RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-10-14 09:41:51

Nouw.com/matildaa

Matildaa blogg på Nouw

I’m back!<3

2019-08-20 20:56
Från Matildaa

Hej finaste ni!

För att börja med, ledsen att jag varit frånvarande från bloggen här ett tag, men jag kände väll framförallt att jag ville ta vara på all tid som bara gick i USA. Jag vet att många av er är nyfikna på hur jag har haft det och hur livet som utbytesstudent generellt är, så jag har förberett några inlägg som kommer att publiceras lite då och då de kommande veckorna. Är det något speciellt ni vill läsa om från tiden i USA så är det bara att kommentera, så fixar jag självklart det.

Efter utbytesåret led mot sitt slut har jag haft en minst sagt händelserik sommar. Jag har åkt på roadtrip med familjen längst USA’s och Kanadas östkust, spenderat efterlängtad tid med familj & vänner på västkusten, varit i Berlin med mamma, varit i Småland på bröllop samt jobb och sedan lyckades även jag och min barndomskompis Sofia klämma in en resa till Prag. Jag känner verkligen att jag haft en dröm sommar, så tacksam!!

Planerna för hösten är att börja på ekonomiprogrammet på Teknis i Borås och göra allt för att ha ett körkort innan sommaren. Har även massa andra spännande saker att se fram emot i höst som ni självklart ska få hänga med på, dem berättar jag dock mer om i ett annat inlägg. Jag ville bara göra ett öppningsinlägg för att förklara status.

Hoppas ni har haft en ljuvlig sommar och njuter av den sista sommarvärmen. Kramar Matilda!

Junior Prom

2019-04-18 18:53
Från Matildaa

Hej mina solstrålar! Hur mår ni?

I Fredags hade vi Junior Prom på vår skola och vi hade det så sinnes sjukt roligt. Prom slog verkligen alla mina förväntningar. Det kändes som att hela kvällen var en del av en typisk amerikansk film.

Vår Prom var på en Fredag så första delen av dagen spenderades i skolan. Alla kom dit osminkade ikläda i mjukis, så mysig start på dagen. Efter skolan skyndade jag och Maddy oss hem, och väl hemma väntade en hår stylist och sminkös på oss. Det kändes verkligen som vi var prinsessor när de fixade oss, så lyxigt.

När vi var färdig stylade åkte vi till Mayo Park för att ta lite bilder med våra kompisar. Nedanför ser ni bilder mitt tjejgäng här i USA och gud vad jag är tacksam över att jag lärde känna dem när jag kom hit. Så genuina och härliga tjejer.

Tyvärr blåste det jätte mycket och började regna så vi hann inte ta så mycket foton som vi ville, men men...

Som tur hann jag ta bilder ensam med två av mina närmaste kompisar här, Zoey och Maddy. Båda två världens finaste personer på både insidan och utsidan. Vi hann även ta några bilder på bara mig innan regnet började ösa ner.

Efter fotograferingen åkte vi till hotellet Ramada i Toms River där balen hölls. Jag mötte även upp min dejt Will där.

Tyvärr så glömde jag helt bort att ta bilder där inne men vi hade det iallafall grymt kul. Det var trerätters och dans. Vårt bord skippade dock nästan maten helt och spenderade istället kvällen ute på dansgolvet. Vid tio tiden drog jag, Tim, Shay, Ares och Will därifrån för att sedan åka på en fest hemma hos Kendra i Bayville. Festen blev otroligt lyckad och man kan lugnt säga att det blev en kväll att minnas...

Vid tretiden var vi ett gäng som gick hem till Carly där vi sov över. Vi vaknade sedan vid 10.00 tiden på Lördagen och då hade hennes föräldrar fixat frukost till oss. Så gulligt!! Efter frukosten körde Sarah hem mig och resten av dagen spenderades framför Netflix.

Sammanfattnings vis så får Prom tio av tio möjliga, jag kunde inte haft en bättre kväll.

Puss & kram M

Secret Santa Party

2018-12-09 20:18
Från Matildaa

Hej på er finisar! Hur har eran helg varit hittills?

Igår flyttade jag officiellt in hos min nya v-familj och allt känns superbra. Men mer om det i ett annat inlägg. För igår kväll var jag nämligen på mitt första Secret Santa Party, vilket var hur mysigt och kul som helst.

Vi samlades vid sjutiden i våra ugly christmas sweaters och efter alla hade droppat in åt vi massa god mat. Vi hade det super mysigt medans vi åt och vi höll på att avlida av skratt ex antal gånger.

När vi hade ätit färdigt och snackat en stund drogs det igång med lite aktiviteter. Vi hade bland annat en papparkshus tävling, paket öppning och körde lite olika lekar. Väldigt roligt.

Tiden flög iväg under kvällen och vid ett tiden låg jag sedan nedbäddad i min i säng helt slut. Jag var så trött så att jag somnade med både kläder och smink på. 

Hörs här lite senare, puss på er!

Tankar om gymnasiet

2018-12-08 22:25
Från Matildaa

Under dem senaste veckorna har jag funderat väldigt mycket på vad jag vill göra i framtiden och framförallt på vad jag vill plugga. Jag måste välja linje och gymnasium i början av Februari och vägen till det beslutet känns väldigt lång.

Till en början så var jag fokuserad på att gå gymnasiet i Göteborg, men de flesta av dem människorna som jag verkligen uppskattar och saknar finns inte i Göteborg utan i Borås. Jag är också orolig att om jag inte går gymnasiet i Borås kommer jag aldrig att få en stabil grund att luta mig tillbaka på. Detta pga jag har bott på olika platser under min uppväxt, jag har rest väldigt mycket och när jag börjar gymnasiet kommer jag att ha varit borta från den svenska radarn under ett års tid.
Jag känner mig trygg i mitt beslut av stad och jag vet i mitt hjärta att det är det rätt. Däremot känns det som ett omöjligt beslut att välja vilken linje jag vill gå. Jag är i en situation där jag har privilegiet att välja och vraka bland alla linjer vilket jag är otroligt tacksam över. Under veckan som har gått har jag bestämt mig att inte gå Natur Ledarskap som jag lutade emot ett längre tag. Nu väljer jag endast mellan två linjer; Entreprenörsprogrammet och Ekonomiprogrammet.

Båda utbildningarna har många fördelar och nackdelar.
Dem största fördelarna med att välja Entreprenörsprogrammet är att jag kommer att få jobba mot ett större lokalt företag under min gymnasietid och ha en personlig mentor, jag kommer att få åka och studera på collage i USA i trean, åka till Italien en vecka i tvåan, omges av andra elever med samma driv och studera marknadsföring på högskolan samt få högskolepoäng. Nackdelen med Entreprenör är att jag halvt offrar mitt sociala liv samt möjligheten till att jobba utanför skolan.

Väljer jag Ekonomiprogrammet kommer jag istället att ha möjligheten att gå tvåan i Spanien eller Kenya, samt också ha mer fritid då det är en mindre krävande linje än Entreprenör. Eftersom att jag vill ha möjligheten till att ta körkort, ett Cambridge Certifikat, jobba extra och resa under min gymnasietid så är fritid en fördel jag verkligen värdesätter.

Oavsett vilken av linjerna jag till slut kommer att välja så stängs en dörr och en annan öppnas. Jag vet bara inte just nu vilken dörr som leder mig till rätt spår...

15 skillnader mellan High School & Svenska Skolan

2018-12-06 00:54
Från Matildaa

1. School Spirit:
Här i USA är skolan centrumet i dem flesta elevers liv och alla är otroligt engagerade i skolan. Man är på aktiviteter som skolan ordnar, åker på utflykter som anordnas av skolan, är med i skollag & klubbar som skolan har och man stöttar sina kompisar på tävlingar. Alla älskar sin skola här och man är stolt över den. High School är så galet mycket roligare än den Svenska Skolan.

2. Lärarna:
Lärarna i USA är delar med sig väldigt mycket av sina privatliv och är väldigt öppna. Dem engagerar sig även i eleverna utanför skolan i klubbar & sporter. Generellt upplever jag att eleverna har bättre relationer och respekt till sina lärare i här.

3. Ämnena:
På High School sätter man ihop sitt eget schema efter sina intressen. Det gör att skolan blir så mycket roligare och att det faktiskt är kul att plugga. Man kan exempel ha tyngdlyftning, kör eller teater under skoltid. Själv läser jag kurserna: Business Tools, Social Media, Public Speaking, Spanish 3, English 11, Economics & Psychology.

4.Läxor:
I de flesta av mina klasser har vi läxor varje dag, som ska lämnas in dagen efter. Jag hade nästan aldrig läxor i Sverige och om vi hade läxor hade vi minst några dagar på oss att göra dem. Så det var en stor förändring från den svenska skolan!

5. Striktare:
Alla här kommer alltid i tid till lektionerna, lämnar in allt arbete i tid, är trevliga mot lärarna, lyssnar på lektionerna osv. Stor skillnad emot Sverige. Varför det är så tror jag beror på att allt räknas in i betygen här och sedan är det även lätt att få kvarsittning..

7. Klädkod:
Min skola har ett flertal klädkoder och dem gäller framförallt för tjejer. Man får exempel inte ha off shoulder tröjor eller linnen. Jag har dock både haft off shoulder tröjor och korta kjolar som många andra av skolans tjejer och det är ingen som säger något. Dock har jag också lite fått uppfattningen att det beror på vem som bryter mot klädkoden..

8. Kläder:
På min gamla i skola i Sverige klädde sig alla överlag väldigt snyggt. Medans här kommer folk i mjukiskläder, tofflor och pyjamas. Folk bryr sig inte om utseende alls lika mycket här, vilket är grymt skönt. Den hemska utseende hetsen som vi har i Sverige existerar inte här.

9. Klubbar & sporter:
Efter skolan varje dag finns det möjligheten till att vara med i massor av sporter och klubbar här. Det finns verkligen något för alla och det skapar en fin gemenskap bland eleverna.

10. Rasterna:
Rasterna mellan varje lektion på min skola är 4 min, det är otroligt stressigt då det är en stor skola till ytan. Man har bara en längre rast under dagen och den är 25 min. Att man inte har raster på samma sätt som i Sverige gör att skoldagarna är kortare här vilket är skönt. Men det ledar också till att man har mindre tid att socialisera sig med kompisarna under skoltid vilket är trist. Under hela dagen följer man klockan som samman hör i alla filmer.

11. Schemat:
På min skola har man samma schema varje dag, vilket jag tycker är jätte skönt. Man har sju stycken 45 minuters lektioner per dag. Detta leder till att man slutar och börjar samma tid alla dagar. På min skola börjar vi 7:45 och slutar 2:03.

12. Lunchen:
Vår lunch rast är 25 min, så man får alltid stressa i sig maten. Man kan antingen ta med sig mat eller köpa i skolkafeterian. I skolkafeterian säljer dem exempel pizza, nachos, pretzels, chips, glass osv. Nyttigt värre;).

13. Betygen:
Allt räknas in i betygen här. Prov, läxor, hur aktiv man är på lektionerna, om man kommer i tid osv. Betygen baseras på ett poängsystem och allt man gör kan man få en viss poäng för. Personligen tycker jag det är lättare att få höga betyg här trots att jag läser ”svåra ämnen”. Sedan blir man mer motiverad till att också vilja ha höga betyg här, då man får olika utmärkelser om man presterar bra.

14. Allmänbildning om omvärlden:
Allmänbildningen om länder utanför USA är minimalisk bland både ungdomar och vuxna. Jag har fått höra alla möjliga saker sedan jag kom hit; exempel att England ligger i Asien, att man inte pratar engelska på Australien & Nya Zealand och att tredje världskriget skedde på 1970 talet???!

15. Säkerheten:
Säkerheten på skolan är mycket högre här. Det finns alltid minst två beväpnade poliser på skolan, klassrummen är oftast låsta och den är alltid personer som vaktar i korridorerna.

Hoppas ni fick lära er något nytt om den amerikanska skolan. Hörs här imorgon finisar!

Min första jul utan min familj

2018-12-05 00:23
Från Matildaa

Hej finisar, hur mår ni?

Alla som känner mig vet att jag har ett starkt band till julen. Jag har älskat den enda sedan jag var liten och den har alltid varit min favorit tid på året. Båda mina föräldrar har alltid sett till så att jag och min lillebror har fått en sagojul varje år. Vi har alltid julbakat, byggt pepparkakshus, åkt skridskor, julpyntat, klätt granen, haft kylskåpet fullt med julmat, haft varsin julstrumpa, jul pysslat, haft massa paket under granen, lekt ute i snön, haft en tomte på julafton osv. Jularna under min barndom har verkligen varit idylliska och det är något som jag är enormt tacksam för.

Jag har alltid varit en person som längtar till julen, men när jag var i tidig skolålder längtade jag extra mycket dit. För när det var jul då visste jag att jag skulle få träffa mina stora systrar och få spendera tid med dem.

Denna julen har jag dock inte möjligheten till att träffa någon av mina familjemedlemmar eller delta i några av våra mysiga jultraditioner. Och jag ska vara helt ärlig med er, det känns jätte tråkigt/jobbigt. Det känns lite som att detta är en förlorad jul, men jag vet också att man inte kan få allt. Jag hoppas dock att jag får lite mer smak av julen när jag flyttar in hos min nya värdfamilj. Jag vet att dem gillar julen precis lika mycket som jag gör, så jag har fortfarande hoppet uppe över att få känna lite julkänsla i år.

Innan jag avslutar detta inlägget vill jag bara uppmuntra er till att njuta av julen & era nära och käras sällskap. Jag är lite små avundsjuk på er som har möjligheten att fira julen med er familj. Jag skulle göra allt just nu för att exempel ha glögg mys med mamma och mormor.

Jag ska byta värdfamilj

2018-12-03 04:00
Från Matildaa

Hej finisar, hur mår ni?

Som ni kan läsa på rubriken av inlägget, så ska jag byta värdfamilj. För många av er kommer det säkert som en chock, då jag inte har nämt något i bloggen som har kunnat tyda på det. Men jag är otroligt lättad över mitt beslut och jag vet att det kommer innebära en positiv förändring.

Alla som känner mig personligen och jag tror även ni som läst bloggen en längre period snappat upp att jag är en person som måste ha ett fullt schema. Jag mår som bäst när det händer mycket runtomkring mig och när kalendern är full. Min nuvarande värdfamilj består av ett par i 60 års åldern och deras livstil är otroligt lugn. Något som jag har haft svårt att anpassa mig till. Det har även varit en del andra saker som inte riktigt har fungerat. Så förra veckan tog jag beslutet att kontakta min organisation och dem förstod direkt att det bästa för mig är att byta värdfamilj.

Under min tid i USA har jag umgåtts väldigt mycket med en av mina amerikanska bästa vänners familj och dem har även vetat hur min situationen sett ut. Så dem har alltid sagt till mig att jag är välkommen att komma och bo hos dem. Det är organisationens ansvar att hitta en ny värdfamilj, men om eleven har några önskemål så försöker de att uppfylla dem. Jag nämnde självklart min bästaväns familj för STS och STS kontaktade dem direkt.

Så om allt går som planerat ska jag flytta till min nya värdfamilj i slutet av veckan. Jag känner mig jätte lättad samtidigt som det är lite jobbigt. För jag gillar verkligen min nuvarande värdfamilj och jag har kommit dem nära. Men jag är säker på att vi kommer fortsätta träffas och ha kontakt, vilket gör att allt känns lite lättare. I detta inlägget vill jag också passa på att ge en stor eloge till STS som har hanterat detta grymt. Dem tog det seriöst från början och har hjälpt mig utan att ifrågasätta något. Jag har även pratat med min nuvarande värdfamilj och dem är jätte stöttande. Så denna situationen har verkligen varit helt odramatisk, vilket självklart har känns skönt för mig.

Detta var bara en liten uppdatering på hur läget ser ut. Jag hoppas ni får en underbar eftermiddag/kväll, så hörs vi här imorgon igen.

En Lördag i NYC

2018-12-03 04:00
Från Matildaa

Hej på er finisar!

Igår åkte jag på utflykt till NYC tillsammans med några kompisar. Vi hade världens mysigaste dag och jag är så himla glad att vi kom iväg. Efter cirka två timmars resa på buss och tåg kom vi fram till Penn Station vid klockan 10.00.

Vi ville se den omtalade julgranen vid Rockefeller Center så vi började med att promenera dit. Medans vi gick dit fick jag verkligen julkänsla i hela kroppen. Det spelades julmusik på gatorna, julbelysningen & juldekorationerna var uppsatta och alla butiker hade pyntat deras skyltfönster.

Det tog cirka 20 min att gå dit från Penn och det var verkligen värt den kalla promenaden. Julgranen var verkligen jätte vacker & majestätisk, precis likadan som i filmerna.

Efter att vi beundrade julgranen så gick vi lite i butiker på Fifth Avenue. Butikerna på Fifth är så exklusiva och imponerande. Ett av mina favorit märken, Victoria Secret, har en butik där och den är så vacker. Helt perfekt ställe att ta bilder på!;)

Efter någon timmas shopping var vi alla hungriga så vi gick till närmaste Shake Shack för lite lunch. Det var kaos när vi kom dit, så när vi skulle sätta oss och äta fick vi dela upp oss.. Lite tråkigt men ändå ganska väntat då det är en Lördag och mitt i julshoppingen. Jag åt iallafall en Cheeseburgare, Cola Zero och Fries, mums!

Efter lunchen gick vi vidare till Times Square. Vi hade nämligen hört att man kunde skriva sina nyårsönskningar på små lappar som sedan faller ner över Times Square på nyårsafton. Jag skrev två lappar, men vad jag skrev på dem får förbli en hemlighet!;)

Efter vi hade skrivit våra lappar gick vi och satte oss på ett typiskt amerikanskt café för lite fika och kaffe. Jag glömde helt bort att ta bilder därifrån.. Men jag drack iallafall en kopp te (skräll) och smaskade på en Red Velvet Cupcake. Denna gången kunde vi alla sitta vid samma bord så det var otroligt mycket mysigare. Tiden flög iväg när vi satt och pratade, så vi klev inte ut ur café dörren innan 1,5h senare.

Innan vi drog oss tillbaka mot Penn så hann vi gå i ytterligare lite affärer. Jag fick med mig ett par byxor från HM och en klänning från Forever 21. Jag blev väldigt nöjd med mina inköp!:)

Innan jag avslutar detta inlägget vill jag bara lyfta hur tacksam jag är över allt just nu. Jag har bara varit i USA i tre månader och jag känner mig redan som en i gänget. Jag är så himla glad över att jag har hittat så fina människor att omge mig med!<3

Tack för att ni läste detta inlägget, så hörs vi i nästa!

Pep rally

2018-11-22 15:27
Från Matildaa

Hej på er mina hjärtan, hur mår ni??<3

Igår hade jag världens roligaste dag. Delar av gårdagen kändes verkligen som tagen ur en film. Jag önskar att jag kunde trycka på en repeat knapp och uppleva allt om & om igen.

På morgonen när klockan ringde 05:30 kände jag dock inte riktigt samma sak;). Men jag gick upp, fixade mig, åt frukost, tog lite bilder framför spegeln och viktigast; drack min kopp morgon te. Strax efter 7:00 AM hoppade jag på skolbussen och kort därefter befann jag mig i skolan. Eftersom vi skulle ha det årliga pep ralley’t på eftermiddagen så hade vi bara 4 lektioner, väldigt lyxigt!!

Efter lunchrasten mötte jag upp mina närmaste kompisar i gymnastiksalen och vi började tagga upp för Pep Ralley’t!<3

För er som inte vet vad ett Pep rally, så ska jag förklara det lite snabbt. Ett Pep rally hålls ofta kombinerat med en stor sport tävling. Men på vår skola är det istället sista dagen av Spirit Week. Under Spirit Week så har alla klasser (Seniors, Juniors, Sophomores & Freshman) varit med i olika tävlingar och samlat poäng och man kan säga att pep ralley’t är finalen av poäng jakten.

Vårt pep ralley startade med ett uppträdande av skolans musikkår och cheerleaders. Efter uppträdandet hölls det lite tävlingar mellan klasserna och lärarna höll även lite skojsiga uppträdanden. Hela skolan var i gympasalen och stämningen gick att ta på. Alla var så galet tävlingsinriktade och jag fick verkligen uppleva The American School Spirit.

Hela pep ralley’t varade i cirka 1,5 timma och i slutet av det korades den vinnande klassen. Och gissa vilken klass som vann?? Jo, 2020. Wihooo!!!

När allt var slut åkte sedan jag, Savannah och Mariea till Panera Bread för lite lunch. Jag beställde Broccoli Soup och Grilled Cheese Sandwich och det var helt galet gott. Panera är helt klart ett av mina favvis ställen här.

Resten av eftermiddagen/kvällen spenderade jag tillsammans med Savannah, hennes bror och hans kompisar. Vi spelade bland annat pingis och biljard. Sedan klockan 10 pm åkte vi alla till Applebeas och käkade. Efter klockan tio är det nämligen halva priset på en del av menyn, hur nice??!

Tyvärr glömde jag helt bort att ta bilder, men gissar att det är ett tecken på att jag hade väldigt kul. Jag var inte hemma innan 01:00 am, så det var en bra kväll med andra ord.

Ha en fin kväll, så hörs vi imorgon.

Söndags mys i NYC

2018-11-19 03:27
Från Matildaa

Hej mina hjärtan, hur har eran helg varit?

Igår så tog jag, min värdmamma och min värdsyster tåget in till NYC på morgonen. Tåget tar cirka 1,5h från oss till NYC, så under den tiden lyssnade jag på musik och njöt utav utsikten från tåg fönstret. Vi kom in till Penn Station vid 10 tiden och då gick vi till början av The High Line. För er som inte vet vad The High Line är, så är det ett gammalt järnvägsspår som man har gjort om till en 2,3km lång ”vandringsled”. Leden sträcker sig mellan massor av olika byggnader och det är en super mysig promenad sträcka.

Vi gick hela promenaden och i slutet av spåret hamnade vi på Chelsea Market som är en inomhus marknad som har alla möjliga unika butiker, restauranger och marknadsstånd. Sjukt coolt ställe!

Självklart valde vi att gå in där efter vår lilla promenad. Vi kikade först runt i butikerna och sedan åt vi lunch där, på en av Sea Food restaurangerna. Jag beställde en Lobster Roll och den var himmelsk god!

Mätta och glada lämnade vi Chelsea Market och tog tunnelbanan till SOHO. När vi kom fram kikade vi i lite olika butiker och sedan gick vi till Harney & Son’s teashop.

Inuti butiken har dem ett litet café, så vi satte oss där och delade på ett fat med scones och en kanna te. Under tiden vi fikade fick jag och min värdsyster skrattanfall efter skrattanfall. Vi hamnade nämligen jämte två personer som var på deras första dejt tillsammans och jag har aldrig lyssnat på något mer cringe samtal i hela mitt liv.. Jag kan garantera att det inte blev någon andra dejt för dem inte hahah.

Efter vår fika tog vi tunnelbanan till Fifth Avenue för lite sista sightseeing innan hemgång. Vi gick in i den gamla leksaksaffären FAO Schwartz, köpte cupcakes på Magnolias Bakery och vi besökte vackra St Patricks Cathedral. När vi var inne i St Patrick’s passade jag på att tända ett ljus för farfar

Jag har fortfarande inte riktigt smält att farfar inte finns med oss längre, så jag kände mig lite små ledsen när vi lämnade kyrkan..

Efter St Patrick’s så gick vi och käkade kvälls mat på Shake Shack innan vi åkte hem. Alltså jag tror på riktigt att det inte finns det någon godare skräpmat. Jag åt hamburgare & pommes och det var gudomligt gott. Mums mums mums!!

Hoppas ni har haft en lika bra Söndag som jag, så hörs vi här lite senare ikväll.