RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-09-30 10:01:45

Annas Jul

Tips och inspiration till en ljuvlig jul!

Klimatsmart jul

2019-09-29 22:46
Från [email protected] (Anna)
Att alarmerande rapporter om klimatet duggar tätt tror jag inte att någon har missat och själv tycker jag det är viktigt att tänka på! Vi har bara en jord och vill vi överlämna en värld som inte är i kaos till kommande generationer behöver vi tänka till tror jag. Lite tråkigt kan nog en del tycka när julen närmar sig, kanske lite rent av glädjedödare att komma dragande med klimatångest!? Men nej, det tycker inte jag! Julen kan bli helt fantastisk ändå är min uppfattning för julens glädje, julmys och gemenskap ligger inte i den modernaste juldekorationen, mängden julklappar under granen, coolaste julsakerna, mat i överflöd utan det ligger i vad vi gör den till. För helt ärligt, mycket saker blir man fattig av och för mycket mat blir man fet av och hur kul är det egentligen!?

Det finns massor att göra för en mer klimatsmart jul! Vissa saker går lätt och andra får man kämpa lite för att få in det i sitt liv. För några år sedan köpte jag inga secondhandkläder till mig själv, medan nu blir det mer och mer. Att införa mer vegetabiliskt på julbordet och minska köttet är lätt för mig, men sitter djupare inne för andra. Vi kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Så vad kan man göra? Här kommer lite i korthet som jag kommer utveckla under hösten fram till jul.
• Tänka till om man köper julklappar. Låt det hellre vara ett fåtal uttänkta saker, än saker i massor. Går det köpa secondhand det som du tänkt? Om ej, hur är varan jag tänkt köpa producerad? 
Låt det vara # skraltundergranen som klimatklubben myntade förra året. 
• Inslagning av julklappar - miljömärkt papper, återbruk och tygpåsar som återanvänds år efter år.
• Behöver du nya juldekorationer? Även där går det köpa begagnat och om nytt hur är det producerat? Tänka till om det verkligen behövs. En bra tanke där kan även vara, kommer jag vilja ha den om fem år. Om ej ska du nog hopa över att köpa saken. 
• Julmaten - traditionellt mycket kött men traditioner är väl till för att brytas? För en mer klimatsmart jul, byt ut några kötträtter till vegetabiliska rätter. Finns några recept i mitt arkiv och kommer komma mer under hösten. Handla miljömärkta varor. 
• Gran - köpa lokalproducerad rödgran. Eller kanske ingen alls!? ( där är jag inte alls kan jag säga).
• Minska överflödet och istället tänka utvalt som då lir speciellt och festligt. 

Finns mer och fyll gärna på i kommentarsfältet med områden att tänka till om.

Jag brukar sedan några år tillbaka ha span på julsaker på tradera och secondhandaffärer året runt. Ett hett tips klimattips för där kan man hitta det mesta, speciellt om man spanar ett tag. Jultröja till äldsta sonen letade jag efter förra året, men hittade aldrig någon. För någon vecka sedan dök en tröja upp på tradera och jag vann budgivningen!  

Foto: annajansonJulen 2019

2019-08-23 22:17
Från [email protected] (Anna)
Hej alla julälskande och julsugna personer!

Imorgon är det fyra månader till julafton och vissa år har julbloggen börjat dra igång vid den här tidpunkten, men i år tänkte jag vänta lite mer efter detta inlägg. De senaste åren har bloggen sakta ebbat ut i december vilket är lite tråkigt tycker jag. Förmodligen på grund av tidsbrist med tre barn, allt roligt som händer och jobb. Tänkte ändå se om det gör någon skillnad att börja senare. Fast jultankar har redan kommit här 😊. Pyssel är testat, har test bakat en grej och första julklappen är fixad secondhand! Å vem har inte hållit koll på julnyheterna från Formex denna vecka !? Charlie på Julkulturcramer har hållit mig lite uppdaterad och visat på fina julnyheter. Å en efterlängtad adventskalender har dykt upp (ni som följer mig på Instagram har nog sett på stories).


Ni som inte orkar vänta på julinspirationen här kan jag tips om alla andra julbloggar som dragit igång, ta en titt på www.julbloggar.se och på julinstagramkonton, sök på #julen2019 . Många varumärken börjar även lägga upp produktkatalogen för höst och vinter kollektioner som man kan kolla in för julinspiration. Sen finns ju även arkivet på bloggen här fyllt med lite av varje. Ta en titt vetja!

Å förresten! Vad vill ni helst läsa om här i år? Skriv gärna en liten kommentar !Snällkalendern

2018-11-14 07:00
Från [email protected] (Anna)
Jag har köpt snällkalendern även i år. Kalendern är fullproppad med goda gärningar och överskottet går till organisationen Friends. Två bra saker helt enkelt. För julen handlar ju mycket om att vara snäll tycker jag och då blir det extra bra att  lite påmind om bra saker att göra. Organisationen friends gör mycket bra inom skola, förskola och idrottsföreningar för att motverka mobbning och utanförskap. Så nu står den uppe på mitt vita skåp och bara väntar på att bli öppnad.

Fotot: Annajanson
Foto: Annajanson

Granljus

2018-11-12 07:00
Från [email protected] (Anna)
Har sett att flera affärer säljer granljus i år. Många superfina enligt en granälskare som jag är, men  tyvärr är nog många av ljusen gjorda av paraffin (gjorda av fossil olja) som varken är klimatsmart eller hälsosamt jämfört med svanen/miljömärkta stearinljus och bivaxljus. Tänkte därför vissa vad jag hittade på Skansens julmarknad förra året och som jag tror jag glömt visa för er, ett granljus av bivax! Lite dyrare, men även lite bättre så det får det vara värt. Väl värt att tända vid ett speciellt tillfälle!

Foto: Annajanson
Foto: Annajanson

Skurna pepparkakor

2018-11-10 19:36
Från [email protected] (Anna)
Har länge tänkt göra skurna pepparkakor och fick för några dagar sedan tummen ur och pepparkakorna har verkligen fått tummen upp här. Perfekt även med skurna pepparkakor då jag ej har tålamod att göra pepparkakor med mått mer än några enstaka med barnen.

Foto: Annajanson

 Receptet hittade jag för länge sedan på Ebba von Sydows blogg och har sedan dess funnit smed på min att någon gång göra lista. 

Skurna pepparkakor
1/2 kg smör
3,5 dl ljus sirap
6 dl socker
Smält i en kastrull och låt svalna. Häll sedan över i assistent eller stor bunke.
Blanda i 1,5 L mjöl och 2 msk bikarbonat (blanda bikarbonatet i mjölet, innan du rör ner det i smeten) samt kryddor enl nedan:

3 msk ingefära
3 msk pomerans (mald)
2,5 msk kanel
2 msk kardemumma
Skal av två rivna citroner
2 msk nejlikor (malda)
Häll i grovt hackad (oskållad) mandel, cirka 2 – 3 dl
Pepparkakorna ska vara kryddstarka!

Kör degen i assistenten tills den är slät och fin – eller med elvispens degkrokar. Häll upp på mjölad diskbänk och gör till 4 stycken rullar. Rulla in dem i plastfolie. Låt kallna och stelna, se till att de inte ligger och blir platta.
Rullarna kan frysas eller sparas i kylskåp. Du tar sedan fram och skivar upp tunt lagom till 1-2 plåtar, så luktar det nybakat och jul hemma OCH du får goda pepparkakor utan kavling. Gräddas på bakplåtspapper i 200 grader i cirka sex – sju minuter. INTE längre, de ska bli lite sega och goda…

Jag gjorde en sats på hälften och har bakat en rulle och har en kvar i frysen. Fryser du degrullen så tänk på att den behöver tinas lite innan det går att skära snygga skivor, iallafall upplevde jag det.Nu börjar jag längta till att dricka te ut teadventskalendern och äta pepparkakor.


Storm på lugna gatan

2018-09-28 10:05
Från [email protected] (Anna)
Årets julkalender i SVT heter Storm på lugna gatan. 

"2018 års julkalender i SVT är en spännande familjekomedi för hela familjen! Storm på Lugna gatan innehåller allt från springande tomtar och pepparkakshusbyggen till varulvsgropar, julpyntstölder och baklängesord. Rollerna spelas av bland andra Cecilia Forss, Henrik Johansson, Johan Rheborg och Lena Philipsson. Regisserar gör Emma Bucht. Familjen Storm, som består av mamma Sanna, pappa Trond och barnen Leo och Vilja packar ihop och lämnar storstaden. Flytten går till det lilla samhället Järnkroken, en slumrande småstad som har sett sina bästa dagar. Föräldrarna Sanna och Trond ser det som en chans till nystart. Mamma Sanna får chansen att skriva på sin senaste bok och pappa Trond vill fortsätta sin karriär som lärare. "

Vill du läsa mer om julkalendern klicka HÄR.


Foto: AnnajansonJag tror det kan bara en bra kalender som hela familjen kommer att titta på här. Vad tror du om årets tvkalender?


Torkade äppelringar

2018-09-26 09:00
Från [email protected] (Anna)
Vi har ett äppelträd fullt med goda äpplen i år. Torkade äppelringar görs för fullt här hemma och jag tänker att det är perfekt till jul med. Jag tror inte att de torkade äppelringar som görs nu håller till jul, men det går ju utmärkt att använda sparade eller andra köpta äpplen i december och göra torkade äppelringar. Vill man göra dem mer festliga är nog lite mörkchoklad på dem rätt gott, men jag tror ändå de är godast naturella och även då nyttigast.

Foto: AnnajansonVi torkar äpplen i ugnen på 80 grader i ca 3h och vänder äppelbitarna mitt i. Skiva äpplen tunt och lägg på en plåt, kan ligga lite över varandra i början då de krymper.


Pyssel med silkespapper

2018-09-25 22:18
Från [email protected] (Anna)
Ni som följer mig på instagram har redan sett mitt pyssel med silkespapper som limmas på kort och blir en gran. Ett super enkelt pyssel som passar i många åldrar. Material som behövs är silkespapper (perfekt med återbruk av skrynkligt silkespapper), limstift och något att klistra silkespappret på, förslagsvis ett tomt kort. Limma på hela pappret, eller önskvärd form som silkespappret ska ta, exempelvis gran. Riv små bitar  av silkespapper och gör en liten boll av och tryck fast på önskat ställe.

Foto: Annajanson
Foto: AnnajansonOvan ser ni till vänster kortet min 3 åriga dotter gjorde och mitt till höger, så pysslet passar alla åldrar där man kan trycka fast lite silkespapper på ett papper.

Adventskalender

2018-09-14 23:15
Från [email protected] (Anna)
Har ni tänkt ha någon julkalender i år, till dig som vuxen? Här har jag inte riktigt bestämt än men det lutar mot att det blir en teadventskalender i år igen från Nabo med ekoteér. För när en förpackning är så snygg som årets teadventskalender från Nabo har jag svårt att värja mig. Fin skogsgrön med grankvistar som är präglade i pappret. Fullpott design mässigt i mitt tycke då jag gillar grönt, granar och papper som är präglat. Å det här med att dricka ett nytt te varje kväll med någon man har kär är mycket trevligt tycker jag! Jag och min man brukar få ut två koppar på varje påse och tar det ofta på kvällen efter barnen somnat. Ni andra som brukar ha teadventskalender har ni någon trevlig "rutin" med ert tedrickande i december? Bilden nedan gör ju att iallfall jag längtar till tedrickande i december med något gott till.

Bild: NaboNabo har precis som förra året en kaffe adventskalender med och i år även te- och kaffekalender på engelska. Tror det är 29 september som Nabos nya webbutik öppnar och man kan köpa teadventskalendern. Finns ju flera andra trevliga adventskalendrar för vuxna kan nog bli ett inlägg om dem framöver med.


Val och jul - hur väljer du?

2018-09-09 19:30
Från [email protected] (Anna)
Har ni varit och röstat idag? Det har jag och jag hoppas att ni alla gjort det med och tagit chansen att påverka vårt Sverige vi bor i! Läste ett bra citat från Nelson Mandel idag; "may your choices reflect your hopes, not your fears", Jag hoppas verkligen att visioner snarare än rädlsa har fått styra väljandet idag. Mina förhoppningar är att Sverige kommer att förbli ett medmänskligt land att bo i där alla är lika mycket värda och att vår natur fortsättningsvis kommer vara lika vacker och ge oss lika mycket som innan.

Men när vi ändå är inte på att välja, vad passar väl bättre än en liten jullista hittad hos Sannas Christmas. Vad väljer du? Jag väljer så här;


Blossaglögg eller annan sort? Annan tror jag. Dricker inte så mycket glögg längre. Dock är blossas eko glögg god! känns ju dumt att säga att jag alltid skulle välja Blossa över all annan glögg i världen så jag ser "annan sort".
I glöggen: Mandlar eller russin? Inget, eller blir oftast så iallfall. 
Adventljusstake eller adventsstjärna? Adventsstjärna. Älskar min vita adventsstjärna i papper som brukar hänga i vardagsrummet som hängt med länge nu.
 

Riktig gran eller plastgran? Riktig gran och helst närproducerad.
Lussekatter med russin eller utan russin? Med russin. Alltså, jag äter inte russinen men jag vill att det ska finnas ett i varje ände som jag får plocka bort. 
Lussekatter eller lussebullar? Är inte det samma sak? Fast helst Saffranbullar med mandelmassa!

Risgrynsgröt eller ris á la malta? Ris á la malta. Är nog egentligen inte så förtjust i något av det.
Saftsås eller kanel/socker på gröten? Kanel om jag äter risgrynsgröt.
Julfirande hemma eller utomlands? Helst hemma, men spelar nog egentlgien inte så stor roll om det känns juligt och min familj är där.
Köttbullar eller prinskorv? Köttbullar, helt klart! Funderar på om jag ens åt någon prinskorv förra året?

Julskinka eller lax? Lax. 
Röda eller vita dekorationer? Röda! 
Ge bort eller få julklappar? Ge bort!

Festhögtid eller familjehögtid? Festlig familjehögtid
Lussebullar eller pepparkakor? Lussebullar.
Glögg eller julmust? Får jag bara smaka på det en gång skulle jag nog klara mig utan det hela julen.
Apotekarnes eller Nygårda? Har nog ingen riktig åsikt där längre. Kanske Zeunerts eller enbärsdricka?
Tomtar eller änglar: Får nog säga tomtar ändå även om jag gillar änglar med.

Lussevaka eller Juldagsutgång? Inget.
Snö eller ingen snö? Snö helt klart!
E-shopping eller butiksshopping? Har en vision om att handla i småbutiker och stöja dem, men det går ju inte alltid.
Amaryllis eller julstjärna? Amaryllisär ju finast!
Mozartkulor eller rocky road? Rocky Road.

Julspan året runt

2018-08-28 21:48
Från [email protected] (Anna)
Jag har alltid lite span på juliga saker oavsett årstid. Inte att jag går och letar, men ser jag något så dras min blick lätt där åt. I våras hittade jag fina pappersetiketter från Rifle Paper Co på rea och jag var inte sen på att köpa så fina som de var! Har lite tankar på att få tummen ur och sy tygpåsar till julklappar i år och tänker fina etiketter till och dessa blir ju pricken över i. Kökshanduken under etiketterna har jag tittat på många gånger och är en riktig favorit från Fine Little day. När favorit butiken Fin Akademin slog igen sin fysiska butik i somras fanns handduken på rea och då kunde jag ej låta bli.

Foto: annajanson
Vid sommarens utflykt till Gränna hittade vi både saffrans skorpor hos Gränna knäcke och en julig bok på antikvariat. Har inte sett den boken förut, men den har redan blivit en favorit hos treåriga dottern. Bygger på den klassiska sången om mössens julafton och är lite extra berättelse och text. Rekommenderas varmt om du springer på den!

Foto: annajanson

Lite tankar och lite nytt

2018-08-22 22:34
Från [email protected] (Anna)

Hej! Hur har ni haft det sen sist? Hoppas ni haft en bra vår och sommar? Det har jag, länge sedan jag badade så mycket en sommar. Men nu börjar det dra sig mot höst vilket känns helt ok. Och då kommer man ju osökt att tänka på julen, eller hur? Och då sneglar jag gärna mot alla pressläpp om nya julprodukter som fullkomligt sprutar ut nu runt fackmässan Formex. För man vill ju gärna inspireras och suga in i det där först juliga. Men frågan om vi verkligen behöver allt det där nya, tanken kommer oftare och oftare, Smaka på allt julnytt, som kanske inte ens låter gott? Behöver vi en till tomte eller en ny kudde? Överlevnads mässigt knappast, men strävan efter att förändra "göra bättre" sitter djupt rotat. För min del är det en liten kamp att tänka, nä det där behövs inte. För det mesta funkar det, ibland inte. Med andra ord, här kommer jag inte ösa ut massa nyheter i år, för jag tycker att vi bör bromsa konsumtion för jordens överlevnad, men jag kommer skriva om nytt som jag verkligen gillar och önskar OM jag köper något. Ofta med ett miljövänligt tänk, men inte alltid. Men alltid med ett tänk att det är något som jag tror håller över tid eller gillar att äta/dricka. Lite så kommer det vara, så vet ni vad ni har att vänta er. Å de mesta nyheterna gissar jag kommer nu i början av årets bloggande. Jag hoppas det sedan blir mer av pyssel, mat, bak och julmys här på bloggen och då förmodligen mer närmare jul. Är det något som ni önskar att jag skriver om på Annas jul i höst?

Men tillbaka till de där julnyhterna....de där som jag tänker lite extra på.  Idag och igår är det ändå en och annan julnyhet som svishat förbi på instagrams som fångat min uppmärksamhet, dels att Pärlans konfektyr kommer med en julkalender med kolor i år och att Design House of Stockholms, Elsa Beskow collection i år kommer med en ny mugg med farbror blå på. Jag gillar både kolor och Elsa Beskow! Muggen med farbror Blå på finns med handtag, utan handtag och som glöggmuggar. Julkalndern med kolor ser ut att vara en kola varje dag i december fram till julafton.

Bild: Design House Stockholm
Foto: Med tillåtelse från Pärlans konfektyrs Instagram

Julen 2018

2018-01-08 16:11
Från [email protected] (Anna)
Julen på bloggen kom av sig lite, men inte i själva livet som tur är! Det fanns helt enkelt inte tid att skriva så mycket i december mellan födelsedagskalas, adventsfika, julmarknader, lussefirande och julfirande. Kameran har hängt med på en del så här kommer en liten sammanfattning av min december (som även synts på instagram - annajanson).

Foto: Annajanson
 Välkommen in på en liten tur in i den Jansonska julen 2017!

Foto: Annajanson Rödbetshumus var en nyhet på vårt lilla julbord första advent. En favorit som sedan återkom senare i december. Ja, av julinspirerad mat var nog grönkål i olika former och rödbetshumus något av det mest förekommande i det jansonska hemmet denna 2017 års december.

Foto: AnnajansonStrömsbergs föreningens julmarknad andra advent var som vanligt favoriten bland julmarknader hos mig. För vad slår en mysig liten julmarknad på gång avstånd egentligen. På julmarknaden hittade jag vackra julpåsar (se ovan) som säljaren sa kom från 30-talet. Spara eller använda är frågan!? Eftermiddagen/kvällen avslutades med adventsifika med vänner hemma hos oss.

Foto: Annajanson Adventsbarnen användes flitigt hos oss mellan lucia och julafton. En riktig favorit av julens ljusstakar hemma hos oss.

Foto: Annajanson Flertalet av årets paket såg ut som ovan. Då jag har en hel del papper kvar sen tidigare år hade jag som mål att inte köpa något nytt inslagningspapper och jag höll det nästan. Det blev ett endaste nytt från Illum Bolighus i stockholm, en liten rulle med ett vitt tunnt med guldstjärnornor. Räckte endast till tre paket. Lite nya snören och tejprullen blev det dock. Tanken i år var även att jag skulle sy fler inslagningspåsar i tyg att återanvända år efter år, men så blev det ej.

Foto: AnnajansonJulkrubban ommöblerades ständigt, precis som det ska vara.

Julafton firande vi med makens familj hos hans bror i Oskarshamn. Traditionsenligt med julgodis och julskinkefix dan innan dopparedan och även julgranen fick sin glans då.

Foto: Annajanson
Julbordet blev mer vegetariskt med nyheter som inlagd aburgine, rödbetshumus och fler sallader. Men innehöll även det traditionella som julskinska prinskorv, köttbullar, lax och sill. Janssons frestelse däremot hoppades dock över i år, då det är få/ingen som ville ha med det.

Foto: annajansonJag tycker det är trevligt med flera storters bröd till julbordet och en favorit i år var det hemma gjorda fröknäcket!

Foto: Annajanson
Min alldeles egna lilla krubba långt borta från klåfingriga barn fick tillskott av tre visemän efter julafton.

Foto: Annajanson Juldukarna i lekhörnan agerade mer som filtar till dockorna än som dukar på bordet, men vad gör det bara de används och blir till glädje!

Foto: AnnajansonOch nu inför julens kommande uttågande har jag äntligen fått tag i bra lådor till fina julgranskulor. Lådor med 12 fack från IKEA (heter TJENA).

Ja, jag måste säga att jag har haft en riktigt fin december och jul! Vissa saker blir av och andra inte. Varje år tänker jag att under julhelgen ska det promenderas varje dag, men i och med att vi firar med bådas familjer blir det intensivt julfirande och promenaderna prioriteras lätt bort. Något jag dock är glad över var att vi kom iväg till kyrkan på julafton! Jag hade tankar på att baka saffransbullar med mandelmassa innan jul, men bland vabbdagarna försvann det. Att vara ledig en sammanhängande vecka vid jul var välbehövligt, även om det inte går att föutsätta när man arbetar i vården. Sen så hann jag ju även med en fin tripp till Stockholm och framför allt då Skansen innan december började. Känns som det förtjänar ett eget inlägg så förhoppningsvis kommer det som ett sista liten hälsning på bloggen för denna jul.

Till nästa år:
# Sy julklappspåsar!
# Köp en KRAV-skinka.
# Pyssla mer med barnen.
# Baka saffransbullar innan julafton.
# Hade varit roligt att blogga någon mer gång i december.
# Planera för en sammanhängande veckas ledigt runt jul/nyårshlgen (tror jag alla skulle behöva!)
# Gå till kyrkan på julafton eller juldagen.
# Ut och gå på juldagarna!

Ha nu en riktigt bra vinter, vår och sommar  så ses vi till hösten!

Den god gröna julen - receptboken för dig som vill ha mer vegetariskt.

2017-12-19 08:20
Från [email protected] (Anna)
 - recensionsex. - 
Jag har fått tillfälle att recensera Karoline Jönssons nya receptbok Den goda gröna julen. För den som vill ha lite ny inspiration för ett grönare julbord och även mer vegetariska recept under vintern rekommenderar jag att köpa boken. Många trevliga recept, där jag har många på min att pröva lista just nu. Första kapitlet heter Vintermat där Karoline som skrivit boken tar upp basvaror i hennes vegetariska skafferi, samt råvaror i säsong och julenssmaker. En bra liten genomgång om man sedan innan inte helt är hemma i det vegetariska köket.

Foto: AnnajansonSedan följer kapiteln om bakning, drycker, julbordet och mellandagsmat. Jag älskar när receptböcker har med recept för mellandagarna! Dels att få lite tips, men även kul när dessa underbara dagar får lite extra uppmärksamhet. Kålpuddingen och krossade potatisar med chili- och saffransaioli är två recept som står högt upp på att göra listan i mellandagarna.

Foto: AnnajansonI boken finns även lite pysseltips som kransar, girlanger av citrusskal utspridda vilket ger boken lite mer härlig julinspiration.

En väl värd bok att ha i sin recepthylla. Älskar alla fina bilder som ger inspiration. Iallfall jag blir glad av att bläddra i böcker med vackra bilder!


Pärla julsaker

2017-11-24 13:00
Från [email protected] (Anna)
Min sjuåring pärlar för glatta livet på fritids och det verkar ha smittat av sig på hela gruppen. Kul tycker jag och det verkar som att julintreset smittat av sig för på sista tiden har det kommit hem en hel del julinspirerade pärlplattor.

Foto: AnnajansonFunderade ett tag på var vi skulle göra av alla fina kreationer och kom då på att ställa dem på tavlorna (bred tavelram) som hänger på väggen. Blev riktigt fint tycker jag! Hänga i granen tror ajg också kan vara fint eller kanske dekorera en julklappsetikett eller julklapp man ger bort.

Foto: Annajanson

Nya smaksatta pepparkakor

2017-11-23 18:00
Från [email protected] (Anna)
Jag har hittat två nya smaksatta pepparkakor i affären i år. En kravmärkt från nyåker med smak av apelsin och en från Annas pepparkakor med smak av lakrits. Jag som älskar lakrits tyckte att lakrits pepparkakorna var fantastiskt goda, som godis och apelsin kom på en andra plats. Hos maken som inte är lika förtjust i lakrits gillade de från nyåker bra. Så vår slutsats är att båda sorterna mycket väl kan köpas igen hem till detta hem. Tummen upp för båda!

Foto: Annajanson
Ps. Ni har väl sett att ni kan tävla på instagram @annasjul om den fina julhandduken jag skrev om i förr förra blogginlägget?

Trycka julklappspapper

2017-11-22 22:39
Från [email protected] (Anna)
Om man vill ge bort en personligt inslagen julklapp tycker jag det är fint att trycka eget julklappspapper! Även en rolig sak att göra ihop med barnen (om man får ha sitt papper i fred från alla pysselsugna barn vill säga =) ).

Foto: Annajanson För ett tag sedan när barnen tryckte potatistryck passade jag på att göra ett julklappspapper. Barnens potatistryck använde jag pepparkaksmått som  vitryckte in i en halvpotatis och sedan skar mot för att få ett mönster. Min granstämpel skar jag på frihand, vilket jag kan tycka är rätt snyggt med en sne liten gran. Färgen jag använde mig av var barnens fingerfärg från Ökonorm, en miljövänlig favorit som vi både använder händer och penslar att målar med.

Foto: Annajanson

Något fint att torka händerna på

2017-11-17 21:14
Från [email protected] (Anna)
Jag drömmer lite om en fin julhandduk för gäster och familj att torka händerna på och visst vore det fint att ha denna nedan på bild som gästhandduk i december? Det är inte bara motivet jag tycket är fint utan även själva produktionen av denna handduk. Handuken är gjord av familjeföretaget Ekelund i Horred som funnits länge. Garnerna importeras och själva vävningen sker i deras egen fabrik i Horred (60km sydöst om Göteborg), så själva produktionen blir ju näst intill närproducerat för min del. I somras var jag i deras fabriksburik och såg utställning om deras miljöarbete som är långt framskridet och deras produkter är GOTS-märkta vilket är en av de hårdaste miljömärkningar på textilier. Svenskt, ekologiskt och snyggt, en bra kombination helt enkelt!

Foto: AnnajansonEkelund har flera fina handdukar med julmotiv och även andra motiv. Just denna har jag fått låna av Rekoshoppen.se som säljer den i sin fysiskabutik i Jönköping. Om ni är nyfikna på varför jag fått låna denna handduk, kika in på instagram @annasjul och bloggen imorgon.

Utmana dig själv i snällhet under december

2017-11-16 20:51
Från [email protected] (Anna)
Friends som är en barnrättsorganisation mot mobbning ger ut en julkalender med en utmaning varje dag i december fram till julafton att göra en god handling mot någon annan. Något jag tror alla skulle behöva en påminnelse av, så är det någon kalender du ska köpa så är det denna! Riktigt snygg är den med! Tillsammans mot mobbning!

Foto: AnnajansonFoto: AnnajansonFoto:Annajanson

Räven och tomten av Astrid Lindgren

2017-11-12 08:00
Från [email protected]m (Anna)
Räven och tomten är en Astrid Lindgren bok som först i år getts ut på svenska. Boken skrevs av Astrid på 60-taletoch är en tolkning av diktverket "Räven och tomten" av Karl-Erik Forsslund. Boken som getts ut nu är illustrerad av Eva Eriksson.

"Berättelsen utspelar sig på landet, där Mickel räv smyger sig fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande men gårdstomten ser räven. Nu får hönorna se upp, det är dem räven suktar efter. Men tomten håller vakt, och han blidkar den hungriga räven och delar med sig av gröten, som barnen satt ut. Låt bli våra höns! förmanar tomten. Och räven kanske bara nöjer sig med gröten ..."

Foto: AnnajansonJag har köpt boken för att ha med den i den tänkta adventskalendern till barnen som kommer vara en blandning av små paket, ätbart och saker att göra. Har läst igenom boken och tittat i den och tycker att det är en mysig liten saga. Kommer passa 2,5åringen och 4,5 åringen bra och 7åringen kommer nog vilja lyssna med. Ser fram emot att få läsa boken för dem i december.

Foto: AnnajansonFoto: AnnajansonJag gillar även att illustrationerna andas nutid samtidigt som den lilla gammaldagstomten finns med. Känns ganska ovanligt känns det som att ha en tomten med i en modernt illustrerad saga.

 

Ekologisk julmust, choklad och perpparkakor

2017-11-05 22:59
Från [email protected] (Anna)
Nu i år har en ekobutik/webbutik som heter Rekoshoppen öppnat på promenadavstånd från mig, vilket jag tycker är fantastiskt roligt. Jag har fått lite juliga produkter av dem att testa nu inför jul, några nya och några gamla favoriter.

Foto: AnnajansonEkologisk Julmust från Naturfrisk - De flesta (alla?) andra julmust sorter köper julmustextrakt från ett och samma företag och receptet ska vara väl dolt. Naturfriskt gör däremot efter eget recept helt på ekologiska råvaror. Det gör att den skiljer sig från de flesta julmuster. Den är en blandning av julmust och cola. God, men man kan inte tänka att den ska vara som en apotekarnes för då blir man besviken. Här hemma önskade barnen att denna julmust skulle dyka upp vid julbordet på julafton.

Foto: AnnajansonEkologisk rawchoklad med smak av pepparkaka från Rawchoklad fabriken - Len mörkchoklad (73%) med mycket pepparkaksmak. Smälter lätt i munnen. Chokladen är nötfri, mjölkfri, sojafri, glutenfri och vegansk. Och raw vilket bland annat innebär att kakaobönorna är orostade. Gjord med bara naturliga ingredienser och massa kärlek i chokladfabriken i Arvika. Len cohklad smak med mycket pepparkakssmak.

Foto: Annajanson
Kisa pepparkakan - Ekologiska pepparkakor från Östergötland vilket gör dem närproducerade för min del vilket jag tycker är toppen. Goda pepparkakshjärtan som smakar som hembakt. Pefekt när man som jag ogillar att baka pepparkakor (jo ni läste rätt). De innehåller palmolja vilket jag kan vara lite skeptisk till miljömässigt, men den är cetifierad och ger pepparkakorna en längre hållbarhet vilket i sig är klimatsmart.

Foto: AnnajansonDark Chocholate Christmas ed. från Malmö chokladfabrik - 70% choklad med glöggsmak, nötfri (precis som alla deras andra produkter). Smakar mycket glögg och är god, en sådan choklad där det räcker med några bitar och man är nöjd och har fått sitt sötbehov (rätt bra choklad om ni frågar mig!).


Foto: AnnajansonRekoshoppen har mycket mer fint och där kan du hitta flera fina julklappar, bland annat bra producerad textil från Ekelund, ekologisk hudvård, leksaker. Bor du i Jönköpingsområdet tycker ajg absolut att du ska ta dig en sväng dit!

Maileg julmöss

2017-11-04 11:30
Från [email protected] (Anna)
Maileg mjuka jultomtar är en favorit sedan tidigare. Jag gillar även deras små möss och här hemma finns en med änglavingar, men vingarna sitter tyvärr fast. Nu i år kommer en ny söt liten julmus med avtagbara änglavingar, precis sånt jag gillar när det finns flera användningsområden och saker går att variera. Visst är de söta? Maileg har flera andra fina nyheter som du kan titta på HÄR.

Foto: Charlie CramerFoto:Charlie Cramer

Ett grönare julbord, både för miljö och hälsa

2017-11-03 22:02
Från [email protected] (Anna)
Här hemma hos mig försöker vi äta mer och mer vegetariskt och jag anar att det kommer bli mer grönt på julbordet i år om jag får vara med och bestämma. För både miljömässigt och hälsomässigt är det att föredra att dra ner på köttet. Miljön gissar jag att de flesta vet, men vet ni att hjärtinfarkt och stroke ökar vid jul och att ökat mat och saltintag är en del i det (stress en annan). En stor del är att vi äter för mycket, så första delen hälsomässigt är att inte ta om fast det är gott.

Så hur börjar du göra julbordet mer grönt om du funderar på det? Ett första tips är att helt stryka kött/fiskrätter som slentrianmässigt tas med för att det alltd varit så, men få äter av och gillar. Satsa helhjärtat på de kött/fiskrätter som ni tycker bäst om istället. Hos mig är det julskinkan, köttbullarna och gravade laxen som jag fortfarande gärna ser på julbordet. Tänk över vilka grönsaker du har på julbordet och om det fattas någon av din favorit grönsak. Gör det, det googla på grönsaken och julmat så kan du säkert få flera träffar på nya spännande vegetariska julrätter.  Min utmagning till er alla i år är att stryka minst en kötträtt och öka med en vegetarisk rätt, då gärna en sallad eller råagrönsaker.

Jag har några vegetariska recept på bloggen som passar på julbordet, men ändå pinsamt få tycker jag när jag går igenom bloggen. Ska försöka göra en bättring på den fronten i år. Här kommer iallafall några vegetariskarecept;

Grönkålspaj
Honungsrostad brysselkål med mandlar 
Julig bönsallad
Tre olika julsallader

Var kan man hitta inspiration då? Det finns flera kokböcer med vegetariska julrecept och i nästa vecka släpps en ny bok som jag är mycket nyfiken på, nämligen Den goda gröna julen av Karolina Jönsson. Recept för glöggmingel, adventsfika, julmiddagen och godis återfinns i boken. Boken är indelad i fyra kapitel, bakning, drycker, julbord och mellandagsmat.

Bild: NordstedtSen finns det flera bloggar där på bloggen Food Pharmacy är en favorit hos mig. Jag börjar även se en trend att flera julmagasin i år ger lite mer plats för vegitariska recept. Har du något bra vegetariskt recept, dela gärna med dig som en kommentar till detta blogginlägg. För jag vill gärna ha tips om massa nya bra recept!

Kola bollar - kanske lite nyttigare

2017-11-01 07:00
Från [email protected] (Anna)
En av mina favorit bloggar är Food Pharmacy. Den tar upp mycket kostfrågor, hur man med kost kan få bättre hälsa. Har nu även köpt deras kokbok som kom i augusti och håller på att testa mig igenom deras recept. En hel del av recepten är rawfodd inspirerade vilket även detta recept är delvis. Recept finns även på deras blogg Food Paharmacy, klicka HÄR för att komma till receptet. Riktigt goda med en kola smak, men ändå med en liten dadelsmak som fortfarande kommer fram. Alltså inget för dig som inte gillar dadlar. Nyttigaare än godis gjort på vanligt vitt socker, men ändå ganska söt. Alltså nyttigare, men inte så att du kan slänga i dig alla på en gång utan att vara onyttig.

Foto: Annajanson

Kolabollar  1. Lägg 20 dadlar, 1 tsk havssalt, 1/2 dl mjuk kokosolja och 1 tsk vaniljpulver i en mixer. Fortsätt mixa tills allt blir blankt och segt. Ställ smeten i frysen så att den stelnar lite.
2. Rulla smeten till små bollar och smält mörk choklad att doppa dem i när du är klar med rullandet.
3. Stoppa en pinne i vardera boll och doppa sedan bollarna snabbt i chokladen. Ställ pinnarna i ett glas tills chokladen stelnat helt. Ta bort pinnarna.

Jul tassels

2017-10-30 07:00
Från [email protected] (Anna)
På många secondhandaffärer ligger travavis med fina garner och trådar. Perfekt att köpa och använda till allahanda julpyssel nu inför jul. Förra året hittade jag fint lingarn på Erikshjälpen här i Jönköping.
För några veckor sedan prövade jag att göra tassels vilket blev riktigt fina tycker jag. De kan användas till flera olika saker, bland annat hänga i granen (kanske är finare md annan färg än grön då), fästa på paket elelr göra många och fästa på ett snöre som en girlang.

Foto: AnnajansonFör att göra en eller fler tassels behöver du valfritt garn och en saxs och något att vira runt (jag använde fingrarna). Tills dessa på bilden använde jag tre fingrar att vira runt. När jag uppnått önskad tjocklek drar man försiktigt av garnet från fingrarna och tar en tråd igenom (den du hänger i) och sedan en annan tråd knyter du nedanför hängtråden. Klipp sedan i andra änden av och du har fått en tassel.Foto: Annajanson