RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-11-22 09:33:22

vegansilvi blogg

vegansilvi blogg på Nouw

Chokladbollar // Chocolateballs

2019-03-13 12:23
Från vegansilvi
Vems barndom var inte fylld av chokladbollar? Min var i alla fall full av chokladbollar, det var något av det första jag och min syster bakade.

Då blandade vi inte smeten ordentligt och den var alltid full av smörklumpar, inte så gott.
Ett tips för att undvika klumpar är att använda en elvisp och att använda rumsvarmt smör/margarin.
Jag gillar inte när chokladbollarna är för söta, så mitt recept innehåller inte så mycket socker men det går alldeles utmärkt att tillsätta mer.
Starkt kaffe är ett måste i chokladbollar enligt mig. Jag gillar inte kaffe men att blanda kaffe och choklad är en väldigt god kombo!

Ingredienser

160 gr mjölkfritt margarin

5 dl havregryn

1,5-2 dl socker

5 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

4 msk kallt, starkt kaffe

En nypa salt

Kokos att rulla i

1. Mixa allt i en skål för hand eller med en elvisp.

2. Forma till bollar och rulla i kokos.

3. Förvara i en burk i kylen eller i frysen.


Ingredients

160 grams of dairy free butter

2 cups of oats

0,6-0,8 cups of sugar

5 tbsp cacao

2 tsp vanillasugar

4 tbsp cold strong coffee

a pinch of salt

coconut to roll the balls in

1. Add everything to a bowl and mix well.

2. Form into balls and roll in coconut.

3. Place in an airtight container and store in the fridge or the freezer.


Äppelmos // applesauce

2018-11-11 13:43
Från vegansilvi

Äppelmos på 'fula' äpplen
Ca 1 kg äpplen
Ev smaksättning som kanel

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Tvätta och kärna ur äpplena.
3. Lägg på en plåt med bakpapper.
4. Grädda i ugnen i ungefär 30-40 min tills de är mjuka och går sönder.
5. Lägg äpplena i en mixer med ev. smaksättning och mixa till en slät puré.
6. Häll upp i burkar och förvara i kylen eller frysen.

Applesauce
About 1 kg of apples
Cinnamon (optional)

1. Wash the apples and take out the core.
2. Put on a baking tray with baking paper.
3. Bake in the oven for about 30-40 min on 150 degrees celsius until they are soft and fall apart.
4. Add the apples and cinnamon to a blender and blend til you get a smooth pure.
5. Add to jars and keep in the fridge or freezer.

​#vegan #veganmat #diy

Veganska burgare

2018-07-22 10:27
Från vegansilvi

Dessa burgare blev så himla goda! Och superenkla att göra och självklart veganska.

Ingredienser 4 burgare
1/2 paket Formbarfärs från Anamma
1 riven vitlöksklyfta
Peppar, salt, lökpulver och liquid smoke efter smak

1. Låt färsen stå i rumstemperatur i några timmar. Det står en timme på paketet men det behövs mer än så.
2. Blanda färsen med vitlöken och kryddorna. Jag har inga exakta mått på kryddorna eftersom jag häller i och smakar av.
3. Forma till burgare och stek i en minut på varje sida. Lägg burgarna på en plåt med papper och baka i ugnen tills de är klara, ca 10 min på 225 grader.
4. Lägg eventuellt på lite mjölkfri ost de sista 2 minuterna, blir så gott.

Jag gjorde även lite klyftpotatis och serverade burgarna i glutenfritt bröd och surdegsfrallor.
Som tillbehör hade jag gjort srirachamajjo, tomat, picklad gurka, avokado, stekt svamp och lök.

​Instagram

Smoothie

2018-04-08 19:33
Från vegansilvi

Älskar smoothie och smoothie bowls så mycket! Äter det frukost på mina lediga dagar då jag kan ta det lugnt. Ett tips är att ha några bitar i så man måste tugga, jag tycker att jag blir mer mätt och jag äter långsammare då.
När jag gör bowls toppar jag med allt jag hittar i köksskåpen och så brukar jag ha mindre frukt i.
Smoothie med bär och spenat
2 mogna bananer
3/4 cup frysta blåbär
3/4 cup frysta hallon
2 cups spenat
1 msk hampafrön
2 cups äpplejuice
Mixa allt, häll upp i glas och njut!

#vegan

HAVREGRYNSGRÖT // PORRIDGE

2018-03-15 14:26
Från vegansilvi

Gröt är en snabb och mättande frukost som man kan variera i oändlighet och det är så gott. Så här gör jag min.

Ingredienser
1,5 dl havregryn
3 dl vatten
0,5 dl ikaffe eller annan växtbaserad dryck
En halv banan
En nypa vaniljpulver

1. Koka upp havregrynen med vattnet. Låt sjuda en liten stund.
2. Häll i ikaffe, en halv mosad banan och vaniljpulver och rör om. Låt sjuda i en minut eller två.
3. Häll upp i en skål, toppa med resten av bananen, bär, nötter och frön eller något annat du tycker är gott.


Porridge is a quick and filling breakfast. Here's how I usually make mine.

Ingredients
1/5 cup oats
1 cup water
1/4 cup plant based milk
1/2 banana
A pinch of vanillapowder

1. Add the oats and water to a pot and boil.
2. Asd the plant based milk, banana and vanilla powder and cook on a low heat for a minute or two.
3. Add the porridge to a bowl and top it with the rest of the banana, berries, nuts, seeds or anything else you like.

Granola på 10 minuter // Granola in 10 minutes

2018-02-04 16:36
Från vegansilvi

Här kommer ett snabbt och enkelt recept på granola med endast fyra ingredienser och eventuell smaksättning.

Here's a recipe for a quick and easy granola with only four ingredients and optional add ins.

Ingredienser
2,5 dl havregryn
0,75 dl kokos
0,5 dl hampafrön
3,5 dl dadlar
2 msk rå kakao (eller annan smaksättning)

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills allt har gått ihop.
Förvara i en burk i kylen.
Gott att ha på smoothie skålar, som flingor med mandelmjölk eller forma till bollar och äta som snacks.

Ingredients
1 cup oats
1/3 cup coconut flakes
1/4 cup hemps seeds
1,5 cups dates
2 tbsp raw cacao powder

Add the ingredients to a food processor and blend.
Add the granola to a jar and keep in the fridge.
Use the granola on smoothie bowls, eat as it is with almond milk or make bliss balls to snack on.

Quick and easy tofu scramble // Snabb och enkel tofu röra

2018-01-25 09:47
Från vegansilvi

I love tofu scramble and eat it at least once a week, sometimes more. Here's how I do it

Tofu scramble 2 servings
250 gr of tofu, mashed
1/2 onion, chopped
1 glove of garlic, finely chopped
1 1/2 cup of greens like spinach, kale or swiss chard
1/4 tsp turmeric
Pepper, salt and herbs to taste
1/4 cup Nutritionsl yeast

1. Sauté onion and garlic for about 2-3 min.
2. Add the tofu and spices and sauté for about 5 min adding water as needed.
3. Add the greens and nutritional yeast and mix around until everything is nice and warm.
Serve with toast, veggies and sriracha


Tofu röra är en av mina favoriträtter och jag äter det så ofta jag kan. Så här gör jag min

Tofu röra 2 port.

250 gr tofu, mosad

1/2 lök, hackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

3 dl gröna blad, tex spenat, grönkål eller mangold

1/4 tsk gurkmeja

Peppar, salt och örter efter smak

0,5 dl näringsjäst


1. Stek lök och vitlök i ca 2-3 min.

2. Tillsätt tofu och kryddor och stek i ca 5 min, tillsätt vatten om det behövs.

3. Tillsätt gröna blad och näringsjäst och stek tills allt blir varmt och mjukt.

Servera med rostat bröd, grönsaker och sriracha.

Vegan potato and leek soup with spinach

2017-05-12 20:27
Från vegansilvi
Potato and leek soup has been my favourite soup since I was a kid, so of course I had to make a vegan version.
I've been doing this recipe for about 3 years now and it's really yummy and warming, which is perfect for the cold weather we are having here in Sweden at the moment (even if it is May).


Potato and leek soup, serves 4 people

6 medium potatoes
1 large leek
4 cloves of garlic
1 large stalk of parsley
about 2 cups of baby spinach
2,5 cups plant based cream, I used oat cream but you can use soy cream
spices of your choice, I used black pepper, chili flakes, cayenne pepper, garlic powder and oregano

Instructions
1. Chop and rinse the leek. Wash the potatoes
2. Chop garlic and fry in a pot with 1 tbsp water, add more if needed. Add the leeks
3. Chop the potatoes in bite sized pieces and add to the pot and fry for about 10 min, adding more water if needed.
4. Add 1,5 litres of water and bring to a boil. Once it starts to boil, turn down the heat and let simmer until the potatoes are soft, about 20-25 minutes depending on the size of the potatoes.
5. Add the cream, chopped spinach and spices and let simmer for another 5 minutes.
6. Use a blender/food processor or a stick blender to blend 1/4 of the soup until it is smooth and creamy.
7. Add the blended soup to the rest of the soup and mix well.
8. Top it with something nice and serve with toast.
Enjoy!

Restaurants in Melbourne

2017-05-09 18:06
Från vegansilvi
Melbourne is a great city for vegan food, I think it's the best city that I've been too for vegan food. Everywhere you go there is a few options and most of it can be made gluten free, which is great if you can't eat gluten for some reason. I've only listed a few places that I went to and that I took pictures of what I ate but there is so much more than this. If you go to Melbourne Vegan Eats you find lots of great ideas where you can eat, or you can just go to HappyCow and search for Melbourne. I hope you find something nice to eat!

Lemon sorbet and mango + passionfruit sorbet from a gelatoshop in St Kilda

Om-mazing yellow curry with rice and Jumping Jack Burger from Sister of Soul in St Kilda.

Chocolate mousse with coconut icecream, Roasted field mushrooms with lots of garlic served on chips with a garden salad and tofu spring rolls with a garden salad and dipping sauce from Vegilicious in St Kilda.

On our way to The Great Ocean Road, we stopped at a café called Koala Café and they had a vegan burger! I was really surprised but happy about this. I don't know if the patty is gluten free, but I ordered it without the bun and my tummy felt good after. I don't have coeliac, so if you do, ask first to make sure it's gluten free.

Tofu fajitas from a Mexican restaurant on Fitzroy Street. I can't remember the name of it but the food was really yummy. It was on a corner, if you know the name please let me know!

Massive, gluten free pizza from Mr Natural in St Kilda. Everything can be made vegan and lots of it can be made gluten free as well. This was so filling, had a medium pizza, but I still manage to fit it all in my tummy.

Stuffed mushrooms

2016-12-31 01:37
Från vegansilvi
Stuffed Mushrooms 2 servings

4 Portobello mushrooms or other big mushrooms, stems removed

FILLING
Stems from mushrooms, finely chopped
¾ cup cooked brown rice
1 garlic glove, finely chopped
2 tomatoes, chopped
Finely chopped parsley after taste
Salt, peppar, oregano after taste
Vegan cheese (I used Notzarella)
Cashew cream + extra parsley

Put the mushrooms on a baking tray facing downwards and bake for about 5-10 min.
Put the ingredients for the filling in a pan and fry until everything is cooked and soft, add water if needed. I don’t use oil for frying put feel free to add oil if you want to.
Add the parsley, salt, peppar and oregano.
Add the filling to the mushrooms and topp with vegan cheese.
Bake or grill the mushrooms until the cheese is melted and golden brown.
Top with cashew cream and parsley.