RSS - xml

Kontrollerades senast: 2019-10-26 18:53:08

Veganska recept

Veganrecept blogg på Nouw

Krämig potatissallad.

2019-10-26 18:20
Från Veganrecept

Ca 700-800 g kokt och skalad potatis (kall)

1 knippe rädisor

1 stor röd lök (alt 2 små)

1 halv purjolök (alt en hel liten)

1 äpple

2 - 3 dl Planti cooking fraiche

1-2 dl äggfri majonäs (ex Vegme, Garant)

2 tsk vitlökspulver

2 tsk salt

2 tsk grovmalen svartpeppar

3 msk dijonsenap

3 msk gräslök (går med fryst, färdighackade om man inte vill/kan använda färsk)

Börja med att tärna alla ingredienser i valfri storlek. Jag gillar små bitar men föredrar man att ha större går det utmärkt att använda det med.

Blanda samman alla ingredienser i en bunke och smaka av. Servera med exempelvis en grönsallad och Oumph - Sticky smokehouse.



Amerikanska pannkakor - veganska & glutenfria.

2019-10-12 15:22
Från Veganrecept



Ca 2-3 portioner.


2dl bovetemjöl

1 st mogen mosad banan

3 dl soja/mandeldryck (alternativt 2,5 dl vegansk matlagningsgrädde och 0,5dl vatten)

1 1/5 tsk bakpulver

1/5 tsk salt

1/5 tsk vanillinsocker

4-knyten tinad hackad spenat

Börja med att tina spenaten enligt anvisning på förpackningen. Blanda ihop alla torra ingredienser och mosa ner bananen, ha i spenaten och använd en stavmixer för att blanda samman allt till. Blanda i "mjölk/grädden" successivt tills allt är en slät massa. 

Stek på medelhög värme. Ca 1 dl per pannkaka.

Tar ca 45 minuter att steka en sats, tiden kan halveras om man har möjlighet att steka i två stekpannor samtidigt.

Servera med lönnsirap, bär och frukt.

Fajitaswraps med Oumph och guacamole

2018-05-31 10:50
Från Veganrecept
Ca 4-6 portioner.

Serveras med glutenfria tortillabröd (jag föredrar Old El Paso's medelstora), mixsallad, salsasås, guacalmole och Planti's cooking fraiche.

Fajitas

  • 2 frp Oumph "the chunk".
  • 2 frp fajita spicemix
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl vatten

Gör så här:

  1. Strimla lök och paprika fint, skala vitlöken.
  2. Stek oumphen på hög värme tills den fått färg, om vissa delar av oumphen är för stora går det lätt att klippa sönder direkt i stekpannan.
  3. Tillsätt sedan lök och paprika och pressa ner vitlöken.
  4. Tillsätt fajitas kryddan och vattnet, sänk värmen och rör om ordentligt så kryddorna fördelas jämt. Låt stå på spisen ytterligare några minuter under omrörning. Sen är det klart att servera.


Guacamole

  • 1 frp fryst avokado, 250 g
  • 1 msk pressad lime
  • 1 hackad tomat
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • Salt, peppar och chilipeppar efter smak

Gör så här:

  1. Använd en gaffel för att mosa avokadon, tillsätt sedan samtliga ingredienser och blanda väl. Låt gärna stå några minuter så smakerna hinner sätta dig.


#veganfajitas #vegomiddag #vego #vegan #guacamole #oumph #oumphfajitas

Carbonara med ärter

2018-05-28 17:22
Från Veganrecept

Ca 4 portioner.

Går bra att frysa ner färdigblandad med glutenfri pasta.

Serveras gärna tillsammans med en fräsch sallad med tomat, gurka, rödlök och grönsallad.

  • 500 g glutenfri spagetti utan ägg.
  • 2 frp alspånsrökt tofu (Yi pin 230gram)
  • 1 paket salladslök eller 1 purjolök
  • 2 gula lökar
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1 msk chiliflakes
  • 1 frp Planti cooking fraiche
  • 1 frp Alpro matlagningsgrädde (Cuisine Soya)
  • 250 g frysta gröna ärter
  • 1 frp små vita bönor ca 200 g
  • 1 grönsaksbuljong tärning
  • Grovmalen svartpeppar och salt efter smak


Gör så här:

  1. Börja med att skala och hacka den gula löken och salladslöken, strimla sedan sk*nka och lägg alla tre ingredienserna för sig på exempelvis en tallrik.
  2. Stek den gula löken tillsammans med vitlök, chiliflakes och buljongtärningen i lite rapsolja eller mjölkfritt margarin.
  3. Tärna eller strimla tofun och stek tillsammans med övriga ingredienser tills de fått färg.
  4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  5. Ha i salladslöken och imat fraichen och rör om.
  6. Häll av bönorna och skölj dem.
  7. Tina ärtorna enligt anvisning på förpackningen.
  8. Ha i både bönorna och ärtorna i pastasåsen och låt koka med i ca 5-10 min.
  9. Smaka av med salt och peppar och servera med pastan och gärna en sallad.

#vegan #veganskcarbonara #veganskt #sk*nka #vego #veganskmiddag

Böngryta med raita

2018-05-28 13:42
Från Veganrecept

Ca 5 portioner.

Rätten görs i tre olika steg och läggs sedan upp på tallriken separat.

Går utmärkt att frysa ner tillsammans med ris men raitan bör serveras nygjord.

Böngryta

  • 1 aubergine
  • 2 gula lökar
  • 2-3 rödbetor
  • 2 morötter
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 förp bönmix (à 380 g)
  • 1 förp kokta små vita bönor (à 380 g)
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • 2 msk chiliflakes
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt

Gör så här:

  1. Skär auberginen i ca 2 cm stora bitar. Skala morötter och rödbetor och hacka sedan i små kuber. Skala lök och vitlök och finhacka sedan.
  2. Häll börnorna i en sil, skölj noga och låt rinna av.
  3. Stek aubergine, morötter, rödbetor, lök och vitlök i olivoljan i en het stekpanna tills de får färg. Tillsätt kryddorna och stek ytterligare ca 1 minut. Tillsätt tomatkross, puré, buljong och vinäger. Koka upp och låt sjuda under lock ca 15 minuter. Vänd ner bönorna och låt dem bli varma. Smaka ev. av med salt.


Ris röra

  • 5 port basmatiris
  • 2 msk sambal oelek
  • 1 fint hackad röd lök
  • Salt och peppar efter smak
  • Olivolja

Gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Häll av eventuell vätska.
  2. Häll i olivolja,sambal oelek och den hackade rödlöken samt lite salt och peppar. Rör om ordentligt och låt sedan stå några minuter.
  3. Rör återigen om ordentligt och smaka av med salt och peppar.

Raita

  • 1 liten gurka eller hälften av en stor
  • 3 tomater
  • 2 dl Planti cooking fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk hackad färsk eller fryst ingefära
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 1 msk citronsaft

Gör så här:

  1. Skölj och tärna gurkan och tomaterna i små bitar och lägg i en skål.
  2. Blanda i Planti cooking fraiche, salt, svartpeppar, ingefära, spiskummin samt citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt ca 20-30 minuter innan servering.

Alla delar av rätten är nu klar så det är bara att servera och äta!


#vegan #veganskgryta #veganskt #bönor #vego #veganskmiddag

Raita

2018-05-28 12:54
Från Veganrecept
  • 1 liten gurka eller hälften av en stor
  • 3 tomater
  • 2 dl Planti cooking fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk hackad färsk eller fryst ingefära
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 1 msk citronsaft

Gör så här:

  1. Skölj och tärna gurkan och tomaterna i små bitar och lägg i en skål.
  2. Blanda i cooking fraiche, salt, svartpeppar, ingefära, spiskummin samt citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Passar bra till de flesta indiska rätter, linsgrytor och annan stark och kryddrik mat.


#vegan #veganskraita #veganskt #raita #vego #vegansksås

Pastasås med champinjoner, Oumph Thyme & Garlic.

2018-05-28 12:37
Från Veganrecept

Ca 6 portioner.

Vill man göra en mindre sats går det bra att halvera ingredienserna.

Går utmärkt att frysa ner i färdiga portioner tillsammans med pastan.

  • 1 stor gul lök, alternativt 2 små.
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1 msk chiliflakes
  • mjölkfritt margarin till stekning
  • 500 g färska champinjoner
  • 2 frp Oumph Thyme and Garlic (à 280g)
  • 5 dl glutenfri sojagrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk pressad citron
  • 2 tsk timjan
  • 250 g sockerärtor (går lika bra med färska som frysta)
  • Glutenfri Tagliatelle

Gör så här:

1. Finhacka lök och vitlök. Lägg i en klick mjölkfritt margarin i en stor stekpanna och fräs löken en kort stund tillsammans med chiliflakes och buljongtärningen.

2. Dela champinjonerna i mindre bitar och stek på medelvärme tills all vätska kokat in. Lägg åt sidan och använd sedan samma stekpanna till oumphen.

3. Stek oumphen i mjölkfritt margarin tills den fått färg och blivit lite krispig. I vissa fall är bitarna rätt stora, de kan man då lätt klippa isär direkt i stekpannan för att få lite mer lagom storlek. När man fått önskad färg och konsistens är det bara att lägga i löken och champinjonerna igen.

4. Häll på sojagrädden, kryddorna och citronsaften och låt puttra i ca 5 minuter.

5. Lägg sist i sockerärtorna och smaka av. Servera med glutenfri pasta, förslagsvis tagliatelle. En fräsch sallad passar även utmärkt till denna rätt.


#vegan #veganskpastasås #veganskt #oumph #vego #veganskmiddag


Kall vitlökssås

2018-05-28 12:09
Från Veganrecept
  • 1 frp Planti cooking fraiche (2dl)
  • 2 tsk citronsaft
  • 2-3 pressade vitlöksklyftor
  • Grovmalen Svartpeppar och salt efter behov.

Gör så här:

  1. Blanda samtliga ingredienser väl. Låt stå kallt ca 20-30 minuter innan servering.

Såsen passar utmärkt till bland annat falafel, tacos och fajitas.


#vegan #veganskvitlökssås#veganskt #vitlök #vego #vegansksås