Allt detta köpte jag hos Matsmart.se för nästan inga pengar alls, det hade säkert kostat minst det dubbla i en vanlig affär.
Matsmart säljer mat, hushållsartiklar, skönhetsprodukter osv till ett billigare pris för att försöka främst minska matsvinnet.
En superbra sak att göra tycker jag!
Det är teedje gången jag handlar där och jag blir förvånad över hur mycket mat det finns! Fullt ätlig mat som skulle ha hamnat i soporna men som istället får en andra chans hos någon av oss.
Det jag köpte var
• Majskakor x8
• Glutenfritt mjöl x2
• Havredryck x2, chokladhavredryck, mandeldryck och sojadryck
• Ekologisk havre
• 1.5 kg var av gröna linser, black eye bönor och hela tomater
• Råris- och ärtmix x2
• 5 kg tomatpuré (trodde det var 1 kg )
• Majstortilla x4
• Glutenfria wraps
• Saffran x6
• Bambusugrör
• Mullbär
• Choklad från Lovingearth
• Tandborstar i bambu
• Handtvål och duschcreme
• Grönsaksfond, vitpeppar och koriander
• Linfrö
• Grönsaksbuljong
• Kolsyrat vatten x6
• Kombucha x2
• Zipp-påsar gjorda av sockerör
Mycket av det jag köpte är sånt jag inte brukar köpa men passade på då det var Om ni tex mullbär, flytande tvål, kombucha, flaskvatten, påsar och majskakor.
Medan mjöl, havre, kryddor, buljong, bönor, konserverade tomater, tomatpuré och tandborstar är sånt jag ofta använder.
Om ni inte har provat att handla från matsmart rekommenderar jag er att prova! Det finns hur mycket som helst och handlar man för över 500 kr ingår frakten (som är klimatkompenserad).
Då blandade vi inte smeten ordentligt och den var alltid full av smörklumpar, inte så gott.
Ett tips för att undvika klumpar är att använda en elvisp och att använda rumsvarmt smör/margarin.
Jag gillar inte när chokladbollarna är för söta, så mitt recept innehåller inte så mycket socker men det går alldeles utmärkt att tillsätta mer.
Starkt kaffe är ett måste i chokladbollar enligt mig. Jag gillar inte kaffe men att blanda kaffe och choklad är en väldigt god kombo!
Ingredienser
160 gr mjölkfritt margarin
5 dl havregryn
1,5-2 dl socker
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
4 msk kallt, starkt kaffe
En nypa salt
Kokos att rulla i
1. Mixa allt i en skål för hand eller med en elvisp.
2. Forma till bollar och rulla i kokos.
3. Förvara i en burk i kylen eller i frysen.
Ingredients
160 grams of dairy free butter
2 cups of oats
0,6-0,8 cups of sugar
5 tbsp cacao
2 tsp vanillasugar
4 tbsp cold strong coffee
a pinch of salt
coconut to roll the balls in
1. Add everything to a bowl and mix well.
2. Form into balls and roll in coconut.
3. Place in an airtight container and store in the fridge or the freezer.
Äppelmos på 'fula' äpplen
Ca 1 kg äpplen
Ev smaksättning som kanel
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Tvätta och kärna ur äpplena.
3. Lägg på en plåt med bakpapper.
4. Grädda i ugnen i ungefär 30-40 min tills de är mjuka och går sönder.
5. Lägg äpplena i en mixer med ev. smaksättning och mixa till en slät puré.
6. Häll upp i burkar och förvara i kylen eller frysen.
Applesauce
About 1 kg of apples
Cinnamon (optional)
1. Wash the apples and take out the core.
2. Put on a baking tray with baking paper.
3. Bake in the oven for about 30-40 min on 150 degrees celsius until they are soft and fall apart.
4. Add the apples and cinnamon to a blender and blend til you get a smooth pure.
5. Add to jars and keep in the fridge or freezer.
#vegan #veganmat #diy
Dessa burgare blev så himla goda! Och superenkla att göra och självklart veganska.
Ingredienser 4 burgare
1/2 paket Formbarfärs från Anamma
1 riven vitlöksklyfta
Peppar, salt, lökpulver och liquid smoke efter smak
1. Låt färsen stå i rumstemperatur i några timmar. Det står en timme på paketet men det behövs mer än så.
2. Blanda färsen med vitlöken och kryddorna. Jag har inga exakta mått på kryddorna eftersom jag häller i och smakar av.
3. Forma till burgare och stek i en minut på varje sida. Lägg burgarna på en plåt med papper och baka i ugnen tills de är klara, ca 10 min på 225 grader.
4. Lägg eventuellt på lite mjölkfri ost de sista 2 minuterna, blir så gott.
Jag gjorde även lite klyftpotatis och serverade burgarna i glutenfritt bröd och surdegsfrallor.
Som tillbehör hade jag gjort srirachamajjo, tomat, picklad gurka, avokado, stekt svamp och lök.
Älskar smoothie och smoothie bowls så mycket! Äter det frukost på mina lediga dagar då jag kan ta det lugnt. Ett tips är att ha några bitar i så man måste tugga, jag tycker att jag blir mer mätt och jag äter långsammare då.
När jag gör bowls toppar jag med allt jag hittar i köksskåpen och så brukar jag ha mindre frukt i.
Smoothie med bär och spenat
2 mogna bananer
3/4 cup frysta blåbär
3/4 cup frysta hallon
2 cups spenat
1 msk hampafrön
2 cups äpplejuice
Mixa allt, häll upp i glas och njut!
#vegan
Gröt är en snabb och mättande frukost som man kan variera i oändlighet och det är så gott. Så här gör jag min.
Ingredienser
1,5 dl havregryn
3 dl vatten
0,5 dl ikaffe eller annan växtbaserad dryck
En halv banan
En nypa vaniljpulver
1. Koka upp havregrynen med vattnet. Låt sjuda en liten stund.
2. Häll i ikaffe, en halv mosad banan och vaniljpulver och rör om. Låt sjuda i en minut eller två.
3. Häll upp i en skål, toppa med resten av bananen, bär, nötter och frön eller något annat du tycker är gott.
Porridge is a quick and filling breakfast. Here's how I usually make mine.
Ingredients
1/5 cup oats
1 cup water
1/4 cup plant based milk
1/2 banana
A pinch of vanillapowder
1. Add the oats and water to a pot and boil.
2. Asd the plant based milk, banana and vanilla powder and cook on a low heat for a minute or two.
3. Add the porridge to a bowl and top it with the rest of the banana, berries, nuts, seeds or anything else you like.
Här kommer ett snabbt och enkelt recept på granola med endast fyra ingredienser och eventuell smaksättning.
Here's a recipe for a quick and easy granola with only four ingredients and optional add ins.
Ingredienser
2,5 dl havregryn
0,75 dl kokos
0,5 dl hampafrön
3,5 dl dadlar
2 msk rå kakao (eller annan smaksättning)
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills allt har gått ihop.
Förvara i en burk i kylen.
Gott att ha på smoothie skålar, som flingor med mandelmjölk eller forma till bollar och äta som snacks.
Ingredients
1 cup oats
1/3 cup coconut flakes
1/4 cup hemps seeds
1,5 cups dates
2 tbsp raw cacao powder
Add the ingredients to a food processor and blend.
Add the granola to a jar and keep in the fridge.
Use the granola on smoothie bowls, eat as it is with almond milk or make bliss balls to snack on.
I love tofu scramble and eat it at least once a week, sometimes more. Here's how I do it
Tofu scramble 2 servings
250 gr of tofu, mashed
1/2 onion, chopped
1 glove of garlic, finely chopped
1 1/2 cup of greens like spinach, kale or swiss chard
1/4 tsp turmeric
Pepper, salt and herbs to taste
1/4 cup Nutritionsl yeast
1. Sauté onion and garlic for about 2-3 min.
2. Add the tofu and spices and sauté for about 5 min adding water as needed.
3. Add the greens and nutritional yeast and mix around until everything is nice and warm.
Serve with toast, veggies and sriracha
Tofu röra är en av mina favoriträtter och jag äter det så ofta jag kan. Så här gör jag min
Tofu röra 2 port.
250 gr tofu, mosad
1/2 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 dl gröna blad, tex spenat, grönkål eller mangold
1/4 tsk gurkmeja
Peppar, salt och örter efter smak
0,5 dl näringsjäst
1. Stek lök och vitlök i ca 2-3 min.
2. Tillsätt tofu och kryddor och stek i ca 5 min, tillsätt vatten om det behövs.
3. Tillsätt gröna blad och näringsjäst och stek tills allt blir varmt och mjukt.
Servera med rostat bröd, grönsaker och sriracha.