RSS - xml

Kontrollerades senast: 2022-05-21 23:32:30

hossmofiske

Biotopvård 2018

2019-01-15 13:28

Om premiären bjöd på kyla så var det inte mkt av den varan under sommarperioden och hösten.

Under senhösten påbörjade Projekt levande vattendrag en del i sitt projekt Levande Ljungbyån. På vårt FVOF område rörde det sig om att se över sträckan från Kölby damm ner till Tomtebybäcken i första skedet.


Under 6v hade jag förmånen att ta del av förvandlingen och dess hårda arbete daglingen !

Syftet med steg 1 vara att skapa svämzoner och ta bort den befintliga vallen som utgjordes av gamla rensmassor från ån.  Efter mycket planering och kontorsarbete var det dags att utföra del 1 i drömprojektet. 


Först handlade det om att ta bort träd som ej skulle utgöra ett hinder i det fortsatta arbetet. Det stora togs bort med maskin, men de små kvistarna har med manskraft(ja, det var tyvärr inga kvinnor som ville erbjuda sin råstyrka) tagits bort då inte ens maskiner kunde ta sig fram på de branta vallkanterna.

Samarbetet mellan maskin och mänsklig kraft gjorde att jag och ett gäng vänliga själar fick rengöra vallarna från småkvistar för hand. dess fick ej vara med i rensmassorna för att kunna återanvända dem. Moränmassorna visade sig nämligen vara perfekt material till kommande tomtbygge i Södra Ljungbyholm. 

När jag stod på mitten av vallen och tog detta kortet, kunde jag bara drömma om hur det skulle bli!

 


Utsikten var stundtals magnifik från bergsvallarna(rensvallarna), men snart skulle  det vara ett minne blott!  


En vacker dag började det surra likt en bålgetingsvärm runt öronen,!

Det visade sig att vi fick besök av yttre rymden som en av maskinisterna uttryckte sig. Vad gör den? - Den föreviga det vi gör var mitt enkla svar! 

 

  Att projektet växte är inget man kan skoja bort.

Att det var mycket massor iform av rötter , jord, sten , grus  och morän var vi väl förberedda på. Men att det skulle handla om runt 25 000 kbm, kunde man väl inte direkt drömma om. För massor utgör en kostnad kort och gott! så länge man ej är försäljare av massor.  Det gällde således att hitta intressenter och återanvända de massorna som var lämpliga till kommande projekt, vilket jag nämde tidigare!  Sten och skut sparades för att användas till steg 2. 

Att frakta ut runt 25 000 kbm massor krävde att man till och med var tvungen att bygga en väg för tung trafik. Det visade sig att köra padda två dagar satte kroppens muskler på prov. Vägen visade sig vara en bra investering, då inga lastbilar riskerade att köra fast och inte heller förstöra naturen!


Men överraskningarn slutade inte där! Alla har väl sett kabeln strax nedan kraftverket? Ja om inte så tog jag kort på den! När jag ringde för att få den nedmonterad så sa de att den inte fanns! Intressant tänkte jag?

- Antingen har jag och 4 maskinförare blivit tokiga på kuppen och se i syne. Men efter det att jag sa: finns den in så är det ju inte heller ett problem om vi river ner den. Då tog det bara 20 minuter så kom det folk och helt enkelt förverkligade vår tidigare synvilla. Nu finns den ej kvar! Skall testa att göra höga kast till våren. Fastnar flugan i en telefonledning glömdes nog en tråd.


 

Stenarna hopade sig längs ån och det såg mer el mindre ut som ett mindre slagfällt i början av projektet. Men ack den som ge sig!  Tid och ett gäng enastående maskinförare löste problem efter problem. Problem är helt enkelt möjligheter om skall se det klart! 

Mot slutet nådde vi upp till den gamla brunnen hälsobrunnen med anor från tidigt 1700-tal. Då som folk vallfärdade folk till källan för att dricka brunn i hälsofrämjande ändamål till för att dricka brunn. 

Med varsam hand grävde maskinisten fram denna fina kulturminnesbyggnaden som stått gömd bakom rensmassor.  Nu ståta brunnsbyggnaden vackert och majestätiskt som ett moment för vår kära Ljungbyå! Vem vet kanske kan man dricka lite vatten därifrån ngn dag! Om inte så har den i vart fall ett hälsofrämjande läge för oss som gillar vacker natur!
Ja , dagarna och arbetstimmarna gick och scrolla nu upp och kika på första bilden och föreställ er ett slutresultat! För nedan har ni resultatet av steg 1 där vallarna var som högst.  

 

De flesta av oss  inväntar nu premiär 2019 som tidigast blir den 2/2. Vädret avgör som alltid!


Men Ola, glömde du inte något viktigt ? Steg 2 Steg 2.

Jo, för sjutton Steg 2 skall genomföra sunder sensommaren 2019. Något som jag sett fram emot, drömt om under en längre tid!

Ni som är Intresserade av att använda era muskler och samtidigt göra en god gärning för åns fisk får gärna höra er till mig - Ola Sennefjord.

Vad skall då göras?

Sträckan från strömnacken 250 m nedströms kraftverket och ner till ekarna skall biotopvårdas. Åtskilliga lekbottnar , uppväxtplatser, ståndplatser skall skapas.

När sen steg 2 är genomfört kan vi med ömma muskler och varmt hjärta bara drömma oss bort och njuta av den biotop som vi skapat för våra besökare. 

Ja, troligen kommer en och annan fisk att visa sig i drömmen, kanske en nöjd sportfiskare och vem vet kanske kommer strömstaren och kungsfiskaren också att medverka i drömmen. 


VÄL MÖTT VID ÅN 2019!

/ Ola Sennefjord


 

Hossmopremiär 2018

2018-02-05 10:30


 


Vissa tappra själar väckte tuppen och åkte sen ner till ån för att njuta av premiärfiske!

Ja njuta var väl att ta i!

Kylan och snön gjorde till en av de tuffaste premiärerna på länge. Men kom aldrig och säg att premiärfiskare i Hossmo är veka själar!

 

Själv var jag förpassad till kaffebryggarn och korvgrytan! och besökarna var stundtals många i korvtältet!

 

Slutligen hittade även Östrans orienteringsorakel ner till ån! Hon tog ett par fina bilder på Alvar och Lars som var några av de som lyckades lura upp några av åns silvertorpeder!


 

Nytt för i år är att det bara få tas upp 2 st öringar per säsong och fiskare, dessutom skall de vara mellan 50-60 cm långa. Ja vi får se vad den regeln ge för respons! På premiären var det både ris och ros! Men det som gladde mig mest var att alla var överens om att man måste göra något för att måna om åns havsöringar. Så nu håller jag tummarna om att kommande biotopvårdsprojekt blir verklighet.

  I Östarn kan ni läsa lite mer om premiären

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/fiskelycka-mitt-i-snosmockan/

 

Även om Linn hade svårt att hitta till Hossmo hade hon i vart fall lättare än andra icke nämnda medier. För de hittade inte alls el kanske inte ens bemödade sig! Klenisar! All heder åt Linn som dök upp!

 

På söndagen regerade Sven wende med att ha sitt livs premiärfiske! 3st fina öringar fick hälsa på herr Wende. Bara att buga och gratulera till din upplevelserika dag!

 

För egen del längtar jag till plusgrader så att även jag kan göra ett premiärfiske i ån!

Helst innan allt vatten försvinner! 

Som den observante noterat så är jag ej så frekvent på bloggen numera. I detta finns en förklaring. Tanken från början var att bloggen och FB skulle finnas särskilt under en övergångsperiod mellan gamla och nya hemsidan. Tror att fler befinner sig på FB och hemsidan än bloggen, men kan har fel! Har hänt förut, senast var 1970  . 

 

Ja, ni som vill följa mina eskapader kan följa dem på andra forum! Men här kommer jag att skriva lite sporadiskt om premiärfiske och om det hänt något speciellt i ån under året!

 

NU planeras inför Gotland och Danmarksresor! Allt för att jaga silver!

 

Skitfiske på er alla vänliga själar!

 


Väl mött vid ån!

 

Ola Sennefjord  

ÅRSKORT 2017

2016-12-02 21:50

Hej på er!


Föreningen har konstaterat att 26 fiskare köpt årskort under förtursperioden 2016 utan att vara berättigade till detta.

Styrelsen har därför beslutat att dessa 26 fiskana ej kommer att beredas förtur till 2017.

Detta gör att det kommer att finnas årskort till försäljning på Preem macken i Rinkabyholm from måndagen den 30/1 -2017.

Således sträcker sig förtursperioden till den 29/1-2017 för er som rättfärdigt köpt kort 2016 . Glöm inte att ni måste kunna uppvisa ert årskort för 2016 vid köp för 2017 års årskort.


Mvh Styrelsen

Life goes on!

2016-05-23 11:11

Det var ett tag sedan bloggola var igång! Sent i februari var det premiär i Hossmo och Öringen var mitt mål!

Sen dess har mkt vatten runnit under Binga bron! tyvärr lite för lite om ni frågar mig personligen! Är förordare av mer vatten i våra vattendrag! För vem av oss fiskare älskar att klippa gräset! Ja, att vattna gräsmattan är inget jag förordar!

Efter öringpremiären var det abborre som gällde en stund! Detta tycks locka en massa nya ansikten till ån! de allra flesta med fiskekort och trevliga individer. Men med hårt fisketryck på en art så känns det som om att vi bör tänka oss för på både det ena och andra planet!

Visst finns det tjuvfiskare och de har fått sitt! Men varför skall det vara så svårt att ta med sig skräp och varför envisas endel med att vara berusade, kanske dags för en regeländring? 

Gäddan var målet efter premiären och den jagades hårt fram till förbudet, många blev det! Men eftersom jag är en "njutfiskare" som en vän sa till mig så vet jag vare sig längd el vikt! ja över 100 cm var några men, men vem bryr sig!


Förbud mot gädda öppnade för öringfrossa! Nya vatten öppnade i form av Hagbyån! var där och kikade utan spö! Lågt vattenflöde och dåliga rapporter om öring gjorde att jag valde kustfiske efter öring i stället!


I maj gjordes den årliga öringresan till Gortland med Öringjägarna alias seatrout.nu. I år med gäster som Mikael Lindqvist, Pelle Klippinge och Lasse Borås skulle öringarna få smaka på våra beten!


Ja det finns väl få saker man skulle kunna byta ut mot en soluppgång på Gotland! Att gå upp innan solen och fiska till mörkret faller in kräver sin man/kvinna!

   


Oavsett solens uppgång el nedgång och oavsett fluga el drag så var fångsterna ytterst begränsade! Men vi hade i alla fall tur med vädret! 25 grader varmt och stiltje gjorde att solbrännan var fin i ansiktet och underarmarna i vart fall!

 

efter att ha blankat på Gotland, vilket aldrig hänt innan så var det inte svårt att tacka ja till regnbågsfiske med Kim och gänget! Ja det svåra var att hitta sitt flugfiskespö efter regnbåge, det gör sig inte att köra med 2hands och laxflugor! hittade ett gammalt hedligt spö som lagades med silvertejp( ja då är det inte sönder, bara lite customiserat) var det så dags för att kasta fluga!

Jäkla vad kul det var! 

Ja landslaget i casting lär inte uppvakta en, men kul och trevligt var det i vilket fall som helst!

Efter en timmes fiske i dur började molnen tjockna till och fälla sina tårar över oss! i början lite, men sen var det krokodiltårar. Vilket gjorde att jag nöjde mig med fm fiske! 

Nu finns det i vart fall en fin regnbåge i frysen som väntar på att bli rökt!


I skrivande stund ser jag nu fram emot nästa fisketillfälle! 

Jobbigt att vara -Hooked on fishing!


Ola SennefjordÅvandring för egen del!

2016-02-21 17:07

Har blivit dåligt med fiske för egen del!  

Skulle varit iväg förra lördagen, men då ville njuren något annat! Hur i hela friden kan det bildas en sten i njuren, och hur i hela friden kan det göra så djävulskt ont! Ja ja till min glädje rappoterades inte om några sensationella fångster denna dag. Efter att ha kurerat mig under veckan med jobb och smärtlindrande så var det dags för en tur till Öland idag. Men än en gång grinar vädergudarna en i plytet, är det inte minusgrader så är det stormliknande vindar( kanske skulle börja med windsurfing igen).

Det blev en plocka i ordning i draglådor och flugaskar fm, följt av en blåsig åvandring. Träffade på herr utter och några trevliga strömstarar som njöt av Ljungbyåns trevliga miljö. Flödet var perfekt, så i veckan lär jag prova lyckan efter lite öring i ån igen!

Var nere och räknade ut att det tagits 31st öringar so long sedan premiären, ett bra resultat måste jag säga eftersom förutsättningarna varit allt annat än perfekta!

Det händer mkt runt fiske i min omgivning, det plockar +10 kg gäddorr runt en och endel specialisera sig på att fiska öring med stora gäddwobblers. Inte utan att man se fram emot nästa fiskepass och hoppas på en fin fångst!


Däremot finns det andra planer som jag och 2st havsöringsfiskolister har på G! I skrivande stund i startblocken, mer vill jag inte säga! Men tanken är att vi skall göra något roligt av vårt fiske!


Nu går jag ner i min källare och fortsätter städningen i fiskerummet!


Hooked on fishing!

Ola Sennefjord

Min version av Premiären 2016

2016-02-06 15:35

Att sova natten innan en fiskepremiär tycks vara en ynnerst och få förunnat! Själv stirra man på klockan vid 05:00 och flyger upp ur sängen och tror att man glömt att ställa larmet på 06:00. Bara så ni vet så är 5 det nya 6slaget! Ja, i vart fall i en morgonyr fiskolists värld denna dag!

Väl efter lite morgonbestyr åker man till ån! Ser två bilar nere vid ekarna! Där står Peter K och Herr Olsson, frågan är vart de tältade i natt! Är det premiär så är det premiär! Då gäller det att vara tidig!

Jag masa mig över E22:an och ner på  min lilla fiskeplats med hjälp av ficklampan! Väl på min fiskeplats inser jag att det var ovanligt mörkt, anar att det är solförmörkelse! Sätter mig mot ett träd och inväntar lite ljus från himlavalvet och passar på att njuta av lite spotify! Då som först inser jag att jag klivit upp en timme för tidigt! Skit oxå var min första tanke! Men i mörkret hör jag något som prasslar under granen 4-5 meter från mig! Tänder blixtsnabbt ficklampan och skrämmer iväg en vacker liten rävunge. Tänk vad naturen är underbar, detta hade jag ej fått vara med om jag sovit en timme till!

Nåväl vod 06:35 ta tålamodet slut! Jag kastar ut mitt drag i mörkret och hör hur det landa på isen på andra sidan ån!


Ja ja skall det blir en sådan dag! Då allt skall gå åt fanders, just vid den tanken så hugger åns fulaste Öring!

Hur kan du säga så, tänker nog endel av er! Jo den var så svart att den inte fastnade på foto i mörkret! hade nog behövts en bygglampa modell 1000 watt. Ta med det nästa gång Bobbo!

Efter en stund dyker Bobbo upp och vi fiskar genom kända alarna utan resultat! Men väl uppe i Brudhoppet ta Bobbo en Öring framför nästan på ett gäng som stått och nött där hela morgonen! Ja, så kan det vara! Vissa dagar kommer ngn ner strax efter en och kniper en fining framför näsan! Får strax därefter nys om att vår årskortsvinnare Sebyhed fått en drömfisk! Fiske en stund till och kolla fiskekort min vana trogen!

Bobbo och jag kör ner till Binga, där möter vi Fidde Sandgren som nött under morgon och fm utan resultat! Vindfällorna i skogen lockade mer, så han åkte hem! Kollade lite kort åter och kommer sen fram till drömfisken och dess fångstman!

Djävla i havet att få en 6,1 kg:s regnbåge på Abborre UL utrustning! Bockar och bugar för Hugo igen! 

Kika in den på Barometern.se!

Efter lite fiskesnack och inmundigande av två korvar traskar jag nedströms och nöter lite utan resultat! Vänder vid kyrkhålan där folk stå allt för tätt för att jag skall känna mig till freds!

Nöter av lite ovan Binga brpon och passar på att byta rulle till en med monsterlina! Det sägs att det skall vara mkt grenar här! Jo tack det fanns grenar här! Nu är större delen av dessa upptagna förutom bäverhydan(ja det är stora grenar) strax ovan Bingabron.

For sedan hem vid 14 tiden då det är kalas för tonåringen i huset!

Då hade det registrerats 11 öringar, varav endast en upptaget resten åter! 1 gädda av mindre modell och sen Hugos best!


Ja, det kan bli långtråkigt att inte få fisk på en hel dag! Men det är så det är att vara fiskolist! Plötsligt händer det och då är man glad för all den tid man lagt!  


I morgon syns vi där nere igen! Men jag lovar att jag inte kommer dit så tidigt!


Skitfiske på er!


Ola SennefjordPremiär 2016 den 6 februari

2016-02-02 13:15
 

Nu har man varit nere vid ån dagligen för att se om det är möjligt med en sensationellt tidig Premiär!

sanningen är den att det smälter fort nu, vilket gör att det faktikst blir Premiär nu på Lördag! 

Ja ni läste rätt! Lördagen den 6/2

Vill meddela att samtliga årskort nu är sålda!

Så ni som inget har får snällt vänta till det är öppet för dagkort. måndagen 2 veckor efter Premiären enligt rgelverket, detta innebär att man from den 22/2 kan lösa dagkort i ån!.

För att hålla er uppdaterade kommer jag att fylla på med lite egen info här, men det är även öppet för er som gått med i FB gruppen Hossmoån att skriva där naturligtvis. Sist men inte minst, utan störst följ hemsidan Hossmofiske.se.

Där kommer webmaster himself alias Martin Johansson att knappra så att tangentbordet glöder! Om inte vårbruket sätter fart allt för fort. Hörde att man skördat årets första potatisar i Skåne!


Läs igenom reglerna en extra gång så att vi som är fisketillsyningsmän slipper att tillrättavisa och beslagta utrustning etc. Nytt för i år är att Tobbe Jonsson, Dejan Milosevic och Kim Hagström kan titulera sig fisketillsyningsmän!


Var aldrig rädda för att kontakta ngn av oss om ni ser någon som gör fel! Vi kommer likt en oljad blixt! 


Sist men inte minst!


ett sju helvetes skitfiske på er!


Mvh Fiskolisten Ola SennefjordNytt år nya möjligheter!

2016-01-17 13:35

Hoppsan vad tiden går fort! Länge sedan jag bloggade  

Missade årets årsmöte, men är säker på att de som var med tog helt rätt beslut!

Så som att fiskekortspriserna kvarstår, Premiär tidigast den 6/2- Känns väl inte troligt i dagsläget!.

Ja, och nu finns det info om vår lilla pärla Ljungbyån-Hossmoån i folkmun- HossmoFVOF -Hossmoån i olika forum! Hemsidan, bloggen som jag varit sparsam med och som bara var tänkt som en övergång mellan två hemsidor! Så blir inte förvånade om det kommer annat stoft på denna bloggen framgent, kanske börja med strumpstickning , knyppling eller rent utav lite mer fiske! Det sistnämnda är mest troligt vill jag lova! Sen finns vi som en grupp i FB-Hossmoån.

I dagsläget dryga 50 medlemmar, men har inte för avsikt att blir störst på FB utan tanken är att folk med intresse för ån skall kunna ha ett forum. Jag som admin ta självsvåldigt bort olämpliga kommentarer som ej hör hemma på denna sida! Är inte heller tänkt som ngn försäljningssida-leder till blockering!

Nog om detta!

Lite söder om Ljungbyån finner vi Hagbyån!

Där har man sen förra året bildat ett fiskevårdsområde Nedre Hagbyåns FVOF. De kommer enligt planeringen sälja fiskekort from i år på Hagby bil och smide. Ett litet intressant fiskevatten! Återkommer med info, för de har ej haft årsmöte ännu!

Själv tänker jag lägga mer tid med min vän "fiskespöt" i år! Ett gäng turer är inplanerad: Ni kanske får möjligheten att läsa om dem här.

Nu njuter jag av stugvärmen och vila mig i  form efter en långtur längs med en frusen å! 


Hooked on Fishing Ola

Sommaren i Hossmo

2015-08-16 22:03

Nu var det ett rejält tag sen jag bloggade!

Tänkte nästan lägga ner den verksamheten, men vi får väl se.

Har varit på lite tillsyningskontroller under sommaren och blir både glad och ledsen.

De flesta har fiskekort och sköter sig, som samhället i stort! De som missköter sig och tycker att fiskekort borde innefattas i allemansrätten har fått sig en lektion, och återkommit med kort i vissa fall!  

Havsöringsnörden i mig har vidgat vyerna! Både gädda och abborre har fått smaka på kroken, men alltid återsatts!

Ja de som gillat mina beten vill säga! Många har hånlett åt mig under ytan! 


Det mest trista så till sist! Gick förbi en trevlig figur som undrade varför inte jag vattnade gräsmattan som alla andra. Titta i ån så förstår du, blev mitt svar! Så till er alla, vattna med förstånd! Tänker ibland hur ån skulle se ut om inte vattenuttaget vore så stort??

Har ni synpunkter på fhur vi kan förbättra det för fisken oss fiskare så hör gärna av er!

Kanske skulle vi starta en Biotopvårdsgrupp? 


Ja ideerna kan vara många!


Ola Sennefjord

Premiär även för mig!

2015-03-09 11:31

PREMIÄRFROSSA

ja, efter ett par veckors väntan var det så dags! Även jag skulle göra entré nere vid vår kära lilla Ljungbyå!

Jag hade innan lördagens fiske bestämt mig för att fiska enligt walk and throw-modellen, ja med andra ord kasta några kast på lokaler som av erfarenhet brukar ge fångst och  inte nöta på ett och samma ställe. Detta skulle visa sig vara en vinstlott för dagen! 

Redan efter 3 kast hade en liten öring på 55cm glumpskt huggit i sig mitt hullinglösa Rapala. Hullingslöst- Ja, för skall fisken utsättas gäller det att göra det så humant som möjligt! Gick sen och spanade bland nerfallna träd i den kalla snålblåsten  längs källängen ner mot ekarna. Tog några kast emellanåt! Som flugor runt en ny komocka dök det upp flertalet bilar och ut väller det fiskare i olika åldrar! Passerade därefter brudhoppet som inte hade något att leverera för dagen!

Gick nerlängs med  alarna där jag mötte några fiskare som ej kännt något(sa de).  De ursäktade sig med att det var tomt i ån! Detta dementerade jag omgående genom att göra ett kast bredvid dem och vips få en öring på kroken som  dessvärre lossnade strax innan landning.

Gick sen ner genom maden som levererade dagens fight, en 78cm fet honöring som bestämt att bjuda upp till match. En mkt vacker fisk, som tyvärr ej blev förevigad i bild. Efter detta var lyckad fullkommlig! Firade med lite varmt kaffe och lite sol som under 10 minuter visade sig! Gick sen och fiskade en liten stund i trädgården utan resultat, men kunde leva med detta! Imorgon skall det bli nya tag i solen tänkte jag!


MORGONDAGEN: 

Laddad inför en öringtur i solskenet blev det tvärvändning! Det vankades Kalmarsundsgädda! Satan i gatan tänkte jag! Rullen skar ju senast och jag har ju inte direkt ägnat denna rullen kärlek efter detta passet! Då hjälper kärleken i livet till på självaset internationella kvinnodagen och smörjer upp rullen med rullolja. Tack Linda för att du finns!

Klädd enligt måttot att det skall inte frysas kändes det omgående som att jag klätt mig för en vecka i sibirien men vistades i Sahara. Operation ny klädkod fick börja!

I väg och redan vid första kastet visade Peter vad skåpet skulle stå, Buster Jerk is da shit! 

Själv började med att köra med mitt gruffjerk, efter ett par bomkast gjordes dagens längsta kast! Tyvärr visade det sig att den spunna linan gått av! (En viss irritation byggdes upp inombords)

Hur mkt lina försvann? Nja 20 m, men kastet var bra mkt längre! Omöjligt att hitta min nya vän tänkte jag!

Insåg att det skulle bli en sorgetid utan min gädddräpare! Efter att fixat till och tacklat om var man lite halvlåg inombords.

Men min lille fransman herr Sebille lyckades med dagens fångst! Satan tänkte jag vad har jag nu trasslat in mig i! Jo lille gruff hade av ngn anledning trasslat in sig i fransmannen! Insåg att gruff var snabbare än Jesus som återuppstod på dryga kvarten!

I strålande solsken och lite byig vind blev det dryga 20 -talet gäddor och en fin abborre. Men herr gruff han fick vila upp sig efter sin pärs på botten! Strålande sol och trevligt sällskap, gör att man glömmer de missade huggen och inser att det går även att få gäddor i strålande solsken! Vilket många anser vara näst intill omöjligt! Alltid kul att visa att allt är möjligt om bara viljan finns!  


I will be back!


Hooked on Fishing OlaPremiären har varit!

2015-02-25 17:54

Ja ännu ett år missade man premiärhelgen i Hossmo! Denna gång pga att jag njutit av lite svenska fjäll.

Som jag förstå det hela togs endast 17 fiskar under Premiärhelgen och till dags datum har endast 30 öringar fångats! Detta att jämföra med förra årets Premiärhelg då 46 blev tagna gör att jag än mer vurma för att vi måste göra lite för att förbättra får våra små liv under ytan. 

Själv valde jag bort en potensiell öringdag i söndags, för att reta upp mängder av gäddor! Det kan sägas utan att avslöja allt för mkt att de var rejält på hugget trots vindar på upp till 11m/s. 

Väl hemma retas man av en sann fiskolist att han tagit en öring på 3,9kg i just Hossmo. Ja, om jag valde fel sia di lärde om! Men min tid kommer för attt lura några silvertorpeder eller black bastards, ja kärt barn har många namn!


Njöt igår av att ha fått en fin bok av Jan Johansson -Sjöörret skickad till mig och därefter en trevlig föreläsning självaste ikonen Pelle Klippinge, där missade ni s.k sportfiskare och naturintresserade som inte var där en föreläsning av klass. 

Väl hemma vid 22:00 tiden så har min kära hustru snappat upp en forskningsrapport om just svensk öring! 

Ja, om ni inte se mig på ett tag så är jag väl djupt försjunken i en bok eller forskningsrapport och låt mig vara det! För jag lovar det går över!


Hooked on Fishing!


Mvh Mr Sennefjord

www.hossmofiske.se

2015-02-10 21:25

NY HEMSIDA!


ja, lägg rubrikens adress på minnet (www. hossmofiske.se)  

Varför inte göra somjag och byta ut den gamla och lägga till den nya under favoriter i din dator!

Äntligen är vi på G med vår nya hemsida! Inte en dag för sent!

Det ryktas att Världens bästa Martin Johansson har jobbat såögonen blivit fyrkantiga. Vill ni hjälpa till så skicka in bilder som är representativa för fisket längs med ån! Alla arter är av intresse!


Hoppas nu att ni får ett riktigt skitfiske på Lördag och se till att spara några till mig!( ja ni vet väl att skrockfulla inte vill att man önska dem lycka till).


Hooked on fishing!


Mvh Ola Sennefjord

PREMIÄR 14/5-2015

2015-02-08 16:11

PREMIÄR 14/2-2015

 

J a det finns säkert de som sett fram emot årets första vårtecken. 

För en del av oss är det detta som väntar i sedvanlig anda! 


 

Korvgrytan och snack i odlingen hägrar säkerligen för många, 

men för den stora massan sportfiskare är det premiärfisket i deras kära Ljungbyån som stundar nu till helgen!  

Det finns fortfarande årskort kvar att köpa i Preemmacken-Rinkabyholm. 

Så passa på att köpa medans det ännu finns kvar, förra året tog de slut!

 

  Skit fiske till er som får möjlighet att fiska till helgen! 

 

Hooked on fishing! Ola

Ingen Premiär 7/2

2015-02-05 22:39

Hej på er!


Tror säkert att det är fler än mig som önskar att det vore premiär i helgen! Men tyvärr är det INTE premiär den 7/2!


Trots att vädergudarna gjort det möjligt! Men anledningen är följande: markägare har röjt längs med ån för att skapa fler fiskeplatser åt oss sportfiskare och då har det fallit sig så att skördaren som skall ta hand om de stora träden som hamnat i ån är där denna här veckan som jag fått mig informerat. Detta bör väl snart vara färdigt tänker jag mig så jag återkommer med info om när det blir Premiär! Hur som helst tycker jag att det är mycket bra att man se till att det är röjt och att det skapas fler fiskeplatser att det sen krockar med en lämplig Premiärhelg är olyckligt, men inte livsavgörande! Så det är bara till att vässa krokarna och ladda kaffebryggaren för snart kan det vara dags!Sjukt fiskesugen!


Mvh Ola

UNDER YTAN - Föreläsning av Pelle Klippinge

2015-01-29 21:10

Hej på er! 


Är det fler än jag som se fram emot Premiären i Ljungbyån?

Ni har väl inte glömt att köpa årskort!

Som tidigare år köps fiskekort på PREEM-macken i Rinkabyholm.

PREMIÄREN 2015 annonseras i Barometern, Östra Småland(torsdag innan premiärhelg) och givetvis här på Bloggen!

Det sägs att det skall bli kallare i veckan, detta har jag ej önskat!

Troligen är jag inte heller här ensam om att kylan uteblir så att vi slipper kärnis i ån! Så sol i sinnet och positiva tankar så kan det vara möjligt med Premiär redan den 7/2. Återkommer i frågan!


Vill tipsa er om en trevlig föreläsning den 24 februari!

I Ljungbyåns vattenråds regi har vi möjligheten att få en unik föreläsning av Pelle Klippinge.  Vi syns säkert vid åbrinken under Premiärhelgen eller på Föreläsningen!


Hooked on Fishing!


Mvh Ola Sennefjord

Årsmöte-Premiär2015

2015-01-16 19:14

Rapport från Hossmo FVOF:s årsmöte!


Är det fler än jag som vill ha en tidig premiär om så är möjligt, ja det är faktiskt möjligt!

Jag tänkte kort redögöra i punktform vad som kan beröra er fiskare, direkt eller indirekt!


ÅRSKORTSVINNARE - PETER HOLGERSSON  GRATTIS TILL VINSTEN!

  • Premiär tidigast 7/2

OBS OBS, ni som haft årskort föregående år har förtur tom den 30/1, därefter är det fritt fram för intresserad att lösa detta.

  • Kortpriserna kvarstår!
  • Städdag den 15mars, fritt för alla att medverka och fina till det längs med ån!
  • Nya hemsidan kommer ut inom kort och kommer att skötas av Martin Johansson, jag kommer däremot att ha kvar denna bloggen och sitter fortfarande kvar i styrelsen.
  • Dert jobbas på att uträtta en fiskevårdsplan, så det kommer med stor sannolikhet att ske provfiske under året! Och skulle ni se någon ovanlig art av något slag såväl ovan ytan som under rappotera detta till mig- Ola Sennefjord.

Sist men inte minst boka in kvällen den 24 februari redan nu - Då kommer en gratis föreläsning om livet "UNDER YTAN" , en känd profil i fiskekretsar kommer då att inta scenen i Ljungbyskolans Aula. GRATIS till råga på allt!

Tipsa vänner och boende längs med vår livsåder -Ljungbyån! Nyfiken? snart kommer mer info!

 

     

SNART PREMIÄR!

SYNS VI VID KORVGRYTAN ELLER VID VÅR SÅ ÄLSKADE LIVSÅDER?

                                         

Se fram emot ett kanonfiskeår 2015, som erkänd fiskolist se jag fram emot att fiskesäsongen kan börja på allvar! Ja den slutar aldrig om man skall vara allvarlig! Bara det att jag för egen del pausar och ladda batterierna!Hooked on fishing!


Mvh Ola SennefjordEn märklig höst!

2014-12-07 18:43

   Ja nu har snart fiskeåret 2014 gått till enda! Ett kanonår på många olika sätt, över 150st öringar fångades i lilla Ljungbyån, ja den heter faktiskt så! Läser emellanåt att många får fina fångster i Hossmoån, undrar om det är ett sätt att finta bort sina fiskevänner. Nej såklart att det inte är! Det är svårt att ändra på ett finvant mönster och många års tugg. Nog om denna anekdot!

Ljungbyån eller Hossmoån, "Same good shit only different name!"

Min kära lilla å kan stoltsera med många fina artfångster även i år! abborre, brax, gädda och sutare är bara några arter att nämna! Kul att se att de flesta sköter sig gällande nedskräpning och andra regler som gäller i HossmoFVOF.

Se nu tillbaka på de ljuvliga vårdagarna då öringarna var målet och de ljumma sommarkvällarna och kaffet som sattes i fel strupe när man skall bemästra ett dubbelhugg. Ja både abborre och gädda var på hugget denna kväll!

Har även fått äran att bevittna en fin besökare, herr utter har gett sig till känna i ån!


Kan avslöja att förra årets kanonfånster i avelsfisket överlevt fint och är sjukt stora! Gäller bara att hålla herr mink utanför så kan det bli ett fint tillskott! Årets avelsfiske däremot hade mer att önska! 

När mina vänner i odlingen väl fått ner fångstburen var det ngn vänlig själ som stal kranen till buren! Så med stor säkerhet valde öringen gamla vägen eller kanske rent av hoppade de upp på skebordet och simmade vidare. Vad som sig bör göras är att göra det möjligt för denna fantastiska art att på egen väg fortplanta sig. Men än viktigare att göra det möjligt för dem att överleva en tillbaka vandring. För efter att ha paddlat från trekanten ut till mynningen kan jag säga att vår lilla å har oanade möjligheter. Om jag hade fått bestämma hade de åtgärder som skulle kunnat tänkas åtgärdas göras snarast! Dock mycket trist att höra att vår lilla å har hela 70st vandringshinder fråmn mynning till källa.

Något måste göras åt detta anser jag!

Nu ser jag fram emot ett nytt trevligt 2015 med många trevliga möten med såväl herr utter, öringar, gäddor, abborrar och trevliga fiskare!


Fish On och God jul på er!

Mvh Ola Sennefjord 

Fantastiskt öringfiske!

2014-03-09 18:59

Solen har börjat titta fram och öringarna har börjat smaka på fiskarnas beten! Det spörjs 

även att gäddor runt 9kg och brakar på över 4,5kg är på hugget! Tänk att man har privilegiet att bo så nära ett så fantastiskt fiskevatten. Trots detta finns  det annat som kallar! Ved klyvning för hela slanten, men nu är det klart så nu kommer jag snart att entra Ljungbyåns igen. 

Var inne på macken idag och fick då oinformation om att det bara finns ett årskort kvar! Undrar just vem som kommer att få äran att köpa detta. Tänker på att det kommer säkert att bli surr om att det ej finns kort kvar! 


tänk om det blir som i gamla goda tidr att  det bli kö till årskortet! Ja så bli fallit tills nästa år som det se ut i dagsläget!

nej nu blir ner och fila lite på dragen!


hooked on fishing


Mvh Ola

Ljungbyån levererar!

2014-02-24 22:09

Nya fångstlistor från kära ljungbyån!

Vill påminna er om att fylla i att ni skriver läsligt och skriver i återsatt fisk och vad ni haft för redskap!

Det knorras lite bland vissa fiskare och detta tycker jag är onödigt.

För det finns väl ingen sportfiskare som ej följer reglerna?

Håll tillgodo......

Snart är det även min tur att lägga ett längre pass än 30 minuter vid ån!


Hooked on fishing!,

fast just nu knocked by wood

Ola Sennefjord

 

 

Namn

Fiskart

Kön

Vikt

Fångstplats

Längd

Kl

Dat

Temp

Redskap

Christer Hägg

öring

Hon

-

Ekarna

Ca60cm

15:45

16/2

 

Fluga(Å)

Sven Haglund

Öring

 

 

Brudhoppet

53cm

7:30

17/2

 

Wobbler(Å)

Sven Haglund

Öring

 

 

Brudhoppet

63cm

8:00

17/2

 

Wobbler(Å)

Max Lösche

Öring

 

1,5kg

Maden

 

10:00

17/2

 

Wobbler(Å)

Casper Karlsson

Öring

 

2,3kg

Maden

62cm

11:00

17/2

 

X-rap

Tobias Lindeborg

Öring

 

2,2kg

Maden

63cm

10:00

17/2

 

Wobbler(Å)

Tobias Lindeborg

Öring

 

1,580

Maden

57cm

11:00

17/2

 

Wobbler(Å)

Ola Sennefjord

Öring

hon

Ca2,5

Reningsverket

65cm

15:45

17/2

 

Gruff(Å)

Henrik Flink

Öring

 

2,6kg

Brudhoppet

67cm

16:00

17/2

 

Toby

Gustaf hammarström

Öring

Hon

1,75kg

Brudhoppet

53cm

11:30

17/2

 

Rapala(Å)

 

FÅNGSTRAPPORT Hossmo FVOF-2014(Å) = återsatt

(N) = nystigen

(F) = fettfeneklippt

 

 

Namn

Fiskart

Kön

Vikt

Fångstplats

Längd

Kl

Dat

Temp

Redskap

Fredrik Johansson

Öring

 

Ca1kg

Brudhoppet

45cm

9:30

18/2

 

Rapala

Fredrik Johansson

Öring

Han

4,4kg

Brudhoppet

79cm

10:20

18/2

 

Rapala

Rickard Hallberg

Öring

Hon

Ca1kg

Ekarna

40cm

09:00

19/2

 

Toby(Å)

Ali

Öring

Hon

Ca1kg

Brudhoppet

53cm

08:30

19/2

 

Rapala(Å)

Lennart Gunnarsson

Öring

Hon

Ca1,5

Ekarna

55cm

12:00

19/2

 

 

Patrik Aronsson

Öring

Han

Ca2,0

Ovan maden

 

14:45

19/2

 

Rapala(Å)

Patrik Aronsson

Öring

Hon

Ca1,0

Brudhoppet

 

15:20

19/2

 

Rapala(Å)

Max Lösche

Öring

Hon

1,4kg

Maden

 

11:00

20/2

 

Wobbler(Å)

Patrik Aronsson

Öring

Hon

2,8kg

Nedströms brudhoppet

69cm

15:30

20/2

 

Rapala

Sven Haglund

Öring

Hon

 

 

 

Nedan stenbron

62cm

13.45

21/2

 

Rapala(Å)

 

FÅNGSTRAPPORT Hossmo FVOF-2014(Å) = återsatt

(N) = nystigen

(F) = fettfeneklippt

 

 

Namn

Fiskart

Kön

Vikt

Fångstplats

Längd

Kl

Dat

Temp

Redskap

Henrik Olsson

Öring

Hon

Ca1kg

Brudhoppet

 

07:00

22/2

 

Toby

Alvar Evaldsson

Öring

Hon

Ca1,5

Nedan bron

52cm

9:30

22/2

 

Rapala(Å,N,F)

Michael Carlsson

Öring

Han

 

Ovan kyrkan

70cm

14:00

22/2

 

Rapala(Å)

Jakob Lohm

Öring

Hon

Ca4,0

Trädgården

77cm

14:30

22/2

 

Fluga(Å)

Jerry Johansson

Öring

Hon

1,5kg

Nedan bron

45cm

15:15

22/2

 

Toby(Å)

Jim Carlsson

Öring

Han

4,28kg

Kölby

 

15:00

22/2

 

Toby(Å)

Peter Karlsson

Öring

Hon

 

Ekarna

Ca50cm

11:30

22/2

 

Fluga(Å)

Peter Holgersson

Öring

Hon

2,7kg

Brudhoppet

63cm

8:10

23/2

 

Rapala

Bobbo

öring

Hon

2,640

Trädgården

62cm

10:30

23/2

 

Rapala(N)

Anthony Molin

öring

Hon

Ca2,5

Ovan bron

62cm

10:30

23/2

 

Fluga(Å)

 

Fångstlistor från premiärhelgen!

2014-02-17 20:35

FÅNGSTRAPPORT Hossmo FVOF-2014(Å) = återsatt

(N) = nystigen

(F) = fettfeneklippt

 

 

Namn

Fiskart

Kön

Vikt

Fångstplats

Längd

Kl

Dat

Temp

Redskap

Ola Sennefjord

Öring

-

Ca1kg

Turbinrännan

40cm

06:35

15/2

 

Toby (Å)

Rickard Hallberg

Öring

Hon

2,5

Ovan fallet

65cm

7.30

15/2

 

Rapala

Peter Karlsson

Öring

hon

 

Källängen

Ca40cm

8:00

-

 

Fluga(Å)

Peter Karlsson

Öring

han

 

Källängen

Ca50cm

8:15

 

 

Fluga(Å)

Ernad Alic

Öring

han

Ca3kg

Ekarna

67cm

9:15

-

 

Toby(Å)

Ernad Alic

Öring

hon

 

Ekarna

47cm

9:00

-

 

Toby(Å)

Sven Wende

Öring

Hon

Ca2kg

Maden

 

9:00

-

 

Rapala(Å)

Jim Carlsson

Öring

Hon

 

Nedan bron

Ca55cm

8:00

-

 

Rapala(Å)

Tommy Karlsson

Öring

Hon

 

Ekarna

60cm

 

-

 

Rapala(Å)

Ernad Alic

Öring

hon

 

ekarna

53cm

10:30

15/2

 

Toby(Å)

 

FÅNGSTRAPPORT Hossmo FVOF-2014(Å) = återsatt

(N) = nystigen

(F) = fettfeneklippt

 

 

Namn

Fiskart

Kön

Vikt

Fångstplats

Längd

Kl

Dat

Temp

Redskap

Micael Carlsson

bäcköring

 

 

ekarna

40cm

09:15

15/2

 

Spinnfluga(Å)

Micael Carlsson

Öring

hon

 

Ekarna

50cm

9:45

-

 

Spinnfluga(Å)

Micael Carlsson

Öring

han

 

Alarna

63cm

10.15

-

 

Spinnfluga

Peter Nilsson

Öring

Hon

Ca2,3

Brudhoppet

62cm

07.45

-

 

Rapala

Peter Nilsson

Öring

Hon

 

Kraftverket

53cm

8.30

-

 

Rapala(Å)

Peter Nilsson

Öring

Hon

 

S-böjen

58cm

9.20

-

 

Rapala(Å)

Peter Nilsson

Öring

Hon

 

Källängen

50cm

10.00

-

 

Rapala(Å)

Bobbo johansson

Öring

hon

Ca1,5

Alarna

 

10.30

-

 

Rapala(Å)

Pierre S

Öring

hon

 

Alarna

 

10.45

-

 

Rapala(Å)

Tommy Karlsson

Öring

han

 

Nedan bron

50cm

 

-

 

Rapala(Å)

 

FÅNGSTRAPPORT Hossmo FVOF-2014(Å) = återsatt

(N) = nystigen

(F) = fettfeneklippt

 

 

Namn

Fiskart

Kön

Vikt

Fångstplats

Längd

Kl

Dat

Temp

Redskap

Dan söderström

Öring

hon

1kg

Ovan brudhoppet

48cm

10.30

15/2

 

Rapala(Å)

Tobias lindeborg

Öring

 

2,89kg

 

66cm

10:50

-

 

Rapala

Robin lundin

Öring

 

 

Ovan bron

22cm

12.00

-

 

Rapala(Å)

Henrik Flink

Gädda

 

Ca6kg

Nedan bron

 

10:30

-

 

Toby(Å)

Tommy Karlsson

Öring

Han

Ca4kg

Ovan bron

ca70cm

13:00

-

 

Rapala(Å)

Sven Wende

Öring

Hon

Ca1,5

Nedan bron

 

11:30

-

 

Rapala(Å)

Jonathan S

Öring

Hon

Ca4kg

Trädgården

 

12.15

-

 

Rapala(Å)

Henrik Flink

Öring

 

 

Ekarna

45cm

15:00

-

 

Rapala(Å)

Christer Hägg

Öring

 

 

Källängen

50cm

09:30

-

 

Fluga(Å

Ernad Alic

Öring

 

 

ekarna

40cm

9:00

16/2

 

 

 

FÅNGSTRAPPORT Hossmo FVOF-2014(Å) = återsatt

(N) = nystigen

(F) = fettfeneklippt

 

 

Namn

Fiskart

Kön

Vikt

Fångstplats

Längd

Kl

Dat

Temp

Redskap

Stefan Johansson

Öring

 

 

 

55cm

9.00

16/2

 

Spinn(Å)

Patrik Aronsson

Öring

 

Ca1,8

Maden

61cm

9.25

-

 

Rapala

Patrik Aronsson

Öring

 

Ca1,8

Maden

 

9.35

-

 

Rapala(Å)

Peter West

Öring

 

2,2kg

Pumphuset

62cm

8.35

-

 

Spinn(Å)

Bobbo

Öring

 

Ca1,0

Alarna

 

9.00

-

 

Spinn(Å)

Bobbo

Öring

 

Ca1,0

Alarna

 

9.40

-

 

Spinn(Å)

Bobbo

Öring

 

3,240

Brudhoppet

67cm

9.30

-

 

Spinn

Ernad alic

Öring

 

4,0kg

Ovan bron

79cm

 

-

 

Toby

Jerry Johansson

Öring

han

5kg

Ovan bron

70cm

10:50

-

 

Toby(Å)

Sven Wende

Öring

hon

Ca2kg

Ekarna

 

9.30

16/2

 

Rapala(å)

           

 

FÅNGSTRAPPORT Hossmo FVOF-2014(Å) = återsatt

(N) = nystigen

(F) = fettfeneklippt

 

 

Namn

Fiskart

Kön

Vikt

Fångstplats

Längd

Kl

Dat

Temp

Redskap

Bobbo

Regnb

 

3,660

Pumphuset

71cm

10.00

16/2

 

Rapala

Dan Söderström

Öring

hon

Ca2

Maden

62cm

12.00

 

 

Trumf(Å)

Dan Söderström

Öring

hon

Ca 2

Nedan brudhoppet

59cm

13.15

 

 

Toby(Å)

Tobias Lindeborg

Öring

 

1,650

Övre maden

57cm

12.00

 

 

Wobbler(Å)

Tobias Lindeborg

Öring

 

1,610

Övre maden

56cm

12.30

 

 

Wobbler(Å)

Nicklas Öcking

Öring

 

Ca1,5

Ovan bron

40cm

15.10

 

 

Rapala(Å)(N)

Peter Nilsson

Öring

Hon

Ca1,5

Brudhoppet

53cm

15.45

 

 

Rapala(Å)

Fredrik Johansson

Öring

 

 

Ca1,5

Brudhoppet

55cm

16.10

16/2

 

Rapala(Å)