RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-04-28 01:53:18

Barometern - Resblogg

Barometern är en resblogg som ger dig koll på allt om resor. Oavsett om du planerar en weekendresa i Europa, en charterresa till Sydamerika eller om du ska resa i Sverige kan du få tips inför din resa här.

Det finns många anledningar att åka till Lissabon

2020-04-27 14:26
Från [email protected] (Andy)


Välkommen till Lissabon, en stad fylld av historiska upptäcktsresande, sardiner och läckra bakverk! Men Portugals huvudstad är så mycket mer än så. Om du är redo att upptäcka den här autentiska och vackra staden så kommer här några tips.

Promenera upp till St. George's Castle (Castelo de São Jorge) och slå dig ner på terassen och njut av ett glas vin medan du beundrar staden som ligger långt där nere.

Besök loppmarknaden "Feira da Ladra" och spendera en timme eller två med att jaga efter exceptionella antikviteter och begagnade reliker.

Besök den fantastiska parken Gulbenkian Gardens och koppla av. Du kommer slippa stadens ljud och du kommer att njuta av tystnaden och skönheten. Underbart!

Shoppa loss på “Armazéns do Chiado”, en historiska byggnad som förstördes totalt efter en brand 1988. Idag har den omvandlats till ett modernt köpcentrum.

Ta en promenad i "Park of nations" från World Expo uställningen 1998. Den har verkligen förvandlats och fått nytt liv de senaste åren.

När du ändå befinner dig vid Park of Nations får du inte missa Lissabon Oceanarium som är den näst största i sitt slag i världen!

Utforska stadesdelen Bairro Alto på kvällen. Det här distriktet är nämligen känt för sina barer och spektakulära atmosfär på kvällen. Gå från bar till bar, utforska gatorna medan du dricker en öl, träffa nya vänner. Det svåra är bara att välja bland alla barer, för man kan inte prova dem alla.

En av de bästa tiderna att besöka Lissabon är i juni. Då blir nämligen hela staden galen när de firar St. Anthony. En riktig höjdare att uppleva.

Den bästa tiden att besöka Lissabon är antingen någon gång mellan mars och maj eller från september till oktober. Då är vädret fortfarande varmt, hotellpriserna är lite billigare och det är överlag färre turister i omlopp jämfört med sommaren. Under dessa delar av året kan man också pressa in några stranddagar. Under högsommaren är det ofta riktigt varmt och stränder är näst intill överbefolkade.

Cykla MTB i Baskien (och mycket mer)

2019-08-22 09:33
Från [email protected] (Andy)

Den spanska regionen Baskien är ett riktigt paradis för den som gillar att cykla mountain bike (MTB). Inte nog med att regionen har en fantastisk natur som erbjuder mängder med olika rutter av varierande svårighetsgrad, dessutom kan man njuta av otroligt god mat och lokalt producerat vin på kvällarna.

Förutom cyklingen så har Baskien också mycket annat att erbjuda. Du kan till exempel vandra, vågsurfa, prova på yoga, dyka och mycket annat. Eller varför inte bara hänga på stranden och slappa.

Vill du ha storstad så finns Bilbao med mängder av upplevelser som bara väntar på dig. Varför inte gå på teater på Teatro Arriaga, strosa runt på matmarknaden La Ribera eller besöka Guggenheimmuseet.  Självklart äter man pinxtos till lunch på någon av alla små och stora hak som serverar detta. Missa inte heller att linbanan upp till Artxanda och få en fantastisk utsikt över Bilbao.

Men åter till cyklingen. De flesta arrangörer har cyklar som man får låna och många gånger cyklar man med en guide som anpassar rutten efter era önskemål och er erfarenhetsnivå. Är man en större grupp kan man hyra en egen guide. Är ni bara 2-3 stycken är det bäst att hålla utkik efter öppna tider då olika turer går av stapeln som man kan anmäla sig till.

Om du bara vill hyra cykel och på egen hand utforska regionen går förstås det bra också. Se bara till att få tips på en bra rutt så att ni inte hamnar på ställen där ni upplever det som svårt att cykla. För att cykla i Baskien är en riktigt härlig upplevelse oavsett ålder och fysisk nivå, bara man anpassar utifrån förutsättningarna.

Upplev norrsken från en bekväm säng

2018-11-21 12:57
Från [email protected] (Andy)
Drömmen om att få se norrsken är stor hos många och i vinter kan besökare ta del av ett nytt och unikt boendealternativ i Umeåregionen.

Längs Vindelälven ligger Ekkorrsele och turistföretaget Aurora Borealis. Här kan besökare uppleva naturen och aktiviteter så som hundspann, stand up paddle board, bäversafari, fiske m.m. Sedan en månad tillbaka är det också möjligt att övernatta i speciella norrskenskåtor.

- "En natt i Aurora Tepee kombinerat med en hundspannstur är ett unikt sätt att uppleva naturen på. Vi har redan haft våra första gäster för säsongen" säger Donald Eriksson, ägare av Aurora Borealis Adventures som ordnar med boendet.

Intresset för norrsken och unika boendealternativ har ökat de senaste åren. Kåtorna blir ett drömboende för norrskensfantaster som vill beskåda fenomenet direkt från en bekväm säng.

Resa med barn till Milano

2018-11-21 11:58
Från [email protected] (Andy)
Att resa med barn är underbart, men du måste planera med dem i åtanke. Beroende på deras ålder brukar det ofta fungera med att varva sightseeing med lek. Roliga museer, parker och något gott att äta kan bidra till att deras resa blir den allra bästa.

Duomo di Milano
En enormt stor katedral som verkligen är imponerande, något som ingen bör missa. Ser ut som en illustration i en saga. Se till att läsa på i förväg så att du snabbt kan berätta om intressanta detaljer som tilltalar de yngre. Ta gärna hissen upp i tornet för en fantastisk utsikt över staden.

Parken Indro Montanelli
Milanos äldsta park, den grundlades redan 1784, ett härligt ställe för en promenad. Vad barnen kanske tycker är mer relevant är att den har ett antal små lekplatser. Många barnfamiljer kommer hit varje dag och stämningen är perfekt. Eftersom parken är stor, över 170 000 kvadratmeter, finns det plats för alla.

Slottet Sforzesco
Detta slott byggdes på 1400-talet, men har sedan dess byggts på och om flera gånger. En imponerande byggnad som underhålls väl och som är spännande att besöka. Idag hyser den flera stycken museer av olika slag. Musik, möbler, konst, träskulpturer och mycket mer. I biblioteket Trivulziana finns da Vincis originella dokument. För att få ut mer av besöket finns det guidade turer på engelska.

Naturhistoriska museet
Museet ligger på två våningar i en gammal vacker byggnad från 1800-talet. Här kan hela familjen frossa i gamla fossiler och skelett. Dinosaurierna brukar vara en höjdare med barnen. Det är Italiens största naturhistoriska museum med över tre miljoner föremål. I tillägg har de runt 100 diorama utställningar som illustrerar olika scener.

Men det finns mycket mer i Milano. Scala-teatern har speciella föreställningar för barn. Fotbollsstadion är en attraktion, samt racerbanan Monza. Med lite planering kommer hela familjen att uppskatta ett besök till Milano.

Läs mer om Milano på www.milanoitalien.se

Amsterdam mitt i sommaren

2018-11-13 14:29
Från [email protected] (Andy)
Amsterdam är på många sätt magisk, allt från de vackra byggnaderna till de ständigt närvarande kanalerna gör att många utvecklar ett ömsint förhållande till denna huvudstad. Lägg till att Amsterdam har imponerande konstmuseer, musikfestivaler och fullt med mysiga barer så är det inte svårt att förstå varför så många vill åka hit på en weekend.

Om man nu råkar befinna sig i Amsterdam mitt i sommarhettan, vad gör man då? För även om medeltemperaturen i Amsterdam i juli ligger runt 21 grader så är det många gånger uppåt 26-27 grader på sommaren. Här kommer därför några tips på saker att göra i Amsterdam när det är riktigt varmt.

Den gigantiska parken Vondelpark är förstås en given plats att befinna sig när värmen är som värst. Här kan man njuta av skugga från såväl träd som de olika caféernas parasoll. Parken har också flera dammar som förstås inte lämpar sig så väl för människor att bada i. Det finns dock en damm för barn som vill svalka sig.

En annan trevlig sak att göra när solen gassar är att åka en kanaltur med någon av alla båtar som trafikerar kanalerna. Hoppa på en båt med öppet däck och låten fartvinden och vattnet svalka dig. För den som är lite mer vågad går det också att hyra en egen båt och ge sig ut på kanalerna.

Att softa på en uteservering när kanalerna är en annan trevlig aktivitet när solen skiner. Testa ställen som Amstelhaven och Hanneke’s Boom för en riktigt bra uteserveringsupplevelse.

Självklart kan man också njuta av kanalerna med egen picknick. Kanalerna vid Prinsengracht, Keizersgracht eller Herengracht bjuder på många trevliga platser vid kanalen för lite fika.

Vill man verkligen svalka sig så är det förstås få saker som slår ett dopp i en pool. Den största utomhuspoolen i Amsterdam hittar man söder om Amsterdam i form av Miranda Bad. Det kostar bara 4 euro att gå in och då får man njuta av 50-metersbassängen en hel dag.

Saker att göra i Alanya om man reser med barn

2018-08-23 10:38
Från [email protected] (Andy)
Om man åker med familj och barn till Alanya vill man förstås hitta på saker som barnen gillar att göra. Många gånger räcker det förstås med poolen eller stranden, men det finns även andra saker som barn brukar gilla att göra i Alanya. Här kommer några tips.

Dimcay
I den iskalla floden Dimcay är det många som gärna tar sig ett uppfriskande dopp. Det är fullt med fisk i floden som fångas och lagas till på en av de många restaurangerna som ligger längs med kanten. Istället för att gå till de första ställena kan det löna sig att åka lite längre upp. Missa inte den 360 meter långa droppstensgrottan som ligger här.

Vattenparken
Water Planet Aqua Park är en härlig stor vattenpark med massor av attraktioner. Både stora vattenrutschbanor och bassänger för de mindre barnen. Möjlighet att bara ligga och sola vid sidan av naturligtvis, liksom ett antal matställen.

Arkeologiska museum
Alanya har sitt eget arkeologiska museum, med flera interaktiva delar för små och stora barn. Det är inbjudande och intressant även för den som inte är förälskad i historia. Området har en rik bakgrund som du får en glimt av här.

Havspark med hajar och delfiner
Sealanya är en stor havspark där du verkligen kan komma nära livet under ytan. Simma med delfiner, åka ner i hajtanken, snorkla i den tropiska bassängen- det finns flera tillfällen att vara en del av det hela. Se delfinernas konster på showen. Bra bassänger även för de allra minsta, så att hela familjen kan njuta av dagen.

Läs mer om Alanya här >>

Foto: Micro Lange

Anledningar att resa

2018-02-01 10:12
Från [email protected] (Andy)
Varför reser vi svenskar så mycket? Svaret på den frågan är nog högst individuellt. Och tider där alla egentligen borde resa mindre är det viktigare än någonsin att fundera över varför man reser. Gör man det för att fly från sitt liv hemma? Då kanske det är bättre att försöka göra något åt det snarare än att sticka iväg på utlandsemester 4-5 gånger om året.

Här kommer några vanliga anledningar till varför man reser.

Utmana sig själv
Du längtar efter nya erfarenheter och nya utmaningar. Resor är det perfekta sättet att testa sig själv. Det driver människor till sina gränser och pushar oss utanför vår komfortzon.

Lära sig
Lärande är en stark orsak till att människor älskar att resa. De vill uppleva något obekant och komma hem med nya färdigheter, insikter eller kunskaper.

Bredda sitt perspektiv
En annan anledning till att folk älskar att resa är att det hjälper till att öppna sinnet. Du inser att det inte finns ett "rätt" sätt att leva livet på. Att möta människor från andra ställen visar att din världsbild inte är densamma som alla andras.

Uppskatta sitt eget liv
När du är trött på i ditt dagliga liv är det lätt att glömma bort vad du har. Dina ögon är inte öppna för vad som är speciellt med ditt eget hem och ditt liv där. När man kommer hem från en resa brukar man se på saker och ting med fräscha ögon.

Bygga och stärka relationer
Den gemensamma erfarenheten av resor gör för det mesta att människor kommer närmare varandra. En familjeresa, en romantisk resa eller en långhelg med tjejerna eller killarna kan stärka viktiga relationer.

Avkopplande
Kanske vill du inte fly från ditt vardagsliv, men alla behöver en paus ibland. Du kanske inte inser hur mycket du behöver komma bort ifrån att ständigt vara tillgängligt via telefon, e-post eller sociala medier.

Shopping och fika i Wien

2017-12-01 11:30
Från [email protected] (Andy)
I Wien finns det shoppingstråk i stadskärnan som helt och hållet är tillägnat fotgängare, här kan du shoppa i lugn och ro bland kända butikskedjor och lokala affärer.

Wien är marknadernas stad i Europa. Det finns mängd olika marknader, men den största och mest populära heter Naschmarkt. Störst fokus ligger här på frukt, grönt, godis, kryddor, ostar och andra delikatesser - såväl inhemska som utländska. Varje lördag så anordnas även en loppmarknad i anslutning till den vanliga permanenta marknaden och här kan man hitta allt, oavsett vad man letar efter. Det är lätt att ta sig dit med tunnelbana och marknaden är stor. Om man är intresserad av att uppleva Naschmarkt så är rekommendationen att man är tidigt ute om morgonen då det snabbt brukar bli väldigt mycket folk.

När man har shoppat klart behöver man förstås äta också, något som man gärna gör i Wien. I Wien inleds det gärna med en förrätt som exempelvis Leberknödelsuppe är en klar buljongsoppa med frikadeller eller en Frittatensuppe som är en klar buljongsoppa med pannkaks-strimlor.

Därefter är det Winerschnitzel eller Tafelspitz, kokt nöt- eller kalvkött med spenat och pepparrot, som oftast beställs in.

Som efterrätt är det vanligt med en bit sachertårta eller apfelstrudel. Sachertårta är en chokladtårta som komponerades av Franz Sacher 1832. När hans son senare grundade det berömda Hotel Sacher i Wien, blev tårtan en specialitet. Apfelstrudel är ett bakverk gjort på smördeg med äppelfyllning.

Förutom wienerschnitzel får du förstås inte heller missa winerkorven. Dessa köper man från korvstånd på gatan och på vissa caféer.

Missa inte heller Nöjesfältet Prater som egentligen är så mycket mer än bara ett nöjesfält. Att kliva in och bara veta om att detta område användes som kejserliga jaktmarker för drygt 200 år sedan får dig att häpna. Här hittar du åkattraktioner som berg- och dalbanor, karuseller och spöktåg, spelhallar och restauranger med underbar mat.

Tips: stanna till i Split

2017-11-08 15:24
Från [email protected] (Andy)

En fantastiskt fin film om staden Split i Kroatien. För många är Split bara en plats man flyger till för att sedan ge sig ut i skärgården eller ner till Mararska rivieran.  När man ser en sådan här film inser man att Split är en stad som verkligen är värd ett par dagars vistelse. Det finns verkligen mycket att se och uppleva här. För dig som är nyfiken på Split finns mer att läsa här: www.splitkroatien.se

Varför gillar så många Karpathos?

2017-06-28 11:22
Från [email protected] (Andy)
Den grekiska ön Karpathos blir för många en evig förälskelse. Varför? Ja den frågan är lite svårare att svara på. Det finns en känsla på Karpathos som är lurig att beskriva. Visst är här vackert, men det finns vackrare öar. Visst finns det fina stränder och mycket att upptäcka. Det är istället något med atmosfären som gör att så många fastnar för Karpathos. Kanske är det för att alla är så vänliga. Kanske är det för att man inte har låtit turismen ta över. Det råder ett härligt lugn över Karpathos, åtminstone om man åker hit före eller efter juli/augusti.

Karpathos stad, som huvudorten på ön heter, är långt ifrån lika charmig som många andra öars städer. Men även här är det en mysig känsla som inte kommer av vindlande gränder och mysiga torg. Istället är det bara en slags genuin vänlighet som råder.

Om man älskar grönskande grekiska öar är kanske inte Karpathos något man på pappret ska söka sig till. Här är det betydligt torrare klimat eftersom ön ligger så långt söderut i Medelhavet. Men på pappret är en sak och verkligheten en annan. Få åker från Karpathos utan att ha blivit lite kära i ön.

Algarve

2017-06-04 14:58
Från [email protected] (Andy)


Algarvekusten är en 150 kilometer lång kustremsa utmed Portugals sydkust. Med det blå havet som närmsta granne är Algarve en riktig pärla, väl värd att besöka. Tack vare regionens milda klimat är det trevligt att besöka Algarvekusten hela året om, men den som vill vara säker på att kunna bada och sola bör dock välja sommaren eller den tidiga hösten. Trots att det är de kilometerlånga sandstränderna som ofta lockar, och som på många sätt kommit att karaktärisera Algarvekusten, finns det också mycket annat att göra här. Portugal är en historisk oas, full av otrolig arkitektur, historiska byggnader och tusenårig historia. Genom att lyfta blicken upp från stränderna kommer du kunna se ett Portugal och en Algarvekust som har så otroligt mycket att erbjuda. Här finns ett gediget utbud av både shopping, mat, vin och vandringsleder, men också charmiga fiskebyar.

50-meterspool som håller olympisk standard på Kreta

2017-05-21 19:29
Från [email protected] (Andy)
På sportanläggning Cavo Spada på Kreta, tas nu det första spadtaget för anläggningens nya olympiska pool. Det allra första spadtaget kommer att tas av den grekiska OS-silvermedaljören Spiros Gianniotis och svenska flerfaldiga medaljören Therese Alshammar. Poolen, som är 50 meter lång, håller olympisk standard och är en del av de faciliteter som anläggningen kontinuerligt utvecklar för såväl elitidrottsmän som motionärer.

Såhär säger Apollos Sverigechef om det hela:
- Vi är oerhört stolta över att den svenska OS-truppen förlägger sitt träningsläger på Cavo Spada, det visar att anläggningen håller hög kvalitet. När vi nu kompletterar med en 50-metersbassäng i OS-klass, är det ett mycket fint tillskott i vårt allt mer populära sportprogram som riktar sig till de breda träningsgrupperna.På anläggningen kommer bland annat den svenska OS-truppen förbereder sig inför de 23e olympiska vinterspelen i Sydkorea.

Behagligt klimat i Torrevieja även under vintern

2017-05-03 14:37
Från [email protected] (Andy)
För den som vill åka någonstans där det är hyfsat varmt i Europa under den svenska vinter så är Spanien ett hett tips. På den Spaniens östkust hittar man staden Torrevieja som är mycket populär på grund av det härliga klimatet som man finner här under hela året, även vintern. Det är många skandinaver som har staden som sitt andra hem. Det finns ungefär 15 000 svenskar som lever och bor i området runt Torrevieja.

Torrevieja är platsen för dig som gillar att vara omgiven av människor från Sverige och som gillar att känna igen dig, detta samtidigt som du verkligen uppskattar sol och värme. I Torrevieja finns förutom en hel del svenskar, också ett antal svenska caféer, restauranger, svenska kyrkan samt flertalet både svenska och skandinaviska föreningar.

Att ta sig till den spanska staden Torrevieja gör du enklast med flyg till Alicante. Flygplatsen ligger en bit från Torrevieja, närmare bestämt 45 kilometer från staden. Från flygplatsen tar du dig dock enkelt till Torrevieja med någon av lokalbussarna som har flera avgångar under dagen. Ankommer man med sitt flyg efter att dessa bussar slutat gå är taxi ett annat bra och prisvärt alternativ för att ta sig till staden.

Ett måste i Torrevieja är att besöka någon av alla marknader. Exempelvis kan du nattetid besöka marknaden vid strandpromenaden i staden. En annan marknad värd att besöka är den marknad som pågår på fredagar mitt inne i stan. Detta är utan tvekan en av Spaniens största marknader. Utanför Torrevieja, kan du besöka söndagsmarknaden i Guardamar, vackert belägen bredvid odlingen av citroner. Marknaden kallas därav också ofta för citronmarknaden.

Tips om Krakow

2017-04-24 13:18
Från [email protected] (Andy)
Inför ett besök till Krakow kan det vara bra att planera sina aktiviteter, speciellt om man bara kommer över en helg. Det finns nämligen så mycket att se och göra att tiden inte räcker till. Denna lilla stad är full av liv, bland annat för att den är så populär bland alla turister. Men den kan även erbjuda nöjen och shopping för att avrunda besöket.

En annorlunda souvenir kan vara kommunistpropaganda, det är ju inte så väldigt länge sedan som detta var en verklighet. Det finns både planscher och vykort. Något annat som lockar är den stora loppmarknaden som hålls öppen varje dag. På söndagar brukar det dock vara som mest folk och man kan hitta mycket roligt.

Ett antal barer i Krakow serverar fika på dagtid och drinkar nattetid. Här hittar man det mesta, från mysiga, intima små ställen till vilda fester. En del är konstfullt inredda, med gamla symaskiner eller saker från kommunisttiden. Det är bara att gå runt och känna av stämningen.

Krakow har en rad fina museer, som är mycket intressanta. Det var i den här staden som Schindler räddade en mängd judar, och museet om den tiden heter helt enkelt Schindlers fabrik. På den gamla flygplatsen har man en härlig samling med olika flygplan från hela världen. Det anses vara ett av de bästa flygplansmuseerna som finns. Mocak är ett modernt konstmuseum som är inhyst i en vacker byggnad, ett måste när man besöker Krakow.

Den gamla stadskärnan är något annat man helt enkelt inte får missa. Denna medeltida stadsdel är väl bevarad och full med små trevliga gränder och torg. Stortorget är fokus, med vackra byggnader och flera matställen runt omkring. Det finns gratis vandringsturer med guide, så man får ut extra mycket av besöket. Men annars är det trevligt att bara strosa runt på måfå och njuta av de fina byggnaderna och folkvimlet. Gamla stan är också omgiven av en park, som man gärna tar sig en paus i.

Under promenaderna i Gamla stan träffar man på ett antal kyrkor och kloster. Många av dem har både en vacker arkitektur och vacker inredning. Maria kyrkan hör till de mest kända och man bör helst ta sig upp i kyrktornet för att beundra utsikten. Det finns en bit av den gamla stadsmuren kvar, och även en fästning som är mycket väl bevarad.

Ett besök till Krakow blir aldrig tråkigt utan de flesta får istället en önskan att komma tillbaka. För det finns alltid något mer att se eller pröva på.

Foto: Dennis Jarvis (Flickr)

Zakynthos

2017-04-13 12:08
Från [email protected] (Andy)
Zakynthos är den sydligaste ön bland de Joniska öarna. Ön kallas också Zante, eller "Fiore di Levante". Grekiska turister semestrade på Zakynthos långt innan resten av världen fick upp ögonen för denna vackra ö.

Öns geografi sträcker sig från det bergiga landskapet i den norra delen av ön till mjuka kullar och platt landsbygden i söder.

Kalamaki ligger på den södra sidan av Zakynthos. Det är en avslappnad by jämfört med dess granne Laganas. Den ligger bredvid flygplatsen och kan därför bli föremål för visst flygplansbuller. Stranden är huvudattraktionen i Kalamaki och även om Zakynthos upplever något av en turismboom, har Kalamaki fortfarande kvar sin charm.

Tsilivi är en trevlig familjeort med många tavernor och restauranger. Byn ligger ca 10 minuter från Zakynthos stad. Samtidigt som Tsilivi blir allt mer turistanpassad för varje år, finns det fortfarande många traditionella grekiska tavernor som erbjuder bra service och god hemlagad mat. Ett bra val när det gäller boende är Maistrali lägenheter som bara ligger 1,5 km från Tsilivi. Hotellet ligger nära en stort strand och en liten småbåtshamn. Hotellet har många pooler som du kan komma åt, och det ligger samtidigt när alla stormarknader, barer och tavernor i Tsilivi.

Alykes ligger på den östra kusten av ön. Här kretsar mycket kring den fantastiska stranden. Majoriteten av restauranger, barer och affärer ligger på huvudvägen som går strax bakom stranden. Stranden i Alykes är mycket lång och sandig med långgrunt vatten, vilket gör den perfekt för familjer. Den har också två uthyrare av jet skis, vattenskidor och trampbåtar. Det finns också en båt som gör turer till de blå grottorna från stranden.  

Warszawa eller Gdansk?

2017-02-28 14:47
Från [email protected] (Andy)
Under sommarmånaderna är Gdansk ett populärt alternativ eftersom det ligger i närheten av havet. Tidigare en liten stad har den nu vuxit samman med närliggande Gdynia och Sopot, vilket ger större utbud av både butiker och restauranger. De olika orterna är sammankopplade med tåg som går regelbundet så man lätt kan inkludera en dagsutflykt till dem.

Gdansk har dock behållit en del av småstadskänslan, takten är något lugnare. Det är en mycket vacker stad med mycket att se och uppleva. Nattlivet är inte lika intensivt som i Warszawa, men det finns tillräckligt med nöjen för en lång semester. Ett stort antal fina restauranger ser till att man klarar sig bra. En del ligger precis vid kanalen med en underbar utsikt.

Många tycker om att besöka skeppsvarven och Solidaritet museet, det var inte så länge sedan som Gdansk var centrum för den polska fackföreningsrevolutionen. Men det finns också flera fina kyrkor och katedraler, det här är en stad som har en rik historia. Den blev inte heller lika förstörd under kriget som Warszawa så många av de gamla husen står kvar. En del har inretts till hotell, vilket ger en alldeles speciell känsla.

Warszawa å den andra sidan är landets huvudstad och det märks, den har nu väl över 3 miljoner invånare. Stor stad med flera moderna byggnader, vissa riktigt höga. Men också den gamla stadsdelen med sina trånga gränder och fina torg. Här är det ett härligt folkvimmel med gatuförsäljare och konstnärer med många bra ställen för en matbit eller drink. Att det mesta bombades under kriget och har byggts upp efteråt märks inte ens. Slott och kyrkor som är riktigt imponerande, det gäller att planera sitt besök för att hinna med allt. Flera museer som är väl värda att ta sig en titt på, däribland det kända Chopin museet.

Så när det kommer till historia och kultur så har båda städerna ett stort utbud. Polen har en lång och färgstark historia, vilket klart kan ses i dess arkitektur och religion. Det som skiljer städerna mest åt är nattliv och hålligång. Warszawa är fullt av klubbar och barer, det finns bra mycket att välja mellan här. Gdansk går och lägger sig tidigt, men det gör inte dess systerstad. I Sopot kan man festa hela natten, precis som i huvudstaden, och det ligger ju precis i anslutning till Gdansk.

Vandra på Mallorca

2016-08-29 10:11
Från [email protected] (Andy)
Mallorca har länge varit ett populärt resmål på grund av sitt varma klimat och underbara stränder. Men nu har besökarna upptäckt något annat som verkligen kan bli en perfekt semester- att vandra på Mallorca. Det finns många bra stigar och leder av olika svårighetsgrad, och det kan ju lätt kombineras med sol och bad.

Staten har lagt ner tid och pengar på att göra i ordning flera bra leder som är klart märkta med information. Man får inte gå på privat mark, det finns ingen allemansrätt här, men det är gott om plats i det växlande landskapet. På Mallorca finns det hela tio bergstoppar som ligger på över 1 000 meter, så det är inte svårt att hitta en utmaning.

De största säsongerna för vandring är vår och höst, då är det som vackrast och inte heller för varmt. Det finns hundratals olika vandringar att välja mellan, med eller utan guide. Vissa väljer att göra halv- eller heldagsutflykter, medan andra gärna går ut och vandrar i flera dagar. Det finns flera trevliga vandrarhem eller kloster där man övernatta, eller så kan man sova under bar himmel. Tältning är inte tillåtet.

Området runt bergskedjan Sierra Tramontana är den vanligaste platsen för vandringar. Denna ligger på öns nordvästra kust och det är främst de norra delarna mellan Vallemossa och Lluc som folk dras till. Det är viktigt att utrusta sig med bra skor och vatten, för det kan bli ganska varmt under vandringen. Ett plus är att det inte finns farliga insekter eller växter på Mallorca så man kan känna sig trygg i naturen.

Längs med många av vandringslederna finns det också pittoreska byar och historiska byggnader. Många av lederna är gamla pilgrimsstigar och handelsvägar som rustats upp. Andra väljer en vandring som går genom berg och grottor, och som kräver lite mer uthållning. Att vandra genom olivlundar och mandelodlingar är en riktig upplevelse, speciellt när träden blommar.

En populär, lite lättare vandring, går från fyren i Port de Soller fram till bergsbyn Deia, som för övrigt är känd som en konstnärsby. Det är lätt att ta sig ner till havet vid bukten Cala del Deia för en alldeles utmärkt lunch. Ett annat alternativ är att vandra från Coll de sa Gramola fram till Sant Elm. Här går man på bergskedjan med en helt fantastisk utsikt över havet. Båda dessa vandringar klarar man av på några timmar. Annars finns det flera tuffare vandringar som kräver en hel dags insats. Mallorca är platsen för vandringar – oavsett vilken utmaning eller upplevelse man är ute efter.

Foto: Axel Magard

Tips om Split i Kroatien

2016-06-23 18:46
Från [email protected] (Andy)
Detta är en destination som verkligen vuxit till sig de senaste åren och blivit mycket populär, och det med rätta. Här finns det mycket att se och göra, det är som laddat för en härlig semester. Split är näst störst i Kroatien, men anses vara den vackraste. En del av de saker som man inte får missa är:

Som i många andra historiska städer så är Gamla stan en bra plats att börja. Trots att en del av byggnaderna är nästan 2 000 år gamla så känns stadsdelen levande, eftersom folk bor i de flesta hus. Det är en fantastisk blandning av gamla ruiner och palats, med moderna affärer och restauranger runt omkring. Bilar får inte komma in här så man kan gå runt i fred. Här ligger också Diocletians slott, ett gammalt romerskt palats. Gatorna är marmorbelagda och en syn i sig själva. Det kan vara en bra ide’ att ta en guidad rundvandring för att få ut så mycket som möjligt av besöket.

För en trevlig dag ute i naturen kan Marjan vara alternativet. Här kan man vandra runt och njuta av vyerna, men det är stenigt så bra skor är ett måste. Högst uppe på toppen av berget är det en enastående utsikt över omgivningarna, men det finns flera olika nivåer om man inte vill ta sig helt upp. Det går även lokala bussar eller ett litet tåg om man inte har lust att promenera.

Hamnen i Split är en mötesplats, där det alltid är liv och rörelse. Strandpromenaden är ren och fin, med flera ställen där man kan sitta och bara ta det lugnt. Utsikten är underbar med båtarna och havet, och när det blir mörkt så lyser man upp ruinerna runt omkring med en fascinerande effekt. Många små trevliga barer och restauranger för en fika eller måltid. Härifrån kan man också ta sig en båttur till en av de många öarna runt omkring eller se när fiskarna kommer in med sin fångst.

Det finns ett antal marknader i Split som öppnar redan kl. 6 på morgonen. Till väster om palatset ligger huvudmarknaden där man kan köpa färsk frukt och grönsaker, lokala ostar, olivolja och den kända alkoholen Rakija. Sedan finns det även en fiskmarknad och en med kläder. Ett besök till Split kan bli en riktig upplevelse med både stadsliv och natur. Maten är god och det är alltid något på gång.

Uber och Hotels.com i samarbete

2016-06-15 12:36
Från [email protected] (Andy)
Fördelarna med att boka hotell via sajter som Hotels.com bara fortsätter att rada upp sig. Förutom att man får prisgaranti och säker betalning kan man nu även enkelt ta sig till sitt hotell. I alla fall om man bokat hotellet med Hotels.com, då dessa nu har ett samarbete med Uber.

När man landar på en flygplats i till exempel New York kan man plocka upp sin bokning via Hotels.com appen på telefonen och trycka på en "Uber" knapp. En kort stund senare kommer det en taxi som vet precis vart du ska åka.

Jag minns en resa till Amsterdam för några år sedan där taxiföraren inte lyckades hitta mitt hotell. Till slut bad jag honom bara att stanna, och så gick jag själv med hjälp av Google Maps. Varför ska man betala dyra taxameterpengar för att en taxichaffis inte kan hitta?

I dagsläget fungerar Uberknappen bara på Android, men en IOS-version ska vara på gång.

Marbellas mysiga stränder och gamla stadskärna

2016-05-20 10:49
Från [email protected] (Andy)
Letar du efter en lagom stor weekenddestination där du kan njuta av sol, värme, god mat och shopping? Då är Marbella ett väldigt trevligt alternativ. Åker man till större städer så kan man förstås få ovanstående också, men i Marbella får man också en lugn och avslappnad weekend, vilket kanske inte alltid är fallet i storstäder.

Man kan säga att Marbella består av tre olika delar som skiljer sig rätt avsevärt från varandra. Vi kan börja med den tråkiga – det moderna Marbella med "vanlig" bebyggelse, i form av bostäder, affärer, frisörer etcetera.

Sen har vi stranddelen av Marbella. Utmed den långa strandpromenaden ligger en rad olika stränder och höga hotellbyggnader. Strandpromenaden fungerar som en väldigt vacker transportsträcka när man ska ta sig från den ena delen i Marbella till den andra. Men den är också en mötesplats. Här kan kompisar sitta på en bänk i kvällssolen och prata, medan barnen springer omkring och leker. Det finns förstås också trevliga restauranger här med uteserveringar som vetter mot havet.

Sist men inte minst har vi gamla stan. Här är gränderna trånga och vindlande, bebyggelsen låg och torgen vackra. Det är utan tvekan Marbellas främsta tillgång. Här finns det gott om små butiker att kika i, tapasbarer att slinka in på och caféer att dricka Caffe con Leche på. Man kan utan problem spendera en hel weekend med att bara strosa runt här, eller sitta och sola sig på nån uteservering med en pocket på bekvämt avstånd.

Förutom strosandet i gamla stan, så är det förstås sol och bad som är den främsta sysselsättningen här. Det finns flera stränder att välja på, och även om det kanske är för kallt i vattnet under vinterhalvåret, så är det ändå härligt att ligga i en solstol och kika ut över havet. Lunchalternativ är sällan långt borta då det finns flera strandrestauranger att välja på.

Vill man se sig omkring när man är i Marbella så kan man bland annat ta sig till Malaga över dagen. Man kan också ta en tripp till svindyra Puerto Banus och häpna över de gigantiska privata båtarna som ligger i hamnen.

Så sammanfattningsvis kan man säga att Marbella är en väldigt hanterbar och mysiga plats att spendera en weekend på. Speciellt om man vill ladda batterierna. För här kommer man till en mysig plats som absolut inte tär på energin, snarare tvärtom.

Marbella ligger på Spaniens sydkust och man tar sig hit genom att flyga till Malaga som ligger ungefär 45 minuter med bil från Marbella.

Tips om Santorini

2016-05-19 13:17
Från [email protected] (Andy)
Santorini ӓr inte en stor ӧ och har bara knappt 15 000 invånare, men den ӓr ett mycket populӓrt resmål. En av anledningarna ӓr den oerhӧrt vackra naturen, skapad av ett stort vulkanutbrott fӧr tusentals år sedan. Men det finns också många trevliga aktiviteter och sevӓrdheter på ӧn och de kringliggande mindre ӧarna.

På Santorini tillverkar man mycket vin, det ӓr en av de grӧdor som vӓxer bӓst. Många av vinodlingarna ӓr ӧppna fӧr vinprovning. Man får en genomgång av processen och historien bakom vinodlingarna, och sedan ӓr det dags att prova på vinet. Vanligtvis så serveras det också något litet tilltugg, som en god ost, hembakat brӧd och naturligtvis oliver.

Det ӓr populӓrt att vandra på de grekiska ӧarna och strӓckan från Fira till Oia ӓr mycket vacker. Terrӓngen ӓr tidvis brant och full av sten, så det lӧnar sig att ha bra skor. Lӓngs med stigen så finns det flera stӓllen med sanslӧst vackra vyer, och om man går på sena eftermiddagen så kan man få med sig solnedgången ӧver havet. Det ӓr en syn man sent kommer att glӧmma. Ett annat populӓrt vandringsmål ӓr Skaros Rock. Fӧrutom den fantastiska utsikt som finns från toppen så ӓr det också ett trevligt område att gå runt i, det finns ruiner och ett gammalt kapell att besӧka.

En dag i Antika Akrotiri ӓr som att ta sig flera tusen år bakåt i tiden. Det hӓr ӓr ruinerna och resterna av en hel stad som begravdes under askan vid vulkanutbrottet. Man bӧrjade utgrӓvningar under 1960-talet och har hittat hus, fresker, avloppssystem och vӓrldens ӓldsta vattentoaletter. Man har lagt ut spångar och gjort i ordning så att besӧkarna kan se hur staden såg ut. Eftersom många av de fӧremål man hittade finns på museet i Fira så kan det vara bra att planera in ett besӧk dӓr också, en annan dag.

Det går många båtturer från Santorini, det ӓr helt underbart att uppleva havet och ӧgruppen på en segelbåt. Man stannar till under dagens lopp fӧr att bada på olika stӓllen, och lunch ingår i priset. Det finns också halvdagsseglingar, och då kan man vӓlja om det ska vara runt solnedgången.

Amoudi Bay ӓr det perfekta stӓllet fӧr sol, bad och god mat- en dag av total avslappning. Det ӓr en trevlig liten fiskehamn dӓr havet ӓr kristallklart och man kan hoppa rӓtt ner från klipporna. Specialiteten på restaurangerna ӓr naturligtvis fisk och skaldjur.

Läs mer om Santorini på www.santorinigrekland.se

Bästa stället för en weekendresa, Warszawa eller Riga?

2016-03-10 12:05
Från [email protected] (Andy)
När du ska resa bort över en helg är det viktigt att hitta en bra storstad som kan erbjuda dig det du är ute efter. Östeuropeiska städer är bra alternativ, det ligger nära är billigt och enkelt för en besökare från Sverige. Två bra alternativ i Östra Europa är Polens huvudstad Warszawa med ca 1,7 miljoner invånare, eller Lettlands huvudstad Riga som har ungefär hälften så många invånare. Båda städerna är säkra städer och enkla att ta sig till med direktflyg från till exempel Arlanda flygplats.

Riga
Riga är Lettlands huvudstad och ligger i Landskapet Livland. Riga kan skryta med en vacker och välbevarad stadskärna, som sedan 1997 är ett världsarv. Lokalbefolkningen är väldigt trevlig men kan precis som andra nordbor uppfattas som reserverade. Unga och människor inom turistindustrin pratar och förstår engelska, men vill du prata med någon äldre är det i allmänhet Lettiska eller möjligen Ryska som gäller om ni ska förstå varandra. I Riga tar du dig enkelt runt med spårvagn, buss eller taxi.

Det finns bra sightseeingbussar som du med fördel kan nyttja för att se stadens alla vackra sevärdheter. Det finns också många fantastiska museer, till exempel krigsmuseet, sportmuseet och ett välkänt naturmuseum.

Läs mer om Riga på www.rigalettland.se

Warszawa
Warszawa med sina 1,7 miljoner invånare är ett utmärkt alternativ för en helg. I centrum finns den vackra gamla stan. Det finns många intressanta museer i staden, till exempel Moderna Museet, Warzaw uprising museum, ett interaktivt museum och Polens situation under andra världskriget. Ett annat välkänt museum är Kopernikusmuséet med en av Europas modernaste planetarium.

I Warszawa finns gott att göra, gå gärna på konsert eller filmfestival, eller vandra runt i de historiska kvarteren och ta en kopp kaffe eller en öl på en av de många barerna i centrum.

Läs mer om Warszawa på www.warszawapolen.se

Sammantaget är både Riga och Warszawa perfekta alternativ för dig som vill uppleva en östeuropeisk stad över helgen.

Alicante – Spanska östkustens charmtroll

2016-02-15 14:04
Från [email protected] (Andy)Både huvudstaden Madrid och Katalanska Barcelona är två populära spanska resmål som tar emot mängder av turister varje år, men missa inte charmiga Alicante på spanska Costa Blanca-kusten. Den här inbjudande strandstaden är Spaniens åttonde största stad och har allt att erbjuda sina besökare. Alicante lyckas trots det faktum att staden står värd för många besökande turister dessutom bevara känslan av idyllisk småstad genom sin närhet till det mesta och sin gemytliga atmosfär. Det är en genuin spansk stad som enkelt gör dig hemmastadd med sina bekväma avstånd mellan både strand, sevärdheter och restauranger.


Det är inte bara den lokala befolkningen som är stolt över sitt Alicante, hit flyttar även många svenska pensionärer som snabbt anpassar sig till staden och provinsens trevliga miljö och atmosfär. Alicante och dess omnejd har ett oerhört behagligt klimat som av många anses vara Spaniens bästa med bekvämligt varma somrar, soliga vårar, färggranna höstar och milda vintrar.


Alicante har ett stort utbud av sevärdheter och aktiviteter, här finns något som passar alla. Den som vill njuta av sol och bad har både stora stränder på nära avstånd till centrum och mer folktomma stränder lite utanför staden. Har man tillgång till bil kan man dessutom bege sig till någon av provinsens små charmiga calas, vilket är små badvikar belägna mellan klippsatser.


I Alicante hittar man utsökt mat och dryck, här avnjuter man färsk fisk och skaldjur samt närproducerat kött direkt från bergen utanför staden. Paellan är en berömd maträtt från Alicante och det finns dessutom massor av olika smakrika risrecept att prova på någon av stadens arroceríor. Till maten kan man testa något av provinsens alla lokalt producerade viner, röda som vita. Att ta en svalkande caña (litet fatöl) på någon av Alicantes alla uteserveringar hör semestern till och är dessutom något ortsborna sällan låter sig vänta mellan gångerna.


Foto: Morten Nelson (Flickr)

Upptäck Rigas historia

2015-11-14 10:45
Från [email protected] (Andy)
Riga grundades av Albert av Riga 1201, som en bas för de norra korstågen. Staden utvecklades och blev den största handelsplatsen i östra Östersjön under hansatiden, och styrdes då av Rigas ärkebiskop. Reformationen nådde Riga år 1522, och då upphörde ärkebiskopens makt. Efter att Hansa fallit tillhörde Riga först Sverige och sedan Ryssland, innan staden blev huvudstad i det självständiga Lettland år 1918. Riga fortsatte vara huvudstad i Lettland även under Sovjettiden, och på 1990-talet återtog staden sin plats som huvudstad i ett självständigt Lettland.

Tyskar har bott i staden ända sedan Albert etablerade den, och under större delen av stadens historia har tyskar tillhört eliten medan letterna tillhörde de lägre klasserna. Den elitistiska positionen fanns kvar även under Rigas stormaktstid, och en stor del av Rigas arkitektur har därför påverkats starkt av Tyskland. Tyskarna repatrierades efter nazisternas ockupation 1941 – 1944.

Rigas gamla stadskärna utforskas bäst till fots, särskilt eftersom den är ganska liten och eftersom bilar är förbjudna. Kullerstenen, där den finns, är rundad istället för platt, så bekväma skor rekommenderas. Du bör vara medveten om att det bristfälliga avloppssystemet har gjort att vissa centrala gator översvämmats 2 – 3 gånger under det senaste året. Tunga regnfall har då fått vattennivån att gå upp till vaderna, och vattensamlingarna har funnits kvar i flera timmar varje gång.

Privata företag erbjuder också turer, som till exempel låter dig komma bort från de populära turistområdena. Alternativa turer erbjuds också, både på cykel och till fots, och en kostnadsfri rundtur i staden börjar vid St. Peterskyrkan 12.00 varje dag. Håll utkik efter en gul resväska.

Gratis WiFi i Malaga

2015-11-10 08:38
Från [email protected] (Andy)
Nuförtiden är det ju inte bara utsikten från balkongen som är viktig när man väljer vilket hotell man ska bo på när man ska ut och resa. Numera vill vi ju även ha en riktigt bra internetuppkoppling, så att vi kan kolla in Tripadvisor, skicka bilder till nära och kära och Skypa.

Detta har hotellkedjan Room Mate Hotels verkligen tagit fasta på. För inte nog med att man har bra uppkoppling på sina hotell, nu kan man även få med sig en liten 3G router som man kan använda i hela stan. Routern ingår utan extra kostnad om man bokar rum via deras hemsida (man kan inte boka via andra sidor om man vill ha routern).

Erbjudandet gäller inte i alla städer, men populära Malaga är en av städerna där erbjudandet gäller. Så i väntan på att EU beslutar om att ta bort roamingavgifter så kan man alltså kolla guideböcker och köra Google maps när man traskar runt i Malaga.

Ett riktigt bra initiativ och en bra lösning på ett vanligt problem bland resenärer. Självklart kan man ju lösa detta på egen hand genom att ta med sig en egen 3G router och sedan köpa ett kontantkort på plats. Men då får man ju också räkna med att lägga ut en slant för att få en bra uppkoppling.