RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-12-04 10:03:36

Moasmirakel - Mat, serier och annat

Nordiska smaker, vildmat, barn&mat, måltidspedagogik, tecknat

Nästan två år senare...

2020-12-04 07:27
Från [email protected] (Monica)

Nästan två år sedan senaste uppdatering här i min matblogg. Nej jag har inte slutat laga mat😊. Tröttnade bara med att blogga och sen blev det lite mer tid att teckna, renovera, fixa och dona istället. "Barn & mat" och sapere/måltidspedagogik ville jag ändå inte sluta tvärt med så på instagram under lillakockens_dagbok levererar en docka tips och ideer för barnfamiljer. Att ha en docka som "verktyg" att nå ut till barn har visat sig lyckat. Dockan har hunnit vara med om mycket tillsammans med barnen på jobbet den här hösten.

Kanske... det blir fler uppdateringar ännu i denna blogg, vi får se. 

Hur som helst, en fin fredag till er. Tänk positiva tankar, använd mask och tvätta händer i denna förändrade värld😘


Knyter ihop diverse projekt

2019-02-02 10:23
Från [email protected] (Monica)

Här har jag knutit ihop en gös...

Började denna blogg 2009. En hobbyblogg/ inspirationsblogg mest om mat. I bloggen hittar jag lätt tillbaks till mina favoritrecept då jag behöver nåt. Bra! Men som ni kanske märkt har inläggen blivit färre. Ja... börjar tio år "moasmirakel" kanske räcka?
Lite stolt över att jag lyckats inspirera en och annan för Sapere/ måltidspedagogik. Ett av mina stora intressen de här åren. Jag ville få folk att inse att MAN KAN göra nåt för att barn ska må bra, så att de ska få en sund inställning till mat och få dem att äta grönsaker utan problem. Lära dem känna variationer med hjäp av sinnen. Därav har det blivit så mycket sånt i bloggen. Mycket matideér med nordiska råvaror har det också hunnit bli. Det finns så mycket gott både vilt och odlat här på våra breddgrader som blir de bästa råvaror till det godaste rätter man kan tänka sig.

Knyter ihop också annat förutom bloggen just nu. Bl.a är min medverkan i styrgruppen för "Tack för maten", Marthaförbundets satsning de senaste åren också över. Slutseminariet lyckat och... ja bara så fint att vi är många som vill satsa på barn, mat och Sapere smakskola. Som ringar på vattnet, snöbollseffekten.

På jobbet knyts det "interna projektet" matglada fredagar ihop i form av en matglad liten mellanmålsskrift som "våra egna barn med familjer" ska få. Då kan de minnas tillbaks på ett matglatt år och pröva på recepten hemma.



Kan man sätta punkt för en blogg  efter så många år bara så här? En prick, en punkt och så är den slut?

Gör ett försök.

Ifall jag får "moasmirakelåterfall" (risken stor?) Ja då är det väl bara att ta tag i den igen men... vi får se om det bara blir en rejäl paus eller om detta inlägg blev ett definitivt slut.

Men hur som helst, ha det bra och sprid matglädje omkring er, skapa ett bra måltidsklimat för era barn och framför allt ta med barnen i måltidssysslorna!



(Ps. På facebooksidan "Sapere i norden" hittas även framöver Sapererelaterat innehåll.)


Lev gott, alla trogna läsare ♡... och kom ihåg:



Barn och mat och en mörk söt tomat

2019-01-02 16:27
Från [email protected] (Monica)



Bokens titel: Barn och mat - Från smakportion till äta själv
Författare: Sara Ask
Utgivningsår 2018
Förlag Mondial

Hittade Sara Asks senaste bok i biblioteket. Barn och mat Från smakportion till äta själv. En fin bok till alla nyblivna föräldrar och till er med barn i småbarnsåldern. Tips och goda råd, näringslära. Bra recept. En fullspäckad faktabok och goda ideér vare sig ni har matkrånglare eller glupska små barn.




Sweet Marmande tomato

Köpte några goda bifftomater på vägen hem. Marmande, mörka till färgen, saftiga och söta, fick träffa avokado och ruccola i en sallad. Balsamvinäger, peppar och lite smulad torkad koriander på det.

Ute stormar det...




Hej december!

2018-12-05 17:13
Från [email protected] (Monica)

Här tycks vara daglig trafik enligt statistiken trots bloggen inte prioriteras just nu. Trevligt! Hoppas skomakarlaxen, rågbrödet, och bondosten smakar! (De sökord som ligger i topp) Ja Ellen Svinhuvudkakan tycks också ligga högt i statistiken - den är god.

I morgon firar Finland 101 år av självständighet och det kan man t.ex fira med en saffranssmakande toscakaka om man inte vill laga en "Ellen".  Gör en vanlig toscakaka men rör ner en nypa (eller två) saffran i det smälta smöret. Vill man kan man smaksätta smeten med lite apelsin- eller  havtornssaft också.

Ha en fin fortsatt december och en riktigt God Jul ifall nästa inlägg låter vänta på sig.




Ateria-18, matglada barn och lite pausgymnastik

2018-11-19 16:21
Från [email protected] (Monica)

Novemberuppdatering:



-Har varit till Ateria-18 i mässcentrum i Helsingfors. Lyssnade på bl.a Helena Karhujoki "Mitä ruoan ostajan pitää tietää vastuullisuudesta"  (om hur man gör bra, ansvarsfulla val som inköpare) och på en paneldebatt "Miten saadan lisää luomua lasten lautasille" (Hur får man mer ekologiskt på barnens tallrikar) med Pipsa Hurmerinta som dragare. Sen strosade jag omkring och tittade på nya produkter och annat intressant. Försökte hitta produkter som skulle passa in hos oss. Ekologiska knäckebrödet i storförpackning kanske blir vårt nya ekoval om grossisten kan fixa fram det. Lunch blev vi bjudna på, planerad av Årets kock i Finland, Kalle Tanner.

Noora Sipilä (årets servitör)
 och Kalle Tanner (årets kock)
2018Annat i november:

På jobbet har stora barnen turas om att vara "mathjälpare" (dukar, städar..) och veckan avslutas alltid med våra "matglada fredagar" där de får vara stjärnor. Har sett såå glada miner denna höst. Stolta barn som ivrigt jobbar och sen serverar sina kompisar goda melllanmål. Redan i början av veckan börjar vi planera mellanmålet och har lite hemlisar tillsammans, oj så de gillar det!



Det var lite om november. Och ja, fast många går omkring med trötta miner och mörkerdeppighet så gillar jag november! Inte ännu för kallt, mörkt ja men det finns ju lampor...och reflexer (viktigt!)

Igår blev det en runda till svampskogen och kom hem med en korg med trattkantareller. Fullt möjligt att ännu hitta svamp alltså!

Njut av november. Sitt inte bara still framför skärmar. Upp och hoppa, händerna upp i luften och rör på er t.ex så här...

Lite pausgymnastik:


upprepa 10 gånger.

Ät sen t.ex ett knäckebröd...

...kanske ekologiskt.

Oktoberuppdatering, barn&mat och en hummuspesto

2018-10-06 06:38
Från [email protected] (Monica)



Uppdaterar bloggen nu då vi bytt månad. Ja nu är det månadsuppdateringar som gäller här. Vad har hänt sen senast?

Funderade smått i våras om jag igen borde börja dra Sapere-/ mellanmålsklubbar för skolbarn nån dag i veckan så som jag ännu gjorde för nåt år sedan. Det var främst för barn i 10 års åldern. Gillade det, men kräver tid och energi... kanske mer än jag riktigt orkar med, så har tänkt om.

Istället har det blivit ännu mer måltidspedagogik på ordinariejobbet. Sexåringarna får turvis bli mellanmålskockar, under handledning och både de och jag har så kul! En eftermiddag i veckan har jag möjligt att koncentrera mig på det då vi har soppa som lunch och mindre jobb/disk. Resten av veckan hjälper de till med dukning och får presentera dagens mat. Känns bra att måltidspedagogiken blivit mer strukturerad och de unga väntar såå ivrigt på sina veckor.

Hej alla ni som jobbar med barn, låt barnen "jobba"!!

Sen har vi gjort diverse annat matrelaterat. Potatisen togs upp, skördefesten var lyckad, månadens grönsak har kört igång, Äppelprojekt har vi haft och allt möjligt annat.

Kan man ha ett bättre jobb? Det frågar jag mig själv ibland men visst finns det dagar då man tänker i andra banor också. De dagar som kroppen skriker efter vila. Kockjobb kan vara fysiskt tungt ibland. Man står och går, lyfter och har sig dagarna i ända. Mitt nuvarande kök är helt ok men kunde vara bättre sett ur ergonomisk synvinkel. Men ska inte klaga... (med stödstrumpor och bekväma skor kommer man ändå rätt långt;)

Men barnen! Och måltidspedagogiken! Och se matglädjen och mätta nöjda barn, sånt ger en sån fin känsla. Tänker ibland hur annorlunda det vore om jag istället jobbade i ett kök utan den omedelbara kontakten till matgästerna. Skulle säkert sköta mitt jobb men ...  svårt skulle det vara att så här konkret syssla med matglädje. För det är det det handlar om. En bra måltidspedsgogik, ett tätt sammarbete mellan kök och pedagoger OCH barnen involverade - det ger matglädje. Så är det.

Jobbar du med barn? Hur tänker du kring barn, mat och måltidsstunder? Hittar ni matro eller är det oftare stökigt och en  kamp mellan många viljor. Får ni god  mat? Ger ni respons till köket? Har ni ett fungerande sammarbete? Om inte gör en förändring!. Sammarbete och en strävan mot samms mål: ätande barn och matglädje är värt att satsa på.



Med önskan om en fin oktober,  ha det bra! återkommer i november.



Ps. Bra höstmat: lägg rotsaker på en plåt ( t.exrova, palsternacka, potatis, motötter, kålrabbi, rödbeta, rotselleri, kålrot.... vad du råkar ha till hands. och medan de sköter sig i ugnen mixa ihop en god "hummuspesto". En kombination av hummus och pesto. Grönkålspesto kanske (förväll grönkålen innan). Kikärter, förkokta,  istället för frön eller nötter.
Olja, citron, vitlök, salt, peppar... lite riven ost. Servera till rotsakerna. Blir det hummuspesto kvar så spar det till pålägg.
(Inget hindrar att ni ännu serverar en bit fisk, chorizokorv eller t.ex halloumi till... men mättar även bra med "bara' hummuspesto till rotsakerna.)





September - Barn&mat/ Sapere

2018-09-16 07:05
Från [email protected] (Monica)

Hejsan länge sen sist!

Lovade komma med en uppdatering i september. Den här bloggen är en "månadsblogg" tillsvidare.



På "barn och mat" fronten: Det rullar på och vi har hunnit med det ena och det andra de senaste veckorna. Bärtema, äppel i fokus, "Pop-up" cafe ,"matglada fredagar" och ett föräldramöte med matinfo bland annat. Nu i september har vi ännu potatisupptagning, skördefest och våra "matglada fredagar" fortsätter förstås.

Barn och kokböcker, ja!
Så mycket att studera och mycket matprat kring det!
Låt barnen få sin egen "kokbokshylla"där de 
kan sitta och bläddra tillsammans.
Matglada fredagar betyder en specieĺlt matglad dag. Barnen (6-åringarna) två i gången är mathjälpare för en vecka. De hjälper till med dukning och småsysslor. På fredagar får de en specialuppgift på eftermiddagen. Det kan vara att baka äppelpaj, göra fina smörgåsar, fruktpinnar eller dylikt under handledning... ett mellanmål till hela gänget.
De är så stolta! Mitt kockhjärta smälter av att se deras iver!

Om måltidspedagogik handlade mitt  framförande på föräldramötet. Har gjort en liten dokumentation över "ett år på dagis, sett ur kökets perspektiv" så föräldrarna också förstår hur vi jobbar för att få matglada barn. Kanske också nåt de kan ta hem i sin vardag.

Sträva till matglädje om du läsare också jobbar med barn och mat och är du förälder jobba för trivsamma måltidsstunder och ta barnen med i kökssysslor! Ni vinner alla på det.

Har ni en liten matvägrare där hemma? Ta barnen med till torget och låt dem välja grönsaker. Barn älskar att få vara delaktiga, ta och packa en picknick korg och ät utomhus. Mat smakar så gott i en annan miljö ibland. Döp maträtten till ett skojigt namn... vissa barn kan vara matkrångliga i perioder men stressa inte, det går om.

Föresten konceptet "matglada fredagar" kan man bra köra med hemma också. Låt barnen under hela veckan ha nån liten uppgift. T.ex hjälpa till med dukning, torka köksbord eller dylikt och en dag i veckan nån specialgrej som att laga mat, baka eller nåt annat under uppsikt och assistens. Kanske en önskematrätt? Lovar att ni får en trevlig stund tillsammans.


Njut av dagen! Nu ska jag blanda lite målarfärg... målningsprojekt på gång.

Nästa uppdatering nångång i oktober.






Tillbaks till ekorrhjulet och matglada barn

2018-08-10 11:11
Från [email protected] (Monica)

En veckas jobb bakom. Tillbaks till ekorrhjulet igen med andra ord. Tur att jag ändå befinner mig i ett så trevligt "hjul"! Så skoj att träffa småttingar igen. Nu blir det ännu mer satsning på måltidspedagogik är det tänkt. "Matglada fredagar" är nytt för i höst. Berättar mer då vi kommit igång.

Kommer uppdatera mig mer sällan i denna blogg i höst och då jag gör det handlar det mest om Barn & mat. Kanske som en liten månadsinblick vad vi sysslar med så att andra som jobbar med barn & mat/ eller familjer får ideer vad man kan göra för att skapa matglädje. 


Ha det bra i varma augusti. Önskar er en matglad höst!

Nästa blogginlägg i september.



Simma i månsken och en frys fylld med glass

2018-08-02 12:09
Från [email protected] (Monica)

Gå in i en skuggig skog.

Recept på hur man överlever den allra varmaste sommaren:

En frys fylld med glass
Tanka vatten med jämna mellanrum
Klä dig luftiga kläder
Gå in i en skuggig skog
Sov med öppet fönster
Vät en handuk och häng över axlarna
Ta ett iskallt fotbad
Simma i månsken strax innan läggdax


Nästa vecka utlovas svalare väder.

Här ett recept på iste

Koka upp en liter vatten
grönt te, 2-3 påsar
En liten kvist enris (eller en dutt granskottssirap om ni har det)
nån kvist mynta
honnung eller osötat, välj själv

Koka upp vatten i tekokaren. Häll vattnet över en enriskvist, mynta och honnung i en kastrull och lägg i tepåsarna. Låt stå framme tills det svalnat. Sila och häll över i en kanna. Lägg kannan i kylskåp. Drickes avkylt kanske med is. Späd med vichy om ni önskar kolsyra och mer utspätt. En annan variant: smaksätt med ingefära och lime.

Skickar en medlidsam tanke till alla kockar som är på jobb i denna hetta.  Kökshjältar är ni!



Det Goda Hallonåret, kofta och hur man kokar majs

2018-07-30 06:57
Från [email protected] (Monica)

Den här sommaren kommer jag att minnas som Det Stora Hallonåret. Oj så mycket hallon det finns på kalhygget! Plockat och plockat, stora saftiga bär. Saknar skogen  men samtidigt är det intressant att se naturen igen ta över "det stora grå", kalhygget, som såg förfärligt ut ännu för något år sedan. Tänker på de skogar som nu brinner. Bedrövligt och hemskt men så fin jord där kommer bli i framtiden. På kalhygget här går det långsamt. Innan kvistar, rishögar och bark förmultnat tar det tid. Svårt att ta sig fram och svettigt att försöka ta sig till skogen  längre bort. Speciellt nu denna heta sommar. Men hallonen! De fyller kärlen snabbt. I skogen intill de kalhuggda ytorna finns blåbär, också de fina i år, men svampen kan man bara drömma om i torkan. 

I matväg var nepalesiskt på restaurang väldigt gott en kväll i veckan. Åt kofta med ris och goda såser och tillbehör. Gott vegetariskt och en tacksam variation till all torpmat som mest består av fisk och potatis, diverse pastor och sallader.

Semestern lider mot sitt slut. Nå, ännu en dryg vecka. Njuter av det det som återstår.

Roar mig ibland att läsa gamla tidningar här på torpet... denna artikel handlade om majs. Tydligen inte så vanligt ännu på 50-talet. Goda råd hur majs ska kokas.




Om lärkfalken, hallon och gott "nordiskt ris"

2018-07-23 06:47
Från [email protected] (Monica)

En hallonbild från ett tidigare år.
 Årets "skogshallon" betydligt fler och mycket större...


Vaknar tidigt om mornarna nu trots semester och sena kvällar. Orsaken ett öppet fönster och ett lärkfalksbo i närheten. Ett par högljudda falkar minsann! Och tidiga vanor har de. Ungarna har fötts så där är full rulle och mycket på gång.

Hallonplock har det blivit nu några dar. Skogen som fälldes här intill för några år sen är numera ett stort hallonsnår.  Precis nu ska de plockas så går flera gånger om dan och fyller nåt litet kärl. Men värmen är lite påfrestande. Ett dopp i viken svalkar skönt emellanåt. Njuter av återstoden av semestern.
Matbloggandet har det inte blivit mycket av men kan tipsa om allra godaste "riset". En lokalprodukt en blandning av korn, spelt och emmer. Mixens pris rätt hög tycker man först men sen när man märker hur mätt man blir av det så ger det "mycket mättnad för pengen". Så gott t.ex tillsammans med abborre och en god sallad.

Veganlunch i Lovisa och aubergine hemma

2018-07-19 14:17
Från [email protected] (Monica)


En tur till Lovisa en dag och när hungern gjorde sig påmind bestämde vi oss för restaurangen Bella. Bella är numera en veganrestaurang. Alla som har fördomar mot veganmat borde smaka på deras lunchbuffe. Kryddigt och mångsidigt. Indiska smaker. Soppan lite för salt men allt annat både gott och mättande. Pannkaksbord till efterrätt var en god  avslutning på måltiden. Ja det går att laga helt god pannkaka utan ägg och mjölk.
(Själv skulle jag ändå inte i långa loppet totalt lämna bort ägg och mjölkprodukter... men så här nångång då och då.) 

Det är så gott med goda grönsaksrätter, bra sommarmat! Nichade resturanger tror jag också har en framtid. Människor är lite trötta på de "vanliga" upprepande menyerna på matställen, vill smaka på nya kombinationer. Grillbiffen och den stekta laxen börjar bli lite "blase" och veganmat kan vara så mycket mer än bara ris och ratatouille. Bra fiskrestauranger skulle det också kunna finnas fler av (och i framtiden kommer väl "insektbarerna"...)

Vi , allätare hela familjen, äter mest vegetariskt på torpet i sommartid. Fisk eller vegetariskt är det som gäller där. Kött blir det sommartid bara nångång ibland. Kanske då om vi åker in till stan eller går på restaurang. Sällanmat/ vintermat.

Aubergine på två sätt





Bild 1. I ugnen tillsammans med varma mackor. Som ett litet tillägg till smörgåsarna. Bara lite olja och krydda på. Här med tomat och broccoli, sen kom ännu lite parmesan över innan ugnen.

Bild 2. Stekta med panering här tillsammans med förkokt rödbeta och serverades med grönsallad och surkål.

Sen är förstås lasagne med aubergine eller en grekisk moussaka också riktigt gott. Ni hittar recept om ni googlar;)


Ha det skönt i sommarvärmen, och ät mycket grönt!




Den punschdrypta kryddkakan och härmsångaren i jasminen

2018-07-06 21:09
Från [email protected] (Monica)



Innan vi åkte till torpet denna gång lagade jag en kryddkaka hemma i stan. Orsaken den att ugnen där är  pålitligare, man vet att det blir bra. Här, med gasugnen, blir resultatet allt för ofta brännt i bottnen och ytan saknar färg. Vedspisen orkar man inte heller använda i sommarvärmen.

Kryddkakan var god med lite extra nyttigheter. Speltsikt istället för vanligt vetemjöl, lite nyponmjöl ger fin syrlighet och så ingefära och nejlika som smaksättning. Men lite för torr blev den, torrkakan. På gränsen till för smulig. Räddningen blev några matskedar punsch. Punschen skvättes över och så fick kakan stå och dra i sig fukten. Gissa om det sen blev gott! Punsch och kryddkaka och blåbär! Årets första blåbär och vispgrädde blandad med kvarg fick nämligen kröna efterrätten.




Bilderna ovan: härmsångarbo och härmsångare i boet

I år har vi inget  sädesärlebo vid verandan som något år tidigare men däremot en härmsångarfamilj i jasminbusken alldeles vid husknuten. Fyra små dunbollar ser man titta fram. De har blivit vana att vi går förbi titt som tätt. Och i ett äppelträd ruvar björktrasten på omgång no.2. Flugsnappare, både svart-vita och grå, har invaderat de flesta av holkarna och var man än tittar hoppar små fågelungar omkring. Havsörnen ses också nästan dagligen.


Bild: ruvande björktrast i äppelträdet

I övrigt har jag mest "sysslat" med möbler den här semesterveckan. Reparerar och fixar diverse och t.om symaskinen kom fram.









Mat till fotbollen

2018-06-30 20:42
Från [email protected] (Monica)

"Mellanlandning" i stan och jag som tänkte låta denna blogg vila tog ändå fram datorn.
Övriga familjen bänkad framför tvn. T.om han som kom hem från en livematch i Sankt Petersburg.

Det har varit mycket fotboll nu om vi säger så...

Fick lust att laga en riktigt stor god pastarätt till kvällens bänkidrottare. Den blev så här:

En påse pasta, 500g (Rummo conchiglie Rigate no 42)

ca. 10 färska champinjoner

6-7 gröna sparrisar
ca.200 g grönkål
1 klyfta vitlök
2 msk citronsaft
2 dl grädde
några msk riven svart emmenthalost
peppar, salt

två kycklingfileer (innan marinerade i persilja och vitlöksmarinad)


Stek yta på kycklingfileérna och lägg dem sedan i en form i ugnen. Koka pastan medan du fräser grönkål, chaminjoner och vitlök. Gör en sås i stekpannan du stekte kycklingen i. Späd lite vatten i pannan och slå över grädde. Skär sparrisen i bitar och låt koka med i såsen. Smaksätt med citron, peppar, salt och ost. Koka inte så länge så håller sparrisen lite spänst. Avsmaka och fundera över smaken behövs det mer syra eller sälta?

Ta ut kycklingfileérna och skär dem i mindre bitar (två stora fileér räcker bra till fyra pers. då pastan innehåller så mycket annat). Blanda såsen med pastan. Varva pasta, kycklingbitar och grönkål-svamp mixen i djupa tallrikar.

Serveras framför tvn en fotbollstittarkväll tillsammans.

...och här borde det vara en bild på rätten, men den åts upp innan kameran kom fram.





Förspilld tid medan stormen rasar

2018-06-23 07:50
Från [email protected] (Monica)

Måste bara kolla det, checkar bara... googlar lite. Kollar upp. Vädret imorgon? Kan kolla genast. 
... oj en så intressant länk! Måste läsa... länken leder till en annan länk... Tillbaks i flödet. Scrolla scrolla, jahapp, de är visst på resa och titta där vilken fin bild på Xs familj! Barnen har vuxit, borde ta oss tid och träffa dem... scrolla vidare... Hon, den halvbekanta, måste haft det tråkigt varför lägger man annars upp fyra selfies på raken? ...och så kommer det upp matbilder, mera matbilder, ännu mer matbilder... Hm följer visst lite för många kockar? Hur orkar de ideligen lägga upp bilder på varenda liten rätt?
Aha... de där, de är ute och seglar igen, hur kul är det i detta väder? Måste gunga rejält.

"Gillar" bilden på kompisens hundvalp innan jag slutligen loggar ut. Lite frustrerad och småsur på mig själv att jag igen förspillt tid på mobilen. Där gick minst en halvtimme, bara sådär... slötittande på en mobil, gav inte så mycket, förspilld tid.

Oroar mig inte ännu särskilt mycket över strömavbrottet som pågått nån timme. Men om det fortsätter länge måste det bli hönssås till midsommarbordet. Kylskåpet är fullt med diverse som kanske inte klarar temperaturhöjning och vem vet hur länge strömmen blir borta...

Två timmar senare slår radion på och lampan vid köksbordet lyser igen. Har hunnit slänga in några frysblock i kylskåpet innan dess. I själva frysen finns inte så mycket än tack o lov. Hoppas det inte blir fler strömavbrott! Kokkaffet, kokat på gasspisen, är precis klart. Extra gott kaffe tack vare stömavbrottet! Ute håller jag nästan på att blåsa omkull när jag rundar hörnet, så kraftig är vinden. Jag tar gräslök, salladslök och dill från trädgårdslandet och står och njuter en stund i ovädret. Härliga friska luft och vackra gråa nyanser i vågorna.

Nån timma senare midsommarmiddag för "gänget". Flaggan hissad, får verkligen svaja idag! Maten god, stämningen fin. Berget med nässelplättar som vanligt populärast bland de unga. Utöver plättarna "fiskbord", sallader och nypotatis. Efterrätt med kaka och jordgubbar. Mycket disk men tja vad gör det. Att diska för hand på torpet är ett sant nöje. Vatten från brunnen fås så bekvämt numera med pump i brunn och slang ända uppe vid husknuten. Lyxigt värre! Annat var det förr då man bar vattnet ända från brunn. Finsk "feelgood musik" i radion innan jag byter till klassisk med en symfoniorkester. Trivs i bästa köket. Glad att igen vara här.

Nu är det diskat. NU börjar semestern. På riktigt. Stormen ser ut att avta.

Förhoppningsvis mer offline och avkopplad än oneline och uppkopplad under semestern. Nåt litet blogginlägg kan det kanske bli om jag tycker att jag har nånting att "leverera" eller vill skriva ner nån ide' eller ett recept värt att spara.


"Hej, vad tittar du på?
Lägg i från dig mobilen du också.
Kom ut i skogen och se mig live
 så fort stormen har bedarrat. "
                             Skön sommar!


*
("Förspilld" och "bedarra" , två ord i inlägget  ovan som jag sällan brukar använda mig av. Men det är det fina med bloggar och skrivna texter  man kan svänga till med "sällanord" ibland. Ord som inte riktigt "sitter" i vardagligt talspråk. Läser ibland gamla brev och böcker här  på torpet och stöter på ord, formuleringar och uttryck som vittnar om tider där man var mån om sitt språk, som om man tänkte sig noga för innan man formulerade sig. Texter med eftertanke.
Intressant med ord och språkutveckling och lite synd att litteratur kommer i skymundan idag då sociala medier stjäl så mycket tid. Ett semestermål i år kanske: att ge sig tid att läsa böcker, koncentrera sig på lite  längre texter än de som flimmrar förbi i diverse "flöden".)


Läser du böcker?








Osteria Francescana....

2018-06-20 23:41
Från [email protected] (Monica)

...i Modena, Italien är i topp när det gäller "The World's 50 Best Restaurants, 2018". På andra plats El Celler de Can Roca, Spanien och på tredje Mirazur, Frankrike.

Två nordiska bland de 50 i topp: Geranium, Danmark på nittonde plats och Maaemo i Norge på 35.

Utöver dessa 50 finns det enormt många andra bra restauranger runt om i världen  som gör fin och framförallt god mat. Var på en  bra ikväll. En som aldrig nånsin kommer att hamna på "lyxkroglistor" och inte eftersträvar det heller. Men med en personal som njöt av sitt jobb och sken av yrkesstolthet. Sånt blir man så glad av!

                       Trevlig Midsommar!








Teriyaki - Terijoki

2018-06-18 21:07
Från [email protected] (Monica)


Ännu lite buljong över ...och  sen skjuss med dem in i ugnen.


Fiskrosor med teriyakismak

Du behöver:

en regnbågsfile (eller annan fisk)
broccoli
ärter

buljong
teriyakikrydda (alternativ gör din teriyakiblandning själv med rostade sesamfrön, chili, socker, (vitlök, ingefära) och japansk soja.

en påse potatis (mjölig sort)
smörklick
nån dl mjölk
salt och vitpeppar

Dessutom: salladsingredienser och glass och jordgubbar

(skriver min vana trogen inte ut så exakta mått... endel är storätare, andra små. Ni vet säkert själv hur mycket det går åt i er familj;)

Ta bort skinnet från fisken (röding, regnbåge, gös... vad ni får tag i). Skär filen på längden i  långa  "remsor". Gnid in dem i teriyakikryddblandningen. Låt stå och dra åtminstone så länge medan du tvättar och skalar potatis till mos, gärna lite längre. Lägg potatisen på kokning. Smörj portionsformar. Lägg broccoli och några ärtskidor i varje. Ta fram fiskremsorna och snurra dem till  "rosor". Lägg en i varje form eller två om de blir små. Häll över lite buljong så det täcker ungefär upp till halva "rosen".Ställ in skålarna i ugn (ca.150 grader) medan potatisen kokar klart (fisken  blir snabbt färdig, tar ca.15 minuter).

Vispa ihop den kokta potatisen med lite smör, en skvätt varm mjölk, salt och vitpeppar. Servera fisken direkt ur de varma ugnsformarna. Lägg fram japansk soja om någon vill ha ytterligare sälta. Mosen läggs i en portionsskål vid sidan om. Ät en god sallad innan som en förrätt och t.ex glass med  jordgubbar som efterätt. (Mycket disk... så låt någon annan sköta den biten;)

Ris skulle kanske kännas mer "rätt" än mos till denna fisk, men mos visade sig vara alldeles ypperligt till! Både gott och mättande... samtidigt jag skriver detta hör jag nåt om Terijoki i Tv. Terijoki, på Karelska näset, nära Sankt Petersburg. Terijoki med de vackra gamla villorna. Uppfattade inte vad som sades men roades av sammanträffandet, uttalet, så lika det låter: Teriyaki- Terijoki.

En annan variant på rätten ovan, men med grädde och vitt vin, hittas här, också väldigt gott!

(Ps. Tornseglarna, se förra inlägget, har inte setts till. Eller ligger det nån och ruvar i nya holken?)












Tornsvaleproblematik, smörgåsar och en ledig dag

2018-06-14 12:56
Från [email protected] (Monica)

Äntligen är rädisorna skördefärdiga och sallad och örter finns för husbehov.


Vi har ett problem. Problemet heter Fru och Herr Tornsvala (tornseglare) (Apus apus). De har blivit fixerade av familj Talgoxes (Parus major)  holk. I holken finns ett gäng nästan flygfärdiga talgoxeungar som föräldrarna ännu matar. Allt vore frid och fröjd om inte Tornsvaleparet många många gånger per dag gör försök att flyga in i holken (de är dock för stora). Har aldrig sett på maken till envisa fåglar. Som om de inte fattar att holken redan är upptagen.
Om vi spikar upp en holk i närheten, en med större öppning. Får se om de hittar den då?

Primörer från trädgårdslandet fick pynta morgonsmörgåsarna. Trevlig familjefrukost då alla i familjen råkade var hemma t.om vår äldsta, som redan " lämnat boet',  hemma för stunden.

Talgoxarnas morgon som vi kunde följa med från köksfönstret var betydligt  stressigare än vår. Har  ledig dag idag men diverse hus- och trädgårdsprojekt skriker på uppmärksamhet, så bara att sätta igång....  Funderar måla utebastun,  men kanske den där tornsvaleholken borde snickras ihop först?


(så där ja... nu finns holken! Det blev ändå maken som tog itu med holkbygget. En vågrät tornseglarholk med en större bredare öppning. Nu upphängd inärheten av talgoxarnas hem. Bara att vänta och se. Typiskt att vi inte sett till seglarna nu, hann de ge upp?  Skulle vara så intressant att följa med denna speciella fågel på nära håll. Fortsättning följer om det blir så...)


Bocuse d'Or Europa 2018 - multitasking vid spisen.

2018-06-12 21:32
Från [email protected] (Monica)

Ja, man måste ju följa med hur det gick...

Bocuse d'Or 2018:

1. Norway
2. Sweden
3. Denmark
4. Finland 💜 !
5. France
6. Belgium
7. Switzerland
8. Hungary
9. Iceland
10. United Kingdom



...Norge med team C A Pettersen, Havard Andre och Gunnar Hvarnes tar första plats medan såsen puttrar på spisen.

Konstaterade att det går att fixa middag samtidigt man ser Live sändningen av  prisutdelningen av Bocuse d'Or Europa.
Min mat i en annan kategori än den den i Torino men smaken på "vardagsmakaroniröran" den var "molto bene". 


Bästa vardagsmaten = snabblagat, få ingredienser, gott och mättande


Enkel men god "vardagsröra" med höna, nässlor och makaroner.

Makaroner

hönsstrimlor
gul paprika
buljong eller grönsaksfond
förvällda finhackade nässlor (eller spenat)
svart peppar, salt
grädde

(Mängder... tja, beror på hur många ni är som ska äta)

Parmesan

Koka makaronerna, fräs under tiden hönsstrimlorna och paprikan. Späd med buljong, tillsätt de förvällda nässlorna. Häll i lite grädde när såsen kokat en stund. Låt småputtra medan du ännu svänger ihop en sallad. Rör ihop såsen med makaronerna och häll upp o djupa fat. Toppa med parmesan. Ät dig mätt och gläds över det nordiska prisregnet i Italien!




Gädda, antikt brynstål och Anthony Bourdain

2018-06-10 20:33
Från [email protected] (Monica)




Idag åt vi gädda. Jag lagade lunch tillsammans med sonen, den äldre.

Snickarboa städades inför sommaren. Har tänkt fixa upp några stolar under semestern i år. Möblerade om och skurade  till och med den gamla snickarbänken så nya stolstygen inte blir smutsiga sen. Sorterade gamla verktyg också... hittade vackra grejer.
Två brynstål. Det ena modell "jättegammalt". Putsade  bort rosten och hittade en stämpel F. Dick.

Googlar... F. Dick "Tyska knivmärket Anthony Bourdain nämde i "Kitchen Confidential"... Google berättar vidare att Johann Friedrich Dick grundade sitt företag redan 1778. Det var hans son Paul som senare specialicerade sig på knivslipning och speciellt brynstål.
Brynstålet jag fann kom genast i användning då sonen ville ha vass kniv då han fileade den nyfångade gäddan.

God lunch! Sonen doppade (nästan) benfria bitar gädda i uppvispat ägg, vände i mjöl. Saltade och pepprade. Jag gjorde en vitsås med örter till och så hade vi potatis, från igår att steka.

 Sommarmat♡.

Appropå Anthony B... han har precis gått bort. Vila i frid. Borde ha en av hans böcker nånstans.
Visste ni föresten att Anthony också tecknat serier?


Hur gick det med myskmadran och de andra?

2018-06-05 21:14
Från [email protected] (Monica)
Förutom de odlade, finns ju också "de ätbara vilda" 


En liten trädgårdsuppdatering så här i början av juni. (Dagboksanteckningar från trädgårdstäpporna, så jag kan jämföra ett annat år...). 

Japanska pilörten, "den invasiva" prydnadsväxten -  jag har inte lyckats utrota den ur trädgården än... men låter den inte växa hög igen och fortsätter kampen med att få bort den.
Myskmadran - växer på två ställen. Inte mycket, men räknar med att de sprider sig. Bra marktäckare. Kan användas som smaksättare i mindre skala.
Mangokärnan jag fick att gro. Ja den växer, inomhus i kruka. Långsamt men säkert, blir fin krukväxt.
Rabarbern, ja då, mycket på flera ställen, två olika sorter. Skrev om den i förra inlägget.
Zucchiniplantorna och prydnadspumporna. De bor redan utomhus. Risk för frostnätter nu när det blev kallt igen? Möjligt efter så varma veckor?
Paprikorna och chilin, finns i krukor både ute och inne.
Ramslöken! Fick den köpta örtplantan från matbutiken att gro och i år har den tagit fart.
Sparrisen... hm, vilken sparris? Ser den inte någonstans i år.
Vitlöken, växer till sig liksom lök, gräslök...
Potatisen, planterade potatis tidigare än vanligt i år och med varma maj är jag nästan säker på att vi har lite egen nypotatis till midsommar. Oj så blasten ser fin ut, men än har de inte blommat.
Sallader, rädisor... ja de är på väg liksom mangold, grönkål och diverse örter.
Morötter och rovor, odlade på friland. De ser man knappt än, men de kommer senare...
Libbstickan, växer så det knakar. 
Buskblåbärbusken tog igen sig och växer bra trots hararna hade hittat den.
Havtornen, de nyplanterade skotten... tja, får se. Lite liv syns i dem men ganska lite... nå de stora buskarna är frodiga och fina liksom björnbären. 
Plommonen! otroligt mycket kart, skojigt för det är första året de isåfall ger mycket frukt. Äppelträden ser ut att må bra, men med dem vet man aldrig. Nu borde vi få regn! Vinbär och krusbär och rosenkvitten... finns väl inget år som de inte ger bär/ frukt. 
Oreganon, skördade jag redan i större mängd. Den är finast och godast nu innan blomning. Oregano för hela året...

Glömt något, säkert. Men i stora hela är det vad som hittas hos oss. Odlingssäsongen har börjat bra men den har krävt mycket bevattning.


(På jobbet spirar och gror det också, fint att ha egna örter på nära håll!).

Vad odlar ni?





Rabarber - den gamla kulturväxten på strandängen

2018-06-03 07:51
Från [email protected] (Monica)

Ute på strandängen växer rabarber, förvildad invuxen men riktigt god. Kor gick förr här och betade och höll landskapet öppet. Rabarbern är av en urgammal sort, planterad av någon av torpets "ur invånare" för minst ett sekel sen. Varje år brukar jag i långskaftade stövlar gå ner till den igenvuxna ängen och ta rabarber för husbehov. Men nu, denna vår, har vi rensat upp landskapet lite grann. Inte med hjälp av kor utan med att röja och klippa gräs. Den förvildade rabarbern har rensas fram och delvis förflyttats. Vet inte vad den tycker om det... lät ändå största delen bli kvar nere på ängen.

Öppna landskap. Kort gräs och en förhoppning om att miljön blir mindre gästvänlig för fästingar. Dessutom ser det fint ut, mer vårdat. Mycket jobb men ändå ett kärt jobb! Fint att se resultat på det man sliter med!

Läste om den gamla rabarbern man undersökt närmare i Runebergs trädgård. Den sorten med "rara gener", har nyligen fått namnet Fredrika Runebergs rabarber. En urgammal sort den med. Kulturväxt med historia. Läste också en annan artikel ( i Helsingin Sanomat) om vild rabarber i Iran. Där äts den aldrig i söta bakverk. Rabarber används där uteslutande i matlagning. Ps. Googla: hs raparperi så hittar ni artikeln med jättefina bilder och ett recept på Iransk rabarber-kött gryta (på finska).

Jag har också  börjat använda rabarber mer varierat. En kväll stekta och serverade med fisk och mos. Det var som att ha en hög citronbitar på tallriken. Men nästan godare! Jag som alltid gillat citroner. Rabarber med bacon på grillen också så gott! Doppa rabarbern (10-15 cm bitar) i lite socker innan man rullar baconet på. Då blir det en perfekt balans mellan syra-sötma och salt. Sen är förstås de klassiska söta pajerna, kakorna och safterna alltid goda.





Rabarber ska ni ändå se upp med om ni har anlag för att få njursten. Oxalsyran kan orsaka njurstensanfall... men då kan man t.ex göra en sån här kaka lik ett "lapptäcke" där varannan ruta är äppelkaka. Sen skär man upp  kakan i rutor och hälften blir äpperutor, andra hälften rabarber. Bara att välja. En god vaniljsås till.

Fler rabarberförslag se etiketten: rabarber här i bloggen.


En skål med kål - smakbomba era små! /Sapere

2018-06-01 15:53
Från [email protected] (Monica)
...bubblor

...ett träd

(på de här bilderna savoykål, den smakade vi inte på nu, bilderna från en Saperestund tidigare.
 Nu blev det istället nykål, och så fick den som ville också smaka på syrad kinakål (Kimchi)


En skål med kål, nykål, strimlad, rå.

-"Hej, är det någon som vill smaka?"

Tar inte många sekunder så omringas jag och skålen. Små barnahänder sträcks fram. Ett barn  tvekar men tar ändå en liten liten bit kål. Kanske lite "grupptryck", eftersom de andra tar och är ivriga. "Kanske jag ändå måste smaka"...tycks han tänka. Snart är alla kålbitar borta, skålen tom.

-"Kan vi få lite till?"

Ja de fick mer, och även de bitarna försvann i ett nafs. Ett litet "minimellanmål". En timme senare är det lunch. Dagens lunch är gjord av "temagrönsaken" för dagen: kål. Kållåda med rårörda lingon. Det är lunch och de äter så bra! En eller två är lite tveksamma till dagens rätt,  men de övriga!

-"Det är såå gott"! "
- Jag ääälskar kållåda"...

Kållåda. Ja det ÄR gott. Denna var en vegetarisk variant med kål och äggstanning. För att få den mer proteinrik så hade jag även quinoa i den. Timjan som krydda. En potatis till om man vill. Sallad, mjölk och bröd vid sidan om  och undantagsvis, en födelsedag till ära, en portion glass med färska jordgubbar som efterrätt (ja ibland kör vi lite fransk stil... med efterrätt. Det ÄR helt ok med efterrätt, t.om lite glass, om man innan ätit stadig lunch).
Ju fler smaker ett litet barn får bekanta sig mer desto mer utvecklas smaksinnet och inte bara smaksinnet utan även "smakminnet" och nyfikenheten kring mat. Det här är inget antagande taget ur tomma luften utan vad jag dagligen ser bevis på. Kållådan hos oss har blivit en sån rätt som barnen kan tala lyriskt om och t.om komma och fråga när vi nästa gång ska ha den.

Kållåda. En så enkel, billig rätt. Riktigt varm, precis uttagen ur ugnen och med halfrusna mixade lingon till, nästan som sorbet. Kållåda som jag vet att många i skolåldern ratar och ogillar till den grad att den åtminstone periodvis har plockats bort från skolornas matlistor.

Det ska börjas i tid! Vänjas i unga år. Smakbomba era små! Vänj dem vid smaker, konsistenser och dofter. Då visar det sig att kålen inte egentligen "luktar så illa", den doftar kål och  den doften betyder att god mat är på kommande.


Såå... en skål med kål, nykål, strimlad, rå. 

"Hej, är det någon som vill smaka?"



"Kål är faktiskt gott!"
citat: en 3-åring



Savoykål.
Som en karta med många vägar!








©MW-18

Fest- och kalasmat!

2018-05-30 17:19
Från [email protected] (Monica)

"Keep it simple" Laxtårtan med få ingredienser, den godaste av alla! Låt den dra ett dygn i kylskåpet innan den ska ätas.

Nu är det skolavslutning, vårfester och dimissionsdagar i Finland. Jag tycker man ska göra det enkelt för sig om man inte har obegränsat med tid och massor av energi. Inte för mycket, inte för komplicerat, inte för tidskrävande. Ingen idé att stressa. Enkelt är oftas allra bäst! Men gott ska det vara. Här lite ideér och recept som funnits med i bloggen tidigare.

  1. "Tårtfest": laxtårta med äppel och som sött Ellen Svinhufvudskaka och goda lavendelkex
  2. Plockmat/ buffe/ knytkalas och sommarbål
  3. "Skärgårdsbord" med laxsoppa, limpor och bondost. Rabarberpaj och vaniljsås som efterrätt
  4. "Lätt cocktailparty", små smörgåsar med t.ex vildörter eller goda traditionella ägg-anjovis och ostmackor pyntade med nyskördad rädisa och örter. En glasstårta.
  5. ...och inte är det heller fel att helt och hållet skippa festen, gå ut och ät eller  ordna en enkel men"festlig picknick" i parken, huvudsaken att träffas och umgås och skåla in sommaren och att igen ett år i skolbänken klarats av. 
Länkar: laxtårta, Ellen Svinhufvuds kaka, Lavendelkakor, knytkalas, laxsoppa med sparris, maltlimpa, bondost, Rabarberpaj med mandel, smörgås "örtagård" mer ideér hittas här och där i denna blogg....

Ps. Viktigt! Gott kaffe och gott humör.




Trevlig fest!



    Quesadillas i syrenbersån och en sallad för veganer

    2018-05-26 06:06
    Från [email protected] (Monica)


    Syrenbersån! Bästa stället att sitta och äta en varm kväll i bästa syrenblomningstid. Doften av trädgård och vetskapen om att sommaren precis börjat får en på bra humör. Syrenbersån var ett av mina första trädgårdsprojekt när vi flyttade hit. Små skrangliga syrener har nu blivit stora, höga när de vuxit till sig i 14-15 år. Nu har jag en syrenberså lik den min mommo hade. Nöjd!

    Vad vi åt.

    Quesadillas 4 port. 

    400g g broiler* (kyckling) strimlor
    1 msk olja
    några vårlökar med skaft
    en   paprika
    chili eller jalapeno
    salt, peppar
    8 vetetortillas
    4 msk cheddar smältost
    1 1/2 dl riven ost t.ex emmenthal eller någon  gräddigare.

    Stek strimlorna och smaksätt med t.ex salt, peppar och paprikakrydda
    Skär paprikan och vårlöken smått.Häll paprika-lök mixen med broilern och stek med i slutskedet. Riv en ostkant.
    Bred ut smältost på fyra tortillor och toppa med  fyllningen., riven ost över. Lägg på en tortilla som lock. Stek i stekpanna en i gången, 2-3 minuter, vänd tortillan försiktigt och stek den på andra sidan. Bra att ha två stekpannor på gång samtidigt så blir 2 färdiga samtidigrt 

    * broiler talar man om i Finland/ kyckling i Sverige...  kan förstås bytas ut mot något annat om man ej önskar kött: Svamp, böncreme, hummus, fetaost, pulled havre, fisk, skaldjur.. valet är ditt. Och vill man variera är der gott även med små tärningar av mango eller avokado i fyllningen och varför inte lite ogräs, vilda örter, nu när de finns i överflöd.

    En quesadilla per person räckte bra... då sonen fixat till en mudcake till efterrätt. Gillar enkla syrenbersåmiddagar i maj men nu skulle det gärna få regna lite med tanke på växterna.

    Nu hade vi bara röd paprika
    men en mix med grön, röd och gul blir fint.
    Delar ännu med mig ett recept på en god sallad som passar veganer, ja inte bara veganer utan vem som helst förstås... Har aldrig lärt mig gilla tofu men i veckan smakade jag på en rökt variant, och fick inspiration till en sallad. En matig sallad att t.ex ha med på buffé.

    Sallad med rökt tofu, malaxlimpa och dadlar

    250 g rökt tofu
    6 skivor malaxlimpa eller annan limpa (ej lagad på surmjölk om det ska passa vegan)
    2 dl kärnfria dadlar

    ett huvud isbergsallad
    1 kruka grönsallad
    1 kruka lollo rosso


    6 msk god oliv- eller rypsolja (viktigt med en god...)
    3 msk balsamvinäger
    1-2 tsk kyndel (eller timjan)
    1 nypa salt

    Tärna tofu och limpa i små tärningar 1x1 cm, skär dadlarna i ungefär lika stora bitar. Rosta malaxlimpan i het panna, (se upp det går snabbt!) och häll med tofun och dadlarna, rör lätt om. Dra bort från plattan.

    Riv salladen och häll över dressingen. Lägg upp salladen på ett stort fat och toppa med tofu-limpa-dadelblandningen. 


    (Nästa gång ska jag testa jättegoda Kolatun Ruska äggost istället för tofun... ja, då blir det inte veganvariant och inte heller den rökta smaken).