RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-09-20 06:05:15

nwt - Kultur

Kultur på nwt.se med artiklar, reportage och recensioner om kulturlivet i Värmland och Dalsland

Unga Västanå sätter upp Paradisfågeln

I början av nästa år, närmare bestämt söndagen den sjätte januari, har Unga Västanå premiär på ”Paradisfågeln”.Premiären äger rum i Västanå Teaters lokaler på Brårud i Sunne.Och skådespelarna är ett tiotal teaterelever från Unga Västanå.

Formgivare får Lagerlövet 2018

Värmländska Akademien har fattat beslut om att Anita Stjernlöf-Lund, Karlstad, ska tilldelas utmärkelsen Lagerlövet 2018.

Uggliboka nominerad till pris

Uggliboka, boken om Uggelheden är en av tretton böcker som nominerats till priset Årets hembygdsbok som delas ut av Sveriges hembygdsförbund.

Föreslå Årets värmlänning 2018

Årets värmlänning, det är en hederstitel som sedan början av 70-talet har tilldelats välförtjänta personer.Många som på ett eller annat sätt har varit till nytta för Värmland och det värmländska har belönats.Då efter beslut av en jury sammansatt av representanter för Wermländska Sällskapet i Stockholm, Nya Wermlands-Tidningen och – sedan några år - Ahlmarks i Karlstad.

Effektfull och blodig musikal om hämnd

Dynamiken mellan den vresige Sweeney Todd och den sprudlande Mrs Lovett ger välkomna pauser av lätthet

Andersson sjunger, Skommar spelar

Operasångerskan Karolina Andersson, sopran, uppväxt i Arvika, känd för många stora roller, återvänder till Arvika på söndag den 14 oktober.

En strängt utvald och spännande Höstsalong

Värmlands konstförening "mönstrar" konstlivet på konstmuseet i Kristinehamn

Fjortonårig violinisten vägras visum – konsert ställs in

Matvei Blumin är fjorton år och violinist och bor i Moskva.Nästa söndag var han planerad gästsolist vid en konsert på Rackstadmuseet i Arvika.Men den konserten har ställts in.Svenska ambassaden i Moskva vill inte ge Matvei Blumin visum för att resa till Sverige.

Bonden Magni och hans två kvinnor

Ny uppsättning av Mobergpjäs till i Karlstad

Hans Westlund får stipendium

Konstnären Hans Westlund är årets Englundstipendiat. Stipendiet som inrättades förra året på initiativ av skulptören Bo Englund är på 10 000 kronor. Det var under måndagens kommunstyrelsesammanträde det stod klart att det var Hans Westlund som är årets stipendiat.

Höstsalong med variation

På lördag är det vernissage för den årliga Höstsalongen. I vanlig ordning sker arrangemanget på W-art i Blia.– Det är en spännande Höstsalong. Den har något för alla, säger Josefin Elfgren, ordförande i Ransäter-Munkfors konstförening.

När MacGregor paddlade i Värmland

Spantrutan presenterar en engelsk kanotist och kanalfärder

En Spelman som tonsätter alla känslolägen

Revolutionärt kluster en ny triumf för Säffleoperan

Peder Fredricsson släpper bok

OS- och EM-medaljör, dubbel Jerringprisvinnare och nu även författare.

Chess nästa för SäffleOperan

Samtidigt som SäffleOperan hade premiär på Spelman på taket, offentliggjorde man att nästa års satsning handlar om Chess.– Vi är mogna för detta jätteprojekt, säger Anders Anstrin som är SäffleOperans ordförande.

"Jättekul", tycker Berg

– En mycket fin poet, säger författaren Lars Andersson i Sunne om Jila Mossaed, nu på väg in i Svenska Akademien.Det skadar verkligen inte med en förnyelse av Akademien, tillägger Lars Andersson.Vilket det överraskande valet av Jila Mossaed står för: Förnyelse.

Författare från Värmland väljs in i Svenska akademien

Författaren Jila Mossaed, som bodde i Värmland under många år, väljs in i Svenska Akademien.– I mitt gamla hemland uppskattade man inte mina ord, men i mitt nya land erbjuder man mig nu en av de bästa litterära platserna på grund av mina ord. Det är så glädjande och hedrande, säger hon till TT.

Stina Oscarson till Karlstad för att prata om demokratin

Detta är en intressant fråga, den ställs av regissören och dramatikern Stina Oscarson: ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?”

Hoppas på nya publikframgångar

Efter fjolårets braksuccé med Annie hoppas SäffleOperan på fortsatta scenframgångar med uppföljaren Spelman på taket som har premiär på lördag.– Vi har jobbat så hårt och förberett oss i minsta detalj och nu väntar vi bara på vad publiken ska tycka, säger regissören Mattias Palm.

Tonsatta dikter och ett samtal i Himlen

Körledaren, tonsättaren, författaren Urban Dahlbergs körsvit om Fröding