RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-02-23 14:16:43

Magnus Golf

MagnusEriksson blogg på Nouw

Nya golfreglerna #2

2019-02-23 10:39
Från MagnusEriksson

Ready golf

Tidigare var det den som var längst ifrån eller som hade bäst resultat på tidigare hål som slog först hela tiden. Nu stryks det och ersätts med att den som är klar( I slagspel) uppmuntras att slå först.

Min åsikt: JÄTTEBRA ändring. Jag har i alla år spelat så med kompisar och en hel del på tävling också. Honnören är uråldrig och stoppar mest upp spelet.

Maxtid för letande av boll

Förut var maxtiden för letande av boll 5min, sedan var den förlorad. Du skulle släppa igenom väntande bollar redan efter 30sek vilket knappast ngn höll. Nu kommer maxtiden istället vara 3min.

Min åsikt: Denna regeländring har jag väntat på. 5min är alldeles för länge att leta. Min erfarenhet är att hittar man inte bollen fort så hittas den inte. Så ett VÄLDIGT bra sätt att snabba på spelet. Nu är det dock upp till klubbarna att få ut infon och se till att det hålls.

Identifiering av boll

Tidigare behövde du kalla på markören så den kunde se att allt gick rätt till. Det behövs inte längre. Du behöver bara markera bollen och plocka upp den. Du får rengöra i den mån som behövs för att kunna identifiera den också.

Min åsikt: Bra även denna ändring. Snabbar på spelet då markören sällan är nära när man behöver ta upp för att identifiera sin boll. En del tänker säkert att många kommer utnyttja att rengöra bollen helt eller placera den bättre än ursprungspositionen. Jag tänker att jag i.a.f kommer ha rent mjöl i påsen och vill någon vinna genom fusk så är det upp till dem. Golf handlar om ärlighet!

Nya reglerna #1

2019-02-22 22:59
Från MagnusEriksson

Putta med flaggan i hål

Nya regeln säger att man nu får välja om man vill ha flaggan i eller ur även på green.

Min åsikt: Detta är såklart ett sätt att försöka skynda på spelet vilket kan vara en god idé om man är överens om vilket man ska göra. Ska man göra olika kan det bli väldigt lång tid.
Tänk att jag spelar med bara en till. Jag ligger längst ifrån och vill ha flaggan ur. Missar min putt och markerar.
Min spelpartner vill sedan ha flaggan i så vi sätter tillbaka den. Han missar också men ligger lite närmare än mig.
Då ska vi ur med flaggan igen för det är min tur. Jag sätter den och sätter tillbaka flaggan. Nu vill plötsligt min partner ha flaggan ur då han är så när så då ska den ur igen. Och sedan i efter att han satt putten.
Det kan alltså ta VÄLDIGT lång tid men sköter man det bra så kan det säkert snabba på lite också.

Sedan kan det säkerligen hjälpa många. Själv tror jag hålet är större utan pinnen i men många kan nog tycka det hjälper att ha den i. Bryson puttar ju med den i på touren och han brukar undersöka ganska ordentligt vad som gynnar honom. Så känn efter själva vad ni föredrar. Jag kommer ALLTID putta utan pinne, såvida inte det är en långputt i brant nerförsbacke.

Nya regler 2019

2019-02-22 22:36
Från MagnusEriksson

​Nu har de nya reglerna äntligen kommit ut. Jag kommer ta dem en och en i ett annat inlägg men vill sammanfatta mina åsikter i detta inlägg.

Så vad tycker jag då om de nya reglerna?
Det känns som att nät intill alla regler är till för att snabba på spelet, vilket i sig inte är en dum idé men vissa regler känns som "hej kom o hjälp". 
Ett exempel är varför man helt plötsligt ska få grunda klubban i vattenhinder? Behöver vi ha hinder då?
Vet att många av er kommer tycka att jag är trångsynt gällande det då man fortfarande kan hamna i själva vattnet och därav straffas med dropp. Men jag tycker inte det räcker faktiskt. Är man innanför ett hinder ska man ha det svårare!

Som sagt, det finns mycket att ta in gällande de nya reglerna men jag kommer ta dem en och en inom kort.

Tills dess: Svinga lugnt!

Är dagens juniorträningar för inriktad på tävlingsspel?

2018-12-01 22:12
Från MagnusEriksson

Är dagens juniorträningar för inriktade på tävlingsspel? Det är säkert olika beroende på klubb men de flesta är det, enligt mig. Nu menar jag inte att tränarna inte ska göra sitt bästa eller bara strunta i allt utan mer att all fokus hamnar på prestation i tävlingar istället för överträffa sig själv och utvecklas i SIN takt.

Min erfarenhet säger att många slutar när det börjar sättas för mycket press och krav. När de måste prestera, annars får de gå i en annan grupp utan sina kompisar och därav kanske slutar helt med golfen. Då tappar klubben medlemmar och vi tränare tappar kunder. Juniorerna är golfens och klubbens framtid! Jag tycker att vi som tränare har ett ansvar att försöka tillgodose allas intressen. Då borde inte all fokus hamna på tävlingar. Många juniorer och medlemmar vill bara bli bättre golfare, inte vinna tävlingar! Få juniorerna att skratta och hitta glädjen i spelet är väl viktigt? Det absolut viktigaste i min filosofi. Varför?

Enkelt. Om du skrattar slappnar du av och "glömmer bort" den tunga pressen alla sätter på sig själva. Jämför med alla lärandesituationer i livet. Visst lär du dig lättare när du är glad? Juniorer tappar lätt suget på saker som inte går som de tänkt sig och vad händer då om de har för höga krav på sig och ständigt underpresterar? Tappar suget såklart! Och då slutar de först i gruppträningen och sedan helt. Och med lite otur slutar föräldrarna också. Hur blir det för golfens utveckling och klubbars ekonomi? Jag tycker det är dags att komma ifrån det galna tunnelseendet mot tävlingar och öppna ögonen för det som gjorde att vi alla började spela golf, GLÄDJEN! Håller ni med? Ända sedan jag började spela har mycket av charmen med golfen varit att alla kan spela på lika villkor och på senare år har klubbar försökt locka till sig mer familjer av samma orsak.

Sedan måste vi såklart erbjuda grupper med inriktning på tävling också då det är en viktig del för många. Jag har, under mina år som tränare, träffat några föräldrar som tycker mina träningar varit oseriösa för att vi skrattar och skojar en stor del av tiden. Det är tråkigt att de föräldrarna inte litar på tränaren utan "sätter käppar i hjulen" istället för att se utvecklingen hos sina barn. Alla utvecklas i olika takt, speciellt i junioråldern iom att kroppen och hjärnan utvecklas olika snabbt på olika barn. Det måste alla acceptera för sina barns skull. För att kunna prestera på tävling måste alla tillfälligheter falla på plats och det tror jag de gör bäst med humöret på topp. Gå aldrig med huvudet neråt till exempel. Gå alltid med huvudet högt för då kan ni inte vara sura! Ett av de bästa tipsen att ta med till banan.

Alla där ute, stötta era tränare oavsett vad! Det är dem som är utbildade i golfen, inte ni.

Och se till att hitta glädjen i golfen.

Efter Brysons framfart på touren, är one length framtiden?

2018-11-25 08:03
Från MagnusEriksson

One Length, är det golfens framtid? Kanske kan bli populärt och är definitivt en viktig del att diskutera!

Vi börjar med bakgrunden. One Length har funnits länge men funnits av "mindre kända" märken än just Cobra och till stor del gott under namnet single length irons. Varför har det då inte blivit omtalat förrän Cobra tog fram dem? Svår fråga, men en stor del tror jag beror på att golfen var rädd för förändringar väldigt länge. Det var ganska fyrkantigt med reglerna och vett och etikett förr men nu börjar det släppas lite på etiketten och då börjar utveckling komma och då i mer delar av spelet än utrustningen. Sedan har såklart Bryson en stor del i det hela med den profilen han är!

När Cobra signade Bryson gjorde de ett genidrag igen. Nu har de Rickie, som spelar traditionella klubbor och har tagit klädstilen till en ny nivå, och Bryson, som spelar One length och klär sig mer traditionellt och stilrent. Vilken uppsättning av tour pros! "Vetenskapsmannen" som tar utrustningen och svingtankarna till nya nivåer och Rickie som haft en hög nivå i spelet hela tiden och vågat sticka ut med tuffare klädstil. När Bryson och One Length klubborna dessutom finns med i toppen av många tävlingar under året och när han dessutom avslutade säsongen med flera segrar så är det klart att de blir omtalade. Vad är då mina tankar kring One Lengths vara eller inte vara? Jag älskar tanken men kommer nedan diskutera både för- och nackdelar med dem.

Jag tror inte det kommer slå igenom bland tourspelarna, iallafall inte riktigt än. Detta då de redan är så "fast" i sina svingar med de olika järnen och även wedgespelet. De skulle riskera för mycket då det kan bli en för stor omställning. Däremot tror jag att det här sättet att spela järnklubbor kommer slå STORT bland medelgolfarna som vågar öppna sina ögon.
Varför tror jag det? Enkelt, många har tagit grönt kort med att träna ofantligt mycket med järn 7 och det är fortfarande mångas favoritklubba. Hur enkelt skulle det då inte vara att ha samma uppställning och avstånd till bollen med ALLA järnklubbor? Väldigt enkelt! Jag själv har ett set av de första One Length forged som Cobra släppte och sedan jag provade dem har mitt järnspel blivit mycket stabilare! Inte lika grova missar, framförallt inte i sidled. Det blir mer som en maskin som matar på samma sätt oavsett nummer på klubban. Wedgespelet är det som många oroar sig för. Hur kan man pitcha med en wedge som har skaftlängd som en järn 7a? Men även wedgespelet, som alltid varit en styrka för mig, håller minst samma nivå nu som med kortare skaft på dem. Det blir enkelt att alltid ha samma uppställning. Jag är grymt sugen på att prova Cobras nya One Length Forged för att se om det blivit ÄNNU bättre än de jag har nu!

Nackdelen med one length kommer säkerligen vara det mentala. att lita på att klubborna kommer gå olika långt utan att pressa svingtempot för mycket. Detsamma gäller att våga svinga igenom med wedgarna så ni inte tvekar. Det är en liten omställning MEN det är absolut värt det. För när poletten ramlar ner, då blir det stabilt! Sedan passar dem såklart inte alla spelare då vi alla är olika, men väldigt väldigt många skulle säkerligen förenkla sitt spel med dessa järn.

Jag kan tom dra det här med One Length så långt att jag gärna skulle laborera med träklubborna också. Så känner ni någon som kan hjälpa mig laborera med svingvikter och kortare skaft, be den personen kontakta mig asap så ska vi göra underverk!

Har ni inte provat dem så gör det, det kan göra underverk!
After Bryson's succsess on tour, are One Length clubs the future?

Are One lengths the future of golf? It might be popular and are an issue to discuss.

We start with the background. One length have been around for a while but made by less known brands then Cobra and called Singel length irons. The question is, why haven´t it been "well known" before Cobra started with the One Length? Tuff question but I think one reason might be that golf have been afraid of changes until now. It was pretty "square" with how things were and supposed to be. But now when things are loosen up a bit things are improving in more parts of the game, not only equipment. Then of course, with Bryson being the profile he is, he´s a hugh part of it as well.

When Cobra signed Bryson they hit the jackpot! Now the have two of the biggest profiles on tour. Rickie, playing traditionell clubs and a huge part of golfs new fashion, and Bryson with his One Length and more traditionell stile of clothing. Perfect combo of tour pros! "The Scientist", who takes the equipment and swing thoughts to another level, and Rickie who had a high level to his game a long time and has not been affraid of having a "tuffer" stile of clothing.
And when Bryson takes the One Length to the top of comps all year and had the strong finsih of the season with multiple victories, of course people notices them.
What are my thoughts of One Length? I LOVE the idea but will discuss both for and against them below.

I don't think it will be popular amongst tour pros, atleast not yet. They are to confident in their game as it is and they have to much to lose by trying to change to much. But i think it could be a GREAT thing for the average golfer, IF they are affraid to open their eyes and try new things. Why? Simple, most golfers are well trained with their 7-iron since the took their license and are still lots of golfers favourite club in the bag. How simple would it be to have the same set up as a 7-iron no matter which number that's under the club? VERY SIMPLE, I have a set up of Cobras first Forged One Length Irons and since i tried them my iron-game are much more stabile. Not as big misstakes or misses sideways. You become more of a machine that stands and swings the same way no matter what number is on the club. I think most goflers worry about the wedges. To hit wedges with same shaftlength as a 7-iron. For me, my wedgegame have always been the best part of my game and it haven't change since i started using One Length. It's so easy to have the same set up for all kinds of shots. Im really eager to try Cobras new One Length to see if they have improved it even more.

The most difficult thing with using the One Length have to be the mental aspect. To believe and trust that even if the clubs have same shaftlength you dont have to swing harder if you have a 5-iron instead of a 9-iron. ALWAYS try and have the same tempo and you will succeed. It's a big change but it's worth it! Of course it wouldn't suit everyone to play with because we are all different, BUT many many golfers would make their game ALOT easier with One Lengths.

I would go as far to say that i would love to try Metalwoods in the same length. So if you know any clubmaker that could help me. Please tell them to contact me and we will make BIG things happen :)

If you haven´t tried One Lengths, DO IT!

Resmål: Costa Navarino

2018-11-24 20:37
Från MagnusEriksson

Såhär med vintern i antågande, och det säkerligen börjar komma drömmar om att spela en härlig runda golf utan att behöva tvinga på sig massa tjocka kläder så man blir mer eller mindre orörlig, tänkte jag gå igenom några utav de resorter och klubbar utomlands som jag har jobbat på eller varit och besökt. Först ut är Costa Navarino! En välkänd anläggning i Grekland som blivit väldigt omtalad de senaste åren.

Flygplatsen
Resorten ligger en ganska lång bit ifrån flygplatsen men färden dit är vacker. Den går upp på de höga "kullarna" med fullt av olivträd och citrusträd runt omkring.
Flygplatsen i sig är liten så räkna inte med några stora tax-free affärer. De har en liten men det finns lite alkohol, lite godis osv där.
Men, det är ju inte taxfreen man åker utomlands för :)

Hotellet
+ Westin är ett väldigt fint hotell till "utseende"
Servicen är bra
Maten är väldigt god
Använd nyckelkortet och sätt allt på rumsnotan
Mysig bar
Jättefint SPA
Finns möjlighet till pool vid sitt rum
Rummen är jättefina och oftast även med fin utsikt.
Bufférestaurangen är riktigt bra med mycket varierande mat på en vecka. Även frukosten är bra.
Italienska Restaurangen som finns på hotellet är även den riktigt bra med god mat.
På hotellet finns också bowlingbanor, basketplan, tennisbanor, poolområde och mycket mycket mer!


- Får du ett rum i ngn sidobyggnad kan det vara långt att gå och ibland att hitta de första dagarna


Banorna

The Dunes är en mästerskapsbana som håller riktigt bra klass. Varierande lite kortare par 4or och knepiga par 5or och några ganska långa par 3or men även korta par 3or. Utmanande på sina ställen och det är fantastiskt att spela den.
Varierande "terräng" bland vackra olivträd. På sina ställen finns även apelsinträd.
Ni passerar klubbhuset efter 9hål med kiosk och toalett. Ute på banan finns också toaletter.
Nackdelen är att det är en bit att gå mellan några av hålen så skulle ni ha lite svårare att gå rekommenderas golfbil.
Restaurangen på Dunes är riktigt bra och riktigt god mat. Sitta med god mat och dryck och titta ut över hål 18 och 10 och spana på kompisarna när de kommer in. Bättre blir det inte! Det finns även möjlighet att äta a la carte middag här.
Övningsområdet
Dunes närspelsområde är det bästa jag varit och instruerat på . 3 greener att träna pitch, chip och bunker på. Puttinggreen finns vid restaurangen och även vid ena sidan av drivingrangen.


Bay Course

Bay course är älskad av näst intill alla gäster jag har haft med på resor hit. Det är en par 70 bana så går längs med Navarino Bay. Här föredras golfbil då det är stora höjdskillnader vilket också ger charmen till banan. Riktigt ögongodis att spela Bay course med de vackra vyerna. Men det är inte bara vyerna som gör den värd att spela. Medelgolfaren har bra chans att kunna göra många par här och det uppskattas att det inte bara är längden som räknas utan man måste spela smart på sina ställen också. Det är inte alltid bra att slå en drive så långt man kan då det finns en del dolt och det blir extra knepigt när man måste ta höjdskillnaden i beräkning också. Golfbilarna innehåller gps så ni får exakt avstånd från bilen till flaggan hela tiden. Det går också beställa smörgåsar, dricka av olika slag och godis genom barmenyn på gps:en.
Klubbhuset kan ha mer att önska dock. Det liknas just nu vid en barack med en mindre bar där du kan köpa smörgås och dryck. Men i skrivande stund planeras det för ett helt nytt klubbhus som ska innehålla restaurang och bar.
Drivingrange finns en mindre golfbilskörning bort, näst intill i centrum av banan så när ni kör dit, se er för så ni inte krockar eller blir träffade av bollar. Oftast åker en caddie före och visar vägen.
Puttinggreen finns precis utanför klubbhuset.Servicen på hela Costa Navarino är fantastisk. Du lämnar klubborna till caddies efter spelad runda och säger vilken bana ni kommer spela på imorgon(ofta har de redan koll) och så ser de till att klubborna finns tvättade på rätt bana dagen efter. Otroligt smidigt!

Costa Navarino är det överlägset bästa ställe jag besökt sett till rumskvalité, mat, dryck, banorna, övningsområde och service. Har ni inte åkt hit så ÅK, har ni redan varit här så åk igen!

Vad handlar egentligen puttning om? Del 2

2018-11-13 18:50
Från MagnusEriksson

Nu kommer vi till del 2 i mina generella tankar om puttning och det gäller utrustningen. Har ni inte läst den första delen så se till att göra det också!

Nu, till denna delen. Den handlar alltså om utrustningen, d.v.s. själva puttern. Hur många har någon gång tänkt tanken att puttern inte alls är lika viktig att prova ut som ex en driver? Den tanken hade jag med i början av karriären men den måste ni slå bort! Jag har, under mina år som reseledare på ett av de ledande svenska golfreseföretagen, träffat åtskilliga gäster som haft väldigt gamla och inte alls anpassade putters efter deras spel. När jag frågat varför har jag fått svaren "det spelar ingen roll, ska ju bara putta med den" och "jag lägger hellre pengar på att få en driver så jag slår längre". Men är det inte sant att om ni anpassar puttern efter er så sparar ni slag på ett mycket enklare sätt än att hosta upp 4000kr för en ny driver? En driver som ändå har en betydligt större felmarginal än en putter. Om du anpassar puttern och därav bygger upp en trygghet så kommer du sänka betydligt fler puttar. DET är ett mycket enklare sätt att spara slag på än att försöka slå 20m längre för att få en kortare klubba in och tron om att limma upp varenda järnslag nära pinnen. Det hjälper dig ändå inte om du puttar med en putter som inte alls är anpassad efter dig och du bränner korta puttar. Håller ni inte med?

För att kunna hitta rätt putter för dig i ETT HAV av modeller, märken, längder m.m. bör du ta kontakt med en Pro. Förhoppningsvis har pron ett brett utbud av putters, iaf några som är byggda för rakt puttstroke och några som är byggda för de som puttar med en s.k. arc. Om du anpassar längden på puttern efter din uppställning så får du friare känsla i axlarna och det är lättare att låta klubban göra jobbet.

Såklart är det inte bara längden på puttern som spelar roll. Nästa sak är att prova ut en modell som passar ditt "stroke". Min erfarenhet är att står du väldigt upprätt så kommer du automatiskt ha en arc på ditt stroke. Med andra ord, om du står väldigt framåtlutad/böjd borde du troligen ha en modell för rakt stroke. Självklart är alla olika och då stämmer inte alltid allt in, men detta är som sagt min generella uppfattning.


Kom ihåg, det är lättare att anpassa utrustningen efter din kroppsbyggnad än att ändra din kroppsbyggnad för att kunna ha en putter du fått tag i på billigare sätt!


Vad handlar egentligen puttning om? Del 1

2018-11-12 21:34
Från MagnusEriksson

Puttning är, enligt mig, ett av de mest omdiskuterade slagen i golfspelet. Vad beror då detta på?

Jo, jag tror det beror på all frustration alla släpper ut när de missar en putt som i deras ögon är en enkel putt. Finns det verkligen någon enkel putt? Visst, någon decimeter eller två borde väl de flesta kalla enkel men i övrigt?

För mig handlar puttning mestadels om mental inställning! Går du fram med tron om att du kan missa så kommer du säkerligen missa 9/10 gånger. Vågar du slappna av och tro på dig själv så kommer det gå betydligt bättre. Nu menar jag såklart inte att ni ska förvänta er att sätta alla puttar oavsett längd bara för ni tror mer på er själva utan mer att ni inte förlorar något på att tro mer på er själva. Sluta vara så typiskt svenska! Självförtroende är inget man ska skämmas för att ha, bara man tar det lugnt så man inte låter för självgod.

Det finns många övningar som, enligt mig, tränar det mentala spelet i puttning. En av favoriterna är förstås att sätta press på sig själv på 1m puttar. Mät upp 1m från hål och sätt en peg eller markeringsknapp. Försök börja med en rak linje(går alltid ta lutande senare) och sätt ett mål att såhär många 1m puttar i rad ska jag sätta för att få gå härifrån, eller ta en kaffe eller vad man nu vill för belöning. DET är enormt stor press om du sätter ex 40st som mål och kommer till 30. Då börjar tankarna komma att om jag missar nu så måste jag börja om.
Den här övningen körde Colin Montgomerie mycket och, om jag minns rätt, hade han 100st i rad som mål.

En annan övning på korta puttar är att ta ut linjen, göra sin rutin och sedan ställa upp sig och vara redo att slå. Då blundar du! Och slår putten med stängda ögon. Varför frågar ni?
Jo, för att våga lita på att du står rätt, låter klubban göra jobbet och lita på sin teknik. Kan ni göra det så kommer ni garanterat sätta många fler puttar och stärka ert självförtroende.

Detta är den första delen av min generella syn på puttningen, fler delar kommer inom kort!
Lämna gärna kommentarer, frågor och tankar om det hela!

Kom ihåg, golf är redan svårt så jag gör det enklare! Små medel kan göra STOR skillnad.

Välkomna hit!

2018-11-11 15:50
Från MagnusEriksson

Tjena och ruskigt kul att ni hittat hit!

Det här är det första av många kommande inlägg om allt inom golfens värld. Det kommer även att mixas med andra mer "vardagliga" inlägg men huvudfokus kommer vara på att hjälpa ER blir mer kunniga på golf och tryggare i ERT spel.

Jag kommer lägga upp tankar och idéer om:

*Svingrörelsen
*Uppställning/grepp
*Järnslag korta/långa
*Wedgar
*Bunker
*Chippning
*Puttning
*Regler
*Resmål/svenska banor
*Utrustning
och mycket mycket mer.

Kommentera gärna nedan vad ni skulle vilja att jag skriver om.

Golf är svårt, jag gör det enklare!