RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-25 09:45:43

rochtabarbaren blogg

rochtabarbaren blogg på Nouw

Hur barndomen har påverkat min uppväxt

2019-03-27 19:58
Från rochtabarbaren

Tänkte berätta lite om min barndom och hur det påverkat min uppväxt och hur jag är som person i dagsläget.
Alla har som sagt inte samma förutsättningar och har därför olika barndom.
Min mamma gick igenom en förlossnings depression under sin graviditet med mig, vilket i stort sätt har påverkat hur hon behandlat mig.. I 3 år efter min födsel kallade jag min äldsta syster för ”mamma” (Anne) och min mamma för ”syster” (abla).
Väldigt mycket i min barndom som jag kommer ihåg det har varit underbart samtidigt som det har varit kaotiskt.. Jag fick uppleva hur det var att vara barn samtidigt som jag var tvungen att växa upp väldigt fort t.ex. Lärde jag mig hushållssysslor väldigt tidigt och fick vid senare ålder mycket på mina axlar.
Samtidigt som jag var bortskämd var jag väldigt sparsam, godhjärtad och naiv. Jag dela med mig med allt verkligen och för mycket, som sedan ledde till att jag blev utnyttjad väldigt många gånger.
Så som jag i vissa fall blev behandlad av min mamma blev jag behandlad av mina klasskamrater.. Fick dåligt självförtroende och gick varje dag runt och tänkte
”varför gör Allah så här, varför gjorde han så jag föddes om jag ändå ska bli så illa behandlad när jag behandlar alla väl och ger mer än vad jag tar?”
Idag är jag dock tacksam över den barndom jag haft även on den inte har varit perfekt, då det har gjort mig till den jag är idag.

Som person idag är jag väldigt stressad, godhjärtad, lyhörd, naiv och behandlar fortfarande alla runt om mig bättre än vad jag behandlar mig själv. Presterar och försöker göra mitt bästa med allt för att mina föräldrar ska tycka att jag är värdig. Jag tror fortfarande det bästa om folk och kan bli utnyttjad fortfarande.. Har dock utvecklat en sköld och kan när det behövs stå på mig och säga emot.

Hur är ni som person och hur tror ni att er barndom har påverkat er?

Veckans bästa film

2018-11-09 15:54
Från rochtabarbaren

Jag har ju lovat er läsare att en gång i veckan köra veckans film tips.. Det har jag inte kunnat hålla och det ber jag så mycket om ursäkt för

Nu är det igång i alla fall!
Så jag vill börja med en film som är perfekt för en fredagsmys med tjejerna eller själv.
Denna film heter Mysitc Pizza och handlar om tre tjejer som bor i en liten stad och tillsammans arbetar på en pizzeria. Dessa tre tjejer får man följa genom deras killproblem och när de en efter en lär sig om kärlek och vad som medföljer.

Väldigt mysig, romantisk och rolig

Ha en fortsatt trevlig fredag!
#nouwautumnchallenge

Det bästa som har hänt mig

2018-11-05 23:00
Från rochtabarbaren

Jag vill med detta inlägg beskriva det bästa som har hänt mig och några få saker jag är tacksam över.

Det bästa som har hänt mig är att jag träffade min man och att jag genom honom fick en större familj (hans familj) som är så fina, varma och stöttande. Det bästa som har hänt mig är också mina få vänner, De har lärt mig att uppskatta det lilla jag har och mig själv. ❤️

Kan sedan börja nämna några få saker jag är väldigt tacksam över bara för att ge mig själv positiv energi. Detta behövs under dessa mörka tider.

1. Jag är tacksam över att jag har så fina vänner, familj och såklart kommer min mans familj in här också så nu är min familj något större.

2. Är tacksam över att jag fått träffat min man.

3. Jag är tacksam över att jag vågar blogga och att Nouw finns för att jag ska kunna göra detta.

4. Jag är tacksam för att Sverige har en så bra utbildningssystem då jag efter några år utan studier sedan kunnat söka till förskollärarprogrammet som jag nu bara har 1.5 år kvar på.

5. Jag är tacksam för att min mamma och pappa kom till Sverige.

Dessa få saker är jag tacksam över. Vad är ni tacksamma över? ✌

#nouwautumnchallenge

Det bästa med hösten

2018-10-27 17:40
Från rochtabarbaren

Det bästa med hösten måste va alla färger på träden, när löven går från att vara gröna till röda, gula och orangea och hur man känner att de kalla vindarna kommer in vid slutet av hösten, precis innan vintern. Nu kan man äntligen plocka fram den snygga höstkappan, de mysiga stickade tröjorna, vantarna, halsduken, mössan och såklart de snygga bootsen. Det är nu barnen i kvarteret börjar klä ut sig och man har förberett sig genom att köpa godis bara för de barnen som kommer på bus eller godis. För att kompensera med den mörka tiden tar man fram värmeljus för att ge en mysig belysning i hemmet och här kommer skräckfilms kvällarna fram som man har under en mysig filt framför tv:n.
Det allra bästa för mig är för det första den goda kaffe latten som finns på espresso house, Pumpkin Latte.. Åh blir bara så sugen på latte av att höra namnet. Så himla god!
För det andra så var det min resa till Istanbul i år som faktiskt hamnade vid början av hösten. Fick träffa min andra hälft igen efter sommaren.

Så mina tips för att du ska ha en bra och mysig höst är håll dig varm, köp dig mysiga stickade tröjor, smaka den goda latten på Espresso House genom en eller flera promenader i det sköna vädret, mysa ner dig framför en film och omringa dig själv av personer som ger dig glädje och energi. Detta är det bästa tipset för att hålla sig borta från den hemska höstdepressionen som håller sig i vädret och spökar ibland.

#NouwAutumnChallenge

Istanbul mitt andra hem

2018-10-19 11:30
Från rochtabarbaren

Besökte min man i Istanbul ganska nyligen och vistades där i 10 dagar. Bästa jag gjort nu efter sommaren. För exakt 1 år sen åkte jag dit för första gången och var där i exakt 4 dagar, kände inte han så jättebra (som pojkvän) och hade inte spenderat så mycket tid med honom.. Så rädslan och nervositeten var ända upp till öronen. Varför rädsla? Jo för att jag var rädd att han inte skulle dyka upp (idiotiskt tänkt av mig) eller dumpa mig.
Inget av det hände som tur är. Nervositeten för att jag åker till honom, ensam! Åh det var så pirrigt haha, kommer ihåg känslan än idag. Det värsta var att åka hem, åh grät ända tills jag kom fram till Sverige och köpte sedan en ny flyg biljett månaden där på.
Efter det har jag åkt varannan eller var tredje månad och nu kan jag säga att Istanbul har blivit mitt andra hem.
Det som sitter kvar än idag är tårarna vid passkontrollen, usch. Har sån separationsångest. Vi har ju ändå kommit varandra närmare och för varje gång blir det bara värre och värre.
Det fina med allt detta är att jag aldrig varit lyckligare som jag är nu. När jag tänker tillbaka så skrattar jag åt allt och när jag blickar framåt så väntar jag otåligt på att sätta på mig den vita brudklänningen.
Så tack Istanbul för alla minnen du givit oss!

Träning och välmående

2018-09-09 13:56
Från rochtabarbaren

Jo jag vet.. Är något otrolig på att uppdatera bloggen (eller?). Jag ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen, men jag lovar att bli bättre.

Vill innan jag börjar säga att jag inte gör reklam eller har samarbete med företaget som jag kommer nämna senare utan jag nämner bara vad jag gör under min träning.

Jag har i några månader nu haft uppehåll i träningen och som vissa vet är det pga min resa till Turkiet där jag gift och förlovat mig.
Eftersom kroppen nu har tappat det mesta jag så länge kämpat med så måste jag tyvärr börja om.
Det är inte alltid så lätt att veta vad man ska göra på gymmet, vilket jag kan relatera till.

Jo jag använder de maskiner som finns på mitt gym men till ett viss mån, varför? Jo för att man lätt gör fel och gör man fel så skadar man sig istället.
Så innan ni sätter er i en maskin och börjar välja vikt läs instruktionerna noga. Jag som är 1.61 cm vet att vissa maskiner är lite för långa och oavsett hur mycket jag ändrar på storleken så når jag ändå inte ner med fötterna... Gör som mig och skippa den maskinen. Gör något med vikt på en yoga matta istället eller liknande, då maskinen förmodligen är för lätt oavsett vikt och då är något på tok. Ett tips, gör många repetitioner istället för att ta en tung vikt på en gång.. Man får lättare muskler då. Träna flera kroppsdelar istället för att fokusera på en kroppsdel. T.ex så här:
Måndag: ben och rumpa
Tisdag: helkropp
Torsdag: armar och rygg
Fredag: helkropp
Nej jag säger inte att detta är korrekt ger exempel på hur man lägger upp så att man får med en annan kroppsdel och detta är för att det bidrar till att man får snabbare muskler.

Det är inte bara träningen som gör det hela, utan det du äter också. Man måste va noga med proteiner och vitaminer då kroppen behöver det för att tillverka muskler och styrka.
Jag äter inte så mycket, jag äter små portioner men ofta. Har dock ändrat på min tallriksmodell för att få in de vitaminer och proteiner min kropp vill ha. Jag har även köpt protein pulver från www.protein.se för att jag vet att jag inte får in allt min kropp vill ha. För mig och min man har de funkat.. Vi dricker dock inte samma proteinpulver då vi inte behöver samma saker.

Kan va något att tänka på

Hur det funkar med ett distansförhållande

2018-08-31 13:17
Från rochtabarbaren

Ni får ursäkta att jag inte skrivit på ett tag. Har haft mycket att göra och på det så börjar skolan snart så vart mycket kurslitteratur sökande.
Nu är det fixat och klart, så nu kan jag vila lite.

Tänkte då berätta lite om mina erfarenheter av att ha ett distansförhållande. Då det har frågats om det via Mail.
Kan först och främst säga att det krävs mycket tålamod från båda hållen, tillit och tid. För vad ni har som minst är tid tillsammans och därför säger jag att den tiden ni har är det dyrbaraste ni har, oavsett om det bara är ett telefonsamtal. Tillit jo för att avundsjukan ibland kan komma och spöka.. Jag och min man brukar säga att det är satan som kommer och spökar i huvudet för tro mig man vill veta allt den andra gör, det är okej. Jag förstod inte det först.. Men sen insåg jag varför man vill ha kontakt hela tiden och veta vad den andra har för sig och det är för att man vill det i ett vanligt förhållande också, alla känslor blir bara 100 gånger värre och därför måste man ha tillit till varandra och ha tålamod samtidigt. Det är svårt, mycket svårare än ett vanligt men också väldigt romantiskt. Det har ju sina positiva sidor också, som sagt jag är gift med honom och vi har fortfarande ett distansförhållande funkar galant om båda vill. Nu ska inte distansen va med hela livet utan nu försöker vi ju ändra på det..

Tålamod, tillit och tid är dem viktigaste stenarna i ett distansförhållande. Finns säkert fler, nu när du läser detta kanske du kommer på andra saker och jo allt är egentligen viktigt i ett förhållande säger inte att det inte är så. Allt är viktigt men just för att man inte kan vara med varandra hela tiden så säger jag dessa ord.
Sen ja funkar det inte alltid.. Tyvärr.. eller så är man på on/off och det har med hur ni funkar och vad ni vill att göra eller kanske att det just att det inte går ihop.
Jag och min man har bråkat, vissa bråk fick mig att tro att det skulle ta slut. Dessa bråk är också viktiga man får se bådas negativa sidor, men under ett distansförhållande framstås dessa som mycket värre och just därför behövs tillit och tålamod väldigt mycket.
Svårt, jobbigt och krävande är det men det blir vackert, lyckligt, romantiskt och mysigt också. Man känner allt. Jag är lyckligare nu än jag någonsin varit och jag säger inte att det är tack vare distansen, men den har också varit en del av oss så distansen har ju gjort sitt också.

Tips till er som ska börja studera på Universitet

2018-08-26 12:30
Från rochtabarbaren

Jo ni läste rätt nu ska ni få lite tips på hur man klarar sig genom första terminen på universitetet.
Inte många som vet hur det går till, jag var en av dem för 1,5 år sedan. Stressade över så lite saker att jag idag sitter och skrattar åt mitt beteende.
Så för er som åtminstone vill bli av med hälften av den stressen läs vidare.

För det första, andas och ta djupa andetag, varför jo förmodligen stressar du över allting just nu. Så din kropp behöver slappna av. Sätt på en film så fort du känner att du börjar bli stressad över dina kommande studier.

För det andra, du har förmodligen skapat ett studentkonto och registrerat dig på din kurs/dina kurser. Har du en kalender på mobilen så skriv ner ditt upprop och din första föreläsning resterade saker på schemat får du information om sen och du kommer inte behöva det på en gång det viktigaste är ditt upprop och din första föreläsning, har ni reccemottagning så får du den informationen på uppropet och det kan du anteckna ner då. För din skull gå på den om inte du bor i den staden du ska studera i.

För det tredje, skaffa INTE all kurslitteratur, det behövs oftast inte. Väldigt ofta informerar läraren om vilken kurslitteratur som behövs och de kan du skaffa begagnat på grupper i Facebook eller studentbokhandlar, du kan även låna på bibliotek.

För det fjärde, har ni några föreningar/nationer skriv in dig. Även om du inte tycker om att festa så kan det va kul att vara en del av en nation/förening. Vissa kan ha roliga aktiviteter t.ex. körer, filmklubb osv osv.

För det femte, jo i början är det svårt att komma in i studierna och man vet oftast inte hur man ska skriva en hemtenta osv. Finns det en språkverkstad eller likande gå på den om du har svårt med stavning, osäker på hur man refererar eller rent allmänt är osäker på hur man skriver en akademiskt text.
Fråga så många frågor du kan, bättre att du frågar än att du går hem med osäkerhet. Kom ihåg det gör inget om du får rest på din första hemtenta, du kan här ta reda på vad som fattades och göra om, till nästa gång kommer du att förstå hur du ska göra.

För det sjätte, kom ihåg att ha kul, försök ha kontakt med några kursare och lycka till med dina studier.

Vad önskar man sig efter 23 hela år

2018-08-25 11:00
Från rochtabarbaren

Idag kl 23.45 föddes jag Rojda Cine Beydogan på akademiska sjukhuset i Uppsala 1/5 månader för tidigt den 25 augusti. Idag blir hon 23 år och heter Rojda Cine Aykut, det är roligt hur man förändras för varje år, men det är något helt annat när ens namn ändras för det händer ju inte ofta!

Så hur firar jag denna dagen, inte med frukost och tårta på sängen.. Det sluta vi med när syrran flytta ut för 13 år sen. Vilket är synd för jag hade gärna tagit en kopp kaffe i sängen i år.

Jag ska faktiskt till migrationsverket och påbörja lite arbeten för att min man ska kunna flytta hit. Det är en jobbig, stressig och tröttsam period men snart är det över och är det inte trevligt att det nästan går över på ens födelsedag? Jo det är faktiskt väldigt skönt.. Fast nu är det ju bara väntetiden kvar. Så från och med idag ska vi vänta på svar och hur lång tid tar det.. Kan ta upp till 17 månader. Men vad gör det om hundra år? Ingenting!
För oavsett vad vi får för svar så finns det andra utvägar, det betyder ju bara att våra liv är menade att vara ihop någon annanstans i världen.

Så vad önskar jag mig..
Inga presenter. Jag har allt jag vill ha, en man, jobb, tak över huvudet och familj & vänner.
Fast jag vill ju inte bo hemma hos morsan längre så jag hoppas på en lägenhet innan vårt bröllop nästa år. Vad jag önskar är att få leva ihop med min man här i Sverige, om det inte blir så får jag efter mina studier ta mig till min älskling i Turkiet.

Att önska får jag ju, för det är ju faktiskt min födelsedag och så den enda önskan jag kan göra idag får gå till hopp om uppehållstillstånd. Denna önskan går då inte bara till mig och min man utan till er andra tjejer/killar som går igenom samma sak.
Hur jag hanterar Fördomar om mitt förhållande

2018-08-24 11:30
Från rochtabarbaren

Ja hur gör man när personerna i ens omkrets bestämmer sig för att kritisera en och säga upp kontakten med en när man gett sig in på ett förhållande som mitt? Vad gjorde jag.. Jo det ska jag berätta.

Jag kommer hem från Turkiet augusti 2017 och är helt nykär, gett in mig på ett förhållande jag själv inte tänkt att jag skulle ha gjort, har en klump i magen då jag är rädd att han kanske kommer va otrogen, är super lycklig och möts av hat från personer som står mig väldigt nära när jag berättar den goda nyheten att jag fått en ny pojkvän.
Dessa personer har inte bara varit vänner utan det har varit familjemedlemmar däribland med.
Hur hanterade jag det i första hand, jag blev förkrossad. Jag som precis börjat öppna upp mig för min partner och lovat att berätta allt för honom hamna i kläm.. Ska han verkligen veta detta tänkte jag, hur kommer han att må när jag säger att hen tycker att jag är sjuk som är tillsammans med han eftersom han kommer från vårt hemland.
Som tur är var inte alla i min närhet så utan hade få personer som verkligen stöttade mig då och faktiskt kunde så hur kär och lycklig jag var, dessa personer vägledde mig genom detta hat och fick mig att inse även om det är en familjemedlem så är det inte okej att kalla en för sjuk eller använda skällsord överhuvudtaget när man är i en situation där man behöver som mest stöd. Så jag sa upp kontakten med dessa människor och tro mig jag mår mycket bättre idag, vet min man om dessa personer.. Ja det gör han, insåg att oavsett vad så kommer vi att hålla varandra hårt om händerna och det kommer alltid att finnas folk som är negativt insatta i relationer som min. Tyvärr.. Men så är det. Ibland får man göra det hårda beslutet att välja ens egen lycka eller andras. Jag valde min och jag ångrar mig inte alls för att jag gjorde det.

Hur går allt idag?

Jo jag är gift med denna man som nämnts tidigare, har fortfarande ingen kontakt med dessa människor och är omringad av dem som ger mig positiv energi & styrka. Sist men inte minst så mår jag mycket bättre än vad jag gjorde tidigare. Såklart finns det stunder då man saknar det man hade med dessa personer.. Men då stoppar jag mig själv och tänker Men är de vettiga så ber dem om ursäkt och accepterar ditt förhållande först och främst. Sen kan jag börja sakna dem.