RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-06-25 09:20:41

Fiddesvardag

Fiddeli blog on Nouw

Fredag & Lördag

2018-12-08 11:27
Från Fiddeli

Oj, idag är det redan lördag och bara 5 dagar tills vi åker hemåt, torsdag runt 12 sitter vi på minibussen påväg till Johannesburg och lite shopping om vi har tur att vi hinner. Och sedan bär det av till Doha och byta till flyget mot Arlanda/ Stockholm och träffa sin underbara familj igen. Att det bara är 3 dagar till ute på reservatet känns så ofantligt lite?
Igår var vi ute en kortis, vi åkte runt 8, gjorde lite beteendestudier på olika zoner i reservatet, vad djuret har för kroppsform, hur många som befann sig i en flock, vilket kön på arterna, klockslag när vi såg dessa djur och lite så, det är nog den roligaste uppgiften vi har gjort här om ni frågar mig. Därefter åkte vi till ett riktigt häftigt träd som var ett par hundra år gammalt, där fick vi dessutom vår första kaffe på denna resa, wow att äckligt kaffe kan smaka så bra! Det slutade även med att några klättrade i trädet, det är helt sjukt hur coolt trädet var faktiskt. Det växte i flera stammar uppåt, och växte utåt mot marken. Det var även coolt att se att ett träd i Sverige som typ, asp, ek såg likadant i stammen som kaktusträd här i Sydafrika. Vi var sedan tillbaka vid campet runt 10:30-11 på förmiddagen, så det blev verkligen en kort dag, eftersom vi skulle säga hejdå till tre av volontärerna som skulle åka hem. Dem byttes ut mot tre nya volontärer från Tyskland, som kommer stanna här bara i 2 veckor, eftersom campet kommer stänga under vintern.
Eftermiddagen blev ganska seg faktiskt, det blev att vi åt rester från gårdagens vegetariska lasagne och att det blev lite pluggande, dock gick det inte så bra. Och eftermiddagen slutade som vanligt med att spela kort flera timmar.
Innan middagen vid 16:30 åkte vi ut på en rundtur, kanske för att visa de andra volontärerna runt lite?
Det slutade med att vi lekte en lek, som är populär här i Sydafrika som personalen här lekte när dem var små. Det var att man skulle spotta bajs längst, jag hoppade faktiskt av denna lek, för jag vill helst inte ha avföring i min mun, även om det består mestadels av pressat gräs.
Därefter åkte vi hem och spelade lite kort medan vi väntade på middagen som blev ganska sen, runt halv 8-8 blev vi serverade vegetariska biffar med ris av Rebecka, Jenny och Amanda.

Dagen idag började väldigt häftig, påväg upp för backen där vi bor påväg ut mot vägarna på reservatet ser vi tre geparder som precis fångat in en liten bebis zebra, där satt vi och kollade kanske 10-15 minuter på hur dem smaskade i sig sitt lilla byte. Därefter åkte vi vidare och inte så långt ifrån ser vi en giraff som sedan blev till sju av det mäktiga och otroligt fina djuret. Hur cool start på dagen är inte det? Så det blev massor av bilder, kan jag ju säga haha, synd bara att min zoom på mobilen är riktigt värdelös, men så får det väl vara antar jag. Någon minut efter såg vi en noshörning med sin lilla unge efter sig, hur gulligt som helst. Man ser dem dock överallt, väldigt häftiga djur. Förutom dem två som är utanför vårt camp, och har börjat ta sig in innanför grindarna så dem står utanför tältet och flämtar och det är väldigt obehagligt, för de kan få en i stycken på bara några sekunder. Dessutom så har dem börjat göra utfall mot bilarna och tar sats, så det börjar bli riktigt läskigt faktiskt.
Denna dag blev det även beteendestudier, det som jag pratade tidigare om i inlägget, sånna som jag tycker är riktigt roligt att göra. Så denna dag är verkligen guld!

Nära döden upplevelse

2018-12-03 16:13
Från Fiddeli

Under dessa dagar som jag inte har uppdaterat har vi gjort lite olika saker varje dag. Det var väldigt häftigt och lärorikt under dagarna. I Lördags började vi med att ”inventera” djuren i de olika zonerna som de bor på. Där skulle man skriva in hur bra kroppsform djuren hade, hur många man kunde se av samma art på den platsen dem befann sig på och hur avståndet var ifrån oss som utforskare. Vissa djur var bara någon meter ifrån medan andra var flera hundra meter bort.
Denna dag fortsatte på ett relativt läskigt och coolt sätt, som tex att vi blev omringande av 30-40 elefanter, från alla håll. Vi kunde se dem överallt i olika storlekar och åldrar, Greg som vi åkte med sa att elefanterna skulle vika av när dem kom bakifrån, ja vissa gjorde det medan andra inte gjorde det. Så det var väldigt läskigt att jag hade en elefant stirrandes mot mig ungefär en meter bort. Det var väldigt läskigt, tillslut så gick han iväg. Första blicken av denna händelse var wow vad coolt och häftigt, men senare att bli omringade och ha en nära döden upplevelse var inte alls lika wow och häftigt. Man inser hur stora och maktfulla elefanterna är när dem är såpass nära och när det är en stor flock av dem. Denna kväll blev väldigt sen pga att vi åkte ut och såg solnedgången runt 18, en liten bit från camp, och det gjorde så att vår middag också blev väldigt sen, och tyvärr inte värd att vänta på, då vi var väldigt trötta och kycklingen och korven var rå, eftersom dem inte såg så bra då de grillade i mörkhet. Så det var ganska tråkigt.. Men men, vad ska man göra?

Under söndagar är hela campen lediga från att åka ut på ”safari” och jobba. Så då hade man hoppats att man fick sova ut ett par timmar, men jag vaknade vid 7, gick på toa och sedan la mig i sängen i någon timme tills Jennifer vaknade. Därefter gick vi och gjorde en god frukost bestående av äggröra, rostad macka med gurka och en skål med äpple, jordgubbar, banan, litchifrukt?, och mango. En fruktsallad helt enkelt. Hur gott som helst, när man äter macka varje morgon annars, så det var skönt med lite riktig mat.
Därefter la vi oss och solade runt halv 10-10 och låg ungefär 1,40 minuter med blandad skugga. Då det var så otroligt varmt, runt 36-37 grader, så man kunde verkligen inte vara i solen hela tiden. Därefter la vi oss i sängen ett tag, då värmen tog på oss hårt. Sedan bestämde vi oss för att göra pastasallad, bestående av champinjoner, ost, gurka, tomat, paprika, rödlök, sallad, och pasta såklart!
Till det gjorde jag en sås på yoghurt, ketchup, chili och sweet chilisås. Hemma hade jag gjort såsen med annan typ av bas, men det blev faktiskt bra.
En stund efter maten la vi oss i sängen igen, jag ringde upp familjen och pratade lite med dem medan Jennifer pratade med sin kille. Precis när jag skulle visa hur campet såg ut utanför tältet, drogs strömmen av och var borta till nästan 11 på kvällen. Tydligen kan elbolagen göra så lite när dem vill här i Sydafrika utan att det är olagligt. Så det är riktigt segt, då luren spammas och folk blir oroliga om något hänt. Så det känns inte superkul för oss heller pågrund av den anledningen. Därefter gick vi och la oss i sängen igen, då vi inte kunde vara i solen och råkade somna haha. Men det var inte lika kul och vakna någon timme efter då det var värsta åskvädret, och det blixtrade så otroligt mycket, så jag fick hjälp av Jennifer att snabbt hämta min tvätt då det började regna dessutom. Sedan satt vi i rädsla under taket allihopa, tills det någon timme efter lugnande ner sig. När det var lugnare på himlen så spelade jag och fyra andra tjejer kort, vänd tian, 7:an, finns i sjön och lite andra kortspel. Det var väldigt kul och skratta lite även fast omständigheterna.
Vid 6, halv 7 ungefär så blev vi serverade mat av Amanda, Jenny och Rebecka som skulle stå för dagens mat. Det blev Mac and cheese, aldrig smakat det innan, men det var helt okej. Pasta med ost helt enkelt, inget som jag tror att jag skulle göra för att hålla sig mätt, men absolut till andra tillfällen.
Efter maten skyndade jag och Jennifer till badrummet och borstade tänderna och gick på toa då strömmen fortfarande var av och det är riktigt läskigt när det börjar bli mörkt. Sedan blev det sängen, och kollande av serie, jag somnade någon timme sedan tog jag på mig lite after sun, då mitt ansikte blivit torrt på vissa ställen, och gör väldigt ont.

Idag började vi dagen med att göra våra beteendestudier som vi hade som uppgift att göra från skolan, som vi också gjort på Kolmården för att jämföra hur djuren beter sig i olika miljöer. Det var väldigt skönt att dem ordnade tid för oss för att få göra dessa studier. Då vi annars hade fått göra det samtidigt som vi gör annat om dagarna, typ studera olika zebror i några få minuter varje gång och det hade ju inte gett en bra studie, då man ska kolla på en och samma flock eller enskild individ under 30-60 minuter.

Jag hoppas ni har det bra hemma, det har jag, förutom att man är halvt livrädd om nätterna pågrund av att vi fått höra att man kan få ormar i sängen eller andra insekter och att de finns en kobra som kan göra människan blind här, den sågs inatt som senast..

Kramar
FiddeliFörsta dagarna

2018-11-29 16:12
Från Fiddeli

Gårdagen här på Welgevonden var väldigt lärorik det var dessutom väldigt varmt omkring 36-37 grader. Vi åkte runt halv 8 för att försöka hitta vart geparderna var på reservatet eftersom de är ungar som mamman har sprungit bort ifrån, det gick tyvärr inte så bra, så vi fick ta det nästa dag. Därefter så stannade vi på lite olika platser för att samla in avföring ifrån olika arter, som tex Zebra och Kudu. Detta gjorde vi för att se hur deras näringshalter såg ut, och för att se om djuren använt sig av saltstenarna som lagts ut på de områden där dessa djur befinner sig.

Dagens uppdrag började klockan 6 imorse, då vi klev upp runt 5, gjorde frukost, klädde på oss och åt lite frukost.
Därefter fortsatte vi uppdraget med att söka efter geparderna då de skulle få sin mat idag, vi åkte en bit upp för olika berg och på olika stigar men kunde verkligen inte hitta dem, vi fick en signal med flera styckna pip, men de fanns inte där i närheten. Tills vi åkte tillbaka runt campingen för att kolla om de fanns där? Och ja, där fanns ungarna. Där fick vi också se hur de slet sitt byte i stycken. Det var superskönt att hitta dem efter ett par timmars letande. Efter det åkte vi tillbaka till campingen eftersom vi var precis där, för att ta på oss jackor och byxor då det är riktigt blåsigt och kallt denna dag. Därefter åkte vi för att kolla till noshörningarna och provade att känneteckna dem. Superintressant faktiskt! Runt 13-14 åkte vi för att äta lunch på samma ställe som vi tankande upp jeepen sedan fortsatte safarit, och kollandet på vackra djur. Vi var tillbaka på valpen vid 15:20 och snart är det dags för middag!

Kramar
Fiddeli

Johannesburg & Soweto

2018-11-26 22:37
Från Fiddeli

Dagen idag har varit lärorik, den börjades med en shoppingtur för välbehövliga saker såsom, kepsar, flipflops, solkrämer, myggmedel och annat som är viktigt att få med sig ut till Welgevonden.

Därefter kom vi tillbaka och fick lunch om var en macka med lite valfria pålägg. Efter en snabb lunch kom bussen som de kallar det här som är mer typ av en taxi som tog oss till förstaden av Johannesburg, där vi fick se olika klasser av levnadsstandarder allt från skjul till stora lyxvillor, så det var en stor variation på människorna där.

Vi fick lära oss mer om historian i landet, allt från Nelson Mendela till andra intressanta ämnen om landet. Något som sades var att en prinsessa kom hit och tyckte det var för stark sol så hon införde en lag som var att alla i Johannesburg blev tvungna att plantera ett träd för att få bo där. Efter ett par timmar åkte vi tillbaka till Rosebank shoppingcenter och så fick vi shoppa på fri hand i en timme ungefär innan vi traskade tillbaka till hostelet.


Nu blir det att gå och lägga sig för art vakna upp till en ny lärorik dag, imorgon åker vi till Welgevonden, dit som vi kommer ha vår praktik under dessa veckor!Ha det bäst, kramar!

Resan till Sydafrika

2018-11-25 22:09
Från Fiddeli

Nu har vi äntligen landat i Johannesburg på ett vandrarhem ett par timmar ifrån där vi ska vara under vår praktik. Resan hit har gått superbra, mellanlandade i Doha efter 6 timmar flyg och därefter tog vi ett flyg på 9 timmar till Johannesburg. När vi kom hit så mötte vi upp en person som är samarbetspartners med Realgymnasiet, och så tog vi sedan en buss ner till vandrarhemmet. Till middag fick vi en kycklinggryta, det var faktiskt gott!

Imorgon blir det frukost klockan 9 på morgonen och sedan ska vi på shoppingtur och kolla på sevärdheter som finns här i Johannesburg.
Ska bli intressant!

Ni får ha det bäst, massor utav kramar!
Fiddeli

Snart avresa

2018-11-22 07:15
Från Fiddeli

Nu är det verkligen inte långt kvar, tills jag och min underbara klass sitter på flyget mot en spännande upplevelse i Sydafrika.
Det känns som jag är lite efter i packningen då jag knappt varit hemma och fått ihop det. Men ska försöka fixa det mesta ikväll, för att sedan kunna ta det lite lugnt resterande två dagarna som jag är kvar i Sverige.
Jag är verkligen så taggad, även fast det känns jobbigt att vara så långt hemifrån, att vara en bit ifrån alla fina vänner och familj. Att vara väldigt obekväm med engelskan, men jag tror ändå att det är något jag kommer utvecklas en del med. Eller man kan ju iallafall hoppas på det!

Kram
Fiddeli

Jag lever ännu

2018-11-12 07:32
Från Fiddeli

Nu var det ett riktigt bra tag sedan som jag skrev något här, jag mår superfint men är otroligt nervös och taggad för en fantastiskt upplevelse om exakt 12 dygn sitter jag på planet mot något jag aldrig trodde jag skulle få uppleva. Att just jag skulle få vara med och få uppleva detta med några ur min fantastiska klass.
På lördag den 24 november sitter vi påväg mot Sydafrika i 3 veckor för världens upplevelse, vakna upp på morgonen och höra vilda djur springa utanför tälten. Se alla vilda djur från andra perspektiv än på djurparker.
Det är fortfarande helt sjukt, att lilla jag ska få göra detta?

Kramar
Fiddeli

Stockholm

2018-10-15 08:41
Från Fiddeli

COMP-LUX

2018-09-08 17:08
Från Fiddeli

Inlägget är i samarbete med Comp-lux!

Är du i behov av fordonsbelysning, hembelysning eller kanske fritidsbelysning? Inne på deras hemsida kan man hitta det mesta som har med dessa kategorier att göra. Lampor till cykeln, olika typer av gårdsbelysning eller varför inte något nytt till bilen som bakljus, blinkers, innerbelysning osv?
Dem har även fått 5/5 stjärnor på sin service och utbud från sina omdömen. Comp-lux är dessutom bra för att du kan betala i Klarna, om du nu skulle vara rädd att inte få varan eller om du vill betala senare. På hemsidan säljer dem dessutom olika typer av kättinglås i bra prisklass. Comp-lux har riktigt bra erbjudanden just nu på olika kategorier och priser, för att komma direkt dit tryck HÄR
De erbjuder dessutom leverans i hela Sverige och fri frakt över 1000 kr, kan det bli bättre?

PearlWax

2018-08-06 17:08
Från Fiddeli

I samarbete med PearlWax fick jag hem deras otroliga produkter, som du kan använda överallt på kroppen. Intima delar, armhålor, ansikte eller dina ben? Det är dessutom naturligt bivax som medger att bivaxet inte fastnar på huden utan bara på hårstråna. Med PearlWax kan du undvika alla hemskheter som medföljer vid vanlig rakning, tex. irritationsprickar, inåtväxande hårstrån som jag annars har superproblem med. Så är nästan chockad av att det inte sker längre..
Har provat vaxet 2 gånger hittills och det funkar hur bra som helst, är verkligen hur såld av deras produkter.

Om du är intresserad av att vaxa dig professionellt hemma så finns alla deras produkter, hur man använder vaxet och andra saker som är viktigt att veta på deras hemsida.

Klicka här för att komma direkt till webbsidan.