RSS - xml

Kontrollerades senast: 2018-12-09 11:44:18

Ugglan & Boken

Årets adventsbok: En klurig jul

2018-12-09 09:12
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Årets adventsbok från Rabén & Sjögren är En klurig jul: Julsaga i 24 kapitel, med text av Ingelin Angerborn och illustrationer av Per Gustavsson.

När Rutan och hennes föräldrar pyntar inför julen upptäcker de att saxen är försvunnen. Och hammaren hittar de i kartongen med alla julgrejerna, där den inte alls ska vara. Föräldrarna tror att det är Rutan som skojar med dem, men hon vet inte heller vad det är som händer.

När hon skriver sin önskelista inför julen finns det en sak hon önskar sig mer än allt annat: en kompis. Hennes bästis Elsa har flyttat långt bort och även om det finns personer i klassen som Rutan gillar, är det inte samma sak som en allra bästa vän.

Då anar hon inte att hon snart ska träffa en ny och annorlunda kompis, en som gillar att knapra på metallskrot och som kan göra sig osynlig.

Boken handlar om vänskap och om längtan, viktiga frågor förpackade i mysig julstämning. Läs ett kapitel varje dag fram till jul, eller om du som jag inte kan hålla dig, läs allt på en enda gång. Boken är förstås en perfekt högläsningsbok i väntan på julafton.

Titel: En klurig jul: Julsaga i 24 kapitel
Författare: Ingelin Angerborn
Illustratör: Per Gustavsson
Utgivningsår: 2018
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 100

Läs en novell III: Svarta stjärnor

2018-12-06 10:59
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Jag har läst ytterligare en novell ur samlingen Svenska noveller: från Almqvist till Stoor, nämligen "Svarta stjärnor" av Oline Stig.

Jag har tidigare läst andra noveller av Stig och har hittills varit förtjust i alla. "Svarta stjärnor" handlar om en flicka som har en psykiskt sjuk mamma. Ibland är mamman frisk längre perioder och då glömmer flickan bort hur illa det är ibland. Tråkigast tycker flickan det är att mamman också blir sjuk av roliga saker, som att fira julafton.

Den julafton som skildras i boken blir väl inte riktigt som flickan hoppats på. Hon känner sig arg och gör saker som hon vet att mamman inte tycker om. Ändå är det tydligt att det finns ett starkt och kärleksfullt band mellan flickan och hennes mamma.

Jag passar in novellen på beskrivning nr. 37: "Läs en novell vars titel börjar på samma bokstav som författarens efternamn."

Titel: "Svarta stjärnor"
Ur: Svenska noveller: från Almqvist till Stoor
Författare: Oline Stig
Utgivningsår: 2018
Förlag: Bonniers
Antal sidor: 7

Veckans topplista: Julböcker

2018-12-04 07:03
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Varje vecka har Johannas deckarhörna sin topplista, där man ska tipsa om fem böcker på ett visst tema. Den här veckan ska böckerna på listan vara julböcker.

Här kommer mina fem titlar (utan inbördes ordning):

1. Mistlar och mord: fyra julmysterier av P.D. James är härligt julig och lagom spännande.

2. En riktig klassiker vill jag också ha med på listan, i form av Charles Dickens A Christmas Carol.

3. Jag gillar adventsböckerna som Rabén & Sjögren ger ut. Jul i Stora Skogen av Ulf Stark är en av favoriterna.

4. Novellen A Christmas Memory av Truman Capote beskriver en liten pojke och hans äldre släkting som förbereder sig inför julen. Trots åldersskillnaden är de bästa vänner.

5. Till sist, God Jul: en berättelse av Jonas Karlsson, en humoristisk berättelse om hur julförberedelserna kan gå riktigt överstyr.

Sammanfattning av månadens språk i november: arabiska

2018-12-02 14:04
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Då har det blivit dags att sammanfatta månadens språk i november, som var arabiska.

De här titlarna läste jag (klicka på länkarna för att se vad jag tyckte):

Arkivet och verkligheten av Hassan Blasim (novell)
Tant Safiyya och klostret av Baha Tahir

Vad läste du översatt från arabiskan? Bidra gärna med länk/länkar här i kommentarsfältet, eller skriv helt enkelt in titeln/titlarna du läst.

Månadens språk är ryska

2018-12-01 10:23
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Sist ut i Månadens språk 2018 är ryska, och det första jag kommer att tänka på är alla ryska klassiker, som Tolstoj, Dostojevskij och Tjechov.

Några klassiker står hemma i min hylla och några till fick följa med hem från biblioteket (se bilden), men jag tyckte också det kunde vara kul att försöka hitta något lite modernare.

Science Fiction i form av Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij vet jag att många gillar, så det kanske kunde vara något (speciellt när jag börjat bekanta mig med science fiction genom ett tema vi haft i min bokcirkel).

Någon novell blir det säkert i alla fall, kanske av mästerliga Tjechov eller kanske en av Gogols Petersburgsnoveller.

Imorgon blir det som sig bör en sammanfattning av det som blivit läst från arabiskan, månadens språk i november. Håll utkik efter det och bidra gärna med det du själv läst i utmaningen.

Tant Safiyya och klostret

2018-11-30 19:23
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Det roligaste med utmaningen Månadens språk är att jag hittar böcker och författare som jag annars aldrig ens hade hört talas om. I november är det böcker översatta från arabiska som gäller, och jag lånade Tant Safiyya och klostret av Baha Tahir på bibblan.

Boken utspelar sig på landsbygden i Egypten, där kristna och muslimer länge har levt sida vid sida. Bokens huvudperson är en ung pojke som tillsammans med sin pappa har täta kontakter med klostret en bit utanför byn. En särskilt god vän är den gamle munken, broder Bishai, som gärna ägnar sig åt odling och att återberätta skrönor om vad som hände förr i byn.

Men boken handlar också om Tant Safiyya, en släkting till pojken, som alla tror ska gifta sig med en ståtlige Harbi. När så inte sker, accepterar hon istället ett frieri från den störste jordägaren i trakten. Tragiska händelser gör att hon utvecklas till en grym och hänsynslös kvinna, långt ifrån den vackra och bekymmersfria Safiyya som pojken minns från sin barndom.

Allt detta sker medan sexdagarskriget mellan arabvärlden och Israel kommer allt närmare.

Jag gillade verkligen Tant Safiyya och klostret.


Titel: Tant Safiyya och klostret
Författare: Baha Tahir
Översättare: Mats Andersson
Utgivningsår: 2009
Förlag: Tranan
Antal sidor: 125

Irakisk Kristus

2018-11-30 07:42
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
2015 gavs Hassan Blasims novellsamling Irakisk Kristus ut på Albert Bonniers förlag. Redan då blev jag nyfiken, men sen blev det inte av att jag läste boken.

Nu när månadens språk är arabiska har jag i alla fall fått ett smakprov, genom att jag läst novellen "Arkivet och verkligheten". (Min sambo, som hann med hela samlingen, kan intyga att den är väl värd att läsa.)

"Arkivet och verkligheten" handlar om de livsöden som flyktingar bär med sig, och som de måste återge för att kunna söka asyl. En man kommer till en flyktingmottagning i Malmö och berättar snabbt en lång detaljerad berättelse om vad han råkat ut för. Men som Blasim konstaterar: "Alla som bor på flyktingmottagningscentret har två berättelser: den verkliga versionen och arkivversionen."

Jag passar också på att pricka in novellen på beskrivning nr. 16 i Läs en novell III: "Läs en novell om flykt."

Titel: "Arkivet och verkligheten"
Ur: Irakisk Kristus
Författare: Hassan Blasim
Översättare: Jonathan Morén
Utgivningsår: 2015
Förlag: Bonniers
Antal sidor: 13
Veckans topplista: Böcker jag ser fram emot att läsa under vintern

2018-11-27 07:39
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Dags igen för veckans topplista hos Johannas deckarhörna. Den här veckan ska vi fundera över vilka böcker vi ser fram emot att läsa under vintern.

Jag har massor av olästa böcker liggande, så jag kommer inte att blicka fram mot det nya som ges ut under vintern, utan jag riktar in mig på det som redan väntar på att bli läst.

Här kommer min lista (utan inbördes ordning):

1. Tomas Bannerheds Lugnet har jag varit sugen på att läsa ända sedan jag först hörde talas om den. Jag älskade verkligen hans Korparna, så mina förväntningar är höga.

2. En bok jag blivit mer och mer nyfiken på är Karin Smirnoffs debut Jag for ner till bror. Den var ju nominerad till årets Augustpris, men vann som bekant inte igår.

3. En annan bok jag går och längtar efter att få läsa är Vigdis Hjorths Arv och miljö. Jag har hört massor av lovord om boken, och jag lyssnade på när författaren blev intervjuad i Lundströms bokradio, vilket gjorde mig ännu mer lässugen.

4. Eva Ströms Rakkniven fick jag med mig hem från Bokmässan, där jag också lyssnade på ett seminarium där Ström samtalade med Sara Stridsberg. Jag är nyfiken på hur hon har skrivit om Fröken Julies öde, och är också särskilt intresserad bara för att Eva Ström bor och verkar i min hemstad, Kristianstad.

5. Till sist, Slutet av Mats Strandberg som jag också köpte på årets Bokmässa. Jag kan tänka mig att livet för en mänsklighet som bara har en begränsad tid kvar, är intressanta att läsa om.

2018 års Augustpris

2018-11-26 19:43
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Nu står det klart vilka som tilldelats 2018 års Augustpris. På Augustprisets webbsida hittar du pristagarna och massor av information kring priset.

Årets svenska skönlitterära bok tilldelades Linnéa Axelsson för Aednan (Albert Bonniers förlag), med följande motivering från juryn:

"I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor."

Det här var den enda av de skönlitterära böckerna jag på förhand hade läst och faktiskt tippat som en av de nominerade. Riktigt kul att den vann! Läs vad jag tyckte om Aednan här.

Priset för Årets svenska fackbok går till Svälten. Hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro (Albert Bonniers förlag). Motiveringen lyder:

"En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867–69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?"

Det är inte ofta jag har läst den bok som vinner priset i fackboksklassen, och så var fallet även i år. Jag måste erkänna att beskrivningen inte gör mig särskilt lockad heller. Inte min typ av bok, helt enkelt.

Årets svenska barn- och ungdomsbok tilldelades Emma AdBåge för bilderboken Gropen (Rabén & Sjögren), med motiveringen:

"Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhets-certifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!"

Gropen har jag läst och gillat! En riktigt bra bilderbok, som jag har skrivit om här.

Som jag tidigare konstaterat, delades i år också Svenska Förläggareföreningens Hederspris ut. Det gick till Ilon Wikland, med följande motivering:

"Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över."

Sist, men inte minst, delades ikväll Lilla Augustpriset ut, och den lyckliga vinnaren blev Linn Spjuth med novellen vem beskyddar gudarna? Den och de andra nominerade bidragen till Lilla Augustpriset kan du läsa här.

Ilon Wikland får Svenska Förläggareföreningens Hederspris

2018-11-24 10:49
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)

Hos Augustpriset kan man läsa att Hederspriset handlar om att "årligen uppmärksamma och hedra en nu levande upphovsperson som skapat verk av bestående värde och som genom sin konstnärliga gärning på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska litterära utgivningen."

Ilon Wikland är ett utmärkt första val, tycker jag.

Kaffepaus à la John

2018-11-22 07:35
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
I John Ajvide Lindqvists bok om skrivande, Misslyckas igen, misslyckas bättrefår vi följa arbetet med hans sju romaner, från Låt den rätte komma in, till X - den sista platsen.

Boken bygger på anteckningar från varje romans tillblivelse, varvat med nyskrivna kommentarer. Det blir både underhållande och lärorikt, och det är väldigt intressant att läsa om hur han egentligen tänkte när han skapade de böcker jag tycker så mycket om.

Det är också kul att jag känner mig så hemma i många av hans förebilder, som Selma Lagerlöf eller Gabriel García Marquez. Eller som i mycket av den musik han refererar till och inspireras av i sitt skrivande.

Jag kan också konstatera att jag ännu inte läst Människohamn, vilket jag såklart måste göra. Det kan väl passa bra en ruggig höstkväll. Om jag vågar.Veckans topplista: Höstens bästa

2018-11-20 07:01
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Varje vecka kör Johannas deckarhörna sin topplista, där man ska lista fem böcker på ett visst tema. Den här gången handlar det om höstens bästa böcker.

Här kommer mina favoriter bland det jag läst under hösten (utan inbördes ordning):

1. Jag tyckte mycket Mikael Niemis Koka björnen bok som både är en historisk roman om väckelseprästen Lars Levi Laestadius och en spännande deckare.

2. Allt jag läst av Sara Stridsberg har varit helt fantastiskt, och hennes senaste roman, Kärlekens Antarktis, är inget undantag. Utifrån en styckmördad kvinnas perspektiv, leds vi in i en berättelse om grymhet, ensamhet och den slutgiltiga uppoffringen.

3. En annan favorit under hösten var 1793 av Niklas Natt och Dag. Jag gillar den spännande mordgåtan, men tycker nästan ännu mer om beskrivningen av dåtidens Stockholm och de intressanta personskildringarna.

4. Alldeles nyligen har jag läst ut John Ajvide Lindqvists Misslyckas igen, misslyckas bättre: anteckningar om skräck och skrivande. Det är en bok som jag gillar både för att jag får reda på hur författaren har tänkt och arbetat fram de böcker jag njutit av att läsa, och för att jag själv gillar att skriva.

5. Till sist, Maggie O´Farrells självbiografiska roman Jag är, jag är, jag är: ett hjärtslag från döden, som jag verkligen tyckte mycket om. Boken är uppbyggd av kortare berättelser som alla skildrar händelser nära döden. Sällan har jag läst något så livsbejakande.

Jag kallade honom slipsen

2018-11-17 16:41
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Jag har läst Jag kallade honom Slipsen av Milena Michiko Flašar. Boken utspelar sig i Tokyo och handlar om mötet mellan två personer som känner att de inte riktigt passar in i den prestationsinriktade värld de lever i.

Tjugoårige Taguchi Hiro har under flera månader levt som en så kallad "hikikomori", en person som i maktlöshet mot samhällets ouppnåeliga krav på att lyckas, vägrar lämna sitt hem, låser in sig i sitt rum och knappt har någon kontakt ens med sin närmaste familj.

En dag tar han sina första trevande steg ut i omvärlden och hamnar på en bänk i en park. Stegvis känner han sig mindre besvärad av allt som händer runt omkring honom, och en dag kommer en medelålders man och sätter sig på bänken mittemot.

Taguchi studerar mannen och funderar kring vem han är. Till sist vänjer de sig vid varandras närvaro och Taguchi får reda på de omständigheter som gör att mannen sitter där på bänken istället för att gå till ett arbete.

Jag tycker om hur de här två människorna möts och påverkar varandras liv. De berättar för varandra om händelserna som ledde till att de blev de personer de är nu, och det är som om deras respektive historier får betydelse i ljuset av den andras. Trots ensamheten och svårigheterna som skildras, är det ändå med en känsla av hopp jag slår igen bokpärmarna.


Titel: Jag kallade honom Slipsen
Författare: Milena Michiko Flašar
Översättare: Anna Hörmander Plewka
Utgivningsår: 2017
Förlag: Nilssons
Antal sidor: 245


Fyra noveller till Läs en novell III

2018-11-15 13:18
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Jag har läst lite fler noveller till Läs en novell III.

I utmaningens nr. 27: "Läs en novell av en författare som också skriver barnböcker" tänkte jag snabbt på en av mina favoritförfattare, Tove Jansson. Bulevarden kommer från en samling med samma namn, vilken innehåller tidigare outgivet material (i alla fall outgivet i bokform). Mycket intressant läsning här.

På nr. 7: "Läs en novell som ursprungligen gavs ut på 1800-talet" valde jag Kärleksprövningen av Mary Shelley. Novellen är ett triangeldrama där de två väninnorna Angeline och Faustina vill ha samma man. Tyvärr känns upplägget lite väl förutsägbart för att novellen ska vara riktigt underhållande.

Till nr. 10: "Läs en novell med en titel hämtad från en dikt/sångtext" har jag kämpat länge med att hitta en novell. Sen kom jag att tänka på att John Ajvide Lindqvist ofta inspireras av låttexter i sina verk.  Låt de gamla drömmarna dö hakar i berättelsen om Oskar och Eli i Låt den rätte komma in, och textraden är (som så ofta hos Ajvide Lindqvist) hämtad från Morrissey.

Till sist passar jag in Nattens lekar av Stig Dagerman på nr. 38: "Läs en novell där (minst) en av personerna är ett barn." Jag tycker väldigt mycket om Dagermans sätt att skriva. Nattens lekar är en gripande novell om pojke vars pappa dricker för mycket, och här finns så mycket undertext att det är en ren fröjd.

När jag nu sammanställer hur många noveller jag läst hittills, har jag med råge prickat in de tjugo som är kravet för att klara utmaningen. De visar sig att jag bara har fem kvar för att ha klarat alla fyrtio. Hm... Det ska jag väl hinna innan året är slut? Det är värt ett försök i alla fall.

Hur går det för er andra som deltar i Läs en novell III?

Veckans topplista: Grått omslag

2018-11-13 07:42
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Varje vecka har Johannas deckarhörna sin topplista. De som vill vara med ska tipsa om fem böcker på ett visst tema. Den här veckan är temat omslag som alla ska vara grå.

Här kommer min lista (utan inbördes ordning):

1. Jag tycker mycket om omslagen på Patrick Modianos böcker (hos Elisabeth Grate förlag). Med sina grå toner passar de också perfekt in i veckans topplista. Den senaste Modiano jag läste var Straffeftergift som beskriver hur barnet Patrick och hans bror är inackorderade i en by på landet, medan deras mamma reser runt med ett teatersällskap.

2. Shirley Jacksons The Haunting of Hill House har av Stephen King kallats "en av 1900-talets viktigaste skräckromaner." Läskig är den, och omslaget är definitivt grått.

3. I Colm Tóibíns roman En lång vinter påverkas händelserna av en svår snöstorm, vilket det grå omslaget verkligen lyckas fånga.

4. Även Jonas Gardells trilogi Torka aldrig tårar utan handskar om Benjamin, Rasmus och de andra männen som insjuknar, tynar bort och dör i det det som kallades "bögpesten", har grått på sina omslag. Jag har faktiskt fortfarande inte läst sista delen, eftersom jag fasar för det tuffa innehållet (jag vet, jag ska läsa den, jag lovar).

5. Till sist, en av mina deckarfavoriter under 2018, Stina Jacksons Silvervägen. Lelle kör bil längs med väg 95, kallad Silvervägen, och letar efter sin försvunna dotter. Klart att den boken ska ha ett grått omslag.Kaffepaus à la Emma

2018-11-10 10:23
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Gropen av Emma Adbåge är en av de böcker som är nominerade till årets Augustpris. Jag tycker det är mycket välförtjänt.

Bakom gympasalen på skolgården finns en stor grop som alla barn älskar att leka i. Där finns en stor rot där man kan leka koja och gömställe, och där finns backar, stenar och härlig gul lera.

Problemet är att de vuxna tycker gropen är en alldeles för farlig plats, så de förbjuder barnen att vara där:

"Hela veckan sitter vi och gnisslar på gungorna. Man får inte stågunga, inte göra farthopp, inte göra snurrgunga och inte gunga högt. Hopphage har alla tröttnat på och i bollarna är det dåligt med luft."

Jag avnjuter boken till en kopp kaffe.


Titel: Gropen
Författare och illustratör: Emma Adbåge
Utgivningsår: 2018
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 32

Moder Justitia

2018-11-08 07:35
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Bakom Instagramkontot och nu diktsamlingen Moder Justitia döljer sig Ida Eklöf.

Eklöfs texter tar sitt ursprung i feminism och jämlikhet, och det verkar finnas ett starkt rättvisepatos hos henne. Ibland blir jag förbannad på orättvisorna hon skildrar, ibland skrattar jag åt hennes vassa formuleringar. Emellanåt känns texterna personliga och utlämnande.

Ett exempel från samlingen får du här:

"ensam hemma

Gömd bakom gardinen
mitt varmaste deltagande
utan att frysa

till is av alla sociala koder som är så svåra att minnas utantill
på beställning vid varje tillställning som kräver nåt annat
än mysbyxor och riktigt prat med riktiga människor

Genom persienner blir alla randiga.
Det tycker jag är lite småkul."


Titel: Moder Justitia
Författare: Ida Eklöf
Utgivningsår: 2018
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 109

Konstiga huset av Agatha Christie

2018-11-06 07:42
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Bookmark förlag ger ut Agatha Christie-böcker i nyöversättning och nu har turen kommit till Konstiga huset från 1949.

Titeln syftar på huset Tre Gavlar som ligger i en fin stadsdel i London och bebos av den förmögna familjen Leonides. Huset är stort och rymmer tre generationer av familjen och de tycks leva där i harmoni. En av dem är Sophia, en ung kvinna som har planer på att gifta sig med bokens berättare, Charles.

När Sophias farfar dör under mystiska omständigheter, misstänker man att det är hans unga änka som ligger bakom mordet. Charles skickas till huset av sin pappa som arbetar vid polisen, för att de ska kunna få information inifrån. Fallet verkar nämligen ovanligt svårlöst.

Det står ganska snart klart att varken Charles eller överkommissarie Taverner som utreder fallet, är helt övertygade om att änkan ligger bakom. Återstår att någon annan i familjen är en mördare. Men vem?

Det är alltid underhållande att läsa en pusseldeckare av Agatha Christie. Den här tycker jag särskilt mycket om, på grund av upplösningen. Tydligen ville Christies amerikanska förlag att hon skulle skriva ett annat slut eftersom de upplevde det som chockerande, men det vägrade förstås Christie. Tur var väl det.


Titel: Konstiga huset (Crooked House i original)
Författare: Agatha Christie
Översättare: Lisbeth & Louie Renner
Utgivningsår: 2018 (1949 i original)
Förlag: Bookmark
Antal sidor: 247

Sammanfattning av månadens språk i oktober: spanska

2018-11-03 18:37
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
I oktober var månadens språk spanska. Jag läste en novell från Argentina och en roman från Mexiko. Genom vissa språk kan man ju verkligen ta sig till många platser i världen, men något från Spanien blev det alltså inte.

Det här läste jag (klicka på länkarna för att se vad jag tyckte):

Tecken som föregår jordens undergång av Yuri Herrera
Det vi förlorade i elden av Marina Enriquez (novell)

Vad läste du från spanskan? Lämna en länk till ditt/dina inlägg eller skriv helt enkelt in titeln/titlarna direkt i kommentarsfältet.

Månadens språk är arabiska

2018-11-02 09:17
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)

November är här och på bloggen betyder det att månadens språk är arabiska.

Som vanligt kommer jag att försöka läsa någon  novell och i alla fall en roman. Den bok jag känner mig mest sugen på just nu är Tant Safiyya och klostret av Baha Tahir, men jag får se om det blir den jag väljer till slut.

Imorgon blir det en sammanfattning av månadens språk i september som var spanska. Håll utkik efter det.

Veckans topplista: Spökhistorier

2018-10-30 07:48
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Varje vecka kör Johannas deckarhörna sin topplista. Den här gången är det passande nog spökhistorier som är temat.

Här kommer mina fem tips (utan inbördes ordning):

1. Michelle Paver har skrivit flera spökberättelser. Thin Air utspelar sig under en klättringsexpedition till Himalaya under 1930-talet.

2. Hittills gillar jag allt jag läst av Neil Gaiman, och i hans The Graveyard Book finns det gott om spöken. Pojken Bod växer nämligen upp som den enda levande människan på en kyrkogård.

3. Selma Lagerlöf är en fantastisk berättare. Några av hennes läskigare noveller finns samlade i Spökhistorier.

4. En riktigt läskig spökberättelse är The Woman in Black av Susan Hill. En advokat kommer till ett hus för att ordna upp ett dödsbo. Han upptäcker snart att ingen vill prata med honom om Eel Marsh House, den efterlämnade egendomen, som ligger spöklik och omhöljd av dimma ute i sankmarkerna.

5.Till sist, de charmiga spökena i Harry Potter-böckerna. Jag tycker särskilt mycket om nearly-headless-Nick.

Det vi förlorade i elden

2018-10-27 08:16
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Jag blev sugen på att läsa Mariana Enriquez novellsamling Det vi förlorade i elden redan när den kom ut förra året. Men då blev det aldrig av.

Nu när Månadens språk är spanska passade jag på att låna hem boken igen, och även om jag inser att jag inte kommer att hinna läsa hela, har jag i alla fall läst titelnovellen.

"Det vi förlorade i elden" handlar om kvinnobränningar. Men istället för att kvinnorna blir attackerade och brända av män, börjar de bränna sig själva istället. Allt fler kvinnor med vanställda och brännskadade ansikten börjar synas runt omkring i Buenos Aires. Det är ett drastiskt sätt att protestera mot kvinnomisshandel.

Jag tycker mycket om novellen, och kommer alldeles säkert att läsa resten av samlingen när tillfälle ges.

Jag passar också på att notera novellen på plats nr. 29 i Läs en novell III: en novell som översatts från spanskan.


Titel: "Det vi förlorade i elden"
Ur: Det vi förlorade i elden
Författare: Mariana Enriquez
Översättare: Hanna Axén
Utgivningsår: 2017
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 16

Tecken som föregår jordens undergång

2018-10-24 15:10
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
När Månadens språk är spanska väljer jag att läsa en roman från Mexiko, nämligen Tecken som föregår jordens undergång av Yuri Herrera.

Boken handlar om Makina, en ung kvinna som får uppdraget att ta sig från sin mexikanska hemby över gränsen in i USA. Anledningen är att hennes mamma bett henne att söka upp Makinas bror som rest till USA, och sen aldrig återvänt. För att få det beskydd som krävs för att ta sig över gränsen lovar Makina också en av maffiabossarna att leverera ett paket.

Det är en hård machokultur som skildras i boken, och det mörka innehållet skildras träffsäkert med ett koncentrerat och nedtonat språk. Jag gillar hur Herrera i en så pass kort och avskalad berättelse ändå lyckas ge oss ett så fascinerande personporträtt.

Tidigare i år har jag också läst Herreras roman Kungens trubadur.

Titel: Tecken som föregår jordens undergång
Författare: Yuri Herrera
Översättare: Maria Cederroth
Utgivningsår: 2016
Förlag: Nilsson
Antal sidor: 119

Och de nominerade är...

2018-10-22 19:32
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
... ett helt gäng böcker som jag inte alls hade koll på. Så kan det också bli.

Att Aednan skulle bli nominerad i den skönlitterära klassen hade jag ju rätt i. Likaså prickade jag in Mannen i skogen: en biografi över Vilhelm Moberg bland fackböckerna, och Comedy queen och Vi kommer snart hem igen i barn- och ungdomsklassen.

I övrigt slog mina gissningar inte in, men i gengäld fick jag ju en lång lista på böcker att ta reda på mer om. En del var bekanta (Människan är den vackraste staden hade jag till exempel redan tänkt läsa), men några av titlarna har jag inte ens hört talas om.

Dessa är de 18 böcker som har nominerats till 2018 års Augustpris:

Årets skönlitterära bok
Aednan av Linnea Axelsson (Albert Bonniers förlag)
Skalornas förråd av Ulf Eriksson (Albert Bonniers förlag)
En shtetl i Stockholm av Kenneth Hermele (Weyler förlag)
Socialdemokratiska noveller av Björn Runeborg (Modernista)
Människan är den vackraste staden av Sami Said (Natur & Kultur)
Jag for ner till bror av Karin Smirnoff (Polaris)

Årets svenska fackbok
Gubbas hage av Kerstin Ekman (Albert Bonniers förlag)
Internet är trasigt av Martin Gelin & Karin Pettersson (Natur & Kultur)
Mannen i skogen: en biografi över Vilhelm Moberg av Jens Liljestrand (Albert Bonniers förlag)
Svälten. Hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro (Albert Bonniers förlag)
Mammorna av Alexandra Pascalidou (Atlas)
Lars Tunbjörk. Retrospektiv av Lars Tunbjörk, Maud Nycander, Göran Odbratt & Kathy Ryan (Max Ström)

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Gropen av Emma Adbåge (Rabén & Sjögren)
Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde & Peter Bergting (Natur & Kultur)
Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius & Clara Dackenberg (Lilla Piratförlaget)
Rymlingarna av Kitty Crowther & Ulf Stark (Lilla Piratförlaget)
Regn av Anders Holmer (Natur & Kultur)
Comedy queen av Jenny Jägerfeld (Rabén & Sjögren)

Vinnarna utses den 26 november.

Augustspekulationer

2018-10-21 10:56
Från noreply@blogger.com (Helena Andersson)
Imorgon får vi veta vilka böcker som är nominerade till Augustpriset, men redan nu är det ju spännande att spekulera lite. Så vilka tror jag då skulle kunna bli nominerade?

Den skönlitterära klassen är den jag känner mig mest hemma i, vilket inte på något sätt innebär att det skulle vara enkelt att komma med gissningar. Men Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri tror jag mycket väl kan bli nominerad. Jag tror också på Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg och novellsamlingen Nordisk fauna av Andrea Lundgren. Sen då? Ja, varför inte dikteposet Aednan av Linnéa Axelsson? Sen finns det ju böcker som Gardells Till minne av en villkorslös kärlek och Tomas Bannerheds Lugnet, som kanske kniper någon av nomineringsplatserna. Eller varför inte Lena Anderssons Sveas son?

I fackboksklassen tror jag på Jens Liljestrands biografi över Vilhelm Moberg, Mannen i skogen. Kanske kan också Nuckan av Malin Lindroth bli nominerad. I barn- och ungdomsklassen tror jag på Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting, Comedy Queen av Jenny Jägerfeld och Dom som bestämmer av Lisen Adbåge.

Imorgon kväll vet vi alltså hur det går.