RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-06-18 23:28:38

Wife and dine

Wifeanddine blogg på Nouw

Hajkbanangröt

2018-10-18 11:07
Från Wifeanddine

Inlägg skrivet av Nanni

Alltså jag har överträffat mig själv!! Detta är den absolut godaste gröten jag ätit i hela mitt liv! Jag har aldrig egentligen tyckt om havregrynsgröt men ändå testar jag det då och då för att jag vill tycka om det...det ser så mysigt ut att sitta med myskläder och en skål gröt i knät såhär på hösten. Precis som det ser så himla gott ut med en kall öl i solen...men dit har jag inte kommit än!

Jag har i alla fall testat massa olika varianter av havregrynsgröt nu. Bland annat morotskaksgröt, jordnötsgröt, quinoagröt, kokosgröt, gröt med ägg i....ja ni hör ju Jag kan faktist säga att alla varianter är goda på sitt sätt, jag lovar, haha! Men min absoluta favorit är mitt senaste påhitt....hajkbanangröt!! Ni som vet vad hajkbanan är förstår vad jag menar, ni andra får googla! Det är så gott att jag längtar varje morgon till att jag ska bli hungrig så jag kan få göra min älskade gröt! Till och med Danni har sagt att jag ska få göra gröten till henne någon gång för att hon tycker att det verkar gott, och hon tycker INTE om gröt!
Håll i hatten nu:

Hajkbanangröt

Du behöver:

Gröten:
3/4 Proteinhavregryn (eller någon annan valfri variant)
1 dl mjölk
1/2 dl vatten
ca 1 tsk malen kanel
ca 1 tsk malen kardemumma
ca 1/2 tsk malen ingefära
salt

Topping:
Kokosolja att steka i
1 banan
Kanel
Mandlar
Kokosflarn
Protinella
Mjölk


Gör såhär:
1. Koka ihop gröten med kryddorna till valfri konsistens
2. Hacka mandlar och rosta dom lätt i en stekpanna
3. Dela bananen på längden, pudra över kanel och stek i kokosoljan
4. Lägg upp allt på en tallrik, antingen instagramvänligt och överansträngt så det blir kallt (se bild) eller bara i en hög och ät medan det är varmt (rekommenderas).


Lycka till!

Zucchiniplättar

2018-07-27 09:01
Från Wifeanddine

Inlägg skrivet av båda

Vi snubblade över detta recept och tänkte "vad tusan, att vi aldrig tänkt på detta innan!?". Och som tur var hade vi en jättefin zucchini i kylen som har plockat på mammsens kolonilott och fetaost är något vi alltid har hemma nu för tiden. Vi toppade med mini Creme Fraiche, rödlök, gräslök och rom, det passade utmärkt! Vill ni ha en smarrig, mättande och hälsosam lunch så måste ni testa detta. Riktigt gott vart det!

Zucchiniplättar, 2-3 port


Du behöver:

1 zucchini
2-3 salladslökar (eller några cm purjolök)
50g fetaost
2-3 ägg (beroende på storlek)
3 msk mjölk
2 tsk fiberhusk
Salt
Valfritt fett att steka i (vi använder smörspray så det täcker botten men man slipper använda så mycket)


Gör såhär:


1. Grovriv zucchinin och lägg i en finmaskig sil. Strö lite salt över och låt vila i ca 20 min. Krama sedan ur allt vatten.
2. Vispa ihop ägg, mjölk och fiberhusk till en smet
3. Finhacka löken och smula fetaosten och rör ner det i smeten.
4. Rör ner den urkramade zucchinin och tillsätt lite salt
5. Stek som plättar på medelhög värme på båda sidor tills dom blir lite gyllenbruna

Tips på tillbehör:
Creme fraîche med rödlök och rom, kallrökt lax och creme fraîche , tzatziki, sallad.

FÄRDIGT!

Smaklig måltid!

Gelato Scarfo

2018-07-26 07:40
Från Wifeanddine

Inlägg skrivet av båda

När vi flyttade till Bromma i vintras så var vi ute på flera långpromenader i för att bli lite tjenis med området. Vi gick och gick utan att veta vart vi skulle hamna och efter ett tag tog vi fram kartan i mobilen för att se vart vi var och hur vi skulle ta oss hem, haha. Men jösses vilka härliga platser vi hittade. Bland annat idylliska Ålsten med sin fantastiska Gelato Scarfo´ som vi bestämde att vi skulle besöka när dom öppnade för sommaren. Jag kan säga att vi ångrar inte en sekund att vi gick dit, det är den godaste glassen vi har ätit i hela vårt liv.

Här är vad dom själva skriver på sin hemsida:

"Gelaton är hjärtat av vår verksamhet. Vi producerar gelato dagligen med de finaste av råvaror och djup passion för en slutprodukt utöver det vanliga. Genuina val av samtliga ingredienser, som mjölk, grädde, ägg och frukt, gör att vår gelato klarar sig utan tillsättning av både konserveringsmedel och färgämnen."

Vi kan säga att hade du gjort ett blindtest på olika glasställen eller glass du köper i mataffären så hade du med säkerhet känt vilken som är ifrån Scarfo´. Smakerna är så friska och tydliga och man känner att dom har otroligt bra råvaror. Deras ekologiska jordgubbsglass smakar verkligen söta svenska jordgubbar och deras hasselnötsglass är som ett fyrverkeri i munnen.
Själva lokalen är ganska liten vilket gör att det endast finns några barstolar man kan sitta på om det skulle vara trist väder. Men på uteserveringen brukar man få plats då folk sitter inte så länge. Kön brukar ringla sig långt ut på trottoaren och man får ofta stå ett tag och vänta och sukta när andra kommer ut med sina glassar. Men det är värt varje sekund. Området är så himla gulligt och familjärt så det är mysigt att bara stå där och titta och andas in stämningen. Vi är inte förvånade att dom har 4,5 i betyg på tripadvisor och vi kan inte prata gott nog om detta ställe. Var ni än bor i landet, ta er till Ålsten! Ni måste få uppleva denna glassen!

Bilder lånade från deras egna instagram

Betyg: 4/5

Motivering: Gelato Scarfó får 4 av 5 i betyg av oss. Vi båda är överens om att det är den absolut godaste glassen vi ätit och dom får så många plus på grund av läget och stämningen. Det enda som hade kunnat toppa detta är ett elegant upplägg och någon slags garnering.

Namn: Gelato Scarfo´
Adress: Ålstensgatan 12, Bromma
Hemsida: Scarfo.se
Instagram: gelatoscarfo

Sweetchilisås

2018-07-08 14:58
Från Wifeanddine

Inlägg skrivet av Danni

Jag är helt förtjust i sweetchilisås och kan ha det till nästan allt. När jag för ett tag sen blev sugen på det men inte hade det hemma så tänkte jag att man borde kunna göra det själv, och jag började experimentera. Nu har jag gjort såsen många gånger och har kommit fram till det bästa receptet. Nu kan jag nästan inte leva utan den och har alltid en flaska i kylen Den har verkligen allt, lite söt, lagom het och galet god! Både familj och vänner är förtjusta i såsen så ni måste verkligen testa!

Sweetchilisås, ca 5dl


Du behöver:

200g röd chili
10 vitlöksklyftor
2,5dl vitvinsvinäger
2,5dl strösocker
2 msk fisksås
En liten bit ingefära
3 pirri pirri



Gör såhär:

1. Mixa chili, vitlök, ingefära och pirri pirri till en fin massa (tillsätt vatten vid behov)
2. Blanda vinäger och socker i en kastrull och värm under omrörning på svag värme tills sockret löst upp sig.
3. Blanda ner massan i kastrullen med vinägern och sockret
4. Koka upp och låt det småputtra i ca 30 min
5. Tillsätt sedan fisksåsen och låt det puttra ytterligare ca 5 min.

Tips:
För tjockare sås tillsätt mer socker under kokningen eller låt det koka längre. För lösare sås tillsätt vatten. För vegansk variant skippa fisksåsen!

FÄRDIGT!

Ri Cora

2018-07-05 17:09
Från Wifeanddine

(Inledning skrivet av Nanni, resten skrivet av båda)


Jag är vanligtvis inte så förtjust i bufféer. Jag tycker att det är rörigt, ohygieniskt och lite skolmat-känsla även om maten (ibland) kan vara god. Man äter alldeles för mycket (inte för att det är restaurangens fel...) och går därifrån med en proppmätt och trött känsla och oftast känner man att att man inte vill ha mat på några månader igen. Men när Danni sa att hon hade hittat en nyöppnad bufférestaurang i Stockholm och visade mig deras instagram så kände jag direkt att JA, dit ska vi!

Restaurangen heter Ri Cora och ligger vid skanstull i Stockholm. Lokalen var jättetrevlig med mysig inredning och dämpad belysning. Vi blev direkt mötta vid ingången och visade till vårt bord.
Redan här kommer deras absolut största plus: vi var där med två vänner och en av dom är glutenintolerant. Hon tänkte direkt att hon inte skulle kunna äta så mycket av det som fanns på buffén (eftersom hon inte brukar kunna göra det) så hon bad om en meny med huvudrätter och bad honom visa vad hon kunde äta. Direkt sa han "det finns massor du kan äta på buffén, följ med mig så visar jag!". Förvånad reste hon sig och följde med och tillbaka fick vi en väldigt glad tjej som sa "jag har aldrig fått så här bra service på en restaurang och jag kan äta nästan allt på buffén, det finns till och med glutenfria dumplings, jag har aldrig ätit dumplings i hela mitt liv". Alltså hjärtat smälter ju, vi blev så himla glada för hennes skull! STORT plus!
Dessutom var det ganska stort utbud av viner vilket vi inte heller förväntade oss så vi beställde in en smarrig flaska rödvin och delade på!​

Nu till mina fördomar: det var inte rörigt, all mat var fint upplagt och det fanns ingen skolmat-känsla över huvud taget! Det kändes inte heller ohygieniskt då det stod två kockar (en sushi-kock och en grill-kock) vid maten hela tiden så det kändes som att dom hade koll så ingen stoppade ner sin fingrar i såserna, haha. Det var bra smak på maten och saker som man inte förväntar sig ska finnas på en buffé (utöver typ 10 olika sushi och sashimi) fanns, som exempelvis anka, gratinerade ostron och grillad gös. Även deras dessertbord med många olika sorters glass och massor med färsk frukt var toppen! Jag tror jag åt upp halva deras fat med vattenmelon själv.....

Nästa gång någon frågar om vi ska gå på en asiatisk buffé så kommer jag säga ja, och föreslå Ri Cora!

Eftersom det var ganska mörkt där inne var det svårt att få bra bilder så jag har lånat bilder från deras instagram.

BETYG: 3/5

Motivering: Ri Cora får 3/5 i betyg av oss vilket nog är det högsta betyg vi skulle kunna ge på en buffé. Däremot får dom ett väldigt stort plus i kanten på grund av deras toppenservice till vår vän med allergi.

Namn: Ri Cora
Adress: Götgatan 93, Stockholm
Hemsida: http://www.ricora.se
Instagram: Ricorastockholm

Västerbottenpizza med rom, creme fraîche och lök

2018-06-29 09:31
Från Wifeanddine

Vi inleder vår "hälsoblogg" med ett inte så hälsosamt recept...haha. Det är viktigt med balans i livet! Till midsommar gjorde vi en sån himlans god västerbottenpizza till våra vänner att avnjuta till fördrinken. Dessa smaker tillsammans blir verkligen något extra! Denna gången köpte vi färdig pizzadeg för att spara lite tid, men det blir ju såklart mycket godare med en hemgjord deg, om man har tiden för det. Det får bli nästa gång!

Västerbottenpizza, ca 10 (små) portioner


Du behöver:

Pizzan:

1-2 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
1 pizzadeg
ca 100g riven mozzarella
ca 200g riven västerbottenost

Garnering:

1/2 burk röd rom
1/2 burk svart rom
1 dl finhackad rödlök
1 dl finhackad gräslök
1/2 dl finhackad dill (som vi glömde...)
eventuellt flingsalt

Gör såhär:

1. Sätt på ugnen på 200 grader
2. Skär eventuellt pizzadegen till önskad form (vår var fyrkantig och jag ville ha runda kanter)
3. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugnen några minuter
4. Ta ut botten och bre över creme fraichen och fyll på med både mozzarellan och västerbottenosten
5. Grädda ytterligare ca 10-15 minuter eller tills den fått fin färg
6. Låt svalna
7. Toppa med romen, löken, dillen och creme fraîchen
8. Skär i önskade bitar och servera med en smarrig drink!

FÄRDIGT!

Smaklig måltid!

Mättande vitaminmellis

2018-06-27 07:02
Från Wifeanddine

Inlägg skrivet av Nanni

Jag är ju en riktigt torsk på smoothies och dricker nog en smoothie nästan varje dag. Jag älskar dom i alla olika färger och former och jag testar alltid att lägga till och ta bort saker så dom blir lite olika varje gång. Men jag har en smoothie som är min absoluta favvis som jag nästan levt på denna våren/sommaren som är helt gaaalet god, dessutom väldigt mättande! Och dessutom (igen) får den sån himla fin färg så man blir ju glad av att bara titta på den Här får ni receptet!

Vitamin-bomb-smoothie


Du behöver:

10 mandlar
1 dl kallt vatten
En banan
En apelsin
1 dl fryst ananas
En morot
En nektarin
Ett "mynt" ingefära
Is
(1 msk chiafrön eller kokosfett)

Gör såhär:

1. Mixa mandlarna och vattnet till mandelmjölk (jag låter det alltid vara lite bitar kvar då dom är så goda att knapra på.
2. Tillsätt resten och mixa en stund
(3. Om man önskar den ännu mer mättande kan man tillsätta kokosfett i mixningen eller chiafrön när du ska dricka den)

FÄRDIGT!

Smaklig måltid!

Bowl med kallrökt lax och sesamdressing

2018-06-24 19:19
Från Wifeanddine

En favoriträtt här hemma är denna bowl med kallrökt lax och sesamdressing. Den är så himla fräsch och enkel att göra! För att göra det extra mättande brukar vi ha i svart ris, som är det nyaste tillskottet till vårt obligatoriska utbud i skafferiet.

Bowl med kallrökt lax och sesamdressing, 2 portioner

Du behöver:

150g kallrökt lax
1 dl okokt svart ris
2 stora nävar grönkål
1 stor näve spenat
1/2 dl vårlök
1 dl frysta sojabönor
några körsbärstomater
1 dl sjögrässallad

Dressing:

1/2 dl kallt vatten
1 msk japansk soya
några skvättar Maggi (inget måste)
några skvättar sesamolja
1 vitlöksklyfta
hackad chili (valfritt)
några skvättar lime

Garnering:

vårlök
syrad rödlök
sesamfrön
koriander

Gör såhär:

1. Koka riset och låt svalna lite (observera att det ska kokas ganska länge)
2. Blanda grönkål, spenat, tomater, vårlök, riset och sjögrässallad.
3. Hacka ner laxen i mindre bitar och blanda ner i salladen
4. Rör ihop dressingen (smaka av om det behövs mer av något) och blanda ordentliges så dressingen hamnar överallt.
5. Häll upp i två skålar eller djupa tallrikar
6. Koka upp vatten och låt soyabönorna ligga och tina i vattnet någon minut innan du strör det över maten.
7. Garnera med syrad rödlök, vårlök, sesamfrön och koriander.

FÄRDIGT!

Tips! För att göra rätten vegetariskt kan du byta ut laxen mot avokado som även det innehåller ganska mycket bra fetter och är mättande.

Smaklig måltid!

VÄLKOMNA!

2018-06-24 14:43
Från Wifeanddine

VÄLKOMNA TILL WIFE AND DINE!

Wiie vi är så taggade på det här!! Vi tänkte börja med att presentera oss:

Vi heter Nanni och Danni (jaa vi vet att vi heter nästan samma sak...) och är ett gift par som bor i Stockholm med våra två katter. Vi träffades 2013 och föll pladask för varandra, nu har vi varit ihop i ca 5 år och gifta i ca 2år.
Nanni är 24 år från Stockholm och utbildar sig till inredare och homestagingkonsult. Hon älskar allt som har med mat att göra och hon är en så kallad "stockholms-vegetarian" (äter ej nöt, fläsk, vilt). Hon är även ett självutnämnt proffs på smoothies och äggröra (ni ska få alla hennes frukost och mellis recept, det lovar hon!). Hennes specialitéer är alla möjliga typer av middagsbowls och hennes absoluta favoriträtt är en riktigt bra sushi. Hon överkonsumerar frukt och majskakor och är smått besatt av mörk choklad med pekannötter och havssalt. Hade hon fått välja hade hon dock levt på chips vilket alla som känner henne kan intyga! En sak hon inte kan klara sig utan i köket är salt.
Danni är 30år från Småland, utbildad kock och jobbar som restaurangchef. Hon brinner för mat och att hitta på nya saker i köket. Ge henne vilken råvara som helst så kan hon trolla fram en riktigt smarrig måltid. Hennes specialité är hennes fantastiska köttbullar och gräddsås (som vi nuförtiden för vegetariska) och hennes absoluta favoriträtt är en riktigt bra hamburgare. Hon är besatt av choklad i alla former och hade hon fått välja hade hon levt på glass, eller ägg (ni skulle bli chockade om ni såg hur mycket ägg vi äter ). Något hon inte kan klara sig utan i köket är chili.

Här i bloggen kommer ni få se mest hälsosam mat då vi sen en tid tillbaka lever väldigt hälsosamt, men ett och annat hamburgarhaks-tips, cafebesök och pastarecept kommer att slinka in såklart! Vi har en ny passion att försöka göra "vanlig mat" till hälsosammare alternativ, exempelvis Dannis vegobullar eller Nannis Carbonarasallad som båda är väldigt mycket hälsosammare än orginalrecepten (men precis lika goda). Vissa saker kanske kommer låta lite märkligt men vi uppmanar er verkligen att testa ändå för ni kommer nog bli positivt överraskade Vi kommer även lägga upp bilder och betyg på mat vi äter på restauranger och resor så det kommer bli lite blandat! Men som sagt, nishen är hälsosam GOD mat!

Varför startade vi den här bloggen då? Jo först och främst så tycker vi att det inte finns någon matblogg som har det vi söker, så vi vill vara den bloggen som vi själva skulle vilja läsa. Det är svårt att hitta påhittiga, goda och hälsosamma recept och vi båda har så mycket idéer som vi tror att andra kan få glädje av. Vi båda tycker det är väldigt roligt att fota allt vi äter och många undrar vad/hur vi gjort. Vi får ofta höra att folk vill komma till oss på middag och vi tycker det är sååå kul att bjuda andra på vår mat. Så vi tänkte att varför inte starta en instagram och blogg under namnet Wife and Dine, där vi lägger upp alla recept och inspiration. Hoppas verkligen att ni kommer gilla det och tveka inte på att skriva en kommentar om det är något ni undrar över eller någon maträtt eller restaurang ni vill att vi testar!

Så ännu en gång, varmt välkomna till oss!

/Nanni och Danni