RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-11-01 11:12:31

Hembys Mercurius

RIP Hembys Mercurius

2019-08-27 18:59

I helgen insjuknade Curre hastigt och vi fick ta det jobbiga beslutet att ta bort honom.

Älskade ponny, vila i frid 

 

Midnight Roxx Minnespris

2017-04-07 12:07

I tisdags så blev Jossan uppvaktad och erhöll Midnight Roxx Minnespris!

 

Detta pris instiftades 1997 till minne av Josefine Erlandssons älskade New Forst valack Midnight Roxx "Frille" och delas ut årligen till en av Årsta Runstens ponnyryttare som utmärkt sig på ett postitivt sätt.


Priset delades ut av Maritha Renberg som även är Josefine Erlandssons mamma. Motiveringen löd

2015-2016 års pris tilldelas en tjej som alltid sätter sin ponny i första rummet. Noggrannhet och ödmjukhet och fin ridning präglar denna tjej. Hon har tagit sig upp i dressyrklasserna på ett mycket positivt sätt. Seriös och noggrann planering, varierad träning och tävling speglar denna mottagare av priset. Bakom henne står naturligtvis mycket engagerade föräldrar och tränare som stöttar i alla lägen.


Grattis Josefin Östlund och Hembys Mercurius och fortsatt lytcka till med din nya stjärna Banana Bitsch!!!


Det var en rörd och glad Jossan som mottog priset. Det är också Jossan som kommer bli den allra sista mottagaren av detta pris då ÅRS har ändrat inriktning och klubben numera är elitklupp för hoppekipage (därför bytte vi även klubb 2017 till Dressage Club).


Detta är ett fint minnespris och som har tidigare pristagare som Natalie Ekroth, Sofia Matteoni, Miranda Iderfors-Widell, Matilda Stambeck och Lina Dolk. Här är tjejer som ridit SM, NM och EM, så oerhört hedrande att Jossans och Curres resa har uppmärksammats.


Vi är SÅ stolta och glada, dom som ekipage är SÅ värda detta. Extra roligt att Midnight Roxx också precis som Curre är skimmel och New Forrest. Camilla som är fodervärd och tar väl hand om Curre hälsar genom inlägg på FB "Wow och den här fantastiska ponnyn är läromästare och bästis till mina tjejer!! Så hedrad. Idag blir det extra morötter"


Fina, bästa Curre. Tack för allt du ha lärt Jossan. Du är en fantaskisk ponny som vi älskar över allt annat och vi är så glada och tacksamma över att du fortsätter att vara den allra bästa läromästaren och får njuta av livet på ålderns höst

  

20 år och flyttat till fodervärd

2016-06-06 19:52

Idag så firade Mercurius sin 20e födelsedag med att flytta till sin nya fodervärd Camilla och hennes döttrar Lina och Ida.

Nu ska Mercurius få fortsätta vara världens bästa Läromästare och vi önskar tjejerna och Curre lycka till!

Vi hoppas tjejerna kan berätta lite på bloggen hur det går ?

Mellanlandning innan fodervärd

2016-06-01 21:55

Mercurius ska få bli pensionär och ska därför snart flytta till sin fodervärd Camilla Pelkonen med familj. Han ska lära Ida och Lina allt han kan, världens bästa ponny!


Eftersom vår nya ponny redan har kommit så har Mercurius tillfälligt fått flytta till fina Stall Tuntorp hos Li Berger. Där får han gå i en skogshage och vi pysslar om honom och rider. Idag hade Jossan med sig sin bästis Petra till hjälp.

   


Igår var vi hos veterinär Gustav Croon i Sigtuna och kollade Mercurius inför flytt till Camilla. Hans förändringar på snoppen såg ok ut, har inte hänt något på dryga 6 månader och det är så skönt!

För övrigt så såg allt bra ut. Hans svaga vänstra bakknä syndes lite på böjprov högt samt vid longering men inte så pass att det kräver behandling. Så han är redo för sitt nya liv hos Camilla och tjejerna och får flytta dit på tisdag nästa vecka då deras föl blir 3 veckor. 

Personbästa som avslut FEI Lagtävlansprogram

2016-05-25 22:36

I helgen så har vi varit på meeting i Hudiksvall. En väldigt trevlig tävlingsplats och bra arrangemang som vi gärna kommer tillbaka till. Vi fick låna husbil av Ing-Marie och LG, tack! Vi bodde superbra och det var toppen att ha något att kunna dra sig tillbaka till.



Van resenär som är en fröjd att åka på resor med. Här var det ponnycheck i Tönnebro på vägen upp.

 


Mercurius fick en jättetrevlig utebox på uppstallningen som han själv nog var väldigt nöjd med. Åt och drack superbra :)


Ekipaget gjorde 3 FEI starter, två Mästerskapsprogrammet med lite missar landade på 59,309 på lördagen och på söndagen snubblande nära 60% (59,919). På söndagen red Jossan och Curre personbästa i FEI Lagtävlansprogrammet på 61,624% efter en stabil ritt.  


 

FEI lagtävlansprogrammet


 

Bästa Ingela Jacobsson kom hela vägen från Härnösand för att heja på ekipaget i deras näst sista start tillsammans. Även Ing-Marie och LG kom och tittade båda dagarna. Jossan hade med sig sin pojkvän Linus så det fanns supportrar till ekipaget utöver mamma och pappa.


Här är den allra sista tävlingsritten avklarad. En nöjd ponny och trött ryttare, båda har kämpat väl <3

  


Nu ska Mercurius få ta en välförtjänt pension från tävlingsbanan. Han har presterat över all förväntan och vi är så glada och tacksamma över denna fantastiska läromästare. Vad som nu kommer för honom berättar vi i separata blogginlägg!



Årets första meeting

2016-05-15 14:09

Då laddar vi och tränar för årets första meeting, vi åker till Hudiksvall 21-22/5 och startar 3 klasser FEI nationellt. Det är också kval till SHIS så vi förväntar oss se väldigt fina och bra ekipage :)


Lördag en start, FEI Mästerskap och söndag två starter, först FEI Lagtävlan och sen Mästerskap

   

     

Rolig hoppträning

2016-05-11 22:23

Igår var det hoppträning för Helena Johnsson. Det var en rolig träning och som alltid nyttig med bra grundarbete och teknik. 

Mercurius var pigg och framåt, börjar kunna komma upp i formen och länga ut halsen. Kommer fortfarande lite nära rättuppstående men det blir bättre. MEN han har inte kondition för hoppning... så den kan vi putsa på!



 
 
 
 

Sköna Maj

2016-05-08 18:37

Efter att i dagarna två varit funktionärer på Vårdressyr 2016 ute på Runsten och sett fantastiska ekipage och ritter så var det en ridsugen Jossan som igår trimmade i ridhuset. Massa övergångar blev det. 


Idag söndag så fick Curre en vila som bestod i en 8 km promenad :)  Som tur var så blev han belönad när han kom hem, fick vara gräsklippare utanför sin hage en stund och mumsa gräs!

   
 
  Den sköna värmen i maj och dagens aktiviteter tog ut sin rätt ikväll. Noora var i stallet och fångade Curre på bild när han tog en liten välförtjänt vilai boxen <3

 

3:a precis utanför placering

2016-05-06 16:59

Igår var Jossan och Mercurius och startade en Lätt A:P1 på Sundby. Det blev kantboll ut och hamnade med sina 63,421% på 3e plats i klassen som hade 8 startande och därmed 2 placerade. En överlag stabil ritt utan det där lilla extra. MEN på andra enkla bytet så kom ett travsteg och då fick hon en 5:a. Hade hon fått bara ett poäng högre där så hade dem blivit placerade!


   

Av någon anledning så stannade mobilen när jag filmade så jag fick börja ett nytt klipp, så därför finns 2 filmer.


 
  Mercurius blev superglad då han fick beta gräs efter sin start i väntan på resultaten och om dem skulle bli placerade. Det var superfint och varmt väder så även vi tvåbenta njöt :)



Svåra Gripen

2016-04-26 07:45

Det brukar vara ett par tävlingsplatser där det är svårt att prestera. Är säkert en kombination av prestation ihop med konkurrens i form av bra ekipage. Gripen i Strängnäs är en sån tävlingsplats för oss... Där har vi haft svårt att prestera så vi kännt oss nöjda, det blir oftast en jaha känsla där. 


Söndagen gav aprilväder som hette duga. Det både regnade, snöade och haglade under dagen med ömsom mörka moln och sol! Som tur var hade Gripen arrangörerna insett efter ett par bilar som kört fast på vanliga gräsparkeringen att det inte fungerade så alla fick klämma ihop sig på gruset utanför ridhuset. Det var superbra, för annars hade vi garanterat suttit fast!

Som grädde på moset för dagen så fick vi problem med halvljus/stoppljus på släpet som helt plötsligt slutade fungera... Det innebar att vi inte kunde köra när det blev mörkt och vi fick därför stryka oss från FEI Mästerskapsklassen.


För dagen var det en taggad ponny som nästan sprang på släpet. Så där var det check på EN förutsättning. Framridningen var en geggig historia pga vädret. Det blev lite halt så då är det lite tufft att ha en ponny med svagt baknä. Jossan blev lite passiv och redan på framridningen såg jag att den "vanliga" bärigheten var svag för dagen.


Väl inne på banan så strejkade naturligtvis min Iphone pga kylan så det gick inte att filma...

Det blev en sådär ritt, där det mesta hängde på ryttaren som inte riktigt hade ställt om från lång bana till kort. Det finns mindre tid att justera lite småfel och kommer du in för brant på en sluta på kort bana är det svårt att hinna korrigera detta. Skolorna som i vanliga fall brukar vara stabila ihop med galoppdelen var för dagen blandade. Vi fick bättre betalt för trav/skritt delarna. Började och slutade med stabila och fina halter i alla fall. Dem red ihop 60,263% där domaren önskade just mer bärighet och därmed också stundals mer energi. De blev till slut placerade som 11 av 19 ekipage.

Ettan och svåan placerade sig högt även i FEI klassen där det endast blev 2 resultat på över 65% (SM kval gräns) av 27 startande. Så domarna ställde höga krav också!


     


Precis efter starten så kom solen på besök en stund! Skönt tyckte vi och passade på att njuta en kort stund innan vi lastade och åkte hemåt.

 

Såhär såg det stundtals ut när vi åkte hemåt. Nu blir det att fixa släpets lampor!!!


 



Firar 3 år

2016-04-21 21:50

Idag var det exakt 3 år sedan vi hämtade hem Mercurius. Då kändes det stort på alla sätt med en D-ponny som också var duktig på dressyr, Jossan var då hoppinriktad. Men vi fäste oss direkt för Mercurius som egentligen inte passade in på vad vi då letade efter, en foderponny, inte köpa, inte för gammal och inte skimmel. Vad gjorde vi, jo köpte en äldre ponny som dessutom var skimmel. Ett beslut vi inte ångrat en sekund dessa år. Vi fick världens mest fantastiska ponny och läromästare!

 

   

Personbästa i 2 FEI klasser

2016-04-19 23:05

I söndags så var det tävling på Ågesta, Jossan startade FEI Lagtävlan och FEI Mästerskapsprogrammet. Dessa klasser är SM kvalklasser så det var många startande där med förhoppningen att rida sina minst 65 % som krävs. Domarna ställde med all rätt höga krav på ekipagen och det var enbart 2 ekipage av alla startande som nådde denna nivå och båda var SM medaljörer 2015.


Summerat så blev det personbästa för Jossan och Mercurius i båda klasserna, bra jobbat!


I första klassen red Jossan ihop 59,145% trots flera missar. I övergång från mellanskritt till trav så blev det ett litet missförstånd så Curre tog ngt galoppsteg och vips så var det 4+4+4 på bedömningen. Det blev även ett kort avbrott i ena halvcirkeln i förvänd galopp och även där så blev det direkt 4+4+4. Skolorna var hyfsat bra och galoppdelen stabilt överlag.

2 av domarna låg runt 60 % medan den 3e la sig på 56,8 så de var lite spridning på bedömningarna.

I denna klass blev ett ÅRS ekipage placerade, Victoria och Shakespears Romeo blev 5:a, bra ridet!

 


Det var väldigt många som var på plats och hejade på Jossan och Mercurius i första klassen, jätteroligt! Vi fick träffa Elin Tillman som tävlade honom tidigare och bla vann NF SM år 2006. Det är vi övertygad om att ponnyn gillade!


Det taggade Jossan att rida bättre i andra klassen, där red dem ihop 60,122%. Vilket vi är supernöjda med trots att vi kom sist i klassen :)

Här låg spridningen mellan domarna på 59,3 till 61,8 så lite oense var dem även i denna klass bedömning.


Jossan var mest nöjd med att det inte blev någon felridning och generellt kändes stabilt. 

Även här så blir dem små detaljerna direkt nerdömda om kvalitén inte är tillräckligt bra och domarna ser allt, minsta detalj som volt på dubbla spår och vid galoppfattningarna... Men bra för då är det bara hem och träna mera! Det är detta som är så bra, Jossan får erfarenhet om vad som krävs och det är hon som sitter på som det hänger på. Visst är det så att Mercurius har svårt att mäta sig med gångartsponnierna, men det måste slipas på teknik och detaljer som hon som ryttare påverkar och det går att finputsa!

I denna klass gratulerar vi Johanna på fina Joushua till en fin 3:e placering, bra ridet!

  


 

Bästa kämpen Mercurius efter klasserna. Världens bästa läromästare. Nu har dem 2 av 3 FEI klasser på personbästa över 60%. När Mercurius kvalade och startade stora SM år 2010 så låg han på mellan 62-64 % i Mästerskapsprogrammet. Så vi tycker det är fantastiskt bra att han 2016 (20 år gammal) är uppe på FEI nivå igen och presterar 60 %. Då ska ni också veta att han la tävlingsskorna på hyllan och startade inga tävlingar lokalt/regionalt 2011, 2012 och 2013! Vi köpte honom 2014 och större delen av detta år ägnade vi åt behandlingar och rehab träning. Så en fantastisk ponny <3


Här kommer ritterna:


 
 
  
 

Senaste veckan och 1 år sedan

2016-04-17 10:15

Denna vecka har vi förberett dagens tävlingsstarter genom att träna programdelar och framförallt träna in dem 2 FEI programmen. Lång bana och mycket programpunkter... Konstigt nog tycker Jossan att Mästerskapsprogrammet fastnar lättare än Lagtävlan.


Vi har förberett Curre genom massage. Vet inte hur mkt det kommer synas på film snutten, men det ser ut som han har maskar under huden när Linda släpper på muskelspänningar! Vi har fått backa på att gå naken ute, facit genom Linda bekräftade det vi anat att han spänner sig. Varmt i solen men vindarna är kalla och han är lite frusen av sig så nu såg vi att han fått muskelspänningar över ryggen som han inte tidigare har haft. Så det får bli täcke på ute ett par veckor till. Blir så med tävlingshästar, vi måste ge dem lite extra omvårdnad eftersom dem förväntas prestera. 


Minne på FB för 1 år sedan, vilken resa Jossan och Curre gjort!

   
 


SM kval klasser

2016-04-13 22:22

Jossan och Mercurius kommer starta nationella FEI klasser framöver för att få lite erfarenhet av denna nivå. Närmsta starterna blir i Ågesta på söndag 17/4. Prel startider är 19,15 i FEI Inledande och 21,21 i  FEI Mästerskapsprogrammet.


Dessa klasser är bla kvalklasser till SM, så det kommer vara ett antal ekipage som försöker rida på minst 65 % som är gränsen för kvalresultat till SM. Så det kommer vara väldigt många bra ekipage på plats samt flera som redan både har startat och placerat sig på SM!


Vår ambition ligger väldigt mycket lägre och vi är supernöjda om Jossan/Curre kan prestera 60%, men det kommer bli tufft och mest troligt är under. Det blir också första gången vi startar 2 klasser lång bana vid samma tävlingstillfälle. 2 nya program att hålla i huvudet och helst klara dem utan felridning...

Så håll tummar för Jossan och Curre, har någon möjlighet att komma och titta och heja på oss så blir vi jätteglada :)


 

Kommande tävlingar

2016-04-10 09:04

De närmaste tävlingsstarter för Jossan och Curre är nedan men de presenteras i omvänd ordning, dvs längst ner visas den närmaste i tid.

 

Vi ska ta tillvara på möjligheten att få erfarenhet på nationella starter och högsta klasserna. 


Närmast i tiden den 17/4 på Ågesta gör vi 2 starter:

 

Sedan den 24/4 på Gripen startar dem:

 

Vi står som 5e reserv också till nedan klass. 

 



Den 5/5 på Sundby är vi lagledare åt PAS div 3 men passar på att starta själva en klass:

 

Sen ger vi oss på ett meeting med kval till SM och SIHS i Hudiksvall 21-22/5. Wow vilka ponnier vi kommer få se och tävla mot. Vi är bara där för att lära och få erfarenhet :)


 

På lördagen startar vi klass 3 och söndag klass 7, dvs FEI Ind.mästerskapsprogram båda dagarna.

Roligt och utmanande. Vi kommer att ha ridit programmet 2 ggr innan (Ågesta och Gripen).


Vi får se om vi startar något mer, nästa fredag vet vi och kan i så fall berätta mera...




Massa byten

2016-04-03 22:33

Ifredags var det träning för Astrid igen på Farsta. De fortsatt jobba med galoppombyten och hur de rent tekniskt ska förbereda ponnyn samt rida och tänka. Det blev betydligt svårare när Astrid ville ha antal byten och inte bara att byta.

De jobbade först med att få bra framåtbjudning och försöka rida/tänka framåt&uppåt i galoppen. Curre måste svara på övergångarna till mellangalopp och det fungerade ibland bra och ibland lite sämre.


Jossan måste jobba på att få in tajmingen, galopp/lägg om/byt! Distinkt tretaktstänk. Sen är det svårare att byta åt ena hållet och nu fick hon också känna att det är viktigt att ligga still med innerskänkeln, gör hon inte det så blir det dubbla signaler och Curre förstår inte vad hon menar eller att hon stänger bogen så det helt enkelt inte blir plats för bytet. 


Massa filmer och byten kommer här:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Det var en ganska tuff träning och på slutet så blev Curre rejält trött. Nu har han hela helgen fått gått lättare pass ute.


Serier om 3 galoppombyten

2016-03-29 19:49

Ikväll red Jossan lektion för Ninni. Dem började först det "vanliga" att få fram Curre ordentligt.

På volten att nosen ska fram, sedan skolor (trav och galopp) och idag öppna på långsidorna och slutan på diagonal. Viktigt att det fanns bjudning och tvärningen var inte lika viktig.


Avslutningsvis så tränade/lekte dem med serier om galoppombyten. Först i språnget, det var ganska "enkelt" även om det är lättare med byten höger till vänster. Sedan gick dem på serie om byten var 4e språng till att gå på byten var 3e. Det gick jättebra! Det blev tekniskt korrekta byten. TYPISKT att fotografen behövde ta jobbsamtal så inget finns filmat.............. surt!


Såhär säger skolboken:

Bildresultat för galoppombyte i språnget

Bytet ska utföras från en samlad galopp, med stora luftiga språng. Själva bytet sker i svävningsmomentet. I detta moment byter hästen yttre bakben och växlar det diagonala benparet (inre bakben och yttre framben). Bytet ska vara avspänt men med entydlig framåtbjudning.


TR och domarbedömning:

Galoppombyte i språnget ska utföras i ett och samma galoppsprång. Galoppombytet ska genom balans och framåtbjudning vara rakt och vägvinnande. Kvalitén på bytessprånget ska vara minst densamma som den galopp som föregår galoppombytet. Hästen ska efter galoppombytet galoppera i samma rytm, tempo och balans som den gjorde innan galoppombytet.


Bildresultat för svårt smiley

Plättlätt eller hur! Nä, det krävs massor med träning, tajming och tränarhjälp och det som vi kan dra fördel av, en välskolad ponny. 

Avklädd hoppning

2016-03-28 22:39

Efter att ha varit större delen av dagen på en hopptävling och hejat på Nellie och Tarzan så var det en hoppsugen Jossan. Härligt väder så medan Jossan och Curre skrittade ut så byggde jag fram ett hinder på utebanan och ett upphöjt cavaletti. Orkade inte släpa ut mer hindermaterial...


Jossan började gymnastikhoppa och vi höjde vartefter så de hoppade dryga metern. Duktig Curre som taxerade helt ok för dagen. Det blev bara enstaka språng där han kom för nära.

Vi sänkte och Jossan tog av sadeln och hoppade några språng barbacka. Sen klädde vi av Curre tränset och sänkte lite ytterligare och Jossan avslutade med att hoppa barbacka och utan träns. Vi har världens finaste ponny <3


Filmer ej i ordning. Blandat med/utan sadel och träns.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vårkänslor

2016-03-27 16:40

Härlig uteritt för Jossan och Mercurius igår. Superfint väder och perfekt underlag som bjöd på flera fina galopper :)



 
 

Jossan rider Tarzan

2016-03-25 20:34

Jossan hjälper till och tar hand om Nellie och Sannas foderponny Tarzan några dagar när dem är bortresta. Tarzan är en söt c-ponny som dock är väldigt svårriden. Han är väldigt het och har svårt att gå lungt och har ett motto full ös ;)  Tarzan vill gärna ta alla skänklar som framåtdrivande och är inte riktigt överens med oss att de även kan betyda sidförande. När det börjar bli lite jobbigt eller kraven höjs så försöker Tarzan komma undan genom att ta bettet och springa.


Så Jossan har jobbat med att få honom att gå lungt i alla gångarter. Jobbat massor med att lossa honom i sidorna, framförallt höger som är hans utmaning. Han vill ogärna ställa och biter tag i högersidan.

Korrigeringen när detta händer är att han får gå in på volt, gå framåt så han inte knäcker av i nacken och lossar innersidan. Det fungerade bra att lossa innersidan genom att på volt flytta sidvärts. Emellanåt så var han lätt och fin och tog ett bra stöd på ytter, framförallt i vänstervarv. Höger var tuffare.

En bra övning idag för att tolerera skänklarna bättre var att rida bakdelsvändning och vara VÄLDIGT tydlig genom små kramningar på tylarna att han skulle vända och det i skritt, skänkelläget säger ju galoppfattning. Det gick bättre och bättre även om han misstolkade skänklarna ibland. 

Avslutningsvis så skrittade Jossan av på en fin stubbåker.


Filmer som sammanfattar det Jossan och Tarzan tränade på idag.