RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-03-19 14:40:31

Jenjen

jenjen blogg på Nouw

PLUGGA UTOMLANDS 101

2019-03-19 11:52
Från jenjen

Jag har märkt att det finns ett antal som gärna vill veta mer om hur jag gått tillväga för att studera utomlands och jag tänkte vara så snäll att dela med mig av lite tips och råd kring hur jag gjorde. Hoppas att detta kommer att underlätta hela processen för er som också har tankarna på att plugga i ett annat land!

För min egen del har jag aldrig riktigt haft ett intresse av att plugga på ett svenskt universitet. Inte för att det skulle vara något fel på utbildningen där hemma, utan mer för att någon utbildning i Sverige aldrig riktigt har tilltalat mig. Och så den lilla detaljen att jag helt föll för Australien när jag var här 2017, gjorde att jag började kolla in lite olika utbildningar lite runt om i landet.

Först och främst vill jag starkt rekommendera att ta hjälp av en studievägledare som har direkt kontakt med skolan som du vill plugga på. Jag tog hjälp av STUDIN som liknar STS Study Abroad, Blueberry och Kilroy. Rådgivningen är oftast helt gratis och du behöver endast betala en avgift om du skulle avbryta ansökan när du redan blivit antagen.

Hitta din utbildning är steg nummer två. Inte lika lätt som det låter kanske, och jag var verkligen inte helt hundra när jag sökte in. Men att sätta sig och skriva ner mål med karriär, livsstil och framtidsplaner underlättar verkligen. Jag var helt säker på att jag ville bo vid stranden tex, så för mig kändes Sydney som ett rätt självklart val. Sedan valde jag en Business-utbildning med inriktning Event Management på en skola som är lite mer praktiskt lagd, då jag kände att det skulle kunna lägga en bra grund för ett jobb som jag skulle vilja ha i framtiden. Gör research på skolan och kolla vad tidigare elever sagt och se om det resonerar med dig!!

Hela ansökningsprocessen går rätt smidigt så fort du valt vilken skola och utbildning du vill söka till. Studievägledaren hjälper dig med steg för steg vad du behöver skicka för dokument. För min ansökan krävdes ett CV på engelska, ett personligt brev som förklarade varför jag valt att ansöka till just denna utbildning, kopia på pass och en översättning av mina betyg. Ju längre in i ansökan du kommer börjar du din visumansökan, fyller i massa dokument, fixar försäkring osv. Vet att vissa utbildningar kräver en audition eller intervju. Men allt detta får du hjälp med!

Dem flesta studier utomlands är CSN berättigade men har ett tak på hur mycket du får låna. Jag har haft turen att få studiestöd för hela min Bachelor på tre år, men det beror helt på vilket universitet du vill plugga på. Jag vet att TAFE, en skola som erbjuder många praktiska utbildningar runtom i landet, är relativt billigare, men erbjuder kanske inte samma nivå på utbildning som UNSW i Sydney tex. Jag pluggar på ett universitet som heter APM College of Business and Communication, vilket är en mindre skola som också är lite mer praktiskt lagd. Jag trivs bra även om det kanske inte är den "college-känslan" jag trodde att jag skulle ha. Det beror helt enkelt på vad man vill ha ut av sin utbildning!!

Tänkte även passa på att nämna boende och kostnader i detta land. Ibland har skolan möjlighet att erbjuda studentboende i korridor tex, men oftast tror jag att man får hitta en lägenhet eller rum själv. Ett stort tips är att gå med i Facebookgrupper som "Svenskar i Sydney" för allmänna tips kring hur saker fungerar osv samt annonser kring lediga rum i lägenheter. Kostnaderna här är ungefär samma som Sverige, men hyran däremot är väldigt hör i jämförelse och samma med kollektivtrafik. Därför är det viktigt att spara spara spara för pengar kommer att gå åt vare sig man vill det eller inte.

Och för att runda av så vill jag säga att det kommer vara en omställning. Att flytta till ett nytt land utan att känna någon är tufft, det är bara så det är. Men det härliga är att det på något sätt, hur tungt och jobbigt det än känns ibland, alltid slutar helt sjukt bra. Minnen för livet och massa erfarenheter. "Everything you want is on the other side of fear". Och det är så vi växer hörrni.

Hoppas detta var till hjälp för någon, det gäller att tänka ett steg i taget då det är mycket papper som ska fyllas i och kopieras och en himlans planerande kring försäkringar, visum och boende. Det mesta löser sig! Överväger du att plugga utomlands- gör det. Det är en erfarenhet som inget annat, och är riktigt fint på ett CV..

PUSS PÅ ER <3

UNI LIVET │ FLYTT TILL BONDI

2019-03-03 03:27
Från jenjen

Hörrni. Uppdatering från down under. Nu har vi varit i detta underbara landet i snart en månad (!!) , och jag kände att det krävdes en liten update, så att ni vet att jag lever.

Mycket har hänt den senaste tiden. Skolan har dragit igång, jag har äntligen fått ett jobb, och idag flyttar jag till Bondi!! Jag satte mig ner och försökte skriva ett inlägg här om veckan, skulle i princip trycka på publicera när jag råkar radera hela inlägget... välkommen till mitt liv hahaha.

Hursomhelst, skolan. Det har gått en vecka men det börjar redan bli massa plugg och jag har börjat inse att jag knappt kommer ihåg hur man gör haha. Det som är skönt är att jag endast har lektioner 9 timmar i veckan och pluggar sen självständigt vid sidan om vilket passar mig sjukt bra. Just nu läser jag tre kurser som täcker grunderna i företagande och marknadsföring ungefär. Väldigt intressant faktiskt och tror nog att jag kommer kunna trivas med denna utbildning! Det är en rätt liten skola och det är rätt skönt då det finns mer utrymme för varje elev. Och så ligger ju skolan precis vid Harbour Bridge såå man lever ju fint nu.

Jag har jobbat en vecka nu på franskt bageri i Bondi. Jobbar lite extra för att ha råd med livet här och trivs superbra. Så det är ju toppen att jag flyttar till Bondi Beach idag så har jag allt jag behöver där. Har verkligen saknat Bondi, och nu ska jag flytta in i denna fina lägenhet vid gränsen till North Bondi med utsikt över stranden. Dröm. Lägger upp lite bilder sen när jag har landat.

Så livet är gott mina vänner. Lite oklart till och från bara för att det är så mycket nytt och ibland är jag inte helt säker vad jag håller på med men jag är liksom nöjd ändå. Sydney är helt klart för mig.

Saknar er alla där hemma jättemycket men det är nog inte så långt tills vi ses igen!!! Sålänge får ni en bildbomb från Sydney och veckan jag och Luiza spenderade i Byron Bay. PUSS OCH KRAM

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

You guys. Here´s an update from down under. So now I´ve been in this amazing country for almost a month (!!) , and I felt an update was well needed, just to let you know I´m alive and well.

A lot has happened over the past weeks. School has started, I´ve finally gotten myself a job, and today I´m moving to Bondi!! I sat down the other week and wrote this post and was just about to press 'publish' when I accidentally delete the whole thing... welcome to my life hahaha.

Anyways, uni. It´s only been a week but I´ve already got so much studying to do and I´m starting to realize that I barely remember how to actually study haha. The good thing is I´ve only got class 9 hours a week and do most of my studying indepentently on the side which suits me really well. At the moment I´m taking three subjects which covers the fundamentals of business and marketing basically. It´s actually very interesting and I think I might enjoy these courses! The university itself is pretty small but I think that´s a good thing since it gives more room for help for each student. And just the fact that the school is located next to Harbour Bridge I mean...?? I´m living the good life here.

I´ve been working at this French bakery in Bondi now for a week. I´m working part time just to afford the Sydney life, but I really like it there. So it´s really a good thing that I´m moving to Bondi today so that I´ve got everything I need at one place. I´ve really missed Bondi, and now I´m moving to this really nice apartment near North Bondi overlooking the beach. Pretty much the dream. I´ll post some pictures of it once I´m there.

So life´s is good my friends. A little bit unsure sometimes just because everything is so new, but I guess I´m pretty happy with life in general at the moment. Sydney is definitely my place.

That´s all for this time. LOTS OF LOVE


Sydney bound

2019-01-28 08:41
Från jenjen

Nedräkningen har officiellt startat. Den 5e februari flyger jag återigen till Sydney, denna gång med underbara Luiza. Planen är att plugga en utbildning som heter Event Management. Det ska bli så kul att börja plugga igen äntligen, och särskilt något som intresserar mig. Men hur länge jag blir kvar får vi se. Det kan bli ett år, det kan bli tre.

Hoppas på att bli bättre på att skriva på bloggen så att ni alla hemma i Sverige kan hålla er uppdaterade! Kan inte vänta på 30+ och sol och 10 min till stranden. Hur mycket närmre drömmen kan man komma?

8 dagar till avresa- vi hörs när det närmar sig mina vänner <3

Det är förresten några som frågat mig lite hur man förbereder sig för en sån här resa, vare sig det är en flytt för att studera utomlands eller en längre resa i ett annat land. Ett stort tips är att inte lägga ner alltför mycket tanke på detaljerna, det mesta löser sig när du väl är där nere. Men om intresset finns skriver jag mer än gärna ett inlägg om hur man lägger upp planering och vad som är viktigt att tänka på innan avresa!! Let me know xxx

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................

For all my English speaking friends (didn´t forget about you)!

The countdown has officially started. February 5th I´m finally going back to Sydney, this time with one of my best friends. This time I´m heading over to study Event Management. I´m so excited to study again, especially when it´s something I find interesting and fun. We´ll have to see though how I long I´m staying for this time. Could be one year, could be three.

Hopefully I´ll be better at keeping everyone, especially family and friends back home, posted on the life in Sydney through this blog! Can not wait for 30+ degrees and sun and a 10 minute walk to the beach. Don´t think I´ll get any closer to living the dream than that?

So 8 more days until we´re on the airport.. speak soon friends <3 xx


En kvinna och hennes morgonkaffe

2018-12-02 21:27
Från jenjen

Glad första advent fina människor <3 hoppas ni fick äta en lussebulle eller två. Hade den mysigaste morgonen med småkusinerna på besök, framför teven med årets julkalender och god frukost.

Det har verkligen blivit viktigt för mig på senaste tiden att ha morgnar där jag får ta min tid på morgonen och liksom hinna dricka en till kopp kaffe eller ta en dusch, eller kanske snooza några gånger om det är en sån dag. Och det är så himlans skönt att ge sig själv dem extra 2-3 timmarna. Morgonen sätter ju verkligen starten för dagen så det kan göra så himla mycket! (bildbevis nedan på just en sådan morgon)

This morning we celebrated the first "advent" in Sweden, the first out of four Sundays leading up to Christmas. I had the best morning with my younger cousins visiting, in front of the TV watching this year´s Christmas tv-series and having breakfast.

It´s really become so important for me lately to give myself days where I get to take my time in the morning. Maybe have another cup of coffee or have a shower, or maybe even snooze a couple of time if I feel like it. It´s just so nice to let myself have those extra 2-3 hours. How you create your mornings really makes up the whole day, and therefore morning rituals can be so important! (photo evidence below from a morning just as described)

Cinnamon Roll Bliss balls

2018-11-28 14:57
Från jenjen

En kanelbulle i en tugga var min vision för dem här små bollarna. Resultatet blev en kombination av nötkräm blandat med Icas pepparkaksdeg, med andra ord rätt okej men inte så värdig namnet Cinnamon Roll Bliss balls.

Älskar du nötkräm och pepparkaksdeg så är det här receptet för dig! Glutenfria och veganska, receptet hittar du här. Jag valde att dubblera mängden kanel och slänga i lite kardemumma också för att få lite mer kanelbullesmak. Och har du inte tid att googla "collagen peptides" så fungerar det att ersätta med mandelmjöl.

Ha en fin kväll vännerna!!


My vision for these bliss balls was a cinnamon roll in one bite. The outcome was more of a combination between nutella and store bought gingerbread dough, in other words pretty good but not really worthy the name Cinnamon Roll Bliss balls.

So if you love nutella and gingerbread dough, this recipe is for you! Gluten free and vegan, you´ll find the recipe here. I chose to double the amount of cinnamon and add some cardamom to give it a more cinnamon roll flavour. I replaced the collagen peptides with some more almond flour.

Have the best day my darlings!!


Raspberry Bombs

2018-11-23 19:26
Från jenjen

Nästa gäst är dessa underbara hallonbomber. Första gången jag testar såna här rawbollar på fryst frukt, men resultatet blev helt okej. Receptet kommer här, och personligen skulle jag använda lite fler dadlar och mindre mängd frysta hallon då resultatet blev lite smaklöst för min del. Kanske lite agavesirap för att söta till det, eller nåt nötsmör för att göra dem lite fylligare. Men helt värt att prova detta recept, superlätt att bara slänga ihop! Kram på er <3


Next up are delicious these raspberry bombs. It´s the first time I try making raw balls on frozen fruit, but the result was alright. The recipe is here, and presonally would add more dates and add less frozen raspberries since the end result was a bit bland to my taste. Maybe try add some agave syrup to sweeten it up, or maybe some nut butter to make them more creamier and richer. But still totally worth trying out this recipe, super easy to prepare for a quick snack! lots of love <3


Caramel Cheesecake Bliss balls

2018-11-21 10:41
Från jenjen

En cheesecake kommer i alla olika storlekar och former. Det här Caramel Cheesecake Bliss balls och den första rawbollen som får bli introducerad i den här mini rawboll-serien. OBS dessa recept är inte mina egna, även om jag justerade dem litegranna i processen. Du hittar originalreceptet här.

Dem här cheesecakebollarna kan göras veganska och glutenfria och dem är så lätta att göra. Lägg i alla ingredienser i en matberedare och när allt är väl blandat, formar du degen till bollar. Jag valde att doppa några i smält mörk choklad och några i kakao och riven kokos. Get creative! Dem här bollarna är verkligen nyttiga cheesecake himmelen.

Följ min insta @jennifersallstrom för mer recept och bilder <3

Let´s just say a cheesecake comes in all sizes and shapes. This is the Caramel Cheesecake Bliss ball and the first rawball to be introduced in this mini rawball series. DISCLAIMER I did not create these recipes, altough I did adjust them a little bit to my taste. You´ll find the original recipe here.

These cheesecake balls can be made vegan and gluten free and they´re so easy to make. Basically just pop all the ingredients in a food processor and once mixed well, shape into balls. I chose to dip a few of them in melted dark chocolate and some in cacao and shredded coconut. Get creative! These are really the healthy crunchy cheesecake heaven.

Follow my instagram @jennifersallstrom for more recipes <3

Daydreamin'

2018-11-13 09:38
Från jenjen

Sitter och drömmer mig tillbaks till Australien denna tisdagsmorgon. Borde kanske jobba eller plugga men sitter och kollar igenom alla fotoalbum istället. Prioriteringar ni vet.

Förhoppningsvis kan jag sätta mig på ett plan till Sydney nästa vår, ska reda ut tankarna i mitt huvud bara, komma på vad jag vill och inte vill göra. Men ska jag vara ärlig är allt jag behöver just nu lite värme och sol och en drink på en bar.. haha

Bildbevis på ett underbart land

The world is on fire

2018-11-12 21:35
Från jenjen

Jag vaknade till en sinnessjuk soluppgång några helger sen. Det tog några minuter innan den var borta och himlen mest var rosa bara. Sen gick jag in och drack en kopp kaffe och livet kändes väldigt bra.

Och det slog mig liksom, att ett meningsfullt liv kanske inte måste innehålla massor av framgångar och bedrifter? För visst finns det stora ögonblick i våra liv som är omöjliga att glömma och som formar vår framtid. Men frågan är om det är dem stunderna som räknas, eller om en soluppgång på trettio sekunder kan vara lika meningsfull?

Framgång kanske inte behöver vara lika med lycka. Det känns som ett så vanligt fenomen i dagens samhälle att direkt efter gymnasiet ska vi hitta drömutbildningen och klättra på karriärstegen för att nå det optimala livet. Men det känns som att vi ibland strävar och väntar på att bli superlyckliga när vi väl når dit vi vill, att vi kanske glömmer bort att vara tacksamma och lyckliga för ett liv som är ganska vanligt?

Sådär, några måndagstankar till er kompisarna

Back to basics

2018-10-01 14:35
Från jenjen

Ibland känns livet överväldigande. Det är roligt på något sätt hur jag, kanske som många andra, gör livet svårare än det behöver vara, egentligen är det ju bara att leva. Men vissa dagar känns det som om det finns alldeles för många beslut att ta och alldeles för många vägar att välja. Jag tror verkligen på att lita på att allt har sin tid, att det inte går att stressa fram något utan vi får leva livet en dag i taget. Och jag tror också på att varje dag formar vi det liv vi vill ha, och hittar svaret litegranna hela tiden. Man virrar runt, gör fel och hittar sen rätt och det får liksom ta sin tid.

Med dessa djupa ord tänkte jag skriva lite om min fitness resa och hur jag väljer att gå "back to basics" och jobba på mina mål, både när det kommer till fitness och hälsa men lite allt omkring också.

I ungefär 2 månader nu har jag sakta hittat tillbaks till träningsrutiner som fungerar för mig. Det har alltid varit en prioritering hos mig att äta bra och näringsrik mat men själva träningen har alltid varit lite svårare för mig att ta tag i. Jag har följt den underbara Rachel Dillon och hennes team på Bodies By Rachel och det är helt fantastisk. Känner mig hälsosammare och starkare för varje dag.

Så, i och med att det är måndag och därmed en anledning till ny start, gör jag om utmaningen som jag precis avslutat på 6 veckor. Det blev ett benpass imorse med tre superset.

 1. Frog pumps med hantel 15repx5 / utfallssteg med skivstång 12x5 varje ben
 2. Squat pulses med skivstång 15x5 / step ups på bänk med skivstång 12x5 varje ben
 3. Crab walks med hantlar 12x5 varje ben / lunge knee ups med hantlar 12x5 varje ben

Jag har kommit igång igen med mitt mat instagramkonto som ni mer än gärna får följa för lite inspiration till mat och träning @jennifersallstrom

Ha en underbar dag hörrni <3

vikten av att vara själv

2018-05-19 19:42
Från jenjen

Idag tog jag en heldag helt för mig själv vilket var välbehövligt. Jag tror verkligen starkt på att ensamtid är en viktig del till ett bättre mående. Inte bara för att få en chans att helt slappna av och "bara vara", men för att du faktiskt får spendera lite egentid med dig själv!

För frågan är väl egentligen hur väl du känner dig själv. Vad tycker du egentligen om att göra? Och fick du energi av att hänga med den där personen? Hur mår du efter kvällen ute igår? Hinner du reflektera över om du faktiskt gör sånt som får dig att må som bäst? Eller går du på autopilot?

Jag har fått möjligheten att spendera längre perioder med mig själv i samband med att jag rest och inte haft någon jag känner med mig. Och det är så bra att få ett perspektiv till var man lägger sin energi.

För i slutändan handlar det ändå om vem du vill vara, vilket liv du vill leva. Man brukar ju säga att man blir som människorna man spenderar mest tid med. Så att se över sin närmsta krets är nog rätt så viktigt. Och att se över var man spenderar större delen av sina vakna timmar. Gör du något varje dag som får dig att komma närmre en framtid du blir taggad av?

Med sagt ska jag för första gången på länge ha en lördagskväll helt för mig själv med god mat och en bra bok eller film. Trevlig helg alla fina<3

bilder från veckan

Kär i mat

2018-05-10 10:34
Från jenjen

Testar recept och blir kär i mat på nytt. Den underbar Christie Swadling har släppt en ny ebook med massor av plantbaserade och veganska recept. Sinnessjukt gott.

Det bästa med plantbaserad, näringsrik mat är att det går att äta större portioner och samtidigt kunna hålla eller tappa vikt, eller allmänt må superbra och kunna äta utan begränsning, beroende på vad man har för målsättning. Jag försöker att laga maten utan olja eller matfett eftersom att du hittar naturliga och bra fetter i tex avocado, nötter och frön.

Christie´s Ebook hittar du här: https://christieswadling.com/ebook-1/

Ha en fin torsdag vännerna<3

din nya träningsguru

2018-04-25 22:40
Från jenjen

Hösten 2014 slutade jag träna. Efter cirka 5 år av hård träning 6 gånger i veckan(åtminstone dem sista åren) var jag klar. Simningen hade gett mig en knäoperation och en axelskada som känns än idag och när jag valde att sluta så slutade jag verkligen helt. Jag tappade träningsviljan och ursäktade min nya bästa vän Netflix med ett svullet knä och en ömmande axel.

Men som en tävlingsinriktad och egentligen inte så lat människa i grunden försökte jag tvinga mig själv till gymmet ändå. Cirkelfys på Friskis och löpning runt slottet med en grupp främlingar. Men det tog bara några veckor innan jag återigen hoppade på Sex and the city- beroendet och tappade motivation. Vad tränade jag för egentligen nu? Från OS i Rio (skämt åsido) till...?

Jag skulle inte säga att jag är tillbaka till att träna stenhårt 6-7 gånger i veckan och aldrig missar ett träningspass men jag har hittat sätt som fungerar för mig och jag tänkte dela med mig av lite tips som kanske kan hjälpa att hitta en träningsbalans!

1. HITTA GULDGRUVORNA

Här kommer en härlig klyscha. Träning ska vara roligt. Med detta säger jag inte att träning är lätt. Men om du går från ett träningspass med ett leende på läpparna, då har du gjort något rätt. Och träning finns i så många olika former. För mig är det yogan. Och gymmet. Och vissa dagar är det till och med att ta på löpskorna och ut i spåret. Det finns något som kanske gör det lite mindre svårt att dra dig till gymmet. Spinning? Vad det än är, gör det!!

2. SÄTT MÅL

Okej det här är inte den lättaste, men den är superviktig. Anledningen till att det för mig inte varit lika kul att ta mig ut ur huset och träna är för att jag inte haft nåt mål, något att jobba mot. Kanske är jag bara så som person, men är du som mig, då är det här jätteviktigt!

För ett par år sedan var det Stockholm Halvmaraton. Sen insåg jag att jag hatade att springa så då blev det en yoga pose jag sett på Youtube. Sen var det allmänt välmående och mer energi och nu är det att känna mig stark och bli mitt mest vältränade jag.

Och målen kan ändras, det är okej. Men kom ihåg att utan en riktning kommer du sällan långt.

3. GIVE YOURSELF A BREAK

Och sen har vi det viktigaste av mina tips. Och det är att slappna av. Andas. Hälsa och välmående tar tid och det är okej om vägen blir lite krokig. Unna dig själv, lev lite, och träna sedan som om du lever för det.

Träning får aldrig bli en hets för då skadar det din mentala hälsa. Och trust me, mina vänner, där har jag varit och dit vill jag inte tillbaks. Det är okej att ha en dröm-målvikt eller sixpack eller vad det än är, men träning, bra kost och allt därtill handlar om ditt underbara tempel, din bästa vän, din KROPP.

Visa att du bryr dig om den!!

Med dessa ord avslutar jag kvällens inlägg och infogar en bild på mig från gymmet idag.

PUSS OCH KRAMISAR<3

next destination

2018-04-24 21:41
Från jenjen

Jag vill resa igen!! Boka en biljett och se något nytt. Och alla mina soul sisters därute börjar också boka och spara ihop pengar för att få komma iväg igen. Just nu funderar jag på en trip runt Europa, hälsa på mina fina människor i England, Irland och Wales. Kanske ett stopp i Tyskland och såklart ligger Island högt upp på listan för att träffa mina Islandsbästisar igen.

Är det några reseexperter därute som rekommenderar ställen i Europa eller har tips på en reserutt som ni gjorde? Tågluff kanske? Eller roadtrip med bil. HIT ME med era bästa resetips!!

Fortsatt härlig tisdagskväll alla fina<3

sunday funday

2018-04-22 18:19
Från jenjen

Imorse prövade jag på ett recept på pannkakor och halleluja vad gott det blev. Jag blev inspirerad av Amanda som driver bloggen Running with Spoons men ändrade receptet lite efter vad jag hade i kylskåpet. Det blev pannkakor gjorda på kvarg, ägg, banan och lite annat härligt och rekommenderar verkligen dessa! Superenkla att tillaga i en mixer och himmelskt goda. Plus lite nyttigare om man bryr sig om sånt som jag.

Här hittar du receptet alltså wow wow wow testa nu!

http://www.runningwithspoons.com/2016/02/13/blueberry-banana-greek-yogurt-pancakes/

(själv toppade jag med lite bananglass av frusen banan och hallon också ett tips)

På denna härliga frukost följdes ett styrkepass på gymmet och sedan sushi-lunch med härliga Dilan! Perfekt avslut på veckan <3

puss och kram

tappa inte bort din dröm

2018-04-04 21:58
Från jenjen

Vad är din största dröm? Nu menar jag alltså den drömmen du inte nämnt för någon, den drömmen du knappt erkänt för dig själv. Jag snackar om den drömmen som får ditt hjärta att klappa lite extra och ger dig den där gnistan i blicken som man brukar höra om. Den som får dig att ta dig upp ur sängen på morgonen. Den där dagdrömmen som gör bussresan uthärdlig och den framtiden du så gärna skulle se dig själv i.

Men jag pratar även om den den drömmen du rycker åt axlarna åt. Den du skriver ner i din dagbok och aldrig visar någon annan och ritar över en lite mer realistisk framtid som kanske gör din mamma lite stoltare och din pappa lite mindre bekymrad. Den drömmen som du tänker aldrig ändå är tillgänglig för dig och som du i och med den tanken bestämt dig för att aldrig ens försöka uppnå.

Med åren tappar du gnistan och den lilla dagdrömmen hörs knappt längre över musiken som spelas öronen. Men du avundas din dröm på instagram. Du läser om den i tidningen och du stöter på den i en gammal vän som du inte hörts av på länge.

Drömmen finns kvar där men du lever inte längre för den. Numera lever du för helgen. Du lever för dem semesterdagar du lyckats skrapa ihop och för att förhoppningsvis få en släng av den där förkylningen som pappa har kanske, kanske slippa gå till jobbet imorgon.

Du är numera en zombie av högsta klass. Lever genom sociala medier och glömmer bort att gratta mamma på födelsedagen. Slänger förbi ett hej till kollegorna men glömmer att kolla hur dem mår. Slänger en blick i spegeln och glömmer att kolla hur du mår.

Where the magic happens

2018-02-19 22:19
Från jenjen

Just nu har jag fastnat i min comfort zone. Att komma hem var otroligt skönt. Att ställa resväskan i förrådet och bara vara i den där tryggheten av att vara hemma. Ingen stress, inga hyror, inga delade lägenheter med främlingar och inget slit 6 dagar i veckan på en farm. Bara lugn och ro och sovmorgonar och bingolotto på söndagar.

Men sen kommer den där stunden då det liksom slår en: Jag är tillbaka i min comfort zone. Allt utanför känns osäkert och blir liksom tio gånger större än vad det faktiskt är när man är där ute. Och sedan kommer ångesten för att här går det inte att vara för länge. Jag kommer fastna här om jag stannar lite till.

Jag börjar alltid planera, drömma lite. Jag kanske kan åka hit eller kanske börja plugga den där kursen. Den återkommande tanken är alltid att det bästa händer när man tar sig ifrån bekvämligheten. Det är då oväntade möjligheter kommer och det är utanför tryggheten som man träffar fantastiska människor som man på nolltid blir bästa vänner med. Det är utanför sin comfort zone man hittar sin egna väg och lär sig skapa en genuin relation med sig själv. Och det är väl ändå det viktigaste vi har, en bra relation till oss själva?

Jag tycker nog att vi alla borde försöka utmana oss själva lite då och då. Våga ta ett litet bebissteg utanför bekvämligheten och se vad som händer. För jag kan garantera, från egna erfarenheter, att världen inte ser ut på samma sätt efteråt.

Hemma bäst men borta också väldigt bra

2018-02-08 17:00
Från jenjen

För er som lyckats missa, nu är jag hemma i Uppsala igen. Skönt, men lite jobbigt också. Jag är så van med att leva i en ryggsäck, ta var dag som den kommer och alltid vara på resande fot.

Nu har livet stannat upp, och det känns lite som om året i Australien aldrig hände. Det är som två olika världar.

Jag tror att det viktigaste nu är att fortsätta skapa mig själv en vardag här. Börja jobba, träffa vänner och få in små värdefulla stunder i veckan. Börja spara och planera för nästa äventyr.

Jag har ju mina fina änglar här hemma också.

Life is a mess full of angels

2017-10-24 13:32
Från jenjen

Fast i en Bondi dröm

2017-07-08 02:59
Från jenjen

Har fastnat i Bondi bubblan och blivit lite väl bekväm här haha.. Det är så skönt att bara jobba och umgås och fika och surfa och inte bry sig om nåt annat haha.

Men snart går resplanerna vidare mot nya platser och upplevelser. För att få ett till år av Working Holiday-visat måste man jobba med ett särskilt arbete i en särskild postkod med en viss lön. För dem allra flesta innebär detta farmjobb, alltså 88 dagars arbete på en farm med att plocka eller packa frukt. Jag kan erkänna att jag inte varit jättetaggad på det och hade knappt några tankar på att ens göra farmjobbet i första hand. Men ju mer jag pratat med andra som gjort sitt farmjobb förstår jag hur värt det är att faktiskt ta tag i det och bara göra det. 88 dagars hårt slit ger 365 dagar att få vara i Australien och jobba. Väldigt värt, särskilt när det är så pass svårt att komma in i landet för att bara jobba.

Så det är planen för tillfället! Så får vi se om jag kan stå ut tre månader haha....

Nu är det även som kallast här i Bondi och vid beachen kan man åka pariserhjul och åka skridskor och stämningen är så häärlig. Vinter och 15-20 grader är inte så dumt faktiskt.

Jag ska hålla er uppdaterade lite oftare för jag vet ju att ni saknar mig så <3

ALL KÄRLEK TILL ER

High on life

2017-05-21 13:09
Från jenjen

Jag har inte trivts jättebra i lägenhet jag bor i för tillfället i Bondi. Velat hitta nåt nytt men varit för lat för att orka leta. Men idag var jag och tittade på en lägenhet med superbra läge och gick där ifrån och med en så sjukt bra känsla!!

Ni vet när allt bara börjar falla på plats. Och för första gången på ett antal veckor känns det som om jag kan få det att funka ett tag här utan att längta hem alldeles för mycket.

Är glad på livet<3

tell the people you love you love them

2017-05-20 15:17
Från jenjen


"I love being horribly straightforward. I love sending reckless text messages (because how reckless can a form of digitized communication be?) and telling people I love them and telling people they are absolutely magical humans and I cannot believe they really exist. I love saying, Kiss me harder, and You’re a good person, and, You brighten my day. I live my life as straight-forward as possible.

Because one day, I might get hit by a bus. Maybe it’s weird. Maybe it’s scary. Maybe it seems downright impossible to just be—to just let people know you want them, need them, feel like, in this very moment, you will die if you do not see them, hold them, touch them in some way whether its your feet on their thighs on the couch or your tongue in their mouth or your heart in their hands.

But there is nothing more beautiful than being desperate. And there is nothing more risky than pretending not to care. We are young and we are human and we are beautiful and we are not as in control as we think we are. We never know who needs us back. We never know the magic that can arise between ourselves and other humans.

We never know when the bus is coming."

- Rachel C. Lewis, Tell the People you Love You Love Them


Små mirakel överallt

2017-05-19 06:00
Från jenjen

Hur ofta vaknar du på morgonen och låter mobilen ligga kvar? Tar ett djupt andetag och känner in dagen.

Hur ofta låter du dig själv ha en morgon där du inte stressar, eller slänger i dig frukosten och springer till bussen?

Hur ofta vänder du ansiktet mot solen och tar ett djupt andetag och känner att det är fint att leva?

Hur ofta springer du ut barfota i regnet som vi gjorde när vi var yngre?

Hur ofta ser du dig själv i spegeln och bara älskar dig själv för allt du är? För att du kan andas, skratta och vara här på jorden.

Hur ofta tillåter du själv att vara som du är? Skratta när du tycker att något är kul, gråta när du blir ledsen och säga vad du tycker även fast alla inte håller med. Och hur ofta tillåter du dig själv att uppskatta dem små stunderna i livet som faktiskt är livet? Inte fastna i ett virrvarr av sociala medier och förvirring och stress. Dansa i regnet, sjunga högt med till låten även om du inte kan texten, älska dem du älskar till 100 procent och le när du vaknar på morgonen. För det är en ny dag och även om livet inte är perfekt, så finns det små mirakel överallt.

Fin tjej

2017-05-17 05:17
Från jenjen

Var och brunchade med Ellinor idag, och måste säga att här är en tjej som varit saknad.

Att det finns människor som drar upp humöret från noll till hundra. Såna tror jag starkt på att man ska hålla nära. Det är nog viktigare än många tror vad vi väljer att släppa in i vårat space. Låt inte negativ komma dig nära, för det kommer att smitta av sig. Samma sak när det gäller positiv energi.

Så välja att umgås med personer som gör dig glad, gör sånt som gör dig lycklig och se till att bara släppa in sånt i din vardag som inspirerar dig.

Operfekt

2017-05-16 14:49
Från jenjen

Vi strävar efter perfektion. Fungerande rutiner, ett välbetalande jobb, en stor social krets osv. Allt ska fungera, alla pusselbitar ska falla på plats. Men det fungerar ju sällan. Någon gång krockar det alltid och vi blir stressade, mår dåligt och förstår kanske inte vad som gick fel.

Det är livet. Och det kanske är okej att livet är lite rörigt. Ibland, men kanske till och med mer än ibland. För livet är ju lite som det är ibland. Och sällan väldigt perfekt.

Stäng av alarmet och sov ut när du inte känner för att ta den tidiga joggingturen fast du lovat lovat lovat dig själv att du skulle göra det. Det är okej. Bli ledsen när han inte känner samma sak som du känner för honom, för det är okej. Det blev fel och livet blir fel ibland.

För vi kan jobba och slita för att försöka forma något som låter och verkar bra och kanske någon gång till och med får oss att bli lyckliga och känna att det var värt all möda. Eller så lutar du dig tillbaka och inser att du inte behöver kämpa så mycket. För när du inser att du redan har ett perfekt liv, en perfekt operfekt vardag, då är allt rätt okej ändå.'

"Empty yourself and

let the universe fill you."

Det fina med livet

2017-05-15 07:27
Från jenjen

Är det inte sjukt att tänka att vi kan göra exakt vad vi vill?

Det var det bästa med att resa iväg. Jag visste att jag inte hade några planer, och jag visste inte vad som skulle hända. Och det kändes så himla skönt.

Många blir rädda för det okända, att inte veta hur det kommer sluta eller hur framtiden kommer att se ut. Men det är något vackert med att veta att det kan utspela sig på miljontals olika sätt. Som att se en film för första gången och bara hoppas att filmen slutar på ett bra sätt. Men är det egentligen slutet som är det viktiga? Det bästa med en film är väl ändå det som sker någonstans där i mitten?

Det finns så mycket som vi SKA göra, som ses som självklarheter för att få ett liv som är bra. Men ingenting är ett måste. Följ din intuition. Den har alltid rätt.

Lite djupa tankar från andra sidan jorden haha!

Puss och kram på er fina människor<33

Livet kom ikapp

2017-05-01 04:20
Från jenjen

Jag har varit dålig på att uppdatera. Men ärligt talat har det inte funnits något jag velat skriva om de senaste veckorna. Inte för att jag inte har haft det bra, men livet har liksom kommit ikapp. Östkusten var en drömresa och det har inte varit jättelätt att landa i vardagslivet med jobb och boende osv. Jag skulle vilja skriva att jag lever drömlivet och jobbar på ett superhärligt jobb och bor i en superfin lägenhet mitt på beachen. Men det har tagit mycket slit och tålamod för att hitta jobb och ta mig till där jag är nu. Men snart tror jag nog att jag kan säga att jag lever drömmen.

I lördags flyttade jag in i ett rum i en lägenhet i Bondi, vilket känns skönt. Det kommer bli toppenbra när Magda kommer på onsdag då vi kan dela på hyran för rummet! Längtar tills stället börjar kännas hemma.

Jag har två jobb för tillfället, varav ett är ett café som säljer kaffe och acai bowls och allmönt är så så mysigt! Snart kommer jag ha möjlighet att jobba heltid där vilket känns så sjukt bra<3

Det känns som om många av vännerna drar sig vidare nu, hem eller till nya platser. Det är lite tufft ärligt talat, men jag måste stanna nu i Bondi och spara lite, vilket jag tror kommer bli bra. I augusti blir det nya resplaner, vilket känns spännande.

Puss på er alla där hemma, och glad Valborg!! Saknar er mer än nånsin!!


Go travel

2017-03-26 07:02
Från jenjen

Fick en förfrågan om att skriva ihop ett inlägg om hur jag planerade och sparade ihop inför resan till Australien. Ta gärna hänsyn till att jag som person inte är den bästa på att planera och ofta går på magkänslan vilket både kan vara bra och dåligt haha.. Men samtidigt har den här resan lärt mig mycket och jag ska försöka dela med mig av alla lärdomar här.

Själva idéen om att resa kom någon gång under början av 2016 när jag var inne på min sista termin av gymnasiet. Jag satt och funderade på vad jag ville göra, vad jag ville plugga. Sökte in till några kurser och utbildningar men kände inget starkt sug till att faktiskt plugga vidare. En av mina bästa vänner skulle åka iväg till Boston för att jobba som au pair i ett år och jag kände att det kunde vara ett sätt för mig att också komma iväg till ett land jag varit så sugen på att resa till. Jag började planera hur jag skulle få ihop den barnerfarenhet som krävdes tills jag en dag i juli insåg att det inte alls var det jag ville, utan jag ville ut och bara resa. När jag väl tagit det beslutet var det inte svårare än att sätta sig ner och planera.

Resa själv eller med resebyrå?

Något jag funderade på ett tag och som jag tror att många funderar på, är om det är bättre att boka och fixa allting själv eller om det lönar sig att boka via en resebyrå som hjälper till med det mesta och bidrar med en säkerhet.

Det jag visste var att jag ville ha den där tryggheten när jag väl var nere i Australien, någonstans att vända mig om allt gick åt helvete. Det var kanske värt dem där extra tusenlapparna. Det jag lärt mig efter denna resa är att det verkligen INTE är värt det!! Lita på mig när jag säger att du kan ordna allting själv. Det är inte svårt, inte alls.

Jag började med att boka via en resebyrå kallad GoXplore. Allt verkade toppenbra och dem garanterade massor av härligt som gjorde att jag kände mig trygg och taggad på resan. Men allt eftersom började jag få mejl om valutatillägg och extra kostnader, som dem självklart nämner vid bokning (om än väldigt otydligt). Betalade alldeles för mycket för att ta mig ur det och inte heller helt okomplicerat. På flera sätt var det mitt fel som inte läste igenom allt och litade lite för blindt på det som stod i programinfon. Hursomhelst insåg jag snabbt att det dem garanterade inte riktigt håller samma standard som priserna dem kräver.

Så! Jag var livrädd över att fixa allt själv, men klarade jag det kan nog vem som helst klara det. Ärligt talat. https://www.swedesinaustralia.com är en bra site som hjälper till med ALLT. Likaså Facebook sidan https://www.facebook.com/groups/SvenskarISydney/ .

När det kommer till att åka själv och om man vågar osvosv, säger jag bara ÅKÅKÅK. För det första har jag träffat så många otroliga människor som jag aldrig hade träffat om jag inte tagit mig iväg. Man träffar människor, det är ingen fråga om saken. Plus att du kan forma din resa lite mer hur du vill, vilket alltid kan vara skönt.

För det andra så tycker jag aldrig att man ska tveka över att göra något man verkligen vill för att man skulle vara rädd eller osäker eller för att ingen vill eller vad det nu kan vara. Genom att göra det man verkligen drömmer om och vill göra, genom att ta några steg utanför sin comfort zone, det är så man växer som människa.

Let's talk about money

The Australian Government rekommenderar att du har cirka 5000 AUD (cirka 35000 svenska kronor) när du kommer in i landet och även en tur och retur- biljett. av vad jag har förstått är detta inte ett måste, men har du ingen retur-biljett kan det vara bra att kunna visa att du har råd att köpa en biljett hem. Det gick relativt smidigt för mig i gränskontrollen så jag vet inte hur strikta dem är kring detta.

Kolla in https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/417-

Jag började spara ihop pengar i slutet av juli skulle jag säga. Kändes som om jag slet ihjäl mig för att få ihop nog med pengar, med två deltidsjobb, men det kändes nog mer än jag faktiskt slet om jag ska vara ärlig. Jag var väl precis på gränsen när jag drog iväg, och nu i efterhand önskar jag nog att jag hade sparat ihop lite mer, det beror p[ hur mycket du vill kunna spenderar väl nere i Australien. Det är ett dyrt land.

Ett annat tips när det kommer till pengar är att skaffa ett australienskt bankort så fort du kommer ner hit. Det blir då billigare att både ta ut pengar och handla. Många använder sedan TransferWise för snabb och billig överföring mellan sitt svenska och australienska konto. Jag förde över via min svenska bank vilket kostar runt 300kr skulle jag tro. Är du bara i Australien på semester så kan det vara smart att fixa ett extra kort som inte tar någon hög avgift för uttag, även om flera australienska bankomater tar avgift för uttag.

Packning

Slutligen till packning. Här kan listan såklart variera, men jag tänkte dela med mig av tips som kan komma till nytta för dem flesta. Först och främst, tänk på att inte packa alltför mycket! Jag tog med mig massor av böcker, kläder och onödigt som du ändå kommer att köpa väl nere i Australien. Jag var tvungen att lämna en av mina väskor på farmen innan jag började att resa kusten, det var alldeles för tungt!

Så jag valde att packa i en större ryggsäck och en mindre ryggsäck. Kan vara bra att ta med en strandväska eller mindre handväska som du kan använda under vardagarna.

Kläder kommer du med all säkerhet att investera i här nere, allt är så sjukt fint! Tänk även på att en större del av tiden kommer spenderas i bikini om resan är under Australiens varmaste månader :)

10 viktigaste:

 • Pass, visum, internationellt körkort, pengar, CV (kopior på allt kan vara bra)
 • Extra telefon (tips från Jamie som tvättade sin mobil i tvättmaskinen)
 • Solglasögon
 • Sarong (kan användas som strandunderlag samt klädsel och tar ingen plats alls!!)
 • Adapter
 • Resehandduk
 • Kamera (finns så mycket fint att ta bild på här<33)
 • Bikini
 • Flipflops samt bekvämare skor (du behöver inte mer än två par)
 • Keps

Sen är du ALL SORTED <3
Kom ihåg att det mesta kan du köpa i Aus!!

Hoppas jag kunde hjälpa någon med planeringen inför resan. Det viktigaste är att du tar dig iväg <3

MASSA KÄRLEK OCH PUSSAR OCH KRAMAR

Aj mitt hjärta

2017-03-23 00:32
Från jenjen

Så. Östkustresan har kommit till sitt slut. Och jag trodde aldrig att jag skulle vara så ledsen över det. Har knappt ord att beskriva hur otrolig den här resan har varit, saker jag gjort och alla fantastiska fantastiska människor jag mött. Att resa själv är väldigt påfrestande, och klart jag var osäker till och från. Men det är något speciellt med att resa i ett annat land och utsätta sig för nya situationer som gör ändrar perspektiv på saker. Det är så sjukt att jag fått vänner för livet, på så pass kort tid. Människor jag aldrig skulle mött om det inte varit för just den här resan.

Vinkat hejdå och sitter nu på mitt hostelrum redo att packa ihop allt och checka ut. Jag har ingen aning om vad jag ska göra nu, men det är ändå jäkligt skönt. Det får bli som det blir, jag litar på att det kommer att lösa sig i slutändan. Har inte så mycket val egentligen, haha.

Så saknar jag ju alla hemma i Sverige så mycket. Men! Roliga nyheter! I maj kommer underbaraste Magda hit i en månad och gör Australien ännu lite bättre! Kan man bli lyckligare?

PUSS OCH KRAM på er där hemma<333

Fraser Island

2017-03-05 05:34
Från jenjen

Sorry för dålig uppdatering! Men jag ska inte ljuga och säga att det inte är lite skönt att åka till ställen där mottagningen inte är så stark.

Jag tar mig fortfarande sakta men säkert upp längs kusten! Jag är ganska imponerad av mig själv att jag fortfarande lever och är relativt hel haha..

Hursomhelst har jag betat av Surfers Paradise på Guldkusten som var hur underbart som helst, lite Miami vibe, och skön omväxling efter Byron Bay. Efter det blev det Brisbane, men lite kortare tripp än planerat. Jag bestämde mig nämligen för att haka på Maja och Ollie, två underbara människor jag träffade i Byron, till Noosa för att senare åka på Busch camp! Så tre nätter campandes i buschen och massa kilometer kanotpaddling under dagarna. Hade det så kul under dessa dagar och träffade massa härliga människor<33

Efter många om och men så kom jag slutligen till Hervey Bay, varifrån färjan till Fraser Island går. Med ett gäng på 20 pers åkte vi till denna vackra ö för att campa i två nätter och åka runt på ön för att se allt fint.

Nu är jag tillbaka på hostelet i Hervey Bay och väntar på att min buss till staden 1770 ska gå. Där får jag äntligen ta en paus och inte göra mer än att sola och bada :)

Saknar er alla där hemma! Sjukt vad snabbt tiden går.

PUSSAR OCH KRAMAR