Ca 700-800 g kokt och skalad potatis (kall)
1 knippe rädisor
1 stor röd lök (alt 2 små)
1 halv purjolök (alt en hel liten)
1 äpple
2 - 3 dl Planti cooking fraiche
1-2 dl äggfri majonäs (ex Vegme, Garant)
2 tsk vitlökspulver
2 tsk salt
2 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk dijonsenap
3 msk gräslök (går med fryst, färdighackade om man inte vill/kan använda färsk)
Börja med att tärna alla ingredienser i valfri storlek. Jag gillar små bitar men föredrar man att ha större går det utmärkt att använda det med.
Blanda samman alla ingredienser i en bunke och smaka av. Servera med exempelvis en grönsallad och Oumph - Sticky smokehouse.
2dl bovetemjöl
1 st mogen mosad banan
3 dl soja/mandeldryck (alternativt 2,5 dl vegansk matlagningsgrädde och 0,5dl vatten)
1 1/5 tsk bakpulver
1/5 tsk salt
1/5 tsk vanillinsocker
4-knyten tinad hackad spenat
Börja med att tina spenaten enligt anvisning på förpackningen. Blanda ihop alla torra ingredienser och mosa ner bananen, ha i spenaten och använd en stavmixer för att blanda samman allt till. Blanda i "mjölk/grädden" successivt tills allt är en slät massa.
Stek på medelhög värme. Ca 1 dl per pannkaka.
Tar ca 45 minuter att steka en sats, tiden kan halveras om man har möjlighet att steka i två stekpannor samtidigt.
Servera med lönnsirap, bär och frukt.
Serveras med glutenfria tortillabröd (jag föredrar Old El Paso's medelstora), mixsallad, salsasås, guacalmole och Planti's cooking fraiche.
Fajitas
Gör så här:
Guacamole
Gör så här:
#veganfajitas #vegomiddag #vego #vegan #guacamole #oumph #oumphfajitas
Ca 4 portioner.
Går bra att frysa ner färdigblandad med glutenfri pasta.
Serveras gärna tillsammans med en fräsch sallad med tomat, gurka, rödlök och grönsallad.
Gör så här:
#vegan #veganskcarbonara #veganskt #sk*nka #vego #veganskmiddag
Ca 5 portioner.
Rätten görs i tre olika steg och läggs sedan upp på tallriken separat.
Går utmärkt att frysa ner tillsammans med ris men raitan bör serveras nygjord.
Böngryta
Gör så här:
Ris röra
Gör så här:
Raita
Gör så här:
Alla delar av rätten är nu klar så det är bara att servera och äta!
#vegan #veganskgryta #veganskt #bönor #vego #veganskmiddag
Gör så här:
Passar bra till de flesta indiska rätter, linsgrytor och annan stark och kryddrik mat.
#vegan #veganskraita #veganskt #raita #vego #vegansksås
Ca 6 portioner.
Vill man göra en mindre sats går det bra att halvera ingredienserna.
Går utmärkt att frysa ner i färdiga portioner tillsammans med pastan.
Gör så här:
1. Finhacka lök och vitlök. Lägg i en klick mjölkfritt margarin i en stor stekpanna och fräs löken en kort stund tillsammans med chiliflakes och buljongtärningen.
2. Dela champinjonerna i mindre bitar och stek på medelvärme tills all vätska kokat in. Lägg åt sidan och använd sedan samma stekpanna till oumphen.
3. Stek oumphen i mjölkfritt margarin tills den fått färg och blivit lite krispig. I vissa fall är bitarna rätt stora, de kan man då lätt klippa isär direkt i stekpannan för att få lite mer lagom storlek. När man fått önskad färg och konsistens är det bara att lägga i löken och champinjonerna igen.
4. Häll på sojagrädden, kryddorna och citronsaften och låt puttra i ca 5 minuter.
5. Lägg sist i sockerärtorna och smaka av. Servera med glutenfri pasta, förslagsvis tagliatelle. En fräsch sallad passar även utmärkt till denna rätt.
#vegan #veganskpastasås #veganskt #oumph #vego #veganskmiddag
Gör så här:
Såsen passar utmärkt till bland annat falafel, tacos och fajitas.
#vegan #veganskvitlökssås#veganskt #vitlök #vego #vegansksås