RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-03-31 09:12:37

sparanna blogg

sparanna blogg på Nouw

Sparat 2018

2018-12-31 11:23
Från sparanna

Då var det slutet på december igen, och dags att räkna ut hur mycket jag sparat ihop under året. Jag för in varje månad hur mycket det finns på alla konton; transaktionskonton, sparkonton och aktie-/fondkonton så förs det in automatiskt i en tabell för att enklare kunna se hur det ligger till. Det här året har det gått lite upp och ner, på grund av ojämna löner och nedgångar på börsen, men givetvis slutade det ändå på plus, 55 349 kr! Några tusenlappar bättre än förra året, så jag är självklart jättenöjd!

I snitt sparade jag 4800 kr i månaden, vilket motsvarar ungefär vad jag hade budgeterat i lön varje månad. Så i stort sett har jag följt min budget med att leva på CSN-lånet och sen spara all lön och eventuella andra inkomster som typ Traderaförsäljningar.

Nästa år kommer jag förmodligen inte kunna spara lika mycket, då jag börjar inse att det inte riktigt går att plugga heltid och extrajobba samtidigt på utbildningen jag går nu. Men förhoppningsvis behöver jag inte säga upp mig helt från mina jobb utan hinner med något pass då och då

Om någon är intresserad av tabellen så hittar ni den nedan, här ser ni hur det gått lite upp och ner. I november och december blev det extra minus då jag inte hade jobbat ihop någon lön och mina aktier och fonder dök djupt nedåt. Så det var ändå väldigt skönt när decemberlönen trillade in på kontot så jag fick avsluta på plus

Hoppas det har gått bra med ert sparande under året och att ni nådde era individuella mål trots lite orolig höst på börsen. Nu ska jag sätta mig och fundera på mina sparmål under 2019 och min nya budget Bästa nyårsdagsaktiviteten!

Gott nytt år på er och tack för att ni fortfarande kikar in ibland trots att det är glest mellan inläggen ❤

En hundring mindre in på sparkontot 🐋

2018-11-03 23:38
Från sparanna

Hej kompisar! Det har varit riktigt mycket i skolan de senaste veckorna vilket har gjort att bloggen som vanligt fått bortprioriteras lite. Men sparandet fortsätter och tycker det funkar jättebra med den nya budgeten!

Idag fick jag dock ändra den igen då jag gjorde något jag funderat på ganska länge - att börja ge en summa till välgörenhet regelbundet. Jag satt och kollade på tv4 play och fick se en reklamfilm för WWF om hur regnskogen skövlades och reklamen gick precis som de tänkt rakt in i hjärtat så jag plockade upp mobilen direkt. Såg att de hade massor av olika "fadderskap" att välja mellan, bland annat för Sveriges vildliv, regnskogen och det marina livet. Har blivit otroligt påverkad av alla nyheter kring all plast och skit i haven och hur det påverkar djurlivet, så nu är jag Marinfadder !   

Så nu blir det en hundring mindre in på sparkontot varje månad men förhoppningsvis bidrar det till att fiskarna får det lite bättre

Nytt läsår, ny budget!

2018-09-30 16:39
Från sparanna

Hej kompisar! Nu har det nya läsåret dragit igång på riktigt och jag passade på att se över min budget inför de sista månaderna av 2018. Inga större förändringar har gjort i själva budgetposterna men jag har ändå tweakat den lite jämfört med i vintras:

  • Jag har blivit anställd av företaget jag jobbar extra på, och får nu både lön och CSN den 25.e istället för CSN den 25:e och lön den 27:e. Därför har jag ändrat brytpunkten från den sista varje månad till den 24:e.


  • Mina sparposter kommer ha varsitt konto och förs över direkt efter löning. Av någon anledning har jag inte gjort det innan, utan fört över det i slutet av månaden istället. Känns bra att föra över sparandet direkt så det är klart och resten av pengarna kan jag spendera med gott samvete. Buffert/långsiktigt sparande förs över till mitt sparkonto hos Norwegian med 0,7% ränta, resesparpengarna går in på Dreams och fondsparande har jag hos Avanza.

Min tanke med budgeten är att jag ska kunna leva på CSN och spara lönen från mitt extrajobb. På så sätt behöver jag inte nalla på sparkontot om det skulle vara någon månad där jag inte har möjlighet att jobba något, och det är ju faktiskt inte hela världen om man som student inte skulle spara något en månad heller.

Budgetmallen hittar ni som vanligt här!

Ladda ner mallen genom att gå in på arkiv - ladda ner som, och välj sen formatet du vill ha (Excel är enklast). Öppna sen filen i valfritt kalkyleringsprogram och du kan fylla i dina egna uppgifter :) 

Låna gratis ljudböcker från biblioteket

2018-09-12 21:01
Från sparanna

Nu kanske jag är sen på bollen men såg precis att min kommuns bibliotek numera erbjuder ett ganska bra utbud av ljudböcker som man kan ladda ner till mobil/surfplatta, självklart helt gratis! Jag älskar böcker i alla former och har gärna något i öronen medans jag cyklar till skolan/jobbet, diskar, dammsuger, promenerar osv men tycker inte riktigt att det är vört typ 150 kr i månaden (eller mer) som en ljudbokstjänst kostar. Så detta är jag väldigt lycklig över och kommer definitivt att utnyttja! Utbudet var som sagt överraskande bra, inte riktigt i klass med betaltjänsterna, men det förväntar man sig ju inte heller.

Så om du också gillar dina ljudböcker kika in hos ditt närmaste bibliotek, för här finns det några kronor att spara!

Yoga gratis i ett år som student med Yogobe

2018-08-19 14:32
Från sparanna

Snubblade precis över detta toppenerbjudande på Mecenat, där du som student får ett gratis medlemskap hos Yogobe i ett år! Jag har själv yogat till och från i några år, både på riktiga klasser och framför YouTube och ser fram emot att prova tjänsten.

Du hittar erbjudandet om du loggar in på Mecenat eller i appen

Bli medlem i Unga Aktiesparare för bara 149 kr!

2018-06-21 19:01
Från sparanna

Nu kör Unga Aktiesparare sin sommarkampanj igen där man får ett helt års medlemskap för 149 kr. Jag blev medlem förra året och även om jag inte är så aktiv så känner jag ändå att det är värt det. Bland annat kan man gå på UA-akademin där man får lära sig allt om aktier under en grund- och en avancerad kurs. Jag gick den avancerade kursen i höstas och tyckte den var toppen! 

Man får utöver UA-akademin och boken Så får du råd med dina drömmar också: 

Tidningarna Stock Magazine och Aktiespararen (digitalt) värde 828 kr
60% rabatt på courtage på Nordnet (0,10% istället för 0,25%)
50% rabatt på courtage på Aktieinvest (aktier via månadssparande)
Bättre pris på ekonomiböcker
Rabatt på analystjänster som Börsdata & Hitta Kursvinnare
Kontakt med 13.000 andra aktieintresserade
Över 500 kurser och events varje år 

Jag rekommenderar verkligen detta om man är under 30 och är intresserad av att aktier och andra investeringar :)

Klicka på länken för att komma till kampanjen.

- ej sponsrat, tycker bara UA är grymt! - 

Ett litet livstecken

2018-06-19 19:41
Från sparanna

Hej kompisar! Tänkte bara kika in och ge er ett litet livstecken eftersom det varit ganska tyst här på bloggen de senaste månaderna. Det var sista terminen på min utbildning, vilket var en riktig berg-och-dalbana med otroligt mycket plugg men också fina resor och annat skoj! Och vet ni vad? Nu har jag en kandidatexamen i företagsekonomi! Dessa tre år har gått så otroligt snabbt och det känns som det var nyss jag satt där, liten och nervös första dagen på utbildningen, nyligen hemkommen från att ha backpackat och med bara några tusenlappar på sparkontot. Några månader senare startade jag bloggen och här är vi nu.

Jag tyckte det var så kul att plugga att jag bestämde mig på att köra vidare direkt och om allt går vägen så fortsätter jag plugga en master, vilket betyder att jag kommer vara student i två år till. Mitt mål för dessa tre år var ju att spara 100 000 kr, vilket jag faktiskt kom upp i tidigare än planerat (trots att texten i sidebaren säger något annat...) och jag får se vad mina nya sparmål blir. En miljon innan 30? Haha nä , dit kommer jag nog inte på ett bra tag.

Men nu då? Jag sommarjobbar heltid på samma jobb som jag extrajobbade på under läsåret och känner att det är ganska skönt att ha rutiner och lediga kvällar/helger. Och för första gången i mitt liv har jag månadslön, vilket innebär att jag under helgdagarna får vara ledig utan att det påverkar min lön. Liten lyx för en ständig timanställd I augusti har jag äntligen semester och då hoppas jag verkligen att jag kan komma igång och blogga lite mer, inspirationen och orken har liksom inte funnits när det har varit helt galet mycket att göra. Men jag saknar det verkligen!

Glöm inte sälja din kurslitteratur

2018-05-20 15:16
Från sparanna

Hej kompisar! Långt mellan inläggen som vanligt då jag jobbat hårt med min kandidatuppsats men nu är det snart klart! Bara två veckor kvar till examen och det känns helt sjukt, tiden har gått så snabbt! Det blir dock inget riktigt avslut på studietiden då jag bestämt mig för att ta en master direkt men det känns ändå lite speciellt att snart ha en kandidatexamen i företagsekonomi 🌟 

Efter tre år har man ju en del kurslitteratur liggandes och mitt tips är - gör dig av med den så snabbt som möjligt! Det kan kännas frestande att ha kvar böckerna att gå tillbaka att kika i, men grejen med böcker är att de kommer att vara utdaterade inom ett par år och alltså ganska värdelösa och då går de heller inte att sälja. Jag har sparat några böcker som jag vet att jag kommer ha nytta av privat eller som jag vill ha i bokhyllan men resten åker nu ut för att göra plats för nya spännande kursböcker 😂

Normalt brukar jag köpa och sälja på mitt universitets Facebookgrupp för kurslitteratur men eftersom jag inte riktigt orkat hålla på och mötas upp kommer jag istället lämna in den till min lokala studentbokhandel. Då sköter de all försäljning och jag får 40-60% av nypriset beroende på skick. Hur bra som helst!

Här är mina bästa tips för att lägga så lite pengar som möjligt på kurslitteratur under studietiden:

📖 Köp böckerna begagnat om det går. Du kan köpa begagnade böcker på bland annat Blocket, Tradera, Facebookgrupper för kurslitteratur för ditt universitet, den lokala studentbokhandeln och sidor som till exempel Studentapan.

📖 Sälj sedan böckerna vidare när du klarat kursen, tredjehandsvärdet är alltid mycket bättre än andrahandsvärdet. Köper du en begagnad bok och sen säljer förlorar du mindre pengar än om du säljer en nyköpt bok. Du kan sälja böckerna på samma ställen som jag listat ovan.

📖 Använd flärpar istället för att stryka under, eller använd en suddbar överstrykningspenna så kan du enklare sälja dem vidare.

📖 Dubbelkolla upplagor. Ibland går det jättebra att använda en gammal upplaga av en bok som är billigare.

📖 Köper du böckerna nya kan du spara kvittot och få tillbaka pengarna från Unionen om du blir medlem. Läs mer om detta här.

Hoppas ni fick lite tips nu, glöm inte att det är lite välbehövda sommarpengar som finns i dina kursböcker! 😀

Inlägget är inte sponsrat av något av ovan nämnda sidor.

Påskgodis till halva priset på Ica

2018-04-08 17:27
Från sparanna

Den här veckan har Ica sålt påskgodis från b.la Anthon Berg och Lindt till halva priset! Jag passade såklart på att bunkra lite finchoklad till ett bra pris, att allt är äggformat gör ju liksom inget 💁 Fanns mycket kvar på Maxi och Supermarket igår och idag, så det borde finnas kvar nästa vecka också 😀

Få upp till 263 kr gratis via MyBonus!

2018-02-13 17:04
Från sparanna

Satt precis och kollade igenom MyBonus och såg att de hade några bra kampanjer för extra återbäring - helt utan några köpkrav. Alltså kan du få pengar helt gratis bara genom att prova några tjänster, hur bra som helst! Läs alltid villkoren innan du börjar prenumerationer och glöm inte säga upp tjänsten i tid om du inte vill fortsätta för att undvika avgifter.

• Prova SF Kids helt gratis i två månader och få 22 kr i återbäring (normalt 11 kr)
• Prova Dagens Nyheter i en månad gratis och få 65 kr
• Prova Dagens Industri gratis i en månad och få 52,50 kr
• Prova ljudbokstjänsten BookBeat gratis i 14 dagar och få 29 kr
• Prova Storytel (den bästa ljudbokstjänsten enligt mig) i 14 dagar och få 5 kr (alla summor räknas, eller hur?)
Bonus: Sätt in 10 kr och spela för dem hos Lottoland och få 100 kr i återbäring. Jag spelar inte så har inte testat detta själv, men det låter säkert och trovärdigt i villkoren.

Är du inte medlem i MyBonus än? Registrera dig via den här länken så får du 50 kr i återbäring direkt - dessutom får du 10% av all återbäring som dina vänner samlar in under ett år när du värvar dem.

*inlägget innehåller affiliatelänkar