RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-07-12 03:40:47

Tyra reser till...

tyrareser blogg på Nouw

Vad har hänt sen sist....

2019-03-23 16:49
Från tyrareser

Jo det har hänt mycket sen sist.

Jag är fortfarande i Sverige men jag har flyttat hemifrån.
Jag trodde det inte var möjligt men om man vill så kan man har jag bevisat för mig själv.
Det är ny 5 månader sedan jag flyttade till Väster Haninge som ligger i Stockholm.
Det har varit en del saker som har varit lite struligt med köpet men försöker vända allt till det posetiva och de är att jag har lärt mig hän hel del och att man ska hitta fackta själv eller ta fackta från personer man litar på och inte av främlingar, man kan behöva vara jobbig för att få något att hända.
Allt börjar lösa sig men allt är inte fixar än men snart så hoppas jag...(Bilder från visningen)

Tyra

Vad fick mig att åka hem

2018-05-07 18:56
Från tyrareser

Efter några tre dagar bestämde jag mig att åka hem och tacka för mig på detta ställe. Mådde inte bra och ville inte stanna så begav mig hem när jag fortfarande kunde göra det enkelt för inga papper skrivna där med att inge strul med dagar å uppsägning. Måndagsmorgonen efter mockning gav jag mitt besked han blev inte så glad och det förstår jag skulle inte häller vara glad i hans skor. Det som fick mig att ta detta beslut är att det var svårt att förstå dem ja jag får upp det lätta orden men sen när det kommer andra ord så förstod jag inte och det var ganska grötigt och viskande som gjorde det ännu svårare men de tyckte det var svårt att förstå mig med. Jag sa att jag förstod många gånger när jag inte förstod egentligen och nickade osv. tror dem gjorde det samma. Tror vi skulle kunna lösa det men det var flera saker som inte var helt hundra jag kände mig ensam och i vägen ofta. Dem två i combo gjorde det tråkigt att vara där. Hade inge internet och kunde bara ringa om jag skulle få tag på någon därmed så är man ganska låst också.
Lönen var inte som jag hade tänkt lyckade dilla till mig samma som hemma fast inte mera och det kändes inte rätt för då är jag hällde hemma och jobba och får vara med familj och vänner. Tror det även låg under vad dem på jordbruks facket har sagt. Visste bara timlönen men han ville ge månadslön och kunde inte räkna ut det då i huvet utan miniräknare. För kommer kunna spara undan samma summa hemma som om jag var där. Ett av mina mål med att åka ditt var att jobba och känna pengar så jag kan flytta eller resa mera.
Vi hade rast även hela tiden så blev inge jobb och det känns också lite lön löst att inte jobba när jag åkte ditt för att jobba.
Sen var det lite irriterande saker som jag inte borde ha lag till i det negativa och det var att deras bords sick var samma som Sagas och hon är 7 år. Smaskar och så vidare inge roligt alls. Men de som stör mig mest är att han sa en tid som vi skulle börja och sedan så en halvtimme senare så siter han och äter frukost så behöver jag vänta på honom. Jobbigt när dem inte passar tider dem säger. Sedan ska allt vara på hans sätt och det kan skiljas från dag till dag så man kan inte lära sig rutinerna som dem har när det gäller att mocka ladan. Okej värkar inte som sånt som man borde bry sig om men stör mig och pga. detta väljer jag att åka hem.
Gubben i paret sa inte hejdå han var sur och tycker han hade rätt att vara sur men hejdå kan man ju säga det är allmän hyfs.

Allt detta är vinklat från min sida och dem ser nog på detta ur en annan vinkel och om du var där skulle du också se det från en annan vinkel men detta är hur jag tycker det var och varför jag ville gå.

Skillnader mellan Norge o Australien

2018-05-07 18:53
Från tyrareser

En av anledningarna varför jag åkte var att jag ville lära mig om skillnader mellan det Norska och Australienska gårds jobbet och jag fan den del skillnader mellan dem och det är att i Norge gödslar dem gräset för att det ska växa mera medans i Australien behövdes inte det pga. solen som alltid sken. Men bland den största skillnaden är att djuren befinner sig i laddan under vintern och då blir det en del skillnad på arbetet när dem är i ladan och ute i hagen. Skulle vilja säga att det är jobbigare när djuren är i ladan för då är det massa mera jobb som att mocka och ge dem matt och vatten mm. Märkte även att i Australien byggde dem staketet så det skulle hålla i några år beroende på material medans i Norge bland bergen där jag befann mig så satte dem ett staket som ska hålla under sommaren bara och då var det bara pålar och det rutt nätt staketet man använde och i Australien använde man även en bottenvajer och toppvajer som man satte fast det rutt nätt i med hjälp av metall knipsar och mins att det var det roligaste att gå runt och knipsa fast de tillsammans. Filosofin är också olika samt hur dem ger medusin och sånt men det som var samma är att lammen och koren är märkta med ID-tagg i örat. För att veta vem och vem dem tillhör. Tror att en del av detta beror på vilken gård och vart dem befinner sig så finns det olika skillnader och liknade men det var dem jag hittade mellan dem ställarna jag har varit på.

An lät första tankar efter första dagen

2018-05-07 18:03
Från tyrareser

Så många tankar på vart jag har kommit. Det ligger en bit ifrån allt men inte superlångt till allt vi har en motorväg utanför huset och gården sträcker sig upp mot bergen. När jag anlände var det en gammal gubbe som tog i mot mig och vi körde över vägen och sedan var vi framme. Paret som bor här är snälla men dem är också riktigt gamla för att ha och driva en gård. På denna gård så befinner sig djuren i lagården och det är 4 kor och ca 50 får svårt att säga har inte räknat dem någon gång. De är alltså litet. Men jobb det finns det för man matar och städar för fåren två gånger om dagen. Först ger man pellets sen ger man dem hö och ibland så ger man även något grönt hö innan det gulla hött. Jag bor på övervåningen och det är bara jag som bor där fast hela huset är gammalt och kallt så elementen och brasan är på dygnet runt. Mitt rum har en garderob typ. Jag har en balkong som breder ut sig mot vattnet och bergstopparna på andra sidan.

Det finns några dåliga saker med detta ställe och det är att när jag vaknade första dagen sa han att jag började kl.8 men han var inte färdig fören 8:30 och det kan störa mig att han inte håller tider och det leder till massa dö tid och vi har raster typ hela tiden, men vi äter 4 gånger om dagen och då är det en timme rast vid ”middagen”(lunch för oss) och sen en halvtimme kanske när det är mat dem andra tiderna och det är extremt mycket raster och det stör mig det och att dem inte kan hålla tider som dem säger. Språket stör jag mig också på för han tycker jag ska förstå vad han säger men han förstår inte vad jag säger så det kommer nog ta ett tag och han mumlar och det gör allt sämre. Känner mig lite ensam här ingen att prata med trodde det skulle vara en till som arbetade minst men gården är nog för liten för det.

Buss resorna

2018-05-07 18:00
Från tyrareser

Då sitter jag på bussen till Oslo och kollar först på en film och sedan så försökte jag sova men då bestämde sig en Norsk äldre Norsk dam att hon skulle prata högt så hela busen hör henne och då är det flera som ber henne vara tyst men det vill hon inte men efter någon timme så får bus chauffören tyst på henne. Det är två chaufförer som kör bussen tror dem turas om så det inte behöver köra hela sträckan själva. Tycker det är för att då är inte chauffören som kör inte trött vet själv hur det är att sitta och köra flera timmar om dagen och det är inte det roligaste och man blir seg.
När jag tillslut får sova så vaknas jag upp av att vi åker igenom tullhuset och det kommer en hund först som letar efter knark och sedan så kom det kontrollanter som kollade att det var du och frågade frågor om vad du ska göra i Norge osv. Det tog ca 15–20 min men sen så var vi nära staden och vi var framme. Såklart glömmer jag telefonen på bussen….
Men märker inte det fören jag har gått av och letar efter toa för att jag måste gå och kan inte kolla på klockan så då blev det panik och begav mig direkt efter jag har fåt telefonen till ett informations ställe där jag fick låna en telefon och ringa mig och någon svarar och berättar att jag får ringa om 20 min för att då befinner sig telefonen på receptionen för det var busschaufförerna som hade tagit med sig telefonen och då var det bara och vänta i 20 min och det var långa 20 minuter. Efter det så gick jag tillbaka och fick låna en telefon och ringa min telefon men på andra sidan var det en norsk så jag skickade telefonen till han som lånade ut sin telefon och han tog adress och kollade om det gick att åka kommunalt och allt så dant. Men det gick inte och hotellet låg 10 km från vart jag befann mig och då sa han olika alternativ och dem var att jag skulle få mobilen på kvällen men då skulle jag missa min buss vidare. Sedan så skulle jag kunna ta en taxi och hinna precis för det var 1 timme och 40 min tills den andra bussen gick. Jag valde att åka taxi och ta och hämta min Telephone för har allt på den ägaren av bondgårdens nummer mm jag behöver den. Det kostade mig runt 1000 Kroner tror jag när man vänder valutor. Men om man vänder på det så fick jag se mer av Oslo och jag får lära mig att alltid trippel kolla innan jag går. För brukar kolla innan jag går iväg om jag har allt men var för trött och dåsig för att komma ihåg att göra det denna gång så typiskt. Men gjort är gjort. Vi fick tag i telefonen och han precis med min andra bus med 10 mins marginal och han även så gav jag min chokladkakapappa köpte till mig till han som lånade ut sin telefon och tackade mycket. (På kvällen den dagen sickade han ett sms och tackade för schokladen och deras stavning på schoklad är så roligt kolla bilden på sms:et.)

Då befinner jag mig på sista busen till … . Det ända jag tänker på är om jag packade rätt kläder för ibland är det vårt väder och värme och på andra ställen är det snö. Ska bli roligt att veta om jag kommer behöva använda alla underställ eller vantarna jag packade ner mitt motto är att inte frysa och vi får se hur det kommer att gå. Landskapet är under bart ja det är likt det svenska men det är något mer men kan också vara för att man är på andra sidan tullen och inbillar sig det hela. Men fint är det. Ibland ser det kalt ut men ibland är det motsatta och hoppas jag kommer till ett ställe som inte har snö eller att den töar bort i helgen. Husen som man ser från bussen är Åre hus eller mera som skidstugor eller så är det gårdar men byarna som är här omkring är små och det var en hell del avstigningar på busen och sista biten byttes de personer från Oslo till skolbarn tror jag eller ungdomar i alla fall. Har inte sätt så många bondgårdar med djur bara en med lamor men det kanske är för att det är så många berg eller något sådant. Jag har spelat spel och kort på datorn under denna färd och det är nog det ända och kollat ut som jag har gjort.
Jag blev hämtad på busshållplatsen och allt gick smidigt och det är skönt.

Då var dagen kommen avfärd till Norge

2018-05-07 17:59
Från tyrareser

Då var dagen kommen idag ska jag till Norge. Jag gjorde igen ginkligen ingenting innan jag skulle bege mig av för jag var att packa det sista och kolla igenom om jag behöver allt jag har packat. Sen så städade jag lite så att pappa inte skulle behöva sitta i kaos när han är på sitt kontor.

Jag fick på kvällen när jag var packad och färdig besök av Cissi och det var mysigt vi satt och pratade och åt middag efter det så satt vi och spelade ett bondgårdsspel på spela.se och det var roligare än vad jag trodde samt så blev man så stressad. Men om man inte fick guld på nevån så blev man sur och körde om så alla skulle vara guld.

När klockan slog 21:45 begav Pappa, jag och Cissi till bilen och vi droppade av Cissi hemma hos henne och pappa släppte mig på Centralen där jag ska ta busen till Norge.

Snart så bär det av

2018-05-02 15:14
Från tyrareser

I går så åkte jag till Västerås och hälsade på Elvira, Liam, Zeb, Flex och Strutsen mm. Det var roligt att träffa dem jag möte upp dem på en Statoil mack och vi köpte ficka och begav oss till ett natur park ställe där folk springer eller man kan jämföra det med Alby i Tyresö. Vi gick lite och sedan fikade vi och pratade och vi stannade vid en hinderbanna eller armgång och jag utmanade Liam och Zeb och dem klarade att gå länge än mig och de trodde jag inte. Sen hittade vi några däck och vi sprang i dem och alla ramlade och det var så roligt att det inte bara var jag de var jag, Liam och Zeb som ramla på ungefär samma ställe.

Sen åkte vi till gården som Elviras pojkvän (Strutsen) bor på med familj. Roligt att träffa dem och träffa familjen som Elvira bor hos när hon inte bor hemma och att se stugan hon bor i var också roligt. Stannade där ett tag och lekte med barnen och umgicks med dem lite mer. Sen begav jag mig mot Arlanda för att hämta pappa från hanns motorcykel kurs i England. Blev nöjd med tajmingen för jag fick inte vänta så länge.

Idag skulle jag vilja säga att jag har packat men har igenkligen bara tvättat massa och gått igenom lite låder med sak och har tagit ut det jag vill ha med mig och lagt det i en påse så har bara kläderna som ska ner i väskan. Men har nästan packat kan man säga. Men jag har även laddat ner spel till nya datorn och lite småsaker och sådant. Men känner mig redo för att åka imorgon om jag packar det sista.

Så nu ska jag iväg på min fotbolls match och köra järnet sista passet och matchen för denna "vårtermin."

Träffar med Familj

2018-05-02 14:49
Från tyrareser

Då ska jag iväg igen och då är det massa möten som ska göras eller som jag vill möta innan jag åker igen fast denna gång är det hej och hejdå med dem flesta jag möter för att har inte träffat dem innan jag har kommit hem.

Veronika och jag träffades och åt mat och bara pratade på en båt/restaurang i stan och det var roligt och har saknat henne och vet att hon alltid finns där och vi hittade varandra som vanligt på en gång och är glad när jag är med henne och får massa energi precis som det ska vara.


Svante träffade jag också vi skulle mötas i Stan och gå på laserdon men vi hittade inte ditt så då blev det lite shopping istället och jag hittade jätte mycket nödvändiga saker till resan som jag "måste" ha hittade ett par rid skor och som jag kan ha som arbetsskor och en regn jacka samt massa skit nej men schampo och bindor osv som är bra att ha till resan. Det var mysigt att bara vara vi och äta och fika samt bara strosa runt i stan. Vi gjorde mycket som jag ville så det var nog inte så skoj för Svante men han var nog bara glad att komma ut och vara med mig och det gör mig glad.


Söndags morgonen begav jag och Julia iväg till Farmor och Farfar och vi åkte ditt och pratade med dem och såg att dem ska renovera deras kök efter 30 år. Det är så roligt att många gamla kan massa årtal och historia om många ställen. Pga. att köket renoverades så åkte vi till en Grekisk kolgrill restaurang och åt mat jag tog en handburgare och dem andra tog massa annan mat som också såg god ut och sedan så åt vi efterrätt som var brule för mig och farmor och Julia fast farfar tog glass men det är hanns favorit tror jag. Brulen var bra för det var en bränd och knäckig yta och man fick lite syrliga bär på toppen som garnering och det blev så mycket bättre med bären och det lyfte rätten ett snäpp. När vi åkte hem till dem igen så fick vi lära os om Lasse Maja tjuven som rånade kyrkor i Stockholm och har jobbat i kvinnor yrken mm och han hade rånat en kyrka i Vällingby. Sen efter ett tagg så begav Julia och jag till baka hemåt och på vägen hem köpte jag en dator.


Fotboll hade min första serie match som blev en förlust men är nöjd med min insats så är inte les över det men kändes lite konstig att behöva säga till tränarna att jag åker på torsdag till Norge och är borta i 4 månader fast dem garvade och sa jaha det var en lång tid du stannade men dem tycker det är okej och önskar mig lycka till. Vet inte om det blir någon mera träning för att måndags träningen är inställd pga. valborg och tisdagsträningen så hämtar jag pappa på Arlanda exakt den tiden men på torsdagen innan jag tar bussen till Centralen för att ta bussen till Norge går rent tekniskt sätt men vet inte om jag kommer gå eller inte vi får se. Fast har en till match på Onsdag som jag ska spela och det ska bli så skoj och tror det blir bra.


Mormor Maria min älskade gammel mormor besökte jag idag och hon mådde bra för sin ålder idag och är så glad att hon finns och jag hade det jätte trevligt hemma hos henne och vi satt och pratade osv mormor var även där och hälsade på samtidigt så roligt. Tusen kramar till dig när du läser detta.

Efter jag hade varit hos Mormor Maria så åkte jag till mammas grav men gick inte att vara där för det var några som jobbade där med att skötta om kyrkogården. Så jag kunde inte vara själv där så jag var inte alls där länge för det är jobbigt när det är massa människor där samtidigt.

Ny köpt till Norge

2018-05-02 13:56
Från tyrareser

Hej då har jag handlat lite små saker till Norge som alltid är bra att ha i många samanhang och tillfällen.

köpt en ny dator som hittils är bra och som kommer vara bra när jag är ute och reser osv för att den är liten och den har bra batteri tid som håller länge samt så är den ungefär lika stor som ett A4 papper så den passar super bra i min väska. Den var också fin men det ska man inte gå på kom jag och Julia överäns om när hon hjälpte mig att hitta rätt dator fast vi inte vet så mycket men han i affären sa att den var bra och passad minna behov.

När jag var med Svante hittade jag massa saker som var...
en regn jacka från The North Face vi gick runt och kollade på jackor från olika ställen och olika märken men kom fram till att denna jacka var rätt jacka och den var ren och bra att bygga lager under för att hålla sig varm. Glad att jag köpte ett bra märke för då kommer den att hålla ett par år och det är mitt mål och den var tun och det är också bra för att då kan man ha den i varma men regniga klimat samt så tar den inte så stor plats i väskan när man reser.

Med Svante köpte jag även ett par rid skor som jag hittade på Hööks och trodde det skulle vara dyrt men hittade ett par finna och bekväma arbetsskor som jag kommer kunna jobba bra i när jag är i Norge för dem jag hade i Australien var helt döda när dem kom hem så jag tror jag har kastat dem och är glada med ett par riktiga arbetsskor som kommer hålla och har fått en hel del positivas kommentarer på dem att de var snygga och synd att jag ska skita ner dem men så är det.

köpte även träningsband som jag kan använda där borta så jag inte bara behöver använda min kropps vikt så det är rolig och liten tränings redskaps som kommer följa med.

Sen köpte jag hygeien saker som schampo, bindor, tandkräm och tandborste. Men även lite godis som Daim marabo som jag tänkte ge till Norskorna sen även sesamkakor till bussresan men även annat som också ska med men som inte är köpt än men snart så har jag allt men vet inte på rak arm vad som behövs mer känner mig säker.

Men är inte säker om jag behöver försäkringar? det är något jag ska kolla upp skriver upp det på min too doo lista och där står även att jag behöver packa min väska men det är ganska självklart. Men känner att jag kan över packa min väska för flyger inte och att jag ska stanna på samma ställe i ca 4 månade så kommer inte behöva konka på något någon stands så packa förmycket är mitt mål för då behöver jag inte tvätta för mycket.

Då var det dax igen

2018-04-30 14:42
Från tyrareser

Då var det dax igen!
Denna gång ska jag jobba i Norden närmare bestämt ska jag jobba i Norge.
Det är på en Bondgård jag ska jobba på ligger i kommunen eller landstinget Jølster. Har hört att det är så fint och såg på kartan att det fanns ett natur reservat i närheten så vilka härliga promenader man kan gå.
Denna gång så ska jag valla kor och får. Vet inte hur det är där och det gör allt lite mera spännande. Men vet att jag kommer vara ute och göra det saker som att sköta om allt det och är så taggad!
Kort varsel är jag riktigt bra på och detta besked om att dem ville anställa mig på gården fick jag 3-4 veckor efter jag sickade in min ansökan. Det hade gjort att när jag kom hem så började jag med mitt jobbsökande och valde Spis O Vin. Dem blev inge glada och sa att man inte kan säga att man kan jobba och vill och sedan två veckor senare sluta. Ja jag förstår det och tycker det var moraliskt fel av mig. Men var själviskt och gjorde det jag ville. Han på bondgården ringde när jag fyllde år och blev glad när jag insåg vad de var för jobb som jag sökte och hade glömt bort. Mina arbetskamrater visste inte om det på Spis O Vin förutom chefen och Anki men tror dem skulle ha gjort samma om dem var i minna skor.
Så glad över beslutet.
Så fic beskedet den 24 April och har nu bokat bussen till Norge den 3 Maj så det blev korta svängar här med. Fast det får bära eller brista känner jag. Sitter i rätt sitts att testa. Ska bli roligt med en sommar i Norge ska jobba där i 4 månader. Två saker som är det bästa är att jag bor och äter grattis på gården så kommer kunna lägga undan massa pengar till mitt nästa äventyr. Gillar detta med att kunna göra vad du vill när du vill.
Ska börja blogga igen som ni nog förstår. Det kommer bli som vanligt på bloggen skriver när jag orkar osv. Men ska införskaffa en dator innan jag åker så jag inte bara har telephonen. Undra om jag ska ta med thelephonen som jag köpte i Thailand och ha när jag är ute och jobbar osv så jag inte pajar ennu en till mobil. Låter bra det ska jag göra. Det är lite mera saker jag behöver skada innan jag kan bege mig av.
Det tar jag senare
Ha det så bra till nästa gång.