RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-11-08 09:43:11

annasgronafingrar

Nu börjar det växa!

2019-03-24 10:00

Var lite sen i år med att plantera mina tomater. Jag sparade frön från förra årets skörd som jag alltid gör. Passade även på att plantera gurka, chili och majs. Brukar ställa mina planteringar inomhus i fönstren, men i år testade jag att ställa dem direkt i uterummet. Det är ju lite svalare där, men ganska varmt när solen ligger på. Nu har det börjat växa tomater, gurka och majs. Bara chilin kvar. Någon vecka till sen är det dags att plantera kryddor och örter.  

Nu är den färdig!

2018-08-08 17:31

Det tar alltid längre tid att bli klar än man tror när man snickrar något. Nu är min planteringsbod klar. När man påbörjar ett projekt har man en bild i huvudet hur ser ska se ut. Det är inte alltid slutresultatet blir som bilden man hade i huvudet. Jag får nog ändå säga att min bild och verkligheten stämmer till 90 %.

Första tomaterna är plockade

2018-08-06 21:51

Testade att odla lite olika sorter i år. Första tomaterna är plockade. Alltid så mycket godare med hemodlade tomater än köpta.

Vitlöken ligger på tork

2018-08-06 21:49

Årets vitlök är skördad och ligger nu på tork. Det luktar vitlök i hela köket.

Hemodlat är godast

2018-07-13 09:47

Så härligt att plocka sina egna grönsaker. Morötterna har verkligen växt ordentligt i år. Plockade upp en del så vi kunde så nya. Tog upp första vitlöken. Inte så stor än så de andra får växa lite till. Ytterligare två gurkor att skörda. Fördelen med att odla själv är att barnen hellre plockar ärtor och morötter i landen än att äta kex och glass.

Årets första skörd

2018-07-05 21:50

Äntligen var det dax att provsmaka årets första gurka. Lite morötter blev det också.  

Planteringsbod

2018-07-04 12:00

Äntligen blir det av, mitt byggprojekt som jag börja spåna på redan förra sommaren. Det ska vara enkelt att plantera och fixa. Idag har jag ett planteringsbord som jag flyttar runt. Krukor och redskap finns i förrådet och jordsäckarna ligger på garagauppfarten. När jag är klar med mitt projekt kommer allt att vara på ett och samma ställe, lite mer ordning och reda.     

Länge sen...

2018-07-04 11:48

Insåg att jag helt och hållet glömt bort min blogg som jag skapade för 2 år sedan!?   Kanske dax att uppdatera lite...   Tomatlådan som jag velat ha är äntligen på plats. Tomatplantorna trivs mycket bra i solen mot husväggen. I år blev det lite blandade sorter. Ska bli spännande att se vad det blir. 


Ett nytt uterum har det blivit oxå. Blir nästan som ett växthus i värmen. Har varit 51 grader som mest, då slokar även gurkplantorna som annars trivs bra i värmen.   Gurkorna börjar växa så vi ser fram emot att få skörda dem. Även örter och paprikaplantor trivs ganska bra i uterummet.


I odlingslådorna mognar smultronen snabbt i värmen, morötterna börjar bli ätbara, vitlöken växer och ärtorna är på gång. Ska bli spännande att se om fänkålen tar sig. Majsen ser ut att bli fina, gräslöken växer som ogräs och förhoppningsvis kan vi även skörda lite gul lök senare i sommar. Sparrisen blev lite för klen för att ätas i år, vi får hoppas den tar sig bättre till nästa sommar. Både vinbär och krusbär börjar mogna. Det som inte verkar trivas alls i år är rabarbern. Den växer, men sedan vissnar den. Vattnar mycket och gödslar, men den verkar helt enkelt inte trivas. 


Dax att plantera ut tomaterna

2016-05-18 19:28

Sparade tomtatkärnor från förra årets skörd. De har nu stått inne i några månader och börjar ta över mina fönster helt. Det har till och med kommit tomater på en del plantor. Nu börjar det bli dax att plantera ut dem.


     


Tänkte att jag skulle göra en ny tomatlåda i år. Då tiden inte funnits har jag inte hunnit göra den än. Var dock tvungen att plantera ut lite tomatplantor då de tar mycket plats.


 I år kan de nog ätas

2016-05-18 19:13

Köpte mina sparrisfrön när vi flyttade in i huset för sju år sedan. Hade inte så stor koll på hur man oldar just sparris, men tänkte att jag testar. Läste på lite och förstod ganska snart att det skulle ta 10 år innan jag kunde skörda min sparris.   Efter lite ändringar i trädgården har jag flyttat sparrisen ett par gånger, men de har alltid kommit upp, smala små sparrisar. Varje höst jag jag klippt ner dem och hoppats på att de ska komma upp igen nästa år. Fick en glad överraskning i år när de började titta fram. Ser ut som de kan skördas och ätas.   Om jag nu får ha kvar dem tills de är tillräckligt stora, min 2-åring tycker det är roligt att plocka allt som växer....  

Nu börjar det bli grönt i trädgården

2016-05-18 15:27

     Efter några härliga soliga dagar börjar det bli grönt i trädgården. Hallonbuskar, krusbär och vinbärsbuskar börjar bli gröna. Rabarber och gojibär börjar växa. Smultron, jordgubb och smultron börjar blomma. Plommonträdet har redan blommat över. Sparrisen som jag satte för sju år sedan har växt till sig, kanske till och med kan ätas i år. Vitlöken som sattes i höstas växer. De första fröna är satta - morötter, sockerärtor, paprika, majs, persilja och basilika. Tomaterna växer så det knakar inomhus - börjar bli dags att plantera ut dem nu.