RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-08-16 10:51:45

Josefins Adventure

JosefinsAdventure blog on Nouw

När suget inte riktigt finns där

2018-12-22 22:21
Från JosefinsAdventure

Har nu haft ett inlägg i utkast i över 2 månader. Fy skäms.
Men har inte riktigt haft något sug. Skolan tar sjukt mycket på en och det har hänt en hel del i mitt liv överlag.

Men, har just nu alldeles för mycket bilder jag inte delat med mig och det har faktiskt gått från varma sommardagar till kalla vinter kvällar. Och jag älskar det.

Vi kan börja med en hel del bilder från våran tur till Besseggen som har varit i mitt utkast nu allt för länge.
Turen varade från måndag till fredag och vi gick ca 1 mil varje dag, träffade på 2 norrmän mitt ute på fjället i regn och rusk. Men samma dag vi skulle bestiga Besseggen var det strålande sol och massa trevligt folk som hejade.

Här får ni resan i bild.

Även om vi för det mesta hade dåligt väder så nu i efterhand är man väldigt stolt och nöjd att man klarade av det. Känslan när man fick komma hem i sängen var oslagbar. Men det är lätt värt det.

Inte nog med Besseggen så har vi cyklat, testat de första isarna på sjön, sprungit väsa testet, haft vildmarksmedicin kurs och C2 fallskyddskurs, jobbat i härliga gruvan och startat upp ett UF-företag. Företaget rullar på förvånansvärt bra men nu har vi äntligen jullov och jag, ska försöka ta det så lugnt jag kan.

Avslutar härmed inlägget på lite bilder som blivit tagna under månaderna, så hörs vi nästa gång igen!

God Jul & Gott Nytt År!

Intro vecka

2018-09-16 20:05
Från JosefinsAdventure

Nu har det gått några veckor sedan vår intro vecka av skolan började. En vecka fylld av äventyr och pepp inför kommande år!

Det var vi 3or tillsammans med 2orna som åkte iväg på ett äventyr i Norge från tisdag till torsdag. Vi var först till Rendalssølen där vi vandrade i 2 dagar och sista dagen åkte vi till Røa-fallene. Men jag tycker vi startar från början.

Tisdag, 21 Augusti.
Vi satte oss i bussarna och begav oss mot Norge. Det tog en stund men väl framme var det strålande sol och lagom varmt. Vi tog ur alla våra grejer och började sedan bege oss mot Rendalssølen, även kallat sovande drottningen. Vi fick tillsammans försöka hitta vår plats på kartan och kunna navigera oss till vår tältplats. Vi skulle tälta strax nedanför toppen men i slutet av vandringen fick vi ta ett gemensamt beslut att slå upp tälten lite innan där vi egentligen skulle tälta. Det var ett bra beslut och strax efter att vi ätit klart och fått upp tälten lämnade solen horisonten och vi gick för att lägga oss. Första dagen gick vi ca 12 mil. Det var en hel del men tillsammans med båda klasserna hade vi en väldigt underhållande vandring.

Onsdag, 22 Augusti.

Vaknade upp av att himlen var helt grå och det blåste. Idag skulle vi bestiga toppen av sølen. Toppen ligger på 1755 m.öh. och idag kunde vi inte se toppen. Jämfört med tisdagen när det var vindstilla och blå himmel så låg toppen helt täckt i dimma. Vi packade en lätt väska med lite godis, extra kläder och började sedan gå upp mot toppen. Ju högre upp vi kom ju blåsigare blev det och blötare.
När vi kommit upp en bit så är man helt dränkt och mina kängor var fyllda med vatten nästan. Då var det inte regn utan dimman som blötte ner oss. Vi tog ett längre stopp vid sjön som fanns nedanför berget och när vi började gå igen så var det några som fick lov att avbryta. Dimman var tung och blåsten blev värre och värre. De som avbröt ville spara sig till vandringen vi skulle göra efter lunchen och deras knän skulle inte palla bestigningen. Tyvärr får man göra dessa val ute på tur och man måste kunna se helheten. Men som tur står toppen kvar i många år och förhoppningsvis med bättre väder också
När vi började närma oss toppen så var vinden så stark att jag höll på att flyga iväg nästan. Vinden slet tag i ryggsäckarna och man vinglade hit och dit så man fick böja sig ner och nästan krypa fram. Vi var kanske 50 meter från toppen la vi av oss väskorna och sedan kröp vi fram till toppen. Känslan under hela bestigningen var verkligen 50/50 om jag skulle avbryta och gå tillbaka till tältet och lägga mig i värmen, men samtidigt satt det en djävul på min axel som sa att du ska göra detta! Jag lyssnade på djävulen och jag klara det! Genomvåt tog vi oss upp och på toppen möttes man av hela gruppen och vårat glädje rop gick som en rysning genom hela kroppen. Den känslan är oförglömlig. Efter ca 30 sekunder uppe på toppen så var det dags att börja gå neråt mot tälten.
Vägen ner var lika krånglig som vägen upp om inte ännu krångligare. Vinden slet i en och mina knän höll på att gå av kändes det som. men väl nere vid tälten så laga vi varm mat och packa ihop allt för nästa vandring till sista tältplatsen. Från vår första tältplats till den sista så skulle vi själva välja ut väg och ta oss dit. Vi utsedde en gruppledare och tillsammans kom vi fram i en rimlig tid. Vi slog upp tälten, lagade middag och sedan var det dags för ännu en natt i tält.
Jag använde mig förresten av sovsäcken och filten som jag fick av FlathEarth som tack för min tid där. Det var nog det bästa jag kunde ha gjort för 1. den tog Såå lite plast jämfört med skolan sovsäck och 2. det var så varmt och skönt! Speciellt efter toppturen var det skönt att sova med filt och sovsäck. Antal mil vi gick denna dag var ca 16 mil. Lite mer än första dagen men nu var vi uppvärmda också.

Torsdag, 23 Augusti.

Idag var det fullfart, literally. Vi packade ihop allt på morgonen och gick till bilarna som stor ca 2 km från tältplatsen. Vi hoppade in och sedan begav vi oss till Røa-fallene. Dennis som är våran lärare har jobbat ca 20 år med något som heter canyoning. Vad tror ni vi fick göra sista dagen på våran intro vecka..? Du gissa rätt, canoyning.
Så vad är det? Canyoning är när man, iklädd i våtdräkt, flytväst, skor och hjälm, hoppar och simmar i forsar/vattenfall. Tänk dig ett äventyrsbad fast ett naturligt i naturen!
Det första vi gjorde var att kolla på en av alla highlights som fanns i de 5 vattenfall. Kan säga att jag var livrädd när jag såg det första gången. Vi bytte om och sedan började vi gå uppför. Det var en hel del att gå eftersom vi skulle upp på toppen för att ha något att leka i och man var genomvåt av svett när man kom fram. Jag gjorde det första hoppet och efter det så släpptes allt. Man gick in fullt ös medvetslös (nästan bokstavligen). Vi åkte i små bäckar, hoppade i vattenfall, simmande in i vatten fall och vi gjorde ett 12 meters hopp! Känslan när man flög i luften och adrenalinet man fick var helt crazy!
I slutet av turen så skulle vi åka en typ av rutchkana ner för ett vattenfall. Jag var livrädd för hatar att slå i svanskotan och ha ont i den. Trodde det skulle göra ont och var så spänd när jag gjorde det men nu efteråt så var det så sjukt kul! Kan säga från mitt hjärta att om det finns något jag skulle kunna jobba med så är det detta! Det var så kul och när alla klarade av allt så var team känslan helt i extas.
Videon från hela intro-turen med bestigning av drottningen och canyoningen finns längst ner!

Så som en summering av hela veckan var att man kan inte alltid ha allt men vi hade det så sjukt roligt och nu är man mer än någonsin taggad på detta sista år!

Kika nedanför bilderna för att se Joda's film från första veckan, du kommer må bra efteråt!

Resa, pajad axel och Norseman.

2018-08-02 20:18
Från JosefinsAdventure

Sitter just nu I øvre Eidfjord och har käkat upp min middag. Har haft väldigt svårt att få tid att skriva på det senaste då jag reste till Oslo i måndags och i Tisdags fortsatte resan till Flatearth.

Praktiken har börjat, jag kör en rafting tur och sedan blandas det med andra turer eller uppgifter. Idag fick jag dock följa med på en hiking-tur till Vøringsfossen. När man jobbar som guide måste man vara snabb och flexibel, vilket jag fick visa att jag var idag. Det var snabba puckar, vi blev dock lite sena men efteråt var alla nöjda och glada! Det var en ganska teknisk men väldigt kort och fin vandring till vattenfallet i Måbødalen. De som var med på turen var ca 20 hurtiga människor varav ca 10 skulle vara med på ett triathlon här i Hardanger som heter Norseman. Triathlonen börjar med ca 4 km simning i Hardangerfjorden till Eidfjord sedan tar man cykeln och cyklar 180 km över Hardangervidda till Austbygde. Där börjar sprinten, de ska alltså springa 42,2 km (som ett vanligt marathon) upp till toppen av Gaustadtoppen. Detta triathlon är extrem och de som vandrade med oss var ordentligt taggade inför lördag.

Jag själv skulle aldrig utsätta mig för det

Men resan hit.

Jag och mamma åkte först tåg till Karlstad där vi väntade i 2 timmar på bussen till Oslo, under tiden han jag köpa en hel del. En högtalare, sport bh + trosor, och lite annat som skulle med hit. Vi kom fram till Oslo ca 15.45. Mötte upp min bror och vi lämnade av all våran packning.

På tal om packning. Vad är grejen med att man packar så j**a tungt hela tiden? Ryggsäcken var okej eftersom jag kunde bära den på ett bekvämt sätt men resväskan och min sportbag var otympliga. Tack gud att brorsan hjälpte mig med dem, höll på att gå av där ett tag

Tisdagen kom och jag fortsatte min resa till Øvre Eidfjord. Denna resa var så sjukt stressande då mitt tåg kom fram till Geilo 11.53 och bussen till Eidfjord gick 12.00. Satt på tåget och stressade som f*n och när jag kom fram hade jag ca 4 min på mig att springa till bussen. Som tur var den bredvid tåget men.. tro inte att det flöt på bra.. När jag skulle betala biljetten visade det sig att de inte tar emot kort. Så där står jag stressad, utan cash och klockan tickandes. Men som en ängel från himlen kom det fram en tjej och sa ''Jag kan betala den''. Hon sträckte fram en 100 lapp och chauffören tog emot det. Det visade sig att ett tjejgäng från Sverige skulle ut och vandra och även de hade stött på samma problem. Så tur i oturen räddade de mig.

Nu har jag varit här i 3 dagar, första dagen fick jag följa med på en rafting-tur och känna forsen lite. Igår hade jag 1 tur efter lunch där jag även då satt med och kollade lite hur min handledare jobbade. Men idag fick jag köra en egen båt. Det var lite nervöst först men forsen är en klass 2 och ganska simpel så, så länge man är på rätt sida går det bra och det slutade faktiskt med 2 skrattande tjejer som var hel nöjda efter turen. Sedan hade jag även hiking-turen på eftermiddagen.

Men imorgon ska jag visst få vara ledig och då ska jag börja skriva ''dagboken'' som vi fått i uppgift från skolan. När vi börjar igen så behöver vi skriva en APL-rapport och då är det bra att skriva ner allt vi gjort så man kommer ihåg. De andra ska ha en havskajaks turer i Eidfjord så då får jag ledigt vilket ska bli skönt då min axel är lite paj Får se om den blir bättre eller sämre.

Nu har även min plastfria månad börjat och än så länge så har jag inte köpt någon onödig plast och det som är bra här är att i Norge är de ganska noga med källsortering så mycket sånt blir det också! Jag har även fått hem mina dyk-certifikat, varav det ena har jag betalt lite extra för så alla vet att jag stödjer Project Aware. Den summan går även till dem

Nu ska jag fortsätta sitta uppe i våran ''matsal'' så jag har internet och senare gå ner och sova. Hörs hej!

KRAM!

AUGUSTI - PLASTFRI MÅNAD

2018-07-26 21:33
Från JosefinsAdventure

När man har kommit in i dyk-kretsen och man börjar följa dyk-center på sociala medier så ser man väldigt snabbt att vi dykare värnar om miljön, och speciellt havet.

När jag började fridyka i ung ålder så tränade jag mest i bassäng. Jag tänkte att man kunde fridyka lite här och där när man snorklade ute på semestern men tänkte aldrig att jag skulle bli så intresserad av dykning när jag blev stor, som jag är idag. Idag vill jag jobba med dykningen, jag vill att andra människor ska få uppleva det jag en gång fick uppleva. Mitt första andetag under ytan.

Men, för att andra människor ska få kunna uppleva det jag upplever just nu så måste vi värna om havet. Och tack vare alla dyk-center och dykare på sociala medier finns det flera organisationer som jag fått upp ögonen för i just detta ämne. Några av dem är Sea Shepherd, 4ocean, Project Aware och Håll Sverige rent. Dessa organisationer jobbar hela tiden mot att vi ska ta hand om våran miljö och speciellt på vårat hav. Utan vattenlivet så kommer det inte finnas något liv alls.

Jag har även sedan liten ålder haft förkärlek för hajar. Medans alla i klassen var rädda för dem och tyckte de var hemska tyckte jag att de var gulliga och så otroligt vackra varelser. När jag sedan började titta på shark week och haj-dokumentärer så insåg jag att hajar är inte som vi tror. Hajar är nog det mest missförstådda djuret i hela världen. Kan dra lite paralleller med haj-attacker som Sea Shepherd la ut på sin Instagram för några veckor sen:

  • Fler personer dör varje år från att bli skjuten av en champange kork än från en haj-attack.
  • Chansen att bli biten av en haj är 3 gånger så mindre än att bli träffad av blixten.
  • I USA dör 90 gånger fler personer från att ramla ur sin säng på natten än vad människor dör av hajar världen över.
  • Chansen att bli dödad av ett rådjur är 26 gånger mer troligt än att bli dödad av en haj.

Tänk på det nästa gång du ser en haj.
En annan grej som är så viktigt med hajen är att den är havets topp-predator. För att havet ska må bra måste vi ha friska hajar. Om man haft biologi i skolan vet man hur ekosystemet fungerar och att evolutionen är viktig men att man måste bevara vissa arter för att ha ett fungerande ekosystem.

Det är såklart inte bara hajarna vi måste tänka på. Vi måste tänka på alla djuren som lever i vattnet och djuren på land. Så därför ska jag i 1 augusti försöka (och klara det) köra en helt plastfri månad! Jag ska även försöka plocka upp skräp och kasta det varje gång jag är ute. Även när jag dyker ska jag försöka fixa en påse eller något i ''nät'' som jag kan ha med och plocka upp skräp i och ovanför vattnet. Jag kommer även försöka rensa ur mina rum och bli en liten minimalist Jag vill tacka Ida Lindström för inspirationen! @idadventures på Instagram. Som dykare så får man se allt från en annan synvinkel. Vi ser skillnaderna som sker när vi kastar mer sopor mm. mycket snabbare och tydligare än andra människor. Därför tror jag det är anledningen att många dykare stödjer dessa organisationer.

Så hur kommer månaden funka?

  • Jag ska rensa ur på allt. Saker, kläder, böcker you name it. Allt ska rensar och bara det som jag använder eller vill ha kvar ska vara kvar. Resten ska skänkas till Ta Till Vara eller Emmaus t.ex.
  • Jag ska tacka nej till engångsplast, så som sugrör. Alternativt använda mig av sugrör som är av papper då det bryts ner eller metall som är återladdningsbara.
  • Försöka köpa så lite förpackningar med plast som möjligt. Mindre plast desto bättre.
  • Kolla igenom kläder på vilka som innehåller konstfiber då de släpper ifrån sig små partiklar plast ut i vattnet när man tvättar. Försöka att bara köpa kläder i natur material. Dessa mikroplaster hamnar i de djur vi sedan äter från havet.
  • Plocka upp minst 3 skräp varje gång jag är ute och kasta det där det ska vara. Mindre skräp, mindre risk för djuren att fastna.
  • Sluta använda plastpåsar och använda mig av tygpåsar mm.

Visst ni att plast kan ta flera hundra år på sig att brytas ner. Det betyder att om någon kastade en plastpåse för 40 år sedan så kan den fortfarande ligga kvar i naturen. Detta gör att djur kan få i sig det, djur vet inte skillnad på föremål och kan missta plast för mat. Stormfågeln vid havet har i snitt 33 plastbitar i magen. Musslorna vi äter har också de i sig mikroplaster, vilket vi sedan äter och får i oss. Kom även ihåg att det är vattnet som gör att vi får mat i magen

Vill du göra som mig? Besök Håll Sverige rent, Project Aware, Sea Shepherd och läs mer! Kommentera gärna om ni hänger på, ju fler vi är desto bättre blir det!

KRAM!

Ny design, ny blogg?

2018-07-13 10:49
Från JosefinsAdventure

Som ni kanske ser har designen ändrats lite på bloggen. Jag har under en längre period nu inte haft samma skrivlust som innan. Har inte riktigt hittat min ''kategori''' och det ämne jag vill skriva om. Skriver just nu om allt och inget vilket, för mig, känns väldigt luddigt. Det blir ingen struktur och jag känner att det är inte lika intressant att läsa om än de som skriver hela tiden i en röd tråd. Därför ska jag nu försöka mig på att strukturera om bloggen och hålla mig i en ''röd tråd''.

Så vad kommer ni få läsa om?
Jag pluggar ju som sagt till äventyrsguide och tar studenten i år. Detta gör att jag kommer inte ha såå mycket tid att skriva men jag ska försöka uppdatera minst 1 gång i veckan. Jag kommer skriva mer detaljerat och informativt om våra utbildningar i skolan, våra utflykter (de vill säga skidåkningen, cykelturer, paddelturer mm) men även mer om de grejer jag brinner för. Så som dykning, guidning, skidåkning, resor mm. Jag kommer alltså inte skriva så mycket om hästarna, om mitt liv å vad jag gör utan bara hålla mig till vissa ämnen och skriva om dem.

Kort och gott så kommer ni få följa med sista året i skolan, så för er som är intresserade av min utbildning får ni en bättre inblick i skolan. Om dykning och resor mm, så ni får tips och lär er nya grejer. Kanske är det någon mer som läser som är intresserad av samma sak och kanske tycker som mig om något inom friluftslivet eller annat. Mer diskussioner, åsikter och bättre läsning.
Det är vad jag hoppas kunna ge er.

Vad tror ni om detta koncept? Har ni något tips på vad jag ska tänka på, eller vad som helst, kommentera!
Kommer alltså rikta mig in mer på friluftslivet och åt friluftsfolket. Men kanske du tycker det blir en rolig och annorlunda läsning

KRAM!

Hektiskt vecka, men jag uppfyllde en dröm!

2018-07-04 10:10
Från JosefinsAdventure

För x antal veckor sedan skrev jag om min bucketlist. Där kunde ni läsa att jag bland annat ville jobba utomlands, backpacka och ta mitt OW-certifikat. Den dagen har nu kommit, eller ja den veckan har varit. Jag bokade in OW-kurs vecka 26 och här är jag, i vecka 27 och är nu en ny examinerad OW-dykare. Snabb info, OW = Open Water. #JuMerDuLärMedJosefin

Söndagen den 24 juni åkte vi ner till Lysekil. Resan var lång men när vi kom dit så kunde jag inte sluta beundras av stadens charm. Hamnarna, husen, gatorna, ja allt. Vi flyttade in i lägenheten och åkte sedan ner till hamngatan för att kolla runt och se lite. Vi tog även en glass och kollade på medans en familj sittandes på vad jag tror är världens största uppblåsbara flamingo paddlar ur hamnen och vidare på havet. Såg sjukt kul ut, men inte säkert

Måndag morgon så började kursen kl 9 och vi hade teori hela dagen. Något sjukt som hände, som inte hänt på flera år var när vi skulle presentera oss inför varandra. Jag jobbar ju som guide och är van att presentera mig, även inom skolan. Men nu när jag som siste man skulle presentera mig så glömde jag bort hälften av vad jag skulle säga, stammade och mitt hjärtan slog 170 samt att niagarafallet forsade längs med pannan. Asså, från ingenstans blev jag så sjukt stressad. Som tur var så försvann det ju längre dagen gick.

Vi var en ganska blandad grupp, 2 i 18 års ålder (jag och en till), en 11 åring och 2 par i olika åldrar. Detta var jättekul för även om vi var så olika i åldrar och personlighetsmässigt så gick vi ihop riktigt bra. Efter lunchen fick vi lära oss hur man sätter ihop paketet med flaska, regulator och BCD (Västen). När jag kom hem den måndagen var jag helt slut, men otroligt spänd inför tisdagen då vi skulle ta vårt första andetag under ytan.

Tisdag morgon började vi 06.15 vid dykcentret och packade in alla paket i bilarna, sedan åkte vi till badhuset. I badhuset tränade vi på olika övningar som vi skulle göra i havet dagen efter. Detta dyket var i våtdräkt och var sjukt glad att jag hade min egna då jag började frysa på slutet. Det var en sån sjuk känsla att andas under ytan, som fridykare så ska du ju hålla andan och när du tar andetag så tar du dem långsamt och länge. Att göra det i apparat funkade inte riktigt då jag gjorde övningarna så tog det sån tid då jag behövde andas i hundra år, kändes det som Men under veckan så löste det av sig själv och ju mer dyk jag gör ju lättare kommer det att bli. Vi var i badhuset ända till 12.00 och sedan hade vi teori och förberedelser inför onsdagen och torrdräkts-dyken.

Onsdagen började vi 09.00 igen och man var ganska dåsig efter tisdagens övningar. Men nu började ute dyken! VI hade valt ut torrdräkter och förberedde oss inför vad vi skulle göra. Jag dök tillsammans med 11 åringen, eftersom han var 11 så har han max dyk på 12 meter, medans jag som är över 12 år har max dyk på 18. Kanske ska berätta också att på Dive Team Lysekil så har de slagit ihop Dry Suit Diver kursen och Open Water kursen till en, så jag fick 2 cert efter att ha betalat 500 för certifikatet. Detta gjorde att jag slipper gå två kursen vilket är otroligt skönt om man ska dyka mycket i Sverige då du nästan måste använda dig av torrdräkt i våra vatten. Att dyka i torrdräkt var väldigt annorlunda, men det var sjukt kul!

Under mitt första dyk så såg vi en sjurygg, en fisk som är otroligt sällsynt att se, speciellt på första dyket.

Visst är den fin? Efter det andra dyket så kände man att man blev bättre och bättre. Kommer inte gå in djup på vad vi tränade mer än att vi gjorde övningar för att finslipa våra tekniker och veta hur man handskas under stress och andra situationer. Men jag kan säga att första dyket i havet, bland växter och djur, det var magiskt!

Torsdagen gick åt att kommer ner lite djupare, sakta men säkert, och träna på andra övningar som var krav under kursen. Att se fiskar leva sina liv där under och se deras ''hem'' var otroligt. vi dök även ner till 11,9 meter och där nere så började jag frysa. Detta visade sig bero på att jag hade min underställs tröja som stack fram genom tätningen i armen. Men om man bortser från det så var det så härligt att äntligen kunna sväva runt nere i havet. Efter våra två dyk så hade vi teoriprov. Det var 50 frågor och 37 av dem behövde man ha rätt på. Under provet så var det såklart Sverige-Mexico. Under provet så hörde vi varje gång Sverige gjorde mål, vilket var kul för då visste vi att det gick bra Vi fick även en morot att hade man alla 50 rätt så bjöd våra instruktörer på glass, dock hade jag 2 slarvfel! Jag brydde mig inte om glassen men jag ville inte kontroll kolla för det brukar sluta med att man ändrar fel svar och får fel så jag lämnade bara in. Vilket var lite jobbigt efteråt men hade ändå bara 2 fel och genom att jag och instruktören pratade igenom så visste han att jag hade koll. Så teorin var godkänd!

Efter varje dyk så skulle vi logga dyken och det var nog det roligaste att göra för så kunde man räkna ut sin totala tid under ytan, till torsdagen hade jag totalt 110 minuter under ytan.

Fredagen så var det nästan i stort sett som alla andra dagar, tränade övningar, kunde hovra (sväva typ) mycket bättre och jag hade mer kontroll på mig själv. Men på fredagen gjorde jag mitt första 18 meters dyk! Efter lunchen så splittade jag och 11 åringen och jag dök tillsammans med en annan dyk-kamrat. Vi dök net till 18 och testade även på att dyka längs med en vägg istället för botten. Tror ni man kan få fallrädsla under vattnet? ja det kan man. Det var sjukt! Vi följde väggen och helt plötsligt försvann botten ner i ett stup. Nu skulle vi hålla oss på den nivån utan att stiga/sjunka. Jag hade hela tiden känslan att nu kommer jag falla ner och slå ihjäl mig. Men, under ytan är det ju som i rymden, man blir tyngdlös. Så det var en sjuk känsla att kolla ner och se att man flög fram. under detta dyket såg jag även min första torsk. vi såg även död mans hand och blågyltor, honor. När vi fick höra att det skulle finnas död mans hand på det stället vi skulle dyka trodde jag det var en hård korall som växte men när vi dök och sedan kom upp visade det sig att den såg mycket fluffigare ut.

Så jag fick lära mig något nytt, detta är alltså en död mans handEfter detta dyk så hade vi en avslutning där vi pratade om vidareutveckling av dykningen och vi fick lite rabatter och presentkort, 500kr rabatt på en Advance Open Water kurs (vilket jag ska försöka gå i höst) och en hel dag på båten samt ett prova på dyk. Prova på dyket får vi ge till någon som vi vill dyka med men får se vem jag ger det till. Framöver ska jag logga så många dyk jag bara kan, ta mer kurser och sedan försöka nå målet med att få mitt drömjobb. Jag har iallafall kommit ett steg närmare målet nu!

Det var lite sorgligt att säga hejdå till alla i gruppen då vi kom varandra ganska nära under kursen och som vanligt så har jag svårt att lämna ställen jag fastnar för. Det gjorde lite ont i hjärtat att lämna Lysekil och den vackra västkusten, även Dive Team då deras center var så sjukt mysig och alla som jobbade där var helt underbara! Så en stor shoutout till dem, vill ni någonsin ta ett cert, vad som, ta det där! De är helt underbara och hjälpsamma❤

Efter avslutningen så åkte vi hem. Kan säga att hem resan var ännu längre.. Vi kom hem 01.00 ca och jag stöp direkt ner i sängen.

Den lördagen var jag inte ledig heller, jag skulle springa ett OCR-race.. Men, det tar vi i ett annat inlägg då detta har blivit alldeles för långt.

Hur har eran sommar sett ut såhär länge? Nu blickar jag framåt till lite jobb och ledigheter tills jag åker till Norge.

Världens bästa sätt att vila på

Klarade jag forsrännings provet?

2018-07-03 19:38
Från JosefinsAdventure

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag faktiskt haft noll skrivlust den senaste tiden. Har försökt att påbörja ett inlägg men efter första meningen lägger jag ner datorn. Men nu ska jag ta och skriva av mig lite. Så har du tråkigt? Varsågod., det kommer finnas en del att läsa

Jag har nu haft sommarlov i ca 3 veckor. Men jag uppdaterade aldrig om hur min forsrännings utbildning gick.

Aslan, våran maskot under trysilturen :)

Trysilelva

Forsrännings utbildningen pågick från måndag till lördag. Kommer rada upp varje dag och försöka få med de mest intressanta

Måndag: Hade vi teori, gick igenom grejerna och fakta om forsränningen. Kommer inte ihåg så mycket då det var ett tag sen, men de var en ganska lugn dag.

Tisdag: Åkte vi till Kajaktiv i dala-floda. Där fick vi först simma igenom en fors och lära oss simtekniker. Efter vi klarat av det tog vi fors-kajakerna och testade rolla i riktigt vatten samt köra i forsen. Det var sjukt läskigt men jag klarade av att rolla och köra ner för en lätt vals. Det var en väldigt rolig dag och man blev extra taggad inför nästa år då vi ska köra fors-kajak.

Onsdag: Då var det dags för de riktiga gummibåtarna som man har under en forsränning. Vi åkte till Skeppshussjön och tränade på att flippa båten, kommandon, hur man tar sig upp i båten och vi körde en hinderbana så vi lärde oss att styra båten. Det var en givande dag och den enda dagen jag har en kort video snutt från gopron av, återkommer senare om varför.

Torsdag: Nu var det dags att ge sig av, vi åkte till Elvbrua i Norge. På torsdagen så testade vi ett åk i trysilälven, kände lite hur det var och testade styra. Denna bit av trysilälven som vi åkte i är samma bit som de brukar köra forsränning med Idre. Den ökar stegvis i svårighetsgrad vilket gjorde den till en utmärkt övnings fors. Torsdagen var det inte det bästa vädret då det blåste och regnade men det var behagligt.

Fredag: Finslipa styrtekniker och flip-tekniker. Vi fick hjälp av 3 utomstående guider, 2 från Nepal och 1 från Idre. Sjukt kul och man lärde sig otroligt mycket. Men.. det var här olyckan skedde, eller ja 2 olyckor. Vi höll på med flippning och båten jag åkte i skulle göra en flipp. Dock så flippade inte båten och jag kastades ur då jag inte var beredd på studsen. Så jag försöker först simma till båten men forsen var alldeles för stark och jag flöt med istället. En annan båt drar upp mig och jag har under denna tur på mig min gopro. Hade ett chest-harness och kollade hela tiden så kameran satt på, vilket den gjorde efter den ofrivilliga i ramlingen. Men när jag blivit uppdragen ur båten så första sekunden jag reser mig upp kommer det en vals så jag kastar mig ner och håller om mitten partiet. När jag sedan kan sätta mig upp så ser jag att gopron var borta. Fästet till hest-mountet var borta och så min kamera. Så just nu ligger min älskade gopro i trysilälven någonstans med massa filmer och bilder från Hafjell och andra ställen Men det slutade inte där.. Jag började paddla och kunde ta max 3 paddeltag sedan kunde jag inte hålla mig. Ryggen gjorde så sjukt ont att jag föll ihop och vi behövde stanna vid ett bakvatten. Väl uppe på land frågar en klasskompis om hur jag mår och jag kan knappt få fram ord. Snabbt som tusan så får de upp mig på land och en av de som var med på kursen fast utomstående visade sig vara sjukgymnast. Jag klär av mig och får byta om till en fleece tröja, dricka varm saft och sjukgymnasten koller igenom ryggen. Vid detta läge började det bli svårt att andas då de gjorde ont i revbenen också. Jag får avbryta och det visar sig att jag hade sträckt vänstra sidan av ryggen. Den kvällen kollade hon igenom mig och fick även ut en låsning som jag hade i ryggen. Jag var sjukt orolig om jag skulle klara av provet som var dagen efter.

Lördag: Vaknade upp och tyckte ryggen kändes okej. Men ju mer jag rörde på mig ju ondare gjorde det. Vi hade iallafall grupp prov och detta prov hade vi inte i trysilälven tan vi åkte till ett annat ställe, Glötta. Denna fors hade vi aldrig kört så här skulle provet vara. Vi fick reka och kolla igenom hela forsen medans vi körde den. Det var otroligt spännande men även nervöst. När vi kört igenom hela Glötta så var vi godkända på den delen av provet. Därefter var det flipp prov. Vi skulle flippa båten och ta oss upp inom 2 minuter. Kan säga att jag var ganska nervös men jag klarade det! Det tog dock typ 5 minuter för mig att få flipp på båten då jag är så liten och lätt men det räknades från att båten var upp och ner så Joda hjälpte mig att flippa den genom att putta underifrån. Efter flipp-provet var det dags för kast-prov. Här sket det sig.. Man hade 3 kast på sig att pricka en paddel på 10 meter. Jag missade alla 3. Detta gjorde att jag blev underkänd. Jag var så sjukt jäkla besviken på mig själv. Just där och då så hatade jag mig själv så mycket att jag ville inte prata med någon, äta eller göra nått. Efter att typ alla i klassen gjort det muntliga ''teori'' provet så gick jag och skulle göra det. Jag klarade av den delen även om det kändes skit för jag svarade så konstigt på alla frågor men efter att ha snackat med Denniz så kom vi överens om att jag ska träna på kastningen hemma och när jag kommer till Norge i augusti ska jag visa dem att jag kan sedan är jag godkänd. I vilket fall så får jag bara hämta ut licensen när jag är 18 så det spelade egentligen ingen stor roll att jag kuggade på den delen. Men det känns ju skit som sagt.

Nu några veckor efter forsränningen så är jag sjukt nervös igen. Om 3 veckor ungefär åker jag till Norge för att ha min praktik. Kommer jag ens komma ihåg hur man paddlar? Vet jag hur man räddar en person? Alla dessa tankar och hjärnspöken.
Sjukt jobbigt men förhoppningsvis går det bra..

KRAM!

En önskan går i uppfyllelse

2018-05-20 21:52
Från JosefinsAdventure

Du vet när man äntligen, äntligen ska få göra något man så länge velat göra! Känslan att veta av att snart är det min tur att få det. Snart kommer jag kunna se en helt ny värld öppna upp sig, och jag kan leva ut alla min våta drömmar

Nu har min önskan gått i uppfyllelse! Jag och pappa har bokat en hel vecka i Lysekil, staden jag besökt många gånger för att kolla på när pappa fått dykt. Men nu är det min tur! Jag ska äntligen ta mitt dykcertifikat! Varför det blev just nu och ganska snabbt planerat är för att jag även börjat planera lite inför nästa år.

Nästa år är nämligen våra 4 sista praktikveckor och jag vill komma utomlands. Det var en av anledningarna jag valde denna linje. Jag vill få möjlighet att praktisera utomlands inom dykning. Så jag mejlade ett företag i fredags i Koh Lanta, Thailand och fick svar ganska snabbt på svenska att jag kunde ringa dem. Dock har jag haft guideutbildning på jobbet denna helg och arbete så har inte haft tid att ringa, men ska ringa upp dem på måndag så får vi se om jag får en praktikplats till nästa år. Fixar jag den redan nu kommer jag även hinna söka stipendium så jag kan få lite pengar då det kommer kosta en del att resa

Är sjukt taggad till Lysekil då jag åker 24 juni och blir där till 29. Jag och pappa ska även kolla efter en våtdräkt som är långärmad, har just nu en shortie men vid sportdykning behöver jag nog en längre för att inte frysa ihjäl. Ska även kolla efter ett ny mask då det jag har nu är lite litet och väldigt mörkt.

Denna vecka är ganska lugn, tror vi har cykling på onsdag och jag åker hem torsdag eftermiddag till Borlänge för på fredag och lördag är det fortsättning av guideutbildningen. Hoppas ni får en fin vecka så hörs vi!

KRAM!

Måste ju dela med mig av lördagens måltid också

Jag har lärt mig något nytt!

2018-05-10 22:24
Från JosefinsAdventure

Vi har under 3 veckor i skolan tränat i bassäng med forskajaker. Det vi har tränat på är något som kommer underlätta väldigt mycket sen när vi är utomhus och ska köra i riktiga forsar. Vi har tränat på att göra en roll. Men vad är det?

Jo, det är när man kommer upp och ner i kajaken så ska man snabbt och smidigt kunna vända sig tillbaka upp igen utan att behöva hoppa ur kajaken. Man snurrar alltså runt för att ta sig upp och det gör man med hjälp av paddeln. Svårt att förklara men rolig att göra Jag kan både göra eskimoroll (roll med paddel) och handroll (roll utan paddel), roligast är nog handrollen men det är även kul att kunna göra olika rollar med paddeln nu när man kan basen. Nästa vecka är sista bassängtiden vi har så kanske hinner jag lära mig något nytt då. Vill ni se något sjukt, som bara vi i NB16Ä skulle komma på så ta en kik på min instagram. Där ligger det en video från i onsdags och kan säga att vi är inte galna, lovar. Ni hittar den här!

Valborg har ju också skett mellan varven. Den spenderades för min del nere i gruvan, men är inte ledsen över det för det var FETT! Min första valborg på jobbet och (förlåt för uttrycket, men) jävlar vad bra det var! Det var ett gäng dansare som hade massa grejer med sig som brann under showen och jag kan säga att de brann både när de skulle och inte skulle Även jag fick vara en del av showen, jag var en ''gruvarbetare'' med en demon-mask. Låter konstigt men såg coolt ut. Jag fick slå på en oljetunna och ja, det brann.. ganska mycket Kan nog säga att de dagarna i gruvan var de roligaste, alla människor man träffade och alla man jobbade med. Det var good times. Så kan bara säga en sak, kunde du inte komma i år, boka tills nästa år. Du kommer få en upplevelse för livet!

Det är vad som hänt i mitt liv de senaste, har även kommit hem till Borlänge då det är långhelg. Har bara 711 uppgifter som ska göras men annat än det så ska jag ta det lugnt Var förbi Fänforsen idag i Björbo strax utanför Dala-Floda, brukade vara där lite då och då när jag var pytteliten. Vilket var sjukt för när jag kom dit så kände jag direkt igen mig och det kändes som jag var där för 3 dagar sen typ. Det som var häftigt idag var att allt smältvatten från fjällen har kommit och det är verkligen vårflod. Vattnet når upp till de närmsta lyktstolparna och forsen dundrar på i en sån sjuk hastighet Tänk om man våga sätta sig i en kajak där. Dock var det många ställen där det var bakvatten så risken för att fastna var stor. Men vi var till ett till ställe en bit bort vid en hängbro, där var det också en skaplig fors men den var lite säkrare då det inte var några tydliga stenar som var i vägen så där tror jag att jag hade kunnat paddla till och med. Brukar vara några som paddlar där sa pappa, men som sagt, jag var så liten när jag var där sist så kommer inte ihåg att jag sett några. Dock var det lite roligt att se hur nära Dala-Floda egentligen låg. Mitt lokalsinne är inte det bästa så trodde det låg mycket längre bort

Hur har eran vecka sett ut? Har ni kanske också besökt ett ställe från eran barndom, berätta gärna i kommentarerna!

KRAM!

Vem vill bada med mig?

Ambassadör för vad?

2018-04-23 17:26
Från JosefinsAdventure

Börjar med ett Hej!

Nu har det hänt en del kan jag säga. Skolan har rullat på, engelskan är avklarad för denna termin så nu ligger fokuset på svenskan och alla karaktärsämnen. Men det var inte det jag skulle snacka om.

Två lite större saker har hänt under tiden jag inte bloggat.

För det första, jag ska tillbaka till Norge! Tror jag lika väl kan flytta redan nu, Norge är nog mitt call Under sommarlovet ska vi ha 2 veckors praktik inom forsränning för att vi ska få kallas oss för forsränningsguide. Så min praktik i sommar kommer vara i Øvre Eidfjord. Jag kommer vara på ett företag som heter Flatearth som erbjuder kajakturer, forsränningsturer, forskajaksturer samt olika vandringsturer och annats smått och gott. Jag kommer vara inriktad på forsränning där jag kommer få vara assistent till den som leder gummibåten. 1 augusti bär det av och jag kommer ha 5 dagar där jag får träna och checka läget i forsar och fjordar innan praktikveckorna börjar. Flatearth ligger i närheten av Hardangerfjorden så kommer nog försöka göra någon paddeltur där också när man är ledig. Men man vet aldrig

Det andra är att jag har blivit en Ambassadör!
Jag har länkat till företaget uppe i spalten, ni får gärna kika in. Tänk på att 10% av det ni betalar går till att ge familjer rent vatten! Dock så försöker jag tillsammans med de som ansvarar för företaget att fixa shipping till Sverige. Det finns inte ännu då företaget är grundat i USA och det växer fortfarande. Awake the soul säljer kläder, stickers och kepsar. Vi står för att man ska ut och se världen och samtidigt hjälp människor som har det sämre än oss. Förhoppningsvis inom en snar framtid kommer vi ha möjlighet att köpa hem till Sverige från dom också.

Kom ihåg! Varje måndag har vi rabatterat pris på alla stickers! 50% varje måndag!

Har ni hört talats om Awake the soul förut? Checka in deras Instagram, helt underbara bilder som ger en världens kick för att resa. Klicka på Awake the soul bilden i mitten för att komma dit.

KRAM!