RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-06-26 12:03:06

Kostvägen

ALP-diet, hur går det ?

2019-06-26 08:11
Jag har nu kört ALP (till 80-90 procent av tiden) i en månad. Jag påbörjade mina (senaste...) seriösa ansträngningar att tappa kilon i mars då jag striktade åt både LCHF och mängden. Sedan i mars har jag gått ner ca 7 kg, varav 3 kg den senaste månaden med ALP. När jag skriver ”till 80-90 procent av tiden” så innebär det att jag övrig tid levt mejerifri LCHF med något glas vin här och var. Hur känns det ? Bra med en kosthållning som känns hälsosam där det äntligen tappas kilon!! MEN jag tycker att det är tufft. Det ÄR en diet, och en ganska ”osocial” och dtrikt diet. Jag är hungrig på kvällarna. De är jobbigast. För att det är intressant mätte jag kalorier (trots att man enligt Anna Hallén inte ”ska” räkna) och jag skulle säga att man ligger på 1200-1400 kcal/dag i intag. Lägre på grönsaksdagarna. Jag ställde frågan om jag skulle gått ner lika på LCHF med samma energiintag. Det trodde inte Anna men jag vet inte ? Svårt att veta exakt hur en kost fungerar på olika kroppar. Nu har jag börjat fundera på hur jag ska leva ”sen”. När diet-tiden är över. Hur ska jag hantera mejeriprodukter t ex ? Vilka fler uppoffringar är jag beredd att göra ? En diet kan de flesta kämpa sig igenom, helst i stöd av en grupp med peppning. Men det är resten det handlar om. Hur det ser ut ett år senare. Fyra år senare. Vad som fungerar i vardagen. Ha en bra dag hörni!

Midsommar!

2019-06-22 19:43
Nu är Midsommar förbi- en sån härlig helg! Jag valde att äta LCHF, att få ihop en Midsommar med god mat och ALP fick jag inte ihop. Ser det absolut inte som ett misslyckande. Jag valde och åt sill, lax, kött,bearnaise och mycket grönsaker och jordgubbar. Och drack 2 glas vin. Min midsommar handlar om härlig mat, glada barn och trevligt ungänge. Alkohol är (numera ;) ) underordnat. Idag har jag fortsatt med min LCHF, dock utan mejeri. I morgon tuffar jag vidare med ALP igen, i morgon är en T1-dag som innebär: Frukost: Fett och protein (ägg och majonnäs eller ägg med smör) Lunch: Enbart fett. Avokado med mycket olivolja och ketobollar mwd kokos och smaksatt smör. Middag: Lite protein och grönsaker i mängd. Blir rester från dagens grillning med blomkål, vitkål, oliver, morötter... Ha en skön helg alla!

Gott tillbehör

2019-06-19 18:40
Detta är ju såååå gott, ugnsbakade cocktailtomater. Jag hade en variant med stora tomater (fast ändå cocktail-variant så mindre än de vanliga) som jag hällde olovolja och balsamico på och kryddade med salt och peppar. 1 timme i ugnen på 120 grader. Mums!

ALP middag

2019-06-18 20:21
Dagens middag. Detta är en dag som Anna döpt till ”T3-dag”. T:et står för ”Teknik”. Denna dag äter man alltså BARA geönsaker. Och ”hottar upp det” med bär och frukt i den mån det det funkar. Det ÄR okej, även för mig (som på riktigt ÄR världens sämsta bantare som lyckats gå ner 25 kg, haha) men jag fantiserar ju såklart om mat. Ja, mat. Grillat kött, vispgrädde, bearnaisesås och ägg. Måste ändå säga att det går ganska bra när det man längtar efter är helt vanlig lågkolhydratkost! :) Inte bröd, pasta, godis, chips. Den fasen är passerad för längesen. Middag idag: Chilistekta champinjoner och blomkål som varm del. Sen avokado, morot, paprika och oliver på resten av tallriken.

LCHF husman

2019-06-17 08:22
En favorit. Blomkål stekt med vitlök och sen tillsätter du lite grädde och riven parmesanost. Köttbullar till det.

Dagens LCHF-middag

2019-06-15 18:12
Ja, jag kör frotfarande ALP, men inte varje måltid- står helt enkelt inte ut... Idag hittade jag kött i frysen som jag trodde var oxfilé och körde i sous-viden. Visade sig sen att det var en klump med lövbiff, haha, så blev det! Gott ändå med lite bearnaise och en sallad med egna blad, avokado och oliver.

Härliga självplock!

2019-06-14 18:23
Nyttiga, goda, ekologiska KRAV-märkta jordgubbar- inte lätt att få tag i! Men nu var det dags i underbara Hallonparken. Fredagsmys av bästa sort, att ta med familjen på jordgubbsplockning och sen ha fredagsmyset fixat. Livet.

Ge inte upp!

2019-06-12 12:30
Det är mitt budskap idag! Till er, och till mig själv! Hur jäkla trögt det än går med träning eller kost- ge inte upp! Tänk ”Hälsa”. Kämpa för hälsan! Det ÄR lätt att säga! Jag kämpar själv med 5 kg jag vill tappa och att springa 5 km under 30 minuter igen. Det går trögt. Men under tiden det går trögt äter jag nyttigt och tränar. Det är alltså inte ”slöseri med tid”. Det är en investering i dig själv. Och ibland tar utdelningen lite tid... Idag vände jag på det. ”Hur länge orkar jag hålla 6 minuter/kilometer-tempo”. Det blev 2,2 km. Alltid något. Inte ge upp. Ta en dag i taget och minnas att livet pågår här och nu.

Grönsaksmiddag

2019-06-10 20:03
Dags för en grönsaksmiddag igen. Stekt aubergine med ”gröna blad gucka”, avokado, bladspenat och en jordgubbe. I helgen var jag i Järvsö med en kompis och då la jag ALP-diet åt sidan och drack vin och åt LCHF. Försöker dock hålla mejerier på ett minimum, hur tråkigt det än är...

Svenska jordgubbar !

2019-06-05 10:00
Igår hittade jag dem! Första svenska jordgubbarna! De är lite höga i kh för strikt LCHF, vilket varit ett dilemma som jag alltid tänkt ”löser sig själv” i och med att säsongen är så pass kort. Nu kommer de få ingå i min protein/grönsak (frukt och bär)-frukost så länge jag äter ALP! Jordubbar är nog bland det godaste jag vet!

En dag med grönsaker

2019-06-04 12:03
Enligt Annas (Anna Hallén) ALP ska det nu en dag i veckan ätas enbart grönsaker. Till frukost åt jag grapefrukt och avokado. Lunch blir en grekisk sallad med tomater, gurka, rödlök och oliver. På toppen fetaost och min supergoda röra jag gjorde igår. Fetaost är ingen grönsak. Men jag väljer lite öndå för att jag vill :)

Grön supergod röra

2019-06-03 15:46
Basilikaoljan jag brukar göra har jag utvidgat till en krämigare ”röra” gjord pä både babyspenat (har massor i trädgårdslandet) och och basilika. Grön superröra 6 dl blandat grönt, t ex babyspenat och basilika (ruccola är också gott) 1-2 tsk flingsalt (smaka av) Svartpeppar 1-2 klyftor vitlök 0,75 dl neutral rapsolja Mixa med mixerstav till en slät röra. Blanda sen mågra tsk när du äter sallad/bladgrönsaker. Förvara i kylskåp- det räcker till många portioner för den blir smakrik!

VAB med bär

2019-06-03 10:33
Vi har ju fokus på ”nyttigt” i min familj. Inte ”onyttigt”, det pratar vi inte så mycket om. Idag VAB:ar jag son med ”vår-feber” och vi myser i soffan. Han frågar efter bär att äta och vatten att dricka. Så mycket enklare än att jag skulle kämpa med att han vill ha kakor och jag säger ”nej du får bär”. Eller att han vill ha saft och jag säger ”nej du får vatten”. Det är inte lika kul. Det är inte alls perfekt alltid med kosten här hemma, men majoriten oftast är bra och nyttigt och lagat från grunden. Då blir det liksom förstahandsvalet på ett naturligt sätt.

Dagens frulle

2019-06-03 09:09
En protein/grönsaks/frukt-frukost igen. Ägg, räkor, grapefrukt (älskar det och sååå nyttigt!), paprika och lite jordgubbar. Vi informerar här kroppen om trygghet, att vi är i ett område där mat finns men skonar lymfan från fett, som intas vid annat tillfälle.

Protein-lunch

2019-06-02 19:24
Här är alltså en protein-lunch som är en av teknikerna. Bara protein till lunch. Lite sådär men gott med ugnsgrillade kycklingben, och salamin är en god tryffel-salami från Toscana! :) Tanken är alltså (förenklat) en uppdelning av näringsämnena så kroppen jobbar med olika saker och vilar från andra. Tanken är också att öka känsligheten/mättnaden för fett bättre igen. Jag säger INGET om hur länge jag tänker ”hålla på”, tar en dag i taget...:)

Middag

2019-05-31 19:09
Och så en middag en dag i ALP (Annas Leptin protokoll). Egen babyspenat, oliver, guacamole, paprika och en varm del med sötpotatis och morötter. Detta är dag 6 för mig och det är både tufft och ovant men jag ger det absolut mer tid och ser vad det ger! Ha en härlig fredag-kväll!

Frukost ALP way

2019-05-30 08:52
Dagens frukost. Protein och naturliga kolhydrater. Paleo-kost. Köttbullar, ägg, grapefrukt, granatäpple och tomat.

”Fräscha” ketobollar

2019-05-29 18:19
Om man vill ha i sig extra fett utan att få i sig annat skräp är ketobollar kanon! Kan smaksättas på olika sätt. Lakrits, choklad, sötströ... Dessa är dock ”hardcore” utan sötning men med citronsmak. (Ser godare ut än de är men... :)) Ketobollar Ca 15 stycken 150 gram smör 1/2 tsk vaniljpulver 1 dl rostade kokosflingor från Garant (hackas) Skalet från 1 ekologisk citron 1 msk citronsaft Kokosflingor Se till att smöret är i rumstemperatur och blanda allt ordentligt. Rulla i riven kokos.

Ny diet ?

2019-05-29 11:37
Detta var min frukost idag. En tallrik med köttbullar, kyckling, grapefrukt, äpple, gurka och ägg. Är det LCHF ? Nej, det är för lite fett. Det är i stort sett bara protein och kolhydrater i form av frukt och grönt.  Vad håller jag på med ?   I snart 10 år har jag levt med LCHF och jag älskar LCHF. De senaste åren har dock vikten gått åt ett annat håll än varit still. Jag skulle förklara 5 kg uppåt med att jag ätit ganska liberal LCHF senaste 3-4 åren med b la några favoriter som sötpotatis och morötter. Nötter i stora mängder ibland. Det finns dock fler kilon som inte går att förklara. Det skapar frustration! Vad har jag testat ? Jag har testat 5:2 (LCHF way)i tre månader med resultat ned 2 kg som jag sedan gick upp (plus ett kilo till) tre månader senare. (Jag passade heller inte för 5:2, blev frusen, arg och hungrig). Jag har gått back to basic. Strikt LCHF såsom jag gjorde när jag gick ner i vikt. I första omgången (förra våren) gav det 1 kg på två månader. Inte så upplyftande. På det igen nu i början av våren. Strikt LCHF INKLUSIVE kaloriberäkning. Jag låg i genomsnitt på 1400-1800 kcal per dag (och mådde väldigt bra och var inte hungrig) och det har gjort drygt 3 kg på 3 månader så jag kände att jag var på rätt väg men ändå. Varför så sakta och envist??! Tränade 3-5 dagar i veckan och låg helt klart på kaloriunderskott. Mycket otacksamt. Vad göra ? Jag vägrar ju ”banta”. Jag gör inget jag inte tror kan vara långsiktigt. Jag frångår inte min kostfilosofi.   Det jag gjort nu är att hoppa på Anna Halléns ALP-kurs. Jag ska erkänna att jag är lite skeptisk. Men samtidigt litar jag i detta fall på Annas ADHD-hjärnas slutsatser ;) och jag frångår förvisso en del fett men inte kostfilosofin i stort. Jag kommer ge detta ett antal veckor och se och känna och utvärdera. Principen är i stort att dela upp måltiderna för att stimulera b la Leptin, vårt mättnadshormon. Jag ska lära mig myyyyycket mer! Några veckor kan man göra vad som helst, jag letar livslånga lösningar. Hoppas ni hänger med på resan!    

LCHF i Toscana

2019-05-26 14:50
Har haft en (trots kyligt väder) härlig vecka i Toacana med familjen och ätit mängder av salami och underbara ostar pch goda viner. Och glass! Av fantastisk kvalitet. LCHF med glass alltså ;) Nästa vecka kommer jag pausa LCHF lite. Återkommer om det. Ha en skön söndag !