RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-04 01:33:29

Irvin blogg

Irvin blogg på Nouw

Min Java-resa v.4

2019-06-30 12:33
Från Irvin

Nu är redan en tredjedel av programmet avklarat, tiden flyger ju verkligen iväg! Samtidigt känns det som att vi har gjort så mycket och att det är konstigt att vi "bara är på vecka 4". I tisdags hade jag intervjuträning med AW som var riktigt bra där jag fick konkret feedback på vilka saker man kan trycka extra på vid intervju. Samma dag klarade jag även testet som jag var så orolig över (skrek av glädje inombords när jag fick det godkänt).

Onsdag-fredag körde vi vidare på vårt Lanterna-spel som jag berättade om under vecka 2. Vi byggde vidare på vårt snake-spel och det var en kul vecka där vi bland annat hann med att fira en klasskamrat som fyllde år. Vi saknade tårtljus och fick göra egna med post-it lappar haha det tyckte jag va lite kul.

Det är också nu man får förståelse och respekt för personer som utvecklar avancerade spel. Vårt snake-spel som verkar vara så simpelt krävde mycket logiskt tänkande för att få det att fungera. Vi kom upp till 1400 rader med koder (!) vilket går att "renskriva" såklart men bara för att ni ska få en uppfattning om hur mycket koder det kan kräva.

Kika på bilderna och videon för att se vårt spel SnakeVenom ;) Har även hunnit åka en snabb sväng till Göteborg för att åka på ”utflykt” till Ragnhildsholmen och Hästeviks badplats

Midsommar a.k.a v.3 del 2

2019-06-23 23:31
Från Irvin

Hoppas ni har haft en fin midsommar!

Tänkte avsluta veckan med en sista uppdatering :)
I onsdags och torsdags skulle vi egentligen ha haft lärarledda lektioner kring UX (User Experience). Läraren blev dock sjuk och dessa lektioner som jag hade sett fram emot ställdes tyvärr in.

Å ena sidan är det skit tråkigt men å andra sidan så fick vi mer tid på oss att repetera det vi hittills har gått igenom. Jag använde mig av utbildningsmaterialet men även codingbat och Udemy för att repetera det vi gått igenom.

I år valde jag att inte fira midsommar med fest och alkohol som det brukar vara. Även fast det hade varit sjukt kul att festa till det med de man älskar och bara umgås och ha kul så är jag rätt så nervös inför provet vi ska ha på tisdag. Därför har jag stannat kvar i Stockholm och pluggat under långhelgen.

Trodde det skulle vara jobbigt och känna mig ”ensam” men syrran och hennes kille kom upp till Stockholm i fredags. Vi firade midsommar genom att utforska Hornsbergs Strand och Skansen tillsammans igår

Har också påbörjar ett projekt i mitt huvud och börjat smått med det IRL också. Kanske berättar om det om några veckor eller May delete this later.


Versionshantering (GIT) v.3

2019-06-18 21:35
Från Irvin

Vecka 3 är en liten paus från själva språket Java men vi ska lära oss andra system/tänk för att underlätta vårt jobb som utvecklare. Både igår och idag har vi lärt oss mer om versionshantering vilket enkelt förklarat är lite som att arbeta på Google Docs. Syftet är kort och gott att kunna samarbeta i stora projekt och hålla koll på senaste versionen samt slippa spara filerna till olika namn som exempelvis sista_version, sista_version_forreal, sista_sista_jag_lovar ah ni fattar.

Vi har använt oss av programmet SourceTree men även lärt oss det som är mer "old school" , nämligen skriva i Command (den svarta rutan som man kan råka få upp ibland som ni ser på bild 3. Väljer SourceTree alla dagar i veckan haha.

Läraren var väldigt kunnig och pedagogisk så jag har lärt mig sjukt mycket på dessa dagar. Under dessa dagar har vi haft ett panda-tema och vi har i samma veva bakat in HTML och CSS som på vanlig svenska betyder att vi har byggt hemsidor med hjälp av två språk som tillhör just web-utveckling. Jag har tidigare studerat en distanskurs där jag (borde ha) lärt mig HTML och CSS så känner igen en del begrepp/tänk men det är som att man har börjat övningsköra 3 lektioner och sen försöka köra igen efter ett år haha, fortfarande mycket att lära.

Försökte lära mig lite JavaScript och valde därför att testa att göra en animation/GIF som ni ser på slutet av videon (hemsidan är inte det finaste men vi hade kul;D ).

Bild ett visar hur det kan se ut på SourceTree om man är tre som jobbar på samma projekt och den andra svarta terminalen är det jag menar med "old school".

Att lära sig Java v.2

2019-06-17 23:11
Från Irvin

Tiden går fort här i Stockholm! Hade finbesök i helgen och hade full rulle i skolan idag, därav en sen uppdatering av vecka två. Vecka två var tungt och det kändes som att allt bara hände på en och samma gång. Första veckan var ju en kort vecka så testet som vi skulle ha haft sköts fram till vecka två.

Med andra ord var det två tester på samma vecka där vi på test 1 förväntades kunna saker från modul 1-8 och på test 2 förväntades vi använda kunskapen från modul 9-15 (det mesta lärde vi oss samma dag som testet var). Båda testerna gick dåligt för min del men som tur är får man komplettera och kompletteringarna gick bra.

Jag har aldrig haft svårt för skolan och tycker ändå att jag är hyfsat snabblärd. Jag har aldrig varit ”den smartaste i klassen” men under exempelvis universitetstiden klarade jag alla tentor på första försöket trots att jag studerade heltid och jobbade 20 h extra varje vecka.

Från den beskrivna erfarenheten till att man enbart studerar Java nu och faktiskt har suttit kvar i skolan/pluggat extra hemma på fritiden men ändå inte klara dessa tester på första försöket sänkte mitt självförtroende rätt mycket för att vara ärlig.

Vi är dock tack och lov några i klassen som ligger på samma nivå och stöttar varandra och hoppas att ryktet om "De två första veckorna är värst" stämmer.

Veckan avslutades med att vi fick testa "Lanterna" som är ett bibliotek med färdiga verktyg som man kan använda för att bygga spel. Vi blev indelade i grupper och min uppgift var att printa ut "Game Over" som på bilden och det tog tid med tanke på alla koordinater som man gör på matte om ni förstår haha. Bjussar på en bild från finbesöket ❤️


Accelerated Learning v.1

2019-06-10 00:43
Från Irvin

Bakgrund

Tänkte snabbt berätta om vad det är jag egentligen gör under sommaren 2019. Jag valde att säga upp en trygg tillsvidareanställning i hemstaden Göteborg för att hoppa på ett ”Accelerated Learning programme” inom programmeringsspråk Java som pågår i 12 veckor i Stockholm. Kort och gott innebär det att vi lär oss mycket på väldigt kort tid och det mesta sker via praktiska övningar. Ungefär 30% lärarledda undervisningar och 70% övningar som man gör antingen själv eller med klasskamrater.

Hur har det gått?

Första veckan har gått fort med tanke på röd dag i torsdags och att måndagen bestod mestadels av praktiska saker (rundvandring och säkerhet). Vi har dock redan hunnit med 7 moduler och ett quiz-prov samt massa övningar. Tempot är med andra ord högt här som förväntat.

Jag klarade quiz-provet precis på gränsen men kände mig ändå inte nöjd då jag tyvärr känner att några av frågorna hade jag tur med gissningen. Har därför studerat extra både efter skolan och på mina ”lediga” dagar.

Stockholm har bjudit på strålande väder hittills så kan absolut inte klaga på vädret. Mer uppdatering kommer


Tips: Ladda ner appen SoloLearn som syns på bilden om du vill komma igång med programmering. Den är gratis (med reklam och köp som du kan kryssa bort). Fungerar lite som språk-appen duolingo.

Mer bilder från Filippinerna och HK / More pictures from The Philippines and ...

2017-03-06 00:57
Från Irvin

Nytt år, samma man.❤️ / New Year, same man ❤️ / 新的一年❤️
@PanglaoBeach / 在沙灘過新年。

Bröderna Vu och Joe joinade det nya året @Cebu / The Vu Brothers and Joe joined us in Cebu / 我的朋友也跟我在非魯賓旅遊。

Jag älskar Hong Kong, mormor och farmor ❤️ / I love Hong Kong and my grandmaothers /我愛香港,我的婆婆和奶奶❤️

Hur min 2016 slutade/ How my 2016 ended/ 2016年的美段

2017-03-06 00:21
Från Irvin

Wow det var alltså mer än två månader sedan jag bloggade! Tiden har bara flugit iväg för mig sedan mitten av december med bland annat resa, skola, återvändning till Sverige och tillbaka till rutinen igen. Jag har börjat arbeta igen (16 timmar i veckan) vid sidan av mina studier och den tidsoptimisten som jag är har även börjat ta en Web Design kurs på distans på 25% fart, får se hur det kommer sluta haha. Sedan början av februari har jag även kommit igång med träningen och kör Muay Thai två gånger i veckan och försöker gymma lite. Det var lite kort om vad jag sysslar med nu och jag måste säga att det är kul att vara sysselsatt hela tiden, jag blev lite trött på den slappa dumplings-personen jag var i Taiwan haha!


Skall försöka komma igång med min blogg igen så att alla som vill ha lite kolla på mitt liv kan läsa om det här. Ta hand om dig och här kommer lite bilder på saker jag gjorde i slutet av min tid i Taiwan/Asien som jag missat att dela med.


Wow so more than two months has past since I blogged the last time! Time was flyyying since the middle of December with trips, school and my return to Sweden and the routine again. I have started working part time again (16 hours a week) beside my full time study and since I am a time optimism I also started with a Web Design course (distance), let´s see how that will work out haha. Since the middle of February I also started with exercising again so I have Muay Thai training twice a week and try to hit the gym now and then. That was a little about my everyday-life and I have to say that I really like to be busy all the time, I was a little bit sick of the laze around dumping-person I was in Taiwan haha!


Will try to blog again so you can read about what´s happening in my life here in Sweden. Take care and here are some photos from the end of my time in Taiwan/Asia that I did not share with you.


而經兩個多月沒有寫什麼了!從十二月開始我的時光真的飛逝了。包括旅遊,學校,回來瑞典和這裡的常規。除了上學我又開次了上班,每個禮拜上16小時班。我也是一個時間樂觀者,所以也另外加了一個遠程課程。 從二月頭我也開次了打泰拳和出健身房,所以我的時間表真的緊密。 但是我很享受忙碌的生活,在台灣我吃得太多東西和變得一點懶


我會盡我全力繼續在這裡分享我的生活細節!今天跟你們分享一些在台灣和亞洲的最後一段時間拍的照片

Sista kvällen innan Amanda lämnade Taiwan/ A last gathering before Amanda left Taiwan / Amanda 離開台灣的前一晚

Julmiddag och karaoke med mina fina vänner / Christmas dinner and karaoke with my beautiful friends❤️ / 跟我的朋友過聖誕節❤️

En perfekt kväll börjar spontant/ A perfect night starts spontaneously/ 美好的夜晚...

2016-12-18 17:51
Från Irvin

I fredags bestämde jag och snyggingarna ovan att vi skulle äta middag tillsammans och se vart kvällen leder oss. Det började med att vi strosade runt lite i Daan för att sedan råka hamna i restaurangen/Cafét ”Meet Up” med saftiga stek & burgare som serverar gott vin (!!!) Inte många ”vanliga” restauranger som serverar vin här i Taipei, eller inte vad vi har hittat i alla fall. Sedan hamnade vi på klubben ”The Beat” som var 10 meter (!) ifrån där vi åt utan vi visste om det haha! Natten slutade med att vi drog vidare till klubben ”Room18” för att heja på/joina/se vår grymma vän Philipp a.k.a DJPheel. Han drog igång klubben och vi hade en av våra bästa utekvällar!


This picture with my beautiful girls is from last Friday when we decided to eat together and then see where the night can lead us. We started with strolling around in Daan then we happend to end up in a restaurant/Café called ”Meet up” which had some juicy steaks & burgers aaand nice wine (!) Not many ”normal” restaurants here in Taipei serve wine, at least not what we have seen. We went to the club ”The beat” which was 10 meters (!) from where we had our dinner, but we did not know that. What a nice surprise :D The night ended up in club ”Room18” to cheer/join/see our awesome friend Philipp a.k.a DJPheel. He turned up the dance floor and we others had one of our best night out!


星期五晚上我約了我的美女朋友們去吃晚飯,沒有安排什麼特別。 在大安附近走了一轉以後找到一個很好的餐廳這一個餐廳主要的菜單是漢堡包還有牛扒,很好吃!吃完晚飯以後我們去了附近的一個酒吧。然後去了一間俱樂部,當晚是我們的朋友Philipp的表演/玩音樂時間。所以歡呼一下他很棒,我們也玩得很開心!

Representerar Sverige / Sweden represent / 瑞典的代表

Tyska skönheter / German Beauties / 德國的美女

KYOTO/ 京都

2016-12-05 17:45
Från Irvin



Kyoto var enligt mig mycket lugnare stad som hade mer kultur och välbevarande tempel och sevärdheter. Det var en stor kontrast till Tokyo men jag tyckte om det väldigt mycket också! Missa inte mitt förra inlägg;)


Kyoto was a more quiet city with more culture and well preserved temples and other attractions. It was a big contrast compared to Tokyo but I like it a lot too. Do not miss out my last post ;)


京都跟東京比起來平靜一點還有多一點保存完好的寺廟還有景點。兩個城市有很大的對比,可是我兩個城市也很喜歡。不要錯過我上一次的更新啊!

Kiyomizu tempel / Kiyomizu Temple / 清水寺

Fushimi Inari-taisha / 伏見稲荷大社

Vi gick inte hela vägen upp, vilket skulle ta 2-3 timmar fram och tillbaka. /We did not finish the whole trail since it would take us 2-3 hours and we did not have so much time/ 我們沒有走完整個,應為花兩三個小時會太長。

Någons önskning "Hoppas jag hittar en pojkvän snart". /Someones wish "I hope I will find a boyfriend soon". 有人的願望。。。哈哈笑死我了。

Sista dagen i Japan/ Last day in Japan / 在日本的最後一天

Första gånge vi inte tar selfie typ haha / Like first time we didn´t take selfie haha / 第一次沒有自拍哈哈

Kinkakuji tempel / Kinkakuji Temple/ 金閣寺

Kastade lite för många mynt i den byttan åt höger, kunde nästan inte få ihop de sista mynten till en cookie på flygplatsen hahaha/ Threw too many coins in the tub(?) on the right, so almost could not afford a cookie at the airport lol. 投了好幾個硬幣在右手邊的桶,失望願望成真啦。

Tyckte det var coolt med mitt efternamn 朱 där, förstod det som att det är där man får sitt "tempel-meddelande" förklarat. / I took this photo beacuse I thought it was cool that my family name 朱 is there. But I think it is here you get your explanation of your "Temple-message". 有我的姓在那裡所以拍了照,可是我想這裡是解籤的地方。

Sista gången vi käkar sushi i Japan och jag fick träffa ännu en nice person från Tübingen :D / Last time eating sushi in Japan and once again I got the chance to meet another person from Tübingen :D / 在日本的最後一餐,當然要再次吃壽司啦!又有機會再遇到Lasse的另外一個同學。

Min resa till Japan/ My trip to Japan / 日本旅遊

2016-12-05 16:51
Från Irvin

Vilken underbar vecka vi hade i Japan! Det var precis så fantastiskt som jag hade förväntat mig och allt jag kan säga är att 6 dagar var för kort. Jag vill definitivt åka tillbaka någon annan gång och se körsbärs-blomningen. Men Japan är rätt så dyrt att åka till och leva i, så jag får nog jobba lite först innan det sker :P Kort sagt så var en stor del av resan äta, äta och äta haha men det var även en del tempel och sevärdheter. Har tyvärr vart lite dålig med att ta bilder på maten vi åt men laddar upp det jag har (snap-kvalité på vissa). Jag fick även chansen att träffa Lasses vänner/klasskamrater från Tübingen och de var lika fantastiska som den japanska maten haha, ja det är en komplimang :D Stort tack till Alex som lät oss sova hos honom i Tokyo!


Vår plan var att vara i Tokyo fre-sön för att sedan ta nattbussen på söndag mot Kyoto och stanna där tills onsdag. Sent på söndagen åkte vi till stationen och var så redo för Kyoto! Vi började lägga in vårt baggage i bussen och visade vår biljett, men blev nekade! Busschauffören sa ”No no, tomorrow” och vi fattade ingenting… Det visade sig att vi (jag) hade bokat fel buss, skjut mig haha. Men en extra dag i Tokyo är väl bara ett I-lands problem, så det var bara att gilla läget och njuta av bonus-dagen :D

What a wonderful week we had in Japan! It was as amazing as I excepted and all I can say is 6 days stay was way too short. I will definitely go back to Japan another time to see the cherry blossom. But Japan is quite expensive to travel to and live in, therefore I will need to work a little before it happens :P In short our trip was alot of eating, eating and more eating haha but also some temples and attractions. Unfortunately I was not good with the food pictures during the trip but I will upload the ones I have (snap quality on some of them). I also got the chance to meet Lasse´s friends/classmates from Tübingen and they were as amazing as the Japanese food haha, and yes it is a compliment :D Many many thanks to Alex who let us sleep at his place!


We planned to be in Tokyo Friday to Sunday and then take the night bus to Tokyo on Sunday. So we went to the bus station Sunday night and was so ready for Kyoto! We started to put our luggage in the bus and then showed our ticket, but got denied! The guy said ” No no, tomorrow” and we did not understand what was going on… It turned out that we (OK, I take it Lasse, I did) booked the wrong bus haha I had ONE job. But one extra day in Tokyo is just a first world problem I guess, so we just enjoyed the bonus day in the amazing city.


在日本的一個星期很美好!跟我預期中一樣的那麼好,可是六天太短了。有機會我一定會再回日本,去看櫻花。可是去日本旅遊不便宜,所以要回瑞典工作一點才可以再去。 長話短說, 我們這個旅程包括了很多美食和旅遊地點。可惜我不是每一次吃東西也拍照,所以只有電話裡面質量差的照片跟你們分享。我在日本有機會遇到Lasse在德國的朋友/同學,他們很友善和帶了我們去吃好東西。


我們計畫了星期五至星期日在東京,然後星期日坐夜班車去京都。所以星期日我們去了巴士站,很興奮準比去東京。開心地顯示我們的巴士票的時候突然被拒絕。他跟我們說,不不不這是明天的。在失望還有困惑中我們不明白是什麼意思,可是發現原來我訂錯了車票。。。可是在東京多留一天也不太錯,所以我們沒有抱怨。





MEIJI SHRINE / 明治神宮

En liten önskning / A little wish / 小小的願望

YOYOGI PARK / 代々木公園

Någonstans i Shibuya, Lasse beställer kycklinghjärtan ;) / Somewhere in Shibuya, Lasse is ordering chicken hearts ;) / 在城市中,Lasse在餐廳訂雞心。

DAG 2/ DAY 2/ 第二天

Nära den kända "Tsukiji" fiskmarknaden / Near the famous "Tsukiji" fish market/ 在出名的築地市場附近


Såklart måste man testa "rikitig" sushi i Japan. Mager, medel fet och fet tuna, det var helt magiskt hur det smälte i munnen oh myyy... / Of course you have to try some "real" sushi in Japan. Tried some lean, middle fat and fatty tuna, it was amazingly good and it just litterally melted in my mouth, oh myyy.../ 來到日本當然要試試真的壽司啦。瘦,半肥還有肥的金槍魚也試了,在口裡直熔的感覺很好。

Dag 3 / Day 3 / 第三天

Tokyo Tower från långt håll och närmre håll / Tokyo Tower from long and short distance/ 東京鐵塔,遠距離和近距離

Statyer med söta små mössor längs vägen/ Statues with cute hats along the way / 沿路的雕像帶著可愛的帽子。

Asakusa Tempel / Asakusa Temple / Asakusa 寺廟

Middag med Tübingen gänget :D / Dinner with the Tübingen gang :D / 跟Lasse的同學吃飯

Bonusdagen i Tokyo / The extra day in Tokyo

Lasse passar på och testar Vending Machine/ Lasse uses the time to try the vending machine/ Lasse試一試在日本街邊到處也有的售貨機

Sista kvällen i Tokyo/ Last night in Tokyo/ 在東京的最後一晚

Nästa inlägg: Kyoto/ Next Post: Kyoto/ 下一章節: 京都