RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-17 09:24:57

receptsamlingen blogg

receptsamlingen blogg på Nouw

Smörig linsgryta à la Indien

2018-10-12 12:54
Från receptsamlingen

Ja, satan i gatan vilket tempo i studierna!
Tack och lov är det fredag idag, och jag hinner uppdatera här med lite goda recept.
Vi börjar med en linsgryta som, tiden det tar att göra den till trots, är underbar och väl värd att testa.

Till fyra portioner behövs:
1 stor gul lök
1 stor bit ingefära
6 vitlöksklyftor
2 morötter
1 msk tandoori masala
500 g krossade tomater
75 g smör
30 g kokosolja
2 dl röda linser
salt
2 msk turkisk yoghurt

Hacka lök, vitlök, ingefära och morötter smått, smått och stek i fettet i ca 15 min.
Tillsätt tandoori masalan och låt steka ytterligare 10 min.
Slå på de korssade tomaterna och låt grytan puttra på svag värme i 20 min.
Sist häller du i linserna och kokar tills de har blivit lite mjuka (obs! ska behålla lite tuggmotstånd!).
Rör ner yoghurten (eller servera för all del grytan med en klick yoghurt på), och njuuut!

Grytan ska som sagt stå på spisen ett tag, men den sköter i stort sett sig själv (bortsett från att det behöver röras lite då och då), så den är inte särskilt komplicerad.
Den får dessutom pluspoäng då båda döttrarna uppskattade den :)

Originalreceptet är hämtat här.

Chokladchiapudding

2018-09-30 17:03
Från receptsamlingen

Höhö, fördelen med en blogg främst för mig själv, är att bilderna inte behöver bli superfancy
Är på jakt efter den perfekta frukosten, men har svårt att hitta den. Denna chiapudding är dock en god (och mättande!) kandidat.

Till en portion hade jag:
1.5 dl kokosgrädde
2 msk chiafrön
0.5 tsk kakao
0.5 tsk vaniljpulver
och några blåbär till serveringen.

Blanda ihop alla ingredienserna (förutom bären) och låt stå över natten.
Riktigt gott!

Originalreceptet kommer härifrån.

Vegansk gulasch

2018-09-25 08:59
Från receptsamlingen

Jag är vanligtvis inte så mycket för just gulasch, men den här var riktigt, riktigt god (trots att den inte är helt LCHF-vänlig ;))!
Det är rätt mycket som som ska skalas och hackas, men det går finfnt att göra en stor sats och rädda veckans luncher :)

Till fyra port behöver du:
2 dl belugalinser
1/4 rotselleri
2 morötter
1 paprika (jag valde gul paprika, men färgen har ingen större betydelse)
1 sötpotatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
2 tsk torkad timjan
2-3 lagerblad
2 tsk rökt paprikapulver
4-5 dl vatten

* skala och hacka rotfrukter, paprika och lök
* fräs tillsammans med olja och paprikapulver i några minuter
* slå på krossade tomater och vatten, smula ner grönsaksbuljongen och lägg i lagerbladen
* lägg i linserna, och låt koka ca 25 minuter. Se till så att vätskan inte kokar bort - det ska vara mer "soppigt" än "grytigt" (vilket jag misslyckades med. blev gott ändå ;))

Servera med en klick vegansk creme fraiche och njuuut!

Originalreceptet hittade jag här.

Ljuvlig chokladkaka med kikärtor

2018-09-24 17:47
Från receptsamlingen
Se där ja - en helg i firandets tecken till ända!

Den blivande treåringen fick välja "tårta", och det självklara valet blev denna fantastiska kaka, som dessutom gjorde succé bland gästerna


Till en springform behövs

600 g kikärtor
6 ägg
9 msk kakao
3 msk sötning (i mitt recept, i originalet ska det vara 7.5 msk. En smaksak.)
6 msk kokosolja
3 tsk bakpulver
6 krm vaniljpulver
60 g mörk choklad (sockerfri)

Mixa allt, utom den mörka chokladen och häll i en smörad (och kokosad, om man vill) springform, eller muffinsformar. Lägg den grovhackade chokladen på smeten, och ställ i ugnen (175 grader) i ca 15.
Kakan ska vara sådär härligt kladdig i mitten, och det är gott med vaniljgrädde (vispad grädde med vaniljpulver i) till :)


Ugnsbakad rödbeta med rotsellerimos och fetasmul👌

2018-09-21 18:55
Från receptsamlingen

Först ut - en av mina absoluta favoriter just nu. Så här ska riktigt bra mat vara - enkel, snabb och löjligt god (sen att familjen inte håller med om hur god den är, är en annan femma)!

Till 4 port.
4 stora rödbetor
smör eller olja
400 g rotselleri
4 dl grädde
fetaost
salt, peppar

Om rödbetorna är färska, behöver de skalas och förkokas ca 20 minuter.
- Lägg rödbetorna på en ugnsfast form eller plåt, och pensla med smör eller olja (tycker att det blir godast med olja, men det är nog en smaksak).
- Ställ in i ugnen på 225 grader i 30 minuter.
- Skala rotsellerin, och skär i småbitar.
- Koka den i grädden, tills grädden börjar bli tjock (brukar köra 20 - 25 minuter). Akta så det inte bränns!
- Mixa sellerin, glöm inte att salta.
- Lägg upp allt på en talrik och ringla över olivolja.
- Serveras med smulad feta och valfri sallad.

Helt fantastiskt gott, och SÅ lätt att göra :D

Originalreceptet hittade jag här .

Tjosan fru Virrpanna!

2018-09-21 15:01
Från receptsamlingen
Oh nooooes!

Jag har gått och slarvat bort lösenordet för min receptsamlarblogg (som finns här ), så när jag nu bestämde mig för att fortsätta med recept"boken", uppstod ett smärre antiklimax...

Nåja, på sätt och vis är det ju en naturlig övergång, då jag sen sist har lagt av med kött, och gått helt över till att vara pescetarian (även om just fisk- och skaldjursinslagen i min mat oftast lyser med sin frånvaro).
Min tanke är väl att fortsätta på samma spår som tidigare - att samla recept jag tycker är fantastiska. Sist var det mycket kött, nu tänker jag snarare fokusera främst på vegorätter, med inriktning mot lågkolhydratskost (så långt det är möjligt).

Recepten är till största delen sånt jag hittat i böcker, på bloggar, matprogram, etc, och inte främst sånt jag själv knåpar ihop, så ingen cred till mig ;)

Är du sugen på att utforska pesce-/vegovärlden med mig, så häng på!
Jag hoppas att det ska bli en smarrig resa