RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-02-11 13:12:20

Slojdareutangranser blogg

Slojdareutangranser blogg på Nouw

”I have too much jewelry” - Said no one ever

2018-09-29 08:35
Från Slojdareutangranser

Ibland rensar jag bland mina smycken och antingen ger bort, säljer eller byter dem mot andra smycken men de minskar inte precis till antal och förvaringen av allt har inte alltid fungerat så bra för den delen heller.

De hamnar alla alltid nästan i enda hög som gör det svårt att se vad jag har och vad jag ska använda.

Är jag ensam om detta?

Idén till min smyckegömma kom från ett tidigare makeover-projekt jag gjort i ett skolbibliotek där ett stort antal böcker skulle kasseras.

Idén gick alltså ut på att skära ut mitten av boksidorna för att skapa ett hål, eller en gömma, måla eller tapetsera utsidan med en spillbit av tapet från ytterligare ett tidigare projekt, snygga till gömman med något fint tyg och där inne förvara smyckena.

Till det här projektet behövde jag bara:

- En gammal bok tillräckligt stor och hög för att kunna rymma ett tiotal smycken.
- Spillbit av tyg och en skumgummibit, även ihoplimmade disksvampar (utan den grova sidan) kan funka för detta ändamål.

- Färg och/eller spillbit av tapet.

- Lim.

- Mattkniv, penna & stållinjal.

Jag började med att tapetsera bokens omslag och nu när både gömman skurits ut i boksidorna (jag lämnade en rambredd på ca 1,5cm) och ramen för att täcka ovansidan av gömman var utklippt var det dags att limma det på plats och jobba på insidan där smyckena sen skulle få bo.

Som man ser på bilden under så har jag inte skurit ut sidorna hela vägen ner, jag bestämde mig för att nöja mig med förvaring på ett plan istället för två plan som jag tänkte först. Kanske fortsätter jag ned på djupet senare i framtiden, om jag inte har bättre för mig då, hahaha.

Jag ville ha nåt fint, glansigt och lyxigt tyg att täcka skumgummiplattan med och agera som fin bakgrund till mitt bling-bling dock kom jag fram till att det tyg jag egentligen ville ha inte skulle funka så bra för just det här ändamålet.


Bilden nedan förklarar allt tror jag och därför föll valet på en bit spetstyg istället, hålen i tyget skulle defenitivt underlätta en snabb och enkel ”instickning” av smyckena mot skumbotten i gömman så de står stabilt.

Et voilà, projekt bokgömma ✅

Facelift för sittpuffar

2018-08-27 09:08
Från Slojdareutangranser

Visserligen bor jag litet men jag har en stor familj och måste vara beredd på att kunna erbjuda fler sittplatser vid större sammankomster. Jag vill ju inte att mina gäster ska behöva sitta på golvet samtidigt som jag inte vill ta massa golvyta i anspråk.

När min kompis då frågade om jag ville ta över hennes sittpuffar sa jag direkt ja för i mitt huvud såg jag inte svarta puffar utan klädda i quiltat sammetsvelour i nån grön eller rosa nyans, ståendes framme vid behov och under soffbordet när de inte används. Perfekt.

Puffarna fick sitt nya hem hos mig och jag gav mig ut på jakt efter det tyg jag ville ha. Jag skulle quilta tyget själv med hjälp av ett gammalt täcke jag sparat för att få till den där tjocka fluffiga känslan och utseendet.

Oddsen var små att hitta tillräckligt mycket av tyget i secondhand så jag gav mig direkt till Ohlssons tyger (ej sponsrat) för där visste jag att jag kunde hitta det jag var ute efter om inte stuvbitar av det i alla fall.

Gissa min lycka när jag hittade ett färdigquiltat tyg exakt i den färg jag ville ha och för enbart en tjuga mer i meterpris än det enkla tyget. Jag bestämde mig för att spara täcket jag hade hemma till ett annat kommande projekt och köpa det som redan var quiltat, sömnadsprocessen skulle bli avsevärt kortade och det är man tacksam för.

Lite mätning, rita på mönsterpapper för sittdelen så att tyget blir fint rund senare var det dags att sy ihop klädseln som bestod av endast två delar. Den jobbigaste biten var att försöka bestämma vilken nyans på sytråd jag skulle ta då ingen matchade direkt men efter att ha provsatt på en provbit visade det sig att alla såg likadant när det var sytt så jag tog den som var mest bära i nyans bara.
Det är lite svårt som amatörsömmerska att sy ”rakt” när det ska sys runt vilket jag tyckte påverkade slutresultatet när tyget vändes och sattes på puffen men efter några småjusteringar bestämde jag mig för att jag faktiskt var klar och nöjd ändå.

Hur jag ser på konsumtion, DIY & hållbar utveckling.

2018-08-13 01:04
Från Slojdareutangranser

Vissa skulle kanske kalla mig hoarder för så mycket prylar och annat material jag samlat på mig genom åren. Jag gjorde ett försök en gång i tiden att göra mig av med allt jag hade samlat på mig i ett försök att rensa i mitt liv (det gjorde riktigt ont) men jag insåg snabbt mitt misstag. För hur kunde jag gå med på att förneka det som var en del av mig, mitt kreativa skapande jag och nödvändigheten att ha materialen nära mig när skaparlusten infinner sig?

Självklart hittade sakerna så småningom tillbaka till mig och växte till mängden. Förutom att skapa och vara kreativ är mitt andra stora intresse miljö och hållbar utveckling. Så mitt skapande har alltid utgått ifrån ett miljövänligt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart tänk och där kommer mitt "hoardande" in som en gynnande faktor i mitt skapande.

Varför köpa nytt när man kan fynda bland allt det som redan finns i omlopp på secondhandbutiker, loppisar till vrakpriser eller helt gratis hos bekanta? Jag tycker det är ett sånt enormt resursslöseri att kasta så fort saker blir överflödiga för att sedan köpa nytt igen när behov uppstår men jag skulle vilja säga att jag tar ännu ett steg djupare och ser även möjligheterna i sånt som andra skulle förkasta som rent skräp. Kanske är jag lite av en militant i min inställning men jag tycker alltför många slösar alltför mycket utan minsta tanke på hur deras handlande påverkar samhället och miljön.

Vidare skulle jag vilja säga att skillnaden mellan mig och en hoarder är väl att jag är mer organiserad i mitt hoardande så jag har allt organiserat i lådor osv så att det blir lätt att hitta materialen när det blir aktuellt. Det ligger inte på högar så det inte går ta sig fram hemma eller laga mat i köket. Faktum är att jag är en sån person som mår bäst av att se så lite plotter som möjligt framför mig.

Det mesta av mina material är ”diskret” organiserade i uppmärkta lådor på hyllor i min sons rum men eftersom vi bor så litet som vi gör har jag varit tvungen försöka tänka så krearivt som möjligt för att få plats med allt och för att de ska ta så lite yta som möjligt i anspråk.

De förvaras under sängar i utdragbara lådor, i ett nattduksbord med dold förvaring och i en brudkista som i sin tur tjänar som ett soffbord.


Även smycken har man ju i överflöd så när smycken går sönder eller jag tappar bort det ena av ett par örhängen så förvarar jag ”smart och diskret”? i en glasburk tills det är dags använda det.

Överallt i media ses både kända och mindre kända personer mana till mer ha- och köpbegär genom att exponera och göra reklam för olika produkter vilket ytterligare spär på en ökande och helt ohållbar konsumtion.

Man kan ju inte låta bli att undra vilket syfte och behov dessa produkter fyller innan det är dags att förkasta och köpa in nästa trendriktiga pryl.

I mitt skapande finns det alltid tre saker jag utgår ifrån innan jag påbörjar ett projekt..

1. Varför skapar jag den här produkten? Vilket behov eller problem ska den lösa?

Så produkten måste för mig ha ett praktiskt värde.

2. Hur kan jag få det att se estetiskt attraktivt att vila ögonen på?

Praktiskt är inte lika med ”fult” så jag eftersträvar alltid att det jag skapar ska se så fint ut som möjligt. Det ska nästan se nyköpt ut.

3. Hur kan det tillverkas med så enkla medel som möjligt för att undvika belastning av både ekonomin men även miljön?

Så denna blogg syftar inte bara till att inspirera andra till att bli mer kreativa och skapa själva men även inspirera till hur man kan göra det med sånt man redan har hemma eller kan komma över för inte många kronor. Det ska inte behöva kosta fickan eller planeten förmögenheter för oss att få utlopp för vår kreativitet. Jag hoppas också kunna bli inspirerad av de som hittar till min blogg och delar med sig av sina tankar och idéer genom att lämna en kommentar.

Hur ser det ut i era pysselgömmor? Lämna gärna en kommentar här och/eller publicera bild i tråden jag skapat på min Facebooksida.