RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-09-20 01:30:26

Dagens Svenskbladet - Senaste Nytt

Senaste nyheterna - www.svenskbladet.se

Är du en Covidiot? Ta Svenskbladets Quiz för att få svaret!

Den rådande Covidkrisen har påverkat  samhället fundamentalt, ofta till det negativa.
Är du orolig att du blivit en så kallad Covidiot? Nu kan du ta Svenskbladets quiz för att få reda på svaret.

Hur ser din nya morgonrutin ut under Coronakrisen?


A) Äter frukost kl 8 vid köksbordet samtidigt som jag håller mig informerad om dom senast nyheterna via min surfplatta.

B) Äter frukost kl 8 på balkongen med Håkan Hellström på absolut högsta volym i Bluetoothhögtalaren.

Vilket TV-program har varit din favorit sedan Coronakrisen startade?


A) Gamla repriser av Farmen och Love Island,  avsnittet där Louise slänger gröt i ansiktet på Krisi! Allt känns så normalt i dom, tänk att folk kunde sitta vid samma bord och äta med andra människor i en grupp bara sådär!

B) Den där serien om tigrarna på Netflix, Tigerkungen?

Vad oroar dig mest med Covid19-krisen?

A) Att den äldre befolkningen och dom med underliggande hälsoproblem kommer att dö av viruset, eller bara att dom far illa för att dom isolerats så lång tid.

B) Min Thailandsresa är bokad för Augusti, om den ställs in vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig till!

Hur tycker du regeringen har hanterat Corona-krisen?

A) Det har uppenbarligen varit en svår kris att hantera från ett politiskt perspektiv, det är bra att politikerna tagit ett steg tillbaka och litat på experterna inom området, i form av vår statsepidemiolog Anders Tegnell

B) Regeringen har skygglappar för det verkliga problemet, ett kinesiskt labb designade detta virus och spridde det sedan via 5G nätverket och infekterade Afghanska samt Afrikanska flyktingar för att förstöra västvärldens ekonomi och på så vis långsamt etablera världsherravälde!

Svarsguide till resultat

Mest A

Grattis, du är en normal människa med empatiska känslor.

Mest B

Du är en fullfjädrad Covidiot, det kan vara en bra idé om du isolerar dig dom kommande månaderna, inte för att skyddia dig från Corona, utan för att resten av världen ska slippa träffa dig.


Grannar ringde polisen efter Leifs balkonghyllning till vårdpersonal

Efter att ha inspirerats av diverse virala videos från Italien och olika platser i Europa bestämdes sig
Leif Sjöberg i Sundsvall för att hylla vårdpersonalen med en känslosam personlig konsert från hans balkong.

På gitarr spelade Leif först ledmotivet från filmen Titanic, "My hurt will go on", samtidigt som han sjöng texten. Innan publiken hann hämta andan bröt han sedan in i en snabb version av Magnus Ugglas "Varning på stan".

Efter en kort paus för att fukta strupen med en Arboga 7.3 fortsatte Leif med en låt som han presenterade som "Hausse of the Rajsing Sun" av The Animals.

Just som Leif nådde slutet av låten bröt en grupp piketpoliser ned hans ytterdörr och stormade lägenheten och brottade ned honom på balkongens golv.

Polisens yttre befäl i Sundsvall, polisbefäl Einar Einbusksson kommenterar händelsen;
- Vi tar alla anmälningar om "Våld i nära relationer" på allvar, under det rådande läget med Covid-19 har vi sett en ökning av misshandel i hemmet.

- I detta fall fick vi ett brådskande samtal om en pågående hustrumisshandel, det visade sig dock att vi fått fel uppgifter i detta fall.

- En man i 50-årsåldern arresterades dock för ofredande efter att ha trakasserat ett helt kvarter med högt oväsen.


Första svenska fallet av Coronavirus - Jonas 22 år

Sveriges första fall av Coronaviruset är Jonas Nilsson 22 år, som nu valt att självisolera sig hemma i sin lägenhet i Fruängen i två veckor. Det var på Måndagen som Jonas upptäckte att han mådde dåligt och ringde till sin arbetsplats på Elgiganten för att sjukskriva sig.

- Jag har feber och snuva, och kommer nu att stanna hemma i två veckor, förhoppningsvis överlever jag.

En talesperson för Karolinska universitetssjukhuset berättar
- Jonas har inte besökt Kina nyligen, så detta är det första fallet där smittan spridits från en människa till en annan inom Sverige.

- Vi har sökt Jonas för provtagning, men han insisterar på att stanna hemma för att inte riskera att smitta andra, han vägrar till och med att öppna dörren.


Jonas har inte besökt Kina nyligen, dock åt han på en kinesisk lunchbuffé vid Fridhemsplan på Lördagen.
- Vilken tur att jag hann köpa nya Zelda innan jag insjuknade, berättar Jonas.

- Nu har jag något att göra i två veckor, kanske spelar jag genom hela Zelda-serien igen.

Men Jonas är inte helt ensam i sjukdomen. När vi är på väg att lämna lägenheten plingar det på dörren och Jonas kompis Kricke kliver in i hallen med ett sexpack redbull, glass och två pizzor.
- Jag är det andra fallet av coronavirus i Sverige,
säger Kricke och hostar i handen


17-åring fran Skövde svär att överge sitt liv som förhärdad förortsgan...

En tonårig självlärd rappare från Skövde hävdar att han nu valt att lägga sitt kriminella liv som gängledare och gangster bakom sig.

Fredrik Kvist 17 år berättar;
- Det var så mycket droger och skit, jag brydde mig inte om morgondagen, jag var helt crazy som en vato loco i Blood in Blood out.


Engligt Fredriks mamma rörde det sig dock bara om att smygröka och dricka folköl;
- Fredrik kunde inte ens röka ordentligt, han och en kompis stod vid brevlådan och bara drog halsbloss, dom hostade så jag hörde det i köksfönstret.

Fredrik själv menar dock att detta var inkörsporten till grövre aktiviteter.
- Det började med grannens äpplen, och sen, sen stal jag en cykel en kväll när sista bussen hade gått. Bara Gud kan döma mina handlingar.

- Jag har förlorat för många vänner under årens gång... ja alltså, dom bytte ju klass när vi började gymnasiet.

Fredriks mormor Astrid tar det hela med ro;
- Fredrik brukar komma hem till mig och äta pannkakor, och hjälpa mig med gräsklippning, han är en go' pojke.


En musikhistorisk tidslinje över Svensk våldsbejakande populärmusik

Det rapporteras i dagsläget mycket om musik som glorifierar droger och kriminalitet, men är det verkligen ett nytt fenomen? Svenskbladet har sammanställt en tidslinje.

Tidigt 70-tal - "Maria går på vägen" - Björn Afzelius

En misogyn sång som beskriver en överfallsvåldtäkt, brott mot knivlagen och mord. Gärningsmannen går fri, kvinnan bestraffas däremot.

70-talet - "Så gick det till när farfar var ung" - Yngve Forssélls Orkester
Hedersrelaterat våld samt misshandel beskrivs i denna låt från Svenskt 70-tal, där "Farfars"-karaktären löser problem med våld snarare än dialog och charm.

80-talet - W.A.S.P.
WASP är egentligen inte ett svenskt band men tillsammans med Kiss och Twisted Sister representativt för den satanistiska hårdrocken som höll Sverige i ett järngrepp på 80-talet. Satanisten Anders Tengner ställdes mot väggen av Siwert Öholm i programmet "Svar Direkt".

80-talet - "Beväpna er" - EBBA GRÖN
Beskriver långt framskridna planer på en statskupp, SÄPO övervakade bandet under åtskilliga år.

HipHop - Latin Kings, Petter, Ken Ringh
Olika vapen såsom Stilett, butterfly och Bazooka figurerar i Norra Botkyrka vilket egenligen var en enda stor krigszon.


Ingenjören till Nya Karolinska även hjärnan bakom voi:s stödben

Stockholmssjukhuset Nya Karolinska kämpar bland annat med miljardunderskott, massvarsel och extrema byggnadstekniska misstag. 

Till på köpet har Boston Consulting Group fakturerat mångmiljonbelopp av någon anledning. Moderata finansregionrådet Irene Svenonius, som arbetar kvar på sin post medan hon inväntar sitt - och makens - långa fängelsestraff kommenterar saken:

Det har skett misstag med bygget av Nya Karolinska, men det är inget som vi i vår familj tar ekonomisk skada av.

Nu framkommer uppgifter om att när bygget av Nya Karolinska stod klart, gick byggnadsingenjören bakom detta enorma prestigebygge till andra uppdrag:

- Jag har inte designat själva cykegrejen man åker på, utan bara själva stödet. Den man fäller upp när scootern ska stå själv, berättar ingejören Charles Jr. Svenonius.

Jag visste inte riktigt hur man gör, så jag frågade mamma om hjälp.

 


Hjälpsam rektor varnade skolelever för Momo

En omtänksam rektor vid Farsta gymnasium varnade förra Fredagen en fullsatt aula med grundskoleelever för webbfenomenet Momo.

- Det är jätteviktigt att ni ser upp för meddelanden på Whatsapp och Facebook Messenger ifrån en person som kallar sig Momo, Melissa eller Mimmi, försvenskningar av Momos namn, förklarade rektor Lennart Svensson.

- Uppemot 120 personer i Ryssland har begått självmord efter att ha kontaktats av Momo, så det är jätteviktigt att ni inte lyssnar på henne, hon vill er inget väl.

Rektor Lennart Svensson berättar för Svenskbladet att han är stolt över sin snabba insats på Fredagen;

- Så fort jag läst om detta i en föräldragrupp på Facebook så tog jag beslutet.

- Detta var egentligen en samling vi hade tänkt ägna åt en diskussion om klimatförändringar, men våra elevers välfärd kommer alltid först så jag ställde in den och valde istället att varna för Momo.


- Klimatdiskussionen kan vi alltid ta sista dagen innan sommarlovet börjar.


Ulf Kristersson (M) söker stöd hos Mållganpartiet

Efter att ha misslyckats att bilda regering med stöd av Centern utan att låta Centern få vara med och bestämma, har nu Ulf Kristersson presenterat en annan lösning på regeringspusslet.

För att slippa hamna i en beroendesituation till Sverigedemokraterna bildar nu Ulf Kristersson regering tillsammans med Mållganpartiet.

Janne Jakobsson, journalist vid TV4 berättar;
- Det var en konstig presskonferens, halvvägs igenom lämnade Kristersson talarpodiet och sa att "Mållgan vill säga ett par ord", sen gick han och satte sig och stirrade på det tomma podiet i 4 minuter innan han applåderade och gick tillbaka igen.


Mr. Cool nominerad till alternativt nobelpris

Efter att Svenska Akademien ställt in årets Nobelpris i litteratur bildades Den Nya Akademien. Nu har den nya organisationen presenterat de nominerade till årets alternativa ”Nobelpris”.

På tisdagen presenterade en jury (som alltså inte är någon akademi) årets ”Nobelpris” i litteratur. Bland de nominerade återfanns flera kända svenskar. Mest överraskande var att artisten och den så kallade "cis-kingen" Anton "Mr. Cool" Magnusson som finns med på listan. 

Den Nya Akademien förklarar valet av den kontroversielle, misogyne artistpersonan så här:

- Det som den gamla akademien stod för var gamla ideal och något så obskyrt som "den goda smaken". Den Nya Akademien vill göra upp med detta. Ingen jury ska få berätta vad som är "god smak". Vi står upp för yttrandefrihet och fritt konstnärligt skapande - och därför har vi valt att nominera Mr. Cool.

Sen att han slaktade Grizzly på Vendetta, 2012. Aouch, tror Grizzly fortfarande inte återhämtat sig efter "utbud och efterfrågan"-barsen.


Socialstyrelsen "Sjung inte prästens lilla kråka" - Uppmanar till rattfylla

Rattfylleri kring midsommar har i snitt dödat sex människor dom senaste tio åren trots åtskilliga förebyggande åtgärder.

Detta år har Socialstyrelsen uppmanat till att inte sjunga "Prästens lilla Kråka" vid midsommarstången då den anses uppmana till rattfylla.

Ing-Britt Samuelsson vid Socialstyrelsen förklarar;
- Förutom problematiken med prästens kråka som ständigt hamnar i diket, är sången också olämplig på grund av likheten mellan orden Kråka och Kröka.

- I mångt och mycket så uppmanar den här sången till både rattfylleri och onykterhet, därför är det bäst att låta bli att sjunga den.

Professor i Kulturhistoria vid Lunds Universitet, Göran Stollerud, har kommenterat händelsen;
- Sedan det kommit fram att "Små Grodorna" är en Fransk sång har det blivit en riktig midsommarkris. Det behövs flera sånger och då har en del propagerat för att man ska ta in den här låten "Om sanningen ska fram" av Eric Amarillo.