RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-04-26 00:35:46

islandshastbiten blogg

islandshastbiten blogg på Nouw

vår första lektion

2018-10-31 21:45
Från islandshastbiten

Hej! Nu var det ett tag sedan, men så kan det bli ibland. Drar en väldigt kort sammanfattning av förra veckan, då red jag två väldigt bra pass, i torsdags då vi tränade mycket tölt på ridbanan och i lördags då vi körde galoppträning på ovalen. Så himla kul att galoppträna! Börjar få in snitsen nu med galoppfattningarna.

---

Ikväll red vi vår första lektion för Emma vilket var superkul och givande. Jag tycker att hon är en superduktig instruktör och är precis vad jag letar efter hos en tränare. Jag är väldigt glömsk av mig och har relativt svårt att bryta gamla vanor så jag behöver verkligen någon som säger till mig hela tiden. Vilket jag tyckte att hon var väldigt bra på, att påminna mig. Hon berättade för mig på ett tydligt sätt vad jag skulle göra och varför vilket gjorde det lätt att förstå och samtidigt gav hon mig också utrymme att hinna tänka lite själv och det uppskattar jag mycket.

Vi började med lösgörande skrittjobb på volt för att aktivera bakbenen ordentligt och för att han skulle få en fin böjning på voltspåret. Det gick bra, vi fick kämpa lite men han blev så fin när man fick honom. Han kan ju men man får inget helt gratis. När skritten kändes bra i båda varven kom vi upp i tölt och fortsatte samma jobb där och han blev riktigt fin efter en stund. Han fick med bakbenen, överlinjen och var liksom helt ihop så att jag bara behövde hålla ett jämt stöd i handen och driva på lite så tickade han bara på. Så kul!

Imorgon ska jag ut igen och då tänkte jag att vi skulle fortsätta med lösgörande i skritten och öva lite på det Emma sa att jag ska tänka på.

ridpass i mörkret

2018-10-19 20:00
Från islandshastbiten

Snygg lerfläck på rumpan som jag verkar ha missat när jag borstade honom.

Som rubriken lyder fick det bli ett ridpass i mörkret igår. Jag åkte ut till Ess efter jobbet så jag var där runt tjugo över fem och då var det fortfarande ljust men det hann bli mörkt efter att jag hade mockat, fixat vatten och hö. Jag tänkte att jag kunde rida på ridbanan för där finns det ju lampor med det var Fredrik Rydström kurs då så kunde inte rida där, tänkte då att jag kanske skulle hålla på lite från marken istället inne på rundkorallen men sen bestämde jag mig för att brösta mörkret och rida bort till ovalbanan och rida där en stund. Trots att det var väldigt mörkt så gick det bra att rida ändå, man vande sig typ så det var inga som helst problem. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så tänkte jag att jag skulle försöka få till ridningen i traven ordentligt det här ridpasset vilket jag tränade på och det gick verkligen superbra! Jag värmde upp och jobbade i skritten lite liknande som jag gjorde förra ridpasset inför tölten för att han skulle få med sig bakdelen bra och komma upp lite med framdelen vilket resulterade i att när jag skulle komma fram i trav kom vi verkligen fram i trav och inte det där mellantinget vi kan hamna i när jag inte ridit ordentligt innan. Så himla kul att det gick så bra det här ridpasset också, han kändes så jäkla fin. Vi gjorde även några galoppfattningar mot slutet av passet vilket jag mest gjorde för att själv bli bättre på just fattningara (det är lite min svaghet), och det gick också bra. Fick en otroligt bra känsla av passet överlag och ser fram emot imorgon då jag ska ut och rida igen. Siri ska följa med och fota lite så det ska bli kul att få lite fler bilder på oss, och kanske lite videos om man har tur.

puss & kram skumbanan

lär känna mig lite bättre

2018-10-17 18:12
Från islandshastbiten

1. Om du fick bestämma en ideal höjd på din häst, hur hög skulle den vara? Eftersom att jag är väldigt lång så är väl idealhöjden kanske runt 145 på islandshäst men jag tycket att allt från 137 funkar bra.

2. Om du fick bygga ett eget stall var som helst i världen, var skulle det vara? Oj vad svårt, jag skulle nog ändå säga Sverige och mer specifikt kanske skåne eller här i stockholmstrakten.

3. Någon typ av utrustning som du aldrig skulle sätta på din häst? Hah, finns mycket. Skulle aldrig sätta in ett stångbett med en massa kedjor eller rida på kandar... you name it.

4. Stövlar eller chaps + ridskor? Stövlar alla dagar i veckan, tycker det är både snyggt och skönt att rida i.

5. Favorit-, och minst favoritfärg på häst? Jag har börjat älska fuxar med lite ljusare man, tycker att det är så himla fint. Tycker också att rödskäckar och musblackskäckar är riktigt fint. Brun-svart eller brun är färger som jag personligen kanske inte skulle leta efter om jag skulle köpa häst, missförstå mig rätt, jag tycker att det är fint också men föredrar andra mer speciella färger.

6. Karaktärsdrag som du skulle vilja ge din häst (som den inte redan har)? Nu har jag ju ingen egen häst så får svara utifrån Ess, och jag vet helt ärligt inte. Jag tycker att han är bra som han är.

7. Svart eller brunt läder? Svart! Fast jag tycker att mörkbrunt läder är riktigt snyggt också.

8. Din hästs favoritgodis? Allt godis är gott godis.

9. Sto-, valack-, eller hingstperson? Tror jag måste säga valackperson faktiskt. Har aldrig provat rida en hingst någon gång så har lite svårt att jämföra.

10. Hur många timmar per dag spenderar du i stallet? När jag är hos Ess brukar jag vara ute mellan 2 och 3 timmar beroende på hur snabb jag är och hur mycket jag babblar med andra, hehe.

11. Färgen på den ultimata tävlingsoutfiten? Jag tycker ju att svart kavaj är riktigt snyggt (men själv har jag en marinblå haha) med vita ridbyxor och svarta ridstövlar, väldigt basic men snyggt. Sen om man ser till hästen tycker jag att fuxar passar fint i champagnefärgat schabrak men även typ vinrött blandat med marinblått (beroende på vilken typ av fux). Finns ett supersnyggt schabrak från equestian stockholm som är just vinrött med marinblåa kanter som jag verkligen inte hade tackat nej till.

12. Om du bara fick tävla i en "ovanlig" gren, vilken skulle det då vara? Gångartsridning som vi islandshästmänniskor håller på med är ju inte direkt det vanligaste, så jag säger det.

13. Hur lång är din längsta uteritt? Tror runt 4 timmar på ett ridläger en gång.

14. "Big no no" i stallet? Hmm... Kan inte komma på något speciellt, kläder i stallet bryr jag mig inte så mycket om om jag ska vara ärlig, tycker att man får ha på sig vad man vill. *host* älskar ju min skitfula vinter-ridoverall.

15. Äldsta och yngsta hästen du någonsin ridit? Yngsta var 4 tror jag och äldsta 26.

16. Drömjobb inom hästbranchen? Vill ju verkligen ha en egen gård och en verksamhet som tar emot försäljningshästar och för tillridning, äga en fin hingst och kanske hålla lektioner någon gång i livet.

17. Favorittid på dygnet att rida? Beror helt på årstiden, på sommaren föredrar jag em/kväll men på hösten/vintern föredrar jag att rida på dagen när det är ljust men det är ju lite svårt när man jobbar vardagar 8-17.

18. Något som är extra snyggt på en häst utseendemässigt? Tycker att det är lite extra fint med relativt lång och tjock man.

19. Favoritnosgrimma? Tror att jag mest ridit med remontnosgrimma men den sitter ju mest där för syns skull.

20. Favoritårstid att rida på? Hösten när det är soligt men lite kyligare eller våren, även sensommarn är nice, svårt att välja!

21. Något som du slarvar med/har svårt med när du rider? Den där jävla yttertygeln, men har blivit mycket bättre nu på att hålla ett jämnt stöd i den.

22. Favoritbett till din häst? När jag hade egen häst och hade på foder red jag på tredelat och novabett. Men det är ju verkligen individuellt vad hästen trivs med.

23. Finns det något som skrämmer dig inom ridningen? Är lite rädd för att rida barbacka faktiskt, men det är nog för att jag är mest rädd för att ramla av pga min ryggskada.

24. Favoritmärke på häst-, och ridutrustning? Jag verkligen älskar mina nya ridbyxor från Pikeur, så himla sköna! Min ridhjälm är från lami-cell och den gillar jag jättemycket. Hrimnir tycker jag har otroligt fina träns och den sadeln jag hade därifrån var riktigt snygg och skön att rida i, har även en hrimnir-vojlock/padd som är jättefin, så får nog säga att det är mitt favoritmärke på hästutrustning.

25. Hur ser din hästframtid ut just nu? Just nu är jag medryrttare på Ess och hoppas kunna vara det ett bra tag till. Men i framtiden vill jag gärna skaffa mig en egen lite pålle.

Puss & kram skumbanan

wow-känsla

2018-10-16 18:00
Från islandshastbiten

Fuskar lite, bilderna är från i söndags, hehe.

Hej, igår hade jag en så mysig kväll i stallet. Eftersom Ess står inne nu under nätterna började jag med att mocka boxen och fylla vatten, gjorde även höpåsar och fyllde hönätet. Börjar få in rutinerna mer nu så att det går lite snabbare ;) När jag skulle gå och hämta Ess mötte han mig vid grinden vilket var så himla gulligt!

Tänkte att jag kunde berätta om gårdagens ridpass, och jag säger bara wow! Det gick så jäkla bra alltså. Red igenom honom ordentligt i skritten, mycket volter, flytta bakben och öppnor vilket bidrog till att han kändes mer lösgjord och mjuk. När vi kände oss redo började jag jobba i skrölt, jag fick driva som ett djur med sätet och han började ta i med baken mer och mer och då började han komma upp mer med framdelen. Eftersom började jag driva fram i tölt och körde lite samma jobb där och vi kunde ticka på i ren tölt varv på varv, så kul! Det kändes verkligen som att vi var samspelta och att han var med mig, ville typ inte sluta rida för att det kändes så bra men vi avslutade på topp vilket gjorde att jag hoppade av med ett leende. På torsdag ska jag ut igen och rida och då kanske jag fokuserar mer på att lära mig rida hans trav ordentligt.

Puss & kram skumbanan

Uteritt i solnedgången

2018-10-15 20:28
Från islandshastbiten

Halli hallå, igår (söndag) red jag och Ess ut en sväng i skogen och det var så himla fint! Solen hade börjat gå ner och lös genom träden som är i så fina färger atm, höstmys deluxe. Eftersom att vi red på ganska bra i lördags när Siri fotade oss så tog vi en lugnare runda med mest skritt men några galoppsprång och lite tölt. Vi svängde upp lite här och där i skogen så att han fick klättra lite och lyfta benen lite. Vi hade så det mysigt, ville aldrig hoppa av hehe.

I veckan som gått har jag fått vara ute hos Ess fyra gånger eftersom Yhlva (ägaren) har varit sjuk och nu den här veckan har jag varit ute idag och ska även ut på torsdag så det ser jag fram emot. Imorgon kan ni förvänta er en inlägg och dagens ridpass (spoiler: det gick så jävla bra).

Puss & kram skumbanan

Personen bakom bloggen

2018-10-14 20:50
Från islandshastbiten

Hej! Jag tänkte kickstarta den här bloggen med ett kanske alldeles för långt inlägg om mig själv och min historia kring hästarna (med för mycket bilder). Hoppas någon vill läsa hela eller någon del av det, hade varit kul och tror att ni skulle få en trevlig läsning med lite skratt kanske.

Jag som driver den här bloggen heter Sofie Sellén, är född 1999 men är ett decemberbarn så är fortfarande bara 18 år. Mina intressen har sedan lång tid tillbaka varit hästar, fotografi, bloggande och mat (sushiälskare).

I våras tog jag studenten och levde lajf under sommaren, reste till Ios med mina kompisar på festresa över midsommar och senare till Bulgarien, Obzor med min kille och hans familj. Värt att nämna är faktiskt att jag har en pojkvän sedan nästan ett år tillbaka som tar upp mycket av min tid och som jag älskar otroligt mycket.

I september i år började jag heltidsjobba på ett företag som heter Sellpy, som lagerarbetare, ångrar inte det en enda sekund då jag alltid har roligt på jobbet eftersom att det är såpass mycket ungdomar som jobbar där och alla är så himla trevliga.

---

Nu tänkte jag faktiskt ta och försöka berätta KORT om min fantastiska "ridkarriär" ;)

Jag har ridit i ungefär 11-12 år (tror jag? känns som att jag sagt att jag ridit i 10 år i typ 3 år nu). Det hela började med att min kära mor tog med mig till en av hennes kompisar där jag fick prova på att rida för första gången och sedan började jag på ridskola, SoRK, detta var 2007 om jag minns rätt. På ridskolan träffade jag Siri som idag är min bästa vän. Vi red på SoRK i 2 år där jag fick rida alla möjliga hästar och för er som känner till Sollentuna ridklubb kanske några av dessa namn känns bekanta, Anjola var den första ponnyn jag fick rida på där som också blev min favorit och de jag alltid fick byta mellan senare var Britta och Bambi, Britta var lite halvt galen, väldigt svår och till en början tyckte jag att hon var lite läskig faktiskt. Tiden på SoRK fick mig att fastna för hästarna men byggde också upp en osäkerhet i mig, som jag har fått jobba bort vilket tog flera år.

Jag har min mamma och Siris pappa att tacka för att de började prata med varann på läktaren, för detta gjorde att jag fick börja rida islandshäst på ett privatstall där stallägaren valde att starta en liten verksamhet. Vi var en grupp på kanske 4-5 personer som red varannan vecka och det var då min tid på Harby började. Under den tiden har jag fått rida en rad olika hästar, vilket jag är väldigt tacksam för då jag har fått mer erfarenhet av olika typer av hästar, allt från 4åringar till 26åringar.

Det här är Teitur, som jag har ridit mycket på lektion, men även varit medryttare på under en period. Han har en väldigt speciell plats i mitt hjärta. 2016 blev vi faktiskt harbymästare vilket jag är otroligt stolt över.


2015 fick jag min första alldeles egna häst. Geysir från Swings, en vallack född 2005. Det är faktiskt en väldigt sorglig historia som jag kan dra kort nu, men som jag skulle kunna skriva mer om i ett annat inlägg. Vi köpte honom som "efter i utbildningen pga tidsbrist" och jag tänkte "nice ju, som ett blankt papper man får utbilda själv" men riktigt så blev det inte utan det började med att han skenade iväg en gång när vi galopperade på ridbanan och jag ramlade av, och lite senare skenade han iväg i full fart när vi skröltade, jag ramlade av och fick frakturer på fyra av ländryggskotorna och fick gå med en så kallad body jacket (som en korsett i plast) i 4 månader och enligt läkarna skulle jag inte få rida på ett år. Iallafall, vi började fundera vad skenandet kunde bero på och tänkte direkt på att han kanske hade ont någonstans. Efter mycket prat med föredetta ägare och förmedlare så röntgade vi ryggen på honom i och med en rekommendation av en bekant till min dåvarande tränare som hade tränat Geysir tidigare i hans liv. Det visade sig att han hade kissing spines, och inte speciellt lindrig. Så vi hade ett val, triangelmärka och sälja som sällskapshäst och inte veta om han kommer ridas igen eller att ta bort honom, efter rekommendation av veterinär valde vi sorgligt nog att ta bort honom vilket kändes så jäkla jobbigt. Men i slutet av dagen var det nog det rätta valet.


höst 2016 - vår 2017 hade jag denna skönhet på foder, Röskva, ett sto född 2010. Superfin och trevlig häst som verkligen är guld värd.


Kópar är en äldre vallack som jag fick rida på kurser för Amanda Andersson och det var första gången fick prova att rida på halsring och vilken grej! Så kul. Senare hade min bästis Siri honom på foder och då fick jag också rida honom en del. Han är så underbar han <3


Ess

Efter en kort period där jag inte var i stallet insåg jag hur mycket jag saknade det och började därför leta efter medryttarhäst. Då hittade jag den här knasbollen och föll pladask för honom. Ess är en valack född 2001 efter Mökkur fra Varmalaek. Han är så himla go och mysig, helt fantastisk! Började rida honom i augusti så håller fortfarande på att lära känna honom och hitta hans knappar i ridningen och det går verkligen framåt, så kul! Det är verkligen en häst som man alltid hoppar av med ett leende.

På den här bloggen kommer jag dela med mig av allt möjligt islandshästrelaterat men framförallt vad jag och Ess har för oss, hoppas att ni ser fram emot det här lika mycket som jag och gå in och följ min instagram @islandshastbiten.

Puss & kram skumbanan