RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-26 04:40:35

TaggaNer

Vägen till ett enklare liv - filosofiska funderingar och iakttagelser

(no title)

2018-10-09 08:35
Från [email protected] (Monica)
Schipperken Corinnas Marino alias Nemo emellanåt alias Gangstern

Hundägare är friskare sägs det. Den här lille plutten kom till oss för två och en halv vecka sedan, här 8 veckor gammal. Tanken är att han skall hålla oss i trim. Det är närmast omöjligt att få med hela honom på en och samma bild, därav den usla kvalitén...

Vi har börjat lära känna varandra och hittat nån slags vardagslunk som fungerar hyfsat bra. Men oj, valp är en heltidssyssla! Det var längesedan jag var med valp senast men det jag kände då kvarstår, det är skönt med vuxna hundar. Men charmigt med valpar. När dom är lite trötta är dom riktigt goa, då är det inte tänder i hela luften. Vår underbara gamla katt börjar vänja sig och uppvisar en närmast arrogant attityd emot det lilla vilddjuret, hon mest blänger och när han blir för påig får han sig en näsbränna. Sen breder hon demonstrativt ut sig mitt på golvet och blänger vidare. På katters vis.

Sonja

Biffens goda liv

2018-06-20 19:40
Från [email protected] (Monica)

Utsikt från sovrumsfönstret. Känner mig fasligt priviligierad. Att i nattsärken kunna spana in korna, kalvarna och den stora svarta tjuren där dom i godan ro går och betar i gröngräset. Helt ovetandes om att somliga av dem skall blir färs och biff och sånt till hösten eller när det nu blir. Våren kanske. Har inte så bra koll. Och jag som inte äter kött är förstås inte alls förtjust i tanken men en sak är i alla fall säker - dom här djuren har det riktigt bra så länge dom har det. Och jag får väl nöja mig med det. Om jag ätit kött skulle jag ätit kött som haft ett bra liv.

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

2018-06-11 21:19
Från [email protected] (Monica)

Har du någon gång odlat Gyllenbär? Det hade inte jag. Förrän i år. Jag hade fyra fina plantor och visste så klart inte riktigt vad jag skulle göra med alla. Så blir det med det mesta jag sår. Så jag klämde ner allihop i samma odlingslåda. Den hade antagligen varit lagom till en eller absolut högst två plantor. Och nu blev det fyra. Rätt trångt. Faktum är dock att det börjar komma en hel massa bär på dem och jag hoppas att det kommer att funka ändå. Får ge dem ordentligt med gödning.

Jag har ingen aning om hur lång tid det tar för bären att mogna, bevakar med spänning varje dag. Tycker inte det händer så mycket men det är säkert fel. Hur som helst ser det ut att bli fler och fler bär och det gör verkligen inget. Plantorna har ju fått en rivstart den här minst sagt heta våren så förhoppningsvis får vi smaka dessa lyxiga bär innan sommaren är till ända! Om de inte plantorna kväver varandra...

Om du har erfarenhet av att odla Gyllenbär och har några bra tips som jag kan behöva så mottages de tacksamt!


Kickar och okickar

2018-05-04 09:48
Från [email protected] (Monica)
I vårt nya hem på landet har vi mycket fri sikt och det är en lisa för själen. Naturen serverar som sig bör något att njuta av mest hela tiden. Början och slutet på dagen är nog ändå bäst och morgnarna absolut mest spännande.

Sådan här morgnar är en ynnest att ha, de sprider ett närmast totalt lugn i kropp och själ. Tacksam.

Härom morgonen var jag uppe i svinottan och fick se detta. Magisk start på dagen. Smolket i bägaren är att ju snyggare himmel desto mer partiklar i luften som solljuset skall passera på sin långa väg till jorden. Och det troliga är då att det är luftföroreningar.

Jag funderade lite över ovanstående och kom fram till att vi ofta är enormt sugna på det spektakulära och strävar efter sådana upplevelser. Sedan vill, och måste, vi ha det lugna och vilsamma för återhämtning men eventuellt blir det då mest som ett avstamp för nästa kick. 

Behöver vi dessa motsatser för att fungera bra? Jag upplever att kickarna vida överstiger det vilsamma för väldigt många människor och det kanske inte är så konstigt, utbudet på kickar av olika slag är enormt och det finns något för alla. Det är lätt att falla för dem och det har nästan blivit en norm att ha fullt av dem i almanackan. Hur får man till en bra balans? Hur kan man vila och återhämta sig i vardagen? Vad kännetecknar vila och återhämtning? Och, får vi rentav en kick av det vilsamma, men av en helt annan sort? Funderingarna fortsätter...

Älskade soptipp

2017-06-26 21:41
Från [email protected] (Monica)
Som jag skrivit om tidigare så har vi köpt ett nytt hus och det blir flytt i september. Det är ett tag kvar men idag röjde vi ur garaget och åkte med en knökfull släpkärra till soptippen. Eller återvinningsstationen som det numera heter. Och den är välordnad som attan, det är en fröjd att lasta av en kärra bråte där och sortera i de olika bingarna. Som ett reningsbad. Och så är man jättenöjd efteråt, det mesta återvinns ju. Yes! Men alltså. Man blir euforisk av att slänga grejor på tippen, hallå, vad är det för fel på oss? Vi borde inte ha en massa grejor att slänga på tippen, vi borde återanvända det själva, inte knö det genom en ny energikrävande  produktionsprocess. Det har blivit normalt att åka till tippen med en massa grejor och man är jätteduktig när man sorterar det rätt och man har all rätt i världen att känna sig nöjd på hemresan. Nåt har gått riktigt, riktigt snett.
.

Vintersådd

2017-05-15 19:50
Från [email protected] (Monica)
Huvudsalladen just nu. Lite lagom ogallrad.
Jag gjorde en mängd vintersådder i år också, många redan 1 januari. I kallbänkar. Det som kommit längst är salladen, den har vi ätit av en månad ungefär. Mycket annat är småplantor som jag skolat om och skall sätta ut i landen vad det lider. Jag provade det här för första gången förra året och då var det en total nyhet för mig. Vissa saker gick fantastiskt bra och vissa andra rätt dåligt, för att inte säga uruselt. Ungefär som när man sår "som vanligt" alltså, i alla fall i mina land. Det är verkligen en fröjd att fixa till sånt här på vintern och sedan bara gå och vänta når våren närmar sig, klappat och klart liksom! För den som vill lära sig om vintersådd finns massor att läsa här. Den där länken går till Sara Bäckmos blogg i Land. Hon är en fena på allt vad odling heter och en ständig insirationskälla! Den som hade hälften av hennes energi bara...
.

Rätt plats på fel tid

2017-05-12 10:20
Från [email protected] (Monica)

Jag har en förkärlek för att vara på populära platser på "fel" tid. Eller rätt tid enligt mig. Sikte blir fri, det finns möjlighet att känna in platsen och det råder då en sällsam frid över platser som är fulla med folk på "rätt" tid.

Härom dagen var mannen och jag på en liten utflykt i vårt närområde, en sån där utflykt som vi gör ibland när vi tycker att vi behöver komma från väggarna lite. Vi åker åt nåt håll och så får vi se var vi hamnar. Den här gången mellanlandade vi i duggregnet på slussområdet i Trollhättan och det var verkligen öde där. Det är ett fascinerande ställe att ta en promenad på och historiens vingslag känns ordentligt. Vi avslutade med en fika på slusscaféet och där var så klart också öde, men öppet! Jättegod fika och det fanns bra alternativ med glutefritt, veganskt m m för den som så önskar. Fem fyrar, slussportar eller nåt annat passande!
.

Baddamm

2017-05-05 21:40
Från [email protected] (Monica)


I mer än 30 år har jag haft möjligheten att på två ynka minuter gå till närmaste sjö och ta mig ett morgondopp, även mitt i stan där vi bor nu. En ynnest även om jag inte är den där inbitne morgonbadaren, inte alls. Men när vi flyttar till nya huset fram i höst är det sannerligen inte gångavstånd längre. Och ja, det ÄR skönt att ta det där doppet ibland. Så jag tänkte att jag skulle önska mig en baddamm, eller naturpool som det också heter. Den görs på ett förhållandevis naturligt sätt och all rening sköts på naturlig väg. Tidningen Land beskriver hur man gör, måtte mannen nappa på detta! Just dammen på bilden har vuxit till sig några år, visst ser det ljuvligt ut!

Ekofilosofisk verkstad

2017-04-24 21:12
Från [email protected] (Monica)

I helgen har jag varit med Föreningen för ekofilosofi på ekofilosofisk verkstad i Älvsjöhyttan, en liten ort i sydöstra Värmland som lever en något tynande tillvaro. Som så många andra gamla bruksorter. Av den blomstrande by som en gång fanns finns nu 11 trägna personer kvar som lever sina liv på denna plats där lugnet riktigt kryper innanför skinnet på en. En skön känsla dock för en som är less på stadsljud.

Helgens tema var pengar. Vi har alltså diskuterat pengar i två dagar, utifrån alla möjliga vinklingar, den ena intressantare än den andra. Det är verkligen en lisa för själen att spinna loss i såna här diskussioner några dagar och som vanligt har man dubbelt så många frågor med sig hem som när man åkte dit. Denna går just nu på repeat i mitt sinne:

"Hur i hela friden gick det till när just pengar blev den helt överskuggande synonymen för ekonomi?"

Den skaver. Vi har ju rätt mycket annat som behöver hushållas med och som högst troligt är oändligt mycket viktigare för vår fortlevnad.


Flytta

2017-04-20 13:06
Från [email protected] (Monica)

För sex år sedan köpte vi ett trevligt hus i stan. Det krävde en rejäl arbetsinsats initial men eftersom vi gillar sånt där så var det ingen börda direkt. Lagom stort tegelhus. Aluminiumfönster. Lättskött. Och bilen står mest still nu för tiden, det funkar ju nästan alltid att gå och cykla. 

Och så slog då längtan till landet till igen och nu står vi här med ett nytt hus. Stort. Trähus. Stor tomt. Kontinuerligt fixande. Men vi älskar det och ser verkligen fram emot att flytta framåt hösten. Som ett extra plus hittade jag toppenbloggen Hildas som idag huserar i huset, tack för det! Det är en verkligt fin blogg och den rimmar med allt jag började med för snart tio år sedan men som av olika anledningar kommit av sig en smula på vägen. Men nu jädrans blir det åka av i riktning mot ett enklare liv! 

Och nej, ett alldeles för stort hus är väl inte helt rätt men jag är övertygad om att det här kommer att vara en underbar plats att leva och t o m bli gammal på, inte bara bo. Jag älskar att vara hemma och det blir förmodligen ännu mer av den varan nu. Och det räckte att gå över tröskeln så hade huset slagit klorna i en liksom, ingen pardon, ingen återvändo. 


Har tänkt på en sak...

2016-03-06 20:02
Från [email protected] (Monica)

Älskar alla färgsprakande blommor som finns att tillgå i blomsteraffärerna nu. Primulor, tulpaner och hortensior. Helst. 

Vad jag inte gillar är allt prat om att sänka inkomsterna för "de enklaste" yrkena. Vad är då definitionen på ett sånt? Undrar jag. Tycker då hellre att man skall sänka lönerna för de mest onödiga yrkena, vilka det nu är. Då kanske det hur som helst skulle skipas nån slags rättvisa på arbetsmarknaden för en sak tror jag mig veta - väldigt, väldigt många av de som gör ett helt ovärderligt jobb inom vård och omsorg tillhör inte någon av dessa kategorier...
.

Början...

2016-02-06 08:30
Från [email protected] (Monica)


För snart åtta år sedan skrev jag mitt första inlägg, illustrerat av denna bild. Vägen framåt. Som på räls. Vet inte riktigt hur tankegångarna gick men jag vet varför jag totade ihop den här bloggen - jag startade väldigt plötsligt ett köpstopp som varade året ut, det blev 8 månader och 20 dagar om jag inte minns fel. Och jag rensade som attan i gömmorna. Och började blogga. Ett reningsbad. Sen dess har jag också avverkat ett år, 2012, då jag inte handlade några nya grejor, bara ev sånt som behövdes för att någon gammal grej skulle få ännu ett liv. Det där var både enkelt och roligt!

Tillsammans med t ex Ann-Christin var man ju rena trendsättaren, fräckt. ;) (Smileyn är en facebookskada...)

Under de här åtta åren har medvetenheten rakat i höjden bland väldigt många människor, vilket känns finfint, men samtidigt har det accelererat katastrofalt på andra kanten, dvs den kant där köp-slit-släng i många fall blivit köp-släng. Först köps det så det ryker och sedan rensas det så det också ryker, för det är ju så himla skönt att åka till soptippen med ett fullt lass... Hur skall det sluta? 

Under de här åtta åren har ett stort odlingsintresse slagit rot i min värld vilket säkert kommer att avspegla sig här framöver. Odlingssäsongen ligger i startgroparna, idag går startskottet. Yippie!

Bokashi - det är nåt med det där att ta tillvara

2016-01-31 08:07
Från [email protected] (Monica)

Det fanns en tid när jag tyckte jag legat på latsidan med bloggandet när det gått tre dagar sedan senaste inlägget. Nu är det drygt två år sedan. Det är lång tid. Skönt att den finns kvar. Facebook kan vara ett fantastiskt forum, det finns många bra grupper där. Men, bruset är stort. Tack bloggen för att du väntat tålmodigt på mig! 

Det är nåt med det där att ta tillvara. Kanske har den tillfredsställelsen blivit ännu större och viktigare nu när vi lever i ett samhälle där köp-slit-släng listigt blivit utbytt emot köp-släng. Och det gäller även mat. Tyvärr.

Det senaste på ta-tillvara-fronten för min del är Bokashi, ett sätt att ta tillvara allt matavfall. Ja, allt. Jo det finns några få undantag som inte passar så bra här men det är det lilla. Det är en fantastisk tillfredsställelse att göra sin Bokashi och gräva ner i trädgården, det växer som bara den! Den korta versionen av vad detta är för något är att man fermenterar, dvs syrar, köksavfallet istället för att kompostera det. Den långa versionen kan du titta på t ex bokashi.se . 

På bilden ovan syns mina små jordfabriker, murbrukshinkar som jag skall plantera tomater i till våren. Bokashi blandas med jord, vilken jord som helst, och sedan skall det bli mumma för tomaterna. Första gången jag provar detta så vi får se var det slutar!
.
Medicinskåpet i maten

2013-11-20 14:57
Från [email protected] (Monica)


Längesen. Igen. Jo, det går trööögt med bloggandet nu för tiden och ändå kan jag inte påstå att jag ledsnat. Inte alls, bara fått helt andra rutiner i livet om man säger så. Egentligen finns det saker runt omkring en, bra som mindre bra och tyvärr även dåliga, som triggar ett blogginlägg men jag kommer liksom aldrig fram till tangentbordet. Inte fram till datorn över huvud taget. Hela min arbetsdag bygger på ett evinnerligt knappande och jag har blivit så djuriskt, evinnerligt, bottenlöst trött på det. Och så avreagerar man sig en smula på Facebook, länkar till en artikel som känns viktig och så är det bra med det. Snabbt, kvickt och lätt, alldeles för lätt... Så bloggandet blir "så där" eller inte ens det.

Men nu då... Blev påmind om det där med rötslam på våra åkrar. Inget nytt men på något sätt har jag nog inbillat mig att det där eländet upphört, vet inte varför. Istället får man sig till livs att det finns företag som lever på att förpassa rötslammet från reningsverket ut på våra åkrar där mat odlas, dvs det är en affärsidé att muta bönderna att ta emot det här avfallet, avfall som ingen egentligen har så stor koll på och som ingen vad det har för påverkan på maten som odlas i det. Eller ja, vissa saker har man lite koll på men långt ifrån allt. Låååångt ifrån.

Så, lite tillspetsat, du har resterna från ditt medicinskåp i maten....

När skall det bli ekologiskt odlad mat som benämns "mat" och förgiftad mat någonting annat - har nog inget bra ord för det.
.

Klimatfrågan - hallå...!

2013-10-02 17:00
Från [email protected] (Monica)Jag tänker inte skriva så mycket. Behöver inte. Emma Hamberg säger allt det jag vill skriva. Lyssna på Klimatfrågan - vart tog den vägen?
.

Att svära i kyrkan 2

2013-10-01 21:24
Från [email protected] (Monica)
Jag tänker pränta ner en reflektion från var och en som skriver i boken, nåt som talat till mig. För det finns i alla kapitel. Det är en brokig blandning människor som bidragit och boken är därefter - mångfacetterad om än på samma tema och med näsan åt ungefär samma håll, dock med olika nyanser.Per Grankvist - Kort introduktion till vardagssvenska
Min aha-upplevelser i det här kapitlet rör orden design och sopor. Ord som alltid funnits. Eller? Nej, de har ju inte det. Orden dök upp under 1900-talet. Först kom design som betydde att något formgetts för att vara rätt i tiden. Och för att lära folk att det gick alldeles utmärkt att byta ut saker långt innan dom var uttjänta bara för att visa att man har koll på läget. Konsumtionen tog så sakteliga fart.

Som ett mycket passande brev på posten uppfann sedan någon ordet sopor. De saker som människan tillverkat har givetvis förr eller senare blivit utslitna men då har de dykt upp någon annanstans i ett ständigt kretslopp. Tills soporna så passande gjorde sitt inträde. För om man handlar designade grejor så kan man vara rätt säker på att dom inte hinner ta slut innan det blir dags att handla nytt. Och nytt blev väldigt på modet, begagnat töntigt. Ingen ville kännas vid det vi ratat och så föddes soporna och därmed soptippen. Där kunde vi gräva ner det vi inte längre ville ha och vips - finns inte mer!

Fina fisken - skulle du tröttna på grejorna du köpt så kan du alltid benämna den sopor och då blir det ok bara slänga dem. Sopornas bakdörr har alltså bidragit till den ökade tillväxten och vår hejdlösa konsumtion. Tänk om bara ingen kommit på den där mekanismen och det där ordet - sopor...
.

Att svära i kyrkan

2013-09-08 20:47
Från [email protected] (Monica)

Det är ett tag sedan nu jag läste ut den här boken, mycket trevlig läsning. Eller tja, det hade ju varit ännu trevligare om den inte hade behövt skrivas... Men, hur som helst var det givande läsning och min vana trogen har jag smetat den full med smånotisar så jag kan ta en repa till i boken, i lite komprimerad form så att säga. Tänker då också skriva lite mer om den. Men om inte annat - läs den!

.

Pär Holmgren i Alingsås

2013-03-26 12:41
Från [email protected] (Monica)
I Alingsås gick "Framtidsveckan" av stapeln förra veckan. Det var Omställning Alingsås som tillsammans med Alingsås kommun och ett flertal lokala aktörer ordnade en uppsjö av aktiviteter där den gemensamma nämnaren och röda tråden var "För en hållbar omställning". Mer än 90 aktiviteter av olika slag gick av stapeln och en liten kloning av sig själv hade varit på sin plats...

Jag valde i alla fall bl a att lyssna på Pär Holmgren som föreläste om den stora utmaning som klimatfrågan utgör för oss. Det har väl knappast undgått någon att det är dags att skärpa till sig men vad gör vi? Inte mycket som går åt rätt håll i alla fall.

Pär är en talare man lyssnar på i flera timmar utan att få en enda liten dip, snyggt! Efter det att han levererat en mängd fakta som nog fick de flesta att få en smula andnöd så fick vi oss även till livs vad vi faktiskt kan göra, var och en, för att få skeppet Jorden att räta upp sig från sin slagsida.

En uppgift som många borde fundera över är att maten aldrig någonsin varit så billig som nu, vi spenderar i snitt 12% av vår disponibla inkomst på mat - varför allt gnäll om höga matpriser och är det inte dags att på allvar börja tänka på vad vi köper hem? Och kanske också vad vi lägger resten av pengarna på?

To-do-listan:

1. Tänk på hur du tar dig till affären  – låt bilen stå så ofta du kan
2. Ät mindre kött
3. Följ den svenska odlingssäsongen
4. Köp så närproducerat som möjligt (mindre halvfabrikat)
5. Köp ekologiskt
6. Spara energi i matlagningen
7. Ät upp det du köpt hem


Inte så himla svårt, eller hur?
.
.

Brukare

2013-03-20 18:12
Från [email protected] (Monica)


Jag gillar bara inte när vi alienerar oss från människor i behov av omsorg eller vård av olika slag och börjar kalla dem "brukare". Detifiering av sämsta slag. Kan vi inte bara glömma att vi hittade på det där och börja kalla människor för människor igen. Snälla...
.

Modernt

2013-03-16 22:18
Från [email protected] (Monica)
Kanske är det min hetaste önskan just nu - att medmänsklighet skall bli rejält på modet och jakten på profit omodernt. Djävlaranammaomodernt.
.

Ät mindre kött

2013-01-22 21:56
Från [email protected] (Monica)
Jag har ingen egen bild, vill inte ha någon, på kött så jag lånade från Sydsvenskan... 
Hörde på radio att Sverige ligger fyra på köttkonsumtionslistan i världen. Före oss finns USA, Australien, Brasilien (inget av dessa är förvånande) och så då Luxemburg. Inte så smickrande för oss precis. Har hört nånstans att den största tjänst man kan göra miljön är att sluta äta kött så ett litet ynka bidrag genom att kanske halvera köttkonsumtionen eller nåt vore väl en god idé, och dessutom samtidigt gynna den egna hälsan - det vore väl inte så dumt?

Och nej, jag kan inte bidra själv till det här, har inte ätit kött på 30 år så det blir lite svårt att minska det liksom. Och för den som inte redan vet, jag lovar, det finns så mycket god vegetarisk mat - prova!

.

Pengar vs människor

2013-01-14 20:30
Från [email protected] (Monica)
Är pengarna till för människan eller människan för pengarna? Det frågar sig Nina Björk. Och hon drar slutsatsen att det tyvärr är det senare som mappar bäst med denna kalkylens förlovade tillvaro. Fast det självklart borde vara det förstnämnda.

Pendeln måste väl i himlens namn befinna sig i yttersta ytterläget nu - när skall den börja sin väg tillbaks emot mitten igen? Längtar...
.

Nina Björk. Igen.

2013-01-10 21:55
Från [email protected] (Monica)
"Den ekonomiska rationaliteten är alltid kvantitativ till sin karaktär. När den tillämpas utanför sin egen arena sprider den denna kvantitativa måttstock till områden där den inte hör hemma. Och det är precis vad samhällsutvecklingen handlar om nu: att sprida det kvantitativa tänkandet till områden där det inte hör hemma. Till kulturlivet, till skolan, vården, barnomsorgen. Till det mänskliga livets alla områden."

Kalkylsamhället. Profiten som drivkraft. Tvi vale.

Göran Rosenberg har skrivit om det här i boken "Plikten, profiten och konsten att vara människa". Rekommenderas varmt!
.

Konsumtionshjulet

2013-01-02 20:40
Från [email protected] (Monica)
Föränderlig, gratis, miljövänligt och alldeles underbar - naturen.

Jag läser vidare i Nina Björks bok - "ett nyttigt sabotage på drömfabriken" som Elisabeth Hjort skrev i DN. 

Hur håller man farten uppe på konsumtionshjulet? Ett sätt är att konstruera saker som går sönder så att man blir tvungen att köpa nytt, känns rätt så beprövat vid det här laget. Ett annat är att förbättra produkter, kan vara rätt ok om det verkligen är en förbättring och inte bara en förändring som fintar bort oss - i vårt förändringsbenägna samhälle lär vi oss att förändring = förbättring. Lurade.

Ett tredje sätt är att indoktrinera oss att det faktiskt räcker fint med att bara tröttna på en sak, den behöver inte vara trasig, den behöver inte sakna något, inte ens vara särskilt gammal. Nej, det räcker med att vi tröttnat på den och vill ersätta den med nåt nyare. Novofilism kallade Arne Naess det här fenomenet. Vi vill ha något nyare bara för att det finns något nyare - det räcker som argument att kassera det gamla och skaffa det nya. Bara för att det finns. Lurade igen.

Zygmunt Bauman skrev i sin bok Konsumtionsliv ( också en utmärkt bok) att "det handlar om att tillfredsställa varje begär på ett sådant sätt att det inte kan annat än föda ett nytt begär". Kanske något att bära med sig när något vill bli köptt - vad förväntas jag får för följdbegär av det här?
 .