RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-08 02:22:21

yummifood

This is my passion

En sommarkväll i Juni

2019-07-07 19:28
Förra helgen efter jag slutade jobbet så grillade jag oxfile medans Björn fixade sötpotatis pommes, sen käkade vi det tillsammans med ugnsrostade tomater, beasås, picklad rödlök och massa örter som jag älskar. Var bra länge sen jag åt oxfilé och nog är det gott med en köttbit samt ett gott glas vin till... Har även en nny vlogg ute på min Yputube-kanal där just denna kväll är med så om du vill se det finns den → här.
 
Vinet var faktiskt riktigt gott,så en rekommendation på det. Vinet heter Gran Maestro och har nummer 78236 på systembolaget, direkt länk finns → här .
 
Recept ugnsrostade tomater → här
 

En mysig sommarkväll i Juni
 

Cantaloupe

2019-07-02 11:37
Så sjukt god melon, jag tycker absolut att det är en av dom godaste melonerna och till dagens frukost vart det en halv melon , kaffe och 1 ägg.

En mysig grillkväll + Vloggare på Youtube

2019-06-25 15:06
Usch vad länge sen det vad jag uppdaterade här inne *skämskudde men så jag tänkte bryta denna tystnad med ett inlägg från en av våra sköna sommarkvällar här hemma som avnjuts i pergolan emellanåt och nog har det stället blivit en stor favorit i trädgården allt.
 
Förresten, tror inte jag sagt det men jag har ju även börjat vlogga på Youtube fast under mitt andra namn "sweetkay" och det är mer blandat där från både vårat hem, trädgården, mat och skönhet (samt min virrighet och humor). Om det är någon som är intresserad att följa så finns jag → här.
 
Det kommer ut nya vloggar varje Fredag morgon och det får bli en vlogg i veckan fram tils jag fått igång mina redigeringsskills mer så kanske det blir 2 st i veckan. Nu finns det i alla fall 2 st vloggar och en ny kommer up på Fredag igen :).
 
 Åter till pergolan och trädgården..
 
Jag gjorde i ordning en mysig grillplats i trädgården för några veckor sen och nog trivs jag där allt och det är gaska skönt att stå i skuggan under äppelträdet en stund för att vila från solen om den står högt på dagen. På kvällen så får jag njuta av solnedgången istället och det är så perfekt att det ligger precis bredvid pergolan så jag kan sitta där och njuta.
 
Focaccia, nygrillad kyckling, grekisk sallad, såser, hetta och lite god dryck. Kan det bli bättre? Ja, om man maten avnjuts i Grekland kanske men innan jag tar mig dit igen (som jag hoppas på snart. Grekland & Italien står högt på listan) så njuter jag till max här hemma istället. Man får liksom skapa sitt egna lilla Grekland eller Italien..
 
 Fingeravtrycken tyder på mycket goda drycker
 
Fler såna här kvällar ser jag fram emot i sommar
 

Nyrostade ostskorpor med flingsalt och örter

2019-05-28 11:34
I helgen som var så var jag ner med barnen till min syster i Strängnäs för att hälsa på och jag kan inte komma tomhänt så jag köpte på mig lite delikatesser innan vi styrde kosan dit och jag tänkte i detta inlägg tipsa er om något riktigt gott som jag brukar göra emellanåt när det vankas delikatessplock.
 
 
Nyrostade ostskorpor med flingsalt och örter
1 st nybakat bröd te.x baguette, levain etc
olja
timjan eller rosmarin (torkad)
flingsalt
Om vill ha lite sting på brödet -  chiliflakes
en god ost, te.x västerbotten, parmesan, prästost, gruyere
 
Skär brödet i skivor och sedan delar du brödet på 3 bitar om du gör te.x en levainlimpa som är bredare i formen, är det en baguette så räcker det med att skära dom i skivor. Lägg sedan brödet på ett galler. Jag brukar ställa gallret över diskhon ifall man spiller.. Ringa sedan över olja över alla brödbitar, krydda med timjan (eller rosmarin), flingsalt och vid hetta chiliflakes.
 
Toppa sedan brödet med en riktigt god ost . Ställ  in gallret i mitten av ugnen på cirka 200 grader i 5-10 min beroende på ugn. Tanken är att du ska rosta brödet så det blir en "skorpa". Ta ut och servera i en skål, doppa sedan dessa godingar i aioli. SÅ GOTT!
 
Mycket mysig kväll som slutade med ett parti skip-bo.

När vi skålade in våren - Del 2

2019-05-24 09:40
Dags att fortsätta visa er våran mysiga dag när vi skålade in våren/sommaren för några veckor sedan och vill du se del 1 kan du göra det → här. Vi bänkade oss alltså ute i pergolan framför solens strålar..
 
Det var verkligen smått och gott på detta bord men det är väl det som är såå himla härligt med plockmat. Att kunna sitta lääänge och smaka på allt möjligt som ostar, goda kex, sylt/marmelader, lufttorkade skinkor/salami etc. Sen är det alltid gott med färsk frukt som meloner, jordgubbar, hallon, blåbär etc till. Nötter är också fantastiskt gott till.
 
En skål med honungsmelon i mindre bitar, man vill liksom inte ha en sullig melon i halva fejjan så att skära ner dom i mindre mumsbitar är perfekt.. Sen är det nog cheddar i skålen bredvid.
 
Om det är något vi alltid äter på sommaren och som man förknippar med sommaren så är det absolut ett fat med tomat, mozzarella och färsk basilika som jag alltid ringlar en god olivolja över samt kryddar med salt och peppar. Tips är att fylla extra mycket med olivolja i mitten av fatet likaså dra några varv med salt & pepparkvarnen så doppar du nybakat bröd i oljan. MUMS! För oss som älskar färska örter, repa ner lite sånt också.
 
En brie brukar alltid finnas på bordet och förut har jag alltid köpt pastöriserad, har bara gått på rutin och har fått för mig att jag inte gillat opastöriserad som Brie De Meaux men den är RIKTIGT god. Så mycket mer smak och tänk på att alltid ta fram ostarna cirka 1 timme innan du ska äta så hinner smakerna utvecklas mer. På bilden är det dock en pastöriserad ost..

Mina favoritkex är nog TUC tror jag, älskar dom i Sweet Chili och Paprika. Det är nästan livsfarkigt att ställa fram för dom blir nästan som chips. Finns även i smakerna sour creme, salt, salt & peppar (också supergoda) och cheese.
 
Något mer som hör till ostkategorin är goda marmelader och sylter. Det gifter sig liksom i munnen och kag brukar köpa hem ICA Selection´s Fikon Marmelad men sist så köpte jag hem hjortronsylt och jisses vad gott det är till  te.x brie och kittost. Stort tips på den och gillar du ädelost, som jag gör (typ enda i familjen) så är det supergott med en päronmarmelad till. Vill du  ta det till ytterligare en nivå så tppar du din brie med marmelad med hackade blandade nötter. Det är supergott att rosta på dom lite med färsk rosmarin.. Nu kom jag genast att tänka på en annan sak jag ska göra snart och tipsa er om.. Innefattar brie, honung, nötter och färska örter ungefär så återkommer om det.
 
Oftast så har vi även något sorts färsk bröd på bordet när vi äter plock eller så har jag rostat brödet i ugnen med ost, olja och örter så dom blir som en skorpa och det är perfek att ha en aioli att doppa sitt bröd i och just denna gång så hade jag min supergoda saffransaioli till. Asså den är magisk... Egentligen är det bara hemmagjord majonnäs som du tillsätter vitlök i (så det blir en aioli) sen tillsätter man saffran som du blandat ut med lite honung... Magi på burk! Fatta vad gott till räkor etc..
 
Det handlar inte bara om maten utan själva miljön man sitter i, hela upplevelsen blir total liksom så tänkte även bjuda på lite bilder från trädgården som jag pysslar i för det mesta.. Äppelträden blommar för fullt just nu och jag tycker det är så himla vackern när man sitter precis brevid våra 2 äppelträd.
 
Brevid det så porlar det i dammen som står på dygnet runt, älskar verkligen den här dammnen och vad den gör för trädgården. Våra solitär bin uppskattar verkligen dammen, samt alla humlor som hjälper till med pollineringen i trädgården. Det är så lugnande och harmoniskt och höra vattnet porla hela tiden dock så måste vi göra iordningen dammen lite till...
 
I höstas, precis innan snön kom.. Asså vi snackar verkligen bara dagar så gjorde jag iordning en rabatt med massa tulpaner och gissa om jag är glad över det. Det är verkligen en fröjd för ögatt att titta ut genom fönstret..
 
Åter till maten...
 
Prosecco/Cava passar utmärkt till detta så vi brukar börja med det me jag vill inte ha för mycket, det blir för "surt" för magen så det byts sedan ut mot ett riktigt gott röd vin.
 
OM ni fortfarande kollar i detta inlägg med för mycket så hejja dig!
 
Jag bakade focaccia bröd denna gång och det är så gott, det är faktiskt Björn´s favoritbröd som jag bakar och han skulle lätt kunna sätta i sig allt bröd själv ha ha. Recept får ni naturligvis nedan:
 

Focaccia
2 st bröd

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
6-7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt
250 g små tomater, gärna blandade färger
1 näve färsk basilika

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en skål. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk eller plastfilm, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Tryck ner hela tomater och basilikablad i degen. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

 

Kvällen avslutades uppe på soldäck till solnedgången som är lika vacker varje gång.. Och SORRY för otroligt långt inlägg... Men så kan det vara ibland. Ha nu en superfin helg och njut massor, själv ska jag hoppa in i duschen och göra mig iordning för efter barnen slutat skolan så tar jag med dom på annan ort över helgen. Stor kram till er..

När vi skålade in våren - Del 1

2019-05-22 11:43
För några helger sedan så var det äntligen dags att sätta sig i pergolan och skåla in våren/sommaren. Eftersom plock är en stor favorit här hemma så var det en given rätt och  det bara var jag och Björn hemma så får vi lätt plats med all plockmat på det bordet som står i pergolan. Vi köpte in det förra året och det är verkligen så snyggt. Visar det längre ned i detta inlägg och jag väljer nog att dela upp detta inlägg i 2 delar för annars blir det tok för mycket bilder...
 
När det är varmt och solen lyser så brukar vi börja med att skåla i lite bubbel och det är alltid trevligt att smutta på något medans man fixar med maten..
 
Ett av faten som vi smaskade på innehöll lite olika salami samt lufttorkad, några av minafavoriter är magnifico pepperoni, lantsalami, finocchiona sen brukar det variera lite på den lufttorkade fronten men serrano gillar vi för det är lite mer sälta i den. Fatet innehöll även honungsmelon/jordgubbar för sötman och oliver för sältan. Jag brukar även toppa oliverna med färska örter och en god olivolja.
 
Och så här såg det ut när vi väl satte oss ute i pergolan, visst är bordet samt stolarna snygga? Jag är så glad att även denna plats på gården har gjorts iordning och får ta ut sin fulla rätt. Sen när alla klätterväxter ta över hela pergolan på sommaren så är det verkligen en liten magisk känsla att sitta där.  Man får liksom skapa sig lite såna platser runtom i trädgården så passar dom för olika tillfällen. Det är så himla mysigt att sitta där både på morgonen och äta frukost när solen precis är på väg upp och runt 18:00-19:00 på kvällen innan vi byter denna plats mot soldäck för då kommer solen bakom ett hus så vi tar våra soltimmar högre upp på gården. Tur man kan variera sig lite. Och allt som finns på detta bort.. det återkommer jag med i nästa inlägg;). Stor kram!

Tillbaka till ruta 1 och fördelarna med juice

2019-05-14 12:45
Back to where it all started! Så jag har tagit beslutet att flytta tillbaka min blogg hit till Blogg.se portalen pga för mycket strul Jag använde mig av eget webhotell innan samt wordpress och jag fick nästan börja varje inlägg med strul och vem orkar med det i längden? Det blev mer och mer att det roliga med att matblogga försvann för det vart bara en evig kamp varenda gång så NU hoppas jag på en blogg utan strul. Vet dock inte om alla länkar osv funkar i alla inlägg MEN det är inte hela världen. Huvudsaken jag går igång allt igen och tycker det är KUL igen.
 
För er så märker ni nog ingen skillnad för adressen är detsamma (Yummifood.se) det är nog mest bara designen som ser typ lika ut som min lifestyle blogg (sweetkay.se). Men jag älskar verkligen att ha stora bilder i min blogg och just denna design har jag fastnat för..
 
Första inlägget blir inget märkvärdigt, det handlar bara lite om juicer, fast det är inte så bara. jag är sjukt dålig på att äta frukt som te.x äpple/apelsiner men nu har jag börjat anvönda min Juicecentrifug som en galning. Det går nästanvarje dag och vissa dagar flera gånger. Man får i sig så himla mycket vitaminer och jag är en person som aldrig köper hem juice från affären för det innehåller så mycket socker etc så detta är verkligen toppen.
 
Men det första juiceglaset på morgonen brukar vara mitt älskade glas med selleri, dock händer det att jag inte dricker det varje dag heller. Blir väldigt dyrt att dricka sellerijuice varje dag då en förpackning går åt till 1 fullt glas som man ska få i sig på tom mage. OM du bara visste hur mycket fördelar det tillför din kropp. Några av sakerna är:
 
♦ Den renar din lever från toxiner och tungmetaller
 
♦ Låter din lever återskapa friska leverceller
 
♦ Innehåller viktiga saltgrupper som har förmåga att dra gifter och tungmetaller ur hjärnan
 
♦ Innehåller viktiga saltgrupper som renar hjärnans neurotransmittrar och därmed ökar signalstyrkan dem emellan
 
♦ Återställer magsyrabalansen vilket ger en mycket mer effektiv matsmältning och ett ökat näringsupptag
 
♦ Ersätter förlorade elektrolyter och balanserar kroppens Natrium/Kalium-nivåer. Kaliumjoner inne i våra celler sköter tillsammans med natriumjoner, som huvudsakligen finns i vätskor utanför cellen, vätskebalansen i vår kropp – oerhört viktigt för ditt välmående och för hur kroppen kan tillgodogöra sig och använda det vatten som du dricker.
 
Sellerijuice strider mot kraftiga antiinflammatoriska egenskaper. Det betyder att det är mycket fördelaktigt för personer som lider av kroniska och mystiska sjukdomar inklusive tillstånd märkta "autoimmuna". Hashimoto's thyroidit, reumatoid artrit (RA), fibromyalgi, myalgisk encefalomyelit / kronisk trötthetssyndrom (ME / CFS), Lyme-sjukdom, migrän, yrsel, celiaki, irritabelt tarmsyndrom (IBS), diabetes, psoriasis, eksem, akne, lupus, Guillain-Barré syndrom, sarkoidos, Raynauds syndrom, Ménière's sjukdom, gastroesofageal refluxsjukdom (GERD), gikt, bursit, uppblåsthet, tarmkramper, distans, surt återflöde, förstoppning, rastlös bensyndrom, stickningar, domningar - alla dessa symtom och sjukdomar är mysterier för medicinska samhällen, även om de har namn. Deras verkliga orsaker är ännu inte kända av medicinsk forskning och vetenskap.
 
Fler som juicar mycket hemma? Jag blev helt sjukt törstig av att skriva det här inlägget så jag måste nog gå ner och plocka fram min juicecentrifug nu he he. Ha en fortsatt fin och solig dag nu så höres vi snart igen! Stor kram ..

Bloglovin

2019-05-09 18:22
Follow my blog with Bloglovin

Morgonstund med glutenfritt sesamknäcke

2019-05-05 09:45

Jag älskar att lyxa till frukosten emellanåt, helst på helgerna och lite brie på mackan borde vara varje människas rättighet. Sen om man även har lite lufttorkad skinka så blir det absolut desto bättre.

Jag försöker dock äta glutenfritt så gott jag kan för min kropp mår så mycket bättre av det eller gluten i mindre mängder. I början av veckan så gjorde jag en plåt med glutenfritt sesamknäcke som jag brukar göra och det är inte alls mycket bitar kvar så jag måste nog göra en ny plåt idag. Vill du ha receptet på det glutenfria sesamknäcket så finns det → här.

Kaffe med kardemummaskum (= vispad ikaffe soya och eko kardemumma)

 

Rucola äter jag nästan varje, jag älskar verkligen det och står högst upp på listan av alla sallader och innan min har kommit upp ur landet får jag nöja mig med köpt. När jag var yngre så gillade jag inte alls rucola, weird (och spännande)  hur kroppen formas hela tiden. Dom andra familjemedlemmarna är inte alls lika förtjust i rucola och det är helt perfekt för då blir det mer över till mig 8-) .

Lufttorkad skinka är också en favorit men då helst köpt över disk i en delikatess. Jag kanske är lite skadad då efter jag jobbade i delikatess så många år som jag gjorde men den färdigpackade i butik är oftast mycket tjockare i skivorna samt så kan den få en gummikänsla. I en delikatess så har du även lyxen att kunna välja mellan fler sorter samt att smaka på skinkan innan du bestämmer vilken du vill ha.

Tomat finns också oftast på mina mackor med salt eller örtsalt på. Dom går hand i hand genom livet, tomaten och saltet.  I en butik så borde man ställa lite härliga flingsalt bredvid tomaterna, kan lova att det ger merförsäljning direkt.  Och vill du ha ännu mer merförsäljning så sätter du fina krukor med basilika bredvid. Man kan göra som ett kit liksom. Det går att utöka detta mer och mer på olika sätt.. Ett gott bröd i anknytning, härliga oljor osv.

Du sår ett frö sen blommar det

Men detta handlar inte bara om merförsäljning för  butiken utan även inspiration till kunden. Jag menar hur många människor åker inte till butiken och har ingen aning om vad man ska äta till middag? Du sår ett frö till  kunden och sen blommar det, kan jag lova..

Solen strålar redan över gården och det ser ut att bli en fantastisk fin dag och jag är glad att jag är ledig. Det blir lite pyssel i trädgården och sen har min son precis börjat med fotboll så det är faktiskt match uppe i Leksand idag så det blir en mysig liten utflykt dit.

Hoppas ni får en superfin dag, stor kram.

Morgonstunden

2019-05-05 08:31

Plockmat&tips på gott rödvin

2019-05-03 18:24

Nu har jag hållit på och härjat (städat och oljat in diskbänk samt köksbord) i köket halva dagen så nu är jag verkligen värd att sätta mig ner och njuta av lite plock innan kvällens middag som blir biff med hemmagjorda pommes och jag tänkte även göra egen bearnaisesås idag. Var så sjukt länge sen och sen såg att vi hade dragonblad i vinäger nere på jobbet häromdagen och jag har faktiskt letat efter det så gissa min lycka när jag hittade det i samma butik som jag jobbar i.

Lite plock behöver inte alls vara krångligt att smaska på innan maten, lite ost, olika salami samt lufttorkad räcker lång väg. Adda lite goda kex, oliver och en god sylt så är du i hamn. Just nu kör jag på hjortronsylt hela tiden, mums!

Jag och Björn testar ofta olika röda viner och vill gärna ha lite kraftigare, vi har hittat en Amarone som vi båda gillar men ville även kunna hitta ett lite billigare alternativ och jag kollade över Systembolagets hemsida lite snabbt och hittade ett vin som vi har testat av en annan års gång tidigare. Den ligger inte så långt ifrån i smakklockorna samt så är det kryddigt & mustigt så en sån flaska fick det bli till kvällen.

Vinet heter Casa Marrone och har nummer 76686 på Systembolaget, direktlänk har du ---> här. Vinet är ekologiskt och för det mesta så föredrar jag faktiskt dom vinerna. Vinet har en kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, choklad, pomerans, romrussin och kanel. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Blir nog super till kvällens grillade biff.

Dags för mig att förbereda kvällens pommes och lägga fram köttet så det hinner vila innan grillning. Jag brukar lägga fram det cirka 2 timmar innan jag ska tillreda det då blir det så himla mört och det bara smälter i munnen. Jag är även väldigt nog med att aldrig översteka köttet utan medium rare är min och resten av familjens melodi. Ha en riktigt fin kväll nu, stor kram.

iKaffe med fluffigt kardemummaskum

2019-05-02 09:41

Today´s good mood is sponsored by coffee

Tänk för cirka 3-4 år sen så drack jag inte ens kaffe. Sjukt vad mycket sina smaklökar ändras under åren, eller hur!? Jag brukar starta dagen med en kopp kaffe sen toppar jag med ikaffe soya som jag vispar med kardemumma så det blir som ett skum. Rekommenderas, så sjukt mumsigt!

Desto mer du vispar ikaffe desto mer skummar det, ibland värmer jag även på min soya och vispar tillsammans med kardemumma. Detta passar även utmärkt till sommarens alla iskaffe!

Fler ikaffe soya älskare här? Varför jag börjat använda mer soyadrycker samt olika nötdrycker är för jag försöker att inte tillsätta så mycket mejeriprodukter (dvs en matvara som produceras av mjölk, oftast från komjölk) i min kost, märker att min kropp mår mycket bättre av det.

Festis nya smaker - Blue Banana&Coco Melon

2019-04-09 10:46

(Detta inlägg innehåller pressutskick)

Förra veckan fick jag hem ett paket från Festis med deras nya smaker Blue Banana och Coco Melon. Jag har faktiskt inte hunnit smakat någon av dom än för jag ville ha ta kort på dom (segpropp) först så idag fotade jag äntligen dom och ställde in dom för kylning.. Dom serveras tydligen som bäst så.

Någon som har hunnit testa dom?

En sallad i solen

2019-03-20 11:03

Wow vilken strålande dag det var igår och jag märker nu att solen är på G igen.. NU om någonsin har våren aldrig varit så efterlängtad. Jag plockade ihop lite rester i kylen som resulterade i en supergod sallad som jag avnjöt ute på bron.

Krutongerna gjorde jag för bara några dagar sen och jag älskar verkligen krutonger. Det är så enkelt att göra, det är bara att använda dig av bröd som är på väg att gå ut ur datumet. Skär ner dom i mindre bitar bara sen smaksatte jag dom med pressad vitlök, örter älskar jag och en given favorit brukar bara rosmarin men jag hade inge hemma så det vart timjan denna gång, nymald salt och peppar. Jag rev även ner massa ost över krutongerna samt så häller man över lite olja. Blanda runt allt i en skål och lägg ut på en bakplåtsklädd plåt. Rosta cirka 10 min i 200 grader. Jag brukar stänga av ugnen och ställa upp luckan lite när det gått tio minuter så dom får likom gå riktigt klart så ingen är halvmjuk. Åh nästa gång ska jag ha på sesamfrön också, jisses vad gott. Förvara dina krutonger i en glasburk med lock.

Avslutningsvis så vart det en kaffe.

Rörande morgon

2019-03-17 12:01

 

Mängder med äggvita som blivit över från majonnäser etc fick resultera i äggröra till Björn´s frukost i morse. I med lite vispgrädde, salt, nymald svart peppar samt riven parmesan sen behövs inte så mycket mer.