RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-11 05:22:30

I huvudet på en kvinnlig pilot

En blog som ger en inblick i livet som pilot och de funderingar som en kvinna gör kring de problem som uppstår i ett sedan länge mansdominerat yrke. På mitt jobb gör vi ingen skillnad på kön, men logistiken runt omkring jobbet, kan ibland skapa problem som absolut inte borde finnas i dagens samhälle.

Fint väder moln

2019-06-07 10:57
Från [email protected] (Maia)

De är ganska aggressiva, molnen som skapas av solens värme. Vi flyger helst runt dem för de innehåller en massa turbulens och eventuellt isbildning och ibland till och med åska, men då ser de mera ut som bild två.

Olycksbådande mörka moln

2019-05-29 20:00
Från [email protected] (Maia)

Wow😀 vilket moln!
Kolsvart!
Och regnet i mitten av bilden, vilket skyfall😍
Tur att det var i "fel" ände av banan och vi skulle starta åt andra hållet. Det där flyger man helst inte in i!!

Hemliga ställen på Arlanda fortsätter

2019-05-28 14:00
Från [email protected] (Maia)

Hittade en gångväg. Inte alltför många som använder den skulle jag tro.

Intressant dimma

2019-05-25 19:28
Från [email protected] (Maia)

Väldigt konstigt såg det ut häromdagen. Dimma över vattnet som löstes upp när den drev in över land. Väldigt väldigt tunn dimma för en båt stack upp. De övre våningarna och skorstenen stack upp, men man kunde inte se själva vattnet. Undrar vilka förutsättningar som krävs för att skapa ett sånt fenomen. Har aldrig sett något liknande över hav förut.

mobiltelefon på flyget-farligt?

2019-05-24 07:00
Från [email protected] (Maia)
Jag fick en fråga för ett tag sedan av en bekant. Han undrade om jag brukar ha min telefon på i "smyg"ombord på planet. Han såg lite busig ut när han sa det.

Jag tänker att det mest bara är dumt att ha telefonen på, för den har antagligen ingen täckning ombord utan ligger och söker nät hela tiden, så när man kommer fram är batteriet slut. Det har ju hänt både en och två gånger att jag glömt telefonen på och det händer inte särskilt mycket, bara att det låter "d-dtr-dtr-dtr-dtr" i mina hörlurar. Ungefär som när en telefon ligger i närheten av en högtalare och det ringer eller den får ett meddelande. Det stör ganska mycket men är förstås inte direkt farligt, bara om vi piloter inte hör vad som sägs på radion kan det ju bli farligt, men oftast hinner kontrollen säga det en gång till.

Jag skulle dock ändå be alla att stänga av telefonen, man vet inte exakt vad som händer om alla personer ombord på ett flygplan har sina telefoner på. Jag har förstått det som att när en telefon inte har nät så ökar den styrkan för att hitta ett. Om alla telefoner ombord letar nät och höjer sin styrka så kanske det kan bli farligt för människorna som vistas i närheten-alltså passagerarna själva.

Glömmer man den så är det inte hela världen, men man har ju ändå ingen nytta att den, så den kan lika gärna vara avstängd.

Oasen på Arlanda

2019-05-21 08:20
Från [email protected] (Maia)

Det ingår ganska mycket rast på konstiga ställen i mitt jobb. Med konstiga ställen menar jag "inte hemma" eller på ställen där jag inte kan välja själv vad jag ska göra. Senaste veckan har det varit långa pauser på Arlanda utan möjlighet att åka därifrån. Då blir det en hel del promenader, eftersom vi inte har någon möjlighet att byta om. Så jag har hittat många små smultronställen som kanske Inte är så kända. Tex den här oasen inomhus😍

Chicken race med en dreamliner😊

2019-05-20 08:28
Från [email protected] (Maia)
det är inte varje dag man står öga mot öga med en jätte, som visserligen ser liten ut på bilden men flygkroppen till den maskin jag sitter i skulle lätt få plats inuti ena motorn till den där😀🛬 eller egentligen väldigt sällan man möts. Av säkerhetsskäl används oftast, på stora flygplatser, en taxibana att åka åt ena hållet och en annan att åka åt motsatt håll. 
när vilden togs stod vi still för att dreamlinern skulle kunna åka fram till nästa tvärväg och svänga.

Arlandas baksida

2019-05-17 19:03
Från [email protected] (Maia)
om man ställer ifrån sig väskor och bilar och tar en promenad hittar men den ena oasen efter den andra i denna stora betongdjungel. vackert värre med massvis med blommor i full blom.
Den sidan man inte ser så ofta😊

Sommar! 😀

2019-05-15 21:19
Från [email protected] (Maia)

Klockan är 10 på kvällen😊 solen är uppe! Och rutan är visst lite repig

Moln från olika vinklar

2019-05-15 11:42
Från [email protected] (Maia)

Från marken ser det inte ut att vara några moln, lite disigt kanske. Men dessa bilder visar hur molnen(de vis horisonten) ser ut underifrån, när vi är på samma höjd och sedan när vi kommer upp ovanför😀 skumt!

När lamporna inte funkar

2019-05-14 19:09
Från [email protected] (Maia)

Det är väldigt lite som vi piloter få göra på ett flygplan, absolut inte skriva på några skruvar, men ibland får vi faktiskt byta en lite glödlampa ifall en knapp(-lampa) slutar fungera😀👍 de är inte stora, men de är små!

Avblåst strejk

2019-05-10 06:37
Från [email protected] (Maia)

Nu är allt som vanligt igen på Arlanda. Kö till startbanan. Man känner sig som hemma😀

50 shades of grey

2019-05-06 06:41
Från [email protected] (Maia)

Molnen verkar ha svårt för att bestämma sig, ser nästan ut som en målning❤️

Hopp och skutt-väder

2019-05-03 10:16
Från [email protected] (Maia)

När molnen ser ut såhär, kan man räkna med att det blir hoppa av under resan.

Skralt med valborgsbrasor i år

2019-05-03 07:26
Från [email protected] (Maia)

Det brukar vara massor av eldar🔥, men inte många kunde vi se i år. Som vanligt får man som pilot räkna med att jobba sådana dagar när alla andra njuter av livet😊

När man upptäcker att man är på väg in i en snöby

2019-05-03 07:25
Från [email protected] (Maia)

Och måste slå på all av-isningsutrustning direkt efter start❄️⛄️
Skönt med maj!

När man trodde att vintern var över

2019-05-02 11:17
Från [email protected] (Maia)

Vi såg på väderprognosen att det skulle snöa, men först senare på dagen. Vi fick klart för inflygning av tornet och strax efter säger han att det har kommit in några få molntussar på låg höjd, de visade sig ligga precis så vi inte kunde se banan på vår lägsta höjd under inflygningen, så det var bara att dra på och åka upp igen. Vi fick prova från andra håller där det är lägre "minima"- lägsta höjd. Och då kom vi ner till ett vintrigt landskap, där allt var vitt och 3 cm slush låg på marken. Slushen samlades runt hjulen på vägen in till parkeringen.
Jag har aldrig sett något liknande!

sas strejken från pilotsidan

2019-04-30 09:03
Från [email protected] (Maia)
Jag känner ett stort tomrum, det är sorgligt att passera Arlanda idag- likt en kyrkogård. Uppradade bredvid varandra står sas-plan efter sas-plan. 😥 Flygplatsen är helt öde; inga flygplan som rör sig, inga piloter som pratar på radion, ingen kö, inget chatter, bara tom tystnad. Det är rentav kusligt!

Jag lider med mina kollegor som inte vill annat än att förhandla. Det är inte lönen som är fel som arbetsgivaren och näringslivet försöker få det till, de är rädda för sina jobb och det förstår jag. En stor del av sas flighter flygs inte av sas piloter. Det är två andra flygbolag, som förklädda i sas färger, flyger runt hela europa. (Dessa piloter har förövrigt ofta bättre betalt än sas-piloter). För passagerarna ser allting ut som sas, men det ena bolaget är brittiskt och det andra irländskt. Då slipper man sociala avgifter och annat kostsamt- vilket gör det lättare att konkurrera (ut sas?).

vi är rädda att förlora jobben

Sarah-dis?

2019-04-29 18:08
Från [email protected] (Maia)

Falsk horisont

2019-04-24 07:59
Från [email protected] (Maia)

Man kan tro att det är horisonten man ser, men det är toppen på en lager med dis.

God morgon efter påsk🐥

2019-04-23 05:22
Från [email protected] (Maia)

Eller väldigt tidigt känns det som när man fått vara ledig några extra dagar😊 extra svårt att gå upp imorse, men fint väder och fågelkvitter gör det hela enklare

Som ett pärlband

2019-04-18 21:36
Från [email protected] (Maia)

3 flygplan i rad på väg in för landning. 1 minut mellan dem.

Det är ganska typiskt att man som pilot måste jobba till exempel skärtorsdagen. Det är tråkigt för att man kan aldrig åka bort under högtider. Samtidigt är det en viss tillfredsställelse att kunna se till att människor kommer hem till sina nära och kära vid såna här helger❤️

Glad påsk!

Stekande sol

2019-04-17 18:05
Från [email protected] (Maia)

Nu är sommaren här! 13 grader varmt ute, men 35 grader varmt inne. Så fort vi parkerar med nosen i solen mer än 20 minuter blir det stekande inne, tur vi har taklucka och fönster som kan öppnas😊☀️

Ni vet de där dagarna när allt bara flyter på

2019-04-16 08:43
Från [email protected] (Maia)

Solen skiner- ingen snö eller dålig sikt som ställer till det. Alla passagerare är i god tid, lastning och lossning av bagage går som på räls, tankbilen kommer fast man inte ens hunnit be om det, tekniker möter upp vid ankomst och frågar hur det går, i luften får man åka raka vägen-håll gärna upp farten! Alltså ingen annan som går före.
En bra dag helt enkelt❤️