RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-11-13 15:04:47

attresa

Stranda, Norge

2018-07-28 15:25

Det finns avlägsna exotiska resmål som ofta lockar och så finns det närliggande pärlor som denna. Som verkligen fick mig helt stum.


Inpackad familj, tält, sovsäckar, kylbagar, gasolkök, fiskespön etc så gav vi oss iväg mot Norge!


Vi övernattade den första natten i vår fjällstuga i Lofsdalen för att det inte skulle bli så långa sträckor att köra i finvädret. För att komma fram och kunna njuta av dagen så gav vi oss av tidigt dagen efter. Vi hade tittat ut en camping som såg mysig ut och hade fina fiskemöjligheter, ca 5 timmar körning. På "Grimsbu Turistsenter" kom vi vid lunchtid, smällde upp tältet, grillade korv till lunch och tog sedan med oss lite fika till den därliggande älven där det både flugfiskades och fiskades med kastspö. Grillad harr på hårdmacka med smör och salt blev därmed förrätten till kvällens middag vid tältet. Varmt, skönt och härligt att campa!


På förmiddagen packar vi ihop tältet och ger oss iväg igen. Nu vet vi att vi bara har ca 20 mil till vårt mål, men vi vet också att vägarna är slingrande, smala och bergen är höga och stupen djupa. En makalös färd i ett landskap av turkosa virvlande älvar, svarta karga branta bergsväggar, snötäckta bergstoppar, skyhöga vattenfall, kilometerlånga tunnlar och grönskande ängar. Trollväggen besöktes och självklart även Trollstigen. Förutom att det vimlade av turister där, så är känslan i de 11 hårnålskurvorna där man når nästan 1000 m över havsnivå rätt häftig - eller läskig...

 

Nå, vi for vidare och från Liabygda tog vi färja över fjorden till vår slutdestination Stranda. Väl framme i vår lägenhet, som bestod av undervåningen av en privat villa, lastade vi ur allt och gav oss iväg på upptäcksfärd. Vi kom till Stranda en söndag kväll och det var en sovade stad vi mötte. Stängt, tomt och tyst. Skönt. Eftersom vi bodde precis vid fjordkanten, så begav sig tonårssönerna iväg och provad fisket nästan direkt. Det visade sig vara rejäl skillnad på ebb och flod och de lyckades kroka på både Torsk, Havsöring och Berggylta! En maffig fisksoppa fick vi ihop av det! 

 

Vårt boende var rymligt och bra, en altan, en utegrill och ett inglasat lusthus hade vi till förfogande med utsikt över fjorden och bergen...


Vi tog bilen några kilometer till Strandas skidanläggning och där tog vi "Gondolen" upp till toppen av Strandafjellet för en vidunderlig utsikt! Efter både charm och tjat och kanske till och med någon muta så fick jag till slut med mig tonåringarna på en vandring  bland fjällbäckar, lösgående får och solvarma hjortron. 

 

En annan dag tog vi bilen till Hellesylt och därifrån färjan till Geiranger. Det var en färjetur på dryga timmen där man i den djupa och respektingivande Geirangerfjorden kunde beskåda vattenfall som "De sju systrarna" och "Friaren" till flerspråkig guidning i högtalarna. Från en halvt sovande stad som Stranda är, bara några mil bort till Geiranger som var packad av turister från alla länder, flera kryssningsfartyg t ex Hurtigrutten. Vi lunchade i Geiranger och tog bilvägen tillbaka, via två färjor. Vad jag vet är ingenting billigt i Norge, luncherna och färjekostnaderna gjorde mig också stum några gånger, men vi hade förberett oss väl och hade både mat och dryck med oss.

 

Vi valde att åka en annan väg hemåt från Stranda, över Stryn mot Åkreströmmen, där vi campade en natt på vägen hem. Även där fanns både sjö och två strömmande vattendrag att fiska i. Och även där fick tonåringarna fisk, Harr bl a. I sjön var den 14 grader, men eftersom det var 27 grader i luften och vi alla var svettiga och varma efter att ha ställt upp tältet igen så doppade vi oss!

 

Hemfärd via Idre, Dalarna och plötsligt kändes den omgivningen som små små kullar...


Topp 3 Stranda


- Naturen! Makalöst. Sagolikt. Magiskt. Fantastiskt. Man försöker beskriva och fota, det går inte. Det måste upplevas!

- Tillgängligheten. Så nära och lättillgängligt för oss. 

- Fisket. Även om jag inte fiskar själv, så njuter jag av glöden i tonåringarnas ögon, lyckan i deras leenden och spänningen i deras dialog.

 

Jag känner mig tagen. Av Norge. Av Norges natur. Även om jag varit där tidigare och den gången sa att det var det vackraste jag sett, så står det sig nog än idag 20 år och ett otal resor senare. Jag kommer att åka tillbaka, inte vänta 20 år till nästa gång. Det är ju ändå så nära, så lättillgängligt.


Nästa resa finns inte ens planerad!   Det måste jag ändra på!  


/Maria

Amalfikusten, Italien

2018-05-17 18:04

Italien är mitt absoluta favoritland och nu var det dags igen. En långweekend på Amalfikusten som vi planerat och längtat efter länge. 6 vuxna med samma passion; mat, vin och äventyr!

Från Arlanda tog vi morgonflyget till Rom, med Leonardo Express (snabbtåget) vidare till centralstationen. Där snabblunchade vi en pizza slice och en Birra Moretti. Så hoppade vi på tåget till Neapel, som tog ca 1 timme. Där blev vi upphämtade av Giuseppe i förbeställd taxi för vidare färd ca 6 mil, men nästan två timmar på slingrande bergsvägar, där det både gasades och tutades i kurvorna. Vi blundade ibland, men försökte hålla illamåendet borta genom att försöka titta på vägen. Det var så vackert, lite skrämmande också...

Väl framme i Praiano slogs våra (högt ställda) förväntningar med råge! En stooor fyrarumslägenhet med balkong, stor terrass med jacuzzi och havsutsikt! Wow! Det var redan kväll och vi packade snabbt upp, gick till lilla snabbköpet för att köpa lite vin och lite frukost. Nästa morgon sken solen - och DEN frukostvyn!

En av dagarna gick vi ?Gudarnas stig?/?Sentiero Degli Dei?, en sträcka högst upp i bergen på drygt 500 m höjd i snitt. Vi tog taxi upp till bergsbyn ?Bomerano? och trampade iväg därifrån. Det var svalt (nästan kallt) och det var högt när vi tog oss fram genom molnen. Vyerna var fantastiska och mobilkameran fick jobba hårt. Vissa sträckor var planare och vissa tuffare då man fick klättra bland större stenblock. Ingen svår vandring, men det är högt! Den som lider av svindel bör nog välja annan väg. Det tog nästan tre timmar, finishen gjordes med 1.500 trappsteg ner från torget i Nocelle ner till slutmålet Positano. Så läckert!

En annan dag tog vi bussen till Positano, ca 25 min och sedan en turbåt till Capri. Det blåste såklart den dagen, men utsikten grym. Vi köpte en varsin limoncello på båten och strosade sedan runt på öns marknad, tog bergbanan upp på höjden för en vacker utsikt samt en rejäl pistageglass! Hemfärden gick med båt vidare till Amalfi där vi stannade en stund innan bussen gick tillbaka till Praiano.

Vi är ju som sagt matglada allihopa och gjorde både några luncher samt några middagar hemma i lägenheten. Att ha tillgång till både slaktare, fiskhandlare, vinbutiker, ostar, charketurier i närheten gör valet enkelt. Att vi dessutom hade Italiens vackraste utsikt från vår otroliga terrass gör att det faktiskt närmar sig perfekt!

Att hasa ner i jacuzzin lite senare på kvällen med ett glas Prosecco i näven, titta på stjärnorna, ljusen från grannbyarna och bara njuta av tystnaden... Det - är semester...

Maten är gudomlig, det är bara så! Vinet likaså. Italienarna glada och hjälpsamma. Och så naturen - Sagolik!

Det kan tyckas lite omständigt att resa till Amalfikusten, men tro mig, du ångrar dig inte! Själva resan med tåg, båt, snabbtåg, taxi och buss är en del av upplevelsen! Om man vill... Allt är enkelt att boka och planera på nätet och det är ju en del av reseupplevelsen. Att jag har fem nästan lika Italiengalna vänner att resa med gör det ju inte sämre!

Topp 5 Amalfikusten:
5. Naturen. Bergsväggar, raviner, klippavsatser och framför allt det turkosskiftande havet!
4. Möjligheterna. Du kan bara njuta av sol och bad eller ha späckat schema, välj efter dagsbehov. Men läs på innan.
3. Maten. Köp hem och laga gott om du kan!
2. Gudarnas Stig. Ett måste om du inte är höjdrädd!
1. Praiano! Lugnaste, mest genuina av de byar vi besökte.

Molto bene var denna resa och nästa resa går till ett lite närmare land!

Arrividerci!
/Maria
?

San Remo, Italien

2017-10-19 20:13

Två veckor på hemmaplan, sen bar det iväg igen! Till Nice, Frankrike och så med buss till San Remo i Italien. 


Ett gäng kollegor som åkte en tidig morgon/natt och som kom fram till det anrika hotellet precis till lunch. Varmt och skönt - så på med flip-flops och kjol! Promenad in till stan och i med en sallad och lite kallt vitt vin. En lagom stor stad att promenera runt i och lagom strand att hänga på. Allt finns liksom inom räckhåll i San Remo.


Förutom en härlig middag på kvällen så fortsatte vi ut i natten på en färjeformad nattklubb vid havet. Trevlig och fasligt roligt, men det blev ju alldeles för sent... Man har fortfarande inte vett att gå och lägga sig i tid, men man vill ju inte att det roliga ska ta slut!

  


Härligt väder gjorde att vi lade oss på den väldigt tillrättalagda stranden dagen efter. Ett tio-tal livvakter bar våra solsängar, tog betalt och sedan bara bevakade oss på stranden. Det var ju nästan bara vi där, eftersom det tydligen var säsongens sista helg. Det var ingen trängsel i vattenbrynet. Vattnet var inte direkt ljummet, men skönt att doppa sig i innan man stekte vidare i solen.


En härlig skaldjursrestaurang hittade vi, men en fantastisk risotto frutti di mare! Ett gott lokalt vitt vin till och ett svart bröd, gjort på bläcket från bläckfisken. Spännande och smaskigt!

 

Gamla stan i San Remo är ju något speciellt. Smala (alltså, jäääättesmala) gränder och väldiga stigningar. Vi såg många sega, starka och pigga äldre människor som traskade uppför med matpåsar och annat. Vi (med San Remo-mått mätt) yngre flåsade på i nästan samma takt. Väl uppe vid kyrkan, som fanns på toppen, var utsikten magnifik! Flåspaus och fotopaus. Vi såg några små restauranger halvt insprängda i husen och det så ut att vara ett bra tips för kvällen, men vi insåg sen att vi aldrig skulle hitta dit igen...

 

Däremot hittade vi en fin restaurang på ett av de gamla torgen som finns överallt i San Remo. Där fann vi både färska ostron till förrätt och hummerpasta till varmrätt. Molto bene!!! Slurp. Även om vädret var hyfsat bra, så regnade det galet den kvällen. Vi satt på uteservering med pålitliga stora parasoller över alla bord. Det visade sig efter en stund att de pålitliga parasollerna hade ett sätt att samla stora vattenmängder för att sedan läcka ner dessa i springorna mellan parasollerna med ganska stor kraft. Några i sällskapet blev totalt genomblöta och fick flytta till ett annat bord, där de hittade annat trevligt sällskap. Vid promenad hemåt igen var det uppehåll och värmen ändå hyfsat bra för oss som var halvt eller helt genomvåta.


Strandpromenaden är iordninggjord för både promenader och cykelturer. Vi strosade runt i hamnen och gapande förundrades vi över vem som kan äga de stora lyxyachterna där... Hur mycket vi än gissade så gissade vi säkert fel. Efter strandpromenaden åt vi lunch och lapade sol med en Aperol i handen. Sköna dagar...


Vi var i San Remo lördag - tisdag och det funkade bra och var ganska lagom, tycker jag. Ett resmål som har både strand, shopping, kultur och charm. Det är samtidigt ordning och reda och lätt att ta sig fram. Det är uppbyggt kring turismen och det är både en fördel och en nackdel. Rätt dyrt resmål, men väldigt god kvalitet på maten i restaurangerna.


Topp 5

5. Shopping. Rätt ok shopping för att vara en så liten stad.

4. Ordning och reda. Lätt att ta sig, hitta och får hjälp.

3. Det vita lokala vinet!

2. Restaurangutbudet.

1. Kombinationen Strand och Stad.


Men, nu har jag ingen resa i sikte!!!   Det måste jag ändra på. Nästa resa blir nog Italien det också, man kan liksom aldrig få nog...  


/Maria

Sicilien, Italien

2017-09-21 16:45

Då var det dags för tjejjuntan att ta sig an ett nytt resmål. 12 snygga, schyssta, slutkörda, semestersuktande och snart solbrända Siciliennyfikna Sessor på resa igen, två år sen sist...

 

Obligatorisk Prosecco på Arlandaparkeringen för att markera: Semestern har börjat! Flyg till Palermo och därifrån hade vi bokat en busstransfer till huset i Lascari, som ligger mellan Palermo och Cefalú. Ett stort hus med 16 bäddar, där varje sovrum hade både TV, kylskåp och dusch/wc. Tomten runt huset var enorm och bestod (förutom av utekök, utetvättstuga, pool, loungeområde) utav limeträd, fikonträd, granatäppleträd och valnötsträd!

 

Vårt hus ligger verligen på landsbygden, när den fina sandstranden och nära två charmiga tavernor. Menyerna skvallrade om att det sällan är utländska turister som äter här och vi blev ibland rätt förvånade över vad som kom in på tallriken efter att ha gissat, kollat google translate och försökt uttala maträtterna. Men - så gott. Och så härligt avkopplande!


Vi är rätt olika. Vi sover olika länge, vill göra olika saker ibland och äter olika saker till frukost t ex. Det fungerar väldigt bra när man bor i ett sånt stort hus, där alla kan gå upp när man vill, ta den frukost man gillar i kylskåpet och sätta sig i solen utanför och njuta av en kopp kaffe, juice och kanske en cornetto (italiensk croissant). Några hänger vid poolen, några vid stranden, några åker in till Palermo eller Cefalù. På kvällarna hänger vi ihop. För att vi känner för det.

 

Det finns en tågstation i Lascari och vi åkte till Cefalú ett par gånger för att se folklivet där. Där var gott om turister och även om orten är väldigt mysig med sina trånga gränder, fina bad och rika kulturliv så kändes det ändå skönt att åka hem till landet och huset igen. Visst är det trevligt med folkliv, strandförsäljare som ropar cocooo, cocooo, cocooo så man nästan blir tokig och väskor, kylskåpsmagneter, virkade bikinis, strandväskor och blinkande sneakers. Men en kväll i uteköket där några fantastiska kockar svänger ihop en risotto, grillar en bit kött, serverar grönsaksröror, ostar, gott vitt vin och sedan italienskt kaffe och limoncello. Där snackar vi kvalitet. Om sedan kvällen fortsätter med sällskapsspel, tjejsnack, nattbad eller annat. Ja, det blir ju bara bättre...

 

Palermo tog en knapp timme med tåg från oss. Där finns ju också en hel del kulturliv, gott om turister i vissa delar och en stort köpcentrum som vi snokade rätt på. Spårvagnen fungerade klockrent och den dagen det var mulet, så vi shoppade järnet satt oss ner och avslutade med en kopp Caffè Crema.


Topp 5

5. Landsbygden. Härligt att höra tjattrande italienska istället för "tjena-tjena-mittbena" från personalen på tavernan.

4. Stranden och vattnet. Snyggt och rent. Inga aktiviteter som stör och låter. Varmt och skönt.

3. Vinet. Eftersom vi ser en tjusning i att komma över billigt vin, så kanske vi inte har druckit ur den högsta klassen, men jag måste säga att vi hittade en del riktigt fina viner ändå. Proseccon är ju gudomlig, nästan utom tävlan.

2. Maten. Det italienska köket äger. Musslor, bläckfisk, pastan, ostarna....

1. Gänget, såklart! Grym grupp av många olika individer som trivs väldigt bra ihop. Vi gillar varandra, det bara är så.


Nästa resa blir snart. Kanske till samma land...?


/Maria


Åland

2017-09-21 16:23

Ja, vi hade ju bestämt att vi skulle åka till fjordarna i Norge. Till Geiranger, Trollstigen och Stryn. Så blev det inte, det blev Åland.


Vädret var extremrisigt och vi vill gärna göra Norgeresan så vi åtminstone ser bergen och fjordarna som vi åker dit för att se... Men österut såg det bättre ut, faktiskt riktigt bra. Vi tar färjan till Åland och tältar där! Sagt och gjort.


Vi åkte med familjen och en kompis till en av tonåringarna. Vi tog in på den camping (en bit från färjelägret) som vi i förhand sett ut som den mysigast och taffligaste av dem alla. Söderhagens Camping. Vackert belägen vid vattnet, mysiga platser att slå upp tält och ställa upp grill, brassestol och kylbagar. Båtar, bastu, flytvästar att låna. Lagomt med folk, tyst och lugnt. Varken vattenrutschbanor, pooler, butiker eller musik, trafik eller högljudda turister. Som gjort för oss.


Tonåringarna fiskade, rensade och grillade fisk. Vi åt. Vi bastade den vedeldade bastun på kvällen, badade i havet utanför och solade och for ut med båten på dagarna. Sköna dagar med spartansk meny; köttfärssås på burk, pastasallad och Bullens pilsnerkorv. Mmmmm...


En dag i Mariehamn när vädret var lite sämre. Pappan och tonåringarna lekte på badhuset och jag promenerade runt i Mariehamn och strosade längs shoppingstråket. Det fanns verkligen ingenting att köpa. Men mysig stad att strosa i.


Lunch och minigolf och sedan åkte vi tillbaka till tältet. Brassestol och ett glas vin i solen. Jodå. Semester.


Färjan mellan Eckerö och Åland går snabbt och man hinner knappt fika/äta lunch och även handla lite taxfree-varor, om man vill det. Tonåringarna bunkrade godis såklart.


Till Söderhagen åker jag gärna tillbaka och faktiskt så tipsade jag en kompis om det redan veckan efter och jag tror att de var lika nöjda som vi. Det är något taffligt charmigt med detta ställe och de är gästvänliga med allt de har! Och de har allt man behöver. Ett (visserligen snett och vint, men funktionellt) pingisbord inkl bollar och racket. Ett gym (garage där man ställt in en del maskiner av äldre modell. De funkade nästan helt). Ett utegym (traktordäck, två fyllda dunkar med målat 10 kg på varje, en fender upphängd i kedja i taket som boxningssäck) och dessutom hela härliga naturen att röra sig i! Klockrent! Gott om grillplatser, båtbrygga, bastu med ihopbundna björkruskor att använda, båtar med eller utan motor, rensbord och kök, dusch (i två av dem fanns det varmvatten!), toa och allt annat som man kan behöva.


Nästa resa vill jag ha mer sol och värme!


/MariaSnöberg, Funäsdalen och Lofsdalen

2017-09-21 16:11

En kortsemester blev det även norrut! Vi är ju vansinnigt glada i fjällvärlden och naturen och i norr behöver vi inte trängas med många... De som är där är som vi.


Denna gång åkte vi till Snöberg utanför Ånge för att hälsa på vänner. Helmysigt ställe och som en nöjespark för våra motorintresserade tonåringar. Det fanns även badtunna och prosecco, så det var väl samma känsla för mig...


Vi packade in oss i bilarna och åkte grusvägarna till Funäsfjället där vi skulle vandra ett par dagar. Vädret var inte med oss. Det regnade och regnade. Och regnade. Vi beslutade oss för att gå en kortare sträcka, slå upp tälten i närheten av någon tjärn och stanna för att fiska. Trots att regnet kom och gick så gjorde vi en eld utanför tälten, gjorde oss en varsin påse frystorkad middag och sköljde ner detta smarriga med ett glas rött.


Dagen efter tog vi ner tälten igen, gick tillbaka till bilarna och åkte ner till Funäsdalen. Där hade vi ordnat övernattning inomhus och tur var nog det, för nu tilltog regnet igen. Vi valde dessutom att gå på restaurangen och äta en brakmiddag efter att vi strosat runt i Funäsdalen en stund.


Det var ingen bra dag för vandring, så vi åkte vidare dagen efter till vår egen stuga i Lofsdalen. Där blev vi kvar några dagar och vandrade där i något bättre väder. Löpning på fjället inkl bad i Lofssjön, mys på altanen i solen och slappande i soffan... Är inte det semester, så säg?


/Maria

Tallin, Estland

2017-09-21 15:58

I juli tog 4 tonårsfamiljen och samlade ihop sig för en "Coop-kryssning" till Tallin i Estland! En 40-timmarskryssning som kan bytas mot medmera-poäng och därav namnet Coopkryssning. Fin hytt för fyra för 0 kr. Båten var inte speciellt stor, men innehöll både spa, smörgåsbord, karaokepub, däck-bar och dansgolv.


Trevlig restaurang med meny signerad Tommy Myllymäki fanns tillgänglig för oss vuxna. Tonåringarna gick på hamburgerhaket och därmed fick vi vuxentid och de tonårstid. Win-win, om ni hört talas om det...


I Tallin gick vi runt i solen och strosade bland övriga turister. Krimskrams i mängder, gammal och mysig stad med en hel del att se. Men att bara sitta med goda vänner i solen och en god estländsk öl i handen är ju vinnarkänslan den dagen. Tonåringarna for runt och kollade läget, shoppade fidgetspinners och käkade glass.


På medeltidspuben Old Hansa drack vi både honungsöl och kanelöl och sedan åt vi en god sen lunch innan vi gick tillbaka på båten igen.


Kvällen bestod i karaokeframträdanden av tonåringar och vuxna, dans i salongen och smörgåsbord. Trevligt som bara den. Vacker solnedgång och lugn båtfärd.


5 i topp:

5. Kort. Om man snålar på semesterdagar är detta ett bra alternativ.

4. Mysig "strosa-omkring-i-stad" är Tallin - eller Tallinn som estländarna själva säger.

3. Billigt. Ja, 0 kr kanske inte slutnotan blev. Men det går att semestra billigt om man vill. 

2. Enkelhet. Mat finns för alla, aktiviteter finns för alla.

1. Kontroll. Man kan lätt släppa både barn och tonåringar fritt på båten, de kommer ju ingenstans liksom.


Hemma efter bussfärd hem behövde vi sova lite till innan vi är i form för nästa semester...


/Maria

Fuengirola, Spanien

2017-06-20 21:05

När våra yngsta söner fyllde år senast så köpte jag och min kompis en varsin resa till dem. Och till oss. Till Fuengirola på spanska solkusten.


Vi flög med Norwegian från Arlanda till Malaga, tog tåget direkt från flygplatsen till Los Boliches i utkanten av Fuengirola. Det renaste och fräschaste tåg jag åkt! Smidigt och snabbt tog vi oss från stationen i Los Boliches till den lägenhet vi hyrt i några dagar. Två sovrum, kök, badrum, vardagsrum och en stooor inglasad terrass, som förutom utemöbler innehöll luftmadrasser, bollar, cyklop, solstolar, frisbee och lite annat.


Barnens ögon lyste av förväntan när de dessutom såg poolen (som är formad som en gitarr) som låg precis utanför terrassdörren!


 

Våra ögon plirade bra mycket de också när vi förstod att här kunde vi pysa med ett glas gräsligt kall cava i solen. Ca 32 grader i skuggan. Love it!


Boendet var perfekt för oss och låg precis vid strandpromenaden. Sönerna är ju inga fans av promenader, men det fanns ju tonvis med krimskrams att titta på efter vägen. Hattar, strandväskor, badtofflor, kylskåpsmagneter, badlakan med färgglada bokstäver av resmålet, solglasögon och fidget-spinners. Det mesta känns igen från vilken charterort som helst. Någon glass, något glas Sangria fanns ju också att tillgå...


 

En kväll tog vi lite tapas med oss ner på stranden och dukade upp till vin och Fanta i sanden. Där förvånades vi av alla människor som samlats. Inte i solstolarna, utan i sanden. Det kändes som om det mest var spanjorer och de hade dukat upp bord med buffémiddagar i stora sällskap, småbarnsfamiljer åt middag ihop, killgäng spelade beachvolley och män kast-metade med groteskt långa spön direkt från stranden.

 

Det var varmt även på kvällen, ca 26 grader, lite härligt ljummen bris och härlig stämning. 


 


Vi visste och hade planerat att en av dagarna skulle spenderas på badlandet i Torremolinos. Barnen jublade (och det gjorde väl vi också inombords). Tåg till Torremolinos och sedan raklång i solstol mellan rutschbane-turerna. Ganska glest med folk, till vår förvåning och både solstolar och några attraktioner gapade tomt efter gäster. Skönt. Hela dagen spenderade vi i solstol, vågmaskin, jacuzzi, flodbana och vattenruschbanor av olika slag. Det mest förvånande och positiva den dagen är en helt grym lunch i vattenlandet "Aqualand"! En rejäl hamburgare, fin köttfärs, perfekt stekt med gott om fräscha grönsaker och grova fina potatisklyftor. Som så ofta så tar man överpriser både på entré, solstolshyra och hamburgertallrik. Men denna hamburgare var värd varje krona. En löjligt stol öl till gjorde den extrem rättvisa. Slurp!


I andra ändan av Fuengirola fanns ett shoppingcenter, som vi spanat in. Vi visste att flera av våra favoritaffärer fanns där och vi klurade på hur vi skulle få två grabbar att orka med oss där i några timmar.

 

Det visade sig att det gick ju galant! Klädshopping kantades av en gocart-tur på taket (samtidigt som en fantastisk vacker solnedgång i bergen pågick) och alla var glada och nöjda.

 

Den breda strandpromenaden Paseo Maritimo var perfekt för promenader, en inlines-tur (eller permobiltur för den delen) eller morgonjogg, eftersom det dessutom fanns ett antal utegym efter vägen. Medan grabbarna sov så drog vi på oss joggingskorna och avverkade några kilometer och även om det var rätt tidigt på morgonen så rann svetten av oss! Ett dopp i havet direkt efteråt var belöningen.

 


På spanska solkusten är allt rent, städat och välordnat. Det är en oerhört praktiskt resmål och enkel att resa. I Los Boliches kändes allt det där och dessutom tyst och lugnt. Knappt någon trafik, inget kvällsliv och det var lätt för barnen att själva gå iväg och köpa glass eller utforska. Det finns gott om strandrestaurangen med liknande menyer, även om vi fick gå en bit för att hitta Paella!!!


Top 5 Los Boliches

5. Lugnet. Tryggheten.

4. Enkelt att ta sig. Tåget går var 20:e minut i båda riktningarna.

3. Solen och värmen.

2. Shopping! Finns allt.

1. Stranden. Låååååång. Fräsch. Ren. 


BIllig flygbiljett till Malaga, billigt boende, tågbiljetter till och från boendet gav ett paketpris på ca 3.700 kr per person.


För solen, enkelheten och lugnet åker man hit. Vill man se mer av kultur, uppleva explosiva smakupplevelser, höra tjattrande urbefolkning, dricka goda viner så åker man nog någon annanstans. Så det blir det nästa gång. Snart.


/Maria  


Champagne, Frankrike

2016-09-14 09:15

Då var det dags, ny resa med "Reseklubben". Fyra kollegor som också hänger ihop privat, sparar pengar varje månad för att kunna dela ett gemensamt intresse; Att resa!


Vi tog kvällsflyget till Paris en onsdag i mitten av september. Vi landade på Charles de Gaulle-flygplatsen och tog tåget in till city. Det var 30 grader varmt i Paris och även om det var kväll så var det kvavt och varmt. Vi rullade våra resväskor på tåget och rullade av dem vid stationen Gare de Nord, rullade vidare några hundra meter till stationen Gare d'Est - det billiga hotell vi hittat låg precis bredvid! Fyrabäddsrummet i det enkla hotellet låg på våning sju. Självklart var hissen trasig och vi släpade våra tunga resväskor upp för spiraltrapporna i värmen. Många fnitterstopp och flåsstopp senare fick vi vårt rum. Man kan tro att detta, den obefintliga ac:n och den opålitliga toaletten skulle kunna grusa vår vistelse, men icke! När vi slog upp fönstret så är det första vi ser Eiffeltornet, Triumfbågen och Sacre Coeur! Magnifikt! Lägg sedan till middag på gatan vid kvarterskrogen och iskall champagne till det och vi förstod att det här kommer ju att bli något speciellt!


Tidig morgon och vi tog tåget till Èpernay i distriktet Champagne ca 1 timme och 20 minuter. I byn Èpernay var det sparsamt med folk och vi rullade våra väskor till vårt boende som låg rätt mitt i. Det var tidigt på morgonen men vi fick ändå checka in och gav oss sedan ut på upptäcksfärd. Efter att ha rekat bland vinhusen på Avenue de Champagne så åt vi fantastiska musslor till lunch - sa jag att vi drack champagne till? En rundvandring på det gigantiska och exklusiva vinhuset "Moët et Chandon" lärde oss det mesta om champagnetillverkning och vi tog även en rundtur i deras enorma källare Vi fick också vet en del om Dom Perignon och historien kring den ädla drycket champagne. Självklart ingick smakprov också i denna tur.

   

Regnet öste ner och vår plan och att cykla ut på landsbygden ersattes av att raskt promenera på Avenue de Champagne och smaka på de olka vinhusens champagne... Vi lyckades även nosa upp någon klädbutik i byn och gjorde affärer även där.


På kvällen hade vi bokat bord på en fin restaurang (med stjärna i Guide Michelin) "La Cave á Champagne" - champangegrottan. En från utsidan helt anspråkslös lokal innehöll en fantastisk upplevelse för gommen och sinnet! Champagne, ostron, pilgrimsmusslor, tryffel osv. En mycket välkomponerad gourmetmeny, där olika typer av champagne serverades till.


Efter en god natts sömn vaknade vi till strålande solsken och vi tog våra hyrcyklar och rullade ut ur byn och längs landsvägarna i Champagne. Vi hade läst om några vinhus som låg i småbyar på lagom avstånd och när vi cyklade dit genom enorma vinodlingar med såväl kända och okända namn så blev vi ju sugna på ett glas iskall champagne och stannade vid ett litet torg i en by och tog ett glas. Vi köpte också med oss baguetter hos bagaren, ostar, grönsaker och charketurier hos torghandlaren och så cyklade vidare. Mitt i "Bollingers" vinodling stannade vi cyklarna, bredde ut en filt och satte oss i solen för att äta lunch. Ett ögonblick i livet som åtminstone jag kommer att minnas länge...

             

Skörden hade just börjat när vi var där och de flesta ortsbor bidrar i produktionen, så det var rätt folktomt på många vinhus. Men ett favoritvinhus som även levererat dryck till Nobelfesten för några år sedan besökte vi och där fick vi prova flera av deras champagner. Eftersom provning ofta är gratis så vill man ju gärna köpa någon flaska med sig hem...


På lördagen åkte vi tåg tillbaka till Paris och checkade in på vårt "nya" hotell i latinokvarteren, sen tog vi tunnelbanan ut till ett stort shoppingcenter utanför stan. Vi tokshoppade på Primark, C&A och andra butiker så hårt att vi glömde bort att äta lunch. När klockan plötsligt var 16:50 och vi insåg det, var vi så trötta och lätt irriterade att den där pizzan och ölen till slank ner på rekordtid och helt i tystnad...


På söndagen reste vi hem. Men för att maxa vår semestertripp så åkte vi tidigt på morgonen till Notre Dame, åt en fransk frukost bestående av nybakta krispiga croissanter med choklad på, crêpes samt svart starkt kaffe. Vi åt och njöt på caféet som låg vid kanten av Seine och sen matade vi på med alla sevärdheter. Note Dame - check! Triumfbåden - check! Champs Elysée - check! Montmartre - check! Eiffeltornet - check! Sacre Coeur - check!


Paris är galet stort och lite svårt att bemästra på kort tid, men ett tunnelbanekort löser allt på ett effektivt sätt.


Topp 5 Champagne:

1. Den ädla drycken champagne såklart! Välj gärna de lite mindre vinhusen, billigare, bättre service, familjär atmosfär.

2. Èpernay, att utgå därifrån är klockrent. Man kan välja att promenera några hundra meter och ändå hitta många fina vinhus, eller åka iväg till de ännu mindre byarna runt om...

3. Landsbygden. Cykla! Sätt er i naturen och njut!

4. La Cave á Champagne - Restaurang väl värd att lägga in slant på!

5. Tågresor, snabba fräscha tåg som gör att med lite planering man kan hinna med mycket på lite tid.


Och jag måste ju också lägga till att efter en ytterst ovetenskaplig men omfattande utprovning av ett större antal champagnemärken så är min favorit "Charles Mignon"!!!

 

Vi reste onsdag kväll till söndag kväll. Lagom tyckte jag, lite intensivt tyckte någon annan. Att flyga till Paris är billigt. Att bo i Paris är dyrt. Tågresor/tunnelbaneresor är rätt dyrt, men mat och dryck har överkomliga priser. Skulle absolut åka tillbaka till Champagne, men det får bli ett annat år...


/Maria

Nikkaloukta - Abisko, Lappland Sverige

2016-08-05 09:00

I början av augusti tog vi nattåget upp till Kiruna. Vi, tillsammans med ett annat par, skulle gå Fjällräven Classic 2016. Anmälan gjordes redan året innan och träning i form av promenader, styrketräning, löpning och vandring med tyngder i ryggsäck gjorde att vi var väl förberedda. Min ryggsäck var packad med uppblåsbart liggunderlag (ovärderligt), varm sovsäck, extra ombyte samt varma kläder. Jag fick också lägga i gasolkök och torrmat, som ingår i anmälningsavgiften och som vi hämtade upp innan starten avgick.


Tåget till Kiruna var försenat och vi fick skynda oss packa in maten samt bussas till Nikkaloukta och startfållan. Vi kom iväg några minuter efter utsatt tid och självklart började det regna just då.


Fyra glada och förväntansfulla välkitade vandrare med stavar i nävarna travade iväg längs spångar och stenklädda stigar, uppför, uppför och nerför, nerför. Genom bäckar, över forsar. Storslagna landskap, berg och dalar. Förbi det mäktiga Kebnekajse och genom samernas stora renområden.

 

Vi tältade, lagade torrmat och drack vårt medhavda vin. Vi sov en del, och vilade en kort stund varje timme (av med skor och byte av sockor). Men framför allt gick vi. Gick och gick och gick... Tung 16-17 kilos ryggsäck gör vandringen något annorlunda än de powerwalks man ofta gör på hemmaplan. Ca 45.000 steg per dag. Uppför leriga stigar med gott om lösa stenar, vilket innebär att man alltid måste ha blicken i backen och balansera varje steg.

 

Vår vandring gick ungefär enligt plan de första två dagarna. Lite tungt var det att det var så blött och halt på stenar, spångar och lerigt i alla leder. Men min kompanjon började få ont i höftled och fotleder och till slut gick det inte att gå längre. Man kan inte gå 45.000 steg per dag med den tyngden på ryggen i flera dagar om man har ont. Det går inte. Han avbröt vandringen och jag valde att göra det även jag.


Det finns ju inte några bilvägar på kalfjället, så det blev helikopter tillbaka till Nikkaloukta för oss. Vi tog oss sedan till Kiruna och slog upp tältet på campingen där (och regnet fortsatte falla)... Vi torkade upp vårt tält i servicebyggnaden på campingen, duschade och åt torrmat, sen tog vi tåget till Abisko. Vi ville ju även ta emot våra kompisar i målfållan där. Vi tältade även där en natt vid turiststationen.

 

Vi hejade och hurrade in våra kompisar i mål, käkade lunch och tog sedan nattåget hem igen. Norrland är stooooort. Efter ett antal timmar på tåget så blev vi hungriga och hade på nåt sätt fått nog av renskav som serverades på tåget. Vi ringde då en pizzeria i Gällivare och bad dem att få pizzan utkörd och avlämnad på perrongen exakt kl 19:26. Det fixade de såklart och då satt vi där i vår enskilda kupé, men nybakad pizza uppslicad och klar, en öl till det och bara njöööööööööt..... Vissa saker är så värda! Det tog många, många timmar för oss att ta oss hem och då bor vi ju ändå i södra norrland!? 


Häftig resa, men otrolig natur. Fjällräven Classic vill jag gärna ha revansch på och Abisko kommer jag definitvt att åka tll igen. Har man inte sett vår storslagna fjällvärld, så har man inte sett Sverige. Men nästa resa blir ett helt annat resmål, åt andra hållet och med helt annat innehåll.


/Maria

Bila i USA

2016-06-28 11:02

Efter många inlägg i bloggen om vår USA-resa så måste jag göra en liten sammanfattning om själva bilandet.


Flyg till San Franciso. Smidigt och bra till Oakland Airport. Bilen hämtade vi på Avis först när vi lämnade San Francisco dag 4. Ingen mening att ha bil där, tyckte vi. Gångavstånd till det mesta, andra kommunkationer finns om man behöver. Vi valde ett hotell vid Union Square, nära till allt och därmed också uthämtningsstället för Avis. En Ford Expedition inkl GPS blev det.


Söderut längs Highway 1 for vi ca 20 mil första dagen. Sagolikt vackert. Söderut ger bäst sikt och är därmed förenat med den kittlande känsla som vi kände så många gånger på denna resa. Andra stopp "Carmel".

 

Dag 5:Vidare längs Highway 1 längs hissnande landskap. Andra stopp Lompoc. Enbart av praktisk anledning.


Dag 6: Vidare förbi Santa Barbara och "i kanten av" Los Angeles söderut på motorvägen med galen trafik, mot San Diego. 4 nätter stannade vi där.


Dag 7: Från San Diego längs en fantatisk sträcka österut parallellt med mexikanska gränsen. Så läcker naturupplevelse! Trafiken var sparsam. Brunchstopp i Yuma och sedan vidare rakt norrut mot Las Vegas. Ca 70 mil denna dag innan vi nådde Las Vegas. 8-9 timmar totalt inkl stopp. 3 nätter där (hade kunnat spara in en natt där faktiskt).


Dag 12: Mot Los Angeles igen från Las Vegas. Häftig natur även här och trafiken tilltar. Tuffaste körningen, men med GPS och en hjälpreda i framsätet så är det enkelt! 3 nätter i LA (hade gärna lagt någon mer natt där). Flyg hem från LA.

 

 


Så. Topp 5 bila i USA:

5. Ta det lugnt. Även om trafiken är massiv i storstäderna, så är tempot ganska lugnt. Stanna ofta och fota. Välj avstickare för lunch och toabesök, ta tid på dig.

4. Gör en spellista på Spotify med amerikansk musik, gärna countrymusik. På med bas, höj volymen...

3. Kylbag. Köp en kylbag, fyll med is (finns gratis på alla hotell). Ladda med vatten, frukt och mellis!

2. GPS. I storstäderna är du lost utan en! Vår var integerad i bilen och klockren! Inte en enda felkörning. Effektiv. Välj vackra vägar. Inte bara effektiva och snabba. Vår GPS gav flera förslag, mycket bra.

1. Bra bil. En stor, lättpackad (man ska ju ur och i med grejerna hela tiden) och bekväm bil med lite muskler under huven underlättar och gör det roligare och effektivare. Automat såklart.

 

Att bila är ju ett fantastiskt sätt att semestra. Bestäm gärna innan ungefär hur många timmar i bil ni "står ut med" så funkar det toppen för både vuxna och barn. Ta med nåt att äta och dricka i bilen, men planera gärna toabesöken då det kan ta tid på motorvägen kring storstäderna.


Jag skulle gärna åka tillbaka till USA, men nästa gång vill jag testa något annat område. Kanske Texas, Florida eller nåt annat? Det finns ju mycket att välja på.


Men nästa semester blir någt helt annat. Utan fordon och bekvämligheter. Vi ses...

  

/Maria

Los Angeles, Kalifornien USA

2016-06-28 10:23

Då tog vi och boardade vår Ford Expedition med extra allt och drog västerut. På väg till vår slutdestination på denna resa så nämnde någon av barnen att det vore ju "mysigt om vi kunde tälta någonstans i sommar. Äta korv och fiska lite". Det är då, när man befinner sig i en mullrande "lyxbil" någonstans mellan Las Vegas och Los Angeles i USA, som man får lite perspektiv på barns sätt att förhålla sig till saker och platser. Självklart ska vi åka och tälta utanför Tierp! Och det är klart att vi ska grilla korv och fiska där... Men nu ska vi göra klar denna resa först.


I Los Angeles hade vi bokat ett motell i Hollywood. Nära de aktiviteter som vi valt ut, för det är ju verkligen så at tman måste välja ut. Det finns inte en sportkepa att man skulle hinna med allt man vill. Vi hade, långt innan vi påbörjade resan, gjort en bruttolista och sedan fick vi, tillsammans vuxna och barn, önska och välja vilket vi helst ville uppleva.

 

Mycket fint boende på Sunset Boulevard, med perfekt läge för oss. (Och mitt emot en sko-outlet! Och det var faktiskt inte planerat). Poolhäng för några, AC på rummet och fotboll för några. På kvällen åt vi på Hard Rock Café och strosade längs "Walk of Fame".


Vi gjorde Universal Studios en dag. Ganska lagom med folk där, ingen trängsel och inga mastodontköer till mat t ex. Vi hade köpt "Front-line-pass", värt varenda krona. Då har du möjlighet att gå direkt till varje åkattraktion och varje show, förbi ringlade köer - bara det! Det sparade oss ca 30-60 minuter per attraktion. Och då var det ändå inte mycket folk. Vi han åka allt och se allt på en dag. Lätt!

 

På stranden och piren i Santa Monica hängde vi en dag. Käkade räkor hos Bubba Gump och badade i Stilla Havet. Några kändisars hus i Beverly Hills besökte vi och fotade, men de flesta hade höga häckar eller plank, så det var inte mycket till insyn direkt... Det är som på film. Eller som en fantasi. det är verkligen så.

 

Topp 5 Los Angeles:

5. Känslan. Bara känslan av att vara i LA, hänga i Hollywood, Beverly Hills och hänga på stränderna som man bara sett på film... 

4. Alla sportbilar. Övriga familjemedlemmar var i extas!!!

3. Santa Monica beach. Låååååång strand med vanligt folk. Toppas av piren med restauranger, krimskrams och en nöjespark!

2. Universal Studios. Lätt värt! Mumien och Harry Potter var bäst och självklart minitåget med guidning i filmhistorien inkl 4D-upplevelser av t ex King Kong och Fast & Furious.

1. Hollywood! Vägar kantade av palmer, höga glashus, sportbilar och blingbling... Helt surrealistiskt!


Det känns som om vi sett en pytteliten del av LA och jag vill gärna ser mer... Men nu var det dags att avsluta resan, ta flyget hem. Även flygplatsen var enorm. Vi flög från gate 156 och inte vet jag hur många det finns... Norwegians Dreamliner är ju fantastisk på många sätt och efter 9 timmar och 23 minuter var vi hemma på Arlanda igen. Smidigt och snyggt!


/MariaLas Vegas, Nevada USA

2016-06-28 09:01

Oj, vilken bildag! Ca 70 mil blev det denna dag. Från San Diego, längs mexikanska gränsen fick vi njuta av grönskande kullar, stenrösen, karga berg, sanddynor och kaktusar. Vilken natur!


Vi körde längs gränsen och stannade i Yuma, Arizona (världens soligaste plats, där solen skiner i snitt 11 timmar om dygnet). Det var riktigt hett, någonstans strax över 35 grader och ett par familjemedlemmar pustade... I Yuma åt vi en rejäl brunch på Denny's och sedan tog vi motorvägen rakt norrut mot Las Vegas. Det gäller att vara tankad, pinkad och klar är man åker den sträckan, det fanns inte mycket att stanna vid efter vägen. Raksträckorna avlöste varandra. Sand och åter sand efter vägrenen. Kaktusar. Berg. Sol och hetta. Ödsligt. Coolt som bara den...

 

Väl framme i Las Vegas, Nevada så såg vi vårt hotell på lång väg. "Stratosphere" med sitt drygt 350 m höga torn visade vägen in i staden. Hotellentrén var enorm! Hotellet var enormt! Det visade sig senare att allt var enormt i Las Vegas! Billigt att bo i Las Vegas om man är där på vardagarna, vi betalade oförskämt lite för 3 nätter. 

NHL-final och burgare framför TV:n fick avsluta första dagen i Las Vegas.

 

Takpoolen på våning 8 lockade mer än "vuxen-takpoolen" på våning 24 på hotellet. Halva familjen badade och busade i poolen som var riktigt svalkande. Halva familjen pustade ut på rummet (i AC:n) till fotbolls-EM. Shopping på en outlet hanns med även här och ett besök på Fremont Street, downtown med färd i zipline över gågatan.

 

På eftermiddagen blev vi hämtade av en blank, svart limousine vid hotellet. Vi kördes till flygplatsen där en helikopter väntade på oss. Helikoptern lyfte över Las Vegas och över bergen österut med sikte på Grand Canyon! Det här är ju ett av de häftigaste saker jag upplevt. Efter ca 40 minuters flygfärd över berg och dalar, Lake Mead med hooverdam och så landade vi nere i kanjonen. Där dukades picknick med champagne, smörgås och lite annat tilltugg fram. Vi sa inte mycket - vi åt, skålade och hänfördes av naturen. Röda, karga bergsväggar, blå himmel, sol som var på väg ner, Coloradofloden som strömmar förbi...  I solnedgången flög vi tillbaka till staden och naturen var, om möjligt, än mer magisk! Solen lade sitt guldgula sken över de röda bergen. Kameran och telefonen smattrade oavbrutet, men som ofta så går det ju inte att fånga på bild...

 

 

Väl i Las Vegas så började mörkret lägga sig och därmed vaknade staden. Hettan avtog, stripen slog igång sina neonljus, ljushower och folk började samlas... Vi flög in över den fräsande stripen och fick en guidning även kring hotellen och aktiviteterna där. Istället för att ta limousinen tillbaka till hotellet, så valde vi att hoppa av på Stripen för att få känna kvällsstämningen där.

 

Topp 5 Las Vegas:

5. Outletshopping. Ja, det är ju bara så. Helt fantastik shopping. Märkeskläder till H&M-priser. Me like.

4. Hotellen. Gillar ju normalt inte stora hotellkomplex, opersonliga schabrak med massor av rum och tusentals gäster och här dessutom med en groteskt casino som del. Men, är det någonstans man ska bo på ett sånt ställe, så här det här i Las Vegas.

3. Naturen kring Las Vegas. Bergsmassiven i öknen. Se till att du får utsikt över staden. Stratosphere är ett tips att bege sig till, även om man inte vill bo där.

2. Stripen. Som i en film... Ljus, ljud, dofter, synintryck. Extra allt!

1. Grand Cayon. Om man ska lägga pengarna på någonting, så lägg dem på en helikoptertur! Du kommer aldrig att ångra dig! Lovar.


Las Vegas är en vuxenstad och en kvällsstad. Ett par nätter räcker, tycker vi, för att hinna se det väsentliga i staden.


Då far vi vidare västerut!


/MariaSan Diego, Kalifornien USA

2016-06-28 08:37

Med start norr om Los Angeles, genom Los Angeles och söderut mot San Diego åkte vi dag 6. Sträckan var inte lång, men den tog sin lilla tid eftersom trafiken i LA är något helt enastående massiv! Ganska behagligt tempo och alla bilister är ödmjuka, men de 6-filiga motorvägarna kräver en viss koncentration. Utan GPS i bilen hade vi inte varit hemma än...


San Diego är som stad ganska speciell. Vi bodde i norra kanten av staden, på Shelter Island mitt i en småbåtshamn/marina. Hotellet lånade gratis ut cyklar och vi for längs de välordnade cykelfilerna längs havet och tittade på småbåtar, stora båtar, yachter, skepp, ubåtar och hangarfartyg. Vi upplevde också att militären tog stor plats i staden, med sin stora flotta och sina marinsoldater som man såg joggandes och marscherandes lite här och var.

 

San Diego ligger väldigt nära mexikanska gränsen och det märker man på flera sätt. Maten är väldigt influerad av Mexico och samtidigt finns gott om läckerheter från havet. Flera dagar åt vi på mexikanska små bodegor i närheten av vårt boende och flera dagar åt vi krabba, hummer och räkor i hamnområdet. Slurp!


När vi planerade resan hade vi bestämt att vi skulle vara i San Diego i 5 dagar. Där skulle vi passa på att ha lite badsemester och koppla av från bilåkandet lite grand. Hotellet bjöd på pooler och fantastiska omgivningar och där tillbringade vi en hel del tid. Det kändes också som om det var lågsäsong och vi var ganska ensamma i poolområdet.

 

Topp 5 San Diego:

5. SeaWorld. Roligt och lärorikt. Våra barn är ju väldigt intresserade av fiske och det här var spännande, på många sätt. Klappa en Rocka, se delfiner, späckhuggare, hajar och samtidigt åka karusell.

4. Shelter Island. Lugnt område med flera fina hotell. Välordnat för cykelturer, träningsrundor och kvällspromenader.

3. Mexikanska köket. Gott med tacos, burritos, quesadillas osv. (Margaritas också för den delen).

2. Surfparadis. Vi surfade inte, men det såg riktigt häftigt ut. Många bilar med brädor på taket, många brädaffärer, surfklädbutiker osv. Det kändes som om det var meningen att man skulle surfa.

1. Outlet-shopping. Jag vet att det finns liknande i många andra städer, men just denna outlet låt precis vid mexikanska gränsen, man visste knappt vilken sida man var på...

 

Det finns mycket kvar av San Diego att se, men nu lämnar vi staden för att följa mexikanska gränsen österut...


/Maria

Lompoc, Kalifornien USA

2016-06-19 20:34

Det här kan blir mitt kortaste inlägg. Ett motell på lagomt avstånd. Billigt. 500 kr för en natt. Pool. Gratis parkering. Tvättomat. Låg mitt i en vägkorsning. Ytterst veksamt klientel. Såg att det även låg ett fängelse precis bakom. Vi stannad inte längre än vi behövde.

 


Vidare på Highway 1 - mot San Diego!


/Maria

Carmel-by-the-sea, Kalifornien USA

2016-06-19 20:18

Första etappen. Från San Francisco, ca 20 mil längs Highway 1. Hissnande utsikt, branta stup, krokiga vägar och frodigt grönt kombinerad med ljusbeige sand och djupblått hav... Många kamerastopp blir det och ännu fler foton genom den från början ganska rena vindrutan på bilen.


Vi hyrde en stuga i kanten av Carmel och fick lite lugn och ro efter några storstadsnätter i San Francisco. Det blev myspys utanför stugan med bubbel och lite musik och barnen badade i poolen som fanns i området. Vi köpte pizzaslicar och satt i sängarna och åt middag! :-) Mysigt, det också...

 

Morgonträning i backarna i Carmel och sen en rundtur i byn och vi fick personlig visning av en äldre parant dam, som helt sonika hoppade in i vår bil och guidade oss kring grannskapet, t ex Clint Eastwoods fastighet med restaurang etc. Clintan har ju förresten varit borgmästare i stan och rör sig obehindrat där...


Kort visit tyvär, men nu drar vi vidare längs Highway 1...


/Maria

San Francisco, Kalifornien USA

2016-06-19 19:17

Efter lång planering, mer än ett år faktiskt, så kom nu starten på vår roadtrip till USA! Två vuxna och två tonsårspojkar flög till San Francisco från Arlanda med Norwegians dreamliner. Enkel flygresa som innehöll både filmer, mousserande vin, god flygplansmat som vi förbeställt och ivriga diskussioner om hur vi skulle lägga upp de närmaste dagarna. 10 timmar direktflyg till Oakland airport, en "mindre" flygplats utanför San Francisco. 30 minuter med taxi över San Francisco Bay Bridge, så var vi på hotellet!


Vi hade valt ett hotell centralt i San Francisco, precis vid Union Square, så att vi skulle kunna promenera till det mesta. Första kvällen var lite omtumlade av tidsomställningen och gick några hundra meter till China Town för en kombination av 4 olika räkrätter och som avslutades med lyckokakor... På min stod: "Now is a good time to be spontanious. Serendipity!"

 

Hotellet var helt ok och hade ett fantastiskt läge. Frukosten bestod av kaffe, te och sockerkaka/wienerbröd/croissanter/muffins. Inte mycket att hämta kraft ifrån där, även om barnen var nöjda. Vi kompletterade med lite smörgåsar och yoghurt från 7Eleven.

 

Det är verkligen så kuperat som man tror (och ser på film) i San Francisco. Bra gratisträning och vi kan ha tonat våra rumpor en hel del under dessa dagar. :-) Tidsomställningen gjorde att vi var extremt morgonpigga och ute och kollade av många sevärdheter i ett stort sett folktomt San Francisco. Lombard Street (ovan), Fishermans Wharf, Pier39 (med alla stinkande sjölejon, se nedan) och Spårvagnarna. Shoppingen är grym kring Union Square och vi handlade på Nike (jättebutik), GAP, Levi´s, ROSS, Old Navy och även kring Fishermans Wharf där det visserligen finns myckt krimskrams, men också en del köpvärt. Eftermiddagar/kvällar är det riktigt mysigt där och god mat, som nyfångad krabba eller hummer. Självklart provade vi även det.

 

En eftermiddag tog vi en busstur över Golden Gate-bron till Redwoodskogarna i Muir Wood Nationalpark. En rejäl skogspromenad med några av världens högsta träd och många var upp till 1000 år gamla! Fascinerande naturupplevelse och skön tystnad, om man tänker bort de tjattrande japanerna. Bussturen gick sedan till den gamla fiskebyn Sausalito där vi klev av och tog färjan över till San Francisco via den skräckinjagande ön Alcatraz, som idag är ett museum men tidigare ett fängelse för de allra grövsta brottslingarna.

 

I juni är det ofta dimma på förmiddagarna och sedan klarnar de upp när luften värms upp mitt på dagen. Man ser ofta hur den tjocka dimmar "rullar in" över de bergiga landskap som omger staden, precis som fotot ovan. Otroligt häftigt att se, men som är svårt att fånga på bild. Vi hann ju även med mer shopping och en sushimiddag i närheten av hotellet. Efter 3 nätter hämtade vi ut hyrbilen (en fläskig Ford Expedition EL med råmande motor), laddade kylbagen med dricka och frukt och så drog vi söderut - längs Highway 1.


Topp 5 San Francisco:

5. Enkel/smidig flygresa.

4. Mångfacetterad stad, framför allt naturen. Berg, skog, hav, öar. Mitt i stan.

3. Fishermans Wharf. Mysigt om man ser förbi kommersen.

2. Maten. Färska skaldjur är aldrig fel.

1. Promenadvänlig stad! Nära till allt.


Då fortsätter vi resan, längs Highway 1. Häng med!


/Maria

Torremolinos Costa del Sol, Spanien

2015-10-05 20:00

Efter en och en halv vecka på svensk mark, så tog jag semester - igen! ? Några kollegor och jag drog till spanska solkusten, närmare bestämt Torremolinos.

En rutinerad charterort, där man fräschat upp efter bästa förmåga. Upprustade hotellkomplex med allt man önskar i bekvämlighetsväg, men som saknar den där genuina charmen som jag gillar. Gott om välordnade vägar, trottoarer, cykelvägar osv. Små tavernor där alla längs strandpromenaden serverar ungefär samma mat.

I syftet slappa, mysa, umgås under fyra dagar så är detta resmål absolut godkänt! Sangrian smakade fint, paellan likaså, dessutom varmt och skönt i solen.

Medelåldern för resenärer i Torremolinos kan ligga strax över 70 år, nu när vi drog ner den rejält i några dagar. Gott om rullatorer och käppar på den asfalterade strandpromenaden och det var lätt att hyra sig en permobil i några timmar, om man ville det. Trots detta så verkar joggandet ha slagit klorna i dessa pigga pensionärer. Innan soluppgång och efter solnedgång var trafiken på strandpromenaden som allra störst. Där power-walkade, joggade, lufsade och hasade sig denna pigga skara fram i rask takt. Imponerande!

En brakmiddag i Malaga hann vi med samt allsång på mindre restaurang, karaoke-bus samt en del sol och bad såklart. Men man hinner inte så mycket som man önskar på bara fyra dagar.

Som sagt, inte mycket till stora utflykter i denna resa, men jag har ändå skrapat ihop topp 5:

5. Enkelhet: En lång strand kantad av hotell, barer, caféer, tavernor och supermarkets.
4. Vädret: I oktober! Ca 30 grader varmt, strålande sol nästan hela tiden.
3. Mat/Dryck. Spansk öl, spanskt vin och paella kan man väl inte misslyckas med...
2. Hotellfrukost: Högklassigt utbud! Alla typer av äggrätter, gott om skinkor, ostar, bröd, sött till kaffet, massor av frukt och som pricken över i - Cava (mousserande spanskt vin).
1. Ressällskapet. Att ligga på sandstranden och mysa med en San Miguel i handen och emellanåt få hysteriska fnitteranfall tillsammans med dessa tokstollar är verkligen guld värt!

Nu ska jag hålla mig hemma ett tag, lägga mina pengar på hög och nästa resa är redan bokad. En ny kontinent för mig.

/Maria
?

Palma de Mallorca, Spanien

2015-09-25 19:17

En varm, solig och såååå trevlig vecka på Mallorca. Strax utanför Palma, i Es Garrovers. 12 tjejer i tjejjuntan från Valbo är nu lite gladare, lite nöjdare och lite mera utvilade än innan. Vi varken syr, stickar eller handarbetar på något sätt i vår junta. Vi gör lite sånt som vi tycker är kul, denna gång en veckas avkopplande solsemester i Medelhavet. Vi sparar en slant varje månad och har tidigare rest till Barcelona och Prag tillsammans (ja, faktiskt Stockholm och Kolforsen också). Redan innan veckan på Mallorca avslutades så började spåna inför nästa resa... Men först - en vecka i Palma:


Vi åkte en tidig söndag morgon. Mot Arlanda nästan mitt i natten for vi, ingen av oss kunde ju ändå sova... Efter några timmars flygresa så landade vi i den tryckande värmen utanför Palma. 3 hyrbilar hämtades ut, proppades med resväskor och fnittriga tjejer och vips så var vi ute på motorvägen mot Palma stad. Vi hade fått detaljerad vägbeskrivning till den villa som vi hyrt. Med bilder och beskrivning. Men trots detta så lyckades 3 av 3 bilar köra fel! Allt är inte så enkelt som man tror i Spanien och när man är från Sverige så utgår man från att svenska trafikregler är normen i världen. Jaja... till slut kom vi fram till vår villa: "Sa Pedra Viva". Wow! Vilket ställe!

 

En stor 2 våningsvilla med 13 bäddar, pool, gym, stor gård med utekök och ölpump som inkluderade 50 liter öl! Vi lämnade av väskorna och åkte och åt lunch. Här skulle jag nästan kunnat dra en vit lögn, men jag erkänner direkt att vi åt på Mallorcanska McDonalds! Är man hungrig så är man. Vi handlade sedan 2 kundvagnar fulla med kyckling, skinkor, ostar, grönsaker, frukt, vin, cava, sangria, frukost mm. Väl tillbaka i villan så tog vi en kall öl direkt från pumpen och slängde oss i poolen! Den känslan... Aaah...


Eftersom vi är många som både gillar att laga mat och att äta mat, så blev det flera luncher och flera middagar i vår villa. Vi grillade entrecôte, tonfisk, wokade räkor, musslor och ugnsrostade grönsaker, potatis och gjorde stora sallader till det. Förutom att maten var helt fantastiskt, så kom vi ju billigt undan! Gott och billigt vin fanns det gott om också...

 

Några utflykter blev det ju under vecka. En dag tog vi tåget till Soller och sedan spårvagnen till den mysiga orten Port de Soller. Stranden med vetemjölssand och turkost vatten, små tavernor med tapas och sangria - och så sällskapet! La vida loca!

 
Ett par stränder hann vi med, bl a vid Cap Fermentor där vi via slingrande bergsvägar fick klättra med vår stora hyr-Berlingo samtidigt som vi höll andan och försökte fokusera på vägen, mötande trafik och tokiga cyklister för att inte se de branta bergsväggarna nedanför körbanan, de tvivelaktigt byggda trästaketen och de ibland utstående bergsväggar som plötsligt dök upp efter en brant kurva. Läcker utsikt och hissnande känsla blandad med fin strand med riktigt fint vatten.

 


Självklart tog vi en heldag i Magaluf. Kaxig men sliten ort som hade ett nöjesutbud som vi inte riktigt hade någon lust med. Någon öl på stranden och en Frozen Daiquiri senare så drog vi in till Palma med taxi. Shopping och en middag för våra trötta ben och sedan åkte vi tillbaka till villan igen. Nattdopp med tilltugg fick avsluta denna dag.


Topp 5 Palma, Mallorca


- Strandlivet. Många riktigt fina stränder och klart, fint vatten.

- Kombinationen av stad, strand, berg, sand.

- Tillgängligheten. Motorvägar gör att man snabbt och lätt tar sig fram kors och tvärs över ön. 

- Maten. Goda tapas, god paella, goda skaldjur. Men godast var vår egen mat!

- Boendet. Hyr en villa! Helt avskilt. Tyst och lugnt. Frihetskänsla!

 


Trots att flygresan till Palma är något dyrare än till andra städer i Europa, så kan man komma undan billigt om man vill. Hyra villa när man är många ger ju lyx till liten peng. Hyrbil kostar ju en del, men är skönt när man bor lite utanför som vi gjorde.


Nu är jag bara hemma en och en halv vecka, sen åker jag igen... Lyllos mig!


/Maria   Gryckån, Hälsingland

2015-08-03 21:35

Då var vi hemma efter en helg i Hälsingland. Det var jag, maken, barnen samt ytterligare en familj med ungefär samma uppsättning som vår. Det här är en resa som vi gjort flera gånger tidigare, men då enbart vi vuxna. Nu har barnen vuxit upp och är mellan 11-14 år och nu tror vi att det är dags att ta med dem.

 

Precis som tidigare så tog vi en morgon bilen till Voxna Kanot & Camping, fick skjuts till Gropabo där vi lade i kanoterna i strålande sol! Vårt kanottur startade i Gryckån, som är en smal, snirklande å genom Hälsingeskogarnas vildmark. Det är tyst, tyst när vi sätter paddlarna i vattnet. Det som hörs är våra uppjagade röster i planeringen om vart vi ska stanna och luncha. Det är riktigt mycket vatten i Gryckån i år, inte konstigt med tanke på allt regn som fallit, men det gör att det är strömt och väldigt lätt-paddlat!


Det är några forsar efter ån. Små och stora. Efter att vi burit oss förbi en ofarbar fors, så stannar vi och lunchar. Som vi har längtat efter denna traditionella sill-lunch! Vi kokar färskpotatis på Trangia-köket och käkar den med sill, crème fraiche och en öl. Mums! Kokkaffe på det och sen drar vi iväg igen. 


När vi paddlat oss fram i det klara, kalla vattnet och glidit förbi sandbank efter sandbank av gyllengul sand så stannar vi för att slå läger för natten. Vi väljer en liten sandstrand där vi hittar en fin skogsglänta precis ovanför. Som gjort för våra två tält! Vi slår upp våra tält och fortfarande är stämningen fin och samarbetsviljan god. 


Våra söner är ju av den fisketokiga sorten och det resulterar i några fina firrar som vi grillar med smör och salt. Det finns ju både gädda, aborre och harr i Gryckån. Faktiskt också kräftor...


 


Till middag grillar vi kött och till det får vi en ädelostpasta och ett (eller två) glas rött... Vi eldar och vi grillar... Vi badar och vi fiskar... Vi är helt ensamma och det är tyst, tyst... Vi somnar gott i våra varma sovsäckar och någon sa att det faktiskt bara hade varit 2 grader på natten!


Vi vaknar till en strålande morgon. Solen går upp, himlen är klarblå, vattnet porlar, det riviga kokkaffet står på elden och det är tyst och lite småkyligt... Så härligt!


       

Några andra kanotister paddlar förbi på förmiddagen till vår förvåning. Ett gäng killar som paddlar en dagstur. Vi tar ner våra tält, packar ihop våra sovsäckar, liggunderlag, kläder, matvaror osv i stora svarta sopsäckar. Packar allt omsorgsfullt i kanoterna och sen ger vi oss iväg. Vi hinner bara paddla i fem minuter så blir vi ruskigt badsugna igen. Vi stannar vi en annan sandstrand och går i det strömmande vattnet. Törs inte gissa temperaturen, men det är nog kallare än jag vill erkänna... Men även om benen är isiga och andningen lite ansträngd så är det så underbart att efteråt få stå i solen och låta de varma strålarna värma upp mig, liksom inifrån och ut... 


Grabbarna fiskar från kanoterna och vi paddlar. I varje större fors finns skyltar för att kunna ta upp kanoterna och bära dem istället för att åka i forsen. Det blir bra träning att bära, släpa, dra både kanoter, packning i form av ryggsäckar, kylbagar, fiskeprylar osv. I någon fors, som enligt min mening är lite tveksam för paddling så väljer vi ändå att paddla. Forsen är inte svårpaddlad och det är mycket vatten, så det går ju galant. Men nog får man ett adrenalinpåslag när det skummar runt kanterna på kanoten allt... När man dessutom har viktig packning i kanoten och framför allt ett barn längst fram... Känns dock riktigt bra när man kommit ner.


Just innan lunch så kommer vi till en fors där vi ska ta upp och bära. Det missar dock vår första kanot som åker rakt in i forsen och kantrar! Vi som kommer efter och ser detta blir oroliga och har själva fullt sjå i strömmen, att ta oss in till kanten där upptagsplatsen är, innan vi kan se att de är oskadda. Däremot flöt en del packning iväg, där vi lyckades rädda det mesta. En paddel, en kaffepanna, en kastrull fattigare och med blöta matvaror, grillkol, mobiltelefoner osv så kände vi oss ändå glada att alla var oskadda. Paddeln hittade vi i åkanten längre fram. Det var några stora vassa stenar mitt i forsen och vattenmassorna är riktigt starka!


Gryckån leder ut i den större Voxnan där vi fortsätter vår färd. Här är det djupare, bredare, mörkare och större... Skogen kantar även detta vatten, men på några ställen kan man här skymta någon sommarstuga, en bastu, en liten grillplats osv. 


Eftermiddagens stopp hade vi planerat till en större strand som kallas "Frostkilen". Där finns ett stort vindskydd, en eldstad och tom ett dass! Vi hänger upp lite blöta kläder, badar igen, fiskar lite, gör en brasa och slår upp tälten. Precis när vi slår oss till ro så kommer en stor 16-mannakanot med ungdomar som tjoar och hojtar... Vi blir först tveksamma om vi ska stanna eller åka vidare, men bestämmer oss för att stanna fast vi fått sällskap. Barnen var överlyckliga att få fler kompisar att spela volleyboll, fotboll och bada med och vi tyckte också att det var trevligt md lite sällskap. Vi grillade gott även denna kväll, som slutade ganska tidigt eftersom vi var trötta efter dagen.


 


Söndagen var sista dagen och den dag som känns mer som transportsträcka än något annat. Det tog ca 2 timmar att paddla längs Voxnan till vårt mål som var kanotuthyrningen. Sista halvtimmen och det är faktiskt den enda gången, så böjade yngste sonen knorra lite... "Är vi framme snart...?" Men, med hjälp av inbördes tävlingar, fiske, sång och lite godis så fixade vi det galant!


Väl på land igen, efter uppbärande av packning och rengörande av kanoter så far vi hemåt igen. Båda barnen säger direkt i bilen att de vill göra detta igen och det känner vi vuxna också. Det ger så mycket att få vara ute i naturen och med enkla medel få klara sig själva. Vi fick gott om fisk och några fick även se en bäver. Vad jag hörde var det ingen som saknade wi-fi, TV eller annat under dessa dagar. 


Nästa resa blir till en stad i Europa, men jag hoppas även där på naturupplevelser. Fast av ett annat slag. 

  

//Maria