RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-12 11:22:45

Patrizia Abelli

patrizia blogg på Nouw

Restaurangtips och min helg

2019-06-09 19:36
Från patrizia

Hej vänner! Alltså hur underbart har Sverige vart i helgen? Vädret har ju vart dunder, och det har väl ingen missat. Jag har bara njutit och hängt med familjen. Mamma har vart på besök här i Uppsala och bjöd mig på en magisk lunch på Frenchi.

Har man vart i Uppsala har man förmodligen ätit där, men om inte så är tips att gå dit. Bra uteservering med möjligheter att både sitta i solen eller i skuggan beroende på vad man föredrar. Jag tog en chevrésallad som faktiskt var både väldigt fräsch och mättande, mamma åt en kycklingschnitzel som även den var suuupergod. Priserna är väl lite i överkant för en lunch, men billigt om man väljer att äta middag. De flesta rätterna låg mellan 100-200 kr. Tror dock att dom har billigare lunch på vardagar, vi åt där på nationaldagen så det var alltså á la carten som serverades. Så tips tips!

I fredags så kom min syster och hennes barn hit också lite spontant över dagen, så vi hängde i parken och åt sushi. Och igår så var även jag, Fredrik och Elsie i parken. Vi bor precis bredvid stadsparken så det är skönt att vi bara kan glida dit ett tag utan att det behöver vara ett stort projekt. Som typ det mesta blir när man har en bebis. Speciellt nu när hon äter ersättning och man ska ha med flaskor, termos och så vidare.

Mina älsklingar. Är så kär i dom att jag vet inte vart jag ska ta vägen. Man tror att man är kär i sin partner tills man skaffar barn ihop, då svämmar fan hjärtat över.

Vad tycker ni förresten om mitt hår på bilden på mig och Elsie? Alltså börjar typ bli skallig framtill för Elsie drar i mitt hår heeela tiden, och sen jag slutade amma har jag börjat tappa sjukt mycket hår haha.... Håller tummarna att det växer tillbaka en vacker dag.

Två maträtter från vårt hem

2019-06-03 21:24
Från patrizia

Är det bara mitt fotoalbum som består till typ femtio procent av bilder på mat? Sen lägger man inte ens ut fem procent till allmänheten att se. Men jag älskar helt enkelt mat. Jag älskar att laga mat, att äta mat och att fota mat. Älskar också att se vad andra äter. Min kille förstår inte alls det här intresset men jag trodde alla tyckte det var intressant? Hehe.

Och i brist på annat att skriva om, eftersom att senaste veckan har vart ganska så oinnehållslös (är det ens ett ord..?) för vår del, så tänkte jag dela med mig av två utav mina senaste matbilder. Bilder på helt vanlig mat som vi äter hemma hos oss.

Lax i ugn med tillbehör, i det här fallet hasselbackspotatis, sallad och avokado. Toppat med pesto och fetaost. Vi äter något liknande iallafall minst en gång i veckan. Oftast blir det dock med typ ris och någon kvargsås. Men nu hade vi rester kvar från helgen med potatisen, så blev lite extra lyxigt. Enkelt, hälsosamt, mättande och GOTT. Mina bästa ledord när det kommer till kosten.

Och bananpannkakor... Kommer aldrig tröttna på det. Hade en period då jag åt det till middag flera gånger i veckan när jag var mycket själv hemma och Fredrik jobbade mycket natt. Här åt vi det dock till frukost med kvarg och drottningsylt.

Såhär är exempel på två rätter som vi äter här hemma lite då och då. Är det bara jag som tycker att sånt här är intressant eller är det någon mer som förstår min fascination? *emoji som ler stelt och har en svettpärla i pannan*

Att sluta amma

2019-05-29 21:19
Från patrizia

Nu var det fyra dagar sedan jag slutade amma, på mors dag av alla dagar. Det känns så himla dubbelt. Redan från start har jag i princip sett fram emot dagen jag skulle sluta. Inte för att jag har hatat det, men jag har heller inte älskat det. Redan på BB så kände jag en obehagskänsla när hon ammade, inte över något speciellt utan jag kände mig bara typ... Tom. Jag trodde att det skulle gå över, men det har hållt i sig i princip varje amning i fem månader. Jag läste till mig ganska snabbt att det är vanligt och till och med har ett namn, D-mer, så det blev lättare att acceptera. Men att varje gång mjölken kommer känna en ångest, det är inte nice. Dessutom längtade jag redan från dag ett i graviditeten ungefär efter att få tillbaka min egen kropp, känna att min kropp är min egen och inte bara finns för att fylla någon annans behov. Och även efter att få känna mig fri, känna att jag kan åka iväg i åtta timmar om jag vill det.

Då kanske man tänker "men varför ammade du över huvud taget då?"

I början var det ärligt talat mest för att jag var så orolig över att hon skulle bli sjuk eller liknande, och att hon skulle ha ett bättre skydd om hon ammade. Jag är inte alls påläst egentligen och det kanske inte ens stämmer, men det var så jag tänkte och det jag hade fått för mig. Det passade också oss för att det är smidigt. Säga vad man vill, men att amma är smidigast. Maten finns alltid där, man behöver inte tänka på flaskor som ska rengöras, vatten som ska kokas och svalna (som det ska göras under de första månaderna), ersättning som ska köpas för dyra pengar och så vidare. Och sen slutligen, man "ska" ju amma sitt barn. Jag vill direkt poängtera att JAG tycker egentligen inte så, jag tycker inte att det bedöms huruvida man är bra föräldrar genom att man väljer att amma eller ge ersättning, och jag tror egentligen att vi har kommit längre än så nu 2019. Men när det gällde mig själv och mitt barn så kände jag helt plötsligt så. Därför bestämde jag mig för att helamma henne.

Jag visste nog hela tiden att jag skulle vilja fasa ut amningen relativt tidigt. Så när hon blev fem månader så började jag byta ut ett mål i veckan mot ersättning. Det funkade bra, jag tyckte att matstunderna till och med blev mysigare. Att få gosa nära hennes ansikte och titta henne i ögonen samtidigt som hon äter, typ det mysigaste som finns? Och när vi hade bytt ut tre mål så märkte jag att hon inte var lika sugen på bröstet längre. Hon åt jättekort och på nätterna så var hon hungrig istället för att ta bröstet. Hon föredrog helt enkelt flaskan före bröstet. Tanken var att jag skulle nattamma henne i princip så länge hon behövde det, men som sagt hon valde själv bort det.

Och nu har vi slutat. Bara sådär. Känslorna är extremt blandade kring detta. Jag som knappt njutit av att amma kan nu sakna det, även om jag inte skulle vilja börja igen. Men det är som att vår lilla tid där vi hade något bara hon och jag är över, och att nu är hon liksom "stor". Haha, jag vet ju egentligen att vi kommer ha hundra andra saker som bara är våra. Men det finns en liten separationsångest som jag inte var beredd på. Jag vet att det här är det jag vill, och vi båda mår bäst av det just nu eftersom att hon blir mycket nöjdare och jag mycket gladare när jag känner mig mer som min egen igen.

Innan jag blev gravid hade jag aldrig kunnat ana att amning skulle vara en såhär stor biggie. Jag vet inte heller vad jag vill få ut av inlägget, kanske skriva av mig om alla känslor jag har haft och har kring detta. Och kanske någon som läser kan känna igen sig och relatera, eller inte alls men få en förståelse. Jag ångrar inte att jag valde att amma, jag kommer med största sannolikhet amma igen om vi skulle få fler barn. Det har vart en otroligt fin tid. Men jag är också glad att det är över, och det känns bra att känna så. Att alla sätt är rätt sätt och att det här sättet har känts bra för mig.

Enda bilden jag hittade från min amningsresa. Elsie var väl ett par dagar gammal och jag somnade sittandes varje gång jag ammade på grund av extrem trötthet efter förlossning och nyfödd, hahah.

​Och såklart en bild på gullisen från igår.

Mors dag-presenter från Redken och Lyko!

2019-05-28 12:17
Från patrizia

Vilken snäll och fin familj jag har som gav mig detta i mors dag-present! Har inte testat Redken förut men fick tips om just dessa eftersom jag vill ha mjukt och lent hår. Det är det jag eftersträvar när jag köper hårprodukter. Använder bland annat R+CO High Dive efter duschen och den kan jag verkligen rekommendera om man vill få den effekten. Och angående locktången så har jag i alla år lockat håret med plattång, men jag är faktiskt lite trött på den looken. Tycker faktiskt inte att det klär mig så mycket längre. Vi får se vad den här locktången från Lyko ger för resultat!

Blev ni uppvaktade på mors dag?

Vårrullar, kalas och att köpa bilbarnstol

2019-05-26 21:15
Från patrizia

Nu sitter man här igen en söndagskväll och ska skriva om helgen som vart. Alltså säger det hela tiden men det kan inte sägas nog, huuur snabbt går tiden? Alldeles för snabbt. Nåväl, här kommer min helg iallafall...

Fredag - Jag hade träff med mammagruppen på morgonen, och sedan hängde jag och familjen på stan några timmar. Vi tog en varsin kall kaffe i solen, och F småshoppade lite. På kvällen lagade vi viatnamesiska vårrullar (stavade jag rätt nu?) med jordnötssås, mycket gott! Har äntligen fått in tekniken på hur man rullar.

Lördag - Jag fick starta dagen med sovmorgon och fick komma upp till helgfrukost aka färskt bröd och massa pålägg. Sedan ville vi inte bara dega inne så vi passade på att åka till Ikea för att köpa en kudde till Elsies vagn. Haha, Ikea för en liten ynka kudde. Det kändes inte bra så vi åt lunch där också.

Efter åkte vi till BabyWorld och handlade lite nödvändigheter samt nästa steg på bilbarnstolen. Var lagom mycket fattigare efter det besöket... För mig är dock säkerheten i bilen extremt viktigt och jag hade inte förlåtit mig själv om något skulle hända för att vi snålat in på bilbarnstolen. Även om det säkert finns billigare alternativ som är lika bra! Men för mig så vill jag ha "det bästa" när det kommer till bilen. Sen kan jag snåla in på andra områden. Fyndade också ett par promenadskor på Stadium Outlet för ynka 199 kr.

Hade bara två bilder från lördagen, ena är på Elsie med hennes pappas keps på huvudet haha, gullig va? Och andra är skorna jag köpte. Från Kappa.

Söndag - Och sen har vi idag. Jag vaknade klockan 06.00 imorse för första gången sen jag somnade och insåg att Elsie hade sovit hela natten utan att ens vakna för att få napp. Jag var i chock. Dessutom i sin egen säng?! Hon har inte sovit i den på flera månader. Kändes som ett bra sätt att starta min första mors dag. Jag vet inte om det hade att göra med att hon just sov själv, så att vi inte störde henne. Eller om det har och göra med att hon äter ersättning nu. Jag har nämligen slutat amma, tänkte skriva ett inlägg om det senare.

Vi har iallafall spenderat dagen i Sthlm eftersom vi skulle fira min systerson som har fyllt tre år! Innan kalaset mötte vi upp mina föräldrar, min bror och hans tjej och åt lunch och sedan hängde vi hos syster tills 18.30 ungefär.

Och det var min lilla helg!

Det här med att odla

2019-05-21 20:05
Från patrizia

Jag har länge drömt om en egen balkong eller trädgård med massa växter, blommor och kryddor på. Problemet har ju dock vart att jag har noll koll på odling?! Så när vi skulle köpa allt detta så var det verkligen en djungel. Först tänkte vi köpa olika fröer och så, men det förstod vi snabbt var dumt. Vill man hålla på så ska man tydligen börja redan i vintras typ? Vi fick tänka om och började enkelt - kryddor. Färdiga sådana som man bara behöver underhålla. Fredrik ville ha en chili också så en sån har vi med, får se om det dyker upp några chilis eller inte.

Tycker iallafall att det var ett mycket bra val. Går och nallar hela tiden när jag lagar mat, och det gör sig väldigt fint i fönstret eller på balkongen. Tycker ni inte? Lyckas vi hålla dessa levande kanske man kan avancera upp till nästa år med tomatplantor och liknande.

Blommor hade jag även där enorm okunskap, så det är tur att man har en mamma med gröna fingrar. Hon hjälpte mig att knåpa ihop två blomlådor, samt en stor kruka med rosmarin och voilà! Fint ju! Tycker verkligen att blommor och växter är otroligt viktigt i ett hem, både ute och inne. Hemmet blir med levande då.

Och så var ännu en helg över

2019-05-19 19:34
Från patrizia

Hej vänner!

Den här helgen gick ju i ett känns det som. Blinkade och så var det söndagkväll, typ. Har iallafall haft en mysig helg, Fredrik har vart helt ledig så vi har bara myst med familjen. I fredags så köpte vi med oss sallad, mötte upp Hoffa och gick till parken och hängde i det fina vädret. För hallå, det har ju vart sommarvärme typ hela helgen ju?!

Och igår, lördag, så hade Bonava (de som byggt vår lägenhet) ett event på innergården för att inviga takterassen. Där bjöds det på afternoon tea och mingel. På kvällarna har vi ätit gott och kikat på "The Act". En serie som är baserad på dokumentären "Mommy dead and dearest". Usch, så hemskt fall ju? Se den om ni inte vet vad jag pratar om.

Nu är det söndag kväll och jag njuter bara av lite egentid, Elsie sover och Fredrik är på Alex och Sigge som har någonting här i Uppsala idag. Han kommer väl hem om någon timme och då ska vi fortsätta kika på The Act.

Tog Elsie framåt i selen för första gången, det gick verkligen hem. Hon har börjat bli missnöjd i vagnen de senaste dagarna nämligen... Men tror hon gillade att hon fick vara med och se vad som hände runtom.

I fredags åt vi min version av carbonara, mmm....

Nya hyllor och 16000 steg

2019-05-14 20:48
Från patrizia

Hur fantastiskt väder har det inte vart idag? Jag och familjen var ute på promenad redan vid halv nio imorse eftersom att Elsie skulle sova sin första vila då. Det är så uppfriskande att gå ut sådär tidigt en vårmorgon. Efter lunch var vi tvungna att gå ut igen för att hämta ett paket, och tack vare att jag skrev in fel adress så landade stegräknaren på över 16 000 steg idag. Sjukt att jag gick så mycket eller mer varje dag på mitt gamla jobb?

Annars då? Vi (läs: Fredrik) har satt upp ett par hyllor på väggen hemma. Köpte dem på Rusta för 99 pix styck och det gjorde verkligen stor skillnad för hela rummet. Tycker ni inte?! Nu vet ni ju inte hur det såg ut innan hemma hos oss, men man kan iallafall se att det ser bra ut, hehe. Nu börjar vår lägenhet kännas mer och mer klar. Det är bara lite småfix så som några lampor, tavlor och detaljer som ska inhandlas. Men det är ingen stress, det får ta sin tid.

Det var en liten uppdatering från min dag. Nu ska jag göra i ordning något kvällsfika och kika på något. F är och spelar padel så vi får se om jag väntar tills han kommer hem eller går och lägger mig snart. Är väldigt trött. Vi hörs när vi hörs!

Min helg

2019-05-13 07:30
Från patrizia

Fredag - Mamma var här över dagen och vi fick av henne och pappa i inflyttningspresent att köpa blommor och så till balkongen, så hon och jag åkte till Plantagen och fixade det. Tur att hon har koll för jag hade ingen aning om hur man skulle tänka eller göra, haha, men det blev jättefint! Nu är balkongen snart klar här hemma och jag ska försöka komma ihåg att visa den då. När hon skulle åka hem så gick vi ner på stan jag, hon, Fredrik och Elsie såklart och tog ett glas vin innan tåget gick (förutom Elsie då, såklart). På kvällen lagade Fredrik vego hamburgare till oss, och så åt vi kladdkaka och kollade ikapp på serier vi följer innan vi gick och la oss

Lördag - Jag fick sovmorgon och sov ända till 09.30. Jag försökte verkligen passa på att sova till typ 11.00 men det var helt omöjligt. Kände mig iallafall utvilad när jag gick upp och den känslan kommer inte ofta när man har en bebis vill jag lova. När vi ätit frukost och så gick vi ner på stan och åt årets första mjukglass, gott! Väl hemma så åkte jag till gymmet och körde ett HIIT-pass och alltså helvete vad jobbigt det var. Har inte kört så högintensivt på säkert 8 månader eller något, innan jag fick mage under graviditeten. Och det känns. Jag har fortfarande så ont i låren att jag knappt kan böja mig, haha. Kvällen bjöd sedan på pizza och film.

Söndag - Igår så var jag hemma exakt hela dagen, gick inte utanför dörren alls. Tror kanske jag gick ut på balkongen en gång för att kolla något men that's it, hehe. Oda kom iallafall hit och hängde under dagen så det var väldigt trevligt! Annars så finns det faktiskt inte så mycket mer att berätta om min söndag. Har ingen bild heller.

Nu iallafall är det måndag morgon, vi vaknade för typ en timme sedan och jag har precis hällt upp dagens första kopp kaffe. Elsie ligger och leker på sin matta och jag tänkte typ slå på ett avsnitt av Vampire Diaries. Hur bra är den serien? Den är ganska töntig också, men jävligt bra. Om bara någon timme så kommer Fredrik hem från jobbet och idag har han med sig sin mamma. Alltså han jobbar i samma stad där våra mammor bor, så då blir det att dom åker med honom ibland när dom ska hälsa på. Därför åkte min mamma med honom sist, och nu hans mamma om någon undrade hehe. Hon ska få hänga med Elsie när vi har en fixardag. Det ska storstädas, köpas grejer till balkongen och lite annat. Och just det, vi ska till BVC och Elsie ska få sprutor idag också :( Mycket på schemat alltså. Vi hörs!!!

Kesobröd

2019-05-10 10:59
Från patrizia

Godmorgon fredag! Idag startade jag dagen med en nyttig, enkel och framförallt mättande frukost som jag vill dela med mig av receptet till. Jag hittade det själv på Instagram (tror att det var hos Koststudion) så jag kan inte ta åt mig någon cred dock. Det är iallafall ett bröd gjort på 100 g keso, 1 dl havregryn, 1 tsk chiafrön och salt. Man blandar ihop ingredienserna, lägger ut det på en plåt och in i ugnen i 20 min200 grader. Jag hade ett kokt ägg och kaviar på min, med facit i hand hade jag gärna haft på något grönt också för att få lite friskhet. Men man kan nog ha på lite vad som helst. Testa vettja!

Nu tar jag iallafall bara det lugnt i soffan och väntar på att Fredrik ska komma hem, tror att han har med sig mamma också. Hon ska komma hit och hänga idag. Ingen aning om vad vi ska göra dock, kanske gå ner på stan eller något. Och ikväll blir det fredagsmys med F. Jag har typ fredagsfeeling trots att det inte är någon skillnad på veckodagar och helger för mig eftersom jag är mammaledig. Härligt ju!