att" ta över världen". Inte vad man förväntade sig av en vit gubbe från amerika. Ännu än gång ett bevis på att man ska vara försiktig med fördomar. Vi mellanlandade i Amsterdam och där satt vi utomhus på en konstgräsplan. Jag och Adam spelade tre i rad och käkade kakor.

Så jävla deppig bild till vänster

. När vi lyfte lyssnade vi på rosa himmel och kollade ut över staden...prank, vi kollade på vår skärm istället där det var en bild på en rosa himmel hahah. Tårar är något som har genomsyrat hela resan. De bredvid oss måste undrat vad som försiggick haha

Stockholm! Vi var inte så glada som vi ser ut- fake it until you make i. Träffade fem av mina klasskompisar sedan grundskolan det första jag gjorde? Och Nora sin kusin?  Hur sjukt? Min och många andras väskor kom först inte. När vi stod i kön för att anmäla det så kom ett utropande om att det bara var ett missförstånd och att de visst skulle komma som tur va. När alla hade fått sitt bagage gick vi tillsammans ut med låten "cirkle of life" på högsta volym. Där möttes jag av Meja, carl och erik <333

Vi drog in till stockholm för att luncha. Vi parkerade en bit utanför city och tog voi-sparkcyklar därifrån. Så sjukt roligt. Sedan blev det burgare och lite shopping (för alla utom mig?) men sedan hemfärd. Vi åkte lite fel och tog några stopp men tillslut rullade vi in på champinjonvägen. Carl drog ner alla rutor och sa "Känn doften av Öa" och Erik satte på samma låt som vi sprang ut till på flygplatsen på högsta volym. Jag tänkte att vi skulle överraska m&P med låten men istället möttes jag av familj, vänner och grannar som överraskade mig. De hade flaggor och sjöng "Ack Värmeland du sköna" <3

Hade inte kunnat haft en bättre förstadag i Sverige. Jag älskar varenda en av er. Nu är jag dock helt slut då jag har sovit sammanlagt 3h på 38h. Det snurrar. kan verkligen inte sova på plan, så obehagligt när folk kan kolla på en samt att man ej kan sitta skönt, speciellt i mitten.

Att lämna kenya och allt vad det innebar var bland det tuffaste jag har varit med om. En sorg så djup och ett tomrum så stort, men en kärlek ännu större samt Glädje och minnen som fyller mig mer. Det här året har format och gett mig mer än jag någonsin hade kunnat föreställt mig. Med det sagt avslutar jag min blogg och den delen av mitt liv.

Ngong Road <3 jag kommer tillbaka!

Skolavslutning och avskedslunch

2019-06-03 17:51
Från kenyafilippa

fredagen var en känslosam dag. 9:00 hade vi klassamling. Vi fick tillbaka våra brev som vi hade skrivit till oss själva första veckan. 10:00 rullade studenterna in som hade haft champagnefrukost på savannen. Svenska ambassadören höll tal och sedan firade vi dem.

Fick en födelsedagspresent i förskott som gulliga Hedda och ulrica hade köpt!

"Filmkväll hos ritondo ikväll igen"

hahah

finaste finaste finaste

Du <3

Det övergick till lunch. Maaaassa god mat och otroligt mycket fina och roliga uppträdanden. Sång av Clara. Tal av Isak och Irma. Sång av lärarna "Everything will be better than fine, you are alla stars". Utdelning av priser- vi var några som fick pga våra insamlingar. tack"tal" till all lokal personal. Dans av lärarna till "You're the one that i want". allsång av Sommarsånger. "Summer vacation" av Erik. Därefter hade vi kramkalas då vi skulle ge ALLA en kram som hejdå. Fint och jobbigt. många tårar fälldes.

Fina Janet som har tvättat åt oss hela året.

Jag, Elin, adam och seth spelade lite kubb sen. Innan middagen hängde vi mest runt och efter var det dax för halva gänget att lämna för Sverige. Jag tror aldrig jag har gråtit så mycket i hela mitt liv. Många var förstörda. Lina och Elin åkte bland annat.

Då det var vår sista kväll i Nairobi var det bara att ladda om. Vi började på mollys för att sedan dra vidare till Gipsys och J'S.

Det var en extrem rolig natt förutom att fyra av mina kompisar blev av med sina mobiler. Typiskt sista kvällen.

Kaaaaaaaaaaaaaaaj

Kvällen slutade på Chicken Inn och Nora var väldigt ledsen för att det led mot sitt slut. Till slut, klockan 5, åkte vi sedan hem med Matteus Vår pappa Romare som vänligen väntade på och tog hand om oss som vanligt.

dagen efter vaknade jag med en fot som var svart? Efter mycket gnuggande såg den ut som på bilden men jag vet fortfarande inte vad det var eller hur jag fick det där. Vad jag kommer ihåg hade jag båda skorna på mig hela kvällen.

Dagen gick åt för att packa klart och hänga runt med folk. Hängde mycket med isak och elsa. Spelade Cod med adam och fifa med Johannes. Gick skit.

En sista fika med gang gang. Kommer sakna er infernaliskt.

Ledig torsdag

2019-06-03 16:36
Från kenyafilippa

Långfrullar har liksom blivit min grej då jag har haft sovmorgon hela året när

resten av min klass har haft matte. Älskar det mucho. Dricker kaffe i timmar

var tvungen att ta en bild på mitt rum innan jag började packa ner saker. Då jag har varit ledig hela dagen passade jag på att packa/rensa mitt rum. Nu står en flyttkartong fylld med prylar till nästkommande samt påbörjade packade väskor. Utöver packning har dagen fyllts matlagning, shopping och restaurangbesök. jag, nora och tekla gjorde pasta med tomatsås till lunch som vi länge pratat om. efter tredje försöket av planering fick vi äntligen till det. Lyssnat på seths redovisning om den hotande klimatförändringen har jag också gjort. Vi drog ihop ett gäng som agerade publik då han gjorde den utanför lektionstid. På eftermiddagen drog jag, lina och nora en sista runda på masaimarknaden, inhandlade lite presenter. Åt lite på skolan med isak, seth och annie innan vi drog till mercado för att fira sampe. Trevligt värre. Jag och annie delade på halloumisticks, herrejesus vad det satt fint.

​Sedan drog ett gäng vidare till mollys och gipsys. När vi kom hem gick jag till isak men vi förflyttade oss ganska fort till mitt rum där jag, annie, adam och isak hängde ganska länge innan det blev läggdags.

29/5

2019-06-03 16:32
Från kenyafilippa

Började med att cykla imorse, men snart lockade ett pass som kördes i andra salen så jag hamnade där istället. Det var jättekul. Sedan pluggade och käkade jag med Seth innan jag, Elin, Isak och Mange drog till Toi. Isak och jag köpte skor, Elin letade jeans utan framgång och Mange var packåsna. Vi skyndade hem då det var brännbollsturnering som vi alla hade anmält oss till. Dock bangade jag i sista sekunden, kände verkligen inte för det men jag hejade såklart på ”Erkans army”. Därefter drog vi ett gäng till stenen för att sedan enligt plan dra vidare till Mama Rocks. Dock var vår skolsköterska där så vi satte oss på en carwash bakom istället för att kunna dricka öl hahah.

Fina fina Nairobi!

När vi kom tillbaka drog några ett natt- och nakenbad hahha!

Love School och FN

2019-05-31 07:42
Från kenyafilippa

Hittar inte ord för att uttrycka all tacksamhet jag efter tisdagen är fylld av.

 vi besökte love school en sista gång. För resterande pengar från insamlingen köpte vi ris, mjöl, olja och kex så att hela bilen var proppfull. Vi fick oerhört mycket för pengarna då malle och helen, som ni ser på bilden till höger, vänligen erbjöd sig att följa med oss och inhandla mat billigare, på östafrikas största handelsmarknad. Det är som en grossist och vi får egentligen inte vara i området det ligger i men malle hade mer än koll. Han har varit där tidigare och kan prata somaliska vilket var en fördel. Malle och helen är föräldrar till två söta killar i grundskolan och när vi inhandlade prylar sist, på carrefour, mötte vi dem och de sa åt oss att vi skulle höra av oss nästa gång. Så gulligt. Så 8:30 lämnade vi tillsammans skolan. När vi lämnade av alla grejer på love school hade vi fortfarande 31000 ksh kvar. 2000 av dem lämnade jag till veronica så hon kunde fylla vattentanken men resterande fick malle och helen då de ska stanna nästa år likaså. Malle skulle fixa fotbollar och gasspisar istället för att de ska använda kol, vilket kommer spara de pengar då det är mycket billigare. Det är en långsiktig förbättring. Att det här nu inte tar slut bara för att vi åker hem känns fantastiskt. Det kunde inte hamna i bättre händer än deras.

Love

Jag fick dessutom kvitton från en tidigare gång jag lämnade pengar, de stämde på kronan

Därefter åkte vi direkt till fn då vi genom noras mamma, som deltog i miljöveckan, fixade in oss. Vi fick höra på tal, se massa stationer med nya idéer och äta gratis mat haha. Hur intressant och roligt som helst. Oerhört tacksam.

Leker viktig.

Här deltog Noras mamma i en paneldiskussion om användning av trä i byggnadsindustrin. Hon är arkitekt. Trä är det enda förnybara materialet och dessutom det mest miljövänliga då det binder koldioxid. Sandbrist är ett växande problem. Havsbottnar töms på sand och stränder försvinner. Men, ska man använda trä måste man lära sig plantera skog och tänka långsiktigt.

Gratis prosecco, skål!

KaribUNi=välkomna

Vi avslutade kvällen på Zen Graden med Noras mammas arbetskollegor <3 Extremt trevligt. Södras VD bjöd dessutom på hela middagen. Fattiga studenter uppskattar den generositeten oerhört mycket. När vi skulle åka därifrån blev det strul med taxin då han inte hade tillräckligt med bensin och heller inte cash för att fylla på. Då vi hade betalat via appen och ej hade kontanter blev det lite körigt. Men de tre italienare av Katarinas kollegor var som tur var kvar och gav honom kontanter. Därefter åkte de efter oss för att ge oss deras nummer. Så gulligt att människor man bara har träffat en gång bryr sig så mycket!

Slutligen hamnade vi på "Government mingle" hahah. Där fanns det mycket gott.

Kunde inte spenderat en av de sista dagarna på ett bättre sätt!

Måndagsmyz

2019-05-28 00:10
Från kenyafilippa

Brukar egentligen hata måndagar men idag kunde jag inget annat än att älska den. Har haft en och en halv lektion i princip. Biologi då vi pratade kärlek och relationer <3 kloka samtal! Sedan svenska och betygssamtal. På eftermiddagen hängde jag med Isak, vi skrev lite på hans tal och han var mitt mentala stöd när jag rensade min garderob. Elin kom också en stund innan jag skickade ut dem ;) då jag skulle med löpargruppen. För att göra en trevlig avslutning då det var sista gången hade lärarna beställt pizza på Mambo Italia. Vi sprang dit, käkade, joggade hem. Astrevligt! Kommer sakna det... Det blir så verkligt att allt lider mot sitt slut när man gör allt ”för sista gången”. Usch och fy och blä. Men sommar, vänner och familj väntar. Det är allt annat än det tidigare nämnda. Man får skilja på känslorna angående att lämna respektive komma hem. Eller hur Pappi?! Kvällen slutade med att jag pluggade även om jag inte hade plugg haha då en vän från Sverige desperat bad mig skriva en text för en slant. Vad gör man inte för en vän i nöd?;) Under tiden jag skrev på texten kom Lina och undra om jag ville hänga med och lämna grejer vi ej vill ha med till Sverige borta hos boardingen. Ville ville jag ej men gjorde gjorde jag. Klart man inte vill lämna sina saker då det är ett extremt tydligt tecken på vad som komma skall. Men men, nog om det, sen följde jag med till hennes rum där jag skrev klart texten under tiden Lina desperat skrapade bort sina vackra illustrationer på väggen utan vidare resultat. Skapandet tycktes vara en bättre idé då än nu. Vi får nämligen betala 500kr väggen om det är för fula målningar. Håller tummarna för att min får behållas. Sen vare kvällsfika, älskart’! Två rostmackor med jordnötssmör och minibananer på. Ojojoj. Därefter Elsahäng och snack med pappi innan jag nu ska ta natta!

Hade’

Hugs

Hur ska man klara sig utan denna solstråle?
Hahha en Tacksam själ, minst sagt
Gratis cola och pizza, en klagar inte mycket då inte
Min målning som Isak, matteus och Nora hjälpt till med

Ljumaa Jumamosi Jumapili

2019-05-27 00:02
Från kenyafilippa

Fredag: Var supporter för killarna när de spelade basket. Fika på art med Adam, Nora och Matteus. Hängde med Viktoria och sen inne med massa på Noras rum- det slutade med dans och skriksång.

Tvätt i alla dess former...

Lördag: Vi begav oss till Naivasha med hela internatet inklusive alla boardingvärdar som en avslutningshelg tillsammans. Tältuppsättning, kubbspel, gungande, volleybollspel, kortspel, mat, musikquiz och brasmys präglade eftermiddagen å kvällen.

Våra remakebilder går sådär...

Tjejerna lyckades tillskansa sig de finaste underlagen på skolan.
Normal tältaktivitet, frågor på dä?
SÖNDAG:

Alla fick välja en aktivitet och vårt val var bad i varma källor. Så mysigt och otroligt skönt bortsett från att det luktade äggmök! Sen vare Buss hem till ”bbq-kväll” innan vi drog ett gäng och fikade. Det följdes av häng på mitt rum ända till nu.

Go helg! Och vår sista helg här! Gaaah!

Hur har er helg varit?

Natti på er

SETH OCH ADAM ÄR DUNDER. Kommer sakna er ofantligt!

Marknad två gånger om

2019-05-23 22:31
Från kenyafilippa

Skolan har ju i princip tackat för sig det här året. Skönt tycker jag. Därför åkte jag Elin Lina och Nora till Toi (stor secondhandmarknad) på förmiddagen. Det var en trevlig runda. Drog en snabb lunch av den kenyanska personalens mat som fanns framme när vi kom tillbaka innan det var dags för talvandring. Alla i klassen hade fått välja ut en plats innanför skolmurarna där man skulle hålla ett hyllningstal eller argumenterande tal. Jag höll ett för min far. Många tårar fälldes under vandringen, mest föll nog ändå när Irma höll sitt till skolbussarna. Hur de har varit början och slutet på varje resa här och att vi om exakt åtta dagar rullar ut från gaten för sista gången och därmed avsluta resan (det här året) i stort. Usch. Efter att jag hade samlat mig någorlunda efter alla lärorika, rörande och roliga tal var det dags att bege sig till dagens andra marknad- maasimarknaden. För att ladda upp tog vi en fika innan. Nu på kvällen har jag pluggat, käkat kvällsfika, lyssnat på Seths hyllningstal till sin far som han ska ha nästa vecka och pratat med mammsi och pappi.

Jag ser extremt mycket fram emot helgen. Vi ska ut å käka, ha picknick, åka till Naivasha med skolan där vi ska campa och bada i varma källor. Sköj! Efter att mitt prov imorgon är klart är jag dessutom klar med ALLT i skolan. Jippigalej!

NATTI

Lillördag ju

2019-05-22 23:41
Från kenyafilippa

Finfint började dagen med en sovmorgon. Innan första lektionen målade jag lite på min vägg till musik och en kopp kaffe. Go start. Två ynka lektioner var vad dagen krävde i skolväg. Sen gick jag och Elsa till Toi, som vi läääänge pratat om. Fokuset låg på att hitta jeans till E, vilket vi gjorde, men jag kom ändå hem med mest kläder. Kommer aldrig få hem allt om mindre än två veckor, men den dagen, den sorgen. Är iaf otroligt nöjd med mina kap. Nora, Elin och Lina invaderade mitt rum när jag stod i duschen då de ville checka vad jag hade fyndat. Det slutade med att vi planerade en trip dit imorgon också så att jag kan vägleda de till guldfyndsställena. Då ska jag inte köpa något. Efter toirundan deltog jag i löpargruppen. Nu på kvällen har jag försökt plugga historia. Gick sisådär då mina tankar konstant envisades med att sväva iväg på andra saker. Som tur var kom Lina med samma känsla och ville ha pluggsällskap. Vi pluggade lite men skrattade mer. Det var typ den dagen.

Herregud vad inte bara tankarna flyger iväg utan även dagarna. Jag kan ej hantera hur snart jag ska lämna. Jesus kristus. Dock ska det bli extremt roligt att komma hem till vänner, familj och sommar. Nu är det spickat att tre av mina vänner ska hämta mig på flygplatsen. Dessutom blev jag bjuden på en dagsfest på nationaldagen idag så nu har man fler saker att se fram emot! 

Söv sö gött

Ledig

2019-05-21 23:11
Från kenyafilippa

8:30 åkte jag till barnhemmet. Där hängde jag tvätt och matade bebisar i cirkus två timmar. Sen blev det historiagnugg innan lunch. Efter lunch tog jag mig en oerhört skön och oväntad tupplur (tar aldrig naps i vanliga fall?) innan dagens enda lektion kallade. Vi fick välja själva hur vi skulle aktivera oss fysiskt och jag gick till gymmet. Efter ”skolan” blev det ej skogen som planerat utan istället en fika på art. Trevligt värre. Sedan ingen utstickande händelse- middag, läxis, kvällsfika. Isakhäng då han ville att jag skulle lyssna på hans redovisning innan dagen traditionsenligt slutade med Elsahäng.

DRÖM SÖTT gölleplöttar

Idag fyller brorsi år