RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-02 08:34:05

Mikaela Andre

mikaelaandre blogg på Nouw

COUNTDOWN FÖR UTBYTESTERMIN

2019-07-01 23:34
Från mikaelaandre

I skrivande stund är allting klart inför min kommande resa som utbytesstudent i Nottingham, Storbritannien 19/20. Nedan följer punkter som ska ha genomförts inför den kommande dagen.

FAS 1

1. Gå på informationsmöte med International Office
2. Ha möte med studievägledaren/programledare och undersök vad som är möjligt
3. Ha behörighet inom följande kriterier:
  • Vid start av sin utbytesperiod ha studerat minst två terminer (á 30 hp) vid Karlstads universitet i direkt anslutning till utbytesperioden.
  • Vid ansökningstillfället vara registrerad som student vid Karlstads universitet samt antagen till heltidsstudier[1].
  • Klarat minst 75 % av sina studier med godkänt resultat. Procentsatsen beräknas på avslutade terminer vid Karlstads universitet.
  • Kunna tillgodoräkna sig utlandsstudierna i en examen från Karlstads universitet.
  • Studera minst en hel termin heltid vid mottagande lärosäte.
  • Följa de terminstider som lärosätet har samt se till att dessa passar in i sina ordinarie studier vid Karlstads universitet.
  • Ha goda språkkunskaper i engelska och i det undervisningsspråk på vilket undervisningen bedrivs (om annat än engelska).

4. Ansök med Motiveringsbrev, ev. fadderintyg (delaktig i fadderverksamhet för inresande studenter vid lärosätet) via Outgoing portal (OBS, ansökningen ska ske ett år i förväg)!

FAS 2

1. Tacka ja till placeringserbjudande så nominering skickas.
2. Ansök till utbyteslärosätets egna portal när nominering är godkänd med dokument som:
- Kopia på giltigt pass
- Transcript of Records
- Certificate of Registration
- Student Registration Form
- Module Choice Form
- Learning Agreement (utbyteslärosätets egna)
- Intyg på goda kunskaper i Engelska

3. Gå på uppföljningsmöte med International Office
4. Skicka grant-agreement till International Office för stipendium
5. Registrera dig i portalen till International Office för dina terminstider inför försäkringsintyg och för Ladok-registrering
5. Skicka in Erasmus egna learning-agreement till International Office
6. Hämta ut försäkringsintyg från Kammarkollegiet i Välkomstcenter
7. Registrera dig i Svensklistan genom Sweden Abroad
8. Ansök om studiestöd hos CSN för utbytesstudier (bidrag, lån + ev. merkostnadslån) med terminstider + antagningsbesked

PREP-FAS

1. Hitta boende
2. Boka biljetter för resan dit (flyg, tåg, transfer)

FAS 3 - UPPLEV!

Aprikos & morotsbollar

2019-06-12 08:58
Från mikaelaandre

Tänk vad gott det kan bli med lite havregryn, aprikoser, morötter, kokosolja, kanel & kokos!

14 veckor kvar

2019-06-11 21:22
Från mikaelaandre

Och så var sommaren kommen. Nästan i alla fall! Sola i Karlstad har varit blygsam av sig, så det har mestadels varit regniga dagar här. De dagar det faktiskt har varit strålande sol har jag såklart åkt på både öppning och stängningspass på jobbet, så det har man inte kunnat nyttja.

Nu jobbar jag heltid och har revideringsperiod på universitetet. Sedan håller jag på med de sista blanketterna som ska fyllas i inför min utbytestermin. Grants, learning agreement, försäkringar... Det är inte bara och bara att åka iväg. Tänkte att jag ska slänga ihop ett inlägg med vad mycket det faktiskt är att fylla i och maila om - så ni som funderar själva på att åka kan ni kanske genom inlägget på någorlunda förbereda er mentalt för hela grejen, för jag skulle ljuga om jag sa att allt detta inför inte är stressigt.

Nu är det faktiskt bara 14 veckor kvar. Även om boende är fixat och allting inför skolan är klart - så känns det inte riktigt som jag ska åka än. Finns fortfarande saker som ska fixas under sommaren inför utbytesterminen, sedan mot slutet blir det ett Leaving-party för nära och kära. Tror inte jag kommer förstå att jag faktiskt ska spendera ett halvår i ett annat land förens jag står där med flygbiljetterna i handen på flygplatsen.

12 veckor har jag kvar i Karlstad. Nu hoppas jag på att det blir en riktigt dundersommar med mycket sol, vänner, familj och glädje.

Ytterligare ett avklarat år på universitetet firades med middag på Ankdammen och cocktails på Bazar.

Att vara en relationsorienterad människa

2019-06-03 21:16
Från mikaelaandre

Jag är en relationsorienterad människa, så relationer för mig är oerhört viktigt. Kollegor, grannar, vänner, släkt, familj, partner. Allihopa värderar jag - och detta innebär att jag lägger ner mycket tid, kraft och omsorg på alla.
Ibland kanske jag vill lite för mycket, men det är snarare ett personlighetsdrag hos mig. Jag ger mer än vad jag kanske får tillbaka. Och för mig är det oftast allt eller inget som gäller. Märker jag att en människa inte alls har intresse tillbaka kan jag istället sluta tvärt och inte ens engagera eller bry mig det minsta tillslut, men då har det gått långt. Oftast kämpar jag väldigt långt i olika relationer för att upprätthålla saker och ting - för att jag vill visa att jag värderar det. Men det är snarare en reflexmässig handling som vill skydda mig i situationer så jag inte blir så lätt sårad. För det är ju det värsta som finns - när människor försvinner.

Jag tänker mycket på hur det kommer kännas i England. Där kommer man givetvis skapa nya typer av relationer. Men hur blir det med dem hemma då? Det är med ångest ibland jag tänker på att jag faktiskt lämnar folk hemma. Hur stor grad kommer det här påverka mina relationer? Skulle det kanske blivit annorlunda med någon om jag inte åkte iväg?

Hela utbytesresan gör jag ju för min skull. Jag ska iväg, för det har jag velat göra så himla länge. Men samtidigt är det med stor rädsla jag gör det. Går jag miste om någonting annat här i Sverige?

Kanske tänker jag annorlunda om detta när jag kommer tillbaka, kanske inte. Men det ska jag ta reda på i alla fall.

Äntligen ett boende!

2019-06-03 17:14
Från mikaelaandre

Äntligen är det största stressmomentet i min utbytesstudent-förberedelse avklarat - nämligen boendet!
Det har varit både svårt, tidskrävande och krångligt att hitta boende.. sedan är inte det brittiska systemet lika bra som i Sverige. Det är vanligt att boenden har sämre standard och dessutom är mycket dyrare. Men tillslut fanns en lägenhet till rimligt pris!
Denna lägenhet ska jag alltså dela med två andra jättehärliga tjejer som också är från KAU. Känns både tryggt, smidigt men framförallt fantastiskt roligt att då få uppleva livet som utbytesstudent i England med dessa.

Vi kommer bo ett stenkast från Wollaton Park, som är av att döma av bilderna - en fantastisk park. Dessutom springer det tydligen runt renar där, haha!

Tänker inte lägga upp den specifika bilden på boendet. Men i det området vi kommer bo i så ser husen ut som bilderna nedanför. Ska bli så spännande att få se och uppleva allt detta!

Så, den 21 september kommer vi hit för att bli utbytesstudenter. Tänk att det är då ett år sedan jag faktiskt skickade in min ansökan om att få åka dit - Och nu är det bara några månader ifrån, 4 månader för att vara exakt! Men först har jag en sommar i Sverige att avnjuta.

Klädrensning inför Nottingham

2019-05-04 13:42
Från mikaelaandre

Jag har alltid varit personen som vill spara allt - det är jobbigt att slänga saker och tänker oftast det där klassiska ”men det där kanske jag kommer använda om några år om jag åker dit!”

Eftersom jag nu ska flytta till Nottingham i september, hyra ut läggan i andra hand och har väldigt mycket saker att göra både inför avflytt och flytt - så tog jag mig tiden idag att rensa garderoben och vinden för att ha det gjort. Det kommer underlätta packningen väldigt mycket.

Jag har sjukligt mycket kläder, skor och jackor. Onödigt mycket faktiskt. Skulle ljuga om jag sa att jag inte blev chockad över hur mycket jag har samlat på mig. Man behöver inte 5 gråa stickade tröjor eller 5 svarta jeans. Ni fattar grejen.

I och med detta har jag fått in lite minimalist-tänket. Man vill ju bara att kläder som man faktiskt vill använda tar plats - inte plagg man inte använder längre. Och dessutom inte ha en sådan sjuk klädkonsumtion.

Så nu har jag sorterat vad som ska slängas, skänkas, säljas och vad som ska vara kvar.

Under sommaren tänker jag ha ”öppet hus” hos mig där vänner och familj får helt enkelt ta det som de vill ha i klädväg och inredning. Skönt att få bort grejer innan avfärd som inte behöver hamna i mitt förråd i Sverige sen!!

JAG SKA PLUGGA I ENGLAND

2018-12-18 14:33
Från mikaelaandre

Äntligen äntligen ääääntligen har jag fått mitt antagningsbesked från international office - Jag ska plugga på Nottingham Trent Univeristy, England nästa år!!

Detta har jag planerat i över ett år, och ansökningsprocessen började i början av denna terminen. Jag har dokumenterat och skrivit ner tankar om allting och om själva processen på bloggen, men jag har dolt inläggen fram tills idag. Så är ni nyfikna så kan ni gå in på kategorin "utbytesstudent". Där kommer jag också publicera alla inlägg längre fram.

Det var igår när jag satt i biblioteket och pluggade på tenta som jag fick mailet. Hela förra veckan hade jag svårt att äta, sova och koncentrera mig. Allt energi och nervositet var maxat. Hjärtat slog flera miljoer slag i minuter kändes det som, och jag ville så gärna öppna mailet samtidigt som jag var livrädd. Skulle jag bli nekad? Skulle allting gå emot mig igen?

Men. Jag dög. Jag ska få åka och studera media & journalistik i Nottingham! Är sååå glad och taggad. ÄNTLIGEN vänder livet, och jag kan verkligen inte beskriva med ord hur tacksam jag är.

Här kommer jag alltså befinna mig nästa år - och skolan ser ni längst ner. Hur magiskt?!

13/11 - 2018 Nu är det skickat

2018-12-18 14:24
Från mikaelaandre

Satan vad länge jag har hållit på med denna ansökan. I ett år har jag kollat vart jag vill åka, kollat ordentligt om kursutbud på alla utbytesplatser, krav, kulturen. Allting. Det var tungt att försöka skriva klart mitt motiveringsbrev i och med mormors bortgång. Men nu är allt ifyllt och skickat.
Jag hoppas så innerligt att jag kommer få en plats och bli nominerad av vårt universitet. Jag har lagt så mycket tid, omsorg och vilja i det här. Det är inget jag gör spontant eller for fun sake. Jag vill verkligen detta av hela mitt hjärta -då jag behöver denna förändringen mer än något annat i livet just nu.. och jag skulle verkligen inte tåla om någon annan knep min plats och inte har varit lika seriös med detta som jag varit. Det skulle sticka så otroligt mycket i ögonen på mig.

Nu ska jag hålla tummarna, för om fyra veckor får jag ett besked.

Livets slut

2018-11-12 23:15
Från mikaelaandre

Och så kom den där mörka novemberkvällen vi hade väntat in och försökt förberett oss på, men aj vad oförberedd man är ändå inför döden. Den kommer alltid som en chock, och när man minst anar det.
Jag fick ett telefonsamtal att slutet var nära för dig. Så vi tog bilen för att köra 54 mil för att hinna säga hejdå. Bara vi hann tills imorgon så skulle vi få säga hejdå.
Väl påväg möts vi av beskedet att du redan hann gå vidare och hade somnat in. Allt gick så snabbt. Bara 24 timmar innan hade du varit ute och handlat mat, beställt frisör-tid och pratat med oss om hur bra du mådde. Du såg inte detta själv komma.

Vi visste att cancern var obotlig - men vi visste inte hur länge du hade livet kvar. Det kunde bli en månad - och de kunde bli flera år. Ett år hade du cancern i dig. Ett år kämpade du för att leva till liv till fullo som det gick.
Du klarade av en flykt, ensam som tonåring över gränserna under världskrigen hit till Sverige. Du försörjde dina 7 barn och jobbade hårt alla år som yrkesverksam. Du klarade av hjärtinfarkter, du klarade av proppar, blodförgiftningar, brutna ben. Du stod stark när ett av dina barn avled i för ung ålder. Men cancern kunde du inte övervinna.

Tack för alla år och för att jag fick växa upp med dig runt mig. Jag ska försöka föra vidare min arv jag fått genom dig. Både egenskaper, intressen men också vår historia.

Vila i frid mormor. Jag saknar dig så.




Vi tackar för allt vad
i livet du skänkt.
För kärlek och lycka,
vad vackert Du tänkt.

En mörk novemberkväll Du somnade stilla.
Nu sjukdom och oro ej
mer gör Dig illa.

​Mormor, min mamma och så jag.

HELIX

2018-11-05 21:29
Från mikaelaandre

Efter många om och men så har jag äntligen tagit en ny håltagning i örat. Som ni ser längst upp så blev det en Helix.
Jag har inte tagit hål i öronen sedan jag var 12 år, när jag spontant gick in på Ur&Penn med mamma. Men de hålen har det varit så mycket infektioner och krångel med.. vi snackar om läke-örhängen som åkt in och växt fast i hålet, och aldrig riktigt läkt ordentligt och som man fått tagit ut till och från. Blev bra för typ något år sedan bara.

Men förra veckan gick jag till Apotek Hjärtat och tog hål! Personalen var jättetrevliga och pålästa.
Håltagningen tar de med hjälp av Blomdahl medical beauty, och för 199kr fick jag hålet, ett ordentligt allergi-fritt smycke och rengöringssaker. Hålet har inte krånglat alls (!) vilket är jätteskönt. Den varma och ömma känslan man får efteråt gick ner bara på några timmar - så hoppas det fortsätter i samma takt.
Läketiden för Helix kan ta upp till ett år, varav 12 veckor måste gå innan du kan byta smycke. Nackdelen är att jag inte kan sova på den sidan av huvudet på ett tag - men det gör ingenting. Jag är supernöjd!