RSS - xml

Kontrollerades senast: 2020-01-19 00:30:42

Det goda i livet

Mandelkakor Keto/Lchf

2020-01-18 16:27
Från [email protected] (Sara)
Chokladpannacotta och mandelkaka.
8 st
Net Carb 1g stTotal Carb 2g st.
Ingredienser:

113 g mandelmjöl
36 g sötströ
3 msk smör
1 krm vaniljpulver
20 g mörkchoklad att ringla över (kan uteslutas)


Gör så här:


  • Sätt ugnen på 175 grader C. Förbered en plåt med bakplåtspapper på.
  • Smöret bör vara rumstemp på för att kunna blandas ihop med alla övriga ingredienser (ej choklad).
  • Ta en msk deg och forma till en boll som trycks ut på plåten.
  • Skapa gärna ett mönster i kakan med hjälp av en gaffel.
  • In i ugnen ca 10 min. Tills kakorna fått fin färg.
  • Kakorna är mjuka när det kommer ut ur ugnen men låt svalna på plåten så hårdnar dem. När de hårdnat kan choklad smältas och ringlas över. Tänk då på att kolhydraterna ökar.

Ägglatte, Keto/Lchf

2020-01-18 16:24
Från [email protected] (Sara)
1 port
1g kolhydrater.

Ingredienser:


1 st ägg
200 ml bryggt kaffe
2 msk MCT-olja

Gör så här:

Knäck ägget i kaffet och tillsätt olja.
Mixa alla ingredienser med en stavmixer tills det bildas ett skum på toppen. Drick direkt! Toppen till frukost.


Chokladpannacotta Lchf

2020-01-18 16:17
Från [email protected] (Sara)


Chokladpannacotta och mandelkaka
4,8 g kolhydrater per port.

4 port.
10 min + 3h i frys

Ingredienser:

1 st gelatinblad
1,5 msk sötströ 
20 g mörk choklad 80% 
1,5 dl grädde
0,2 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ungefär 5 minuter.
Koka upp grädde, vaniljpulver och sötning under omrörning. Tillsätt chokladen i mindre bitar och rör ihop till den har smält.
Krama ur gelatinbladet, ta av kastrullen från plattan. Rör ner gelatinet tills det löst sig. Häll upp i formar.

Morotsbröd

2019-11-09 07:30
Från [email protected] (Sara)
1 långpanna, ca 16 st
Ugn 225 grader C.

Ingredienser:

200 g morötter
5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
1 tsk salt
2 msk honung
4 dl rågsikt
9-10 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Riv morötterna.
  2. Värm vattnet till 37 grader.
  3. Smula jästen i degbunken och rör ut den med vattnet.
  4. Tillsätt olja, morötter, salt, honung, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
  5. Använd degkniven och degrullen och arbeta degen cirka 10 minuter i maskinen. Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  6. Smörj en långpanna på cirka 30×40 centimeter med smör.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en stor platta i samma storlek som långpannan. Lägg degen i långpannan och tryck ut den så den ligger jämnt i hela.
  8.  Pudra över lite mjöl och skär degen i 16 lika stora delar.
  9. Täck långpannan med en duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter tills det fått fin färg.
  11. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Skinkgratäng med ris

2019-11-08 14:44
Från [email protected] (Sara)

6 port
Ugn: 200 grader C

Ingredienser:
125g ris (Boil in bag)

0,5 gul paprika
0,5 gullök
115g skivade champinjoner på burk
1 pkt (6 skivor)bacon
400 g skivad röktskinka

Sås
1 msk majonäs
1,25 dl creme fraishe
2,5 dl grädde
1,5 msk chilisås
Salt och peppar

4 ost skivor

Gör så här:
Koka upp vatten till riset. Koka riset enligt anvsingar på paketet.

Hacka lök och paprika fint, stek i lite smör eller olja på medelhög värme tills det är mjukt. Häll av pannan och stek sedan baconskivorna.

Låt baconet rinna av på hushållspapper, i med röka skinkan och champinjoner i pannan så det får smak av baconet.

Klipp baconet i mindre bitar. Blanda kött, grönsaker och ris en en stor skål. Häll över i en ugns form.

Blanda ihop såsen och häll över i formen. Toppa med riven ost eller ost skivor.

In i ugnen ca 25 min tills osten fått färg. Servera med sallad.

Kalorier per port:
504 kcal



Lite nyttigare pannkakor

2018-11-13 12:25
Från [email protected] (Sara)

8 st pannkakor stekta i 28cm panna.
134 kcal per st.
9,5 SmartPoints VV per st.


Ingredienser:

5,5 dl lättmjölk
3 st ägg
2 dl fiberrika havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 st morötter

Valfri olja/smör att steka i (ej inräknad i SP och kalorier).

Färska bär till servering.

Gör så här:

Vispa ägg, havregryn, vetemjöl och salt i en bunke.
Tillsätt mjölken och vispa igen.
Skala och riv morötterna och blanda i smeten.

Mixa smeten slät med en stavmixer.

Hetta upp en stekpanna med valfritt matfett. Stek pannkakorna på medelhögvärme.

Servera med färska bär.

Pumpastroganoff

2018-08-18 22:18
Från [email protected] (Sara)


6 port.

För en veganskversion byt ut grädde och creme fraiche emot Oatleys produkter eller liknande.
Ingredienser:

1st butternutpumpa (ca 700 g)
2 st medelstora rödlökar
250 g körsbärstomater
1 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
 
2st vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
0.5 msk olivolja
2 dl crème fraiche alt Oatley Imat fraiche
1 dl grädde alt Oatley Imat matlagningsgrädde
2 tsk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
1st grönsaksbuljongtärning


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°. Dela pumpan, skär bort skalet och ta bort kärnorna. Skär pumpan i ”klyftpotatisstora” bitar.
    Dela körsbärstomaterna på mitten.
    Skala och skär rödlöken i halvmånar.

  2. Lägg pumpa, lök och tomater på en ugnsplåt. Ringla över olja och krydda med rosmarin, salt och peppar. Rosta högt upp i ugnen ca 20 min.

  3.  Hacka vitlök som fräs ihop med tomatpuré i olja i en kastrull. Tillsätt crème fraiche (alt Imat fraiche plus Imat matlagningsgrädde), grädde, senap och sambal oelek och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 min.
  4. Koka ris enligt instruktioner på förpackningen.

  5. Vänd ner de ugnsrostade grönsakerna i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris. Garnera ev med persilja.
  6. Servera med grönsallad.

    Äggstanning i "båt" Viktväktarna

    2018-03-26 13:58
    Från [email protected] (Sara)


    3 st
    6sp för två st.

    Ingredienser:
    1 st ägg
    100g keso protein
    2 msk 17% riven ost
    1 msk lätt cremefraiche

    3 st old el paso, stand and stuff bröd

    2 skivor rökt skinka
    6 st körsbärstomater
    3 st paprika ringar
    1 tsk gräslök

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 200 g C.

    Mixa ägg, keso, ost, cremefraiche, salt och peppar till en slätmassa.

    Hacka skinka och grönsakerna. Lägg i botten på brödet. Häll över äggröran.

    In i ugnen i 10-12 min tills det är en fin äggstanning.

    Servera med sallad.

    Kycklingkebab i bröd viktväktarna

    2018-03-07 14:15
    Från [email protected] (Sara)
    1 port
    7sp

    Ingredienser:
    45g tinad kycklingkebab (Kronfågel)
    1 st pitabröd (ICA)
    2 tsk tzatziki (ICA)
    Valfria grönsaker

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 200 grader.
    Hacka grönsakerna i mindre bitar.
    Lägg in brödet fryst i ugnen, det är klart på fyra minuter.
    Stek kycklingen i fyra minuter tills den fått lite mer färg.

    Ta ut brödet och skär en öppning.
    Fyll med tzatziki, grönsaker och kyckling.

    Fläskfilépanna med pressad potatis

    2018-01-13 20:14
    Från [email protected] (Sara)

    4 port
    Ingredienser:
    • 800 g fläskytterfilé
    • 1 tsk salt
    • 1 dl vatten
    • 2 dl crème fraiche
    • 0,5 dl matlagningsgrädde
    • 1 st köttbuljong tärning
    • 1/2-1 tsk sambal oelek
    • 1 tsk soja
    • 1 msk honung
    • 1 st lime
    • Salt och peppar 

    • Potatis för 4 pers.
    Gör så här:

    1. Skala och koka potatisen.
    2. Putsa fläskfilén, skär i 1-2 cm tjocka skivor. Hetta upp stekpannan, stek fläskfilén i smör eller olja, några minuter på varje sida så de får fin färg, salta och peppra.
    3. Lägg köttet på ett fat.
    4. Skär limen och pressa ur saften. Blanda limesaft, vatten, grädde, crème fraiche, buljongtärning, sambal oelek, soja & honung i stekpannan.
    5. Vispa tills det kokar upp, låt småkoka 5-8 min. 
    6. Häll upp såsen för sig och servera till köttet och pressad potatis.

    Äggmuffins med grönsaker

    2018-01-11 16:52
    Från [email protected] (Sara)
    Grunden är ägg, ost och grädde. Fyllning kan varieras med vad som finns hemma.

    Ca 10 st
    Ugn 200 grader C

    Ingredienser:
    1 dl frysta grönsaker (ärtor, paprika, majs)
    5 st stora ägg
    0,5 dl riven ost
    5 st körsbärstomater
    0,7 dl mellan grädde alt vanlig eller mjölk
    1 st hotdog korv
    Salt och peppar

    Gör så här:
    Koka upp de frysta grönsakerna, häll av vattnet.
    Knäck äggen i en skål och vispa upp med riven ost och grädde. Salta och peppra.
    Smöra muffinsformar och tillsätt äggsmeten till hälften.
    Hacka tomater, korv i småbitar.
    Tillsätt lite av grönsakerna och korven i varje äggsmetsdel.

    In i mitten av ugnen ca 20 min. De kommer att höjas rejält, kolla så de ej pöser över.
    Sjunker ihop när de tas ut men lika goda för det.




    Hemgjord pizza med två olika fyllningar

    2017-07-28 20:57
    Från [email protected] (Sara)
    2 st pizzor
    Ugn 250 grader C

    Ingredienser: 
    1 pkt Kungsörnen pizzamix

    Fyllning 1
    0,5 st banan
    0,25 burk tomatsås
    1/2 st tomat
    0,75 dl riven pizzaost
    0,5 dl pulled chicken (recept eller köpt)
    0,5 krm curry

    Fyllning 2
    0,5 banan
    0,25 burk tomatsås
    1/2 st tomat 
    0,75 dl riven pizzaost
    1 dl strimlad skinka
    1 krm pizzakrydda.

    Gör så här:
    1. Gör pizzadegen enligt anvisningar på förpackningen, jästiden är 30 min.
    2. Dela degen i två delar, kavla ut till två runda pizzor, ganska tunt.
    3. Bred ut tomatsåsen.
    4. Skiva tomat och banan.
    5. Tillsätt övriga ingredienser, toppa med osten överst.
    6. Grädda i ugnen 10-15 minuter.
     

    Quesadillas med pulled chicken

    2017-07-28 16:07
    Från [email protected] (Sara)
     

    2 st

    Ingredienser:
    2 st tortilla bröd
    4 msk pulled chicken (recept eller färdigköpt)
    2 msk hackad gurka
    2 msk riven texmex ost
    6 st körsbärstomater
    2 msk sallad av valfri sort
    2 msk salsa

    Gör så här:
    1. Strö över ost och kycklingen på var sin halva av tortillabröden.
    2. Vik ihop på mitten och stek i torrstekpanna på båda sidor, tills osten smält och brödet fått fin färg.
    3. Vik upp brödet och lägga i resterande ingredienser, vik ihop, ät!
    4. Servera med nachochips och mer sallad om så önskas.

    Pizzabullar latversion

    2017-07-28 09:02
    Från [email protected] (Sara)

    15 st
    Ugn 225 grader C
     

    Ingredienser:
    1 pkt färdig pizzadeg, typ ICAs
    0,5 st burk tomatsås (fås med pizzadegen)
    10 st skivor rökt skinka
    1 dl riven ost
    0,5 msk pizzakrydda

    Gör så här:
    1. Rulla ut degen på en plåt, jag brukar kavla ut den lite extra pga att botten blir ganska tjock annars.
    2. Bred ut tomatsåsen
    3. Lägg på skinkskivorna hela i en rad längs med långsidan.
    4. Strö över riven och och pizzakrydda. Tänk på att lämna tomt en halv cm in ifrån ena långsidan för att degen ska kunna fästas ihop.
    5. Rulla ihop till en lång rulle som skärs i femton bitar.
    6. Lägg i formar och grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min.

    Pulled chicken med smak av taco och lök

    2017-07-27 21:06
    Från [email protected] (Sara)




    Tid: 2h 15 min
    Ugn: 175 grader C


    Ingredienser:
    En hel kyckling drygt 1,2kg
    0,5 st gullök
    1 dl vatten
    1 dl sweetchili sås
    0,5 dl chilisås (ketchuptyp)
    1 st rödlök
    1 st lime
    1 st vitlöksklyfta
    1 påse tacokrydda
    1 tsk strösocker
    0,5 tsk salt
    1 tsk svartpeppar

    Gör så här:

    1. Lägg ner kycklingen i en gjutjärnsgryta (som har lock). 
    2. Hacka rödlök och gullök, strö runt kycklingen.
    3. Pressa vitlök och lime över kycklingen.
    4. Tillsätt salt, peppar, socker och tacokrydda.
    5. Blanda ihop vatten, chilisås och sweetchili i en skål. Häll runt kycklingen.
    6. Täck med lock och låt stå i ugnen i två timmar.
    7. Ta ut kycklingen och dra isär den ifrån benen med hjälp av två gafflar (ta även bort skinnet).
    8. Sila bort löken och häll vätskan som är kvar över kycklingen. Låt stå och dra åt sig smakerna.
    Servera i hamburgebröd, wrap, på pizza eller liknande. 

    Kladdmuffins med dumlekola

    2017-07-27 18:30
    Från [email protected] (Sara)

    15 st
    Ingredienser:

    100 gram margarin, smältes eller flytande 
    2 st ägg
    2 dl strösocker 
    4 msk kakao
    1.5 dl vetemjöl
    1.5 tsk vaniljsocker
    1 krm salt
    15 st Dumle kolor

    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Rör försiktigt ihop ägg & socker, vispa ej! 
    3. Sikta sedan ner kakao, mjöl & vaniljsocker och salt. 
    4. Blanda försiktigt och häll sedan i smöret och rör runt till en jämn smet. 
    5. Häll upp i 15 st formar och tryck sedan ner en Dumle i varje muffins. Tryck inte ned dem ända ned i botten, utan tryck ned dem lite lätt bara.
    6. Ställ in mitt i ugnen ca 10 minuter. Ha koll ofta, tiden varierar från ugn till ugn. För mig räckte sex minuter.



    Grötbröd i långpanna

    2017-07-16 17:40
    Från [email protected] (Sara)
     
    Halva degen penslades med olivolja och havssalt, andra halvan strödde jag mjöl över.
    Receptet säger 20 bitar, jag fick ut 33st. 

    Ingredienser:
    4 dl havregryn
    8 dl mjölk
    50 gr jäst (torrjäst går lika bra)
    50 gr rumsvarmt smör
    1 msk honung
    1 tsk salt
    Ca 8-10 dl vetemjöl special
     
    1 msk olivolja
    1 msk havssalt 

    Gör så här:
    •  Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp så det blir en lösgröt och ta sedan av den från plattan.
    • Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.
    • Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.
    • Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
    • Nu ska resten av ingredienserna i (ej olivolja och salt.
      Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter typ 4-5 min.
      Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Den ska släppa lite ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. 
    • Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter under bakduk.


     

    • Sätt ugnen på 225 grader. 
    • Lägg i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30×40 cm). 
    • Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Jag plattade ut den med fingrarna och händerna. 
    • Dela sedan upp degen i 20 bitar ungefär. Pizzasliceare var ett jättebra redskap för detta, degskrapa går också fint. 
    • Strö över lite mjöl på halva degen. Resterande halva penslas med olivolja och flingsalt om man vill.
    • Låt degen jäsa 30 minuter till under bakduk.
     

    • Sedan är det skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. Tiden varierat lite beroende på hur snabb din ugn är, håll koll på brödet (mitt var klart efter 12 min). Det ska ha en fin färg ovanpå.
    • Brödet funkar bra att frysa in om man vill.


    Rabarberkaka

    2017-07-07 08:30
    Från [email protected] (Sara)
    Mäktig rabarberkaka som serveras med vaniljsås eller vaniljglass.
    För att få en högkaka dubblade jag receptet och hällde i en 28cm form.
     
    Ingredienser:

    • 75 g smör eller margarin
    • 1 tsk kanel
    • 2 ägg
    • 2 1/2 dl socker
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 2 dl vetemjöl
    • 1 tsk bakpulver
    • 4 dl rabarber

      Gör så här:
    • Sätt ugnen på 200°C.
    • Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 1 kaka).
    • Smält matfettet.
    • Vispa ägg, socker och vanilj pösigt.
    • Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det och matfettet i smeten. Häll smeten i formen. Tillsätt hälften av rabarbern och kanelen och rör runt.
    •  Strö på resterande rabarber och kanel.
    • Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig och seg.

    Limekaka

    2017-07-04 14:01
    Från [email protected] (Sara)

    Ingredienser:

    • 75 g smör
    • 2 ägg
    • 2 dl socker
    • 1 lime
    • 3 dl vetemjöl
    • 1 ½ tsk bakpulver
    • 1 dl vispgrädde
    • Smör och ströbröd till formen
    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret och låt det svalna.
    3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
    4. Riv av skalet och pressa limen.
    5. Tillsätt rivet skal och limesaft.
    6. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
    7. Tillsätt det smälta smöret och grädden.
    8. Rör samman till en smet.
    9. Häll upp smeten i en väl smord och bröad form på c:a 1 ½ liter.
    10. Grädda i nedre delen av ugnen i c:a 35-40 minuter. Kolla med en sticka så att kakan är klar.
    11. Låt kakan svalna lite innan den stjälps ur formen.




    Äpplepuré i smart förpackning

    2017-01-31 10:06
    Från [email protected] (Sara)
    Ugn: 175 C
    5 dl

    Ingredienser:
    7 st stora äpple
    1 tsk kanel

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Skölj äpplena.
    Ställ dem tätt i en ugnssäker form, skalet ska vara kvar.
    In i mitten av ugnen i en timme tills äpplena är mjuka.

    Ta ut och pressa i potatispress. Skalet och kärnorna får man ta ur efter varje äpple som pressats.

    Blanda äpplemassan med kanel och häll upp på burkar.

    Jag använder dessa portionsburkar ifrån Ica som rymmer en dl. Funkar att både frysa och mikra. Perfekt till smakportioner och ta med som mellis till dottern.

    Testat ny köksmaskin och tsatsiki

    2016-07-27 15:36
    Från [email protected] (Sara)
    Jag försöker främst hålla den här bloggen som en enbart receptblogg. Men idag har jag köpt och testat två nya saker för min del (OBS! Får ej betalt för att göra reklam!).
    Igår råkade jag halka in på att läsa om Airfryers som ett företag sålde billigare modeller av. Jag började googla runt och fick främst upp modellen ifrån Philips. Folk beskrev hur krispiga pommes blev och liknande. Det har ju varit min stora last nu när jag är gravid, alltså krispet när man tar en tugga av en pommes (haha så köper jag en maskin som fixar detta fem dagar innan bebisen ska vräkas pga övertid i magen)

    En airfryer är som en fritös som tillagar maten med cirkulerande het luft istället för med olja. Den gör jobbet snabbare än ugnen, nyttigare men dock låter den lite mycket. Går att laga allt ifrån kött till paj i den. Man kan sätta ner egna former i den (inga jättestora).
    Den är kanske inte optimal för en stor familj, men för oss som är två snart tre funkar den utmärkt och jag blev jättenöjd med resultatet trots att jag fuskade med "fejk" pommes idag.

    Modellen jag köpt är:
    Viva Collection Airfryer HD9220/20

     

     Sen inhandlade jag även färdig tsatsiki, också fusk! Hehe men vad gör man inte när man är gravid i v.42...
    I vilket fall som helst var det den godaste färdigköpta jag testat, väldigt krämig och lagom smak på. Underbar att ha som tillbehör.


     
    Maten blev i övrigt som på bilden ovan. Pommesen tillagade i Airfryer, biffarna kom ifrån frysen (recept här) sen tomater ifrån någon gård i närheten.

      

    Lyckad middag som tog 15 minuter att tillaga ;)

    Banan & kanelkaka

    2016-07-20 16:05
    Från [email protected] (Sara)

    Ca 12 bitar, 159 kcal per bit.

    Ingredienser:

    2 ägg
    1 dl socker
    75 g smör, smält
    ¾ dl mjölk
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    ½ tsk kanel
    3 dl vetemjöl
    1 mogen banan, mosad

    Gör så här: 

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och mjölk. Blanda bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl och rör ner det. Blanda allt till en slät smet.
    2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Pudra kanel i botten och på kanterna.
    3. Mosa bananen med en gaffel och blanda ner den i smeten.
    4. Häll smeten i formen.
    5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. Pudra gärna lite florsocker på kakan före servering.

    Pankopanerad kycklingfilé med tillbehör

    2016-07-10 19:18
    Från [email protected] (Sara)
     

    4 port.

    Ingredienser:
    600 g Minut kycklingfilé (Kronfågel) alt 4 st utbankade kycklingfiléer skurna i mindre bitar.
    1 dl vetemjöl
    2 st uppvispade ägg
    2-3 dl pankoströbröd
    1 dl riven smaksatt ost.
    Salt och peppar
    Olja till stekning

    Valfria tillbehör:
    Pommes eller klyftpotatis (runt 20 min i ugnen) Vill man utesluta detta funkar det finfint med wrap istället.
    Sallad, gurka, tomat, rödlök
    Sås - Tsatsiki, Sweetchili, Vitlöksås eller Bearnaise.  

    Gör så här:
    Salta och peppra kycklingen.
    Lägg varje ingrediens på varsitt fat/skål till kycklingen. Blanda dock ströbrödet med den rivna osten i samma skål.
    Doppa kycklingbitarna i mjölet, skaka av det som är överflödigt.
    Fortsätt sedan vidare till ägget. Till sist doppas kycklingen i pankoströbrödet och den rivna osten.
    Här kan man få trycka in ströbrödsblandningen något för att den ska fastna.

    Hetta upp en stekpanna med olja som täcker hela botten. När den är riktigt varm, lägg försiktigt ner kycklingen och stek på medelvärme ungefär 3-4 minuter på varje sida. Se upp så att inte ströbrödet bränns!

    Förbered tillbehören under tiden, väljer man att ha potatis till bör den in i ugnen i samband med paneringen av kycklingen.

    Ät och njut!

    Kalljästa brödbullar

    2016-07-07 19:05
    Från [email protected] (Sara)
     

    16 st
     
    Ingredienser:
    1 pkt torrjäst (14 gram)
    ½ l vatten
    1 msk socker
    1½ tsk salt
    3 msk olja
    10 dl vetemjöl
    3 dl rågsikt

    Vallmofrön eller sesamfrön

    Gör så här:
    Dag 1
    Blanda torrjästen med kallt vatten direkt ifrån kranen. Rör väl så allt löser sig. 
    Häll i övriga ingredienser (ej vallmofrön) och arbeta ihop till en smidig och blank deg som släpper kanterna i bunken. Antingen för hand eller i maskin. Upplevs degen som kladdig, häll i något mera vetemjöl.
    Ta en plåt och lägg på bakplåtspapper.
    Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i hälften.
    Rulla ut varje halva till en rulle som sedan skärs i åtta lika stora bitar vardera.
    Forma till bollar och lägg på plåten.
    Täck med plastfolie och in i kylen tills nästa dag (min stod i 11h).

    Dag 2.
    Sätt ugnen på 250°C. 
    Ta ut frallorna ifrån kylen.
    Pensla bröden med kallt vatten och strö på vallmofrö eller sesamfrön.
    In i ugnen 10-12 min tills bröden fått fin färg.
    Servera gärna nygräddade.



     

    Baconwrap

    2016-06-12 15:05
    Från [email protected] (Sara)
     
     
    2 port. 

    Ingredienser:
    1 pkt bacon
    2 st medium tortillas
    2 dl pulled pork (färdig)
    6 st körsbärstomater
    3 msk hackad gurka
    3 msk tsatsiki dip, alt mjukost med örtsmak.
    1 msk sötsursås.

    Gör så här:
    Stek baconet knaprigt, låt rinna av på hushållspapper och svalna.
    Bred ut dippen eller osten på wrapet.
    Hacka grönsakerna och lägg på.
    Blanda den sötsura såsen med pulled pork.
    Lägg på det och sist baconet.
    Rulla ihop och ät!