RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-02-21 23:13:14

moabakar blogg

moabakar blogg på Nouw

pavlova med jordgubbar

2019-06-15 16:56
Från moabakar

DET HÄR BEHÖVER DU

PAVLOVA
(marängbottnar 2st)

10 äggvitor
6dl socker
2tsk potatismjöl

FYLLNING

1 burk dulce de leche
5dl lättvispad grädde
färska jordgubbar eller andra bär


SÅHÄR GÖR DU

Börja med att sätta ugnen på 150°c och klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp och tillsätt sedan lite socker i taget under konstant vispning. Även potatismjölet tillsätts nu under vispning.
När allt socker är tillsatt så låter du marängen vispas i ca 5 minuter till.

Klicka sedan ut marängen till två marängbottnar på bakplåtspapperet.
(Du kan sen innan ha ritat två lika stora cirklar att utgå från, ca 20cm i diameter)
Sätt in i lägre delen av ugnen och grädda i ca. 1 - 1,5h.
Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat helt.

Toppas med dulce de leche, lättvispad grädde och jordgubbar.


MOUSSETÅRTA MED BROWNIE & PASSION

2019-06-07 13:19
Från moabakar

DET HÄR BEHÖVER DU

BROWNIEBOTTEN

100g smör
2 ägg
2,5dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5-2msk kakao
2tsk vaniljsocker

MJÖLKCHOKLADMOUSSE

1 gelatinblad
5dl vispgrädde
200g mjölkchoklad

VIT CHOKLADMOUSSE

1 gelatinblad
5dl vispgrädde
200g vit choklad

PASSIONSFRUKTSSPEGEL

5 passionsfrukter
2 gelatinblad
2,5msk socker
4msk vatten

SÅHÄR GÖR DU

BROWNIEBOTTEN

Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser. Blanda ihop till en slät smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 8-10 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten

MOUSSE

Båda mousserna har samma tillverkningssätt.
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 4 dl av grädden till ett fast skum.
Koka upp den resterande 1 dl. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet.
Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.
Gör dessa steg med både ljus och vit choklad.
Fyll på ett mousselager åt gången och sätt tårtan i frysen under tiden du gör nästa lager.
Efter båda lager mousse kan du låta tårtan stå i frysen under tiden du gör passionsfruktsspegeln.

PASSIONSFRUKTSSPEGEL

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Dela och gröp ur passionsfrukterna. Blanda socker, vatten och passionsfrukt i en kastrull och koka upp.
Ta åt sidan och tillsätt gelatinbladet, rör tills det har smält.
Låt sedan svalna till ca 40 grader. Rör då och då.
Häll passionsfruktsgelén över det översta mousselagret i ett jämnt lager och ställ sedan in tårtan i frysen igen.

Lossa den frysta tårtan från formen och låt den tina i kylen minst två timmar före servering.
Dekorera med jordgubbar eller något annat gott.


KOKOSKAKOR MED CHOKLADSMÖR

2017-12-22 21:23
Från moabakar

Kokoskakor med chokladsmör

Ingredienser: Chokladsmör
125 gram mörk choklad
75 gram smör, rumsvarmt
2,5 dl florsocker
1 st ägg

Ingredienser: Kokoskakor
100 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 dl kokosflingor

Gör såhär:
Chokladsmör:
1. Finhacka chokladen och smält i en bunke över vattenbad.
2. Tärna smöret och vispa ihop med florsocker och ägg. Blanda i chokladen och låt svalna något.

Kokoskaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i små bitar och arbeta snabbt in med mjölblandningen till en fast deg.
2. Dela degen i tio delar (som bilden), eller 20 mindre och rulla till kulor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till lite. Kakorna smälter ut på plåten.
3. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter tills kakorna börjar bli gyllenbruna. Ta ut och låt svalna något. Bred på chokladsmör och garnera med bär.

KOLASÅS

2017-12-21 13:43
Från moabakar

Kolasås

Ingredienser:
100 g glykos sirap
2 dl strösocker
1,75 dl grädde
50 g smör
1 tsk flingsalt

Gör såhär:
Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull och häll i lite i taget av strösockret tills allt har smält. Rör om titt som tätt. Koka tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.

MINIKLADDKAKOR MED VIT CHOKLADKRÄM

2017-12-21 13:33
Från moabakar

Minikladdkakor med vit chokladkräm
10 st

Ingredienser: Vit chokladkräm
300 g vit choklad
4 dl vispgrädde

Ingredienser: Kladdkakor
160 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 krm salt

Garnering
Hallon eller andra valfria bär

Gör såhär:

Dag 1:

Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen så den smälter och rör om. Täck krämen med plastfolie och ställ den i kylskåp över natten eller i minst 12 timmar.

Dag 2:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till kladdkakorna. Vispa ihop ägg och strösocker i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med smöret. Smöra och bröa en muffinsplåt och fyll groparna nästan ända upp till kanten med smet.

2. Grädda kladdkakorna mitt i ugnen i 10 min tills de är torra på ytan men fortfarande känns lite lösa i mitten. Låt kakorna svalna. Ta försiktigt ur dem ur formen.

3. Vispa upp chokladkrämen ganska tjock. Spritsa på den uppvispade chokladkrämen på kladdkakorna och garnera med bär.


SMÅ BANOFFEE PAJER

2017-12-14 17:22
Från moabakar

små banoffee pajer
2 st


ingredienser:
40 g smält smör
5 digestive kex
karamelliserad mjölk
vispad grädde
1 banan
25 g choklad till garnering

Du behöver 2 stycken matlagnings ringar, ca 8 cm i diameter, ordnade på ett bakplåt.
(små pajformar funkar självklart också)

Gör såhär:
Blanda det smälta smöret med krossade digestivekex, mixa det gärna. Häll sedan ut smulet i ringarna och tryck ner med baksidan av en sked. Tryck ganska hårt så att smulet bildar en kompakt massa.
Klicka sedan i en rejäl klick karamelliserad mjölk i varje ring och bred ut till ett jämnt lager. ca 1 cm tjockt.
Kyl i minst en timme och ta sedan försiktigt bort matlagnings ringarna.
Skär upp en banan i skivor och fördela skivorna jämnt på toppen.
Lägg en klick grädde över bananerna, antingen med sked eller sprits.
Garnera med lite riven choklad.
Servera kyld.


KLADDKAKA MED CHOKLADMARÄNG

2017-12-06 17:00
Från moabakar

Kladdkaka med chokladmaräng

Ingredienser kladdkaka:
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
en klick sirap

Ingredienser maräng: 
4 äggvitor
1.5-2 dl strösocker
100 g choklad

Gör såhär: kladdkaka
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smöra och bröa en rund form med löstagbara kanter.
3. Smält smöret på låg temperatur och vispa under tiden ihop ägg och socker fluffigt. Häll sedan ner det smälta smöret, mjölet, vaniljsockret och kakaon. Häll även i en klick sirap för en extra god och kladdig kladdkaka. Vispa till en klumpfri smet.
4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 40 minuter. Ta ut kladdkakan och låt den svalna.

Gör såhär: chokladmaräng
Vispa upp ägg och hälften av strösockret till ett hårt fluff. Tillsätt sedan resterande socker lite i taget under konstant vispning. Smält chokladen och ringla ner den i marängen.
Bred marängen på kakan och grädda kakan i ugnen på 200°C i ca. 5 minuter, tills marängen fått lite färg eller bränn av med brännare. 

Serveras direkt.


MINIPAJ MED CITRON OCH MARÄNG

2017-11-29 20:55
Från moabakar

Minipajer med citron och maräng
ca 12 st

Ingredienser Pajdeg:
60 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker

Ingredienser Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker

Gör såhär:
Bottnar:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla små formar med smält smör. Jag har använt små veckade formar, 5 cm i diameter upptill och ca 2 ½ cm i diameter i botten.

2. Blanda ihop smör, mjöl och florsocker till en deg.
3. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, mellan bakplåtspapper. Ta ut rundlar, 5–6 cm i diameter.
4. Klä formarna med degen ända upp på kanterna, ta bort överflödig deg. Nagga bottnarna med en gaffel och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna och pilla sedan försiktigt ut dem ur formarna.
Maräng:
1. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
2. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

Fyll sedan paj-skålarna med egengjord lemon curd. Receptet på min lemon curd hittar du HÄR
Toppa med maräng och bränn av


CHOKLADMOUSSETÅRTA MED VALNÖTSBOTTEN

2017-11-23 17:11
Från moabakar

Chokladmoussetårta med valnötsbotten

Ingredienser: Valnötsbotten
200 g valnötter
125 g smör

Ingredienser: Chokladmousse
250 g mjölkchoklad
250 g mörk choklad
175 g rumstempererat smör
2 ½ dl socker
6 ägg
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl grädde

Gör såhär:
Valnötsbotten: Grovhacka och rosta nötterna. Smält smöret och blanda med nötterna. Häll upp i en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diametern. Ställ i kylen
Chokladmousse: Smält chokladen i vattenbad . Vispa det rumstempererade smöret och sockret i en skål tills det är fluffigt. Tillsätt äggen och vispa ytterligare 2 minuter.
Vispa ner den smälta chokladen, vaniljsocker och grädde i ägg smeten och fortsätt vispa i 2 minuter. Bred smeten över valnötsbottnen och ställ i kylen i minst 3 timmar.
Lossa kakan från formen och flytta till ett fat.

Garnera gärna med bär och servera med en stor klick grädde.


CHOKLADMUFFINS MED CHOKLADFROSTING

2017-11-23 13:32
Från moabakar
Chokladmuffins med Chokladfrosting
12 st

Ingredienser muffins:
75 gram smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1 dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt

Gör såhär:
1. Börja med att sätta ugnen på 175° och placera ut muffinsformar i en muffinsplåt. Ställ åt sidan.
2. Smält ihop smör, vaniljsocker, vatten och mjölk i en kastrull på låg värme på spisen, låt sedan svalna en aning. Vispa upp äggen och rör sedan ner dem i smörblandningen.
3. Blanda strösocker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål för sig och tillsätt sedan smörblandningen. Vispa ihop en klumpfri smet. Häll sedan smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca. 15-18 minuter. Tag ut och låt svalna.

Ingredienser frosting:
100 g creme fraiche
200 g färskost
300 g mjölkchoklad

Gör såhär:
1. Smält chokladen och låt svalna. Vispa sedan upp creme fraîche med färskost till ett fluff.
2. Tillsätt den smälta, avsvalnade chokladen och vispa ihop till en slät frosting.
3. Bred sedan frosting på dina avsvalnade muffins.