RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-14 00:31:38

Pärlans receptbok

Köttfärslimpa med klyftpotatis

2011-03-14 20:32

Allt på en långpanna, det ger mer smak till potatisen.

Ingredienser
800g köttfärs
1 dl ströbröd
4 dl mjölk
1 st ägg
Salt
Peppar
Vitpeppar
10-12 st potatisar
2 st morötter
1 liten gul lök
1 köttbuljongtärning
2 1/2 dl matgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa upp ägg ägget lite lätt i mjölken. Blanda i ströbröd och låt stå och svälla någon minut. Blanda ner köttfärsen. Krydda med salt, peppar och vitpeppar. Forma till en limpa mitt på långpannan. Ställ den i ugnen i ca 15 minuter.
Under tiden skalar du potatis lök och morötter. Klyfta potatisen, hacka löken och morötterna i bitar.
Ta ut långpannan och lägg på potatis, lök och morötter runt köttfärslimpan. Ställ den i ugnen igen i ca 20 minuter.
Koka upp 1 dl vatten och blanda ner buljongtärningen och blanda sedan ner matgrädden. Häll det över potatisen och låt stå i ugnen ytterligare ca 10 min.

Fiskgryta

2011-03-13 14:11

Ingredienser
4st skivade Fiskfiléer
1 hackad gul paprika
ca 10 cm hackad pörjolök
ca en 3 dl kartong matgrädde (mer eller mindre avgör var och en själva)
Salt
Vitpeppar
Dill


Gör så här:
Skiva den tinade fisken.
Hacka pörjolök och paprika i lagom små bitar och lägg ner det i kastrullen.
Lägg fisken ovanpå och ha på salt, vitpeppar och dill.
Häll på matgrädden och låt koka på svag värme i 15 min.


Servera med kokt potatis.

Fläskfilé i ugn med grönsaksfyllning

2011-03-13 12:57

Mitt första egna påhittade recept!


Ingredienser
500g fläskfilé
Salt
Peppar


Fyllning:
1 hackad gul paprika
1 hackad gul lök
2 tomater, hackade och urgröpta
2 pressade vitlöksklyftor


Sås:
1 lätt creme fraiche
4 msk tomatpuré
1 dl kinesisk soya
1 pressad vitlök
4 krm grillkrydda
Salt
Peppar
Chili


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Stek filén gyllenbrun i olja, salt och peppar. Ta upp köttet och lägg den i en form och skär en djup skåra i köttet.


Skär paprika och lök, tillsätt vitlök, och fräs i olja i samma panna som filén. Ta upp grönsaksfräset och blanda det med tomaten. Fyll skåran med grönsaksfräset. Blanda ordning såsen och lägg lite i skåran på köttet och pensla lite utanpå köttet. Häll resten i formen.


Tryck ihop skåran, den får ej vara större än 1 cm, lägg resterande grönsaksfräs i formen och blanda ihop det lite med såsen. Häll lite matolja över köttet för att det ej ska bli för tort. Ställ in det i ugen och lått stå där i ca 35-40 min.


Servera med kokt potatis eller potatisklyftor, och bearnaisesås.

Läcker äppelpaj med citron

2011-03-11 09:01

Ingredienser
Pajdeg:
150g smör
3 dl mjöl
1 krm salt
2 msk vatten

Fyllning:
100g smör
2,5 dl socker
2st ägg
4st äpplen
1/2st citron, rivet skal

Gör så här
Pajskal:

Sätt ugnen på 225 grader.
Smula smör och mjöl blandat med saltet i en bunke. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila kallt en stund. Tryck sedan ut degen i en form. Spara lite deg till senare. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i nån minut.

Fyllning:
Rör smöt och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Riv äpplena grovt och riv citronskal. Blanda ner dem i äggsmeten och häll fyllningen i pajskalet. Ta resten av degen och gör ett rutmönster över degen (räcker det inte så använd din fantasi). Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter.

Låt svalna och servera med vaniljsås.

Köttfärssås à la special

2011-03-10 16:45

Mycket smakrikare och fylligare


Ingredienser
500g köttfärs

1 dl matgrädde
1 gul lök
1 kartong krossad tomat
1 dl vatten
4 msk tomatpuré
2 tsk soya
3 tsk basilika
3 krm grillkrydda
1 klyfta pressad vitlök
1 köttbuljongtärning
1 tsk socker
Salt
Peppar


Gör så här:
Blanda alla ingredienser på listan, från krossad tomat till och med socker i en kastrull. Låt puttra i ca 10 min. Stek lök och blanda ner det. Stek sedan köttfärs och blanda även ner det i kastrullen. Låt puttra i ytterligare 10 min. Blanda ner matgrädde för att få den fylligare. Låt sedan sjuda i ca 15 min.


Servera med fullkornspasta.

Ugnspannkaka

2011-03-08 15:30

Ingredienser
3 dl mjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3st ägg
1 msk smör, till smörjning av plåten


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
häll mjöl och salt i en bunke.
Vispa ner mjölken, lite i traget för att få en klumpfri smet.
Vispa därefter ner äggen, ett i taget.
Häll smeten i en smörjd plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min tills den får gyllengul färg. Skär ugnspannkakan i bitar och servera med sylt.

Kladdkaka

2011-03-07 09:15

Ingredienser
2st ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
Blanda samman med resten av ingredienserna, (OBS: blanda försiktigt annars blir smeten lyftig och kladdkakan torr).
Häll ner smeten i en brödad form.
Grädda i 30 min, i mitten av ugnen.


Låt svalna och servera med grädde.

Kanelbullar

2011-03-06 13:00

Ingredienser, deg:
25g jäst, (för söta degar)
75g smör, eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl mjöl


Ingredienser, fyllning:
50g smör
1/2 dl socker
ca 1/2 kanel


Pensling:
1 ägg


Garnering:
Pärlsocker


Gör så här:
Sätt ugen på 225 grader.
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smör och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Arbeta i allt mjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa i 30 minuter övertäckt. Gör fyllning. Rör ihop matfettet, socker och kanel. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20x50 centimeter, bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 1/2 centimeter tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa i 30 minuter övertäckta. Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna. Stö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Johannas pannkakor

2011-03-05 10:30

Ingredienser
5 dl mjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 msk socker
5 dl mjölk
4 msk smör, smält
2 st ägg


Gör så här:
Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och socker i en bunke. Vispa sedan ner mjölk, lite i taget för en klumpfri smet. Vispa sedan ner smör och ägg.
Stek pannkakorna i lite smör i en stekpanna. När du ser bubblor på översidan så är det dags att vända på den.


Servera med sylt och vispad grädde.

Amerikanska chokladmuffins med fyllning

2011-03-02 09:45

Använd stora muffinsformar


Ingredienser
4 dl mjöl
2 dl socker
4 tsk bakpullver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
175 g mörk eller ljus choklad
1 st ägg
3 dl mjölk
1 dl olja


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Rör om och blanda väl. Vispa ihop ägg, mjölk och olja i en separat bunke, i ca 1 min. Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i de stora muffinsformarna. Fyll dem till lite mer än hälften. Lägg på lagom stora chokladbitar på högkant och trycker ner dem lite försiktigt så att inte all choklad hamnar i botten utan i mitten när muffisarna gräddas (de sjunker ner). Grädda i 20-25 min i mitten av ugnen.

Köttgryta med ananas

2011-03-01 08:00

Ingredienser
400g fläskfilé
1 dl tomatpuré

1 dl kinesisk soya

4 dl vatten

2 dl ananasjuice

4 msk vitvins vinäger

1 msk socker

4 ringar ananas i skivor

2 morrötter hackade i små bitar

2 cm gurka, skalad, halverad, utkärnad och skivad

10 cm purjolök hackad i bitar

1 gul paprika i strimlor

Salt
Peppar


Gör så här:

Skär köttet i centimetertjocka bitar.

Blanda tomatpuré, soya, vatten, juice, vinäger och socker i en kastrull och koka upp.

Lägg i köttet och mörötterna och sjud i ett par minuter.
Tillsätt resten av grönsakerna och sjud ytterligare ett par minuter. Blanda sedan i ananasen.

Tillsätt salt och peppar, smaka av.

Servera med kokt Jasmin ris.