2019-12-25 08:49
Från Niklas Rudemo
Ofta handlar en bolagsstämma om en enda sak, t ex att fatta beslut om en nyemission. I ett bolag med ett mellanstort antal aktieägare kanske alla är informerade om vad som ska hända och man väntar med det formella beslutet tills alla dokument är framtagna och håller sedan en ”pappersstämma”, dvs att man inte i … Fortsätt läsa "Detta ska du tänka på när du håller bolagsstämman som en ”pappersstämma”"
2019-03-18 07:35
Från Niklas Rudemo
Ett av de vanligaste skälen till att registreringen av ett nytt aktiebolag drar ut på tiden är att man får nedslag namnet på bolaget. Ofta hänger det ihop med att man gjort fel med bolagets verksamhetsbeskrivning eftersom man inte förstår vad syftet med den är. När man registrerar ett bolagsnamn får man ett skydd mot … Fortsätt läsa "Den missförstådda verksamhetsbeskrivningen"
2018-10-16 08:30
Från Niklas Rudemo
En vanlig fråga som dyker upp när man pratar personaloptioner är vad den anställda ska betala för aktien när man får möjlighet att köpa den (själva optionen är alltid gratis). Den nya lagen om personaloptioner är väldigt generös och gör det möjligt att sätta priset till kvotvärdet, som ofta är väldigt lågt (t ex 1 … Fortsätt läsa "Vilket pris ska de anställda betala för personaloptioner?"
2018-09-27 08:30
Från Niklas Rudemo
Allt fler bolag tar in pengar från utländska investerare. Det gör att man får betydligt fler möjliga investerare, men det finns också problem man måste hantera. I värsta fall kommer inte pengarna fram eller så kan nyemissionen inte registreras. Här är några åtta saker att tänka på för att göra investeringen från utlandet framgångsrik: 1. … Fortsätt läsa "Nyemission med utländska investerare"
2018-08-22 15:46
Från Niklas Rudemo
Dagens utgåva av DI Digital har i två artiklar om Skatteverkets besked angående personaloptioner, där de bland annat skriver att Skatteverket ”sätter stopp” för personaloptioner. Vi håller med om Skatteverkets beslut är olyckligt och knappast i linje med vad lagstiftarna ville åstadkomma. Men att som DI skriver påstå att Skatteverket helt underkänner personaloptioner stämmer inte. … Fortsätt läsa "Trots DIs artikel: personaloptionerna finns kvar"
2018-05-14 08:22
Från Niklas Rudemo
Som vi skrivit om i en rad tidigare inlägg (”Skatteverket stoppar …” och ”Problemen med personaloptioner”) finns det stora oklarheter med de nya personaloptionerna, vilket gör det svårt att veta hur de ska ställas ut. I maj konstaterade Skatteverket officiellt att ”Det framgår inte klart av lagtexten om värdepappersregeln eller personaloptionsregeln ska tillämpas vid tecknande av … Fortsätt läsa "Skatteverket snabbutredning om reglerna för personaloptioner – definitivt nej till teckningsoptioner"
2018-04-17 10:20
Från Niklas Rudemo
Har ditt företag givit dig personaloptioner. Grattis! Har de gjort det i form av teckningsoptioner? Då riskerar du en rejäl skattesmäll. Vi har skrivit flera inlägg om det nya förslaget till personaloptioner och varför det är oklart hur man ska göra för att utfärda dessa: som teckningsoptioner eller i form av avtal om framtida nyemissioner. … Fortsätt läsa "Skatteverket sätter stopp för personaloptioner baserade på teckningsoptioner"
2018-04-09 07:00
Från Niklas Rudemo
Hur gör man för att sluta ha revisor i ett aktiebolag om man vill dra ned på kostnaderna? Då är det viktigt att göra rätt, annars kan man råka ut för att behålla revisorn ett år längre än man tänkt sig. Vi reder ut detaljerna. Först och främst ska det sägas att det alltid är … Fortsätt läsa "Revisor i aktiebolag – så gör du slut"
2018-03-26 07:00
Från Niklas Rudemo
En fråga många ställer sig när de startar bolag är om de ska ha revisor. För de flesta bolag är svaret nej, åtminstone i början. Kravet på revisor inträder när man två år i rad haft två av tre av följande: fler än 3 anställda (i medeltal) mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning … Fortsätt läsa "När bör du har revisor?"
2018-03-12 07:03
Från Niklas Rudemo
Detta är del 4 av 4 i serien om problemen med personaloptioner. Del 1 och del 2 handlar om hur man rent praktiskt ska ge ut personaloptioner och varför detta just nu är oklart. Del 3 handlar om hur man gör när man att säljer sitt bolaget. Men det finns andra problem som är värda att … Fortsätt läsa "Problemen med personaloptioner (del 4 av 4) – vesting de första tre åren"