RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-07-24 18:30:52

josefinsglutenfria

jjosefinsglutenfria blogg på Nouw

Glutenfri rulltårta med jordgubbar

2019-07-24 16:54
Från jjosefinsglutenfria

Hejsan!

Här kommer ett fantastiskt recept på en fantastisk rulltårta! SÅ god. Det var första gången jag bakade en rulltårta faktiskt. Jag kanske lyckas få en rundare rulltårta nästa gång Men den var verkligen ”himmelskt god”, som Frida Skattberg säger. Jag har bakat efter hennes recept.

Receptet ger 1 rulltårta

Rulltårta:
3 ägg
1.5 dl strösocker
0.5 dl mjölk
1 msk citronsaft
2 dl glutenfri mjölmix
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt


Fyllning:
2 dl vispgrädde
100 g cream cheese
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
250 g jordgubbar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
3. Vispa ägg och socker vitt och poröst på hög hastighet med elvisp eller hushållsassistent i ungefär 8 minuter.
4. Vänd sedan i mjölk och citronsaft. Sikta sedan i de torra ingredienserna och rör till en jämn smet.
5. Bred ut smeten i plåten och grädda kakan mitt i ugnen i ungefär 5 minuter. Ta ut kakan och strö över lite strösocker.
6. Lägg ut ett bakplåtspapper på köksbänken och vänd över kakan på det. Dra bort det gamla bakplåtspappret och låt kakan svalna.

Fyllning:
1. Vispa vispgrädde, cream cheese, florsocker och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Hacka jordgubbarna i små bitar.
2. Bred ut fyllningen på kakan och strö över de hackade jordgubbarna.
3. Rulla ihop till en rulle och pudra över florsocker vid servering.

Glutenfri nutellapizza

2019-06-02 20:47
Från jjosefinsglutenfria

Nu har jag äntligen provat! Jag har tänkt under så lång tid att jag ska prova att baka en glutenfri nutellapizza. Och vet ni vad, det var godare än jag trodde det skulle vara. Det var så enkelt att göra dessutom.

Jag brukar alltid ladda frysen med färdigbakade pizzabottnar. Det är så smidigt att bara ta fram när man inte orkar laga mat. Det är också perfekt att bara ta fram och bre på Nutella om man får oväntade gäster eller liknande. Tips tips!

Receptet ger 3 pizzor.

Ingredienser:
50 g jäst (för söta degar)
5 dl fingervarmt vatten
4 msk olivolja
0.5 tsk salt
10 dl glutenfri mjölmix
1-2 dl rismjöl

Topping:
Nutella
Jordgubbar
Vispgrädde

Gör så här:
1. Ta fram en bunke och smula ner jästen i den.
2. Tillsätt det fingervarma vattnet och rör om tills jästen löst upp sig helt.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämt deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
5. Tillsätt mer rismjöl vid behov.
6. Dela upp degen i tre lika stora bitar och baka ut bottnarna (ca 0.5-1 cm tjocka) på bakplåtspapper.
7. Grädda i ugnen i ca 225 grader. Ca 5 minuter. Pizzorna får inte färg så som ”vanlig” deg får. Därför får du ha lite koll så att de inte blir för hårda.
8. Ta ut pizzorna ur ugnen och bre på Nutella direkt.
9. Låt pizzorna svalna något och toppa sedan med jordgubbar och grädde. Servera lite varm. MUMS!

Glutenfri pizza toppad med burrata och tryffel

2019-06-01 21:09
Från jjosefinsglutenfria

Jag är HELT såld på den här pizzan. Jag vågar inte ens berätta hur ofta jag äter den. Burrata och tryffel är så HIMLA gott!

Receptet ger 3 pizzor.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
4 msk olivolja
1 tsk salt
10 dl glutenfri mjölmix (Sempers mix)
1-2 dl rismjöl

Topping:
Tomatsås
Champinjoner
Riven mozzarella
Basilika
Burrata
Tryffelolja

Gör så här:
1. Ta fram en bunke och smula ner jästen i den.
2. Tillsätt det fingervarma vattnet och rör om tills jästen löst upp sig helt.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämt deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
5. Tillsätt mer rismjöl vid behov.
6. Dela upp degen i tre lika stora bitar och baka ut bottnarna (ca 0.5-1 cm tjocka) på bakplåtspapper.
7. Lägg på tomatsåsen, champinjonerna och den rivna osten. Grädda i ugnen i ca 200 grader (varmluft). Pizzorna är färdiga när osten har smält och blivit lite gyllenbrun.

8. Ta ut pizzorna ur ugnen och strö över lite basilika. Bred ut burratan och toppa med tryffelolja.


Ät och njut!

Glutenfri pizza med salami och gorgonzola

2019-06-01 13:13
Från jjosefinsglutenfria

Förra året vid den här tiden bakade jag denna fantastiska pizza. Den blev helt perfekt så jag måste bara dela med mig av den. Och den blir lika bra varje gång.

Receptet ger 3 pizzor.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
4 msk olivolja
1 tsk salt
10 dl glutenfri mjölmix (Sempers mix)
1-2 dl rismjöl

Topping:
Passerade tomater
Salami
Gorgonzola
Parmesan

Gör så här:
1. Ta fram en bunke och smula ner jästen i den.
2. Tillsätt det fingervarma vattnet och rör om tills jästen löst upp sig helt.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämt deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
5. Tillsätt mer rismjöl vid behov.
6. Dela upp degen i tre lika stora bitar och baka ut bottnarna (ca 0.5-1 cm tjocka) på bakplåtspapper.
7. Lägg på toppingen och grädda i ugnen i ca 200 grader (varmluft). Pizzorna är färdiga när osten har smält och blivit lite gyllenbrun.

Glutenfria kladdkakebollar med nutellafyllning

2019-05-14 12:15
Från jjosefinsglutenfria

Himmel och pannkaka vad gott! Kladdkaka OCH Nutella i samma tugga. Detta måste ni prova. MUMMA!

Receptet ger 20 stycken kladdkakebollar

Ingredienser:
1 kladdkaka (recept hittar ni HÄR)
Nutella
200 g mjölkchoklad

Gör så här:
1. Klicka ut Nutella med hjälp av två teskedar på ett bakplåtspapper och ställ in i frysen.
2. Häll över kladdkakan i en bunke och mosa ihop den.
3. Rullar till små bollar och tryck i en nutellaklick i varje boll.
4. Låt bollarna stå i frysen i ca 20 minuter.
5. Smält chokladen och doppa bollarna. Låt chokladen stelna.
6. Ät och njut!

Glutenfri kladdkaka i långpanna

2019-05-12 17:18
Från jjosefinsglutenfria
Om jag bara fick äta ett enda bakverk för resten av mitt liv så skulle det DEFINITIVT vara kladdkaka. Helt vanlig kladdkaka kan vara så gott! Kladdkaka i långpanna är väldigt enkelt men också ett lite roligare sätt att bjuda sina gäster på.

Ingredienser:
4 ägg
4 dl strösocker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
4 dl glutenfri mjölmix (jag använde Lailas blå)
0.5 tsk salt
200 g smält avsvalnat smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en ugnsform (20x30) med bakplåtspapper.
2. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan så det hinner svalna lite.
3. Ta fram en bunke och blanda alla torra ingredienser i den.
4. Knäck i äggen och rör om. Jag brukar röra om med en ballongvisp för att slå sönder alla mjölklumpar som finns.
5. Tillsätt det avsvalnade smöret och rör om till en jämn smet.
6. Häll smeten i ugnsformen och grädda kakan i ugnen i ca 15-20 minuter. Kanten på kakan ska vara fast när du tar ut den. Låt kakan svalna och skär sedan i rutor.

Glutenfria chocolate chip cookies

2019-02-03 16:20
Från jjosefinsglutenfria

DETTA ÄR SÅ GOTT!!

Jag tog receptet från Frida Skattberg. Men jag gjorde om det till ett glutenfritt recept. I hennes recept blev detta 24 kakor men jag valde att göra kakorna mindre eftersom att de rann ut ganska mycket. Jag tog bort ca en tredjedel från varje kaka så att bollarna blev ungefär lika stora om en gamma femkrona.

Ingredienser:
220 g smör
3 dl ljust muscavadosocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
12 dl Lailas mjölmix
1 msk majsstärlekse
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl hackad ljus choklad

Gör så här:
1. Sätta ugnen på 175 grader.
2. Klä två plåtar med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
3. Smält smöret och vispa det sedan med muscovadosocker och strösocker. Vispa med elvisp i 2-3 minuter.
4. Tillsätt sedan ägg, äggula och vaniljsocker, vispa ytterligare 1 minut.
5. Ta fram en ny bunke och rör ihop mjölmix, majsstärkelse, bakpulver och salt. Rör sedan ner mjölblandningen i smeten och arbeta ihop en klumpfri, tjock smet.
6. Tillsätt 2.5 dl av den hackade chokladen och rör ihop.
7. Låt degen stå i kylskåpet i 30 minuter.
8. Ta ut degen och dela i jämnstora bollar, ungefär lika stora som en gammal femkrona.
9. Lägg bollarna på plåtarna, platta till lite lätt och toppa sedan med resterande choklad.
10. Grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du lyfter dem från plåten.

Glutenfria chokladbollar i långpanna

2019-01-11 14:34
Från jjosefinsglutenfria
SÅ GOTT! Allt som har att göra med chokladbollar blir alltid så gott. Detta recept gjorde jag med inspiration från baka med Frida. Supergott!

Ingredienser:
400 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 dl kakao
1 dl oboypulver
2 msk vaniljsocker
1 dl kokt kaffe eller vatten
100 g mjölkchoklad
ca. 18 dl finmixad glutenfri havregryn

Topping:
200 g choklad
1.5 dl pärlsocker

Gör så här:
1. Vispa smör och florsocker tills det blir fluffigt.

2. Tillsätt kakao, oboypulver, vaniljsocker, kaffe/vatten och smält mjölkchoklad. Vispa ihop till en jämn smet.

3. Mixa havregrynen och tillsätt sedan lite i taget under vispning.

4. Klä en långpanna (ca 30x40) med bakplåtspapper. Tryck ut smeten i långpannan och ställ in den i kylskåpet en stund.

5. Smält chokladen till garneringen och bred den över chokladbollssmeten. Toppa med pärlsocker och låt sedan stå i kylskåp i ca. 30 minuter.

6. Skär sedan i rutor. Förvara i en lufttät burk med lock i kylskåp. Går även bra att frysa in.


Glutenfri mjuk pepparkaka

2018-12-22 18:43
Från jjosefinsglutenfria

Hej alla härliga bagare!
Idag är det dan före dan före dopparedan. Igår bakade jag en mjuk pepparkaka som jag ska bjuda alla glutenintoleranta i min familj på på julafton. Jag tog inspiration från Jessica Frej och Matilda Blohms recept från bakboken ”Nytt fikabröd”. Jag använde samma ingredienser men var tvungen att ändra lite då min ugn verkade gå på raketfart. Men oj så gott det blev tillslut!

Ingredienser:
3 ägg
180 g farinsocker
75 g smör
55 g maizenamjöl
50 g majsmjöl
40 g mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
1 krm nejlika
50 g mjölk

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj en form med smör.
3. Vispa ihop ägg och farinsocker med elvisp så att det blir lite fluffigt. Detta tar 3-5 minuter.
4. Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan så att det får svalna lite.
5. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sikta sedan ner det i äggblandningen. Rör om.
6. Tillsätt smöret och mjölken och rör till en slät smet.
7. Häll smeten i den smorda formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Känn med sticka innan du tar ut kakan.
8. Låt kakan svalna och toppa med valfri topping.

Snurrad julkola

2018-12-16 14:34
Från jjosefinsglutenfria

Hej alla härliga läsare!
Är du sugen på att baka något juligt? Kanske är det därför du hittat hit?

Igår bakade jag underbart goda julkolor med brynt smör i. De bara smälter i munnen. Servera dem med lite havssalt, det är galet gott tillsammans!

Ingredienser:
50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt

Gör så här:
1. Ta fram en kastrull och bryn smöret i den.
2. Tillsätt vispgrädde, strösocker, sirap, vitvinsvinäger och salt. Rör om och låt det koka upp. Låt smeten koka upp till 125 grader och rör om då och då.
3. Klä en ugnsform med bakplåtspapper (15x20 cm).
4. Häll i smeten i formen och låt den svalna i rumstemperatur.
5. Skär sedan kolan i små avlånga bitar och snurra dem för att få ett fint mönster.
6. Låt kolorna stå framme i rumstemperatur en stund innan servering.