RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-08-06 00:14:04

ebbaslivinewyork blogg

ebbaslivinewyork blogg på Nouw

Saknar/ Kommer sakna

2019-05-17 03:29
Från ebbaslivinewyork

Det är speciellt att vara iväg hemifrån såhär som jag är nu, för man får så många nya infallsvinklar på livet. Allt som en gång var uppenbart kastas på rygg i ett annat land, både på gott och ont! Så här närmare resans slut har jag insett detta! Så jag tänkte berätta 5 saker jag saknar nu, samt 5 saker jag tror att jag kommer sakna när jag kommit hem.


SAKNAR:

•Familjen:
Nummer ett såklart! Jag har bott hemma tills dess att jag flyttade hit, så självklart saknar jag de! Samma sak gäller vänner, lilla voffen, min Fanny, släkten och alla andra underbara människor jag har hemma. Dock börjar jag vänja mig vid att vara borta, så det går väldigt bra just nu faktiskt.

•Kranvatten:
Bara att få gå och hämta fräscht i en kran, istället för att behöva gå 4 våningar för att få filtervatten eller nöja sig med att dricka klorvatten. Det, mina vänner, det är lyx.

•Enkelhet:
Allt ska vara så väldans krångligt här. Kanske är det att man är så van vid att gå till Ica och köpa sig lite god mat och gå till vårdcentralen när man är sjuk och få medicin. Hemma vet man hur allt funkar och det är enkelt. Här kan du inte ens köpa kläder utan skatter hit och dit och finstilta papper finns här och där i hela samhället. Det är en trygghet att veta hur saker funkar, lite mindre att tänka på.

•Någorlunda nyttig mat:
Ja på tal om nyttig mat: Amerikanerna kan sin flötmat, hands down! Men om man skulle be om något utan socker, ens en sallad, skulle de titta på en som man kom från Mars. Eller typ Europa eller nåt.

•Mitt hem (det riktiga):
Att bo med två roommates har sina fördelar, absolut. Men att ha sin egen dusch, toa, garderob och varför inte ett privatliv, det hade varit något.

KOMMER SAKNA:

•New York:
Staden som har allt, vad du än vill göra, när du än vill göra det. Det finns inga ord som beskriver hur mycket jag älskar denna stad. Vi har liksom vuxit ihop nu, den har ett speciellt rum i mitt hjärta och att lämna kommer svida.

•Mitt hem (campus):
Ja, jag vet att jag nyss skrev att jag inte gillade att bo såhär. Fast det gör jag typ. Jag har alltid en vän nära till hands (Tora bor literarily 10 sekunder bort) och man känner sig inte så ensam. Det är fett mysigt ibland.

•Engelska:
För det första är allt på denna jord mer eller mindre på engelska. Att vara inne i det har sina fördelar. För det andra kan ingen här förstå svenska så jag har ett hemligt språk! Barndomsdröm come true.

•Maten:
Haha återigen är jag motsägelsefull. Men när jag är på det humöret så ÄLSKAR jag Five Guys, KFC, Melt Shop och andra trevliga ställen som finns i nästan varenda gathörn här. Hemma får jag väl åka till Karlstad för KFC? Inte värt.
Eller jo, kanske. Men ändå, ni fattar!

•Mångkulturella miljön:
Jag vet hur man räknar ålder i Korea, jag vet hur man ger (och framförallt inte ger) folk salt i Chile, jag vet hur man säger att en kille är supersöt på kinesiska och jag har vänner över hela världen. Detta är något helt otroligt som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva. Varje dag något nytt!


Allt har sina för och nackdelar, detta är inget undantag. Men oj vad det är lärorikt. Även att få perspektiv på livet och inse att det inte är så tokigt hemma ändå är värdefullt. Allt jag tar med mig härifrån gör mig bara starkare, klokare och mognare. Det är en läxa man inte kan lära sig någon annan stans och jag är så tacksam.

En väldigt viktig helg

2019-05-13 02:57
Från ebbaslivinewyork

Den här helgen har varit riktigt händelserik. Inte så konstig när man bara har två helgen kvar kanske, allt ska pressas in så man hinner med så mycket som möjligt.

För det första har jag gjort något riktigt stort. Jag har skrivit ett engelsktest som ges av Cambridge University några gånger per år och denna helg var det äntligen dags. Tack vare förberedelser och en fantastisk lärare visste jag vad jag hade att förvänta mig och känslan när jag gick ut från testet var (inte för att jinxa nåt men) helt okej. Det tråkiga var att jag var riktigt sjuk i lördags, halsont och feber. Dock skriver man inga prov med halsen utan med huvet och mot det finns det tabletter.
Jag får resultatet längre fram i sommar men hur det än går är jag stolt över att jag klarade av att genomföra det och att jag gjorde mitt bästa denna dag!
Bra jobbat, Ebba!

Vad har mer hänt i helgen?
Tora fyller år idag! Hon har sett fram emot detta sen vi kom hit i september, så självklart skulle det firas! Igår ville hon käka på en klubb och sen gå vidare, så det gjorde vi tillsammans med några andra tjejkompisar. Dock vek jag av lite tidigare eftersom jag är sjuk, men vi hade en helt fantastisk kväll i alla fall och Tora var nöjd, vilket är det viktigaste.
Grattis Tora! En bättre vapendragare, resekompis och framförallt vän här i USA kunde jag aldrig ha drömt om.

Två veckor kvar i USA idag. I veckan ska jag försöka sammanfatta min resa på olika sätt, hur omöjligt det än känns just nu.
Stay tuned!

ORLANDO

2019-05-06 03:16
Från ebbaslivinewyork

Ledsen för sent blogginlägg om sista destinationen men det har varit fullt ös sen vi kom tillbaka hem! Men nu är det söndag och lugnt igen, i alla fall någorlunda.

Well, let’s talk about Orlando. Vi såg inte ett dugg av staden. Den är säkert jättefin och finns säkert många saker att göra där. Men hörrni, det finns MASSOR att se och göra på Disney och Universal Studios, så det var vad våran Orlando-vistelse innehöll! Vi lade upp det som följande:

•Disney World 2 dagar, Magic Kingdom och Epcot
•Universal Studios 2 dagar, Main Park och Island of Adventures

Så här med facit i handen, utan att någonsin ha varit på någon park, är vi väldigt nöjda med upplägget. Det var så lagom för oss!

Jag tar det dag för dag och kör en liten summering med bilder.

Dag 1: Disney’s Magic Kingdom
*Mind Blown*. Blir man inte 7 år när man går in här bör man vända i dörren och gå hem och dra något gammalt över sig. Det är verkligen magiskt. Man glömmer verkligheten en stund och bara kör, lever livet, blir ett barn med andra ord. Vi träffade prinsar och prinsessor (visade sig att Prince Charming hade nån brud redan, synd för honom), vi hälsade på Musse och Mimmi, vi åt massa gott och åkte alla attraktioner! De flesta är liknade Sagoslottet på Liseberg om ni har varit där, fast 2.0 om inte 3.0. Det är flashigt och man blev helt häpen, till och med som vuxen. Det finns liksom något att titta på hela tiden, vad man än åker och det ena överträffar alltid det andra.
Bästa åkturen: Pirates of the Caribbean, sjukt cool.
Bästa händelsen: Fyrverkerishowen på kvällen. Det önskar jag att alla får uppleva minst en gång i livet.


Dag 2: Disney’s Epcot Center
Den här parken var mer för äldre, samtidigt som det var lika magiskt som den förra. Här har de byggt upp ett tiotal olika länder och visar det bästa från de och deras kultur. Till exempel var det oktoberfest i Tyskland och i Frankrike fick man smaka champagne. Sen fick man träffa kända Disneykaraktärer i de länder de kom från; Mulan i Kina och Mary Poppins i England till exempel. Det här var en jättetrevlig park tyckte både jag och Tora. För de som inte bara är där med barn är Epcot toppen, trots att det inte går att jämföra de båda parkerna.
Bästa åkturen: Frozen, så mysigt! Sjöng halsen av oss.
Bästa händelsen: 1. Äta i Norge. Gott! 2. Jag fick en pin (se nedan)

Dag 3: Universal Studios Island of Adventure
Nu drog vi upp tempot några hack vänner. Värstingarnas värstingar bor här, och det blev vi varse direkt. Här åker man berg-och-dalbanor med 3D-glasögon, blir nyst i ansiktet av en dinosaurie och blir skrämd i kön av ett skelett som hoppar fram. Det går ju inte att beskriva utan att det låter töntigt men jag lovar, det var allt förutom töntigt. Det var så sjukt coolt. Här har de också Hogwarts slottet och Hogsmeade från Harry Potter. I kön till en åktur där började det snöa, det är lite på den nivån det ligger. Det är maxat!
Bästa åkturen: Harry Potter and the Forbidden Journey (trodde jag skulle svimma ett tag)
Bästa händelsen: Blev skrämd av King Kong

Dag 4: Universal Studios
Den här parken var lik den andra, vi fortsätter alltså med värstingar. Den dagen var vi där och köade innan det öppnade för att kunna springa till de västa direkt, and boy we did. Rakt in till en av de som räknas som en av världens coolaste berg-och-dalbanor. Vi var väl inte riktigt redo för en rivstart men det var vad vi fick. Dagen fortsatte i det tecknet och jag mådde illa lagom till lunch. Även här fanns en Harry Potter värld, Diagon Alley och Hogwarts Expressen. Superbra gjort även här. Maxat som tusan.
Bästa åkturen: Harry Potter and the Escape from Gringotts (coolaste jag varit med om)
Bästa händelsen: blev en Minion

Allt som allt är vi väldigt nöjda. Vi har också haft sån tur med korta köer, det längsta vi stått var 45 minuter men de flesta var runt 15 på båda parkerna. Vi har haft tur med vädret, 30-35 och strålande sol. Hotellet var bra, det var relativt lätt att ta sig därifrån till parkerna och vi fick frukost.
Jag så glad att vi fick uppleva det här för det är något väldigt speciellt. Liseberg och grönan, släng er i väggen.

Nu är vi hemma igen då. Inte lika roligt som att resa runt och leka barn men jag är faktiskt, tro det eller ej, riktigt pepp på de 20 (!!!) dagarna som är kvar. Fasiken vad kul vi kommer ha. Uppdatering kommer!

”Happiest place on Earth”

2019-04-27 04:17
Från ebbaslivinewyork

Vårt nästa resmål är något jag har drömt om i princip hela mitt liv. Vi sitter just nu på ett hotellrum i Orlando och planerar våra kommande dagar på DINSEY WORLD och UNIVERSAL STUDIOS.

Jag älskar Disney, det har jag alltid gjort och kommer alltid att göra. Alla som känner mig vet det, det hör liksom till min personlighet. Men inte nog med det så älskar jag film och bergochdalbanor överlag, därav är jag superpepp på Universal också.

Just nu är det som om jag är barn igen. Det pirrar i magen och jag kan inte vänta på att få komma dit! Väldigt många som vi har pratat med här i USA säger att detta är det lyckligaste stället på jorden och att man aldrig glömmer en vistelse här. Jag hoppas så att de har rätt, trots att det lägger ribban ganska högt.

Dock har det börjat väldigt bra! Hotellet håller måttet med pool, gratis frukost, kaffe på rummet och micro. Igår kväll unnade vi oss ett kvällsdopp i poolen och det var riktigt härligt! 32 grader i luften har vi också så det är guld värt att kunna svalka sig!

Idag blir det ingen park, vi behöver verkligen en vilodag innan vi kör igång på allvar! Så idag ska vi gå till ett köpcentrum, planera de andra dagarna och bara vila litegrann...

Uppdatering kommer inom kort!

San Fran dag 2

2019-04-26 01:24
Från ebbaslivinewyork

Dag två i San Fransisco och vi gillar båda staden ännu mer idag. Sista dagen spenderade vi mestadels med att gå Golden Gate bron! Efter att vi gått över den gick vi upp på en kulle på andra sidan. Där såg man över hela bron och hela SF. Riktigt coolt, först då fattade jag hur stor och mäktig den bron är.

Efter att vi gått tillbaka åkte vi in till stan igen och åt, shoppade och bara kollade in stan lite. Det är så väldigt vackert här, man behöver liksom inte göra så mycket för speciellt att uppskatta det. Shoppingen var väl inte direkt menad, men vi båda har fått lite panik. På nästa stopp kommer det vara 30 grader alla 5 dagar, och ingen av oss har kläder till detta. Kul att vi återigen lyckats med packningen. Men vem kan klandra oss? Ena dagen är det -4 och nästa svettas vi ihjäl i 25.

Så det var San Fransisco och nu sitter vi på flygplatsen och ska åka härifrån. Usch vad tiden går fort, bara ett stop kvar på denna resa! Men vi hänger inte läpp, för nästa ställe kallar amerikanerna (med flera) det lyckligaste stället på jorden. Skriver sen vart det bär av...

PS! Idag är det EXAKT en månad tills jag åker tillbaka hem till Sverige. Sjukt?! Vart tog tiden vägen? Dock är det lååångt ifrån slut än..

SAN FRANSISCO

2019-04-24 08:03
Från ebbaslivinewyork

Nya äventyr på nya breddgrader! Det känns verkligen som att alla som är i USA någon gång besöker Kalifornien, the Golden Coast. Jag har alltid haft någon slags dragning till San Fransisco, inte LA som de flesta andra. Varför kan jag inte svara på men jag tror verkligen på min magkänsla nu!

Igår tidig morgon lämnade vi Alaska bakom oss och åkte vidare mot San Fransisco alltså (skojar inte att det var superskönt). På planet satt jag och lyssnade på musik och blundade när jag plötsligt kände hur det blev varmt på benet. Log brett när jag insåg att det var solen som kom.
Idag var första hela dagen här och vi hade en hel del saker inplanerade såklart! Mest turistattraktioner och saker man måste ha sett här. Vi hittade Lombard Street (den väldigt snirkliga vägen), vandrade runt på SF’s vackra branta gator med spårvagnar och gick runt längs havet och pirerna! Jag älskade varje sekund, det är så jäkla vackert här! Staden är fin, vädret är fint, folket är härligt och det är bara en trevlig vibe över denna stad. Me like a lot!

Hur vackert??? Precis som jag hade föreställt mig!

Sen hade vi faktiskt bokat in en tur för länge sen som vi gjorde idag. Om det är något Tora och jag gillar är det hiker och turer och denna gång bar det av på en tur till det gamla Alcatraz-fängelset! Shit vad coolt det var, samtidigt som det var läskigt! Hade inte velat gått där ensam på kvällen om man säger så. Det var en kuslig stämning där!
Inne i fängelset fick man gå en guidad tur med hörlurar. Det var gamla fångar, fångvaktare och familjemedlemmar som berättade hur livet var på Alcatraz när det var i bruk! Riktigt riktigt intressant måste jag säga, bland det roligaste jag har gjort på denna resa hittills!

Intressant grej: hålet under handfatet på bilden nedan är det hål som en av de tre som faktiskt lyckades rymma från Alcatraz använde sig av för att komma ut år 1962. Hålet grävdes med sked och tog minst ett år att gräva. Ingen vet vart de tre rymlingarna är än idag. Jag tycker själv det är ascoolt.

Det var första dagen i San Fransisco! Imorgon är det mer spännande som väntar!

ALASKA

2019-04-22 05:35
Från ebbaslivinewyork

Det absolut sista stället jag trodde att jag skulle hamna på här i världen var Alaska, men här sitter jag nu i huvudstaden Anchorage. Hur sjukt är inte det? Jag har nog aldrig pratat med någon som har varit i Alaska så jag har inte vetat vad jag skulle förvänta mig. Allt jag vet härifrån är de där TV-serierna som går på Discovery där det verkar som att Alaska är ett enda stort ödeland fullt med vildar, björnar och tokstollar. Grejen är att det är typ inte fel. Inte alls. Jag ska förklara:

Vi kom hit för ett par dagar sen och vi har hunnit med en hel del. Vi har klättrat i berg, besökt ett naturreservat, åkt kabinbana och upptäckt stan. Lite bilder på det:

Otroligt vackert som ni kan se. En blir helt tagen av landskapet här, det är som inget jag har sett förut (totalt omöjligt att fånga på bild). Trots att vi kom hit under försäsong och att vi inte har hyrt bil så är jag otroligt glad över allt vacker vi lyckats se ändå!

Men det här verkar vara den fina sidan av Alaska. Hur är det annars här?
Ärligt talat blev jag rädd första dagen vi gick på stan. Tänk nu på att jag bott i New York ett bra tag. Att människor på gatan skrämmer mig händer typ inte längre. Men här, här är det annorlunda. Det är hemlösa överallt som verkar ha stora problem med alkohol eller droger. De finns absolut inget som kan hjälpa de (en Uberförare berättade om Alaskas obefintliga skyddsnät), de bara glider omkring i stan, gör vad de vill.
Religion verkar också vara stort här. Flera gånger har folk här försökt komma fram och frälsa oss, prata om gud och få oss att komma till deras kyrka. Och nästa sekund kommer det fram någon och frågar om han får köpa sex av oss. Kontrasten är stor. Resten, som varken är religiösa eller hemlösa, är PRECIS som i de där serierna från Alaska: tokstollar. Sen tänker jag att det finns vanligt folk någonstans, men vart exakt det är kan jag inte svara på.
Dessutom har vi inte sett så mycket av sånt som tillhör civilisation här. Det finns inga mataffärer i närheten, inga apotek, inga restauranger, ingen lokaltrafik (ingen!), så att leva ett vanligt liv som vi är vana vid är ganska klurigt här.

Ja, det är såhär jag har upplevt Alaska, även fast jag inte varit här så länge eller inte sett så mycket alls. Jag tycket det har varit otroligt spännande att få komma hit och se det med egna ögon och jag skulle aldrig ångra en sekund att jag åkte hit. Så himla coolt här. Oj vad vi fått uppleva. Ena sekunden tappar man andan av den vackra naturen som är helt unik, nästa sekund blir man chockad av den misär som verkar finnas i vissa delar här. Om det nu finns någon annan som har varit i Alaska får ni gärna skriva om ni upplevt samma saker.

Det var allt från Alaska, sista utposten som det kallas. Inatt drar vi vidare mot nästa stopp!

Seattle bildbomb + sum-up

2019-04-22 03:33
Från ebbaslivinewyork

Då har vi lämnat Seattle och åkt vidare. Seattle var en heeeelt fantastisk stad. Den var lugn och mysig, mindre och trevligare än New York. Folket var trevligt och det märktes att man var närmare naturen där, det var en sån atmosfär. Dessutom var fika-kulturen lika stor som hemma. Det fanns ett litet fik eller kaffeshop i varje hörn och det uppskattades väldigt här! Jag slänger in en del bilder och förklarar vad vi har gjort:

Första dagen åkte vi upp i Space Needle, ett högt torn i Seattle som byggdes för World Fair 1962. Det var en riktigt frän upplevelse. Är ändå lite höjdrädd så var på spänn hela tiden, framförallt när jag gick på glasgolvet (!).

Efter detta hamnade vi på ett helt fantastiskt ställe: Pike’s Place Farmers Market. Det är en gammal marknadsplats där de säljer allt från fisk till pasta till blommor och souvenirer. Alla där var så väldigt trevliga, bjöd på smakprover och stod och småpratade. Det var ett coolt ställe. Jag har varit i Chelsea market i New York också men det är i jämförelse med det här, inte hälften så kul!

Efter det gick vi längs hamnen i Seattle och oj vad vackert där var. Bilderna talar för sig själva (syns kanske lite dåligt men spana in bergen som reser sig i bakgrunden). Svårt att inte bli mer kär.
Dessutom hittade vi det första Starbucks cafét. Som jag sa är fika-kulturen stor i Seattle så inte så konstigt att världens största cafékedja kommer därifrån. Tag en varm chocklad och den satt fint, för det var lite kyligt i Seattle!

Det sista vi gjorde innan vi åkte från Seattle var att gå på en tur. Seattle brann ner på 1800-talet, men istället för att riva det gamla och bygga nytt byggde man den nya staden över den gamla. Idag kan man få gå turer nere i tunnlarna under Seattle, och det gjorde vi! Det var riktigt coolt!

Vi hann också med en liken hike i skogarna! Vi älskar att vandra runt så det var ett måste. Det är tydligen här uppe Big Foot bor så Tora passade på att spana efter honom.

Det var allt från Seattle. Allt som allt var det ett riktigt, riktigt, riktigt trevligt första stopp på vår resa! Kommer bli en svårslagen stad, men nästa ställe är inte så dåligt från det heller...

SEATTLE

2019-04-16 19:19
Från ebbaslivinewyork

Vårt första stopp på resan är alltså Seattle, WA. Från ett Washington till ett annat då med andra ord. Vi har hört så mycket gott om både staten och staden, så vi kände oss tvungna att åka hit och kolla läget. Sagt och gjort, nu sitter vi på flyger och landar om ca 30 minuter. Vi ska vara här i tre nätter innan vi åker vidare och planerar att mest känna in staden, mysa och göra sånt man måste göra här!
Flygresan gick förvånansvärt bra! Inga förseningar, inga problem (peppar peppar, vi har ju inte landat än) och vi har till och med fått sova på planet. Nu är vi redo för att försöka hitta våra väskor, rätt tåg till stan och förhoppningsvis hotellet.

Ser lovande ut från ovan måste jag säga!

Mot nya äventyr!

2019-04-15 22:51
Från ebbaslivinewyork

Då var vi hemma från Washington. Dag två bestod mest av att strosa runt, mysa och gå på några museer. Precis som planerat med andra ord.
Måste säga att D.C. överträffade mina förväntningar. Det var en mysig stad som hade en trevlig atmosfär. Det märktes också att det var fler amerikaner än européer som besökte den här staden som turister och det var lite kul att se en sån stad! Väl spenderad helg med andra ord!

MEN NU JÄKLAR BÖRJAR DET RIKTIGA SPRINGBREAK. Inatt åker jag och Tora igen och den här gången tänker vi inte komma tillbaka på 15 dagar. Vi kommer besöka 5 delstater och se sånt som vi alltid velat sett! Är så otroligt peppade och kanske lite resfebriga, men bara vi packat klart och får gå och lägga oss någon gång kommer det kännas bättre.
Exakt vart vi ska åka tänker jag inte skriva ut nu, utan det får bli en överraskning efter resans gång. Om allt går som det ska lyfter flyget mot försa destinationen 07:00 imorgon bitti, och förhoppningsvis sitter vi på det. Men tanke på hur det gick på Hawaii-resan (mer eller mindre kris och katastrof i 24 timmar) så har vi inga höga förväntningar men lite flyt hade varit kul för omväxlings skull.

Ja, bära eller brista men nu kör vi!