RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-11-08 14:00:41

annasträdgård

Annas trädgård finns på norra Öland. Bloggen handlar om hur den byggts upp från 2005 och du får enkla tips och inspiration till den egna trädgården om alltifrån hur man avskräcker rådjur, anlägger en rabatt, väljer växter till hur man helt enkelt njuter av att "trädgårdera". Tryck på plustecknet om du vill följa mig via bloglovin. På instagram hittar du mig som annamelan.

Sköna arbetsamma maj

2019-05-20 23:12

Arbete pågår, buxbomklot har flyttat in i skuggan och liten flocknäva som får vita blommor ska bilda kant.


Idegransplantorna (nyplanterade i år) har fått sällskap av alunrot i olika färger för att fylla mellanrummen innan de växt till sig.



Tulpanen Merlot som sattes i höstas blev ngt färre i antal pga av sorken men de som klarade sig fyller sin plats väl.



Maj - den vackraste månaden på året i trädgården och naturen men också den mest arbetsamma. Samtidigt som jag njuter enormt av allt det fräscht gröna och vårblommorna i glada färger så skriver jag checklistor varje helg på vad jag vill hinna med. Rensa rabatter, täcka med ensilage, plantera ut sommarblommor, flytta växter, rensa grusgången, sätta potatis.... Det är så roligt men tiden så begränsad. Då är det bra med listor så man ser att massor faktiskt blivit gjort. I juni månad kommer tre större trädgårdsbesök från Danmark och Sverige - målbilden är rätt tydlig.... I helgen fick vi regn drygt 10 mm vilket är helt ok för norra Öland. Med bra marktäckning kommer växterna må bra flera veckor. 















Vårkänslor

2019-04-23 21:38
Det spirar vårgrönt, fågelsången väcker minnen från tidigare år och alla sinnen väcks till liv. Går njutningsfullt runt i trädgården på morgonen och ser allt som hänt under påsken när vi varit bortresta. I växthuset väntar plantor på omskolning och rabatterna ska rensas och täckas med ensilage men först vill jag bara dra in vårluften ända ner till tårna. 
Den lilla miniatyrnarcissen Minnow är verkligen söt


Kaukasisk förgätmigej JackFrost breder ut sig under silverpäronet


Den rödbladiga flädern är ännu naken men under lyser den japanska spirean i gult för att senare bli mer limefärgad.

Årets rosenripsbild!






Novemberljus

2018-11-11 13:49
November kom med dis och dimma. Nu börjar längtan efter ljuset. Men helgerna är guld värda, då är jag ute i nästan alla väder. Tänker att det dagsljus man kan fånga är värt extra mycket nu. Lönnen har fällt sina gula löv och bildade en gyllene matta på gruset. Fyndade som vanligt massor av lök på rean på Blomsterlandet (10kr påsen) och Plantagen (5 för 100). Vågar sätta tulpaner igen, blandar med allium, vitlöksklyftor och kejsarkrona. Hoppas sorken skräms iväg. Fortsätter ta bort marktäckning av fårull och rensa ogräs. I växthuset mognar fortfarande små röda goda körsbärstomater trots att de i princip inte får något vatten. Så visst finns det ljuspunkter i november! 









Höstlov

2018-11-02 17:30
Hösten fortsätter vara mild och inbjuder till trädgårdsarbete. I många år har jag låtit havtornsbuskar växa upp till träd, det grå bladverket passar in i det torra och blåsiga klimatet. Men nu har det blivit för mycket av det goda - rotskott skjuter upp lite överallt. Så efter mycket funderande bestämde jag mig för att ta bort dem. En shoppingrunda till B'ströö träd och buskar (där det var halva priset!) för att hitta en ersättare till det största trädet gav resultat - Korstörne Emerald cascade! I rabatterna har ogräset tagit fart efter den torra sommaren och trasslat in sig i fårullen som fungerat som marktäckning. Alltså dags att ta bort allt och lägga på gräsklipp istället! Höstlov = workout.... 
23 september : Havtornsträden framför det brinnande skogsolvonet
1 november

Pionrabatten är rensad på fårull och ogräs, tulpanen Verona och alliumbollar kommer fylla utrymmet mellan pionerna och dagliljorna i vår.


























Berusande rött

2018-10-10 22:10
Några timmar i höstsolen omgiven av rött i alla nyanser skapar ett behagligt lyckorus. Ingen stress, bara göra det som faller en in och sen nöjt betrakta det som blivit gjort = påfyllda energidepåer för arbetsveckan.

En liten rönnsumak Tiger Eyes som går från limegrönt till orange bladverk på hösten. 



Prydnadsäpple


En rosa dahlia nickar åt pipörten som fortsätter blomma tills frosten kommer.


Bägarrankan har växt mkt i sommar, behöver vinterförvaring.


Vingad benved


Vildvin


Vingad benved och skogolvon



Svårt att se men under honungsrosen är nu marken täckt av gulgröna hostor som visat sig tåla torkan hyfsat bra. Nu är perfekt tid att dela perenner och sprida ut de man gillar på flera ställen. 



































När sensommar blir höst

2018-09-24 07:43
Trädgården har tacksamt sugit i sig efterlängtat regn i september och trots att det varit många varma dagar är nu gräsmattan grön, den gulbladiga oreganon som ny och stenkyndeln har återuppstått! I helgen kom svalare luft så nu är hösten här på riktigt. De första lökarna grävdes ner; narcisser, allium och krokus i rabatterna. Tulpaner hamnar i zinkbaljor och krukor tillsammans med vitlök för att avskräcka sorken. Helgerna känns för korta, finns mycket jag skulle vilja göra i trädgården men det är en förlåtande tid när gulnade blad singlar ner på grusgångarna och ogräset tar ny fart bland de sista färgsprakande perennerna och buskarna. 
Vingad benved och smällspirea

Skobandssolros och Miscanthus Silberfeder på varsin sida om grinden




Flädern Black Lace är vacker många gånger!

















Nya tag

2018-08-08 11:34
Värmeböljan har fått ner trädgårderandet på en mycket låg nivå. Men idéerna börjar ploppa upp och hamnar på höstlistan. Vårlistan var klart längre men det mesta prickades av. Igår tog jag dock ett rejält tag med en mindre rabatt som har tre stöttepelare, en stor katsura och en rejäl smällspirea Diablo och en lönn. Perennerna under grävdes bort (gulnade dagliljor, färgkulla, lammöron och aklejor) och fick nya platser. Sen lade jag markduk och krattade ut grus och ställde dit tre Ernstsäckar med dahlior. Det är första rabatten som jag lägger igen men ville testa att få en luftigare känsla genom att buskarna och träden hunnit växa sig så stora. 

Får se om det hamnar en bänk framför eller om jag planterar några buxbomsklot i gruset? Har i alla fall lärt mig denna sommar att inte flytta buskar på våren, fått slänga många som inte hann rota sig innan den stora torkan kom. 


Dahlian Cafe au Lait har bytt färg. Näringsbrist eller värmen? Ska få större jordvolym nästa år!


Havtornet Hikul har älskat sommarvärmen. Perukbusken intill mår också bra.


Kärleksört Sedum Orbit Bronze, ny från B'ströö plantskola
































Välsignad skugga

2018-07-22 19:54
När jag började göra trädgård av åkern vi byggt vårt hus på utgick jag från en åkerholme med några buskiga träd, det var ett olvon och några vägtorn/getaplar. De utgör nu stommen i trädgården och skänker välsignad skugga heta dagar. De har också fått inspirera till många träd och buskinköp genom åren för att få flera skuggiga områden. Det är detta om räddar mina växter nu plus marktäckning. 

Senaste veckan har vi kompletterat med punktbevattning med vatten från en outnyttjad brunn på vår mark. Vi hinkar upp, fyller en tunna och kör med fyrhjuling till huset. Men det är bara de mest lidande som får en kanna, växter som är relativt nya och ej hunnit sätta djupa rötter. 

Under lönnen Negundo växer solhattar. En zinkbalja med afrikanska margeriter fyller ett hål efter nedvissnade brunnävor.


I skuggan av getapel och olvon överlever julrosor och hostor som i år även fått marktäckning av fårull.



Tulpanträdet har blivit riktigt stort på 10 år och skuggar bra. 






















Torrt

2018-07-11 16:31
Denna sommar går till historien som den torraste och tidigaste på 100 år! Den började i maj och bara fortsätter. Skönt för semesterfirare men problematiskt för jordbruket. Jag fortsätter med mina vanliga åtgärder men täcker nu i dubbla lager, förutom gräsklipp ligger det nu fårull i många rabatter. Det som är etablerat sen tidigare klarar sig bra än så länge men buskar och perenner jag flyttade eller delade i våras slokar, en del har dött. Så lärdomen får bli att göra sådant på hösten istället. 

Tur man har en kompis med får!


Silvrig vitmalört har inga problem med torkan.


Brunnävan som var så fin i maj är nu nerklippt men verkar ha svårt att komma igen. Ett lager fårull runt plantorna kanske hjälper.


Kransveronikan är lägre än vanligt men klarar sig tack vare täckning och dagg från havet.
























Sommar

2018-06-21 21:29
Ibland öppnar jag upp min trädgård för allmänheten. Inte lika ofta som för några år sen, nu är det mer vanligt med mindre sällskap som hör av sig och bokar ett besök. Men Tusen trädgårdar vill jag inte missa. Det  är ett trevligt arrangemang som Gunnel Carlsson tagit initiativ till. Inte riktigt 1000 trädgårdar håller öppet en gång vartannat år. 1 juli är det dags igen mellan 10 och 17. Det brukar komma många sommarstugegäster från närområdet men även långväga besökare som stakat ut en rutt med hjälp av trädgårdsriket.se Spännande att se vilka som dyker upp denna gång. Det kommer finnas möjlighet att köpa fina brickor till förmån för fattiga kvinnor att föda sina barn på Nkinga sjukhus i Tanzania.  











Trädgård i torrt läge

2018-06-11 22:22
På norra Öland är det ofta sparsamt med nederbörd, vi leder ofta solligan. Det kan därför vara en utmaning med trädgård här. Detta år när sommaren började i maj kommer bli det stora provet - fungerar mina åtgärder? Jag har flera metoder som funkat hittills : 1. Bryt vinden och skapa skugga med små träd, buskar, häckar och spalje. 2. Täck all öppen jord med barkmull, ensilage, gräsklipp, fårull eller musselskal (man tager vad man haver..) 3. Ingen konkurrerande gräsmatta mellan perennrabatter, där är det grusgångar. 4. Sätt perenner efter rätt läge, torktåliga där det saknas skugga och mindre torktåliga under träden.  
Vem behöver gräsmatta när man kan ha grusgångar? 
Marktäckande perenner som daggkåpa är bra för att minska avdunstningen.
Små blåmusselskal runt nyplanterade alunrot och jätteverbena. 
Ensilage och gräsklipp runt tomaterna är perfekt! 
Här det oftast skugga så där trivs julrosor, hortensior och japanska lönnar som vill ha mer fukt. 

I denna rabatt är det mest växter med gråa eller håriga blad som ju är torktåliga t ex silverpäron, vitmalört, rölleka, stäppsalvia och kantnepeta. 
















Tulpanernas tid

2018-05-20 21:37
De tidiga narcisserna tonade sakta ur bilden och tulpanerna tog över platsen som vårens glädjespridare. Just i år känns allt komprimerat, värmen har fått allt att snabbt blomma över.  I bakgrunden ligger ett blått skimmer av kaukasisk förgätmigej, den dyker upp lite var den vill. Utplantering av sommarblommor och rensning går in i slutskedet och alla öppna jordytor täcks med gräsklipp, små musselskal eller barkmull. Maj är som vanligt månaden man vill ska sakta farten, det är ljuvligt med den skira grönskan och explosionen av färger.  






Alla fruktträd har blommat överdådigt i år. Hoppas pollinerarna gjort sitt, vill verkligen få en stor äppelskörd i höst! 










Workout i trädgården

2018-04-28 20:42
Rosenrips är vacker en gång om året men då lyser den!

Det är så kul och så arbetsamt med vårbruket i trädgården så när kvällen kommer är man både extremt nöjd med dagen och fantastiskt öm i alla muskler... Dagsverket idag innebar städning av kruk och komposthörnan (hur många plastkrukor måste man spara egentligen?), montering av ett hemmabygge av växttunnel (elrör och billiga ikeagardiner), flytt och delning av perenner och ogräsrensning både här och där.
Idéen till tunneln kommer från Tyra Hallsenius som skriver i AoT.


Gillar hur de mörka stjälkarna på kejssrkronan matchar alla mörkt röda pionskott i Britts rabatt.


I växthuset trängs tomatplantor med sommarblommor. Ser ut som vi slipper obehagliga snööverraskningar denna vår så det blir nog utplantering snart med lite fiberduk som täcke. Tagetes, grönkål och luktärter är redan på plats. 
Sått både lila och vit klockranka av egna frön. Dessa plantor fick lite värmande fårull som skydd vid utplantering.

Benved


Måbär är snabbast med att grönska.
Den gulbladiga flädern visade sig ha rödrosa lövutspring!

Ullungrönnens stora blad på väg att vecklas ut.

















Ersättare till buxbom

2018-04-14 20:57
Jag har mycket buxbom i trädgården. En del är sticklingsförökade av gamla sorter andra har jag köpt på marknader och i butiker. De är olika känsliga för svampangrepp har jag märkt, de gamla sticklingsförökade klarar sig mycket bättre. Pionrabattens buxbom blev hårt drabbade av höstens blöta väder. Här är det ju oftast torka som råder så när andra rapporterat om buxbomsdöden så har jag trott mig gå säker. 
Jag sparade de angripna kloten i trädgårdslandet, ska beskära dem hårt och se om de kommer igen.

Ersättning som kantväxt blir idegran, Taxus Hilli, som jag beställt hos B'ströö träd och buskar.

Några friska klot har fått flytta in i rabatten som snart är helt grön av bladen från dagliljor och pioner. Den öppna jorden täcker jag med fårull för att bevara fukt och skrämma rådjur!
















Äntligen vår!

2018-04-02 21:53
Mars blev en vintermånad med mycket snö och låga temperaturer. Våren  är minst två veckor senare än den brukar vara här. Men nu blommar all krokus och våriris och i växthuset trängs alla frösådder. På nätterna täcker jag dem med fiberduk och en liten värmefläkt går igång när det blir kallt. De långa tomatlådorna i trä är grundade med ett tjockt lager hästgödsel och toppade med bra jord. Testade det förra året och tomaterna stortrivdes med obegränsad tillgång till näring. 

Cream beauty, den vackraste ljust gula krokusen!
Snökrokus -  Crocus tommasinianus - den första av alla krokusar
Strimkrokus?
Crocus tommasinianus roseus

Våriris - Iris reticulata


Några av tomatplantorna har fått sina platser i bänken medan resten står på tillväxt i sina krukor. I år blir det gula, gröna och röda körsbärs- och små plommontomater. Härligt att vara igång igen med trädgårderandet! 













































































Vinterstilleben

2018-01-31 21:18
Det finns mycket som är vackert i all sin enkelhet även denna årstid. Vinterståndare, gräs, frostiga stenar och vintergröna buskar ger en stilla skönhetsupplevelse. Det är lätt att leva i längtan efter vårens skira grönska men jag försöker hitta glädje i nuet. Det är allt vi har. 








Januarisol

2018-01-07 15:21
Vaknade till blå himmel och vacker frost. En runda i trädgården med kamera i ena handen och en sekatör i andra - nu kan 2018 års trädgårdssäsong börja! Buxbom ger vintergrönska men som jag skrev i förra inlägget har en del dukat under av höstens svampangrepp. Finns annat vinterfint som gräsens vippor och höga perenners vinterståndare, buskar med rödbruna kvistar och träd med vacker bark.       Ulleternell
Miscanthus silberfeder 
Kransveronika
Snart dags att klippa bort bladen på julrosorna, knopparna ligger i startläge! 
Japansk spira under fläder Black Lace


Gott nytt trädgårdsår! 



Buxbom eller idegran?

2017-11-19 09:19

Efter en ovanligt regnig sommar och höst så är det många som upptäcker svampangrepp på sina buxbom. Bladen faller av på delar av plantan och den ser riktigt tråkig ut. Buxbom kan angripas av olika svampsjukdomar. En del klarar den, börjar skjuta nya skott nästa säsong men när det blir återkommande angrepp så kan det vara dags att fundera på ersättare. På instagram ser jag många som planterar Taxus media hilli, en hybrid av idegran och japansk idegran. När Sofiero bytte ut sina buxbomhäckar för några år sen valde de japansk dvärgidegran Taxus cuspidata Nana. 

Jag har buxbom på många ställen i trädgården, både som häckar och solitärer. En hel del har jag drivit upp från sticklingar, annat är reafynd. Och någon gång har svampsporerna smitit in. Det ser fint ut på många håll men riktigt tråkigt ut på andra. 

Det är speciellt en rabatt som kämpat i flera år, jag har behandlat med mikroferm som ska ha en stärkande effekt och buskarna har satt nya skott och sen dukat under igen. Till våren kommer jag byta ut hela infattningen. Boel på B'ströö träd och buskar har fått en beställning - det blir dvärgidegranen Nana som ska tåla kalk och vara lätt att formklippa (ska klippa klot) och så ska jag testa Hillii på ett ställe där jag vill ha låg häck. Idegran ska vara tålig i de flesta lägen men eftersom jag har kalkrik sandjord och för det mesta dåligt med nederbörd kommer jag jordförbättra med torv.  

Taxus cuspidata Nana

Hösttrött

2017-10-18 21:20

Hösttröttheten brukar breda ut sig så här års på min arbetsplats. Plötsligt är stegen lite tyngre och blicken mattare. Då gäller det att fylla på med det som man vet ger energi - en promenad i dagsljus, lyssna på en bra ljudbok eller plantera höstlök och reafynd i trädgården. Jag satsar på alla tre åtgärderna och plussar med många barnbarnskramar! 

Björkspirea

Hösten är mild nära havet så dahlior fortsätter blomma och praktvädden sätter nya knoppar. 

Beskära träd gör jag en bra bit in på hösten. I getaplarna klänger rosor så jag håller nere kronorna. Fotografering av lökpåsar på plats är enda sättet för mig att minnas. 

Lavendeln blommar om och buddlejorna också - nästan lite sommarkänsla! 

Skördefest

2017-10-03 19:03

I helgen var det skördefest på Öland. Det är helt fantastiskt vad ön lever upp en sista gång innan vintervilan.  Konst, mat och alla möjliga aktiviteter erbjöds från  norr till söder. Vi besökte bl a konstnärer på norra delen, spännande att kliva in i deras hem och ateljéer. Lite trädgårdsarbete blev det också, håller på och göra om "utanförmurenrabatten" - den mest försummade delen av trädgården. Syrenerna som vuxit sig stora ska nu få bli uppstammade träd istället så perennerna får lite bättre plats. 

Skogsolvon
Pipört
Miscanthus silberfeder

Många växter frodas av det myckna regnet senaste veckorna. Men buxbomhäckarna ser inte glada ut, ser på instagram att flera rapporterar om någon form av svampangrepp. Hoppas de hämtar sig till nästa säsong. 

Ligusterhäcken har också tappat blad
Sen höstaster på gång
Törel
Keith maughan blommar igen
Solhatt