RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-10-22 20:14:10

ElinTroedsson blogg

ElinTroedsson blogg på Nouw

Höstlov, praktik, föreläsning mm

2018-11-16 11:49
Från ElinTroedsson

Hejsan svejsan! Nu var det sådär alldeles för länge sedan igen, har hänt mycket roligt på sistone som jag måste berätta om!

Eftersom det var drygt en månad sedan jag skrev något här sist så måste jag gå tillbaka och se vad jag gjort sedan dess, först och främst har jag kört ännu fler licenslopp, hela 8st har jag hunnit köra, från olika spår & med olika hästar.

Jag har även jobbat ytterligare en helg hos Robert Skoglund i Sundsvall vilket är väldigt roligt, dels för att han har så mycket kallblod, jag som knappt hade rört ett kallblod innan jag kom till Wången, det skiljer sig endel mot varmbloden och jag tycker att det är en fördel att kunna hålla på med båda, det är även kul att få vara ute och träffa och lära känna nya människor.

Vecka 44 hade jag höstlov så då kom mina föräldrar kom upp 2 nätter och hämtade med mig hem. På höstlovet var jag mest hemma och försökte spendera så mycket tid som möjligt med nära & kära, hade en körlektion på körskolan & så åkte vi även på en liten Stockholm trip med familjen bodde på hotell, shoppade, åt middag & gick spökvandring i gamlastan, mysigt!

Veckorna därefter v.45-47 befinner jag mig faktiskt i Karlstad närmare bestämt på Lökene då jag har praktik hos Stall Goop! Jag har varit där i 2 veckor nu, har fått köra jättefina hästar, varit med hos veterinären & åkt på trav och selat ut på både Färjestad & V75 på Eskilstuna, det är nog praktiken som är det allra bästa med Wången. Eftersom vi har så pass mycket praktik hinner vi vara med ute i många olika stall och lära oss & knyta kontakter!

Att jag just valde att åka till Goop har varit en dröm sedan jag var typ 10år och började med det här, både Olle & Björn är ju två av dem allra största inom svensk travsport och de man såg upp till som liten och än idag givetvis! Så att åka hit har aldrig varit någon tvekan, jag trivs superbra, så mycket fina hästar, trevlig personal & träningsupplägget, rutinerna passar mig suveränt!

Eftersom jag var kvar på praktiken och hjälpte till förra helgen åkte jag faktiskt hem denna helgen tor-lör för att framförallt se Johan Lindbergs & Stefan Hultmans turné komma till Lindesberg igår kväll! De var superbra, Johan pratade om Pegasus, vart vi står idag i travsporten & vad som måste göras för att ännu fler ska bli delaktiga i vår fantastiska sport & Stefan delade öppet med sig av hela sin karriär med både skratt & gråt nära tillhands! En fantastisk kväll med andra ord!

Tipsar er som ännu inte sett dem att ta chansen, precis den motivationen som behövdes i November mörkret, nu blickar vi framåt mot sista praktikveckan & därefter nya utmaningar tillbaka uppe på Wången igen. Kram!!

Blandade bilder ifrån senaste tiden, ifrån vänster, en bild ifrån Instagram där man fäst ett rosa band i en rosa brösta för att uppmärksamma rosa bandet i oktober, pizza från vapiano i Stockholm, 2 söta ungston jag tog hand om hos Skoglund, bilder från stall Goop, jag kör I Love Paris på bilden & selade ut Jula Extreme på V75 lördag & Ronzon face på Färjestad fredag som dessutom vann! Och sista bilderna ifrån Johan & Stefans föredrag!

Jobbhelg & licenslopp

2018-10-06 10:19
Från ElinTroedsson

Hej på er! Ytterligare 2 licenslopp är avklarade så nu har jag alltså kört mina 4 första av dem 15 licensloppen man ska köra för att få körlicensen. Det är så himla roligt & jag vill bara ut och köra lopp med en gång!

Förra helgen jobbade jag hos Stall Robert Skoglund, blev upphämtad på tågstationen i Sundsvall och hängde med dem på travet på Bergsåker, de hade två hästar ut som bägge vann sina lopp, den ena, Höstebo Elis startade i ett försök & final lopp och var 2a i finalen, bra facit!

Jag jobbade själv både lördag & söndag och tog hand om deras närmare 30hästar blandat både varmblod & kallblod, mycket att göra men eftersom jag var själv var det ganska lungt & jag kunde arbeta i min egna takt.

I tisdags när vi hade fortkörning på schemat började det att snöa när vi körde ut ifrån stallet, 2 oktober, helt galet! Hemma kommer ju snön knappt ens till jul, även om det försvann igen så märks det ändå att vintern inte är allt för långt bort.

Igår var jag in på travet en sväng, inga bekanta som hade starthästar, skolan hade en till start som blev först utan pengar & 2 i premieloppet så jag hängde mest med några klasskompisar, shoppade & kikade på travet. I helgen tar jag hand om en häst åt en kompis igen, vilket jag gör mer än gärna så i eftermiddag ska jag ut & köra honom i sandbacken, en lugn helg med andra ord! Hoppas ni alla får en fin helg, kramar!!

Har inga färska bilder så det får bli en bild på Orantes inför ett licenslopp & Alina på vår sista ridtur innan hon gick över till 3ornas stall.

Licenslopp & Trottingmasters

2018-09-21 12:46
Från ElinTroedsson

Orantes <3 nedanför hittar ni oss andra invändigt.

Mycket har hänt sedan senast! Jag har kört mina två första licenslopp med storhäst, alltså vilken häftig känsla! Jag har längtat i så många år efter att ta storhästlicensen och nu är jag äntligen en liten bit på väg. Det är ju trots allt det här man har kämpat för och suttit och drömt om när man tränat ponnysarna, att en vacker dag få börja köra licensloppen med storhäst. Jag körde min passhäst Orantes ifrån spår 2 på start i bägge loppen, det första förra fredagen och de andra i förmiddags.

I söndags var det UET Trottingmasters final på Östersunds travet, mycket fina hästar och ett ruggigt lopp blev det! Riktigt häftigt att få se Readly Express och Propulsion mötas, världens kanske två bästa hästar. Readly Express fick ett tufft lopp ute i tredjespår sista varvet så han kunde tyvärr inte seger strida men Propulsion gjorde ett hiskeligt lopp och tog välförtjänt hand om segern.

I helgen tar jag hand om en kompis häst, kallblodet Min lilla kompis som förövrigt startar på Östersund på Torsdag och nästa helg ska jag troligtvis åka och jobba hos Robert Skoglund, mycket kul på gång. Tiden flyger iväg och vi har redan hunnit gå i skolan i 4 (!!!) veckor, jag börjar fundera på praktik då vi efter höstlovet ska ut och praktisera 3veckor, har ni några tips på vart jag borde åka, får ni gärna kommentera, jag vill helst åka överallt haha! Hoppas ni får en fin helg, kramar!

Uppdatering

2018-09-09 15:13
Från ElinTroedsson

Halloj! Ännu en skolvecka är förbi & det känns som att tiden bara flyger iväg, nu börjar man komma in i alla rutiner igen och plugget har dragit igång på allvar.

Denna vecka har jag haft jour i hippologstallet (vuxenstudenternas stall) där de flesta starthästarna står. Jag har även fått bekanta mig med orantes, min & Mollys blivande passhäst som vi kommer att sköta om tillsammans när 3orna kommer tillbaka från sin praktik och Alina går över till deras stall. På bilden nedan hittar ni mig & Orantes i ledningen.

I torsdags vann en av mina gamla passhästar hos Reijo, Red White N Blue, andra starten sedan ett kortare uppehåll, roligt värre!
En ridtur till skolansbete har också hunnits med för att säga hejdå till skolhösten & trotjänaren Orrient som efter 15år på Wången ska ut på nya äventyr som turridningshäst.
Nästa söndag är det dags för Trotting Masters på Östersundstravet ser så mycket framemot helgen! Verkar som att det kan bli ett riktigt topplopp, spännande när startlistan kommer imorgon!

Tillbaka i skolbänken

2018-09-02 18:36
Från ElinTroedsson

Halloj! Sommarlovet är nu över och jag är tillbaka i skolbänken igen, första veckan har varit lite rörig, mycket nytt och en hel del förändringar men jag ser förväntansfullt framemot mitt andra år på Wångens travgymnasium. Nu kommer vi att läsa fler häst kurser förutom körning/ridning läser vi både djurvård & hästkunskap, vi läser givetvis även vanliga gymnasiegemensamma ämnen som t.ex svenska, matte, engelska (dessa 3 krävs för att bli behörig högskolestudier) utöver det läser vi även historia, biologi & idrott.

Jag har blivit tilldelat en ny passhäst tillsvidare, 3års stoet Alina, en Menhammars uppfödning efter Donato Hanover, en stor dam med mycket humör och egen vilja. Jag kommer att sköta henne en månad, medans 3orna är på praktik då holn förmodligen kommer att gå över till deras stall senare.

Nu när skolan är igång igen och hösten närmar sig med stormsteg måste jag även passa på att sammanfatta min sommar, vilken sommar det blev alltså! Fastän jag har jobbat hela 7 veckor, vilket i efterhand kanske blev lite väl mycket med tanke på att jag bara var hemma knappt 4 veckor men men sommaren har bjudit på mycket av det allra bästa, trav såklart! Jag har sett både elitloppet, stochampionatet & jubileumspokalen live. Jag har jobbat hos två av Sveriges bästa travtränare Svante Båth & Reijo Liljendahl (båda mina praktikplatser under första läsåret på Wången)

Jag har fått köra hästar som bland andra Nadal Broline & haft både Calamara's girl, Global Welcome & Lightningsky som passhästar. Jag har lärt mig massor med nyttig kunskap hos Reijo och Svante och fått mycket fortkörningsrutin på både rakbana, sandbana, rundbana och i backe. Förutom det har jag försökt se på så mycket trav som möjligt, flera tävlingstillfällen på hemmaplan däribland både v86 & nationaldagstravet, jag har både jobbat & varit publik på Fornaboda och några enstaka tävlingsdagar på Solvalla och Eskilstuna har också hunnits med. Nu blickar jag framemot en höst med nya utmaningar på Wången och framförallt att påbörja licenskursen för storhäst, vilket jag längtat & drömt om i flera år, hoppas ni också får en fin höst. Kom ihåg att höra av er på mail: [email protected] vid frågor, tips & blogginspiration, kramar!

Ett gäng blandade bilder från sommarens äventyr som ni säkert redan sett här & en bild på min nya passhäst Alina.

Sommarjobb Reijo Liljendahl

2018-08-19 10:58
Från ElinTroedsson

Och där var sommarens 4 sista jobbveckor över, det har varit långa arbetsdagar, tidiga morgnar & sena kvällar men samtidigt otroligt givande & roliga dagar där jag fått lära mig massor. Jag tar med mig många fina minnen & mycket nya erfarenheter från Julmyra och Stall Reijo Liljendahl. Jag Tänkte berätta om mina veckor hos Reijo nu när jag är hemma igen och har tid att skriva.

De två första veckorna hade jag 8 passhästar som jag ansvarade för, den tredje veckan jobbade jag extra, framförallt som körhjälp så den veckan var något lugnare eftersom jag nästan enbart körde, det blev att man körde ca 7 hästar om dagen, varierat både fortkörning & motion med både 2åringar & starthästar. Det var både nyttigt och roligt att få köra så mycket olika hästar! Den sista veckan hade jag återigen 8 nya passhästar.

Jag körde jobb med hästarna på både rakbanan, sandbanan, rundbanan & i backen. Vid ett tillfälle körde jag till och med sulkyjobb på banan tillsammans med Reijo, gissa om jag va nervös!? Det var sjukt häftigt, något man bara vill göra igen, igen & igen! Ser såå mycket framemot att börja licenskursen till hösten.

Jag var med på trav på Solvalla vid två tillfällen, förra tisdagen selade jag ut Kashmary Knight i lopp 6, V64-3, en Scarlet knight dotter med närmare 400000kr på sig innan loppet, den milstolpen passerades när hon tog sig i mål som 3a efter att gått i dödens nästan hela sista varvet så det blev lite stumma ben tillslut. Stallets andra hästar Mrs Lindy & Mellby Emeralds blev också 3a respektive 5a under kvällen, så vi åkte hem nöjda.

En häst som blev lite av en favorit var Exclamation Mark som jag skötte om de två första veckorna, liten som ponny fast med ett hjärta utav guld ❤️ Jätteroligt att han dessutom vann V75 på Rättvik, under tiden jag tog hand om honom, var tyvärr inte med då jag jobbade helg på gården men vi jobbade in honom på liven & igår följde han upp med ännu en ny V75 seger! Fantastiska häst!

Men den absoluta höjdpunkten under dessa 4veckor som jag håller allra högst var givetvis att få sela ut passhästen Mrs Lindy i Berndt Lindstedts lopp på V75, under Jubileumkvällen på Solvalla som även hon gick och vann! Det var fruktansvärt kul att få vara med om och vara en liten del utav särskilt en sådan kväll, fina minnen som jag definitivt inte lär glömma i första taget!

Mrs Lindy!!!
Det här med bilderna måste jag bli bättre på, tar alldeles för lite bilder, från vänster Exclamationmark ute på joggingtur, Mrs Lindy blir bortskämd med spa efter V75 segern, Kashmary knight Påväg mot Solvalla & Lightningsky på sista bilden.

Stochampionatshelgen

2018-07-29 18:19
Från ElinTroedsson

Hej på er! På tok för dåligt uppdaterat här, men varken tid eller ork till att skriva har funnits på sistone, dåliga bortförklaringar.

Jag & Emilia, en kompis från Wången har jobbat vår första vecka hos Stall Reijo Liljendahl, långa men mycket givande dagar & superfina passhästar! Vi har jobbat från ungefär 04:30-17:00 senaste dagarna så vi har varit jättetrötta när vi slutat, men det är iallafall roligt & väldigt lärorikt. Egentligen är man ju ganska lyckligt lottad som får jobba med det bästa som finns, travhästar! Inte många jobb där man både kan kombinera sitt stora intresse, få betalt & dessutom lära sig mer samtidigt.

Idag är vi iallafall lediga, inget inplanerat utan bara ta det lungt och ladda batterierna för en ny vecka.

Förra helgen var jag med pappa & lillebror på Axevalla och Stochampionatshelgen, trippeltravet, en av sommarens bättre helger, även om vi iår bodde på hotell istället för campingen då vi var så sent ute och boka. Topptävlingar & strålande sol! Träffade även några saknade vänner där, bra helg helt enkelt!

Lunch trav

2018-07-17 23:33
Från ElinTroedsson

Tillbaka i Sverige igen & värmeböljan sitter i! Här hemma har det varit otroligt varmt i flera veckors tid, det går knappt att vara utomhus för att det är så himla varmt. Inte nog med att det är så fruktansvärt varmt det leder ju även till torka, höbrist & i värsta fall svält för olika betes djur, det är skrämmande & även skogsbränderna. Just nu längtar jag faktiskt efter vinter & snö.

Idag var det lunchtrav på hemmaplan i värmen, jag jobbade i vanlig ordning, Mellby Gladiolus en av gamla passhästar från Svante Båths stall i Sundsvall vann karriärens första seger i tredje försöket!

Under tävlingsdagen fick man även en påminnelse om hur skört livet är och hur viktigt det är att ta vara på livet & njuta.

Till helgen väntar Stochampionatet & Axevallas årliga trippeltrav, det blir andra gången jag är där, jag var där ifjol pappa & lillebror och campade med husvagnen, i år blir det hotell men tradition har det allt blivit!

Måndagen därpå börjar jag jobba hos Reijo Liljendahl på Julmyra vilket jag verkligen ser framemot, ska bli roligt att se hur 1-åringarna jag körde på praktiken i höstas har vuxit & utvecklats och träffa hästar och personal igen.

Ha det bra, vi hörs!

I brist på hästbilder får ni nöja er med två bilder från semestern i Danmark, vi hittade en strand med palmer & vit strand riktig utomlandskänsla!

Upploppet är vårt

2018-07-10 16:26
Från ElinTroedsson
Halloj! Nu har jag varit ledig i drygt en vecka och det börjar ärligt talat att klia i fingrarna efter att vara i stallet & köra häst igen! I veckan har jag mest umgåtts med nära & kära, var på v86 i onsdags på hemmaplan, fint väder, mycket folk, nytt publikrekord på Fornaboda & fina lopp. Fortune Mearas, en av mina passhästar från Stall Båth i Sundsvall startade, fick ledningen men galopperade tyvärr framåt sista sväng.


Jag har även fixat nytt pass, klippt mig & blekt slingor & bokat min första körlektion! Har övningskört endel när jag varit hemma på loven men tanken på att det faktiskt bara är 9 månader tills jag fyller 18år och ska ta körkortet är lite skrämmande. Särkilt när jag inte är hemma så ofta & kan träna. Samtidigt vill jag gärna ta körkortet så fort som möjligt så man kan röra sig lite friare uppe på Wången eftersom Wången ligger mittemellan Åre och Östersund så är det är 5mil åt vardera håll.

Den här veckan hänger jag för övrigt i Danmark, min lillebror spelar handbollscup här så vi åkte ner hela familjen och gör det till vår sommarsemester, jag har själv spelat handboll i många år men jag slutade för 2år sedan för att kunna satsa helhjärtat på hästarna & travet. När man kom upp i ålder funkade det inte längre att kombinera de olika intressena när det blev träningar & matcher var och varannan dag samtidigt som jag körde både travskolans ponnys (där jag även var ledarassistent) & körde en ponny åt några bekanta. Jag fick helt enkelt välja, och valde bort handbollen för travet ett val jag aldrig ångrat men det är roligt att vara här och se sin lillebror utvecklas & satsa på det han gillar mest.

Avslutningsvis har jag ett tips till alla er andra travälskare som kanske börjar få hästabstinens på semestern! In och Lyssna på Mattias Spantes podcast "Upploppet är vårt", här hittar ni premier avsnittet med Rikard N Skoglund: 

https://upploppetarvart.podbean.com

Eller sök på "upploppet ar vart" på facebook & instagram. Ha det bäst, kram!

Jobb Stall Båth

2018-07-01 21:59
Från ElinTroedsson

Då har jag äntligen sommarlov & semester i 3 hela veckor innan jag åker & jobbar hos Reijo Liljendahl på Julmyra! Det har varit 3 roliga veckor hos Stall Båth i Knivsta, jag har fått köra jättefina hästar & haft flera stjärnor som passhästar men det finns inget bättre än att få komma hem och umgås med familj & vänner särskilt när man är hemma så sällan då gäller det att ta vara på tillfällena.

Calamara´s girl som jag tog hand om de första 2 veckorna blev 2a i sitt försök till stosprintern i måndags så hon startar i finalen nästa helg! Denna vecka har jag haft nya passhästar, blandandra självaste Global Welcome!!! Det har varit otroligt häftigt att få ta hand om en sådan bra häst, han är verkligen en speciell individ & att få vara med i förberedelserna inför E3-finalen är stort, riktigt stort även om det tyvärr inte gick som förväntat så fick han ändå med sig en 4a, 111 000kr & en 1,3 sekunders sänkning, tacksamt att få sköta & ansvara för så fina individer!

Måste även passa på att gratulera Svante Båth till 2000 tränar segrar genom att Attraversiamo vann E3-finalen som var Svantes 12:e E3-seger, häftigt!

Tyvärr blir det ingen Kanada resa för mig just nu, som ag berättade i förra inlägget blev jag tillfrågad att åka till Kanada och arbeta i ett stall, det hade givetvis varit otroligt häftigt & det känns jätteroligt att jag blivit tillfrågad men det är väldigt omständigt att få arbetsvisum där om man är under 18år, det finns även en risk att bli hemskickad igen i tullen om man inte är myndig och jag vill samtidigt inte missa massor i skolan och utbildningen så det känns lite avlägset men självklart är jag fortfarande intresserad när jag har åldern inne och att eventuellt åka dit under en praktikperiod, det vore en otrolig möjlighet!

Under de närmsta veckorna kommer jag försöka att uppdatera er så gott det går men då jag kommer åka till Danmark en vecka och inte längre har någon egen ponny att vara hos så kommer jag inte ha så mycket häst & travrelaterat att dela med mig av men jag ska försöka lägga upp inlägg med tips, utrustning mm & när jag är på trav, ha en fin sommar & njut, det ska jag göra kramar!

Djorkaeff sisu laddar inför intervaller, en av mina 8 passhästar andra veckan
Welcomes utrsustning inför E3-finalen igår
Global Welcome hur läcker är han inte!
Christer påväg till debuten i Bollnäs som resulterade i en 6a