RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-11-13 08:11:17

Dagens Svenskbladet - Sverige

Senaste nyheterna - www.svenskbladet.se

Socialstyrelsen "Sjung inte prästens lilla kråka" - Uppmanar till rattfylla

Rattfylleri kring midsommar har i snitt dödat sex människor dom senaste tio åren trots åtskilliga förebyggande åtgärder.

Detta år har Socialstyrelsen uppmanat till att inte sjunga "Prästens lilla Kråka" vid midsommarstången då den anses uppmana till rattfylla.

Ing-Britt Samuelsson vid Socialstyrelsen förklarar;
- Förutom problematiken med prästens kråka som ständigt hamnar i diket, är sången också olämplig på grund av likheten mellan orden Kråka och Kröka.

- I mångt och mycket så uppmanar den här sången till både rattfylleri och onykterhet, därför är det bäst att låta bli att sjunga den.

Professor i Kulturhistoria vid Lunds Universitet, Göran Stollerud, har kommenterat händelsen;
- Sedan det kommit fram att "Små Grodorna" är en Fransk sång har det blivit en riktig midsommarkris. Det behövs flera sånger och då har en del propagerat för att man ska ta in den här låten "Om sanningen ska fram" av Eric Amarillo.


Kungen om Svenska Akademien;"Kan det vänta tills filmen kommer ut?"

Under måndagen träffades Kung Carl Gustaf och svenska akademins ständiga sekreterare Sara Danius för att diskutera den kris som uppstått kring den så kallade "kulturprofilen".

Trots sin position som Svenska Akademiens beskyddare har Kungen inte läst särskilt många av de alster som akademiens medlemmar gett ut, när Danius skulle sammanfatta problemen för honom frågade kungen ifall detta kunde vänta "tills filmen kommer ut?".


Allsvenskan byter namn till Allgemeineschaftsvenskan

Svensk Elitfotboll har under en längre tid strävat efter att sälja namnrättigheterna till herrarnas fotbollsallsvenska. En köpare har nu hittats, det tyska fraktföretaget DHL

Det innebär att Allsvenskan nu byter namn till Allgemeineschaftsvenskan.
- Vi tror det kommer blir toppen, kommenterar Svensk elitfotbolls generalsekreterare Sats Senquist

Det nya namnet kortades ned från DHLs första förslag, Allgemeineschaftschweinehundtsvenskan.


"Inte ok att skoja om att Ingvar Kamprad kommer begravas i en IKEA-kista"

En grupp känsliga medelklassmänniskor i Stockholm har kommit fram till att det inte är ok att skoja om Ingvar Kamprads begravning.

Gruppens talesman Kjell Johansson, 52 berättar;
- Det ligger nära till hands att skoja om att Ingvar Kamprad ska begravas i typ en kista från IKEA som familjen själva får skruva ihop. Särskilt eftersom Ingvar Kamprad var känd för att vara så himla snål.

- IKEA från nyfödd i spjälsängen Sniglar till graven i en IKEA-kista liksom, men man kan inte skämta om en persons död på det viset, det är inte respektfullt helt enkelt.

- Och det vore helt groteskt om att dra skämtet om vad två dubbla korslagda insexnycklar liknar, då har man gått långt över gränsen, någon måtta får det vara.


Daniel tog Kate och William till korvkiosk i Ockelbo

Under veckan fick Kungahuset finbesök i form av Kronprins William och hans fru Kate Middleton.

Under deras två dagar långa besök agerade Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling värdar åt det besökande paret, bland annat provade William och Kate att spela bandy i Kungsträdgården men man besökte även platser utanför Stockholm.

På väg tillbaka från vattenreningsverket i Hofors passade Daniel Westling på att köra förbi Ockelbo för att morsa på gamla kompisar och bjuda besökarna på något extra speciellt.

Efter ett kort besök hos Anders "Möken" Hedström och en inspektion av hans nya skoter så for entouraget vidare till Ockelbogrillen. Där bjöd Westling på köttbullar med lingonsylt och mos.

- Dis is tipical Sveedish food,
berättar kioskägarn Adam Berhani att Daniel sa till det brittiska tronföljarparet.

Westling svängde även förbi och hämtade en dunk genomskinlig vätska hos en annan kompis innan resan fortsatte till Stockholm.


Känd påläggsmodell avstängd för trakasserier

I kölvattnet efter #metoo-rörelsen har fler än bara sexuella trakasserier börjat uppmärksammas. Nu väljer flera tidigare medarbetare att träda fram och vittna om trakasserier från en känd smörgåspåläggsmodell.   

 Modellen ska bland annat tvingat kollegorna att lukta på hans andedräkt, mot deras vilja.   

 - Han stank något överjävligt illa ur munnen. Jag tänker att om man luktar så så borde man hålla avstånd, men han gjorde tvärt om. Ibland verkade det som att han låtsades ha hemligheter att berätta, bara för att komma riktigt nära och andas på en när han viskade, säger en tidigare kollega.     

En annan kollega som inte längre jobbar med modellen vittnar om liknande beteende:   

- Det gick inte att undgå hans lukt på företagsfrukostarna. Han brukade luta sig nära och tömma lungorna i ansiktet på en när han skrattade. Det var som en vägg av något ofräscht slog emot en.   

 Svenskbladet har sökt modellen för en kommentar, men hans mamma låter meddela att han är på klassresa till Danmark och borta till torsdag.


Clas Ohlson endast mötesplats för män som söker sex med andra män

Glöm Bögringen på Centralen.

Den nya tidens mötesplats är bland pannlampor, externa hårddiskar och korsmejslar. 

Kedjan Clas Ohlson, som enbart säljer saker som ingen kvinna någonsin velat ha, har visat sig vara en utmärkt plats att träffa män som söker sex med andra män.

 


Tonfisk på burk fortfarande ytterst tveksam jobblunch

Den senaste fitnesstrenden i trendkänsliga storstäder har åter fått upp tonfiskfrågan på dagordningen.

Göran Stollerud, professor emeritus i livsmedelskunskap, dietist och aktiv i en improvisationstatergrupp: 

- Då tonfisk är ett mycket enkelt livsmedel att bära med sig i en träningsväska, att det är snabbt, är enkelt att öppna och inte innehåller några kolhydrater har gjort det till något av en tolererad lunch. Men experter är oeniga i frågan huruvida det är okej eller inte.

- Jag brukar säga att så länge någon inte har med sig två kokta, skalade, ägg i plastpåse är allt okej. Det är så äckligt att jag hulkar när jag tänker på det.

 


Oklart om mannen med solhatt och khakifärgade trekvartsbyxor i lekparken har...

Under onsdagsförmiddagen siktades en man på en lekplats i Stockholm. 

Mannen, som uppskattas vara i 40-årsåldern, bar solhatt och khakifärgade trekvartsbyxor. 

Det uppseendeväckande med mannen, enligt vittnen, var det oklara i om han hade några egna barn, eller om han bara gick till lekparken för att sitta ner, pusta ut och ta det lugnt.

Norrmalmspolisen är förtegen om mannen och hans förehavanden:

- Det stämmer att det har siktats en man med solhatt och khakifärgade trekvartsbyxor och sådana här "snabba" solglasögon här i en lekpark i Stockholm, mer kan jag inte säga för tillfället, säger Johan Grundberg, informatör vid Norrmalmspolisen.

- Enligt uppgift ska han ha "ätit en mjukglass" och "lapat sol", så det verkar ju inte vara någon direkt farlig man det här, menar han.

Besökarna i lekparken i Stockholm känner sig lugna efter polisens uttalande.

Marco Hamrén, 34, tvåbarnsfar:

- Om jag hade sett en man med solhatt, khakifärgade trekvartsbyxor och såna här "snabba" solglasögon och det varit oklart om han hade några egna barn, kanske jag hade blivit lite orolig. "Vad gör han här?" Hade jag kanske tänkt. Men nu när polisen sagt att det är lugnt känner man sig ju genast mycket lugnare.

 


Ogift medelålders kvinna skrev insändare till lokaltidning efter kvarglömt...

En kvinna född 1954 skickade i förra veckan in en insändare till lokalpressen i Kalmar. Detta sedan hon funnit ludd i en  torktumlare i ett gemensamt tvättutrymme.

Den 57-åriga kvinnan skriver:

"Den som lämnade luddet efter avslutat tumlarpass i torsdags - skaffa livvakt".

Kvinnan beskriver därefter att hon "lejt minst två östeuropeiska män med adidasbyxor och nätlinne" som "gjort grejer som inte ens Flashbackmedlemmarna som hänger på det grafiskt explicita forumet Mondo, Gore & Bizarre skulle våga efterfråga bilder på".

Vidare skriver hon:

"Du som vet med dig att du lämnat kvar luddet i torktumlaren på Kvarnparksgatan 40 i torsdags, tillkännage ge dig själv inom 72 timmar, annars kan du räkna med att de som städar upp på brottsplatsen får använda sig av en golvmopp för att dina efterlevande ska ha något att begrava. "

Kvinnan avslutar sin insändare:

"Sedan kommer jag personligen, om den inte krockar med mitt dagtidsarbete, att bevista begravningen tillsammans med de två östeuropeiska männen. Detta gäller samtliga som lämnar kvar luddet i torktumlaren på Kvarnparksgatan 40 i Kalmar. Hälsningar Jill."