RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-09-02 02:32:45

FruWiljelofBakar blogg

FruWiljelofBakar blogg på Nouw

Höstiga pizzabullar

2019-09-01 17:40
Från FruWiljelofBakar

Dessa härliga minipizzor eller en variant på pizabullar är fyllda med fetaost, mozzarella, färska örter och toppade med rostade pumpafrön.


Perfekta att ha med på de små utflykterna eller när man önskar ett matigare fika.



Brownies med saltkolasås och cornflakes

2019-08-30 14:43
Från FruWiljelofBakar

Dessa ljuvliga brownies är helt magiskt goda - receptet kommer från Brinken Bakar, som har så mycket gott och fint att baka. Så är ni suga på receptet, kika in på hennes blogg vetja! :) 

Hej och välkommen hösten 2019!

2019-08-30 13:51
Från FruWiljelofBakar

Hej!

Äntligen har jag kommit igång med bloggen igen efter ett tags uppehåll - så nu kommer fler bilder och recept framöver. Jag är så taggad för hösten, har mycket roliga bakidéer som jag längtar att få komma igång med under mina bakfredagar och ser fram emot en spännande höst med massor med bakning :)

Ser nu fram emot en mysig helg på kolonilotten i helgen, här ska skördas squash till mina tårtbottnar och morötter till brödbak, så roligt!

Trevlig helg!

Äpple, keso och chia bröd

2019-02-15 13:32
Från FruWiljelofBakar

Detta vackra bröd blir så saftigt av keso och äpple och med den flätade texturen blir brödet minst lika vackert att titta på som äta :)

Recept:
Ca 300-400g keso
1 grovt rivet äpple
1-2dl linfrö, solrosfrö och chiafrö
50g jäst
5dl vatten
10-12dl mjöl ( jag tog nästan hälften graham och hälften vetemjöl special)
Lite salt
Ägg för pensling

1. Lös upp jästen med vatten i assistenten
2. Tillsätt keso, äpple, fröer och salt
3. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda tills du fått en fin konsistens, den blir lite lösare än vanlig bröddeg
4. Låt jäsa övertäckt 1 timme
5. Ta ut degen på mjölat bakbord och forma till frallor eller gör flätade limpor om så önskas, finns så mycket bra filmer på youtube som visar hur man enkelt kan göra det :) Dessa bröd är flätade med 5 slag.
6. Låt jäsa övertäckt en timme och pensla sen med ägg och toppa med chiafrö eller vallmofrön
7. Grädda ca 20 min i ungen i 225 grader eller tills brödet fått en fin gyllene yta, gör du mindre frallor kan du ha högre värme och sänka gräddtiden lite.
8. Låt svalna på galler under bakduk

Saffran subway cookies

2018-12-14 13:09
Från FruWiljelofBakar

Dessa kakor påminner om subways kakor - fast är en mer juligare variant med saffran. De är fyllda med vit choklad och pinjenötter, kan varmt rekomendera att använda macadamianötter istället för pinjenötter, men denna gång var de slut i skafferiet! För receptet har jag utgått från bloggaren My Kitchen Stories grund - men valt att addera saffran. Saffranet mortlar jag tillsammans med socker och tillsätter när man vispar samman smöret och de övriga ingredienserna. Supersmarrigt!

Länk till grundreceptet: http://mykitchenstories.koket.se/search?query=subway

Saffransbullar med vit chokladgömma

2018-12-14 12:58
Från FruWiljelofBakar

Passade på att göra några saffransbullar när man jag hade kvar av saffransdegen, dessa är fyllda med vitchoklad! Älskar det fina knytmönstret på toppen :)

Saffransdegen är samma som jag använde i föregående inlägg om saffransstjärnan, bara det att dessa rullas till bollar och fylls med vitchokladbitar och nyp därefter igen så chokladen inte syns. Det blir som en gömma med vitchoklad. Därefter kan man om man vill - skapa ett rutnät som man lägger omlott på bollen och så bildar det ett fint rutnätsmönster. Låt jäsa ca 60 min innan de ska in i ugnen, pensla med lite ägg och toppa med vad du önskar. Gräddas ca 10-12 minuter i 200g. Voila!

Saffransstjärna :)

2018-12-03 20:16
Från FruWiljelofBakar

Älskar december och att det äntligen går mot jul! Denna underbart fina saffransstjärna är både vacker att titta på och väldigt god! Den tar lite tid - men är väl värd det! Fyllningen består av pecannötsmassa och vit choklad - en fin kombo!

Saffransdegen görs på mitt favoritrecept av Roy Fares. Den är så elastisk och lätt att jobba med :) Receptet räcker till ca 2 saffransstjärnor. 

Saffransdeg:

Fördeg:

  • 500 g mjölk, (5 dl)
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 520 g vetemjöl, (8,5 dl)

Deg:

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 170 g strösocker, (2 dl)
  • 2 g salt, (2 krm)
  • 320 g vetemjöl, (5,5 dl)
  1. Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  2. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  3. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.


Fyllning: Pecanötsmassa och vitchoklad

  • 200g pecannötter eller andra nötter du vill använda - pistage, mandel, hasselnöt osv. :)
  • 200g strösocker eller andra sockertyper för mer karaktär (ex. muscovado socker ger en mer kolaaktig smak)
  • ca 75g rumsvarmt smör - eller mer om du önskar den ännu krämigare
  • 1 liter varmt vatten
  • ca 100g vit choklad

1. Koka upp vattnet i en kastrull, häll i valfri nötsort och låt dra någon minut. Pecannötterna behöver inte skållas utan hälls bara av i ett durkslag och låt de svalna.

2. Mixa nötterna som torkat något i matberedaren och tillsätt sockret. Tillsätt därefter rumsvarmt smör tills du uppnår den konsistens du önskar. Voila - du har en egen pecannötsmassa! Till fyllningen kan du sen riva den vita chokladen över den utkavlade degen när du breder ut fyllningen över degen.

Sätta ihop stjärnan:

1. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till runda degplattor, cirka 24 cm i diameter.

2. Lägg en platta på bakpappersklädd plåt. Bred fyllningen på degplattan. Lägg nästa degplatta ovanpå, bred på fyllningen. Gör ett lager till och avsluta med en platta utan fyllning.

3.. Använd ett stjärnformat pepparkaksmått som du trycker ner till hälften i mitten på kakan. Skär sedan snitt med en pizzaslicer utifrån kanten fram till ca 1 cm vid stjärnan. Dela först rundeln i fyra delar, sedan delar du även dessa på fyra. Snurra degstrimlorna utåt från varandra 2 varv. Låt jäsa ca 60-90 minuter under bakduk.

4. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, grädda ca 15 minuter i 200g i mitten av ugnen. Låt svala på bakgaller.

Havrescones med chia och massa fröer

2018-12-01 10:51
Från FruWiljelofBakar

Ett snabbt och gott bröd - perfekt om man vill ha nybakt bröd direkt på morgonen.

Havrescones: 8 bitar

  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl råggryn
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3,5 dl filmjölk
  • Chiafrö, pumpafrön, solrosfrön och linfrö - mängd efter smak
  • Vallmofrö till topping


  1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna och fröerna i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandingen. Häll ner filmjölk och blanda ihop allt till en deg.
  2. Dela degen i 2 bitar och forma runda kakor med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär varje kaka i fyra delar. Gör ett hål i mitten på brödet, 3 cm i diameter. Strö över vallmofrön.
  3. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna.

Mjuk pepparkaka med blåbär, brynt smör & vit choklad

2018-11-30 18:06
Från FruWiljelofBakar

Dessa små fina mjuka pepparkakor har jag bakat i min form från Nordic Bake ware - kan varmt rekomendera deras formar, så bra! Receptet räcker till 5 små formar samt 15 minicupcakes.

Detta recept är insprirerat av Emma Brink, så all cred till henne - jag har piffat till det med några av mina favoriter. Vill man lyxa till det kan man röra ihop lite cream cheese och florsocker och ringa över som en glasyr- såå gott!

Mjuk pepparkaka
150 gram smör
3 ägg
270 gram socker
250 gram mjöl

2-3 msk pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat
150 gram filmjölk
150 gram blåbärssylt
1 dl frusna blåbär

100-150g vit choklad - beroende på hur mycket man önskar :)

1. Smörj dina formar - receptet räcker till ca en 2 liters form eller i detta fall 5 små och ca 15 mini cupcakes.
2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
3. Bryn smöret och ställ det åt sidan.
4. Blanda samman mjöl, pepparkaksgrydda och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
5. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.
6. Rör ner de torra ingredienserna och sedan filmjölk och sylt, vänd försiktigt tills allt är blandat.
7. Blanda i smöret och till sist vänd ner de frusna lingonen.
8. Häll smeten i formen. Stoppa i några grova bitar av den vita chokladen i smeten. Grädda i ca 25-30 minuter. Om du har en form som inte är Nordic Ware så behöver du antagligen öka gräddningstiden till ca 40-45 minuter.


Granola - Chia, pecan, kokos och jordgubb :)

2018-11-16 11:13
Från FruWiljelofBakar

Här kommer receptet på denna enkla men så goda granola som är perfekt till frukostbordet!


Granola

Receptet räcker till ca 2 stora förvaringsburkar som på bilden.

6 dl Havregryn

5 dl Rågflingor

2-3 dl olika fröer (pumpa, linfrö, solros, chiafrön)

2dl nötter av olika slag

1-2dl torkad frukt och kokos, jag använde mig av torkade jordgubbar till denna

ca 2-3 msk råsocker (beroende på hur söt du vill ha)

ca 2,5 dl vatten

3 msk solrosolja ( eller kokosolja om man föredrar det)

sirap eller honung att ringa över


1. Blanda ihop alla torra ingredienser ( utom den torkade frukten)

2. Rör ihop vatten och olja och tillsätt till de torra ingredienserna. Det blir som fuktiga smulor. Vill du ha ännu en krispigare granola kan du tillsätta lite honung eller sirap i detta steg.

3. Häll ut på 2 plåtar, ringa över sirap eller honung över granolan

4. Ungsrosta ca 20-30 min på 200grader, kolla så den inte bränns vid utan vänd emellanåt. Stäng sedan av ugnen och låt den fortsätta "torka" i ugnen ca 15- 20 minuter. Låt svala helt och tillsätt den torkade frukten och kokos.