RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-17 15:35:07

FruWiljelofBakar blogg

FruWiljelofBakar blogg på Nouw

Äpple, keso och chia bröd

2019-02-15 13:32
Från FruWiljelofBakar

Detta vackra bröd blir så saftigt av keso och äpple och med den flätade texturen blir brödet minst lika vackert att titta på som äta :)

Recept:
Ca 300-400g keso
1 grovt rivet äpple
1-2dl linfrö, solrosfrö och chiafrö
50g jäst
5dl vatten
10-12dl mjöl ( jag tog nästan hälften graham och hälften vetemjöl special)
Lite salt
Ägg för pensling

1. Lös upp jästen med vatten i assistenten
2. Tillsätt keso, äpple, fröer och salt
3. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda tills du fått en fin konsistens, den blir lite lösare än vanlig bröddeg
4. Låt jäsa övertäckt 1 timme
5. Ta ut degen på mjölat bakbord och forma till frallor eller gör flätade limpor om så önskas, finns så mycket bra filmer på youtube som visar hur man enkelt kan göra det :) Dessa bröd är flätade med 5 slag.
6. Låt jäsa övertäckt en timme och pensla sen med ägg och toppa med chiafrö eller vallmofrön
7. Grädda ca 20 min i ungen i 225 grader eller tills brödet fått en fin gyllene yta, gör du mindre frallor kan du ha högre värme och sänka gräddtiden lite.
8. Låt svalna på galler under bakduk

Saffran subway cookies

2018-12-14 13:09
Från FruWiljelofBakar

Dessa kakor påminner om subways kakor - fast är en mer juligare variant med saffran. De är fyllda med vit choklad och pinjenötter, kan varmt rekomendera att använda macadamianötter istället för pinjenötter, men denna gång var de slut i skafferiet! För receptet har jag utgått från bloggaren My Kitchen Stories grund - men valt att addera saffran. Saffranet mortlar jag tillsammans med socker och tillsätter när man vispar samman smöret och de övriga ingredienserna. Supersmarrigt!

Länk till grundreceptet: http://mykitchenstories.koket.se/search?query=subway

Saffransbullar med vit chokladgömma

2018-12-14 12:58
Från FruWiljelofBakar

Passade på att göra några saffransbullar när man jag hade kvar av saffransdegen, dessa är fyllda med vitchoklad! Älskar det fina knytmönstret på toppen :)

Saffransdegen är samma som jag använde i föregående inlägg om saffransstjärnan, bara det att dessa rullas till bollar och fylls med vitchokladbitar och nyp därefter igen så chokladen inte syns. Det blir som en gömma med vitchoklad. Därefter kan man om man vill - skapa ett rutnät som man lägger omlott på bollen och så bildar det ett fint rutnätsmönster. Låt jäsa ca 60 min innan de ska in i ugnen, pensla med lite ägg och toppa med vad du önskar. Gräddas ca 10-12 minuter i 200g. Voila!

Saffransstjärna :)

2018-12-03 20:16
Från FruWiljelofBakar

Älskar december och att det äntligen går mot jul! Denna underbart fina saffransstjärna är både vacker att titta på och väldigt god! Den tar lite tid - men är väl värd det! Fyllningen består av pecannötsmassa och vit choklad - en fin kombo!

Saffransdegen görs på mitt favoritrecept av Roy Fares. Den är så elastisk och lätt att jobba med :) Receptet räcker till ca 2 saffransstjärnor. 

Saffransdeg:

Fördeg:

  • 500 g mjölk, (5 dl)
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 520 g vetemjöl, (8,5 dl)

Deg:

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 170 g strösocker, (2 dl)
  • 2 g salt, (2 krm)
  • 320 g vetemjöl, (5,5 dl)
  1. Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  2. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  3. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.


Fyllning: Pecanötsmassa och vitchoklad

  • 200g pecannötter eller andra nötter du vill använda - pistage, mandel, hasselnöt osv. :)
  • 200g strösocker eller andra sockertyper för mer karaktär (ex. muscovado socker ger en mer kolaaktig smak)
  • ca 75g rumsvarmt smör - eller mer om du önskar den ännu krämigare
  • 1 liter varmt vatten
  • ca 100g vit choklad

1. Koka upp vattnet i en kastrull, häll i valfri nötsort och låt dra någon minut. Pecannötterna behöver inte skållas utan hälls bara av i ett durkslag och låt de svalna.

2. Mixa nötterna som torkat något i matberedaren och tillsätt sockret. Tillsätt därefter rumsvarmt smör tills du uppnår den konsistens du önskar. Voila - du har en egen pecannötsmassa! Till fyllningen kan du sen riva den vita chokladen över den utkavlade degen när du breder ut fyllningen över degen.

Sätta ihop stjärnan:

1. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till runda degplattor, cirka 24 cm i diameter.

2. Lägg en platta på bakpappersklädd plåt. Bred fyllningen på degplattan. Lägg nästa degplatta ovanpå, bred på fyllningen. Gör ett lager till och avsluta med en platta utan fyllning.

3.. Använd ett stjärnformat pepparkaksmått som du trycker ner till hälften i mitten på kakan. Skär sedan snitt med en pizzaslicer utifrån kanten fram till ca 1 cm vid stjärnan. Dela först rundeln i fyra delar, sedan delar du även dessa på fyra. Snurra degstrimlorna utåt från varandra 2 varv. Låt jäsa ca 60-90 minuter under bakduk.

4. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, grädda ca 15 minuter i 200g i mitten av ugnen. Låt svala på bakgaller.

Havrescones med chia och massa fröer

2018-12-01 10:51
Från FruWiljelofBakar

Ett snabbt och gott bröd - perfekt om man vill ha nybakt bröd direkt på morgonen.

Havrescones: 8 bitar

  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl råggryn
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3,5 dl filmjölk
  • Chiafrö, pumpafrön, solrosfrön och linfrö - mängd efter smak
  • Vallmofrö till topping


  1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna och fröerna i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandingen. Häll ner filmjölk och blanda ihop allt till en deg.
  2. Dela degen i 2 bitar och forma runda kakor med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär varje kaka i fyra delar. Gör ett hål i mitten på brödet, 3 cm i diameter. Strö över vallmofrön.
  3. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna.

Mjuk pepparkaka med blåbär, brynt smör & vit choklad

2018-11-30 18:06
Från FruWiljelofBakar

Dessa små fina mjuka pepparkakor har jag bakat i min form från Nordic Bake ware - kan varmt rekomendera deras formar, så bra! Receptet räcker till 5 små formar samt 15 minicupcakes.

Detta recept är insprirerat av Emma Brink, så all cred till henne - jag har piffat till det med några av mina favoriter. Vill man lyxa till det kan man röra ihop lite cream cheese och florsocker och ringa över som en glasyr- såå gott!

Mjuk pepparkaka
150 gram smör
3 ägg
270 gram socker
250 gram mjöl

2-3 msk pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat
150 gram filmjölk
150 gram blåbärssylt
1 dl frusna blåbär

100-150g vit choklad - beroende på hur mycket man önskar :)

1. Smörj dina formar - receptet räcker till ca en 2 liters form eller i detta fall 5 små och ca 15 mini cupcakes.
2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
3. Bryn smöret och ställ det åt sidan.
4. Blanda samman mjöl, pepparkaksgrydda och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
5. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.
6. Rör ner de torra ingredienserna och sedan filmjölk och sylt, vänd försiktigt tills allt är blandat.
7. Blanda i smöret och till sist vänd ner de frusna lingonen.
8. Häll smeten i formen. Stoppa i några grova bitar av den vita chokladen i smeten. Grädda i ca 25-30 minuter. Om du har en form som inte är Nordic Ware så behöver du antagligen öka gräddningstiden till ca 40-45 minuter.


Granola - Chia, pecan, kokos och jordgubb :)

2018-11-16 11:13
Från FruWiljelofBakar

Här kommer receptet på denna enkla men så goda granola som är perfekt till frukostbordet!


Granola

Receptet räcker till ca 2 stora förvaringsburkar som på bilden.

6 dl Havregryn

5 dl Rågflingor

2-3 dl olika fröer (pumpa, linfrö, solros, chiafrön)

2dl nötter av olika slag

1-2dl torkad frukt och kokos, jag använde mig av torkade jordgubbar till denna

ca 2-3 msk råsocker (beroende på hur söt du vill ha)

ca 2,5 dl vatten

3 msk solrosolja ( eller kokosolja om man föredrar det)

sirap eller honung att ringa över


1. Blanda ihop alla torra ingredienser ( utom den torkade frukten)

2. Rör ihop vatten och olja och tillsätt till de torra ingredienserna. Det blir som fuktiga smulor. Vill du ha ännu en krispigare granola kan du tillsätta lite honung eller sirap i detta steg.

3. Häll ut på 2 plåtar, ringa över sirap eller honung över granolan

4. Ungsrosta ca 20-30 min på 200grader, kolla så den inte bränns vid utan vänd emellanåt. Stäng sedan av ugnen och låt den fortsätta "torka" i ugnen ca 15- 20 minuter. Låt svala helt och tillsätt den torkade frukten och kokos.


Knådfritt bröd i gjutjärnsgryta :)

2018-11-01 22:13
Från FruWiljelofBakar

Det här med kalljästa bröd över natten alltså, min nya favorit! Jag har utgått från ett annat recept från en annan bakblogg från Amelia men gjort lite mindre ändringar i det. Det får en sån fantastiskt god krispig skorpa och är så smidigt att baka när det inte behöver knådas! Enkelt och gott :)

Knådfritt grytbröd:
50 g färsk jäst
7 dl kallt vatten
4 msk olivolja
14 dl vetemjöl (eller varav ca 5dl fullkornsmjöl om man önskar det)
4 tsk salt

+ Diverse fröer och nötter om man vill


1, Lös jästen i vattnet, i en stor bunke.
2. Blanda ner övriga ingredienser och rör tills degen gått ihop.
3. Plasta över bunken med folie och låt stå i kylskåpet över natten.
4. Sätt in en gjutgärnsgryta med lock i nedre delen av ugnen, och sätt samtidigt ugnen på 250°C.
5. Tag fram degen och låt stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
6. Stjälp upp degen och vik försiktigt ihop degen till den form din gryta har.
7. Lägg degen i den varma grytan och lägg på locket. Sätt in grytan i ugnen och sänk sedan värmen till 225°C.
8. Grädda brödet med lock på i 30 minuter, tag sedan av locket och grädda i ytterligare 20 minuter .
9. Låt svalna en stund i grytan innan du lägger det på ett avsvalningsgaller.
10. Låt gärna svalna helt innan du skär i brödet – det gör brödet mer saftigt då ingen ånga/funk släpps ut.

Lycka till!

Haloween sugar cookies :)

2018-11-01 22:01
Från FruWiljelofBakar

Bus eller godis? Här hemma blev det söta små haloweenkakor :) Dessa mördegskakor är smaksatta med 3 olika smaker; Rosmarin, Hasselnöt och mandel/kanel. Otroligt goda! Här kommer mitt utvecklade recept:

Mördegskakor: (ca 20st)

125g rumsvarmt smör

125g strösocker

1 litet ägg, uppvispat

250g vetemjöl

(OBS! För hasselnötsmak - byt ut drygt hälften av mjölet till hasselnötsmjöl. För mandelsmak - byt ut drygt hälften av mjölet till mandelmjöl + tillsätt lite kanel efter smak)

Lite salt

2 tsk Rosmarin + 1 msk ljus sirap (om så önskas)

  1. Vispa smör med elvisp tills det är jämnt och just börjat bli krämigt
  2. Tillsätt det uppvispade ägget och blanda tills smeten precis är jämn.
  3. För hasselnöts- eller mandelkakor: Blanda ihop mjölsorterna om du önskar göra kakorna med hasselnötsmjöl eller mandelmjöl och kanel blanda ner det tillsammans med salt
  4. För kakor smaksatt med Rosmarin: Mortla Rosmarin till fint pulver, blanda samman med sirapen. Blanda ner i smör och äggblandningen. Tillsätt därefter det vanliga vetemjölet.
  5. Vispa på låg hastighet precis tills allt går ihop och det blir en kakdeg. Plasta in och låt vila i kylen, jag lät de vila i ca 18 timmar, så gör gärna degen på kvällen så kan du baka ut den på morgonen efter, så sätter sig smakerna bättre.
  6. Tag fram deg ur kyl och kavla ut din kakdeg till ca 5 mm tjocklek.
  7. Stansa ut kakor, lägg på bakplåtspapper på plåt och grädda ca 10 min på 175 grader. De ska bara precis börja få färg men vara ljusa. Låt svalna helt.

Royal Icing (krisyr):

1 äggvita

300g florsocker

Lite salt

ca 1,5 tsk citronsaft eller vatten

Pastafärg (finns att köpa i diverse hobbybutiker ex. panduro)

1. Vispa ihop alla ingredienser och reglera konsistensen med mer vätska om den är för fast. Därefter är det bara spritsa och dekorera kakorna! :) Lycka till!

Let's Celebrate!

2018-10-26 10:43
Från FruWiljelofBakar

I helgen bakades denna ljuvliga tårta i blåbärstema! Tårtan har en mandelbotten som bas, därefter 3 olika lager av hallonganache, blåbärspannacotta och citronmousse. Sen toppad med små kupoler av pannacotta och mousse, sen lite maraängsmörkrämstoppar såklart!

Receptet kommer från Emma Brinken (Brinken bakar) som är en av mina största inspirationer! Besök gärna hennes blogg för recept under Blåbär-och citron tårta :)

Ha en fin kväll!