RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-06-26 15:31:46

leaaxelsson blog

leaaxelsson blog on Nouw

Fallas 2019!!

2019-03-23 22:57
Från leaaxelsson

Jag låter en solskens leende Raúl få inleda detta inlägget och säger nu efter det: Hej på er!

Efter 1 år ifrån mina spanska vänner kände jag att det var dags att träffa dem igen, så därför tog jag en paus i studierna och åkte till Valencia den 16 mars i samband med Las Fallas. Under dagarna i Spanien tredubblades siffrorna i min stegräknare och det var härligt att vandra stadens gator runt, precis som förr! Det känns som att tiden där skedde i ett helt annat liv men med lite perspektiv till resan känner jag mig mer och mer stolt och glad över att jag faktiskt har flyttat och bott i ett främmande land ett år. Fasen va coolt asså! Men tillbaka till denna resan som gjordes nu... Förutom att promenera runt Valencias fullpackade gator kollade vi såklart in ett flertal "Fallas" och endel var riktigt imponerande. Mellan de olika "stationerna" fick jag en update angående det politiska läget i Spanien efter som Las Fallas är väldigt politiskt och åsikter uttrycks bland annat genom dessa Ninots-figurer. Lite bilder på dessa:

Under dagarna var det också Ofrenda som vi följde där alla Falleros vandrar med sin egna Falla till ett torg i stan med blommor till la virgen. Dit till torget återvände även jag och Paula lite senare för att se allt fint! På eftermiddagen var det på Vanessas Falla en playback-show där barnen i Fallan skulle dansa och mima till musik från exempelvis High School Musical, Sing it in the rain eller the Greatest Showman....supersöta!!

Men hörrni, vad vore Fallas utan bomber och fest, eller hur Felicia, Olga, Martin och Edith??! Så såklart blev det en hel del kollande på fyverkerishower och mascletàs samt kastande av petardos. Sista kvällen av Fallas tittade vi också på Cremàn där man eldar upp sina fina Ninots-figurer vilket också blev slutet på Fallas, dagen efter var staden som ny och jag hörde inte en enda smällare (vilket var otroligt skönt)...

Påtal om fest fick jag uppleva något jag inte upplevde under förra Fallas. Jag blev nämligen jagad av en brinnande tjur som kastade från sig smällare åt alla möjliga håll. Tyvärr har jag inga bilder från detta då jag var upptagen med att springa för mitt liv. Haha skämt och sido, det var iallafall så Vanessa & Co beskrev aktiviteten för mig vilket gjorde mig aningen skeptisk och nervös innan. Men det var helt enkelt en person från hennes Falla som klädde på sig en typ av ryggsäck som sprutade ut eld och smällare (ändå en bra bit!) som sedan sprang runt på deras smala gata och jagade oss där. Barnen (inklusive jag) skrek som om att vi inte skulle se morgondagen....en väldigt knepig och underlig tillställning som skulle vara "rolig", och det är kul att ha upplevt den!

Slutligen, tusen tack till Paula och hennes familj som jag fick bo hos dessa dagar! Och speciellt hennes mamma som skämde bort mig med allt för mycket smaskiga mackor till varje dags äventyr! Nu tillbaka till verkligen hemma i Sverige och hoppas det inte dröjer allt för länge till tills vi ses igen chicos!

Besök från Valencia!

2018-03-20 18:47
Från leaaxelsson

Vad gör spanjorer när södra Sverige bjuder på snö och minus 15 grader i mitten på mars, jo drar hit! Jag fick nämligen besök av kompisar från Valencia: Paula och Raul, i helgen och jag tycker att det förtjänar ett inlägg på min blogg tillhörande mitt utbytesår! Hur kul att de hälsade på? För mig och hela familjen, där vi blandade alla tre språk tills min hjärna knappt visste ut eller in...dock viktigaste att spanskan satt kvar! Wihoo! Vi var bland annat i Göteborg under lördagen för lite fika och strosande:

En lyckad dag som avslutades hemma hos en kompis för hemmafest, något som var nytt för dem då man i Spanien ses för parkbänkshäng. Jag kan dock inte sluta skratta åt hur påklädda de var, för sköna alltså! Vi spenderade såklart också tid ute i snön de andra dagarna där deras kärlek för Sverige växte ännu mer efter att ha insett hur smarta termobyxor är. Och håller typ med på riktigt?! Paula frågade vad byxorna har för slags teknik, hur de fungerar och VART man kunde köpa dem, haha.

Glad Paula med en färdig snöboll i handen. Det var svårt för dem båda att sluta eftersom man kunde hålla på i all evighet med att göra den perfekt rund haha.

Det gick fort i backarna! Det hederliga "tåget" glömdes såklart inte!

Första snögubben någonsin!

"Bambisar" på hal is!

Ändå lite kul att även om de bara var här över helgen (fre-mån) så inser man att det här med kulturkrockar fungerar på samma sätt fast omvänt. Fått så många roliga frågor jag knappt minns häften men bara det här med att ta av sig skor+ytterkläder i hallen, äta lagad mat på kvällen, att toaletten har två knappar för spolning, att man har en bastu hemma, åka pulka, kollektivtrafik som kommer i tid, att man vet vart snön är hård och vart man sjunker igenom, fika med tillhörande starkt kaffe, med mera är något ju!

Tack för att ni kom hörrni, roligt att visa vart man kommer ifrån! Vi avslutar med en go fika! Hasta pronto!

Året som gått

2017-06-20 19:12
Från leaaxelsson

Sådär, 270 dagar i Spanien spenderade och 122 blogginlägg skrivna!

Jag känner att det är dags att på något sätt avsluta bloggisen även om det har varit jättekul att hålla den igång under min tid iväg. Är också stolt att jag ändå höll upp uppdateringen på den så bra som jag gjorde även om tiden försvann mycket i slutet hehe. Jag har iallafall kommit hem starkare än innan och mer motiverad att plugga än någonsin. Dock hänger det lite som en tomhetskänsla i luften av att nu är det gjort/över, inget mer liksom....skumt! Men det kommer säkert släppa med tiden. Taggade på nya utmaningar!

Det sista och viktigaste, innan jag släpper er längre ner i inlägget för en liten "sammanfattnings-lista", tusen tack mamma och pappa för detta och att ni gav mig chansen! Utan er hade min minnesbank inte varit lika färgrik som dagens, jag hade heller inte lärt känna underbara människor från hela världen. Så muchísimas gracias till er, älskar er!

Årets köp: min röda vandringsväska från lokalhandlar´n inför mina bergsvandringar. Mycket stilig och bekväm!

Årets sång: DESPACITO!! Haha nej, finns sjukt många fler låtar som för evigt kommer påminna mig om detta året. Främst La bicicleta - Shakira , Hasta el amanecer - Nicky Jam , Me rehúso - Danny Ocean. Måste erkänna att jag blivit spansk i själen hela vägen till er reggaeton. :)

Årets övervunna rädsla: Ta ut pengar ur en bankomat.

Årets adjektiv: Händelserikt, festligt, lärorik.

Årets insikt: Att världen är så mycket större än lilla byn jag kommer ifrån i mellansverige. Och att det finns så mycket fina människor runt om i världen, det gäller bara att inte döma någon innan.

Årets fest: Skulle säga hur vi firade de tre vise männen i januari, det var riktigt skoj att vara med om.

Årets kulturkrock: Väldigt många, vilket jag skrivit om tidigare. Men kanske kindpussarna ändå, dessa som var så väldigt konstiga i början har nästan blivit en vana som jag fortsatt med här hemma. Samtidigt ändå, slippa dilemmat mellan kram eller handslag (?).

Årets resa: Första månaden jag åkte till Villajoyoso med mina första värdföräldrar Alfonso och Martina. Coola platser och vattensporter med en natt i deras skåpbil perfekt.

Årets vanligaste mentalatillstånd: Trött. I början av året pga spanskan och i slutet av för lite sömn.

Årets personliga lärdom: "Att jag kan vara ganska duktig på att förminska mig själv och jämföra mig med andra trots att jag ofta gärna tror att jag har ett väldigt bra självförtroende" - citerat Hanna

Årets relation: Min kompis Felicia. Vi kom varandra väldigt nära i slutet av året och hade grymt kul. Men också mina två klasskompisar Vanessa och Raúl som alltid fanns där för mig i skolan och drog med mig ut på grejer så ofta kunde, samt stod ut när min knackliga spanska och dumma frågor.

Årets misstag: Att jag oroade mig så mycket i början av utbytesåret hur allt skulle bli. Kommer jag få vänner? Lära mig spanska? Komma överens med värdefamiljen? Allt löser sig alltid tillslut.

Årets bästa minne: Svåraste frågan någonsin! Kan verkligen inte välja mellan Marockoresan, Las Fallas eller första gången mina vänner frågade om jag ville hänga med och kolla på Vanessas fotbollsmatch tillsammans.

Årets matträtt: Tortilla med potatis och sparris, mums!!

Årets restaurang: Tai Mahal vid Aragon i Valencia. Pakistansk mat är absolut en ny spännande favorit.

Årets mest användbara egenskap: Mitt sätt att vända mycket till något positivt. Egentligen är den alltid användbar, för allt blir så mycket smidigare och roligare. Man inser att vad är egentligen det värsta som kan hända?

Årets fotbollsmatch: När Valencia mötte Barcelona och nästan vann över dem. Knasig och galen match alltså.

Avsked!

2017-06-03 00:24
Från leaaxelsson

Sådär, nu har sista dagen för mig passerat i Spanien och jag vill egentligen bara uppdatera om den kort innan jag ska försöka skriva något reflekterande över året. Iallafall, dagen blev så mycket bättre än vad jag trott när jag vaknade med lite småångest på morgonen. Mina närmsta klasskompisar överraskade mig med en sista lunch på 100 Montaditos och lurade bokstavligen dit mig. Sen hängde vi också lite i El Río i solen en sistaa gång... Jag blev så glad och så fint av dem trotts att de har Selectivo coming up nästa vecka.. Vi ses snart igen hörrni!!

När alla var tvungna att skiljas åt gick jag vidare till Felicia för att utbyta grejer vi hade lånat av varandra. Men det slutade med att vi drog till nyöppnade Hard Rock Café för en avskedsdrink. MYSIGT! Dock träffades vi också efter kvällsmaten med värdfamiljen för en sista "runda" på gatan, och jag var egentligen ute väldigt mycket försent men spela roll. Vi träffade massa folk från vår Marocko-resa som det var superkul att snacka ikapp med! Dessutom ville jag inte heller gå hem för det betydde definitivt att det var slut.

​Vilken dag hörrni! Dagen efter den 1 juni blev hela den en resdag och sent på kvällen var jag äntligen hemma igen i kära Stenstorp, Sverige...Med blandade känslor såklart....

Girls from Sweden

2017-05-30 11:46
Från leaaxelsson

Jag måste såklart också dedicera ett inlägg till mina tjejer som kom och hälsade på mig under helgen som var, Alice, Sara, Felicia och Malin<3. En kort men händelserik vistelse och jag uppskattade verkligen tiden vi umgicks här. Härligt avslut på mitt år här i Spanien.

Det blev endel turistande med bland annat alla torg, el Migelete, La ciudad de las ciencias y las artes, el Río, strandhäng och shopping. Men vi hann också med en tacokväll med mina spanska vänner (där det dök upp endel underliga konversationer), min "spanska student" och även surfing (vilket är mycket svårare än vad man tror).

Tacokväll med svenska kryddor och såser uppskattades:

Några bilder från surfingen och även fast det inte finns någon från när jag stod upp så lovar jag att det blev ca 5-6 gånger under 2h kursen, inte illa för att vara nybörjare! Dock slog Sara mig ganska överlägset...

Tack så mycket för att ni kom! Det var superskoj!

La graduación

2017-05-30 09:04
Från leaaxelsson

I fredags hade jag min skolavslutning på skolan. Det var spännande att hänga med på den samt träffa alla kompisar igen. Vi tog endel foton såklart, för att minnas sista tiden med klassen.

Vi lyssnade på stipendieutdelningar, lite musik, tal och så fick varje elev gå upp och kindpussa rektorerna när de skulle ge en ett diplom. Det blev lite kaos när det var min tur, men sånt händer. Bökigt det här med att ha tre namn och sen ett x i efternamnet.. Sedan när allt var det lite tapas utställt som man fick ta, innan varje klass gav sig iväg för kvällsmat och sen fiesta.

Här ovan gör vi uttrycket de använder här i Spanien: "hacerse sueco" .

Sen spårade det ur haha..

Kommer absolut sakna att se alla i korridoren varje dag, och även när de rättar mina grammatik fel.. något jag inte hade insett innan avslutningen faktiskt började.

Uppe med tuppen

2017-05-24 17:20
Från leaaxelsson

Igår, i och med att jag längre inte har många lektioner att ta mig till skolan för, passade jag på att gå upp tidigt för att se soluppgången med frukost på stranden. Lite molnigt men när solen väl kom fram, guud så vackert☀️

Man får passa på när man har Medelhavet precis brevid juuu

@Mestalla

2017-05-21 21:16
Från leaaxelsson

Med tanke på rubriken jag sätter på mina fotbollsmatcher-inlägg hoppas jag någon iallafall har snappat upp namnet på Valencias hemmaarena, just precis Mestalla. Idag var det dock sorgligt nog mitt sista besök där då Valencia spelade sin sista ligamatch idag. Det stod ett spännande derby på menyn, men det slutade tyvärr i en förlust mot grannen Villarreal med 1-3. Attans! Nya tag nästa år Valencia som ändå trotts en knackig början repat upp sig ordentligt och klarar av att stanna i den högsta ligan.

På tal om avslut, jag har redan börjat fundera på vad som väntar men också alla grejer man är med om just nu. Som idag till exempel, detta var sista gången jag besökte Mestalla för att se en fotbollsmatch. För mig eskalerar dessa tankar väldigt snabbt och går vidare till, oj är detta sista gången jag äter på denna restaurangen med min kompis?, är det sista gången jag laddar på metro-kortet?, är det sista gången jag kollar en film med min värdfamilj?

Jag hoppas och tror även att det är normalt att känna såhär men när man väl förstår hela konceptet med att man måste lämna sitt liv och sin vardag man har byggt upp här, inser man hur många "avslut/sista grejer" (eller vad man nu ska kalla det) man faktiskt kommer att behöva gå igenom. Och det är snart också.

Skolavslutning för Edith & Olga

2017-05-17 22:11
Från leaaxelsson

Min egna skolgång rullar på som vanligt och vi är inne i andra provveckan av de två som året slutar med. Jag har gjort endel men inte alla såklart, imorgon står engelska och kemi på schemat och sen vanliga lektioner som förbereder mina klasskompisar för det fruktade selectivo som sker i början av juni.

Idag hade dock två svenska tjejer här i Valencia Edith och Olga sin skolavslutning (vilken lyyyyx, jag får vänta tills nästa fredag) så vi tre återstående stadborna drog såklart och kollade. Vi blev deras familj där då ingen av deras värdfamiljer kunde ta sig tid, och som vi hejade på dem<3<3. De går också i en katolsk skola så det hela började med en gudstjänst sedan gick vi till teatern där det hölls tal, delades ut diplom och visades filmer. Kalaset avslutades med tapas uppe på fjärde våningen vilket fick bli kvällsmaten för denna dagen ;).

Mina egna förväntningar för min skolavslutning här i Spanien har bara växt och jag vill också nu nu nu....men vi får vänta tills näst kommande vecka helt enkelt....

Peñiscola y Cuevas de San José

2017-05-17 13:36
Från leaaxelsson

God eftermiddag! Jag kom på att jag inte delat av mig av min resa i söndags till staden Peñiscola med ett stopp på vägen vid San Josés grottor. Först att få åka till dessa naturliga "källor/grottor" och se dem med en rundtur på båt var riktigt häftigt. Det var så fint, men det var inte tillåtet att kort inne i grottan med hittade en bild på google som ska visa hur vi åkte med båtarna, sedan så fuskade vi också lite när vi såg att ingen kollade ;)

Efter detta besöket i Vall de Úxo åkte vi vidare med bussen mot staden Peñiscola. Där var slottet höjdpunkten och det gjorde varken mig, Olga eller någon i gänget besviken. Där plus runt om i staden var inspelningsplatser för Game of Thrones vilket också var kul att se. Vi hann också med tapas, strand och god glass i sommarvädret.