RSS - xml

Kontrollerades senast: 2021-10-23 06:43:56

Musikfeber

"Det svänger hit, det svänger dit"

Musikåret 2018 + The end of Musikfeber 2006-2018

2019-01-04 12:04
Från [email protected] (Malin)

I started Musikfeber in November 2006. It has been my darling for so many years, and I've had a lot of fun running it. However, all things comes to an end eventually. And as you may have noticed, Musikfeber has been pretty much on life support over the last 4-5 years.

Life changes. Interests changes. I'm still passionate about music, but I don't consume it the same way I used to. I don't throw myself over every new album that's released, unless it's from one of my favourite bands. Thanks to the introduction of DAB+ in Norway, the radio channels I listen to mostly plays "older" stuff, and hence I miss out on a lot of new releases. And I can't really remember the last time I bought a music magazine, or read a music related blog.

I've thought about putting this blog to sleep several times, but I couldn't bear the thought of separation. I guess it needed time to settle in, because now, it feels like the right time to do it. It's sad, but if I can't put my entire heart and soul in it, like I used to, then there's no point in continuing.

I'm not saying it's definite. Perhaps I will return one day. Who knows. But for now, it's goodbye. You may still follow me on Spotify and Twitter if you like. I will most likely continue to post new music discoveries on Twitter.

Thanks to everyone around the globe who has sent me their music! And to all the readers! Much appriciated.

Rounding it all off with my Best of 2018 Spotify list. And my number one favourite song of the year.
Pay special attention to the two songs by The Barnband. That's the music for the childrens book "Jakta på støvelen" by Ole Halvor Fossum. I strongly recommend both the book and the CD!

My number one favourite song of the year is just a masterpiece in my ears. You know how great songs are usually way too short? Not this one. This song is given the perfect amount of time to evolve in the way that it does. 6min and 44 seconds of eargasm, if you like hard rock/metal that is ;-) If you dont, there are a few good pop songs on the list as well. Check it out!

See you around guys. Thanks. /MalinKeep me Awake

2018-10-17 18:34
Från [email protected] (Malin)

Vad sägs om lite flott indiepop?
Keep me Awake med Layer Cake.


Bear the Waves

2018-10-15 18:22
Från [email protected] (Malin)

Visst är det lov att drömma lite om sommaren också så här i höstmörkret. Föreslår Bear the Waves av Stray Fossa som soundtrack.

Autumn Days

2018-10-13 18:19
Från [email protected] (Malin)

Jag kör på med fler höstbetonade låtar. Här är Autumn Days med Ben Rice.

OM

2018-10-11 18:12
Från [email protected] (Malin)

För en uppfriskande vind! OM med Runtom Knuten.


Butterfly Ground Sunday

2018-10-09 12:07
Från [email protected] (Malin)

Mer svensk höstmusik! Blue Painted Flag bjuder på fina toner i Butterfly Ground Sunday.

We're Not About to Fall Apart

2018-10-09 11:56
Från [email protected] (Malin)

Lars Bygdén har levererat en riktigt flott ny singel vid namn We're Not About to Fall Apart. Perfekt höstmusik!

Violence vs Queen of Time.

2018-09-11 10:18
Från [email protected] (Malin)

Två av mina största favoritband har ju faktiskt släppt nya album iår. Väl på tiden att nämna lite om dem!


Editors - Violence

För er som följer bloggen är det knappast någon nyheter att Editors är det band jag räknat som favoritband nummer ett sedan deras debut i 2005/2006. Editors är ett nyfiket band som är formidabla på att alltid utforska nya sound inför varje ny platta, och aldrig har jag blivit besviken på något album.

När det kommer till Violence så är inte heller det något undantag från den regeln, om än jag finner mig själv i att inte vara lika begeistrad som jag brukar vara. Varför det är så kan jag inte heller helt sätta fingret på. Jag älskar soundet, och låtarna är i grund starka. Dock är kanske låtarna inte helt på det nivået som det kanske brukar vara. Jag vet faktiskt inte, men normalt så brukar jag ha svårt att välja favoriter. Här är det fyra tydliga favoriter, resten är inte helt på samma nivå. Det är inte ett dåligt album, men ska jag rangera bandets album så hamnar nog Violence längst ner.

Dock gläder jag mig väldigt till att få höra låtarna live i oktober då vi drar till Belfast för att se Editors på Ulster Hall. Efter konserten i Hamburg under turnén med det förra albumet så kan jag inte tänka mig annat än att det blir rågrymt!

Lyssna till albumet på Spotify

En sak är i vart fall klar med denna skivan; Magazine är Editors i sitt esse!Amorphis - Queen of Time

Från en genre till en annan! Finska Amorphis fick mig på fall under Arvikafestivalen 2010. Deras melodiska hårdrock är helt i min gata, och Tomi Joutsen utklassar de flesta hårdrock-/metalsångare frågar du mig.

Jag lurade lite på hur de skulle överträffa förra plattan Under the Red Cloud som jag fullkomligen älskar. Förväntningarna skruvades upp ännu mer när gitaristen, Esa Holopainen, i en intervju sa "it's gonna be one louder".

Och för en platta! Den är verkligen snäppet vassare och snäppet tyngre! Helt i min smak. Helt klart den bästa hårdrocksskivan på länge, och kanske Amorphis bästa.

Lyssna på Queen of Time på Spotify.

Min solklara favorit på plattan är Message in the Amber. Då den, än så länge, inte har någon officiell länk på YouTube, så råder jag er att gå in på Spotify och lyssna på den. Det är 6 min och 40sek ren fröjd! Perfekt längd för en så grym låt att utvecklas på.

Som video får ni Amongst Stars, en duett ihop med Anneke van Giersbergen.

I Won't Let You Down

2018-06-29 11:43
Från [email protected] (Malin)

I Won't Let You Down med svenska duon The Arms är sannerligen en låt som inte gör en besviken! Det här är i vart fall den bästa poplåten jag har hört i år, och den bör inte gå er förbi heller. I deras biografi står att läsa "/.../en sorts kontrollerad eufori, med perfekt känsla för arrangemang och melodier." Det är bara att gå in på länken nedan och vrida upp volymen. Sommaren är här!


The Arms - I Won't Let You Down on Spotify
Månadslista maj-juni 2018

2018-05-09 15:12
Från [email protected] (Malin)

Maj-juni-listan är lite kort ännu, men i vanlig ordning fylls den på efter hand!


Maj-Juni 2018
Crystal Clear

2018-03-18 12:00
Från [email protected] (Malin)

Hittade Crystal Clear av Shy Spell i inboxen. Älskar den! Elctro-indie på sitt bästa!


Shotgun Mouthwash

2018-03-16 12:00
Från [email protected] (Malin)

Passade på att se på Trainspotting 2 för en vecka sedan när gubben inte var hemma. Fastnade direkt för Shotgun Mouthwash av High Contrast. Min nya träningslåt!


Blå timmen

2018-03-14 13:00
Från [email protected] (Malin)

Dagens tips kommer från Blå Timmen som skickade sin Ioánnina till mig på Twitter. Riktigt bra! Lyssna här på Spotify.


Hittade även Som Bly på YouTube som kommer här:


Lite av vart!

2018-03-13 18:23
Från [email protected] (Malin)

Editors har släppt nytt album! Tror ni att jag har fått den?
NEJ!
Tydligen är den försenad från leverantören in till både CDON och Platekompaniet vilket är j*vligt dåligt. Men fick LP:n idag, så alltid något. Vanan trogen när det gäller mina favoritband så väntar jag alltid till den fysiska releasen innan jag lyssnar. Spotify får vänta. Väldigt spänt på nya albumet då de av de två första smakproven att döma, har vridd upp soundet ytterligare ett snäpp. Och, till min stora glädje; No Sound But the Wind är med! Förhoppningsvis har de gjort låten rättvisa nu.

De två första låtarna som släpptes har ni här i form av YouTube-länkar:

Magazine
Hallelujah (So Low)


Annars, Amorphis är också på gång med ny platta! Relasedatum 18 maj.


Mina månadslistor på Spotify är fortsatt igång. Dock lite kortare än vanligt.

Januari-Februari
Mars-April


Håll till godo!
Musikåret 2017

2018-01-09 15:34
Från [email protected] (Malin)

Så blev det plötsligt 2018, och 2017 skulle summeras. Där satt jag som ett frågetecken och undrade vad som blev av det gångna musikåret. 2017 i musik har för mig på hemmaplan bestått av att jag nästan enbart har lyssnat på radio. Då Norge har konverterat till DAB+, har jag hittat ett par kanonbra kanaler som får stå på i bakgrunden. I bilen har det bara blivit gamla CDs som fått rotera. Resultatet av det är att min lista känns väldigt konstigt. Jag har fått med mig några nya och bra låtar, men mest känns det som att jag har missat väldigt mycket. 

Dock ser jag väldigt fram emot musikåret 2018. Mina två stora favoritband, Editors och Amorphis, har nya album på g. Och ska man se på föregående år, så brukar Foals alltid följa Editors med albumsläpp. Så jag hoppas och tror att det kanske arbetas på nytt där också. Vi får se. 

Här är Spotify-listan:
Best of 2017 - Samma ke det koster, du er verdt det.


Årets låt kom mot slutet av året. Med ett band jag lyssnat på en god stund och är väldigt glad i. Denna traff mig med en gång jag för första gången hörde den strömma ut av radion. Texten är så fin. Håll till godo, årets låt är:


Skambankt - Balladen om deg
Kosmos

2017-06-22 14:56
Från [email protected] (Malin)

Nejdå. Jag har inte glömt bort bloggen. Däremot har vardagen varit fylld av mycket annat denna våren. Bland annat har jag gått och gift mig (tjoho!), följt av 11 dagars bröllopsresa. Sedan krashlandning tillbaka in i arbetsvardagen. Alla mina vanliga rutiner föll liksom ur under den perioden. Den fritiden jag haft däremellan har jag ägnat mig åt min senaste besatthet: släktforskning. Men nu har jag i vart fall kommit tillbaka in i träningsrutinerna. Så då kanske det finns hopp för att Musikfeber sakta kan vakna till liv igen!

Börjar med de goda nyheterna att Amplifier släpper ny platta 30 juni!
Här har ni Kosmos. Lyssna och njut.


Whirl Music

2017-03-07 14:03
Från [email protected] (Malin)

Jasper X - Whirl Music

Norwegian bands and artists you need to hear, pt.12: Fay Wildhagen

2017-03-06 13:30
Från [email protected] (Malin)
Bærum-tjejen Fay Wildhagen är en kvinna med en väldigt skön nerv i sin röst och sin musik. Inte lyssnat på henne mer än de låtar jag hört på radion, men det behövs inte för att veta att Fay har något alldeles speciellt. Nedan har ni Lionheart.
Lyssna på fler grymma norskor och norrmän i min Spotify-lista Norwegian bands and artists you need to hear.

Norwegian bands and artists you need to hear pt.11: LUGN

2017-03-04 13:22
Från [email protected] (Malin)
Fortsätter på det inslagna lite drömska spåret och svänger inom Oslo och bandet LUGN. Alltid en höjdare när man plötsligt får höra låtar som Mundane i radio. Idag blir det även en liten bonus-video. LUGN gjorde nämligen en helt rörande vacker tolkning av Daniel Kvammens Du fortenar ein som meg för ett par år sedan. Satt i bilen helt tagen av det jag hörde, därmed klämmer jag in den nedan också.
Mer norsk musik i min spellista Norwegian bands and artists you need to hear, på Spotify


Norwegian bands and artists you need to hear, pt.10: The Fjords

2017-03-01 13:12
Från [email protected] (Malin)
Om det är något jag verkligen är svag för så är det dröm-aktig eletro/indie. Inte konstigt att The Fjords gick rätt in i hjärteroten med sin musik när jag hörde dem på P3 för ett par år sedan. Petter Vågan med Trondheims-vänner krossar mig fullständigt med All In. En låt, och ett band ALLA borde höra.

Norwegian bands and artists you need to hear, pt.9: Disaster in the Universe

2017-02-26 13:04
Från [email protected] (Malin)

Oslo-baserade bandet Disaster in the Universe är inga nykomlingar på denna bloggen. Var på hugget redan när debutsingeln Natural dök upp för några år sedan. Bandet har fler sköna spår, men Natural står hårt fast som min solklara favorit. Därför kör vi en så kallad "favorit i repris" på den. Anar inte vad bandet driver med idag, men jag hoppas de gör sig påminda snart igen. Har väldigt lust att se dem live!


Wasting All My Time

2017-02-25 14:08
Från [email protected] (Malin)

Turquoise Noise - Wasting All My Time

Norwegian bands and artists you need to hear, pt.8: Pom Poko

2017-02-23 12:33
Från [email protected] (Malin)

Jag har ju nämnt Urørt några gånger tidigare i denna serien. Runt hörnet väntar årets Urørt-final. Finalisterna snurrar flitigt på NRK P3, och ett av banden jag verkligen fastnat för är Pom Poko och deras låt It's A Trap. Trondheims-bandet kör exakt den typen sound jag är så svag för. Håller båda tummarna för att de vinner!

Hör mer från Norge i min spellista Norwegian bands and artists you need to hear på Spotify


Februari 2017

2017-02-15 12:39
Från [email protected] (Malin)

Är djupt försjunken i släktforskning de dagar jag har ledigt. Därmed har bloggen blivit lidande igen, men inte borglömd!

Februari-listan är igång. Fylls på efterhand. Slår ett extra slag för Urørt-finalisterna Pom Poko.

Februari 2017


Norwegian bands and artists you need to hear, pt.7: Team Me

2017-01-23 10:53
Från [email protected] (Malin)

Team Me är ett band som jag egentligen inte helt vet hur jag ska förhålla mig till. Några av låtarna jag har hört på radion är bra, andra inte helt min kopp te. Det verkar också, när jag läser på Wikipedia, som om bandet inte existerar längre, men att vokalisten och grundläggaren fortsatt skriver musik under samma namn. Oavsett, 2011 släppte Team Me en låt med den väldigt långa låttiteln With my hands covering both of my eyes I am too scared to have a look at you now. Den tycker jag är helt suverän, och därmed får Team Me vara med i mina lilla Norge-följetong. Album och EPs ligger på Spotify om ni vill grotta ner er mer i bandet.


Fler norskor och norskar finner ni i min Spotify-spellista Norwegian bands and artists you need to hear.