Focaccia
2 st bröd
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
6-7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt
250 g små tomater, gärna blandade färger
1 näve färsk basilika
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en skål. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk eller plastfilm, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Tryck ner hela tomater och basilikablad i degen. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
Jag älskar att lyxa till frukosten emellanåt, helst på helgerna och lite brie på mackan borde vara varje människas rättighet. Sen om man även har lite lufttorkad skinka så blir det absolut desto bättre.
Jag försöker dock äta glutenfritt så gott jag kan för min kropp mår så mycket bättre av det eller gluten i mindre mängder. I början av veckan så gjorde jag en plåt med glutenfritt sesamknäcke som jag brukar göra och det är inte alls mycket bitar kvar så jag måste nog göra en ny plåt idag. Vill du ha receptet på det glutenfria sesamknäcket så finns det → här.
Kaffe med kardemummaskum (= vispad ikaffe soya och eko kardemumma)
Rucola äter jag nästan varje, jag älskar verkligen det och står högst upp på listan av alla sallader och innan min har kommit upp ur landet får jag nöja mig med köpt. När jag var yngre så gillade jag inte alls rucola, weird (och spännande) hur kroppen formas hela tiden. Dom andra familjemedlemmarna är inte alls lika förtjust i rucola och det är helt perfekt för då blir det mer över till mig 8-) .
Lufttorkad skinka är också en favorit men då helst köpt över disk i en delikatess. Jag kanske är lite skadad då efter jag jobbade i delikatess så många år som jag gjorde men den färdigpackade i butik är oftast mycket tjockare i skivorna samt så kan den få en gummikänsla. I en delikatess så har du även lyxen att kunna välja mellan fler sorter samt att smaka på skinkan innan du bestämmer vilken du vill ha.
Tomat finns också oftast på mina mackor med salt eller örtsalt på. Dom går hand i hand genom livet, tomaten och saltet. I en butik så borde man ställa lite härliga flingsalt bredvid tomaterna, kan lova att det ger merförsäljning direkt. Och vill du ha ännu mer merförsäljning så sätter du fina krukor med basilika bredvid. Man kan göra som ett kit liksom. Det går att utöka detta mer och mer på olika sätt.. Ett gott bröd i anknytning, härliga oljor osv.
Du sår ett frö sen blommar detMen detta handlar inte bara om merförsäljning för butiken utan även inspiration till kunden. Jag menar hur många människor åker inte till butiken och har ingen aning om vad man ska äta till middag? Du sår ett frö till kunden och sen blommar det, kan jag lova..
Solen strålar redan över gården och det ser ut att bli en fantastisk fin dag och jag är glad att jag är ledig. Det blir lite pyssel i trädgården och sen har min son precis börjat med fotboll så det är faktiskt match uppe i Leksand idag så det blir en mysig liten utflykt dit.
Hoppas ni får en superfin dag, stor kram.Nu har jag hållit på och härjat (städat och oljat in diskbänk samt köksbord) i köket halva dagen så nu är jag verkligen värd att sätta mig ner och njuta av lite plock innan kvällens middag som blir biff med hemmagjorda pommes och jag tänkte även göra egen bearnaisesås idag. Var så sjukt länge sen och sen såg att vi hade dragonblad i vinäger nere på jobbet häromdagen och jag har faktiskt letat efter det så gissa min lycka när jag hittade det i samma butik som jag jobbar i.
Lite plock behöver inte alls vara krångligt att smaska på innan maten, lite ost, olika salami samt lufttorkad räcker lång väg. Adda lite goda kex, oliver och en god sylt så är du i hamn. Just nu kör jag på hjortronsylt hela tiden, mums!
Jag och Björn testar ofta olika röda viner och vill gärna ha lite kraftigare, vi har hittat en Amarone som vi båda gillar men ville även kunna hitta ett lite billigare alternativ och jag kollade över Systembolagets hemsida lite snabbt och hittade ett vin som vi har testat av en annan års gång tidigare. Den ligger inte så långt ifrån i smakklockorna samt så är det kryddigt & mustigt så en sån flaska fick det bli till kvällen.
Vinet heter Casa Marrone och har nummer 76686 på Systembolaget, direktlänk har du ---> här. Vinet är ekologiskt och för det mesta så föredrar jag faktiskt dom vinerna. Vinet har en kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, choklad, pomerans, romrussin och kanel. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Blir nog super till kvällens grillade biff.
Dags för mig att förbereda kvällens pommes och lägga fram köttet så det hinner vila innan grillning. Jag brukar lägga fram det cirka 2 timmar innan jag ska tillreda det då blir det så himla mört och det bara smälter i munnen. Jag är även väldigt nog med att aldrig översteka köttet utan medium rare är min och resten av familjens melodi. Ha en riktigt fin kväll nu, stor kram.
Today´s good mood is sponsored by coffee
Tänk för cirka 3-4 år sen så drack jag inte ens kaffe. Sjukt vad mycket sina smaklökar ändras under åren, eller hur!? Jag brukar starta dagen med en kopp kaffe sen toppar jag med ikaffe soya som jag vispar med kardemumma så det blir som ett skum. Rekommenderas, så sjukt mumsigt!
Desto mer du vispar ikaffe desto mer skummar det, ibland värmer jag även på min soya och vispar tillsammans med kardemumma. Detta passar även utmärkt till sommarens alla iskaffe!
Fler ikaffe soya älskare här? Varför jag börjat använda mer soyadrycker samt olika nötdrycker är för jag försöker att inte tillsätta så mycket mejeriprodukter (dvs en matvara som produceras av mjölk, oftast från komjölk) i min kost, märker att min kropp mår mycket bättre av det.
(Detta inlägg innehåller pressutskick)
Förra veckan fick jag hem ett paket från Festis med deras nya smaker Blue Banana och Coco Melon. Jag har faktiskt inte hunnit smakat någon av dom än för jag ville ha ta kort på dom (segpropp) först så idag fotade jag äntligen dom och ställde in dom för kylning.. Dom serveras tydligen som bäst så.
Någon som har hunnit testa dom?
Wow vilken strålande dag det var igår och jag märker nu att solen är på G igen.. NU om någonsin har våren aldrig varit så efterlängtad. Jag plockade ihop lite rester i kylen som resulterade i en supergod sallad som jag avnjöt ute på bron.
Krutongerna gjorde jag för bara några dagar sen och jag älskar verkligen krutonger. Det är så enkelt att göra, det är bara att använda dig av bröd som är på väg att gå ut ur datumet. Skär ner dom i mindre bitar bara sen smaksatte jag dom med pressad vitlök, örter älskar jag och en given favorit brukar bara rosmarin men jag hade inge hemma så det vart timjan denna gång, nymald salt och peppar. Jag rev även ner massa ost över krutongerna samt så häller man över lite olja. Blanda runt allt i en skål och lägg ut på en bakplåtsklädd plåt. Rosta cirka 10 min i 200 grader. Jag brukar stänga av ugnen och ställa upp luckan lite när det gått tio minuter så dom får likom gå riktigt klart så ingen är halvmjuk. Åh nästa gång ska jag ha på sesamfrön också, jisses vad gott. Förvara dina krutonger i en glasburk med lock.
Avslutningsvis så vart det en kaffe.
Mängder med äggvita som blivit över från majonnäser etc fick resultera i äggröra till Björn´s frukost i morse. I med lite vispgrädde, salt, nymald svart peppar samt riven parmesan sen behövs inte så mycket mer.