RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-05-15 21:16:21

med hopp om MVG :D

schlutt! : D

2008-04-29 18:44

Slutsats

Det jag vill börja den här slutsatsen med är att ifrågasätta de kvinnor som inte är feminister. Ursäkta, men hur f*n tänker de?

Att som kvinna ställa sig emot feminism är nog det mest ologiska man kan göra, för vad förlorar man egentligen på att få lite mer rättigheter och lite mer frihet? Om man skulle berätta för varje kvinna att feminism inte innebär att man måste hta män och vlja vara så manlig själv som möjligt så tror jag ändå inte att alla skulle övergå till den politiska synvinkeln. Kvinnor idag verkar gilla att ligga lite lägre i rang, att känna behov av att bli skyddad av en stor stark karl, vilket jag tror kommit ur den kultur vi vuxit upp med. Numera finns det ett flertal skolor i vårt land som fokuserar sig på att behandla flickor och pojkar exakt lika redan från dagisåldern, men när de generationer som lever idag var små så tvivlar jag på att något sådant fanns. Vi är uppväxta med att flickor ska vara små och sårbara, söta och lydiga, medan pojkarna ska vara lite busiga med smuts på näsan, springa omkring så mycket som möjligt och helst ta upp flickornas plats. Skulle t.ex jag varit som en av killarna på mitt dagis när jag var liten så skulle de nog ta mig åt sidan och frågat varför jag inte satt och ritade med de andra flickorna istället för att ha sandkrig eller whatever.

Jag tror verkligen inte att fröknar och fritidsledare menar något illa genom att behandla barnen olika på det viset. Undersökningar visar att trots att man försöker vara rättvis mot alla så ställs småpojkars behov oftast före flickornas, och detta är något som sker automatiskt. Kvinnan skapades med en annan fysisk kapacitet än mannen vilket gjorde att människan delade upp sysslor och liknande, och när religioner (som t.ex kristendomen, där hela bibeln skrivits av män) kom in i bilden så förstärktes folks tro att kvinnan inte klarade av lika mycket.

Detta har genom årtusendena eskaleras till det att kvinnor inte ens märkte av att de inte hade samma förutsättningar som männen, fram till den första feministvågen då några faktiskt gjorde någonting åt saken ordentligt.


I alla fall; kvinnor, tänk om! Det finns ju nästan fler manliga feminister än kvinnliga nuförtiden, vilket det inte är något fel på i och för sig, men det känns ju som om att man borde kämpa för sina egna rättigheter istället för att låta andra göra det...


De värsta är väl ändå alla dagens fjortisbrudar som springer runt endast iklädda strumpbyxor eller dylikt, och skriker och fnittrar något så oändligt bara för att killarna ska se dom. Jag menar, herregud tjejer, skaffa er lite självkänsla! Är det verkligen så ni vill bli uppfattade? Som åsiktslösa, urblåsta skal av människor?

Ja det kanske ni vill, men så j*vla svårt kan det väl inte vara att ta på sig en kjol eller ett par byxor och prata om lite mer intellektuella saker än senaste strulet och festen i fredags.


 Och sen har vi då F!, vars valmanifest lyder:


Det är nödvändigt med ett Feministiskt initiativ i politiken

  • för att kvinnor i genomsnitt har 4300 kronor mindre än män i plånboken varje månad, trots att kvinnor arbetar lika mycket
  • för att 46 % av alla kvinnor någon gång utsatts för fysiskt eller sexuellt våld eller hot om våld av en man och för att kvinnor fortfarande är rädda för bli överfallna och våldtagna på vägen hem
  • för att kvinnor tar ut 81 procent av föräldraledigheten, vilket förstärker kvinnors underordning i arbetslivet och mäns bristande ansvarstagande för hem och barn
  • för att ensamstående mammor är den enda familjekonstellation som under ett drygt decennium fått sämre och sämre villkor
  • för att invandrade kvinnor tilldelas jobben med de allra mest otrygga arbetsvillkoren
  • för att hatbrotten mot homosexuella, bisexuella och transpersoner ökar
  • för att bostäder byggs med utgångspunkt i mäns löner.

F!, det är jättefint att ni strävar efter allt det här. Ni har många jättebra åsikter och jag tror verkligen att ni menar väl, men ärligt talat så blir det ju lite svårt att ta era viktiga frågor på allvar när de omgivs av så många irrelevanta och onödiga frågor. Dessutom tror jag det skulle vara bättre om man skapar ett lite mindre radikalt feministparti, ni skulle väl kunna hålla er till vänsterpolitiken och bara skjuta in de viktigaste feministiska frågorna istället för att hoppas på att tillräckligt stor del av sveriges befolkning ska hålla med er på alla punkter? Ni blir ju nästan som ett kommunist- eller nazist-parti; visst det finns folk som håller med er fullt ut, men desså är inte tillräckligt många! De starka nationalisterna ligger steget före er och har skapat sverigedemokraterna - nationalister och/eller nazister i en mildare form, och se hur bra det gått för dom på senaste tiden!

Jag menar ABSOLUT inte att jag håller med sverigedemokraternas åsikter, jag menar bara att deras sätt att närma sig en riksdagsplats är lite smartare än F!s (haha "fis").


För mig, däremot är det självklart att mannen och kvinnan ska behandlas lika, ha lika hög lön, ha lika stor rätt till egendomar, och detta gäller även invandrare och homosexuella. Vi är alla människor, i grunden likadana, och hur ska det gå med världen i längden om vi inte älskar och tar hand om varandra?

Däremot vill jag inte hålla med de radikala feministerna som säger att kvinnan och mannen är lika i precis allt. För vi är olika, men lika mycket värda. Genetiskt har vi en massa skillnader som gör att vi faktiskt reagerar och fungerar lite olika i olika situationer, och som faktiskt har en så pass stor inverkan på vårt vardagsliv att det måste tas hänsyn till.

Så nej, vi är inte likadana, men ja, vi har alla rätt till samma värld.

Love, peace and understanding, liksom.Ja där tog det slut då :) Jag blev nöjd med resultatet och kommer att ge dig, Peter, en kopia av uppsatsen i morgon.


Over and out

organisationer...

2008-04-28 19:17

Organisationer idag

Ingen organisation är idag så stor i världen som det kubanska FMC, Federacion de Mujeres Cubanas (Kubanska Kvinnors Organisation). Organisationen startades år 1960 av Vilma Espín, en f.d politiker, och är än idag en stor förebild för världspolitikens feministkamp. Föreningen koncentrerar sig främst på kvinnans status i samhället (såklart), att minska prostitutionen i landet och att hjälpa kvinnor och barn som blir utsatta för våld i hemmet. Kuba är tack vare FMC ett av världens mest jämställda länder, det tråkiga är att FMC's påverkan inte sträcker sig utanför landets gränser.


Här i Sverige har vi också en feministorganisation, F! (Feministiskt initiativ), men det har debatterats om ifall F! verkligen är traditionella feminister. De är väldigt radikala i sina åsikter och lämnar inte plats för männen i samhället, vilket egentligen gör dem till någon form av rasister. Feminismen bygger ju på att könen ska vara jämlika, inte att männen ska ha det sämre, även om många radikala feminister lutar åt det hållet.

Många feminister ser även F! som en skamfläck för feminismen då de ställer relativt orimliga krav och inte koncentrerar sig tillräckligt mycket på viktigare punkter än den gröna gubben vid övergångsställen.


Men vi i Sverige ska i alla fall vara glada att vi över huvud taget har feminism i riksdagen. I många av världens länder finns ingen feministpolitik och kvinnor har det mycket sämre ställt än oss, vilket kan bero på antingen religionen som utövas i det landet eller att de ligger några år bakåt i tiden jämfört med oss.

Vissa länder går att påverka utifrån, men med andra är det inte lika lätt.


Bara slutsatsen kvar då :D

och så kom fördomsfrågan...

2008-04-28 10:22
FördomarI dagens samhälle anses det ofta som något fult att vara feminist. Kvinnor som får frågan om de är feminister har oftast misstolkat hela begreppet och tror att detta skulle innebära att de hatar män, är lesbiska och inte rakar sig under armarna. Därför säger de hellre att de hatar feminister, eller att de bara är inte är sådana. Men alla dessa fördomar, var kom de ifrån?De flesta fördomar har skapats av de radikala feministerna, då deras starka åsikter ofta formuleras på ett ganska osympatiskt sätt och då gör så att folk nästan känner sig förolämpade. Feminister bör inte dras över en kam, precis som allt annat i världen, för alla individer har olika åsikter. En feminist kanske hatar män, en annan feminist kanske älskar män, en feminist hatar mänskligheten och en feminist är satanist. Folkmassorna har däremot en tendens att bara ta till sig de mer negativa punkterna, vilket har lett fram till att de manshatande, lesbiska (tyvärr så anses detta nästan som något fult hos de flesta människor) och förstörelse blivit folkets syn på feminismen. Detta är precis som hos djurrättsaktivister. De finns de som skapar dåligt rykte hos djurrättskämpar och som släpper ut illrar ur deras burar bara för att de tre minuter senare ska bli påkörda av en bil på motorvägen utanför, men de finns också de som lite mer realistiskt försöker påverka styrelsen för att bekämpa djurmisshandel och liknande. Men såklart så har inte alla fördomar mot feminister skapats av de radikala. Precis som när det gäller alla andra politiska rörelser så har även motståndarlaget en stark påverkan på ”väljarna” där ”Att vara eller att inte vara feminist” är frågan att ställa sig till. Genom att förstärka feministernas ”dåliga” åsikter kan motståndarna locka till sig fler anhängare.

Vårt svenska samhälles generella åsikter har på bara några årtionden ändrats mycket i frågan om feminism. Men fortfarande finns det tusentals kvinnor som hellre ”njuter av fördelarna med att vara kvinna” ( vilka är ungefär; bli bjuden på gratisdrinkar, få sista ordet i frågan om att döpa sitt barn & välja tapet i det nya huset) istället för att kämpa för kvinnans rättigheter när det gäller lite viktigare punkter. De nekar sig själva rätten att vara med att bestämma, att höras och synas, och kryper istället tillbaka till sina väldekorerade hem där allt är köpt för mannens pengar.

Jag är medveten om att det här stycket kanske blev lite väl slutsats-aktigt >__>

//p

framsteg :O

2008-04-14 16:43

Feminismens början

Så, hur började allting?

Feminismen kan följas bak i tiden ända till Bibelns tid, begynnelsen. Detta är ju såklart en fråga om ifall man nu tror på det som står i ”the great book”, men jag utgår ifrån att du som läser gör det.Den första feministen finns egentligen inte i den utgåva av Bibeln som du och jag kan läsa idag, utan i originalversionen, sägs det.

Hon hette Lilith och var den allra första kvinnan på jorden, gjord på precis samma sätt som Adam, till skillnad från Eva, ”den andra kvinnan”, som skapats av Adams ena revben.

Historien om Lilith lyder så, att Adam ville att hon skulle vara honom underlägsen, men Lilith ville absolut inte gå med på detta och gav sig därför av ifrån Edens lustgård.Efter en kort tid talade Gud till henne och sa att om hon sa förlåt till Adam så skulle hon få återvända till lustgården och hela dispyten skulle glömmas bort, men Lilith ville inte be om förlåtelse av mannen eftersom hon ansåg att de var precis lika mycket värda.

Gud skickade då ut henne i ödemarken där hon senare mötte djävulen. Han lärde henne mycket, bland annat hur hon skulle förvandla sig till en orm som sedan nämns i vår version av Bibeln.


 Om vi återgår till de mer konkreta ”bevisen” på feministiska rörelser i världen, så kan jag berätta om de tre vågorna man brukar tala om i den feministiska historien. Den första vågen inträffade mellan 1800-talet och det tidiga 1900-talet, mestadels i Storbritannien.

Den första vågen handlade till störst del om det faktum att kvinnor och deras barn ärvdes till släkten precis som ägodelar om mannen i hushållet dog, och det att kvinnor inte hade någon som helst rätt att bestämma vem de skulle gifta sig med. Mot slutet övergick kampen till politiska frågor, som rösträtt och allmän politisk makt.De som främst jobbade med rösträttsfrågan var de brittiska Suffragetterna (från engelskans ”suffrage” vilket betyder ungefär rösträtt). År 1918 genomförde de en lag som sade att kvinnor över 30 år som ägde hus fick rösta, vilket år 1928 övergick i total rösträtt för alla kvinnor över 18 år.

Den amerikanska första feministvågen inkluderade en stor blandning av olika sorters kvinnor där många var starkt konservativa kristna, medan andra tillhörde mer radikala grupper.


Man brukar säga att feminismens första våg slutade när kvinnlig rösträtt infördes.


Den andra och tredje feministiska vågen

Under 1960-talet började feminismen röra sig mot mer utspridda särbehandlingar. Småsaker som trots sin storlek påverkade kvinnornas liv varje dag började tas om hand, och diskrimineringen minskades faktiskt avsevärt. Flera kvinnor lämnade under den här tiden sina liv som hemmafruar och begav sig istället ut på arbetsmarknaden, där de tyvärr hade ganska svårt att faktiskt få jobb, de flesta.Under andra vågen förekom även ett flertal BH-brännanden och det skrevs väldigt många böcker om kvinnans rättigheter. Vissa säger att denna andra våg, som inte alls gjort samma inverkan på världen som den föregående, nådde sitt slut runt 1980-talet, medan andra säger att den fortsatte till tredje vågens början och där flätades ihop med den. Den tredje vågen hade sin början kring år 1990, och var till stor del ett uppror mot den förra vågens misslyckande. Fler hade anslutit sig till feminismen, influensstyrkan var större än någonsin, feministerna hade numera börjat ta åt sig även rasfrågor men det började även uppstå olika åsikter angående hur lika könen egentligen är. Vissa tyckte att de var precis likadana medan andra tyckte det var viktigt att se de medfödda biologiska skillnaderna vi faktiskt har, men detta kommer jag prata mer om i ett annat stycke.Den tredje vågen innebar ännu några steg mot total jämställdhet och den kanske till och med håller på än idag, eller så har vi nu trätt in i en ny våg.


Feminism och feminism

Grundfeminismens ståndpunkter lyder som följande:

- Män och kvinnor är lika mycket värda


Och så enkelt är det! I grunden är detta det enda en feminist faktiskt står för, men genom åren har det såklart uppstått ett flertal olika förgreningar, om man nu vill kalla dem så, som jag tänkte berätta lite kort om.


Liberala feminister

Tror på den egna individens styrka och rätt att forma sitt liv efter sina egna feministiska åsikter och har därför inga planer på att försöka styra om samhället. De litar på att individen kan uppnå en lika stor förändring själv.Viktiga frågor:

- Abort- Preventivmedel

- Sexuella trakasserier

- Utbildningsrättigheter

- Billig barnomsorg

- Billig sjukvård

- Att få världen att se våldet som utövas mot kvinnor och barn i hemmen


Radikala feminister

Anti-kapitalister. Radikala feminister tror inte att det finns några andra sätt att förändra samhället på än att bygga om det totalt. Är nog de mest mansfientliga av feminismens alla förgreningar.


Separatistiska feminister

Den här formen av feminism säger nej till homosexuella förhållanden, till skillnad från de flesta andra feministiska rörelserna, och de tycker heller inte att män är till stor hjälp i den feministiska kampen.


Sexualliberala feminister

Motsatsen till Anti-sexualistiska feminister. Sexualliberala feminister propagerar starkt om rätten att själv välja yrke och uttryckssätt, och de förespråkar därför pornografi och dylikt.


Svarta feminister

Denna konstiga term är menad att beskriva de feminister som menar att rasdiskriminering och könsdiskriminering är densamma. Gjorde uppror mot att de enda feministerna som fanns under första vågen var vita medelklasskvinnor som inte reagerade på rasdiskriminering och klassdiskriminering.
Ja nu har jag kommit igång på riktigt! Så går det när man stannar i skolan i två timmar efter att man har slutat...


//p

källor

2008-04-10 21:21

Hej Peter.

Hittills har jag använt wikipedia och Carlos som källor till min text (Carlos angående Lilith), men jag tycker inte att det känns så bra. Wikipedias artiklar om feminismen inkluderar liiite för mång ord jag inte förstår, har en tråkig uppbyggnad som man dör utav att läsa och är allmänt svårtydda då informationen hamnar huller om buller i en kaotisk sörja av ord.

Har du några tips var jag kan hitta info? För jag kan inte fortsätta med wikipedia, och jag måste verkligen komma igång med skrivandet nu.smått panikslagen

//p

Mer feminism.

2008-04-09 21:18

Var slutade jag senaste gången?


Just det, jag hade avslutat historien om Lilith, "den första feministen". Då kan vi nu gå vidare till de som upptod efter henne. Det fanns såklart många som upprördes av att samhällena inte var jämställda efter den tiden bibeln berättar om, men det var inte förrän på 1700-talet, under franska revolutionen, som den konkreta feminismen uppstod. Franska revolutionen handlade ju mycket om jämställdhetsfrågor, mestadels mellan rika och fattiga, men man kom även in på jämställdheten mellan män och kvinnor.


~~


Här hittade jag lite annan information som jag gärna skulle vilja ha med så jag klämmer in ett stycke om det mitt i allt så kan jag ordna textens struktur efteråt :)


År 2002 hittades ett manuskript, Kvinnans värde, som visade sig vara det första feministiska dokumentet på engelska, i Englands Wigan. Denna skrift styrker de skrivna påståendena genom att använda bibelcitat angående Jeanne d'Arc och tros vara från 1400-talet.


Och sen hinner jag inte skriva mer för idag :(

Och sen...

2008-04-07 16:00

...Historien om Lilith lyder så, att Adam ville att hon skulle vara honom underlägsen men hon vägrade och begav sig från Edens lustgård.

Gud sa till henne att om hon återvände och bad Adam om ursäkt så skulle han inte bestraffa henne och hela incidenten skulle glömmas bort, men Lilith vägrade ge efter så Gud sparkade ut henne ur lustgården, ut i ödemarken. Där sägs det att hon mötte djävulen som lärde henne att förvandla sig till djur, däribland ormen man senare hör talas om i Biblen.Förlåt för att jag lägger upp texten i så små stycken men jag jobbar bäst på det sättet. :D


//p

Progress! 8D

2008-04-07 10:13

Fortsättning...?


Så hur började det egentligen?

Feminismen kan följas bak i tiden ända till Bibeln, begynnelsen. Detta är ju såklart en fråga om ifall man nu tror på det som berättas i "the great book" men nu antar jag att du gör det, Peter.

Den förste feministen finns egentligen inte i den utgåvan av Bibeln vi läser idag utan i originalversionen, sägs det. Hon hette Lilith och var den allra första kvinnan i världen, gjord på samma sätt som Adam, till skillnad från Eva (den andra kvinnan! :O) som skapats utav Adams ena revben.

Historien om Lilith lyder så, att Adam ville att hon skulle vara honom underlägsen men hon vägrade och begav sig från Edens lustgård.


.....


 Och så fortsätter jag senare! :D

Feminism - Inledning

2008-04-01 18:34

Ja Peter, här är då utkastet på inledningen till min uppsats :D kritik och/eller andra åsikter skulle vara trevligt!
Så länge mänskligheten minns har mannen varit det dominerande könet. Han har givits uppgifter som ansetts vara för svåra för kvinnan att hantera, fått gå före henne i ett flertal situationer i historien och i de flesta sammanhang ansetts som lite bättre än henne.

Men numera finns det många som säger nej till denna sortens särbehandling; feminister. Vad en feminist är har diskuterats i åratal, vissa säger att de hatar män, vissa säger att de är lesbiska och vissa säger att de helt enkelt strävar efter jämnställdhet mellan könen.

Så, vad är egentligen feminism? Vilka var de första riktiga feministerna, och varför var just de de första? Stämmer alla de fördomar folk har om feminister? Finns det några förgreningar till feminismen? Hur ser den ut runtom i världen? Och finns det några organisationer som kämpar för feminismen?

Det hade jag tänkt svara på i denna uppsats.


// P