RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-10-22 20:43:44

Solhyddans blogg

Solhyddans blogg på Nouw

Sötpotatisplättar

2018-11-07 12:47
Från Solhyddans

Ingredienser

3 ägg
0,5 dl pofiber
en kokt pressad sötpotatis (kall)
1 st halloumi
salt, peppar

Blanda äggen med pofiber.
Grovriv halloumin.
I med halloumin i äggblandningen.
Ha även i den kalla
pressade sötpotatisen.
Blanda ihop allt och ha även i lite
salt och peppar.
Värm upp en stekpanna och ha i smör.
Klicka sedan ut smeten i lagom stora plättar.
Vänd plätten när den fått fin färg.
Servera sen tillsammans med lite keso.
Enkelt och gott och mättar bra.
Och få ingredienser.

K Ö T T F Ä R S S Å S ! !

2018-10-04 13:14
Från Solhyddans

Idag gjorde jag lunch och matlådor
att lägga i frysen och
ha sen när tiden tryter.
Nått att kunna slänga i sig mellan
matning och blöjbyten.
En köttfärssås helt i min smak.
Som jag vet att dom andra i
familjen inte tycker om.
Men den är fullproppad med
näring, proteiner osv,
precis vad jag kommer att behöva!

Ingredienser:

Ca 500 g kalkonfärs
300 g krossade tomater.
En påse med gröna mix grönsaker
300 g kidneybönor
ca 1/2 dl tomatpuré
5 dl grädde
örtagårdskrydda
grönsaksbuljong

Börja med att fräsa färsen i smör.
Krydda färsen med örtagårdskrydda.
Sedan i med grönsaksmixen.
I med tomatpurén, blanda runt.
Sen i med krossade tomater och grädde.
I med grönsaksbuljong.
(Jag använder Kung Markattas grönsaksbuljong i burk.)

Låt koka ihop under tiden som
du kokar pasta till.
Jag kokade Pauluns superpasta till.
Den är så god!

Det sista du gör innan servering
är att tillsätta kidneybönerna,
som har sköljts av i ett
durkslag innan bara.

Smaklig spis!

Kycklinglasagne

2018-09-13 13:33
Från Solhyddans

Igår gjorde jag en lasagne.
Den blev så god så receptet
måste skrivas ner.
Får se om jag kommer ihåg allt
och hur mycket av allt jag hade i.

Ingredienser:
• 800 g Kycklingfärs
• 1 burk strimlad soltorkad tomat
• röd chili (färdighackad, fryst)
• Örtagårdskrydda
• 2 paket fetaost
• 2 paket keso á 500g.
• Färska lasagneplattor
• Riven smakrik ost

Gör så här:
• Bryn kycklingfärsen i en gryta.
• Krydda med örtagårdskrydda, chili och strimlade soltorkade tomaterna.
• Smörj en ugnsfast form.
• Strö ut keso, Kycklingfärs och fetaost
i botten.
• Varva sedan med lasagneplattor.
• Avsluta med keso, fetaost och
riven ost på toppen.
• In i ugnen tills den fått en vacker färg.

Jag serverade med grönsallad.

M O S E S K O R G

2018-08-18 14:00
Från Solhyddans
Carena Gungstativ / Carena Moseskorg

Jag undrar om man skulle införskaffa en moseskorg med gungstativ.

Det känns rätt praktiskt att ha. Kunna lägga ner bebis, samtidigt ha lite koll.

Kunna flytta runt den, mellan köket, matsalen, brevid soffan, sängen osv.

Gungstativet känns smidigare, då man kan vagga lite då och då.

Själva korgen kan man jul ta med sig om man ska iväg någonstans.

Någon som har erfarenhet av en moseskorg?

För och nackdelar?


Vecka 33 (32+6)

2018-08-17 13:30
Från Solhyddans

Kom och tänka på att jag inte har skrivit så mycket om graviditeten hitintills.

Men en liten uppdatering kan ni få.
Denna är graviditet är helt olik
från när jag väntade Thindra!

Illamåendet i början höll i sig
till vecka 15 (12 med Thindra).
Plus att det har kommit tillbaka nu igen. Samt att jag har halsbränna
nästan konstant.
Denna sommarvärmen som har hägrat,
har säkert varit fantastisk för er.
Men jag har inte mått bra
alls dom varmaste dagarna.
Så när graderna har sjunkit ner
nu till under 25 grader så är
jag mycket piggare.
Och mår mycket bättre.
Med Thindra använde jag
nässpray nästan hela graviditeten.
Det har jag inte behövt
denna gång alls. 

Än så länge har jag inte gått upp
så mycket vikt.
Det är i stort sett bara mage.
Lite svullen är man med såklart.
Men förlovningsringen får jag
fortfarande av.
Med Thindra fick jag upp nästan 20 kg.
Jag har inte passerat hälften
av dom kilona ännu.

Könet har vi inte kollat.
Men känslan säger pojke.

Namn har vi inte helt klart ännu heller.
Vi har några namn på listan.

Men kom gärna med lite förslag.
Lämna en liten kommentar här
om ni har något förslag.
Eller om det är något
annat ni undrar över.

Kram på er.

Broccolisoppa

2018-08-14 14:54
Från Solhyddans

Nu när graderna sjunkit en del och regnet smattrar

utanför så kan det vara gott med soppa.

Thindra ville ha broccolisoppa till lunch idag, så det fixade vi ihop.

Detta recept är beräknat på 2 personer.


Ingredienser:

4 mindre potatisar.

en schalottenlök

ca 125 g broccoli

1/5 liter vatten med en grönsaksbuljongtärning

2 nävar spenat

1 1/4 dl grädde

1/2 msk olja

salt och peppar


Gör så här:

Skala och skiva lök och potatis

Fräs lok och potatis i oljan. Tillsätt buljongen och koka upp.

Lägg i broccolin och fortsätt koka i ca 10 minuter.

Blanda ner spenaten i soppan.

Mixa soppan i en mixer (eller använd en stavmixer).

Häll tillbaka soppan i kastrullen.

Rör ner grädden och låt soppan koka upp.

Smaka av med salt och peppar.


Vi serverade soppan tillsammans med ett gott knäckebröd med skinka på.


Havregrynsgrötsplättar

2018-08-10 18:31
Från Solhyddans

Hittade ett recept på nyttiga
plättar från min gamla PT:s Instagram.
Havregrynsgrötsplättar!
Jag gör ganska ofta
havregrynsgröt till frukost.
Det mättar bra, Thindra älskar  det osv.
Jag gjorde idag plättar av det och det mina vänner!! vilken hitt!!

För en person så gör ni såhär:
Koka ihop 1 dl havregryn
med 1,5 dl vatten.
När det kokar så blandar du i 2 ägg.
Sedan steker du dom
på medelhög värme.

Jag stekte i smör,
men funkar lika bra med
kokosfett eller vad du
nu har hemma!

Jag hade jordgubbar och kalorifri sås på.

Thindra beställde detta till
frukost imorgon med så
även där gick det hem.

Chiasylt

2018-07-05 17:31
Från Solhyddans

På förmiddagen var vi på
Ringstad Gård och plockade
jordgubbar. Vi hade tur.
1 timme efter att vi hade varit
där var dom tvungna att stänga,
då det inte fanns så mycket
jordgubbar kvar som dom trodde.
Nu har dom stängt för säsongen.

Rensade upp dom hemma sen.
Dom lite sämre jordgubbarna
lade jag åt sidan och gjorde sylt på.
En Chiasylt.
Och det blev riktigt gott.

Så recept kommer här.

1,5 dl vatten
3,5 msk chaifrön
ca 2 dl jordgubbar
1,5 krm äkta vaniljpulver
2 tsk citronjuice
2 tsk honung

Lägg chaifrön i vattnet och in i
kylskåpet i ca 10 minuter.
Häll jordgubbarna, vaniljpulver,
citronjuice och honung i en bunke.
Häll över chiablandningen och mixa till önskad släthet.
Jag vill ha så lite bitar som möjligt
så jag mixar ganska mycket.
Smaka av.

Häll sylten i en glasburk och förvara i kylskåpet. Den håller i ca 7 dagar.

Detta ska jag ha på min
havregrynsgröt om mornarna.

Ett väldigt enkelt recept som inte tar
lång tid att göra. Och gott blev det.

Melontårta

2018-06-16 22:39
Från Solhyddans

Idag firade vi min sambo som fyllde
35 år tidigare i veckan.
Ordnade med lite nyttigare fika en ett
rent sockerkalas.
Johan gjorde en jordgubbstårta utöver det andra vi fixade.

Jag gjorde en tårta på vattenmelon
och annan frukt.
Den uppskattades av både små som stora.
och lite roligare än fruktsallad.

Sen gjorde jag parmalindad fetaost, honungsmelon och fetaost på tandpetare.

Gjorde även en dippblandning på Estrellas holiday och Verums hälsoyoghurt.
Lite grönsaksstavar att ha till.

Och en skål med jordgubbar.

Mycket gott!

Pulled Turkey

2018-06-13 21:11
Från Solhyddans

En stor matfavorit här hemma är Pulled Turkey. Och när jag jobbar som jag gör så har jag möjlighet att laga detta mitt i veckan. Den tar ca 4 timmar i ugnen, så tiden behövs.

Du behöver:
• En kalkonfilé på ca 500-600 g.
• En flaska Sweet Baby Ray's Honey Barbecue Sauce.
• En gul lök.
• 2 klyftor vitlök.
• Ca 2 dl vatten.
• 2 msk kycklingfond.
• Flingsalt, peppar och chilipulver.

Du gör så här:
• Sätt ugnen på 150°C.

• Krydda filén med flingsalt,
peppar och chilipulver.

• Lägg filén i en gryta som tål ugnsvärme.

• Blanda Sweet Baby Ray's såsen med vatten och kycklingfond.

• Häll över såsen på filén.

• Skala den gula löken
och vitlöksklyftorna.

• Dela löken och klyftorna mitt itu
och lägg i grytan.

• In med grytan med lock på i
ugnen i ca 4 timmar.

• Den är klar när den faller isär lätt.