RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-06-26 16:41:40

FeliciaAuPairIUSA blog

FeliciaAuPairIUSA blog on Nouw

Att komma hem - Sista inlägget

2019-02-07 23:17
Från FeliciaAuPairIUSA
[{"id":1117380840,"order":0,"type":"0","width":100,"height":0,"data":{"areaMargin":112,"contentWidthOriginalPx":760},"areas":[{"id":854548817,"order":0,"contents":[{"type":"body","data":[{"type":"src","value":"

Hejsan! Tänkte att det var dax att skriva färdigt min blogg nu, haha! Planen var ju att göra detta under samma veva som jag faktiskt kom hem, men det var ju så mycket som hände runt omkring det och därefter har det aldrig blivit av. Men å andra sidan kan jag ju nu även berätta om hur det känns att ha varit hemma ett tag och att vänja sig med den svenska kulturen igen ;)

Iallafall, jag har ju redan berättat om hemresan och första kvällen hemma som ni kan läsa om i mitt senaste inlägg. Nu får jag istället berätta om de nästkommande dagarna.

torsdagen 30/8 vaknade jag ganska tidigt. Jag hade sovit väldigt skönt under natten, inte konstigt då jag knappt fått någon sömn natten innan, haha. Eftersom det var en vanlig torsdag så var ju pappa, mamma, samt alla kompisar på jobbet. Pappa hade däremot lämnat mig en lapp på köksbordet med lägenhetsnyckel + bilnyckel så att jag kunde göra vad jag ville under dagen. Han bad mig även att ringa när jag vaknat samt komma förbi hans jobb så att jag kunde kolla lite på mina saker som låg förvarat där.

Jag åt frukost och sedan tog jag två-minuters-promenaden till pappas jobb. Han bor ju väldigt centralt så allt ligger nära och bra :) Väl på jobbet hans, hälsade jag på arbetskamraterna och blev sedan visad till källaren där det stod lådor efter lådor med saker, främst mina, haha. Jag fick kolla igenom de iallafall och se om jag behövde allt eller om det fanns saker jag kunde slänga. Det var iallafall kul att se allt igen! Alla mina blockflöjter samt notpapper, min stereo, min gamla macbook laptop (som startar men tyvärr inte går att göra ngt med då den har en alldeles för gammal programvara. Kan typ inte gå in på några hemsidor online alls haha, och att uppdatera programvaran gick inte heller xD ). Sen hittade jag även massa annat smått och gott som min keyboard(inte så liten men ändå, haha), smycken, fotoalbum, osv.

Efter rotandet slängde jag lite skit som jag inte behöver, och talade om för pappa vad jag ville att mamma och göran tog med sig upp till Umeå helgen efter, och vad som kunde vänta med att tas upp några veckor tills det att pappa skulle komma. Jag sa sedan hejdå och gick mot centrum för att kolla runt lite. Det var inte jättemycket som ändrats, någon ny affär här och där. Däremot var busstorget under renovering. Det var iallafall kul att se allting igen!
Efter ett tag gick jag hem och åt lunch och sedan tog jag bilen för att köra runt lite. Jag åkte först till Coop för att handla lite choklad till Birgitta som jag skulle träffa på sjukhuset senare under besökstiden. Inne på Coop pratades det ju svenska överallt och det kändes konstigt att höra detta. Det var även en jävligt ful dialekt jag hörde och tänkte "vad är det här?", jo, kära lilla Felicia, det är vanlig, hederlig "Trollhätterska" som jag pratat under hela min uppväxt xD (fast t.o.m ännu bredare då jag kommer ifrån "landet"). Asså, jag har ju aldrig "hört" denna dialekt förut och hur ful/bonnig/vad vet jag, den faktiskt är för än nu, hahaha. Det gäller att vara borta ett tag antar jag xD Kom och tänka på att jag för flera år sedan hörde på radion om en jämförelse bland olika dialekter och att det kommit fram till att Trollhätterska var bland de fulaste dialekterna. Jag förstod inte det då, men nu håller jag verkligen med om att det är en jävligt ful dialekt xD
Jag delade iallafall med mig till mamma och pappa om denna händelse och de tyckte det var roligt. De båda sa även att jag har tappat lite av min dialekt sedan jag åkte. Det blir väl så när man inte använde språket så mycket! Jag fick även höra det av mina kompisar samt pappas och mammas gamla kompisar när jag träffade dem. Hade varit kul att höra hur min "nya" dialekt lät i deras öron hehe. Känns ändå konstigt att man "tappar" en dialekt ändå. Jag pratade väl som jag alltid pratat, tänkte jag, hahaha.

När jag handlat hade jag ett tag kvar tills jag skulle träffa Birgitta så jag körde runt lite och bestämde mig för att åka till Felicias grav. Så jag stannade på blomsterhallen och köpte en ros samt gravljus. Felicia ligger i gravlunden men hon på denna kyrkogård har alla som ligger där en egen sten där man kan sätta blommor. Ljuset får man sätta vid gravlunden men jag bestämde mig för att sparadet och även åka till Götes grav och ställa det där, samt gå till gravlunden där farfar ligger. Jag stannade iallafall några minuter vid Felicias sten och fick lagt blomman där. Det tod sin tid innan jag hittade stenen dock hahah. Det finns nämligen tre st "kullar" med stenar och jag var på ena och kollade och kände mig säker på vart stenen skulle vara, men jag hade fel, hahaha. Jag måste sätt väldigt förvirrad ut för det var några gravarbetare som undrade vilket man jag letade efter och visade mig sedan till rätt plats. Det visade sig att jag hade letat på fel kulle, hahaha.
När jag kände mig färdig åkte jag till nästa kyrkogård och besökte Götes grav som sagt, samt minneslunden där farfar ligger och därefter var det dax att åka till sjukhuset.

Väl där gick jag till avdelningen som Birgitta var på och fick där reda på vilket rum. Hon visste inte att jag skulle komma så hon blev glad när hon såg mig! Hon blev också glad över chokladen hon fick, hennes favorit. Efter en stund kom även morfar. Det var kul att träffa dem båda igen! Vi satt och pratade i ca 1 & 1/2 timma och jag fick berätta om min resa. Sedan var jag däremot tvungen att åka då jag och Carro skulle gå på överby för att hitta en klänning till pappas och Ninas bröllop. Jag ringde Carro och undrade om hon kommit hem och sedan åkte jag och plockade upp henne. Jag fick först se hennes lägenhet vilket var roligt! Sen gick vi på överby ett tag tills det stängde. Dock hade vi ingen tur men att hitta en klänning.... Jag pratade men mamma som sa att vi kanske kunde åka till GBG ch kolla där dagen efter men att hon även hade några klänningar som säkert skulle passa mig, utan att vara allt för stora.

Efter det att jag och Carro varit på Överby åkte vi hem till pappa då jag skulle äta middag tillsammas med honom, Wille, Nina, samt hennes två söner som jag aldrig träffat förut(pappa bjöd även med Carro eftersom jag umgicks med henne). Efter middagen åkte jag och Carro hem till mamma och Göran där jag provade några klänningar och kom fram till att jag kunde låna en av hennes. Den kunde såklart vara någon storlekt mindre, men den satt okej ändå, och vi skule slippa slösa tid på att leta klänning under morgondagen.
Jag ocg Carro stannade en stud till och pratade en stund innan det var dax för oss att åka igen. Jag släppte av Carro hemma hos henne och därefter åkte jag hem till pappa. Pappa hjälpte mig sedan med att kolla på en dator jag skulle köpa då jag skulle komma att behöva en inför skolan. Vi hittade en på NetOnNet så jag reserverade den för att dagen efter kunna hämta den på lagret i Uddevalla då den inte fanns i Thn. Sedan kollade jag tv en stund innan det var läggdax. Denna kväll tog det dock ett bra tag tills jag somnade, då jag såklart var jetlagged. Jag gav upp och började spela sims istället (som typ var det enda jag kan göra på min macbook) och sen runt 3tiden eller så kunde jag äntligen sova haha.

Fredagen 31/8 vaknade jag igen, ganska tidigt även fast jag inte sovit mycket denna natt heller. Jag åt iallafall frukost och sedan lånade jag pappas bil och körde ner till Uddevalla. Jag var på NetonNet vid öppning och kunde hämta ut min dator, och sedan var det bara att åka hem igen. Mamma och Göran slutade jobbet vid 12 och tog flexledigt så att vi kunde umgås lite mer. Vi bestämde oss för att gå och äta lunch så de plockade upp mig hos pappa. Wille var även hemma hos pappa så jag bjöd med honom. Vi hamnade sedan på en thairestaurang där vi åt buffé, vilket var gott. Efter lunch gick jag till biblioteket för att förstidsrösta. Det var ju det första året jag kunde rösta, men det gick ju snabbt och smidigt. Jag mamma, och Göran åkte sedan till Coop och handlade, och därefter åkte vi hem.

Lite senare kom Matilda över. Det var kul att träffa henne igen! Vi har inte haft jättebra kontakt under tiden jag var borta, så det var mycket att prata om gällande vad som hänt i våra liv. Efter ett par timmar var hon dock tvungen att åka då hon skulle på ridning.

Senare på kvällen kom Carro ner för att sova över. Vi gick även över till Albin ett tag. Det var kul att träffa honom igen också såklart, och även Sara som var där. Jag gick givetvis även och sa hej till Anki och Ulrik. Gustav kom även och umgicks med oss ett tag så det var kul att se honom igen också. Det är inte bara min bror som vuxit upp under tiden jag var borta, hahaha!

Lördagen 1/9 var det dax för pappas och Ninas bröllop. Mamma körde upp mig till Gamle dal på förmiddagen då vi skulle träffas där för att ta kort. När vi var färdiga där åkte vi till Backstage då pappa hade fixat så att vi kunde ta kort där också, hahaha. Lite udda bröllopskort kanske, men han tyckte det var roligt. Sen var det däremot dax att åka till lokalen där bröllopet skulle hållas. Där fick jag ju också träffa pappas och mammas gamla vänner, och även det var ju kul. Brölloppet var iallafall fint och festen var bra också, även om jag var trött och jetlagged, haha. Jag och Wille sa hejdå tilll pappa och Nina och åkte hem till mamma kanske ett par timmar efter midnatt. Det var skönt att gå och lägga sig hahaha.

Söndagen 2/9 var det dax för mig att flytta igen. Denna gång upp till Umeå då det är här jag ska studera i 5 år framöver. Morgonen bestod mest utav packande och att umgås med mamma innan de körde mig till flygplatsen. När jag var framme i Umeå åkte jag till adressen där jag nu bor och där träffade jag min husvärd som gav mig nycklar samt förklarade lite om stället. Från och med idag och en månad frammåt skulle jag bo i ett rum och dela kök, badrum, samt dusch med en annan tjej, tills dess att lägenheten jag sedan skulle få hyra blev ledig. När jag hade kandat lite gick jag till Coop som jag upptäckte låg väldigt nära för att handla lite frukostvaror osv. Sedan tog jag en buss till Universitet för att kolla in det och hitta till lokalen där min klass skulle samlas morgonen därpå.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nu (7/1-2019) har jag hunnit vara hemma i Sverige ett tag, 5 månader faktiskt. Tiden har gått väldigt fort måste jag säga, men det har ju också hänt mycket. Jag har pluggat en hel termin på univeristet och än så länge har det gått bra. Jag har även fått snälla kompisar som jag trivs med och vi pluggar även väldigt bra ihop, vilket är skönt. Jag började även "kalva" för biotekniks festeri "Mamma Muu" och då händer ju också lite roliga aktiviteter (försöker man komma in i festeriet är man kalv, blir man invald har man blivit kossa).

När jag först började universitetet var dert nervöst och man visste ju inte riktigt vad man skulle förvänta sig. Många i klassen hade resan spenderat 1 eller 2 veckor tillsammans då insparken började två veckor innan skolstart. Så klart kunde jag inte vara med på den där jag inte ens var i Sverige :P Men den höll på några veckor in under terminen också så några saker fick jag ju vara med på. Det var en hel del aktiviteter i början och det var ju ett bra sätt att lära känna klassen på.

När det kommer till att vara i Sverige känns det bra. Jag är van med allt Svenskt igen, till och med dialekterna, hahah. När jag var hemma i Thn över jul hörde jag inte den där fula dialekten igen utan den var "normal". Jag vet dock inte vad jag har fått för knasig dialekt hahaha. Jag brukar ofta "få den dialekt som den jag pratar med har", och det gör min dialekt till en väldigt konstig en, hahaha. Från att ha tappat sin dialekt lite, till att komma hit där de pratar alla sorters olika dialekter, flera olika typer av norrlänska, till stockholmska, till skånska, osv, har man fått en liten blandning av de alla, hahha. Dock känns det som att jag tappat engelskan lite då jag i princip aldrig pratar engelska mer än då jag pratar med Lena, vilket i och för sig sker ganska regelbundet. När vi pratar kommer jag förståss in i ett flyt och det känns likadant som det gjorde i USA, men ändå känns det som att jag har en bredare svensk accent igen. Jag kommer däremot på mig själv ibland om att jag tänker på engelska vid vissa tillfällen, eller att jag pratar med mig själv på engelska, hahah. Sen så har vi mycket kurslitteratur på engelska så ibland om man är i skolan och har precis läst ett stycke ur boken, börjar man prata engelska med kompisarna innan man kommer på sig själv, hahah. Det är svårt att ställa om ibland ;p Vid sidan av studierna har jag även börjat arbeta extra på ett äldreboende, och jag håller även i informationsmöten för au pair för intresserade tjejer, samt håller i ansökningsintervjuer här i Umeå.

Jag trivs iallafall bra här hemma i Sverige. Även om jag fortfarande anser Trollhättan som mitt hem, så könner jag mig även hemma här i Umeå. Även-fast-det-är-väldigt-kallt-nu-på-vintern-och-det-var-typ-snöstorm-i-helgen-och-vi-har-massa-snö-och-det-är-jättekallt-och-har-mestadels-av-vintern-varit-mellan--15-till--25-grader-och-det-kommer-vara-snö-enda-fram-till-slutet-av-april xD Förstår inte folk som cyklar i denna snö ass, det är ju kallt att åka buss xD Iallafall, jag trivs i lägenheten och det är skönt att inte bo i det där lilla rummet längre. Jag höll ju på att bli tokig av att bo där i bara en månad då det inte fanns någon plats i frys eller kylskåp, hahaha. Tur att jag inte bor i studentkorridor antar jag :p Mamma och Göran var ju uppe helgen veckan efter att jag flyttat och då fick jag ju med mig fler saker hemifrån, samt att vi gjorde en runda till Ikea och andra nödvändiga affärer. Sen kom pappa upp första helgen i Oktober då det var inflyttningsdags till lägenheten, så då fick jag ju mina möbler samt begagnade möbler och så. Även här blev det några turer till Ikea. Och nu, i skrivande stund, har jag ju bott i lägenheten ett tag och jag trivs som sagt. Den är mysig och tillräckligt stor!

USA tänker jag förståss tillbaka på ibland. Jag är ju inte färdig med min scrapbook för andra året än. Jag har tänk på att scrapbooka flera gånger, men än så länge har det inte blivit av. Det är klart att jag saknar både Cleveland och San Diego samt familjerna där, men jag har inte riktigt någon längtan dit. Det vore ju kul att åka dit någon gång igen med det blir väl inte förrän om några år i sådana fall. Än så länge är jag ganska "mättad". Det är ändå välidgt roligt när man ser bilder från kompisar som fortfarande är i städerna. Då längtar man tillbaka lite mer och kommer ihåg hur mysigt det var. Måste väl säga att jag just nu saknar Clevland mest, men å andra sidan var det ju mycket mer längesedan jag var där än var det var sedan jag var i San Diego. Det var ju även där de flesta "första" hände. Första gången man bodde i USA, första gången man var au pair, osv. Det var där som jag växte allra mest som person och fick lära mig mer om mig själv. Första gången jag körde bil i USA (hur coolt kändes inte det?). Man var självständig på ett helt annat sätt, för första gången. San Diego var ju också jätte bra på alla sätt och vis och man fick ju fler "första" även där, men man hade ju också gjort en liknande resa innan så man vista vad man kunde förvänta sig. Det var ju inte riktigt samma sak att flytta till San Diego och börja som au pair där, som det var att flytta till Cleveland. Det var ju inte lika många okända saker och ting. Det var ju i Cleveland som man lärde sig det mesta då allt var nytt. Vem vet, kanske jag och Lena kan göra en resa tillbaka till Cleveland någon gång i framtiden. Det var ju trotts allt där vi träffades och byggde upp vår vänskap. Det är där vi spenderat den mesta av vår tid tillsammans och skapat vår gemensamma resa.

Nu böjar det nog bli dax att avsluta det här inlägget. Det blev väldigt långt! Kudos till dig som läst ända hit! Vill väl bara avsluta med att säga att jag är så himla glad för att jag tog denna chans och åkte. Jag är tacksam för familj och vänner som var så stöttande under hela resan så att det inte blev jobbigt att åka iväg för man visste att folk var emot det. Jag är verkligen en starkare och ännu mer självständig perosn idag än vad jag var innan jag åkte, tack vare denna resa. Jag har lärt mig så otroligt mycket, gjort mängder med fantastiska resor, och har fått uppleva mer än vad många gjort under hela deras livstid. Utan dessa två år hade jag verkligen inte varit den person jag är idag. Jag har verkligen inte ångrat en sekund att jag åkte! Jag har ju även träffat så himla många nya männsikor under vägen, Lena, som jag fortfarande har kontakt med och förmodligen alltid kommer finnas i mitt liv, massor med andra kompisar som jag inte pratar med mycket, eller alls, men som ändå var en sådan stor del av något av mina år och som jag delar många härliga minnen med. Och visst är det kul att ibland prata med varandra igen, även om det kanske inte händer så ofta. Jag är också tacksam för mina två värdfamilljer som båda varit fantastiska. Utan dem hade ju denna resa inte ens hänt! Och jag har verkligen varit lycklig lottad att det gick så bra i båda familjerna och att jag slapp rematch. Tyvärr har jag ingen kontakt idag med någon av familjerna, men vi har ju fortfarande varandras kontaktuppgifter. Visst hade det varit kul att hålla kontakten livet ut, men det är ändå ingenting som jag förväntade mig innan jag började denna resa. Alla fortsätter med sina egna liv och så upptagna som familjerna brukar vara, förstår man att de inte heller har tid att hålla kontakten med alla au pairer de har haft under åren. Jag är iallafall tacksam av att få ha varit en del av deras familj under ett år och fårr hänga med i deras liv. Jag hoppas att jag ändå gjort ett fotavtryck, och som det lät när vi sa hejdå, verkar de ju iallafall varit väldigt nöjda med min insatts.

Nu är det iallafall dax för mig att säga hejdå till detta kapitel av mitt liv och fortsätta med mitt nya. Tack till alla som följt min blogg, eller iallafall läst något inlägg. Jag hoppas att jag kunnat inspirera blivande au pairer 'å som jag vlev inspirerad av tidigare au pairers bloggar. Jag är glad över att ha kunnat dela med mig av mina två år. Det är verkligen en resa som jag aldrig kommer att glömma.


"},{"type":"html","value":"false"}]}],"width":100,"height":100}]}]

Hemresan till Sverige

2018-11-04 18:07
Från FeliciaAuPairIUSA

Tisdagen 28/8 var det dags för mig att åka hem till Sverige igen. Mitt flyg gick inte förrän vid 6pm, så jag behövde inte vara på flygplatsen förrrän typ 3pm, men eftersom jag inte hade någonting att göra och Lena jobbade så vi skulle tyvärr inte hinna ses överhuvudtaget under dagen, åkte jag till flygplatsen tidigt.
Utcheckning från mitt air bnb var 11am, men jag stannade lite över tiden till 12pm, hihi. Sedan tog jag alla mina väskor och gick till busshållplatsen. Igen var det vääääääldigt irriterande att ena hjulet gått sönder på en utav väskorna. mycket svårare att transportera sakerna då... jag hade ju ändå två stora resväskor, en ryggsäck, och en handväska att släpa på! Samt en hatt och en vattenflaska också som jag egentligen inte ville knö ner i väskan men som jag tillslut fick göra ändå för att jag inte orkade ha kolla på och bära allt.

Busshållplatsen var iallafall väldigt nära mitt air bnb så det var ju bra. Jag fick hoppa av bussen efter ca 30 minuter och ta ett tåg ner till downtown, och där fick jag sedan byta till ytterligare ett tåg som tog mig hela vägen till flygplatsen. Så det var ju inte så långa sträckor att gå, vilket var skönt, men det var ju jobbigt när man skulle av och på buss samt tåg. Det tog även ca 1 & 1/2h att åka dit, men jag hade ju tiden och det var mycket billigare än att ta en uber, även om et kanske varit lättare. Men hade ju gärna inte betalat 70 dollar för det, haha. Nu fick man ju slösa lite tid också!

Väl på flygplatsen skulle jag checka in mina väskor och försökte då använda en "dator" där man kan göra det själv. Dock kunde jag inte betala med mitt svenska kort och jag hade fört över alla pengar från mitt amerikanska kort så det gick ju inte heller att använda. Istället fick jag gå till en tjej vid en disk så fick hon hjälpa mig. Som tur var funkade kortet därifrån! Så med de stora, jobbiga väskorna incheckade och 100 dollar fattigare, gick jag till säkerhetskontrollen. Detta gick smidigt och ganska fort. Var nästan ingen kö alls, så det var ju skönt.

Väl igenom letade jag upp min gate så jag visste vart jag hade den. Gaten kan ju alltid ändras, men det känns ändå skönt att ha en ungefärlig koll. Jag gick sedan i några av butikerna, och efter det satte jag mig för att ladda min telefon samt vila. Så jag började kolla på ett avsnitt av orange is the new black, och sedan kollade jag även färdigt på pirates of the caribbean, dead men tell no tales, som jag påbörjat någon dag tidigare. Sen var det iallafall matdax, så jag köpte en hamburgare på smashburger och när den var uppäten var det ca en timme kvar till ombordstigning. Tiden gick ju tyvärr väldigt sakta, även om jag såg på serier. Inte ens det var fruktansvärt kul! Ville ju bara hem och träffa alla och när man längtar till något, går ju tiden väldigt långsamt.

Väl på flyget iallafall, kollade jag på en film och sedan bestämde jag mig för att sova. Det var ju nattflyg och fortfarande natt i Sverige, så för att ställa om sig i tiden försökte jag sova ända fram till vi landade i London runt ca 9:00 London tid. Tyvärr var jag tvungen att vänta ca 7 timmar innan nästa flyg skulle avgå, vilket var surt då det bara skulle ta ca 2 timmar att flyga till Landvetter. Jag var ganska trött vid det här laget så jag satte mig i en stol och blundade lite iallafall och försökte att inte sova för att komma in i dygnsrytmen. Efter ett tag gick jag i några affärer, tyvärr hade de inte så många som jag tyckte var intressanta.Men jag fick iallafall köpt godis, en smörgås och europeisk fanta, myyycket godare än den amerikanska, utan lika mycket socker och alla giftiga färgämnen ;PDessa sju timmar gick tyvärr ännu segare än vad de gjort i Philly, men jag läste en bok och kollade på mer film innan det äntligen var dax för påstigning. Efter ytterligare 2 långa timmar landade jag på Landvetter! Det kändes verkligen bra att vara på svenska mark igen och jag kunde inte sluta att le som en idiot, haha. Det kändes konstigt/kul/coolt, att höra svenska samt se skyltar med svensk text, haha., och jag skulle ju äntligen få träffa familjen igen!

Att få bagaget tar ju alltid en evighet, men tillslut kom mina två väskor iallafall och jag kunde ta mig mot utgången där pappa, Nina, Wille och farmor väntade! Det blev ju kramkalas såklart.

Vi gick sedan till bilen och packade in alla väskor, och sedan åkte vi till mamma och Göran för att överraska dem. Göran visste att jag skulle komma, men det visste inte mamma. Jag hade nämligen sagt till henne att jag inte skulle vara hemma förrän några dagar senare. Så hon blev jätteöverraskad och glad när Wille kom ingåendes med mig i släptåg! Sedan kom ju pappa, Nina och farmor också. Även mormor och hennes partner. Det var meningen att morfar och Birgitta skulle kommit också, men tyvärr kunde de inte komma, av personliga själ. Vi alla som var där hade det iallafall väldigt trevligt och vi åt ostbricka som pappa och Nina fixat med.

Efter ett tag var det iallafall dax att  åka igen. Jag följde med pappa och Nina hem till dem och fick se deras lägenhet. Både mamma och Göran samt pappa och Nina hade ju flyttat sedan jag åkte till USA, så denna kväll fick jag ju se både mammas hus och pappas lägenhet. Väldigt fina båda två!
Vi chillade iallafall i soffan ett tag, innan det var dags att gå och lägga oss. Jag hade ju inte sovit mycket alls under detta dygnet så jag somnade fort.

Sista dagen i USA

2018-11-03 11:30
Från FeliciaAuPairIUSA

Hej!
Nu har det blivit dax att skriva om min sista heldag i USA.
Jag var ju i Philadelphia där jag hälsade på Lena. Hon jobbade dock på dagen, liksom alla andra dagar, så vi träffades först på kvällen.

Under dagen packade jag mina väskor. Om ni kommer ihåg fick jag ju typ ett halvt kilo övervikt på ena väskan när jag åkte till Alaska. När jag åkte från Alaska gick det däremot bättre då jag hade packat om. Så denna gång var jag jättenoga med att se till att det var minst ett kilo undervikt.

Eftersom jag väntat så länge på att skriva detta inlägg kommer jag faktiskt inte ihåg så bra vad jag gjorde resten av dagen. Antagligen chillade jag bara och kollade film lr ngt tills det att Lena kom. Det hade jag ju gjort de flesta dagar :p det var faktiskt väldigt skönt att ta några dagar och bara chilla, även om det såklart hade varit roligare att umgås med Lena hela tiden. Jag hade ju redan varit i Philadelphia innan och sett staden så jag kände inte att jag ville åka till downtown heller.


Det fanns ett gym på mitt air bnb så när Lena kom gick vi dit och hon tränade en stund medan jag var sällskap. Hade väl kunnat träna jag med, men ”jaghadejuredanpackatminaträningskläder” :p

Efteråt gick vi iallafall ut på en minipromenad. Vi gick till starbucks då jag hade lite pengar kvar på mitt starbuckskort som jag fick göra slut på. Sedan gick vi även till en matbutik då det var ngt Lena behövde där. Vi köpte också glass och godis som vi sedan gick hem till mitt air bnb och åt medans vi kollade på film. Just like old times in Cleveland
Tillslut var dock Lena tvungen att åka hem, så vi sa hejdå flera gånger med långa kramar.

Det var iallafall en bra sista dag i USA och ett mysigt avslut tillsammans med Lena

Mycket mat och dyr vinöppnare

2018-09-25 22:30
Från FeliciaAuPairIUSA

Hejsan!

Nu är jag hemma i Sverige igen efter nästan en månad! Kändes väldigt konstigt i början då man var hemma, men nu har jag vant mig lite mer! Händer väl ibland att man börjar prata med sig själv på engelska, eller blir lätt chockad när man är i en affär och någon pratar svenska till en, haha, men det går väl snart över ;P

Jag ska skriva inlägg om min hemkomst osv, men detta inlägg ska handla om min sista helg i USA.

Under sista veckan befann jag ju mig i Philadelphia, PA, där jag var och hälsade på Lena. På fredagen 24/8 jobbade Lena såklart (som alla andra dagar), men vi träffades på kvällen. Vi hade iallafall bestämt oss för att klä upp oss en snutt och gå ut och äta på kvällen, så vi gick till applebee's då det låg nära mitt air bnb samt Lena aldrig varit där innan. Jag hade ju bara varit där en gång förut så för mig var det ju också ganska nytt iallafall (inte som the cheesecake factory direkt, hahaha).

Lena fick iallafall ett sms av en italiensk kompis till henne om att de skulle ha vinkväll och att vi var välkomna, så vi bestämde oss för att åka dit efter middagen. Vi ville ju inte komma tomhänta, så innan vi gick till applebee's, gick vi till en spritaffär och köpte en flaska vin att ge bort, samt till oss själva. Jag hade varit på Walmart tidigare under dagen, men hade inte tänkt förrän efteråt att jag hade kunnat köpa vin/alkohol där, så vi slapp göra det innan middagen. När jag berättade för Lena att jag glömt köpa alkohol, hon ba "I didn't raise you like this", hahaha xD

Väl på applebee's var vi sedan jättehungriga, haha. Vi bestämde oss för att ta ett erbjudande där man kunde få två huvudrätter samt en förrätt för $20 eller $22 (beroende på vilken huvudrätt man valde). Till förrätt tog vi spinach and artichoke dipp med chips, vilket alltid är jättegott. Till huvudrätt åt jag jättegoda revbensspjäll och Lena något kött. Till en side dish hade jag valt mashed potatoes, men det hade blivit ngt fel för istället fick jag pommes. jag sa ju till oom dett och då slutade med att jag fick behålla pommesen och fick mitt potatismos. Det gjorde ju inte mig något, jag hade ju ändå haft svårt att välja mellan pommes och moset hahaha. Såklart gick det ju inte att äta upp allt mellan mig och Lena, men det gör det väl sällan.

När vi satt i restaurangen kom ett gäng med cheerleaders in och fick bordet bakom oss. Det är alltid lit coolt när man ser cheerleaders, haha. Man har ju haft en liten dröm av att gå på high school i USA och vara cheerleader... Alla high schoolfilmer får det att se väldigt kul ut :P När vi gick ut från restaurangen gick vi förbi dera bord. Jag märkte inget, men Lena att Lena sa att en av cheerleaderna hade kollat på mig med världens bitch-blick, hahaha. Det är väl goals att få en bitch-blick av en cheerleader om man inte själv är en xD det är väl antingen eller ;P

Vi beställde iallafall en uber till Lenas kompis och när vi kom dit skulle vi öppna vår vinflaska. Jag var helt nykter då jag inte druckit något under middagen. Lena provade att öppna flaskan först, men det gick inte. Sedan skulle jag prova, och jag vet inte vad som hände, men såklart gick flasköppnaren sönder! Asså gud vad pinsamt hahaha.... och att jag dessutom var sober så jag hade ju ingenting överhuvud taget att skylla på... Aja. i vissa fall skulle väl folk inte brytt sig så mycket, men nu var det ju inte lenas kompis vinöppnare utan hennes värdföräldrars, som dricker vin typ varje kväll tydligen, och hade blivit arga för att hon åt upp det sista av en burk jordnötssmör... Jag sa såklart att jag skulle köpa en ny vinöppnare då det var jag som haft sönder den. Det är ju ganska självklart att jag ska göra lixom. Sen var det ju såklart tvunget att vara samma mörke så att värdföräldrarna inte märkte att den gått sönder. Inte hade jag väl räknat med att den skulle kosta ca $40 med frakt xD Aja, det kunde ju varit värre. Det var väl bara att beställa en och se glad ut!

Resten av kvällen var iallafall bra, vi spelade just dance och satt och pratade. Det fanns även en katt som mestadels såg sur ut hela tiden, men jag och Lena gosade och busade lite med den tills den blev förbannad hahah. Jag och Lena satt sen iallafall i en av sofforna då det var fullt vid spelet just då. Jag hade inte mitt vinglas där då jag absolut inte ville riskera att spilla något på den ljusgrå soffan eller den vita mattan. Lena däremot hade sitt vinglas och sen råkade någon putta till soffan lite så hon spillde... det kom mestadels på mig (som tur var) och en liten fläck på soffan... Däremot märkte ingen det så vi låtsades som ingenting. Alla där hade ju druckit under flera timmar innan vi kom och detta hade ju kunnat hända närsomhelst. De fick upptäcka detta dagen efter helt enkelt och lösa det då! Fanns ju inte en chans att lena (och jag) hade kunnat köpa en helt ny soffa!

Vi åkte väl hem till mitt air bnb någon gång runt 1:30pm och Lena sov över.

Lördagen 25/8 (exakt en månad sedan, OMG), åkte jag och Lena, för gamla tiders skull, till First Watch och åt brunch. Så himla kul att de har den restaurangen i Philly oxå! De hade ju den i Cleveland är vi åkte och åt ibland. Oftast åt jag pannkakor när jag var där, eller ägg, bacon och pannkaka. Denna dag kände jag för det sistnämnda, och Lena tog samma sak, samt en juice hon alltid brukade dricka när vi var där.

Vi tog en uber dit från mitt air bnb och på vägen pratade vi om restaurangen samt våra minnen av den från Cleveland. Det visade sig att uber-föraren hade vuxit upp i Cleveland och ha visste exakt vilka de områden vi bott i var för några! Solon, där jag bott, t.ex. sa han att det brukar (av populationen) räknas som west Cleveland ( även om det egentligen är lite mer öst), och Pepper pike, där Lena bott, räknade dem till east Cleveland. Tydligen skulle west vara lite "finare" än east. Det var iallafall kul att han kom därifrån och kunde berätta lite samt joina våra memories, haha. Saknar väl ställena lite, det var mysigt där!

Efter brunchen tog vi en promenad tillbaka till Lenas hus. Vi gick förbi ett stort college som var väldigt fint. Det verkade som att det var inflyttningshelg. Väl hemma hos Lena chillade vi bara och såg på två eller tre filmer. Vi orkade inte göra så mycket annat då båda var trötta samt Lena var lite sjuk. Vi hade även huset för oss själva på Lena VF inte var hemma. Najs!

Senare under kvällen körde Lena tillbaka mig till mitt air bnb. Hon skulle jobba dagen efter så tyvärr kunde hon inte stanna över. Så vi sa hejdå och hon åkte hem igen.

På ​söndagen 26/8​ hade Lena tyvärr blivit mycket värre, så efter hennes jobb tog hon en nap innan hon skulle åka till mig då hon var jättetrött. Tyvärr var det inte mycket bättre efteråt och hon hade knappt någon röst så hon kunde inte prata mycket. Vi bestämde oss iallafall för att det var bättre för henne att stanna hemma själv och jag göra något annat då det inte skulle vara kul för varken henne eller mig att umgås. Jag hade ju kunnat åka dit, men vi kunde ju ändå inte göra så mycket och hon behövde ju sova hellre. Så vi bestämde oss för att träffas igen dagen därpå istället.

Dagstur till Washington D.C.

2018-08-27 22:45
Från FeliciaAuPairIUSA

Hejsan!
torsdagen 23/8 jobbade Lena till sent så jag tog istället en dagstur till Washington D.C. Jag hade ju varit där en gång innan tillsammans med mon första värdfamilj från Cleveland, men jag tänkte att det kunde vara kul att åka dit igen. Sist jag var där var det regnigt och grått, men nu var det klart och fint väder!

Jag gick iallafall upp runt 5am på morgonen för att ta buss och tåg mer till Greyhoundstationen i Philadelphia. Där ifrån gick bussen runt 8am då det blivit en försening, och jag var framme i D.C. ca 11:30.

Jag gick först till the Capitol då jag inte sett det så tydligt sist. Man kan se det ifrån Lincoln memorial men eftersom det var så disigt sist var det svårt. Nu kunde jag ju även stå utanför byggnaden och få en bild.

Jag promenerade sedan längs the mall till the Washington monument och tog bilder med det. Sedan gick jag till vita huset och gjorde samma sak.

Jag gick och åt lunch och därefter gick jag till World war 2 memorial. Det finns en ”stolpe” för varje stat, så jag tog kort med Ohio och California.

Därefter promenerade jag mot tidal basin och tog kort på Jefferson memorial ifrån där innan jag gick till United States Holocaust memorial museum. Alla museum i D.C. är gratis så jag passade på att gå, även om jag varit på en del museum om andra världskriget sedan innan. Det var intressant iallafall, fick väl inte reda på mycket som jag inte visste sedan innan, men det är alltid kul att lyssna på/lösa om andras historier osv. Jag spenderade 2 &1/2h där (30 minuter innan jag kunde gå in(man fick en biljett för en viss tid)), vilket kanske var mer tid än vad jag tänkt, men det gjorde väl inte så mycket. Jag hann iallafall med allting jag ville.

Efter museet gick jag till Jefferson Memorial och därefter åkte jag till Arlington Cemetery. Jag hann ju aldrig dit sist, men det är många som åker dit så jag blev intresserade. Kyrkogården var iallafall större än vad jag trott och den var fin. Jag såg också president John F. Kennedy’s gravsten.

Efter detta åkte jag till Lincoln memorial där jag spenderade bara en kort stund för att ta nya foton osv, innan jag promenerade till union station varifrån min buss skulle avgå. Jag köpte biljett då jag kom fram eftersom att jag dagen innan inte visste vilken tid jag ville åka hem. Den blev väl några dollar dyrare på grund av detta, men det gjorde väl inte så mycket.

Under bussresan tillbaka till Philadelphia läste jag en bok, och sedan åkte jag med det sista tåget mot mitt airbnb. Jag var tvungen att byta till en buss från tågstationen men de gick inga bussar lägre då klockan var lite efter 01:00, så jag fick ta en Uber resten av biten.
Väl tillbaka på mitt airbnb pratade jag iallafall med min värd i någon minut då han fortfarande var uppe, och sedan gick jag och la mig för att sova.

Hälsar på hos Lena!

2018-08-27 21:24
Från FeliciaAuPairIUSA

Hejsan!
tisdagen 21/8 anlände jag till Philadelphia. Flygresan gick bra och jag var på bra humör enda fram tills dess att jag fick mitt bagage och såg att ett av hjulen lossat på en av mina resväskor... jag blev så himla irriterad och världen gick typ under. Det blev ju mycket mer omständigt att släpa runt på alla saker och väskor när ett hjul är borta! Jag blev väl överdrivet irriterad, haha (världen gick typ under). Ännu mer än vad jag skulle blivit under ett annat tillfälle. Der var väl ett tecken på att jag var ”hangry” haha, även om jag inte kände mig så hungrig. Hade ju faktiskt inte ätit något på hela dagen.

Jag hoppade iallafall på ett tåg som tog och mötte sedan Lena på tågstationen vid henne. Det var ju kul att träffas igen! Vi åkte hem till henne ett tag först och jag fick se hur hon hade det. Jag kollade också på huruvida jag kan få kompensation för min väska, men såklart var man tvingen att ta väskan till flygplatsen inom 24h för en ”inspektion”.... hopplöst.

Jag och Lena åkte iallafall och plockade upp en kompis till henne då hon lovat att köra honom till en mataffär. Han är också au pair men hans värdfamilj var inte hemma denna vecka och han ville väl ha någon annan mat än vad som fanns hemma.
Först åkte vi däremot till mitt air bnb så att jag kunde checka in och lämna mina väskor.

Så när vi varit på mitt air bnb körde Lena hem sin kompis igen och därefter åkte vi för att äta en sen middag. Vi åkte först till Five guys men såklart hade det stängt tidigare just denna dag pga av ngt oviktigt. Istället gick vi till Boston market som låg i närheten.
Efter maten åkte vi till mitt air bnb och satt i bilen en stund och pratade tills dess att Lena var tvungen att åka hemåt.

onsdagen 22/8 sov jag ganska länge. Jag var fortfarande på San Diego tid, eller kanske till och med Alaska tid. Jag tog en promenad och gick till 99C store och lite andra affärer som låg i närheten. Köpte lite matvaror som jag kunde ha under veckan.

När Lena hade slutat jobba tog jag en Uber till henne och vi kollade på Netflix ett tag. Vi bestämde sedan för att åka och bowla med hennes kompis. Jag vann, hehe.
En kompis till Lenas kompis kom också efter ett tag. Hon bowlade inte då vi redan var typ halvvägs in i spelet, men efteråt åkte vi alla till mcDonalds. Jag ville ha glass men såklart var glassmaskinen avstängd då de höll på att rengöra den...

Jag och Lena åkte tillbaka till mitt Airbnb efter en stund där vi hängde ett tag innan det var dax för henne att åka hem.

Alaska tour dag 9 - Bilkörning, hejdåmiddag & flyg till Philadelphia

2018-08-25 19:00
Från FeliciaAuPairIUSA

Hejsan!
Måndagen 20/8 var det tyvärr sista dagen på touren. Efter vi vaknat packade vi alla våra saker, åt frukost, och packade ihop tälten. Det hade regnat under natten så tyvärr var tälten blöta. Vårt tält hade nog läckt också för min madrass samt under den, var det vått. Som tur är var jag fortfarande torr -och varm!

Vi började iallafall den långa bilfärden. På vägen såg vi först en gravid moose, jättenära vägen. Hon stog i en djup vattensamling och åt. Vi lyssnade på abba-låtar från Mamma Mia 2 just då, så vi döpte henne till Donna, hehe.
Ett tag senare vid ett toalettstopp såg vi en bäbisälg. Den var söt! Vi såg inte mamman men hon måste ju ha varit i närheten. Vi gick inte för nära ungen då vi inte ville bli attackerade, haha. Älgar är ju faktiskt farligare än grizzlybjörnar.

Vi stannade också på besökscenter för Wrangell st. Elias nationalpark igen och åt lunch. Jag och några fler hade fyllt i några böcker så vi lämnade då in dem till en ranger, sa en pledge, och blev junior rangers vi fick också en fin pin. Så nu är jag både junior ranger och Explorer

Resten av resan gick iallafall bra och även denna gång, fort. Vi var tillbaka på hotellet där vi startade runt 17:30. Jag hade köpt ett kort till Ashley, vår tourledare, som vi alla signerade samt la vår dricks i och sedan gav till henne.
Jag hade ju min ena resväska på hostlet 10 minuter bort. En annan skulle också dit så vi delade en Uber. Jag hade ju tänkt promenera men det ville inte han så då åkte jag med i Ubern istället då vi ändå skulle till samma ställe samt att det inte var dyrt när vi delade. Det var ju också smidigare med min resväska hahaha.
Väl framme hämtade jag den från förvaringsrummet och sedan öppnade jag upp båda mina väskor och satt i hallen och sorterade dem fick ju se till så att jag inte hade övervikt denna gång haha. Sen hade jag lagt i princip allt som jag var 100% säker på att jag inte skulle använda under touren i den väskan då det var onödigt att släpa runt på det.

Väl färdig ställde jag båda väskor samt min ryggsäck i förvaringsrummet igen och sedan jag gick jag och den andra personen till en restaurang där vi skulle träffa nästan hela tourgruppen(förutom de som redan åkt till flygplatsen). Tyvärr var restaurangen full och det var ca 1-1&1/2h timmas väntetid, liksom på alla andra restauranger i närheten... det slutade iallafall med att vi gick till en pizzeria.

Vi satt där och pratade samt gick igenom roliga händelser under touren osv. Några roliga saker (som egentligen bara är roliga om man var med) var mitt utrop av ”NEJ!”, en annans ”a little lady with a little dog” (en halvt berusad engelsk kille sa detta med Southern dialekt hahah. Det var nämligen en tjej med hund som var på campingen och hade intervjuat några personer för podcast), ”twat”(blev ett skämt då någon (tror det var han från Kanada) sa detta med rolig dialekt) ”focking shit” & ”swallow” (två engelska (från mitten ngnstans) sa detta. Med deras dialekt blev det ju mer ”fock” än ”fuck” haha. Sen hade de två ett udda språk mellan sig själva. Ibland hörde man bara konstiga ljud som antagligen i själva verket var ord hahaha. Ett av dem var ”swallow” men det lät mer som ett grodljud hahah. De hade väl ngn grej för de körde upp en ölburk i varandras ansikte och sa ”swallow” )
Sedan hade vi ju också en tjej från Arkansas så hon hade ju en Southern-dialekt och sa ”y’all” hela tiden istället för ”you all”, vilket alla engelsmän gjorde narr av.
Allt detta var iallafall väldigt kul men som sagt, you had to be there. Låter ju inte alls kul nu i skriven text hahah.

Jag behövde vara på flygplatsen klockan 22:00 och hade bestämt mig för att ta en buss som gick 21:25. Jag gick därför från restaurangen runt 21:00 efter att jag kramar ska hejdå. Jag promenaden till hostlet gick mycket snabbare än var jag trott så jag hade gott om tid att hämta mina väskor och gå till busstationen.
Väl på flygplatsen checkade jag in och planet mot Denver, CO avgick 23:45 och tog ca 4-5h varpå jag sov typ hela vägen. Jag mellanlandade nästa dag och bytte då flyg för att fortsätta till Philadelphia.

Alaska tour dag 8 - Glacier hike & Copper mill tour

2018-08-24 02:55
Från FeliciaAuPairIUSA

Hejsan!
19/8 vaknade jag upp i tältet i McCarthy och var, till min förvåning, varm! Solen lös på tältet och jag hade två sovsäckar hahaha. Det var iallafall skönt att vakna upp till en solig morgon som ändå var lite halvkylig, typ vårtemperatur!

Idag var det iallafall dax för aktiviteter igen. Några valde isklättring, men jag valde en glaciär-hike. Jag tyckte att klättringen verkade väldigt rolig också, men den var mycket dyrare plus att jag ville göra glaciärghiken också hahaha. Svåra val, men det var så det blev!
Jag hade både längtat och farat för denna hahaha. Det skulle bli kul, men jag var orolig för att det skulle vara skitkallt hahah. Vår tourledare hade nämligen sagt att det är väldigt kallt och att vi skulle ha på oss lager. Så jag tog med mig allt jag hade och det slutade med att jag gick och bor allt hahaha. Det var nämligen inte så kallt som jag trott så det räckte med en tjocktröja istället för tre

Vi blev upphämtade i en shuttle och åkte till kontoret som låg i den närliggande ”kopparbyn” Kennecot.
Glaciären låg i Wrangell St. Elias nationalpark och vi fick först hikea i ca 1h innan vi kom fram. Däremot kändes det som att det gick ganska snabbt!

Väl framme tog vi på oss våra dubbar som vi hade fått mätta innan vi började hiken. Vi fick lite instruktioner om hur vi skulle klättra upp till glaciären, typ med bestämda steg och lite bredbent då isen i början av glaciären är ganska hård. Väl på glaciären kunde man gå lite mer normalt hahah.

På glaciären stannade vi i ca 2&1/2-3h, vilket det absolut inte kändes som! Det gick så himla snabbt. Vi gick iallafall runt på glaciären, gjorde en hel del fotostopp, samt fyllde våra vattenflaskor med glaciärvatten! Det var kallt och färskt :)
Det var faktiskt en hel del vatten på glaciären, det rann typ överallt och sedan fanns det vattenfall samt större vattensamlingar. I vattensamlingarna såg vattnet väldigt blått ut. Guiden förklarade att göra med att isen är så kompakt. Den absorberar då alla färger förutom blått. Det första lagret är aldrig vitt då det blivit utsatt för så mycket sol, så om man ser blått tydligt på vissa ställen betyder det att detta lager är nytt, alltså att det andra lagret försvunnit.

Efter ett tag satte vi oss och åt lunch på glaciären och sedan var det dags för att gå tillbaka igen så vi som ville gå på en ”Copper Mill tour” skulle hinna till det. När vi gick förbi den största vattensamlingen på vägen såg vi folk som hoppade i vattnet! Såg kallt ut, haha. Jag ångrar faktiskt lite att jag inte själv gjorde det. Hade ju varit kul att kunna säga att man ”badat” på en glaciär. Däremot å första sidan, var jag den enda som var lite intresserad lät det som, och å andra sidan hade vi ändå inte tillräckligt med tid.

Väl tillbaka var det va 15 minuter kvar tills touren började så vi tre som var intresserade gick till där den skulle vara och köpte biljetter. Touren tog 2&1/2h, vilket faktiskt var mycket längre än vad jag förväntat mig, men det var väldigt intressant! Vi fick veta lite om byn och hur den uppstod, samt hur hela processen med utbrytning av koppar gick till. Vi gick från toppen av byggnaden och ner. Golven lutade lite, men det var tydligen inte utav slarv utan för att allt vatten de använde skulle rinna bort. Vi fick också se alla maskiner samt en förklaring till hur de användes och vad som skedde med stenarna osv. Stället hade iallafall ”öppet” i ca 30 år och intäkterna var bra! Arbetarna tjänade tydligen mer än på andra ställen men det verkade däremot inte vara mycket fokus på säkerhet. Det fanns inga skydd osv för maskinerna utan förlorade man ett finger var det sitt eget fel. Inte heller fanns det handtag i de branta smala trapporna (fanns nu då de satts dit när det blev ett historiskt landmärke).
Om intresserad finns mer information här:
https://www.nps.gov/wrst/learn/historyculture/upload/Kennecottbulletin.pdf
Intressant läsning!

Efter touren väntade vi på de personer som gjort isklättring och sedan åkte vi med dem i en shuttle till en restaurang där vi bestämt att vi skulle äta middag då det var sista kvällen. Restaurangen hette ”the potato”. Jag, som många andra, åt fish and chips då fisken var från Alaska haha. Der var väldigt gott!

Efter middagen gick vi till en bar som låg i närheten. Jag har lagt märke till att alla barer vi varit på kallas ”saloon”. Lite gammaldags, hehe, men sedan har ju byarna haft det stuket också.
Vi stannade iallafall på ”salongen” ett tag och lyssnade på en som spelade son musik. Jag och några andra bestämde oss för att gå tillbaka till campingen lite tidigare och hänga där istället. Der regnade under kvällen, men nu var det mest dugg så vi passade på. Vi hamnade iallafall alla i ett av tälten och spelade kortspel och hade kul. Efter ett tag kommer andra tillbaka och någon mer joinade, men de flesta gick och la sig. Vi satt iallafall uppe ett tag till men gick och la oss tillslut vi också.
Det var iallafall en bra sista dag på touren, och ett bra avslut! Även om vi tekniskt sätt hade en dag till, var det ju i princip bara bilkörning under den dagen då vi skulle tillbaka till Anchorage.

Alaska tour dag 7 - En hel del bilåkning & svartbjörnar

2018-08-21 17:34
Från FeliciaAuPairIUSA

Lördagen 18/8 vaknade jag upp varm i en skön säng som jag tyvärr var tvungen att lämna hahaha.
Efter frukost satte vi oss i bilen och påbörjade redan mot McCarthy & Wrangell st. Elias National park. Vi reste mestadels av dagen men på vägen stannade vi bl.a. i en mataffär och ett besökscenter för nationalparken. Från besökscentret kunde man se ett snöigt berg, vilket var fint. (Kommer inte ihåg namnet men det skulle tydligen bara det andra största berget i Alaska)
Vi gjorde även några fotostopp såklart. Vid ett ställe var det en bro som vi även bestämde oss för att gå över. Vi fick först klättra upp på bron för att komma till där man går (vilket var typ under bron). Väl på bron kunde man se rakt ner. Det var häftigt!

En bra bit av vägen vi körde på var ett gammalt järnvägsspår. För den mesta delen var rälsen upplockad, men på vissa delar hade de bara byggt väg över den. Vägen var iallafall av grus och den var gropig så det blev en hoppig tur hahah.

Väl framme på campingplatsen gick Ashley, vår tourledare, ut ur vanen för att kolla vart vi kunde göra läger. Hon började sedan vifta med armarna och vi alla satt bara och kollade frågande, innan vi fattade att vi skulle gå ut ur bilen då det var något där. Sagt och gjort, såg vi sedan tre svarta björnar på andra sidan älven! Det var en mamma med sina två barn som gick runt där och åt. Det är det närmsta jag kommit en björn. Kul att ha fått sett både grizzly- och svartbjörn!

Vi satt iallafall och tog kort samt kollade på dem ett bra tag. Det hände att en björn nosade i luften och kollade mot oss. En gång gick mamman närmre oss och Ashley sa att kommer de ännu närmre måste vi börja göra ljud och försöka skrämma bort dem. Man vill inte ha björnar på campingplatsen.
När björnarna väl gick sin väg började vi sätta upp tält. I bakgrunden såg vi det andra största isfallet i Alaska(tror jag). Tydligen hade detta isfall nått enda till där vår camping var, så det var väldigt stenigt. Vi fick hitta det minst steniga ställe att sätta upp tältet på


Campingplatsen var väl ingen ”vanlig” campingplats. Den var ganska liten och var i princip bara ett rastställe eller något hahah. Det fanns inget rinnande vatten och endast ett utedass. Detta utedass hade även en lucka i dörren så man kunde kolla efter björnar innan man gick ut. Var väl liiiite obehagligt att gå dit själv under kvällen/natten då det var mörkt Det blev mörkt tidigare under kvällarna märkte vi. Typ för varje dag som gick. Första dagen mörknade det inte förrän 23:30 eller något sådant, men nu var det kolsvart redan runt 21:30.

Strax efter att tälten var uppsatta började jag och de andra två i min grupp att laga middag då det var vår tur. Vi fick bestämma själva vad vi ville göra, och hade då köpt ingredienser för Pad thai. Alla tyckte iallafall att det blev väldigt gott.

Efter maten gjorde vi en lägereld och vi alla satt runt den och grillade s’mores. Folk gick och la sig en efter en och tillslut var det vara fem stycken kvar. Vi var söla från olika länder, Sverige, USA, Canada, Australien & England. En skämtade och sa att vi var ”the United nations” hahaha.
Efter ett tag blev det iallafall dax för oss alla att gå och sova. Denna natt var faktiskt behaglig och jag frös inte i mina två sovsäckar, hahaha.

Alaska tour dag 6 - Dog sledding & hike

2018-08-20 23:36
Från FeliciaAuPairIUSA

På morgonen på fredagen 17/8 packade vi ihop alla tält då vi skulle åka vidare. Vi tankade först i Denali National park igen då vi skulle kolla på dog sledding demonstration.

Vid the besökscentret hoppade vi på en buss som tog oss till dit vi skulle. Vi gick sedan runt och kollade på samt klappade hundarna och efter ett tag var det dax för demonstrationen. Eftersom det inte finns snö nu hade de en speciell ”vagn” som de använder för sommaren. Hundarna var iallafall jätte-exalterade över att får springs och de hoppade omkring och skällde. När de väl fick börja springa gick det undan hahah.
När de var färdiga fick det belöning såklart och rangern pratade lite om hur hundar användes och lite historia osv.

När vi var färdiga blev det körning igen. Denna gång åkte vi till Maclaren där vi skulle stanna över natten. Denna natt bodde i stugor med värme och en riktig säng. Jätteskönt! Haha.

Efter ett tag var det några som hyrde kanoter medan vi andra gjorde en hike. Det var fina vyer, som överallt här i Alaska. Efter hiken tog jag en dusch så att mitt hår skulle hinna torka innan läggdags. Det var skönt att kunna använda en riktigt dusch hahaha.
Sedan var det middag iallafall och vi grillade hamburgare. Efter maten spelade några det spelet med ärtpåsar och e bräda med hål i. Jag kollade på, men efter en stund ville jag inte vara utomhus längre då det var för kallt så jag satte mig i en större stuga där de hade bar och tv osv. Jag och några andra satte på en film.

Efter filmen gick jag till mig och läste en bok innan jag tänkte sova då jag bar jättetrött. Stax efter att jag släckt lampan kom min rumskompis också. Jag blev sedan väckt av henne runt 1am och hon sa att någon hade sett norrsken, så vi alla gick ut för att kolla. Tyvärr syntes de inte riktigt mer. Det kan inte ha varit särskilt stort från början. Det var nog för ljust för att se dem dock. Det gick att urskilja en strimma som var lite ljusare än resten av himlen, men det var inte mycket alls. Så vi alla gick och la oss igen. Jag sov som en stock hela natten!