RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-02-07 17:51:14

Svenska Gärdsgårdar - hantverk som det gjordes förr

Svenska Gärdsgårdar bygger och renoverar gärdsgårdar och grindar enligt gammal hantverkstradition. www.svenskagardsgardar.se

Klyvning av virke till gärdesgård

2020-02-07 16:16
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Som material till gärdesgårdar var det förr vanligt att dessa uppfördes helt eller delvis med slanor av kluvet virke. Virket till gärdesgården ska klyvas med yxa och kilar för att få ett traditionellt utseende, och det gör också att virket får en bättre hållbarhet, jämfört med om det sågas av med sågklinga. På bilderna här ses exempel på en slana som klyvs. Slanan är ca 12 cm i diameter i rotändan. Slanan klyvs från grovändan, och verktyg som används är en klyv-yxa samt klubba och kilar av trä.

På våra kurser i traditionellt bygge av gärdsgård lär du dig alla moment som ingår bygge av gärdesgård på gammalt vis, bland annat klyvning av virke. Aktuella datum för kurser finns på vår hemsida, www.svenskagardsgardar.se



Renovering och nybygge av gärdesgård på Disagården

2018-12-18 14:44
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Under senhösten har vi arbetat med ett projekt i Uppsala. Friluftsmuseumet Disagården i gamla Uppsala har många meter gärdesgård i varierande skick, och nu har det blivit dags att inleda renovering av dessa hägnader. En ny entré håller också på att byggas, och även denna ramas in med ny gärdesgård.
Gärdesgårdarna vi rest på Disagården är av en traditionell modell, så som de oftast såg ut förr - störar av ene och slanor av kluven gran. För att ge en så autentisk historisk bild av utseendet som möjligt har vi återvänt en del äldre virke, vilket ger ett levande utseende. Och om ett par år har allt virke samma vackra gråa ton.








I övrigt har hösten varit intensiv med byggen av nya gärdsgårdar både i Stockholm, Östergötland och Roslagen. Vill du lära dig mer om hur man gör för att bygga en gärdesgård på gammalt vis är det hög tid att anmäla sig till någon av våra kurser under våren - läs mer på vår hemsida om var vi arrangerar kurser under 2019 samt hur du gör för att anmäla dig. Hoppas vi ses i vår och tack för att du hängt med oss under 2018!

Intensivkurs i gärdsgårdsbygge

2018-10-16 10:43
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Under gångna helgen genomförde vi en intensivkurs i gärdesgårds-bygge i Tärby utanför Fristad. Under två dagar jobbade eleverna med alla momenten som ingår i det gamla trä-hantverket som traditionellt gärdesgårdsbygge innebär. Årets sista kurs håller vi i Västerhaninge 27-28 oktober. Ni hänger väl med oss på vårt instagram-konto Svenska Gärdsgårdar för aktuella bilder från våra pågående projekt och kurser? För aktuellt kursprogram besök vår hemsida.










Kurser i traditionellt gärdsgårdsbygge 2018

2018-03-01 09:15
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)


Vi fortsätter med våra kurser i traditionellt gärdsgårdsbygge under 2018. Om du vill lära dig hur du bygger en gärdesgård på gammalt vis, eller reser en gärdesgård, som vi brukar säga, så finns det flera kurser att välja på, både i Stockholm/ Sörmland, Småland och Västergötland. 

Vi håller kurser i gammaldags gärsgårdsbygge vår, sommar och höst. 
Vi arrangerar två typer av kurser: 

-Grundkurs i gärdsgårdsbygge - endagskurs med inriktning på praktik, heldag
-Fortsättningskurs - gärdsgårdar & grindar, som hålls under två dagar. 

Under kurserna lär du dig att binda en gärdsgård med vidjor av gran precis som man gjorde förr, vi är noga vid att hålla fast vid de gamla metoderna och arbetet med materialet till gärdesgården utförs med handverktyg under kursen.

Du kan läsa mer om kurserna och hur du gör för att anmälda dig på vår hemsida.


Kursprogram vår-sommar 2018

April  
*2-dagarskurs i gärdsgårdsbygge. 7-8 april, två heldagar.  Fristad (Borås). I samarbete med Hemma hos Maria. Vi reser en gärdesgård utifrån lokala traditioner.  


*Grundkurs i gärdsgårdsbygge, 20 april. Heldag.  Hannagården, Sorunda.  Vi reser en långgärdsgård på traditionellt sörmländskt vis. 


Maj  
*Fortsättningskurs i gärdsgårdsbygge. 19-20 maj, två heldagar.  Aspentorpet, Västerhaninge. Vi reser en långgärdsgård på traditionellt sörmländskt vis samt lär och att tillverka en grind till gärdesgården. 


*Grundkurs i gärdsgårdsbygge, 11 maj. Heldag.  Bestorp, Småland.  Vi reser en gärdsgård på traditionellt småländskt vis i ett levande odlingslandskap.  


Juli   
*Fortsättningskurs i gärdsgårdsbygge, 21-22 juli.  Bestorp, Småland.  Vi reser en småländsk gärdsgård med störar av ene samt lär och att tillverka en grind till gärdesgården. 



Du har väl inte missat att följa oss på facebook och instagram (leta efter svenskagardsgardar), där lägger vi löpande upp bilder från vår verksamhet och byggen runt om i södra Sverige!




Kurs i gärdsgårdsbygge i Småland

2017-08-07 20:50
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
För en dryg vecka sedan var det dags för en av våra kurser, denna gång höll vi till utanför Vetlanda, i en by där vi har 2-3 kurser per år och reser en traditionell småländsk gärdesgård i det vackra odlongslandskapet. Över 100 m har det blivit byggt de senaste 2 åren! Denna gång var det 8 deltagare samt undertecknad som reste två typer av gärdesgård, kort- samt lång-gärdesgård. Här följer lite bilder från kursen! Vill du lära dig mer om hantverket är du välkommen att kolla in vårat kursprogram, under hösten är vi både i Stockholm, Småland och Västergötland och håller kurs.






Höstens kurser

2017-06-21 13:19
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)


Höstens kursprogram är klart!
På följande platser kommer vi hålla kurser i sommar och under hösten:

Vetlanda
-30 Juli (fullbokat), grundkurs.

Sorunda
-1 september, grundkurs.

Västerhaninge
-18 augusti, grundkurs
-7-8 oktober, fortsättningskurs.

Fristad
-21-22 oktober, grund & fortsättningskurs.
Lite info om kurserna:
Grundkurs i gärdsgårdsbygge är en endagskurs med inriktning på praktik, heldag. På kursen går vi igenom grundläggande moment och historik, byggförberedelser, beredning av material till gärdsgården, samt att vi såklart också hägnar gärdsgård! 10-15 m brukar det bli byggt under en dag.

Fortsättningskurs - gärdsgårdar & grindar, hålls under 2 dagar. Den är till för dig som har gått grundkursen eller har prövat på att hägna gärdsgård traditionellt tidigare. Förutom att resa gärdesgård bygger vi en grind enligt traditionell modell. Vi reser ca 25 m gärdsgård samt tillverkar en mindre grind till gärdsgården och monterar den på grindstolpar. Övernattning sker på kursplatsen i delad stuga/motsvarande.

Anmälan sker via hemsidan, www.svenskagardsgardar.se

Gärdesgårds-bygge i Stockholm

2017-06-21 13:06
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Senaste uppdraget vi hade var att resa en traditionell gärdesgård med två st grindar runt den nyrenoverade bangolf-anläggningen i Aspudden i södra Stockholm. 160 m gärdsgård blev det till slut, och det passade väldigt bra in i anläggningens miljö. Nu drar vi vidare mot nya uppdrag innan det är dags för semester, då vi laddar upp för en höstsäsong med kurser på flera håll i landet och roliga byggprojekt att se fram mot!









Vårsäsongen är i full gång

2017-03-17 12:25
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Vårsäsongen är i full gång och vi rullar på med nya uppdrag. Ett av projekten senaste tiden har varit att renovera gärdesgården vid entrén till Torekällbergets friluftsmuseum i Södertälje utanför Stockholm. Den har fått mycket stryk eftersom den har använts som klätterställning av en del besökare under åren, och behövde därför göras om helt. Sagt och gjort, nu är den nedmonterad och uppbyggd igen med en del nytt virke, höjd till 130 cm samt att den fått en överliggare som ger en total höjd på 170 cm. Förhoppningsvis gör detta det lite svårare för klättersugna besökare!





Bilder från våra arbeten under 2016

2017-01-02 23:26
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
2016 är till ända och det är snart dags att rulla igång arbetena för 2017. Tack för att ni hängt med under året som gått, och välkomna att följa oss vidare under 2017. Nedan följer lite bilder med ett urval av det gångna årets arbeten med att resa traditionella gärdesgårdar och grindar.

I år laddar vi med flera kurser i gärdsgårds-bygge på gammalt vis både i Småland och Stockholms-trakten. Mer information om kurserna hittar du på hemsidan, liksom mer information om vilka olika typer av gärdsgårdar och grindar vi bygger.

Traditionell grind

Gärdesgård under uppbyggnad

En traditionell sk slan-öppning

Kurs-deltagare vid nybyggd gärdsgård i Småland

Nyrest kort-gärdesgård på Torekällbergets friluftsmuseum

Kor i nyrenoverad hage

Småländsk gärdesgård

Nyrest fägata samt grind


Kurs i gärdsgårdsbygge till hösten

2016-08-09 22:24
Från n[email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Vill du lära dig hur man sätter upp en traditionell gärdesgård på gammalt vis? Då är det dags att anmäla sig till höstens kurs i gärdsgårdsbygge! 29 oktober håller vi grundkurs i gärdsgårdsbygge i den småländska byn Bestorp, strax utanför Vetlanda. Där reser vi en lång-gärdsgård utmed en kogage på traditionellt småländskt vis. Mer information om kursen hittar du på vår hemsida.
Vill du veta mer om kursen är du välkommen att maila på adressen i info-boxen.




Stång-gärdsgård

2016-02-28 15:25
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
En typ av gärdsgård som var vanlig förr runtom i landskapet men inte syns så ofta idag är den sk stång-gärdsgården, som byggs betydligt glesare än en traditionell gärdsgård. Stång-gärdsgården användes till hägn för främst hästar och nötkreatur. På bilden nedan syns stång-gärdsgård under uppförande utanför Mariefred år 1914. Här har man följt med tidens utveckling och gått över till att använda järntråd istället för vidjor av gran. På bilden ser det ut som tråden i en vidja precis ska till att knipsas av. Kanske är det far och son som är ute och hägnar.



Och hur står det till med denna gärdsgårds-typ idag då? Vi reser stång-gärdsgård med jämna mellanrum, främst i kulturhistoriska miljöer. Bygget går till precis som förr, på bilden nedan syns en del av en nyuppförd 170 m lång stång-gärdsgård på Torekällbergets friluftsmuseum i Södertälje utanför Stockholm. Men denna är bunden med granvidjor, materialet i övrigt är granslanor och enestörar, så det är enbart naturmaterial i gärdsgården.




Vinterbilder

2016-01-31 00:29
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Januari har jag ägnat åt att hugga virke och arbeta med grindar till kommande projekt under våren. En del av virket kommer också användas under vårens kurser i gärdesgårdsbygge på gammalt vis. Det har varit några riktigt fina vinterdagar i januari, nu är det dock mer som mars eller april i temperaturerna, och snön har smält bort. Snart sätter vi igång med vårens hägnadsarbeten! Är du intresserad av våra kurser i traditionellt gärdesgårdsbygge kan du läsa mer på hemsidan.










Ny gärdesgård vid Kyrkhultstugan

2015-11-22 23:36
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Under september reste vi en ny gärdesgård utanför Kyrkhultsstugan och Seglora Kyrka på Skansen i Stockholm. Gärdesgården här är en kortlagd modell med kluvna och runda slanor varvade, och med störparen relativt tätt. Denna modell har varit vanlig på många håll runtom i Sverige, men har på senare år fått stå tillbaka för en mer standardiserad variant av gärdesgård. Men i historiska miljöer, och många andra för den delen, passar den utmärkt! På våra kurser i gärdsgårdsbygge kan du lära dig mer om traditionella trä-gärdsgårdar av olika slag, både i teori och praktik.


Hägnadsarbeten sommar och höst

2015-10-17 22:30
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Vi fortsätter arbetet med att resa gärdesgårdar i enlighet med vår svenska hägnadstradition runt om i södra Sverige.  Utseendet på gärdesgården anpassar vi efter trakten och de lokala hägnadstraditionerna.

Här följer lite bilder från gärdsgårdar vi byggt under sommaren och första delen av hösten. Alla våra gärdesgårdar bygger vi på traditionellt vis, enbart med naturmaterial.

Smålandsgärdesgård utanför Vetlanda


Gärdesgård med handkluvet och runt virke blandat. Störar av ene.


Gärdesgård med kluvet virke, helbarkat, strax utanför Enköping.



Gärdesgård under uppbygnad i det nya grishägnet på Torekällbergets friluftsmuseum i Södertälje. Del av det gamla hägnet till höger i bild. Till vänster är det en hästhage för Gotlandsruss.


Nyrest gärdesgård

2015-08-14 06:32
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
På Torekällbergets friluftsmuseum i Södertälje söder om Stockholm har vi nyss avslutat arbetet med en ny inhägnad, här i filmen ses en del av inhägnaden. Gärdesgården är byggd med enestörar och senvuxen gran, både kluven och okluven blandat. I hagen kommer det inom kort gå får (på museumet finns både Gutefår och Roslagsfår).


Så kan det gå!

2015-08-13 22:27
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Såhär kan det gå när ett par kor tröttnar på sin inhägnad! Grindhalvan som blev söndersprungen hade gjort sitt, byggd för många år sedan av okänd person..

Nu har vi gjort en ny halva enligt den gamla förlagen och ordningen är återställd i hagen, tveksamt dock om hagens invånare är nöjda med det!


Bilder från 1800-talsveckan på Torekällberget

2015-07-21 22:35
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
26-28 juni var Svenska Gärdsgårdar på plats under 1800-talsveckan på Torekällbergets friluftsmuseum i Södertälje. Vi reste en kortlagd typ av gärdesgård nedanför Båtmanstorpet, och demonstrerade bland annat hur man binder en rykande färsk granvidja och bereder material till gärdesgården! Svenska Gärdsgårdar representerades under dessa dagar av drängarna Alfred och Anders samt torparhustrun Signhild.

Ett fantastiskt roligt arrangemang att vara med på tyckte vi, och nästa år är de tillbaka och fortsätter med sina dagsverken!










Kursprogram sommar/höst 2015

2015-07-18 12:08
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)


Kursprogram sommar/höst 2015

Oktober
-Grundkurs i gärdsgårdsbygge 10 oktober. Hållsta såg, Gnesta.
Traditionell sörmländsk gärdsgård med kluvet och runt virke blandat. Bara två platser kvar!

-Grundkurs i gärdsgårdsbygge.
Bestorp, Vetlanda. Vi reser smålandsgärdsgård på traditionellt vis.


Kursinfo
Varje kurstillfälle rymmer 9 deltagare.
För anmälan, prisuppgifter och mer information om kurserna, kontakta Mikael på e-post: [email protected]
du kan även läsa mer om kurserna och se bilder från tidigare tillfällen på http://svenskagardsgardar.se/kurser.html

Svenska Gärdsgårdar på plats under 1800-talsveckan på Torekällbergets friluft...

2015-06-14 23:11
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)



26-28 juni finns Svenska Gärdsgårdar på plats under 1800-talsveckan på Torekällbergets friluftsmuseum och hägnar gärdesgård på traditionellt vis! Se hur det går till att sätta upp en gärdesgård på gammalt vis, och pröva på att vrida på en granvidja, basad över en rykande glödbedd, som det gjordes förr! 

På plats finns också en rad andra hantverkare från olika skrån, samt en hel drös med annat skoj. Kom och spana in detta, mer information om evenemanget finns på deras webb!

Bilder från vårens hägnadsprojekt

2015-05-06 20:46
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Det är redan maj och vi är mitt i byggsäsongen. Här följer lite bilder från vårens byggprojekt och kurser. Terminens sista kurs håller vi 13-14 juni i Sorunda utanför Stockholm, det är en fortsättningskurs för dig som har tidigare erfarenhet av gärdesgårdsbygge. Mer info hittar du här.


Mini-gärdsgård på Värmdö utanför Stockholm




Gärdesgårdskurs i Hacksta. Virket i gärdesgården är helbarkat, förr kunde man göra detta om man ville att gärdesgården skulle skina lite extra första tiden.



Återskapad tidstypisk hägnad i kulturreservatet på Gunnebo Slott & Trädgårdar utanför Göteborg


Renoverad gärdesgård utanför Grisslehamn


Renoverat hägn för jämtgetterna på Torekällbergets friluftsmuseum, före och efter


Kortgärdsgård rest under grundkurs i gärdsgårdsbygge på Torekällbergets friluftsmuseum

Byggsäsongen igång!

2015-02-25 22:18
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Nu är årets byggsäsong inledd och ett första projekt i södra delen av landet är igång! Riktigt roligt att få komma igång att bygga, en del av materialet jag huggit under vintern kommer till användning nu. Mer om våra olika projekt följer under våren här på bloggen.

Idag är det plötsligt vårvibbar ute. Det varit ordentligt med snö under februari i min del av Sörmland och det har blivit mycket pulsande med såg och yxa i snö när jag gallrat ut undertryckt gran i olika skogsskiften, så det är härligt att se naturen vakna till liv igen efter vintern. I och med att säsongen är igång så blir det nu en hel del resor runt om i södra Sverige till olika byggprojekt. Vi kommer sätta upp gärdsgårdar både hos privatpersoner och i offentliga miljöer, många av arbetena i offentliga miljöer handlar om att bidra till att restaurera äldre odlingslandskap och kulturmiljöer, och där är gärdsgårdar uppsatta på traditionellt vis, anpassat till den lokala byggnadstraditionen, ett viktigt inslag.

Vill du lära dig mer om gärdsgårdar förr och nu samt pröva på hantverket praktiskt under en dag har vi ett flertal kurser att välja på under våren - aktuellt kursschema hittar du på vår hemsida, www.svenskagardsgardar.se . Under en kurs reser vi gärdsgård på gammalt vis - ingen spik eller skruv, ingen ståltråd, utan endast naturens eget material används, precis som det gjordes förr.

Här lite bilder från vinterns arbete med material, en och annan snödusch har det blivit i granskogen!










Vinterarbete

2015-01-18 20:19
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)

Nytt år och ny byggsäsong!

Själv är jag igång igen sen ett par veckor tillbaka, och just nu är det mycket tid i skogen. Vintertid ska det ju såklart huggas virke till gärdsgårdar och grindar, virket blir bäst då. Jag håller på att gallra i ett område med granskog av varierande ålder och där går det ofta att hitta det undertryckta granvirke som är lämpligt att använda i gärdsgårdar.

Gärdsgårdsstörar av gran brukar jag sedan randbarka och svedja i tjockändan som på bilden nedan. Slanorna, dvs det virke som ligger sluttande i gärdsgården, klyver jag sedan om de är grova. Klyvning var förr en metod att bearbeta virket som var vanlig i hela Sverige tidigare, du får ju ut mer virke av samma träd. Numera är denna metod dock vanligare i tex Östergötland, Sörmland och Uppland, av någon anledning. Men tittar du på gamla foton (fram till 50-talet) från landsbygdsmiljöer ser du att denna typ av gärdsgårdar med kluvet virke funnits över större delen av landet.

Till min hjälp i skogen har jag två yxor, en fällyxa och en för kvistning. Visst använder jag motorsåg också men jag varvar med yxorna, det är som jag skrivit om tidigare, en speciell känsla när bara yxhyggen ekar i skogen.






God jul & gott nytt år!

2014-12-23 21:41
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Efter nyår återkommer jag med bilder och berättelser från våra pågående och kommande projekt - det är mycket roligt på gång under 2015! 



Kursprogram våren 2015

2014-12-10 13:39
Från [email protected] (Mikael/ Svenska Gärdsgårdar)
Nu är vårens kursprogram klart!



Vill du lära dig mer om hur man sätter man upp en gärdsgård på gammalt vis, så det blir rätt och riktigt gjort? Det lär du dig på Svenska Gärdsgårdars kurser i traditionellt gärdsgårdsbygge, där vi reser gärdsgårdar som det alltid har gjorts. Kursprogrammet för april - juni 2015 hittar du här nedan. Mer information och anmälan finns på www.svenskagardsgardar.se/kurser.


April 
-Grundkurs i gärdsgårdsbygge 18 april kl 9-17. Torekällbergets friluftsmuseum, Södertälje.


Maj 
-Grundkurs i gärdsgårdsbygge 9 maj kl 9-17. Torekällbergets friluftsmuseum, Södertälje.
-Grundkurs i gärdsgårdsbygge 17 maj kl 9-17. Bestorp, Vetlanda.


Juni 
-Fortsättningsskurs i gärdsgårdsbygge 13-14 juni, Hannagården, Sorunda.